23.01.22, 21:28
Czy któraś z was miała już okazję pójść do kina?
Stary Borsuk mnie ciągnie, bo przecież "kawał historii", ale po pierwsze recenzje krytyków nie zachęcają delikatnie mówiąc, po drugie sam film trwa ponad dwie godziny, a po trzecie no cóż sam trailer i opis filmu nasuwają więcej pytań niż odpowiedzi.
Dlaczego generał Jaruzelski nazywa się inaczej? I dlaczego wygląda jak uczestnik programu Twoja Twarz Brzmi Znajomo?
Dlaczego Kożuchowska znowu krzyczy?
Kogo gra Zakościelny? Czy ten człowiek wyglądał tak w rzeczywistości?
Skąd pomysł, żeby obsadzić Koterskiego?

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Gierek 23.01.22, 21:33
      Też mnie zniechęcają recenzje. Ale może pójdę mimo wszystko. Raz kozie śmierć
      • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 22:20
        Raczek dał 2/10 🙄
        • 7katipo Re: Gierek 23.01.22, 22:23
          Mój przyjaciel kinoman dał 1/10.
      • swinki_trzy Re: Gierek 24.01.22, 11:18
        Odpowiem na zasadzie: nie widziałam, ale się wypowiem😎
        Współscenarzystą jest Rafał Woś. Z tego względu nie biorę tego filmu pod uwagę, choćby nawet pojawił się na netflixie. Nie, nie i jeszcze raz nie. "Smoleńska" też nie oglądałam, a opinię o tym arcydziele mam wyrobioną.

• borsuczyca.klusek Re: Gierek 24.01.22, 11:29
          Smoleńsk warto obejrzeć pod kątem ciekawostki przyrodniczej jak zły można nakręcić film. Zły nie pod względem treści tylko czysto filmowo i realizacyjnie. Aktorstwo, reżyseria, montaż, scenariusz to jest taka bieda edition, że rzadko się zdarza nawet w polskiej kinematografii.
    • iwles Re: Gierek 23.01.22, 21:35

To nie jest sensu stricto biografia Gierka, tylko, jak podano na koniec filmu, kompilacja różnych postaci z tamtych czasów, mająca na celu pokazanie mechanizmów ówczesnej władzy.
      Jak dla mnie, zbyt wybielono samego I sekretarza.
      Na pewno nie można filmu brać na poważnie.
      Można iść, ale szału nie robi.
    • arkanna Re: Gierek 23.01.22, 21:36
      Nie pójdę, nie dam rady oglądać Koterskiego przez 2 godz. Poprostu nie dam rady
      • magda.z.bagien Re: Gierek 23.01.22, 23:46
        Mam tak samo, nawet za dopłatą
        • iberka Re: Gierek 24.01.22, 07:25
          I ja
    • angazetka Re: Gierek 23.01.22, 21:38
      Nawet rozważałam, ale po recenzjach to tak jednak niezbyt.
      Co do Pawlickiego, to nazywa się Generał, żeby procesów o jakieś zniesławienie nie było. Tak jak i inni bohaterowie poza Gierkiem.
      • daniela34 Re: Gierek 23.01.22, 21:46
        Ja właśnie zerknęłam na trailer no i jednak nie. No nie.
        • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 22:25
          A co powiesz o Zakościelnym? 😅
          • daniela34 Re: Gierek 23.01.22, 22:31
            Czy jemu coś spuchło? Zapalenie okostnej czy co?
            • arwena_11 Re: Gierek 23.01.22, 23:00
              On zawsze coś takiego miał - nigdy nie mogłam pojąć zachwytów nad nim.
              • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 23:02
                arwena_11 napisała:

> On zawsze coś takiego miał - nigdy nie mogłam pojąć zachwytów nad nim.

No nie, aż tak to nigdy nie miał 😅
                • arwena_11 Re: Gierek 23.01.22, 23:20
                  no jak nie, jak tak
                  • iwles Re: Gierek 23.01.22, 23:32
                    No ale nie aż tak 🤣

• arwena_11 Re: Gierek 23.01.22, 23:38
                      no przytyło mu się - poszło w poliki big_grin, a mogło w tyłek
                      • iwles Re: Gierek 23.01.22, 23:43

On wygląda, jakby sztuczna szczęka mu się poluzowała i robi wszystko, by nie wypadła 😄
                        • arwena_11 Re: Gierek 23.01.22, 23:53
                          Raczej mam skojarzeniem z Misiem i kluskami wspomagającymi angielski big_grin
                          Nabrał powietrza i nie może wypuścić?
                          • bombalska Re: Gierek 24.01.22, 00:01
                            Moze najpierw obejrzyjcie film, zamiast klepac trzy po trzy.
                            • iwles Re: Gierek 24.01.22, 00:13
                              bombalska napisała:

> Moze najpierw obejrzyjcie film, zamiast klepac trzy po trzy.
                              >

Uświadom nas.
                            • daniela34 Re: Gierek 24.01.22, 01:09
                              bombalska napisała:

> Moze najpierw obejrzyjcie film, zamiast klepac trzy po trzy.
                              >

A co mi pomoże obejrzenie filmu dla wyjaśnienia, dlaczego charakteryzacja jest jak z teatrzyku amatorskiego? To widzę już w trailerze.
                              • marta.graca Re: Gierek 24.01.22, 08:02
                                Większość budżetu wydali na gażę Koterskiego, tak że nie starczyło już na dobrego charakteryzatora. Wysłali kogoś do drogerii po waciki i napchali Zakościelnemu do ust. Każdy może ocenić, czy podobny: pl.wikipedia.org/wiki/Sylwester_Kaliski
                                • bombalska Re: Gierek 24.01.22, 16:29
                                  Super, dziekuje! W filmie przedstawil sie jako Kaliszak. Nie skojarzylam, bo przeciez WAT jest na ul.Sylwestra Kaliskiego. I nawet nie wiedzialam, kto to byl. Czyli chyba faktycznie ruscy pomogli mu zakonczyc kariere?
    • angazetka Re: Gierek 23.01.22, 21:42
      BTW w kinie któregoś razu puścili mi jeden po drugim dwa zwiastuny: najpierw "Gierka" z Koterskim i Kożuchowską, a potem czegoś gangsterskiego - z... Koterskim i Kożuchowską.
    • nicknanowyrok Re: Gierek 23.01.22, 21:42
      Nie chodzę do kina na polskie filmy. Zaraz i tak będą dostępne w serwisach oficjalnych i mniej oficjalnych.
      • homohominilupus Re: Gierek 24.01.22, 18:53
        nicknanowyrok napisała:

> Nie chodzę do kina na polskie filmy.

Brawo ty
    • mae224 Re: Gierek 23.01.22, 21:43
      Daruję sobie.
    • krwawy.lolo Re: Gierek 23.01.22, 21:47
      Ja nie. Zniósłbym jedynie ostrą szyderę, przede wszystkim z propagandy i celebry, tudzież kretyńskiej frazeologii. Nie interesują mnie mniej, lub bardziej sentymentalne interpretacje.
      • krwawy.lolo Re: Gierek 23.01.22, 21:50
        Taki przykład, sala kopalniana, w której unosi się jakiś górniczy pokurcz i dyszkantowatym falsetem kwiczy "niech żyje pierwszy sekretarz, towarzysz edward gierek, hura!"
    • gaskama Re: Gierek 23.01.22, 21:47
      Film z Koterskim i Kożuchowską 😳...... aaaaaaaaaaa ....... spierd...am !!!! W życiu, za żadne skarby .... nawet za dopłatą..... nie poszłabym ba nic z takim duetem, wolałabym wielką drzazgę ze stopy wyciągać.
      • joana012 Re: Gierek 23.01.22, 21:51
        Koterski ma tak debilny wyraz twarzy i brzydki głos że nie poszłabym nawet gdyby mi ktoś za dopłacił. Jest drewnianym beztalenciem, zawsze mnie ciekawi kto go w ogóle chce obsadzać w jakichś rolach.
        • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 22:19
          No właśnie twarz twarzą, każdy jakąś tam ma lepszą czy gorszą.
          Ale ten głos i taka dziwna płaczliwa intonacja bardzo mi przeszkadza.
          • iwles Re: Gierek 23.01.22, 22:26
            borsuczyca.klusek napisała:

> Ale ten głos i taka dziwna płaczliwa intonacja bardzo mi przeszkadza.
            >

I to jest jedyne pozytywne zaskoczenie w filmie: głos Koterskiego nie jest barani.
        • malenka9 Re: Gierek 23.01.22, 23:23
          joana012 napisała:

> Koterski ma tak debilny wyraz twarzy i brzydki głos że nie poszłabym nawet gdyb
          > y mi ktoś za dopłacił. Jest drewnianym beztalenciem, zawsze mnie ciekawi kto go
          > w ogóle chce obsadzać w jakichś rolach.

Że ojciec, to rozumiem. A w tym przypadku, chyba układy.
        • elf1977 Re: Gierek 24.01.22, 10:38
          Też nie rozumiem, kto dobrał taką obsadę. Nie znoszę zarówno Koterskiego, jak i Kożuchowskiej. Filmu nie obejrzę ze względu A aktorów.
    • kadfael Re: Gierek 23.01.22, 21:53
      Juz po trailerze widać, że film wybiela Gierka. Nie. Nie pójdę. Jak się gdzieś pokarze w sieci może obejrzę.
      A pomysłu z Koterskim nie kupuję.
    • angazetka Re: Gierek 23.01.22, 22:00
      Okej, współscenarzystą filmu jest Rafał Woś, więc kino odpada, bo na trzeźwo nie dam rady.
    • piesekpustyni Re: Gierek 23.01.22, 22:06
      Byłam.
      Laurka dla Gierka, pocisneli chamsko po Jaruzelskim.
      • hanusinamama Re: Gierek 23.01.22, 22:49
        Racz wyjasnić "pocisneli chamsko po Jaruzelskim. "...rozumiem, ze dla ciebie to bahater?
        • ichi51e Re: Gierek 23.01.22, 23:14
          nie trzeba uwazac Jaruzela za bohatera żeby widzieć ze w przeciwieństwie do świętego Edwarda jest w tym filie czarnym charakterem.
          ale Gierkowa odchudzili!!!
          • ichi51e Re: Gierek 23.01.22, 23:16
            No trochę jednak powinno być realizmu...
          • hanusinamama Re: Gierek 24.01.22, 09:02
            Dla mnie cała historia to taka bajeczka...szkoda tylko, ze zrobiona na podstawie smutnych historycznie wydarzeń.
            Jak widzę teraz zwiastun i napis "historia której nie znałeś" - to zgadzam się z autorami, historia której nikt nie znał....dno i kilometr mułu
        • piesekpustyni Re: Gierek 24.01.22, 09:06
          Nie, bohater nie. Ale pomysł robienia z niego karykatury uważam za słaby.
    • agonyaunt Re: Gierek 23.01.22, 22:09
      Jak z tv zaatakował mnie trailer, to myślałam, że mi się kanał przełączył na Drunk History. Nie, nie i jeszcze raz nie.
    • kadfael Re: Gierek 23.01.22, 22:30
      A dlaczego Zakościelny ma gębę wypchaną watą?
      • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 22:33
        kadfael napisała:

> A dlaczego Zakościelny ma gębę wypchaną watą?

Właśnie też o to pytam!😅

I czy nikt z ekipy nie zauważył, że wygląda to źle?
        • hanusinamama Re: Gierek 23.01.22, 22:52
          No nie tylko wypchane policzki. Słabe, tandetne peruki, słabe łysinki sztuczne, powypychane marynarki jakimiś poduszkami....uparłam się, ze chcę do kina. Na szczęscie po seansie mąż nie skomentował, zabrał mnie do tajskiej knajpy...chyba na pocieszenie smile
          I uwaga, uwaga...Koterski nie taki zły, nawet głos nie taki drażniący. A może był jednak słaby..ale przy Korzuchowskiej się obronił
          • hanusinamama Re: Gierek 23.01.22, 22:53
            Kożuchowskiej...sorry
          • nickbezznaczenia Re: Gierek 23.01.22, 22:53
            kożuch
            • hanusinamama Re: Gierek 23.01.22, 22:59
              Juz sie poprawiłam sama
        • kadfael Re: Gierek 23.01.22, 22:55
          On ma, Borsuczyca wybacz, kluski w gębie!
          • hanusinamama Re: Gierek 23.01.22, 23:00
            nie bo on wyglądał jakby wyszedł od stomatologa z tymi wacikami w gębie smile zostawionymi
      • daniela34 Re: Gierek 23.01.22, 22:35
        Może ma zapalenie okostnej i to jest opuchlizna. Taką mam obecnie teorię.
        • backup_lady Re: Gierek 23.01.22, 22:43
          Ja jeszcze rozważam (ze zwiastunu), że może najadł się przed kręceniem pierogów (z przepisu ematki) i po prostu nie zdążył przełknąć zanim poszło 'akcja' smile
          • daniela34 Re: Gierek 23.01.22, 22:46
            Tak, to może być to.
        • hanusinamama Re: Gierek 23.01.22, 22:52
          Tam cała "charakteryzacja" była na poziomie teatrzyku licealistów.
          • daniela34 Re: Gierek 23.01.22, 22:55
            No właśnie takie wrażenie robił na mnie trailer. Jakby to wszystko robili amatorzy
            • hanusinamama Re: Gierek 23.01.22, 22:59
              Było gorzej...tam nic nie było dobre. Az byłam zdziwiona, ze gra Koterskiego w tym wszystkim nie była taka zła smile Raz na ruski rok ide do kina...i na taki gniot poszłam
              • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 23:01
                Pociesze Cię, że my kiedyś poszliśmy na Karbalę, bo oboje lubimy filmy wojenne.
                Po tym wydarzeniu chyba dosłownie rok moja stopa nie stanęła w kinie.
                • hanusinamama Re: Gierek 24.01.22, 09:35
                  Tylko ze moja znowu pewnie ze 2 lata nie postanie smile nie licząc bajek dla dzieci.
                  Koleżanka chciała się odwdzięczyć za korki dla jej syna i zaproponowała, ze zostanie nam z dziećmi...wiec rzutem na taśmę polecieliśmy do kina, w szale kupując bilety na cokolwiek.
      • tanebo001 Re: Gierek 23.01.22, 23:23
        Może próbował dobrać się do miodku?
    • barattolina Re: Gierek 23.01.22, 22:32
      To Kożuchowska w jakimś filmie nie krzyczała ? 🤔
      A to ciekawe…
    • bywalec.hoteli Re: Gierek 23.01.22, 22:36
      jesxze nie
    • mamtrzykotyidwa Re: Gierek 23.01.22, 22:40
      Uuuu, widzę, że to komedia jest! To nie, nie obejrzę. Nie lubię głupich, polskich komedii.
    • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 22:42
      Jeszcze doczytała, że scenariusz płodziło czterech gości, co raczej nigdy nie jest dobrym prognostykiem 😐
    • backup_lady Re: Gierek 23.01.22, 22:42
      Raczej mi nie grozi obejrzenie tego w kinie, czy w ogóle. Ale jakby groziło, to niestety odpada ze względu na Kożuchowską. Koterski zawsze mi się kojarzy z rolami przygłupów, więc może bym się lekko dała zaskoczyć. Ale Kożuchowska - nie przełknę. Tak samo, jak filmy z Karolakiem i Adamczykiem. Chociaż dziś z ciekawości obejrzałam Hawkeye (bo Avengersi to już całkowicie nie moje klimaty) i Adamczyk mnie tam zaskoczył, może dlatego, że było go tam mało i grał rolę odbiegającą od tego, z czym go zwykle kojarzyłam.
      • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 22:48
        Kożuchowska ogólnie jest fatalna. Udało jej się nawet zepsuć film Vegi co uważam za swego rodzaju mistrzostwo.
        • bovirag Re: Gierek 23.01.22, 22:51
          Ja również nie dałabym rady Koterskiego ofladac przez 2 godz. I tej śliny zbierającej się w kąciku jego ust. Fuj.
          • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 22:54
            bovirag napisała:

> I tej śliny zbierającej się w kąciku jego ust. Fuj.

OMG na Pudelku w komentarzach ludziska często o tym wspominają 😅
        • lalkaika Re: Gierek 24.01.22, 03:58
          lol
    • hanusinamama Re: Gierek 23.01.22, 22:58
      Nie idź. Już bym wolała zobaczyć Cliforda- wielkeigo czerwonego psa...
    • hrabina_niczyja Re: Gierek 23.01.22, 23:03
      Ja idę jutro, a to tylko dlatego, że po pierwsze mam kartę, więc i tak zapłacone. Po drugie mam bankiet, więc będę lekko wstawiona. Po trzecie nie mam co robić wieczorem 😄
      • borsuczyca.klusek Re: Gierek 23.01.22, 23:07
        Koniecznie zdaj relację 😊
        Albo jeszcze lepiej napisz na czym dobrym byłaś ostatnio w kinie, bo jak masz kartę to pewnie często chodzisz?
        • ladymercury Re: Gierek 24.01.22, 15:27
          Borsyczyco, polecam C'mon C'mon, Niedługo i szczęśliwie, Hiszpanski romans Fantazje. Na to jak w dym. Z lżejszych Kingsman.
          Ja chodzę na wszystko, bo mam U limited. Sama z siebie na Gierka bym biletu nie kupiła.
          • hrabina_niczyja Re: Gierek 24.01.22, 17:41
            Borsuku jestem 😄
            Hiszpański romans też polecam tylko u nas już nie graja. Dom Gucci jeszcze mi się podobał i film o Kalince, ale ja lubię kostiumy z innej epoki. A wrażenie na mnie zrobił Damięcki w Furiozie, bardzo mi się podobał. Zresztą ja chodzę na wszystko co jest, no może bajki muszę nadrobić 😄Reszty jeszcze nie widziałam, ale idę w tym tygodniu na C'mon C'mon, Niedługo i szczęśliwie. No i czekam na Matki Równolegle.
            • borsuczyca.klusek Re: Gierek 24.01.22, 17:58
              Widzę w kinie tłumy 😅
    • primula.alpicola Re: Gierek 23.01.22, 23:08
      Wykluczone, nie idę. Nie znioszę Koterskiego i tej zmanierowanej, piskliwie wrzeszczącej Kożuchowskiej.
    • tanebo001 Re: Gierek 23.01.22, 23:30
      Co do obsady - jest tam jeszcze parę perełek: Cezary Żak, Krzysztof Tyniec, Natalia Lesz, Sebastian Wątroba, Vienio, Michał Chorosiński... castingi robili na planie "Pierwszej miłości"?
    • kaki11 Re: Gierek 23.01.22, 23:37
      Właśnie wąchamy się z mężem czy iść. To jednak cały wieczór, na który trzeba sobie wolne od dziecka zorganizować i jak słaby film, to może lepiej poczekać aż będzie na internecie..
      I o ile nie mam problemu z Koterskim to z Kożuchowską już tak. I właśnie, dlaczego ona musi krzyczeć i to w ten sposób?!. .. Jak ja tego nie lubię.
      • konsta-is-me Re: Gierek 24.01.22, 07:25
        Oo mam tak samo.
        Koterski jeszcze ujdzie, szczególnie w porównaniu z Kożuchowska, z tym jej piskliwym głosikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka