Dodaj do ulubionych

Zaparcia- problem- nastolatek

28.01.22, 14:30
Dziewczyny, już nie chciałam epatowac takiego typu problemami w tytule ale może ktoś coś poradzi.Moj syn lat 15 niestety cierpi na zaparcia i pęknięcie śluzówki odbytu.Chirurg kazał pić siemie lniane,ale wiecie jaka walka by to pil wink.A może wiecie czym smarować to miejsce by tak się nie działo? Znacie jakies maści czy kremy ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 14:45
      Laktuloza na zaparcia?
      Jak u niego z dieta, piciem?
    • deszczu_kropelka Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 14:58
      Proctis M czopki na pęknięcia, bardzo dobrze działają i można stosować długo.
      Zapobieganie zaparciom - przestrzeganie diety (surowe warzywa i inne produkty bogate w błonnik); popijanie wody cały dzień (to bardzo ważne!) oraz aktywność fizyczna poprawiająca perystaltykę jelit.
      Nie zaniedbujcie tego, bo szczelina odbytu to paskudna dolegliwość.
    • mamtrzykotyidwa Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 15:03
      Syrop figowy mu kup, smaczny jest więc pić będzie chętnie, albo kup dobre figi suszone i niech je na zdrowie.
      Dobre figi sprzedają tylko na wagę z dużych drewnianych pudełek, są mięciutkie i smaczne, nie to co te paczkowane sklepowe. Szukaj na bazarach i małych sklepach warzywniczych.

W aptece bez recepty kupisz czopki Hemorectal, to mu wyleczy pęknięcie.
      Jeśli dodatkowo swędzi i piecze, to krem clotrimazolum do smarowania kilka razy dziennie.

Ale jeśli są takie problemy, to znaczy że młody je złe rzeczy.
      Może jest alergikiem? Wato by było sprawdzić.
      Mleczne wyroby lubią robić stan zapalny w przewodzie pokarmowym i zaparcia, oraz rośliny i owoce z rodzaju z rodzaju różowate, baldaszkowe.
      • gajmal Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 15:21
        I idź do dobrego lekarza. U dziecka koleżanki lekarz zalecił przed dłuższy czas leki na zaparcia po to, żeby nauczyć jak go nazwał leniwe jelita pracy na nowo. Faktycznie po kuracji problem się skończył. Oni byli u gastrologa.
    • alpepe Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 15:19
      Chirurg to powinien był dać na szczelinę odbytu solcoseryl, by się to zagoiło, to raz. Dwa, przypatrz się diecie młodego, nie musi być siemię lniane, chłopak może jeść np. kiwi lub miechunkę, tak samo kiszonki i niesłodzone jogurty lub kefir poprawiają perystaltykę jelit, a jeśli chłopak nie będzie się powstrzymywał, to stolec będzie na tyle miękki, że nie będzie powodować ran.
      • hanusinamama Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 15:25
        Salcoseryl praktycznie nie do dostania. Ja kupiłam jakims cudem 2 tubki ( jedna dla babci, druga sobie zostawiłam bo to cudowny lek jest), przypadkiem będąc u klienta w Krakowie. Warto poszukac i kupić jak się da..ale chyba wstrzymali produkcję.
    • lot_w_kosmos Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 15:23
      maść proctosedon najlepsza na zaostrzony problem - ma antybiotyk i znieczulenie oraz działa przeciwzapalnie
      na co dzień jakiś lżejszy krem na hemoroidy i szczelinę ( to podobny problem ) np. Posterisan

współczuję
    • hanusinamama Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 15:24
      Zamiast siemienia lnianego mozna spróbować: zalać wieczorem śliwkę suszoną wodą (wrzątek ), rano to wypić. Lepsze w smaku a pite codziennie dostarcza rozpuszczalnego błonnika. Przy czym trzeba niestety przejrzeć całą dietę dzieciaka i poprawić co trzeba.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 17:45
      Rano na czczo ciepła woda z miodem.
    • eukaliptusy Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 21:02
      Tez uważam, że dietę trzeba przeanalizować i zmienić i w tym możesz i powinnaś mu pomoc, bo zakładam ze ty robisz zakupy i gotujesz dla rodziny. Tak samo powiedzieć mu ile ma pić minimum dziennie i jeśli chce jakieś mieć butelki pod ręką czy inne pomysły ma jak zwiększyć spożywanie wody to mu w tym pomoc.
      Lekarz wydaje się słaby jeśli jedyne co miał do zaoferowania to siemię lniane. Wiec zabierz dziecko do kogoś lepszego.
      Jeśli chodzi o picie czy nie picie siemienia lnianego. No to sorry jego czy ciebie tyłek boli? Ma 15 lat, niech sam bierze odpowiedzialność za to co może i powinien.
    • sandy_cheeks Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 21:15
      U mnie corka na zaparcia dostala dicopeg, taka saszetka do rozpuszczenia. Ona akurat ma 6lat, ale dla starszych tez sie nadaje 😉
      • borsuczyca.klusek Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 21:22
        To makrogol występuje też między innymi jako forlax, xenna balance i dulcosoft.
    • mayaalex Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 21:23
      magnez - moze sprobowac pic wode mineralna z magnezem (na butelkach sa oznaczenia) albo po prostu brac tabletki. Plus oczywiscie odpowiednia dieta i pewnie konsultacje z gastrologiem, jak juz dziewczyny pisaly wyzej, ale magnez powinien pomoc i to szybko (ja mialam zawsze takie problemy w ciazy, ginekolog mi polecil magnez wlasnie, wiec zakladam ze jak dla kobiety w ciazy jest ok to i nastolatkowi nie zaszkodzi jak przez jakis czas bedzie zazywal).
    • gaskama Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 21:33
      Jako nastolatka miałam kilka lat notoryczne zaparcia. Zmiana diety konieczna. Dużo błonnika, otręby przenne na śniadania, mogą być z mielonym lnem. Duzo wody!!! Można wspomóc herbatkami ziołowymi, ale od tego łatwo się uzależnić. Polecam jak lot w kosmos Proktosedon., tylko, że to można tylko kilka dni stosować.
    • mrs.solis Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 22:23
      KUp albo zrob mu skok z suszonych sliwek. Siemie lniane wywolywalo u mnie odruch wymiotny. Pamietam, ze pilam rowniez herbate figura z senesem i tez dobrze dzialala.
    • karola2122 Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 23:17
      Proktosedon maść (są też czopki), dobrze goi właściwie wszystko w tamtych okolicach. Jeśli w którymś dniu nie defekował, to niech wieczorem zje 3-4 śliwki suszone, takie bardziej soczyste, niż suche, tak od razu, są smaczne. Wszystko ma dość szybko się wyregulować. Czasami mam hemoroidy, i to naprawdę działa
      • karola2122 Re: Zaparcia- problem- nastolatek 28.01.22, 23:18
        PS oczywiście też trzeba dużo pić, i to nie coli...
    • 71tosia Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 09:58
      Dużo suszonych owoców, zwłaszcza śliwki suszone pomagaja.
    • stara-a-naiwna Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 10:59
      oprócz diety co pisze większosc (ciemne pieczywo z pelnego ziarna a nie tylko ciemne z nazwy) + dużo warzyw, kefirów, kiszonek i sporo ruchu
      (dodatkowo ograniczyc cukier)
      dla niektórych same przyjemnosci

niestety dopiero wszystko razem daje dobre efekty
    • katie3001 Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 12:48
      Woda. Przede wszystkim. Duuuuzo wody do picia. Nie sokow, nie herbaty.
    • niemoralna Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 13:04
      Z 15 latkiem toczysz walkę , aby pił siemie lniane ? Powiedz mu, że to jego będzie doopa boleć i nie ma juz 5 lat ,aby jakieś bale murzynów zostawiać . Musi odstawić słodycze , chipsy jesli je . Slodkie napoje tez wyeliminowac . Dużo owoców, warzyw, słonecznik,, dynia
      Mleko przyspiesza wyproznianie, ale ja akurat osobiście nie jestem zwolennikiem mleka w diecie poza etapem wczesnodzieciecym , tak jak uwazasz
      • borsuczyca.klusek Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 13:35
        Już widzę jak nastolatek rezygnuje z chipsów, słodyczy, coli i wszystkich innych niezdrowych przekąsek. Rozumiem dobre rady, ale powinny być one osadzone w realiach.
      • alpepe Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 13:53
        bale murzynów, śmiechłam, choć oczywiście to rasistowskie.
    • bigimax4 Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 13:41
      musi zmienic pozycje robienia kupy na pozycje na psa
    • asfiksja Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 14:26
      Jeśli chodzi o siemię lniane to po zalaniu gorącą wodą i odstawieniu, jak się zrobi glut można to zmiksować i dodawać do wszystkiego. Do zupy, sosu, płatków, ba, nawet do ciasta (wtedy mniej jajek). Bardzo dobrze pasuje do ciasta chlebowego.
      Rozumiem, że wynik kolonoskopii czysty?
    • snakelilith Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 14:27
      15 latek to młody organizm i nawet jak urządza "bale murzynów", to nie powinien mieć długoterminowo problemów jak starszy pan. Tu nie wystarczy dieta, a trzeba szukać przyczyny. Na przykład w wyjałowionej florze bakteryjnej. Zdarza się wcale nie tak rzadko po kuracjach antybiotykowych. Waro więc spróbować z probiotykami. Ja znam dobry preparat (nupure probaflor AixSwiss B.V.), ale on nie jest chyba dostępny w Polsce. W internetowych aptekach niemieckich jest bez recepety. Sama przywiozłam go do Polski dla seniora z podobnymi problemami i po tygodniu już nastąpiła poprawa. Może być inny preparat, ważne, by kapsułki były dojelitowe powlekane, zawierały dobre bakterie* (niektóre wymienione niżej), ciut inuliny, ale były bez fruktozy, bo ta drażni u wielu ludzi jelita.
      Problem ze polecanym tu tak szczodrze błonnkiem jest, że np. przy zespole jelita wrażliwego, którego objawem mogą być właśnie zaparcia, błonnik powoduje często straszliwe wzdęcia, bóle i dyskomfort. Może dlatego chłopiec nie chce pić tego siemienia. Przy błonniku trzeba też bardzo dużo pić, a jak się zapomni, to bywa jeszcze gorzej, jakby napchało się cementu do jelit. Kiszonki za to są super, ale mogą przy większych problemach z florą bakteryjną nie wystarczyć.

*Lactococcus lactis
      Bifidobacterium lactis
      Lactobaccillus bulgaricus
      Streptococcus thermophilus
      Lactobacillus casei
      Bifidobacterium bifidum
      Lactobacillus plantarum
      Lactobacillus salivarius
      Lactobacillus rhamnosus
      Lactobacillus acidophilus
      Bifidobacterium longum
      • verdana Re: Zaparcia- problem- nastolatek 29.01.22, 14:34
        Przede wszystkim jaki to był chirurg? Bo ze szczeliną odbytu poszłabym jednak do proktologa, a nie chirurga ogólnego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka