Dodaj do ulubionych

Kreta w maju

01.02.22, 10:06
Zakładam wątek wakacyjny, z dużym wyprzedzeniem, żeby się trochę rozgrzać od samego myślenia wink

Potrzebuję porad gdzie warto się ruszyć na Krecie. Dotychczas byłam raz, w czerwcu i z racji temp. (średnio 40 stopni w dzień, 35 w nocy) nie zobaczyłam wiele więcej niż plaża i morze. Więc drugą szansę daję na początku maja. Zakwaterowanie w Chani. Większość czasu spędzę na plaży,ale coś bym chciała jeszcze zobaczyć. Raczej naturę niż zabytki / muzea. Co polecacie? Warto waszym zdaniem jechać na te słynne plażę, czy lepiej odpuścić i ruszyć w góry? Czy może w ogóle natura nudna, a najlepiej jednak oglądać starożytne ruiny?
Obserwuj wątek
    • araceli Re: Kreta w maju 01.02.22, 10:10
      Na zachodniej Krecie klasyki to plaże Balos, Elafonisi i wąwóz Samaria, ruin raczej brak - przy Falsarnie jedynie, można połączyć z plażowaniem.
      • mamkaantka Re: Kreta w maju 02.02.22, 06:56
        Ooo, wątek dla mnie Też wybieram się na początku maja, ale za rok i już planuję, bo u mnie plany wakacyjne realizuje samodzielnie z wyprzecenien nawet rocznym, jak tylko uda się złapać bilet w najlepszej cenie, a plany snuję jeszcze wcześniej. Ponieważ nie jestem plażowa i lubię na,wakacjach aktywnie spędzać czas, to lato na Krecie odpada, za to początek mają wydaje się być idealny, po sprawdzeniu temperatur historycznych w tym czasie. Mam pytanko do znawców Krety- jak widzicie możliwość pośmigania na rowerze, chodzi mi o widokowe trasy i infrastrukturę rowerową, bo na różnych wyspach, gdzie dotąd bylam bardzo różnie to wygląda
        • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 02.02.22, 09:02
          Ja to wiem tylko, że na gran canarii to musi wyglądać dobrze, bo lecieli ze mną jacyś pół profesjonalni cykliści smile
          • mamkaantka Re: Kreta w maju 04.02.22, 05:32
            No szału na GC nie ma niestety... Z hiszpańskich wysp to pod tym względem Majorka najlepsza.
    • tenjedennick Re: Kreta w maju 01.02.22, 10:28
      Na Krecie byliśmy już dość dawno, ale w bardzo fajnym miejscu, w matali na południowym wybrzeżu. Zupełnie inaczej niż skomercjalizowana północy. mała wioseczka, kilka hotelików i BB, trochę gastronomii, takie bardziej alternatywne klimaty wink No i słynna Czerwona Plaża.

Jeśli i natura to na pewno przejście Samarią. Plaża Vai na wschodzie z zagajnikiem palmowym - bardziej mi się podobała niż Elafonissi. Z "ruin" warto jednak Knossos. Warto poszwendać się po Chaii i po Agios Nikolaos.

Początek maja dobry na zwiedzanie, morze jednak za zimne. Bylismy w takim terminie na Malcie i woda była niemal lodowate. Krate jest fajna we wrześniu, nawet pod koniec września. Południowe wybrzeże jest wtedy ciepłe, ale bez upałów, a na pólnocy wtedy juz mocne wieje i czasami się chmurzy. No i morze cieplutkie, a winogrona można rwać ile się da, wink
      • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 10:58
        Ja już miałam cieplutkie morze w czerwcu. Dla mnie za cieplutkie, a ja raczej ciepłolubna jestem wink Trochę liczę, że w tym maju będzie właśnie takie akurat, ale nie upieram się. Czyli warto tę czerwoną plażę?
        • tenjedennick Re: Kreta w maju 01.02.22, 11:03
          W czerwcu już jest ciepła woda, natomiast na początku maja brrrr....
          • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 11:14
            W czerwcu była gorąca do tego stopnia, że nie wiedziałam czy lepiej siedzieć pod parasolem na piachu czy w morzu wink A we wrześniu może być jeszcze cieplejsza.
            • tenjedennick Re: Kreta w maju 01.02.22, 11:43
              We wrześniu jest fajna, ale na pewno nie gorąca. W czerwcu chłodniejsza niż we wrześniu, gorąca na pewno nie, bo skąd niby ma się nagrzać. Może w jakieś płytkiej lagunie odciętej od morza.

Gorąca to była na początku września w Egipcie na skraju plaży,, jak mocno ciepła zupa.
              • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 12:11
                No ja byłam w fali 40 stopniowych upałów, nie wiem ile trwały przed moim przyjazdem, ale zaręczam, że woda nie dawała ochłody. Pływałam w Rethymnonie, nie ma tam chyba laguny. Po tym incydencie powiedziałam NIE Krecie w okresie letnim smile O ile temp. do 38-40 stopni zniosę bez większego marudzenie, to już powyżej tej granicy było mi ciężko.
                • tenjedennick Re: Kreta w maju 01.02.22, 12:25
                  Nie pamiętam nad Morzem Śródziemnym zupowatej wody, nawet przy największych upałach. Ciepła tak, gorąca nie. Czy to Grecja, czy Włochy czy Chorwacja.
                  • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 12:31
                    No czasu nie cofniemy, więc możesz tylko uwierzyć na słowo :p Zupowatą miałam też kiedyś na Majorce we wrześniu, ale tam akurat był bardzo długi odcinek płytkiego i pewnie dlatego takie wrażenie.
                • aqua48 Re: Kreta w maju 01.02.22, 12:43
                  podaje_haslo_okon napisała:

> No ja byłam w fali 40 stopniowych upałów, nie wiem ile trwały przed moim przyja
                  > zdem, ale zaręczam, że woda nie dawała ochłody.

No to może po prostu lubisz zimną wodę? Mnie woda morska przy 40 stopniowym upale jak najbardziej daje ochłodę. Jedź nad ocean, zamiast do Grecji.
                  • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 12:45
                    Nie lubię zimnej. Nie lubię też gorącej. Wiem gdzie mam jechać tongue_out
                    • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 12:56
                      Aż wygooglalam, niecałe 28 stopni było wówczas. Jak na moje to jest bardzo ciepła woda.
                      seatemperature.info/june/rethymno-water-temperature.html
    • aqua48 Re: Kreta w maju 01.02.22, 11:01
      Ja jeżdżę na Kretę po to żeby się kąpać, opalać i coś zobaczyć, ale raczej w ciepłych miesiącach. Sierpień/wrzesień są dla mnie ok. Nie wiem jaka pogoda jest w maju, sądzę, że kąpiele w morzu to jeszcze nie. Do zwiedzania polecam Wąwóz Samaria, Białe góry, a z miejscowości prócz Chanii - Rethymno, Heraklion i pałac w Knossos.
      Kretę uwielbiam.
    • gaskama Re: Kreta w maju 01.02.22, 11:10
      My biliśmy na Krecie dawno temu, pod koniec kwietnia. Było bosko! Ja źle znoszę upały a tam było takie 18-20 stopni, pod koniec pobyty, na początku maja już 22,24. Nie wiem, czy dało się wchodzić do morza, mieliśmy całkiem fajny hotel z basenami na zewnątrz i wewnątrz (Kalimera Kriti). Pamiętam Agios Nicolaos (bardzo przyjemne) i miejsce narodzin Zeusa (jaskinie). Super było to, że NIE BYŁO TURYSTÓW. Część knajp była jeszcze pozamykana. Ale np. by zwiedzić jaskinie Zeusa to w sezonie podobno po kilka godzin czeka się w kolejce a mysz weszliśmy z marszu.
    • milupaa Re: Kreta w maju 01.02.22, 12:30
      Dawno byłam ale coś tam pamiętam. Ale Kreta to dla mnie właśnie urokliwe miasteczka i zabytki. Chania jest super. Nie byłam w wąwozie wiec się nie wypowiem, polecam klasztory i plażę Elafonissi, piękna, rozległa, bardzo płytko można wejść daleko w morze , z różowym piaskiem, jak będziesz mieć szczęście to zobaczysz żółwie.
      Byłam pod koniec sierpnia, temp bardzo dobra i woda ciepła.
      • milupaa Re: Kreta w maju 01.02.22, 12:36
        Aha, jako atrakcję polecam wynajęcie auta i podróż serpentynami przez góry 😉 Wrażenia niezapomniane, hehe. Dusza na ramieniu. Aczkolwiek lepiej dosyć dobrze jeździć. Ale żadnego wypadku nie widzialam, lżejsze zakręty pokonują 90-100km/h, cud. Przed ostrymi trzeba trąbić aby nie było czołówki.
        • nuta15 Re: Kreta w maju 01.02.22, 13:07
          Tyle się napisałam i mi zjadło...teraz krótko moje top na zachodniej Krecie: Chania w dzień i w nocy, muzeum archeologiczne, Laguna Balos, Falasarna, ikony w klasztorze w Kolimbari, Półwysep Akrotiri klasztory i plaże, wąwozy Samaria, Imbros , Jezioro Kurnas, przejazd przez Góry Białe na południe wyspy.
          • nuta15 Re: Kreta w maju 01.02.22, 13:11
            Jezioro Kournassmile
    • krwawy.lolo Re: Kreta w maju 01.02.22, 13:16
      Nie byłem na Krecie ale wolałbym we wrześniu, najlepiej w końcu. Woda jeszcze zapewne nagrzana a upałów chyba nie ma.
      • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 13:26
        Na wrzesień mam inne plany wink
        • nuta15 Re: Kreta w maju 01.02.22, 13:58
          Gdzie planujecie plażować? Blisko Chanii w Agii Apostoli jest urocza plaża Iguana Beach położona w zatoce, woda płytka , szybko się nagrzewa, jest szansa na ciepłą kąpiel smile
          • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 14:01
            Jeszcze w takie szczegóły się nie zagłębiałam, ale dzięki za cynk!
          • aqua48 Re: Kreta w maju 01.02.22, 14:50
            W Agii Apostoli są trzy plaże smile
            • nuta15 Re: Kreta w maju 01.02.22, 15:12
              Nawet więcej jakby doliczyć malutkie plaże w zatoczkach
              • aqua48 Re: Kreta w maju 01.02.22, 15:23
                A najfajniej jest wybrać się stamtąd do Chanii na piechotę plażami smile Super spacer!
                • nuta15 Re: Kreta w maju 01.02.22, 15:35
                  Nie próbowaliśmycrying
                  • aqua48 Re: Kreta w maju 01.02.22, 16:52
                    Polecam, tylko trzeba solidne sandały wziąć bo część plaż jest kamyczkowa.
    • kafana Re: Kreta w maju 01.02.22, 15:32
      Polecam balos i vai beach a z muzeum to kurde to w Iraklionie to absolutny hit- myśle ze jest tak samo wazne jak Luwr .
      • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 15:35
        O, a jakie jest muzeum w Iraklionie i co tam mają?
        • araceli Re: Kreta w maju 01.02.22, 16:57
          podaje_haslo_okon napisała:
          > O, a jakie jest muzeum w Iraklionie i co tam mają?

Archeologiczne. Tyle, że z Chanii do Heraklionu masz 2h jazdy. Kreta to duża wyspa nie da się jej zobaczyć na raz.
    • ajr27 Re: Kreta w maju 01.02.22, 17:00
      Skontaktuj się z Pauliną Młynarską. Ona mieszka w Chani, z tego, co widzę, chętnie doradza Polakom przyjeżdżającym tam.
    • swinka-morska Re: Kreta w maju 01.02.22, 19:01
      Półwysep Akrotiri, a zwłaszcza Moni Katholiko i Agia Triada
      Frangokastello na południowym wybrzeżu
      Również południowe wybrzeże: Moni Preveli i plaża Preveli (przy ujściu rzeki Megalopotamos)
      Baza marynarki i cmentarz wojenny w zatoce Suda
      Jezioro Souda (z żółwiami i czaplami)
    • magazynka Re: Kreta w maju 01.02.22, 23:12
      Odradzam muzeum - pałac w Knossos. Sztuczny, współcześnie pokolorowany, z tłumami - nie warto.
      Byłam na Krecie dwa razy w sierpniu i we wrześniu. Sierpień zbyt gorący, a druga połowa września już O.K.
      Zwiedziłam i całą zachodnią część wyspy (autobusami i statkami) i wschodnią (Agios Nikolaos). Zachodnia ciekawsza (Chania i Rethymnon + wysepki i plaże aż do południowego wybrzeża), ale i Agios Nikolaos bardzo urokliwy. Z Rethymnonu wybrałam się też na 1-dniowy rejs na Santorini.
      Nie byłam wczesną wiosną, ale myślę, że jeszcze woda będzie zimna (w końcu maja na Malcie nie dało się wejść do morza), ale za to wyspa będzie jeszcze zielona i kwitnąca, a nie spalona i żółta jak w sierpniu i wrześniu.
      • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 01.02.22, 23:20
        No właśnie trochę liczę na to, że będzie zielona i kwitnąca. Jakoś tak się złożyło, że zawsze na tych cieplejszych wyspach jestem między czerwcem a styczniem, więc czas na urlop wiosną. A, że woda będzie raczej zimna, to się spodziewam. Ciekawa jestem jak wypadnie w porównaniu z Bałtykiem na Helu w wakacje, ale przeżyję też bez kąpieli w morzu smile
        • milupaa Re: Kreta w maju 02.02.22, 10:22
          Jak chcesz kwitnącej to jedz przed latem. W końcu sierpnia/piczatek września już jest wszystko z deka wysuszone i wypłowiałe chociaż temp zaczyna robić się znośna. Co do Knossos nie zgadzam się, jest to rekonstrukcja z dużą dozą wyobraźni Shliemanna i nikt nie udaje ze nie jest, ale wygląda to fajnie i na pewno jakąś część prawdy pokazuje. Jak ja byłam nie było tam żadnych tłumów.
          • podaje_haslo_okon Re: Kreta w maju 02.02.22, 10:27
            Właśnie jadę w maju smile
      • zwyczajnamatka Re: Kreta w maju 02.02.22, 10:04
        Na Santorini byliśmy w czerwcu. Nie dało się wytrzymać z gorąca. Ja upały dobrze znoszę, ale też mialam dość.
    • zwyczajnamatka Re: Kreta w maju 02.02.22, 10:00
      Chlania jest śliczna, samo wspomnienie spacerów wywołuje u mnie uśmiech. Balos - jedź koniecznie, moim zdaniem najładniejsze miejsce na Krecie. W wąwozie nie byłam, było tak gorąco, że zdechlabym z upału i zrezygnowaliśmy z wycieczki. Byliśmy w czerwcu, było bardzo gorąco, za gorąco.
      • zwyczajnamatka Re: Kreta w maju 02.02.22, 10:01
        Chania nie chlania big_grin
        • niemaznaczenia Re: Kreta w maju 02.02.22, 10:30
          Chania ładna, ale w sezonie zatrzęsienie turystów, zwłaszcza turystyki zorganizowanej i turystyki brytyjskiej. Mnie się podoba dzikie południowe wybrzeże - Paleochora, Chora Sfakion, Ierapetra.

Wąwóz Samaria najlepiej we wrześniu, nie jest już tak gorąco, na wiosnę może być jeszcze sporo wody i przejście trudniejsze. Morze na początku maja jeszcze za zimne, coś jak Bałtyk w przeciętne lato.
          • nuta15 Re: Kreta w maju 02.02.22, 13:04
            Paleochora bardzo malownicze i sympatyczne miejsce, któremu mimo rozwoju turystyki udało się zachować klimat tradycyjnego kreteńskiego miasteczka.

• mdro Re: Kreta w maju 02.02.22, 10:32
      O, ja jadę w końcu kwietnia. Ale do Rethymnonu (czy też Retimno). Z tym że nas bardziej interesują zabytki i muzea, może też coś podpowiecie? (Muzeum w Heraklionie i Knossos oczywiście na liście są, mam nadzieję, że uda się w jeden dzień) . Nastawiamy się raczej na przemieszczanie się autobusami, ale nie wykluczamy wynajęcia samochodu, jeśli coś ciekawego byłoby w pobliżu (raczej nie przewidujemy pokonywania większych odległości, więc np. Agios Nikolaos i dalej odpadają). Albo ew. wycieczka czy rejs z miejscowego biura.

O temperaturę wody bym się bardzo nie martwiła, w kwietniu i maju np. na Cyprze morze jest w sam raz dla osób przyzwyczajonych do polskich warunków wink (w październiku na Rodos było dla mnie ciut za ciepłe wink).
      • aqua48 Re: Kreta w maju 02.02.22, 11:07
        mdro napisała:

> (Muzeum w Heraklionie i Knossos oczywiście na liście są, mam nadzieję, że uda się w jeden dzień)

Uda się, to jest wycieczka jednodniowa, jeden bilet obowiązuje do pałacu i do muzeum w Heraklionie. My byliśmy ze zorganizowaną wycieczką. Autobus zatrzymywał się pod kolejnymi hotelami i odwoził tak samo na miejsce.
        W Rethymno prócz powłóczenia się po miasteczku i porcie warto wybrać się do weneckiej twierdzy.
      • milupaa Re: Kreta w maju 02.02.22, 13:20
        Po zdjęciach widzę : Fajstos, Falasarna, Gortyna, ot malownicze starożytne ruiny. Port w Heraklionie, Agia Sofia, do tych miejsc jedzie sie bardzo malowniczymi trasami. Nie wiem czy autobus tak jedzie. Klasztor Gouvernetou. Jak się jedzie od strony Chani do Heraklionu autostradą po drodze jest kilka malowniczych kościołów. Agia Galini punkt widokowy. Spili klasztor.
    • mackowy2003 Re: Kreta w maju 02.02.22, 12:48
      Proponuję pooglądać filmiki 'Tarka W Drodze' na Youtubie. Dziewczyna mieszka na Krecie od kilku lat, razem za swoim chłopakiem przepięknie pokazują Kretę, także tą mniej znaną, jest tam dużo porad praktycznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka