Dodaj do ulubionych

Czechy idą w dobrą stronę

03.02.22, 11:20
www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-02-02/czechy-najwyzszy-sad-administracyjny-zniosl-obowiazek-okazywania-certyfikatow-szczepien/?ref=article
Nareszcie. O tym pisałam, jeśli ktoś chce, niech się szczepi, ale nie można zmuszać, nawet pośrednio do NIEOBOWIAZKOWEGO szczepienia, za którego ewentualne negatywne skutki już nikt nie chce brać odpowiedzialności.
Obserwuj wątek
    • bigimax4 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 11:22
      litwa dolacza tez
    • ukulelerege Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 11:41
      Wreszcie. Odechce się faszystom.
    • malenka9 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 11:50
      Cytat:

"Wolność
      Nie będzie nam odebrana
      Nagle
      Z dnia na dzień
      Z wtorku na środę
      Będą nam jej skąpić powoli
      Zabierać po kawałku
      (Czasem nawet oddawać
      Ale zawsze mniej, niż zabrano)
      Codziennie po trochę
      W ilościach niezauważalnych
      Aż pewnego dnia
      Po kilku lub kilkunastu latach
      Zbudzimy się w niewoli"

Koniec cytatu. Wolność w Czechach będzie odbierana rozporządzeniami. parlamentarzyści pracują, by sądy nie mogły tego uwalać. Już nie będzie potrzeba stanu wyjątkowego.
      • gorzka.gorycz Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 11:54
        Może i tak. A może nie. Zobaczymy.
        • malenka9 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 11:56
          Ja nie mam złudzień, chociaż bardzo bym chciała się mylić.
          • malenka9 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 11:56
            *złudzeń
      • saszanasza Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 12:04
        malenka9 napisała:

> Cytat:
        >
        > "Wolność
        > Nie będzie nam odebrana
        > Nagle
        > Z dnia na dzień
        > Z wtorku na środę
        > Będą nam jej skąpić powoli
        > Zabierać po kawałku
        > (Czasem nawet oddawać
        > Ale zawsze mniej, niż zabrano)
        > Codziennie po trochę
        > W ilościach niezauważalnych
        > Aż pewnego dnia
        > Po kilku lub kilkunastu latach
        > Zbudzimy się w niewoli"
        >
        > Koniec cytatu. Wolność w Czechach będzie odbierana rozporządzeniami. parlamenta
        > rzyści pracują, by sądy nie mogły tego uwalać. Już nie będzie potrzeba stanu wy
        > jątkowego.

Jeżeli uważasz że wystarczy znieść paszporty kowidowe i obowiązek szczepień by żyć w wolnym kraju, to chyba masz za małą wiedzę. Nasz kraj już od kilku jest w „zmierzchu demokracji” i to nie przez pandemię.
        • malenka9 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 12:19
          saszanasza napisała:

>Jeżeli uważasz że wystarczy znieść paszporty kowidowe i obowiązek szczepień by żyć w wolnym kraju, to chyba masz za małą wiedzę

Wskaż, proszę miejsce, w którym tak twierdzę.
          • iwles Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 12:26

???
            To apropo czego ten twój cytat w TYM wątku ?
            • malenka9 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 12:35
              >
              ???
              >To apropo czego ten twój cytat w TYM wątku ?

Nie wiesz? Jaka szkoda!
        • cegehana Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 18:17
          Oczywiście że nie wystarczy. "Chcesz żyć w demokracji patrz władzy na ręce" codziennie i w każdej sprawie.
    • kropkacom Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 12:26
      Nie znam nikogo kto by się cieszył z tych certyfikatów. Ja wiem, dla niektórych stwierdzenie faktu, że gdzieś funkcjonują, robi z ciebie kowidiana big_grin Ematkom jednak życzę aby wasze bombelki wróciły do szkół tongue_out
      • paskudek1 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 12:37
        No właśnie, takie pytanko mam bo ja z prowincji jestem, czy w którymkolwiek kraju, w którym wymagany jest ten covid pass szkoły są zamknięte rąk jak u nas?
        • iwoniaw Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 12:43
          paskudek1 napisała:

> No właśnie, takie pytanko mam bo ja z prowincji jestem, czy w którymkolwiek kra
          > ju, w którym wymagany jest ten covid pass szkoły są zamknięte rąk jak u nas?
          >

Oczywiście w żadnym, ale doceń, że tam sie odbiera zlotą wolność ludziom zmuszanym do testów co kilka dni, tudzież do okazywania zaświadczenia o szczepieniu - a u nas nikt nikomu nie będzie naruszał patykiem w gardle ani tym bardziej straszliwą igłą swobód obywatelskich, jakiż to przy tym koszt społeczny likwidacja nauczania państwowego stacjonarnego? To wszak tylko bachory, zresztą rodzice dostają 500 więc nie przesadzajmy, prawda?
          • paskudek1 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:20
            Słusznie prawisz. Ja co prawda wolałabym szkoły otwarte normalnie ale co tam ja. A nie wiesz jak w tych totalitarnych krajach gdzie patyczek do nosa a igła w ramię jest z kwarantanną? Bo wiesz, ja z prowincji jestem 😃
            • iwoniaw Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:31
              No te totalitaryzmy europejskie, z którymi mialam kontakt, to zniewolonych igłą (lub patykiem, gdy wynik negatywny) to w ogole na kwarantannie nie chcą trzymac, tylko każą im do roboty/szkoły jakby nigdy nic! Biedni ludzie nie mogą też bezkarnie dyszeć na współpasazerów w komunikacji czy sklepie, bo maski są obiwiazkowe nie tylko na papierze i to w wersji ffp2. Masz pojęcie, że oni je noszą jak jakieś głupki tylko po to, żeby móc korzystać z usług wszelkich, zamiast im pozwolić jak wolnym ludziom zbankrutować?
              • paskudek1 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:32
                O cholera, ale zamordyzm nomen omen 😃😃
          • gorzka.gorycz Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:44
            A w których krajach jest paszport covidowy wymagany w szkołach? Bo nie wiem.
            O ile wiem, w Czechach był gigantyczny przyrost zgonów, a ostre restrykcje paszoprtu covidowego obowiązywały raptem od końca października (restauracje, sklepy itp.).
            wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-najwiecej-zgonow-od-ii-wojny-swiatowej-czesi-podali-dane,nId,5805985
            Co do Litwy - nie wiem.
            A szkoły działają, bo dzieci są w szkołach testowane, co jest ok, a nie dlatego, że mają paszporty covidowe.
            • paskudek1 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:46
              Tylko u nas ani testy, ani covid pass, ani nacisk na szczepienia. Nic. Tylko kwarantanna.
            • kropkacom Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:53
              Dopiero od przyszłego tygodnia nie trzeba będzie pokazywać certyfikatu w restauracjach i tak dalej. Co do zgonów to nie wiem nic, bo tu władza bierze przede wszystkim pod uwagę jak funkcjonują szpitale.
              • astomi25 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 16:54
                Kropka od 6 dni jestem.w Czechach. W restauracji bylismy 5 x, nikt w zadnej nic od nas nie chcial!
        • snajper55 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:24
          paskudek1 napisała:

> No właśnie, takie pytanko mam bo ja z prowincji jestem, czy w którymkolwiek kra
          > ju, w którym wymagany jest ten covid pass szkoły są zamknięte rąk jak u nas?

Nie są zamknięte, PONIEWAŻ wymagany jest w wielu miejscach covid pass a ludzie są zaszczepieni. U nas cowid pass jest nieużywany a poziom szczepień jest bardzo niski, WIĘC szkoły są zamknięte.

S.
          • paskudek1 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:31
            Wiesz, ja to w zasadzie wiem, moje pytanie było z lekka sarkastyczne i prześmiewcze. Co prawda nie znam sytuacji wszystkich krajów w których covid pass to jednak mam świadomość że w większości właśnie szkoły były i są otwarte. I uważam że ten covid pass jest stosunkowo niewielką ceną za otwarte szkoły i naukę stacjonarną.
            • hanusinamama Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 14:22
              paskudek ale dziwisz się ze głupim ludziom nie zalezy na edukacji dzieci?? Sami mają wielkie braki z wiedzy podstawowej...wiec nie widzą pwodów, ze ich dzieci będą miały jeszcze większe.
          • gorzka.gorycz Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 13:45
            Szkoły są zamknięte, bo sanepid nie wyrabia.
            • iwoniaw Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 14:00
              gorzka.gorycz napisała:

> Szkoły są zamknięte, bo sanepid nie wyrabia.

Chyba bo rząd nie wyrabia i musiał coś zrobić, żeby nie było, że nic nie robi. No to przecież nie zamknie seniorów ani innych grup szczególnie narażonych na ciężki przebieg, nie nakaże szczepień ani testów, za to może zamknąć szkoły, ale tylko starsze klasy, bo na zamknięcie mlodszych nie ma kasy na zasilki opiekuńcze...
              • paskudek1 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 14:03
                Zwłaszcza że zamknięcie szkół nie wymaga od rządu ŻADNEJ pracy. Doposażenie i realna pomoc dla sanepidu już tak.
              • gorzka.gorycz Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 14:13
                Ale dokładnie tak! Robi się najprostszą i dla państwa w danym momencie najmniej kosztowną rzecz! Tylko że to nie ma nic wspólnego z paszportami covidowymi.
        • ichi51e Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 14:16
          dzieci u nas nie maja covid pasów. Najwygodniej było jak były testowane w szkole - obecnie nie są więc rodzic musi pamiętać żeby zrobić test zawczasu (2 razy w tygodniu) jak ktoś zapomni no to dziecko zostaje w domu.
          Czyli jeśli rodzic nie zgodził się na testowanie to są dzieci co od 2 lat. domu siedzą.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 17:39
            Oooo!
            U nas w polszy to ze 30% dzieci by tak siedziało.
    • ichi51e Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 12:38
      osobiscie tez jestem za zniesiemieniem certyfikatów. Kto się mil zaszczepić zaczepił się kto mil przechorowac przechorował. Certyfikaty w obecnej postaci to jakiś koszmar nikt nie wie gdzie są jakie zasady a w odpowiedniku tutejszym naszego rossmana możesz robic bez certyfikatu zakupy w części drogeryjnym a w zabawkowej masz pokazywać papiery. nikt nie wie gdzie g2 gdzie g3 i kto jest "w pełni zaszczepiony". Rozumiem na granicy ale w sklepach/zoo/teatrze to już paranoja
      • melikles Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 14:54
        W końcu Czesi zmądrzeli.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,28071277,jest-porozumienie-ws-turowa-premierzy-polski-i-czech-podpisali.html#s=BoxMMt1#s=BoxOpImg1
        • berber_rock Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 17:11
          A co tu jest mądrego?
          • astomi25 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 17:45
            Wszystko.
            • saszanasza Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 17:53
              astomi25 napisała:

> Wszystko.
              >

🤣🤣😂 Czechy poszły po rozum do głowy a Polska taka rozumna i zapłaci za porozumienie 45 mln euro!
              45 milonów euro za problem, który sama stworzyła, o jakim kurwa rozumie piszecie.
            • saszanasza Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 17:54
              astomi25 napisała:

> Wszystko.
              >

🤣🤣😂 Czechy poszły po rozum do głowy a Polska taka rozumna i zapłaci za porozumienie 45 mln euro!
              45 milonów euro za problem, który sama stworzyła, o jakim ku.wa rozumie piszecie.
              • astomi25 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 17:56
                Sorry mea culpa. Myslalam ze to ten sam link, ktory wkleila autorka. Nie spojrzalam.
                • saszanasza Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 18:32
                  astomi25 napisała:

> Sorry mea culpa. Myslalam ze to ten sam link, ktory wkleila autorka. Nie spojr
                  > zalam.
                  >

No ja się odniosłam do linka o Turowie😉Trzeba mieć nierówno pod deklem, żeby rozpatrywać to w kategoriach „Czesi zmądrzeli”.
            • berber_rock Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:11
              A tak konkretnie?
              Wydostali z PL 45 mln.
              A PL musi zapłacić 45 + 68 + odsetki zamiast 50 od razu 😀
    • jammer1974 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 17:51
      A Holandia obowiazku nie znosi i nawet nie zamierza pomimo protestow paru szurow.
      • ukulelerege Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 18:18
        jammer1974 napisała:

> A Holandia obowiazku nie znosi i nawet nie zamierza pomimo protestow paru szuro
        > w.

A Szwecja, Dania i Norwegia znoszą wszystkie.
        • ukulelerege Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 18:29
          I Wielka Brytania również.
    • hrabina_niczyja Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 18:31
      Przecież to się już będzie wiosna powoli tą pandemie wygaszać. Na moje to ten cyrk potrwa do jesieni i koniec.
      • berber_rock Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:09
        Przecież EU już napisała rozporządzenie które przedłuża pozostanie w obiegu paszportów do czerwca 2023

Wiec cyrk został przedłużony o 1.5 roku 😜

Tak. Nie spodobał się któremuś MS że pandemia raczy wygasać i strumyczek topnieje.
        • hrabina_niczyja Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:14
          Tam paszportów, paszporty sobie mogą być. Jeszcze szczepionki do sprzedania są. Ale na moje to za dużo ostatnio się wypuszcza tych co gadają na odwrót i kasy państwowe pustawe. Zresztą rozporządzenie zawsze mogą zmienić, przecież zawsze mogli się pomylić i w rezultacie to te paszporty w obliczu ustąpienia pandemi nie mają sensu.
          • berber_rock Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:18
            hrabina_niczyja napisała:

> Tam paszportów, paszporty sobie mogą być. Jeszcze szczepionki do sprzedania są.

No to przecież właśnie o to chodzi w rozporzadzeniu: szczepionki można sprzedać jedynie gdy będą nieodzowne do przekraczania granic, a zatem potrzebne jest stosowne rozporządzenie.
            • hrabina_niczyja Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:32
              No, ale sama pomyśl. Inaczej to brzmi 1,5 roku. Odbiorca sobie myśli, kurde jeszcze tyle czasu, chyba się zaszczepię. Niż pół roku. Wtedy sobie myśli, a luzik, jakoś przeżyję.
        • mysiaapysia Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:31
          No ale psu na budę takie rozporządzenie, skoro kolejne kraje rezygnują z paszportów. Czyli Polska też mogłaby zrezygnować.
          • berber_rock Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:34
            Kolejne kraje rezygnują z paszportów w obrocie wewnętrznym.
            Nie słyszałam jeszcze o kraju który zaprzestałby wymogu paszportu na granicy.
            Ale jak taki znasz to chętnie się dowiem w celu planów wakacyjnych.
            • mysiaapysia Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:40
              Moim zdaniem to tylko krok od zniesienia wymogów wjazdowych. Skoro wg Danii covid nie jest już chorobą krytyczną, to w sumie po co wymóg paszportów covidowych na granicach? Albo np. zaniechają ich sprawdzania w praktyce jeśli tak się boją karzącej ręki Unii...
            • snajper55 Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:47
              berber_rock napisała:

> Kolejne kraje rezygnują z paszportów w obrocie wewnętrznym.
              > Nie słyszałam jeszcze o kraju który zaprzestałby wymogu paszportu na granicy.

To oczywiste. Przecież mogą chcieć do nich wjechać ludzie z krajów niecywilizowanych, z jakiegoś Pakistanu, Polski czy Nigerii, gdzie zaszczepionych jest mało.

S.
              • berber_rock Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 20:03
                Sam jesteś niecywilizowany...
      • ukulelerege Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:32
        Wiosną, koniec marca. Tak mówił Bill, a ja mu wierzę, jak mało komu.
        • hrabina_niczyja Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:33
          Stawiam na wrzesień. Zaczną wyciszać wszystko powoli, przez wakacje to wiadomo, że covida nie ma i we wrześniu koniec.
          • ukulelerege Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:37
            hrabina_niczyja napisała:

> Stawiam na wrzesień. Zaczną wyciszać wszystko powoli, przez wakacje to wiadomo,
            > że covida nie ma i we wrześniu koniec.

Podważasz Billa?🤫😬

😉
            • hrabina_niczyja Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:41
              Nie do końca. Po prostu nie utną tego tak rach ciach. Będą pieprzyć o spadku zakażeń, kolejne mutacje będą niegroźne itd bla la la.
              • ukulelerege Re: Czechy idą w dobrą stronę 03.02.22, 19:42
                Tak, tak, wiem, podśmiewam się nieco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka