Dodaj do ulubionych

Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta

23.02.22, 17:46
Dziewczyny doradźcie,

Część z Was na pewno piecze i używa do tego różnych akcesoriów. Możecie polecić jakiś sklep, z tymi wszystkimi artykułami do dekoracji ciast (wykrawaczki, wałki, stolnice, narzędzia do wygładzania kremów i mas cukrowych itd.)najchetniej w Warszawie, ale może być też on-line. I żeby ceny nie były z kosmosu. Nie muszę mieć designerskich rzeczy.

Na ten moment poszukuję dobrego wałka do ciasta i stolnicy silikonowej. Mam wałek drewniany ale to skaranie boskie z nim. Potrzebuję takiego pracujacego na łożyskach, najlepiej stalowy. Któraś ma? Moja mama ma taki, ale to kupiony wieki temu, więc nawet nie wiadomo gdzie.
A stolnica? jaka? Jak największa?
Nie muszą to być rzeczy przeznaczone do zmywarki, zmywam ręcznie.

PSS. czy któraś z Was korzysta z typu wałka jak na zdjęciu? Czy to jest wygodne z użytkowaniu?

Polecicie coś? Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 17:52
      Mam wałek silikonowy z Biedronki i bardzo dobrze się sprawdza. Takiego jak na zdjęciu nie używałam nigdy
      Stolnica silikonowa wg mnie jest do niczego. Moją drewnianą kocham wielką miłością.
      Tescoma ma sporo akcesoriów do pieczenia i raczej są ok.
      • abasia0 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:02
        Szukałabym wśród asortymentu dla gastronomii , są to solidniejsze produkty.

Mój wałek jest jedyny na świecie, wykonany ręcznie ,niezniszczalny, był prezentem ślubnym dla moich rodziców. Do tego jeszcze wykrawaczka do ciasta i pierogów z tej samej epoki🙂
        • daniela34 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:13
          😄
        • annaboleyn Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:47
          Ale cuda!
        • marszawka Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:49
          To są dopiero akcesoria!
        • mashcaron Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 20:15
          Ale piękne 😍
        • evee1 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 24.02.22, 07:34
          A z czego jest ten walek? Srebro?
        • novembre Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 25.02.22, 17:27
          To się nazywa radełko! Wycina się nim faworki smile
          • abasia0 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 25.02.22, 19:14
            Racja, to radełko, umknęła mi ta nazwa🙂
      • marszawka Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:48
        Właśnie też myślałam o silikonowym wałku. Rozważę i taki , jeśli u Ciebie się sprawdza. Pewnie kupię dwa😜
        • daniela34 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:52
          Być może ten pokazany przez graphene marmurowy jest lepszy, ale przyznam, że aż tak ciężkich wałków nie lubię. Silikonowy chodzi lekko i przyjemnie się nim pracuje. Natomiast tak jak pisałam-silikonowa stolnica kompletnie się u mnie nie sprawdza poza szybkim rozwalkowaniem ciasta na tartę kiedy to z lenistwa nie wyciągam drewnianej. Aha, jeszcze sprawdza się do wycinania ozdob z marcepanu i mas cukrowych, ale tego rzadko używam.
        • mysiulek08 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:00
          silikonowe sa ok, kup w dwoch rozmiarach
    • graphene.future Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:30
      Mam z marmuru i silikonowy. Rzadko używane ale wolę ten pierwszy, wałkuje samym ciężarem smile
      • graphene.future Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:42
        Coś podobnego, jest ciężki, zimny, łatwy do mycia, ciasto się do niego nie klei i ze względu na ciężar bardzo lekko rozwalkowuje
        • marszawka Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:49
          A ten z marmuru ma w środku łożyska? Lekko chodzi? Mój drewniany tak się zacina, że mam go serdecznie dość.
          • graphene.future Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:01
            Bardzo lekko chodzi, nic się nie zacina. Nie wiem czy ma łożyska
          • graphene.future Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:09
            Sprawdziłam, mój ma w środku wałka, między rączkami metalowy pręt.
        • ania_z_zielonymii Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:08
          Też mam taki i to mój ulubiony wałek.
    • aqua48 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:31
      Używam drewnianego wałka mojej babci. Jest świetnie wytoczony, bardzo ergonomiczny ma kształt, choć pewnie stuknęło mu już ponad 100 lat smile Lepszym nie pracowałam nigdy. Stolnica silikonowa to porażka. Tylko solidna drewniana. Najczęściej korzystam z ikeowych bo są takiej wielkości że bez problemu wrzucam na skos do zlewu i myję.
      • alpepe Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:07
        Musisz mieć olbrzymi zlew, ja moją stolnicę wrzucam do wanny, do żadnego zlewu by nie weszła, a taki wałek, jak piszesz, to moja mama ma. Kiedyś go może odziedziczę.
        • aqua48 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 24.02.22, 09:18
          alpepe napisała:

> Musisz mieć olbrzymi zlew, ja moją stolnicę wrzucam do wanny,

Nie mam zwykły zlew, a stolnice dwie małe, z Ikei. I to mi się sprawdza bardziej niż duża stolnica którą trzeba nosić do łazienki do mycia a i tak porozsypuje się na podłodze mąka.
    • alterego72 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:31
      Matę silikonową mam z IKEI.
      Sprawdza się.
    • annaboleyn Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:46
      Silikonowy, dobrze obciążony (to ważne) wałek będzie bardzo ok, dostaniesz na przykład w Carrefourze, jakieś 50 zł.
      Dzień, w którym pozbyłam się starego, drewnianego, raniącego mi dłonie i powodującego zakwasy wałka - był cudownym dniem smile
      Myślę, że marmurowy też byłby dobry, ale to chyba większe koszta.
      Silikonowe stolnice też są wszędzie, zwróć uwagę, żeby była gruba, bo cieniutką szybko potniesz i podziurawisz.
      Osobiście kochałam swoją stolnicę drewnianą, ale zrobiła się potwornie nieporęczna w nowych warunkach, no i ja stolnicę myję w zmywarce, więc już w ogóle.
      • marszawka Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:51
        Mam drewnianą stolnicę, ale jest tak duża że muszę ją myć w wannie😎 chciałam coś mniejszego.
        • alpepe Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:08
          Też mam taką, przerzuciłam się na silikonową, owszem, nic specjalnego, ale poręczniejsza.
          • extereso Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:22
            Jeśli mam być zupełnie szczera, ja mojej tak zawsze nie szoruję. Zsypię mąkę, zeskrobuje resztki, przecieram nowa wilgotną szmatką. Myję co któryś raz, ale ja często robię pierogi, więc nie wychodzi to co miesiąc 😁
            • afro.ninja Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 24.02.22, 05:53
              Właśnie, co wy robicie na tych stolnicach?! Tatara?! wink
              • annaboleyn Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 24.02.22, 21:35
                No jak to, ja wykrawam ciasteczka, pierogi, czasem przecinam kulę ciasta na pół - nożem, faworki wykrajam radełkiem...
                • mashcaron Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 25.02.22, 14:28
                  I po tym musisz myć stolnicę? Ja swojej właściwie wcale nie myję.. czekam, aż obeschnie, oskrobuje, przecieram wilgotna szmatką. Częste moczenie stolnicy nie służy:p
                  • annaboleyn Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 25.02.22, 18:39
                    Tak, często mi na tej stolnicy drewnianej coś zasychało, nie uważałam jej za doczyszczoną skrobaniem. Poza tym moja stolnica stała sobie pod ścianą w kuchni i przed każdym użyciem musiałam ją myć, bo przecież na tym się różne rzeczy zbierają. Niewygodnie mi z tym było.
                    Ta wyliczanka, co robię ze stolnicą dotyczy powodów jej dziurawienia, nie mycia tongue_out
        • annaboleyn Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:19
          No właśnie sad Też parę razy szorowałam ją w wannie, potem szorowałam wannę, doooość big_grin
      • daniela34 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:55
        O tak. U mnie był taki proces: wałek drewniany "sztywny" (odciski na dloniach)-wałek drewniany obrotowy (lepiej)- wałek silikonowy (nowa jakość życia).
        • annaboleyn Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:18
          daniela34 napisała:

> O tak. U mnie był taki proces: wałek drewniany "sztywny" (odciski na dloniach)-
          > wałek drewniany obrotowy (lepiej)- wałek silikonowy (nowa jakość życia).

Jak byś mnie widziała! Nie mogę uwierzyć, że tak długo katowałam białe me dłonie big_grin
    • mysiulek08 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:50
      walki mam silikonowe i ceramiczny, drewniany lezy gdzies zapomniany

'stolnica' silikonowa jest o tyle dobra, ze zwijasz i chowasz do szuflady ale trzeba uwazac zeby nie przeciac, mam, uzywam, ale ostatnio przerzucilam sie na duza deske drewniania, ktora robi za stolnice, zeby sie przesuwala kupilam krazki silikonowe, swietny wynalazek

a co do sklepu, to sporo gadzetow mam z tascoma, blaszki naprawde duzo wytrzymuja

www.tescomapolska.pl/pieczenie
      • marszawka Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:52
        A masz może jakiś link do tego wałka ceramicznego?
        • mysiulek08 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:56
          trzy lata temu na allegro kupowalam
        • mysiulek08 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 18:58
          cos takiego

allegro.pl/oferta/ceramiczny-walek-do-ciasta-motyw-kwiaty-ii-11589624540

zalezalo mi zeby nie byl chinski

marmurowe

allegro.pl/oferta/walek-do-ciasta-kamienny-marmurowy-46cm-jasny-10642788473
    • extereso Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:07
      Ja mam stosunkowo dużo tescomy i jestem zadowolona.
      • bominka Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 23.02.22, 19:14
        Jak większość mam siliconowa stolnicę składana, i to jest w opcji musi have. Mam też dwie drewniane, walki drewniane i jest super. Jeśli drewniany wałek to nie z tych promocyjnych,bo są dziadoskie,trzeba w niego zainwestowac😊
        Nie widziałam wcześniej walka ze zdjęcia postu startowego,ale jego kształt jest mało praktyczny w przechowywaniu,dlatego nie zdecydowałabym się na niego.
    • bei Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 24.02.22, 07:08
      Fiskars ma różne walki, w tym tez taki, gdzie rączki gdy potrzebne to zabijasz do góry (wałkowaniem w wąskiej formie. Ten na zdjęciu jest do wąskiej formy. Ja silikonowy bardzo polecam- np z ingenia lub duka, J Oliver, JJ - No z podobnej polki jakościowej. Mam tez z marmuru, jest ciężki, mimo, ze powinien tym ciężarem ułatwiać pracę to nie przepadam za nim. Stolnica silikonowa- TAK! Ciasto i tak wyrabiam w miska h, na stolnicy tylko wałkuję. Stolnicę mam z Ikea, i z tescomy
    • gulcia77 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 24.02.22, 09:05
      Na tyle rzadko używam wałka, że wystarczy mi drewniany. Jeśli chodzi o wszelkiej maści duperele do pieczenia i gotowania, popatrz na garneczki.pl
    • tilijka123 Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 24.02.22, 09:26
      Mam taki wałek Fiskarsa jak na zdjęciu. Dostałam go w prezencie. Nie widzę różnicy w wygodzie użytkowania między takim rodzajem a standardowym.
    • swinka-morska Re: Akcesoria cukiernicze/wałek do ciasta 25.02.22, 16:08
      Popatrz sobie tutaj:
      pomocnicykuchenni.pl

Od oglądania ich gadżetów w ich sklepie stacjonarnym (nie wiem czy nadal istnieje) kręciło się w głowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka