03.03.22, 23:38
Czy ktoras mama na kroliczki i trzyma je na zewnatrz? Mam male 2miesieczne i klatka jest na polu. Na noc opatulam klatke kocami i poduszkami ale i tak sie martwie ze za zimno.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Kroliczki 04.03.22, 01:29
      Na mięso te króliki?
      • jammer1974 Re: Kroliczki 04.03.22, 09:41
        majenkir napisała:

> Na mięso te króliki?
        >
        Uchowaj boze
    • mashcaron Re: Kroliczki 04.03.22, 06:13
      Co to za króliki? Skąd je masz, gdzie się urodziły?
      Mają w tej klatce ciepły domek?
      Króliki generalnie mogą mieszkać na zewnątrz cały rok ale muszą być do tego odpowiednio przygotowane. Jeśli króliczka ze sklepu czy domowej hodowli wystawiasz zimą na zewnątrz to jest duża szansa, że go zabijesz.
    • piesekpustyni Re: Kroliczki 04.03.22, 07:06
      Moja babcia trzymała. Na mięsko i fiuterko.
      • ajaksiowa Re: Kroliczki 04.03.22, 07:09
        A Ty pewnie chodziłeś w czapeczce z krölika?🙃
        • majenkir Re: Kroliczki 04.03.22, 07:47
          Wszystkie chodziłyśmy albo chciałyśmy chodzić(ja) 😩

Żeby teraz dwa młode króliczki zostawić w klatce na zewnątrz, trzeba być bez serca.
          • mashcaron Re: Kroliczki 04.03.22, 07:51
            To zależy. Jeżeli to króliki urodzone na zewnątrz i mają gdzie się schować ( domek drewniany, nie plastik) mają dużo siana, jakiś kocyk a temperatura w nocy nie spada do -20 to nic im nie będzie.
            Jeśli to króliczki ze sklepu, no to cóż, trzeba być niespełna rozumu żeby je zima wystawiać na zewnątrz.
            • turbinkamalinka Re: Kroliczki 04.03.22, 08:03
              No wczoraj byłam u tych "moich" i mają strasznie jakby grubą sierść (to chyba podszerstek się nazywa). Ale one są klatki mają w jakimś nieogrzewanym pomieszczeniu z możliwością wykicania na zewnątrz. Nie powiem żeby ta stodoła ciepła była.
              • mashcaron Re: Kroliczki 04.03.22, 09:09
                Króliki mają bardzo gęsty podszerstek ( kto kiedyś czesał królika na wiosnę, ten wie:p) , tyle, że muszą mieć okazję go wykształcić. Króliki trzymane w domu nie ofutrzaja się tak, jak te trzymane na zewnątrz, bo nie mają potrzeby i jak się takiego wywali zima na zewnątrz to mu zimno. Trzeba przyzwyczajać stopniowo. Najpierw wystawia się wiosną, jak jest ok 15 stopni tylko na dzień, potem już mogą zostawać całą dobę i na jesień się ofutrza jak trzeba wink
                • turbinkamalinka Re: Kroliczki 04.03.22, 11:17
                  Dlatego piszę. U nas w nocy jeszcze ma być ze dwa razy koło -6 stopni. Pytałam się hodowcy czy mogą być na zewnątrz. On mówi, że bez problemu. Tylko, że ja od niego dostałam klatkę dużą ocieploną (dokładnie to jest warstwa drewna, styropian, warstwa drewna i z przodu 1/3 klatki jest zabudowana. On mówił że jak się boję, że im uszy zmarzną to wystarczy, żebym tam gdzie śpią wstawiła pudełko kartonowe i dużo siana. No ale to są te Belgijskie a nie miniaturki
                  • mashcaron Re: Kroliczki 04.03.22, 12:38
                    Zahartowanym miniaturkom też nie szkodzi, tak samo się ofutrzają. Ale, no właśnie, ważne żeby były zahartowane i ofutrzone. Autorka nie pisze nic o tych królikach ani o klatce, więc ciężko powiedzieć czy jest im ok czy się nad nimi znęca:p
                    • turbinkamalinka Re: Kroliczki 04.03.22, 13:14
                      Ale 2 miesiące to w sumie nie za małe na odstawienie?. Te moje mają skończone 3 i w sumie teraz dopiero właściciel je odstawia rodzeństwa. Rodziców odsprzedał bo to podobno rodowodowe (nawet nie wiedziałam, że króliki mięsne mają rodowód
                      • mashcaron Re: Kroliczki 04.03.22, 13:19
                        Króliki odstawia się od matki w wieku 6-8 tygodni, więc to są świeże odsadki. Z rodzeństwem maga być razem do ok 3,5 m-ca, a potem trzeba podzielić wg płci.
          • ajaksiowa Re: Kroliczki 04.03.22, 08:12
            majenkir napisała:

> Wszystkie chodziłyśmy albo chciałyśmy chodzić(ja) 😩
            >
            > Żeby teraz dwa młode króliczki zostawić w klatce na zewnątrz, trzeba być bez se
            > rca.
            >

Ani nie miałam ani nie marzyłam,o pilotce dzianinowej marzyłam wink
        • mia_mia Re: Kroliczki 04.03.22, 08:15
          A kto nie chodził? Jako dziecko nie jadaliśmy często królików, a teraz kupuję i jemy, tak samo jak malutkie owieczki i krówki. Dumna z tego nie jestem, ale tak jest.
          • piesekpustyni Re: Kroliczki 04.03.22, 09:42
            Królicze mięso zalecane jest alergikom. Ja nie lubię i nie kupuję.
            Fiuterko z królików (czarna kurtka raczej) mam i bywa, ze noszę.
        • piesekpustyni Re: Kroliczki 04.03.22, 09:41
          Chodziłam. We fiuterku. Koszmar dzieciństwa… krolikowe fiuterko w biało czarne łatki.
      • mandre_polo Re: Kroliczki 04.03.22, 07:19
        Nadal są hodowane - u Emilki w Ranczo Laszki można zobaczyć jak to się odbywa
    • monalisa2 Re: Kroliczki 04.03.22, 11:54
      Ja mam dwie samiczki na balkonie podzielonym na pół, aby każda miała własne terytorium. Mają ocieplone otwarte klatki, więc całą dobę mogą sobie brykać. Nie straszny im chłód, gorzej znoszą wysokie temperatury. Dziewczyny są zdrowe i wesołe. I zdjęcia dla potwierdzenia
      • mashcaron Re: Kroliczki 04.03.22, 12:49
        Śliczne dziewuchy smile
      • sandrasj Re: Kroliczki 04.03.22, 12:54
        Ta druga wygląda jak mój śp Maniuś 🥺🥺🥺
        • majenkir Re: Kroliczki 04.03.22, 16:48
          A ten pierwszy wygląda jak mój śp Bunny Boo Boo 🥺
          • jammer1974 Re: Kroliczki 04.03.22, 17:40
            Sliczne lobuzy
      • jammer1974 Re: Kroliczki 04.03.22, 17:39
        Sliczny jest.
    • jammer1974 Re: Kroliczki 04.03.22, 17:42
      Juz sa w domu. Nie moglam je na mrozie trzymac. Psychika by mi wysiadla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka