Dodaj do ulubionych

jak się oderwać?

05.03.22, 13:55
co robicie, żeby choć na krótko nie myśleć o tym co się dzieje?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: jak się oderwać? 05.03.22, 14:04
      Czytam książki, oglądam filmy na netflixie, robię obiad😡
    • mia_mia Re: jak się oderwać? 05.03.22, 14:16
      Szczerze mówiąc to nic, moje myślenie jest ustawione tak, że nie przejmuję się tym co się dzieje, nie nakręcam swoich lęków. Mogę zrobić kanapkę i ktoś nie będzie głodny, mogę zawieźć do lekarza i kogoś nie będzie bolało. Od tego, że się boisz nikomu nie będzie lepiej. Rob to zwykle w sobotęwink
    • daniela34 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 14:31
      Ja sobie dziś zrobiłam wakacje od wojny. Uporządkuję swoj mały świat- łazienka już błyszczy, zaraz zjem obiad i pójdę sprzątać dalej, potem zrobię najbardziej kolorowe, kiczowate ciasto jakie pamiętam z dzieciństwa. Rodzice robią sałatkę jarzynową "czar PRLu", na wieczór mam ściągnięty wieżo wydany kryminał Ann Cleeves. Nawet tv jest nastawiony na jakąś babską stację. Na jeden dzień.
      • panna_lila Re: jak się oderwać? 05.03.22, 14:40
        "najbardziej kolorowe, kiczowate ciasto jakie pamiętam z dzieciństwa"
        co to za ciasto?
        • daniela34 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 14:44
          U nas ciasto nosi jakże skomplikowaną nazwę "placek z galaretkami "- to biszkopt, przełożony piankową masą z pokrojonymi w kostkę kolorowymi galaretkami, rodzynkami i kawałkami czekolady. Chyba z 15 lat tego nie robiłam.
          • panna_lila Re: jak się oderwać? 05.03.22, 16:37
            czułam, że to będzie z galaretkamismile znam i lubięsmile
            • daniela34 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 17:02
              Ja tez lubię. To jest taki "kraj lat dziecinnych" - wspomnienie czasów, w których szczytem elegancji na kinderbalu był deser z galretek w szerokich szampankach (dziś już passe) oszronionych na brzegu kryształkami cukru.
              • majenkir Re: jak się oderwać? 05.03.22, 21:06
                😂😂😂 pamiętam. A jak na gorze dali bitą śmietanę, to już szał po prostu!
    • chebellacosa92 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 14:55
      Idę do kosmetyczki. Muszę, bo niedługo kompletnie zwariuję.
    • kozica111 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:02
      nie odrywam sie bo po co?
    • asfiksja Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:07
      Nie ograniczam się, interesuje mnie to. Wszystko zmierza ku dobremu.
      • chococaffe Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:17
        Wszystko zmierza ku dobremu.

???

p.s. give me more lalalala
    • celandine Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:08
      Obsesyjnie przygotowuję PowerPointy na zajęcia, pełne zdjęć, filmików, na szczęście uczę o bardzo odległej, bezpiecznej przeszłości
    • irma223 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:09
      Nie da rady. Robię wszystko, co mam do zrobienia, ale głowa cały czas jest zajęta tym, co się dzieje na Ukrainie. Ci poranieni, pozabijani ludzie, te poniszczone osiedla, dla samego poniszczenia... To równanie kraju z ziemią, to pozbawianie wody, gazu, prądu, to ostrzeliwanie korytarzy humanitarnych, to niszczenie wszystkich i wszystkiego, takie zupełnie bezsensowne...
      • katiemorag Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:15
        Ja mam tak samo. Dziś się popłakałam jak usłyszałam, ze te korytarze bo była fikcja. I ludzie tam cierpią. Czasami chyba trzeba dać sobie przyzwolenie na smutek i płacz i współczucie i nie udawać, ze jest inaczej. Ja przestałam z tym walczyc. W pracy wszyscy poważni, nikt nie ma ochoty nawet na rozmowy. Nie jesteś sama w tym wszystkim i inni maja podobne uczucia.
    • znowu.to.samo Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:13
      Oglądam filmy na YT odrywających sie od wojny yutuberów
    • lot_w_kosmos Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:16
      N8c. Nie odrywam się.
      Q tygodniu pracuję a pracę mam na 150% zaangażowania, więc od 7 do 16 w zasadzie nie myślę o tym.
      Potem wsiąkam i pozwalam sobie na to bochyba mi lżej wtedy.
      • marzeka11 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:23
        Nie odrywam się, ale np. cieszę się, że i takie wiadomości jak dziś.
        Siły Ukrainy zestrzeliły rosyjskiego pilota. Wcześniej bombardował ludność cywilną w Syrii, a teraz – na Ukrainie. Kierunek Haga. Stawał do zdjęć z mordercą Syrii Asanem i kutasowym Putinem.
        twitter.com/worldonalert/status/1500081801947136000?s=20&t=kEuJtGsqPDXEK44GlWRSow
        • lot_w_kosmos Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:26
          Na pohybel takim!
          • marzeka11 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:31
            lot_w_kosmos napisała:

> Na pohybel takim!

Na pohybel, tutaj masz dłuższy filmik z tego zatrzymania po zestrzeleniu. Ch..j bombardował w Syrii cywilów, "uczył się " na nich, dlatego cieszę się, że go dziś zestrzelono (naszym "Piorunem" jak czytałam)
            twitter.com/ArmedForcesUkr/status/1500101999945306116?s=20&t=Ek7X-3Xjxxvgy7d4XxcWZg
    • liliawodna222 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:33
      Czytam kryminał, od którego nie mogę się oderwać. Ale newsy czytam co parę godzin, nie jestem ignorantką.
      • panna_lila Re: jak się oderwać? 05.03.22, 16:40
        "Czytam kryminał, od którego nie mogę się oderwać" - tytuł poproszęsmile
        • liliawodna222 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 18:41
          "Zbrodnia w błękicie" Kwiatkowskiej smile
      • dvdva Re: jak się oderwać? 05.03.22, 18:26
        Ja też poprosze
    • snaefrid Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:34
      Dwa tygodnie temu usłyszałam diagnozę: nowotwór. Więc mam o czym myslec
      • marzeka11 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 15:37
        snaefrid napisał(a):

> Dwa tygodnie temu usłyszałam diagnozę: nowotwór. Więc mam o czym myslec

Stawić temu czoło, wejść z rakiem na wojnę - życzę, aby potem było już tylko dobrze, po tej walce. Mój mąż taką diagnozę usłyszał 8,5 roku temu. I od 8 lat jeździ tylko na kontrolę. Naprawdę zyczę, abyś przeszła także taką drogą- jako niefajne wspomnienie.
      • la_felicja Re: jak się oderwać? 05.03.22, 17:02
        Bardzo współczuję. Życzę Ci szybkiego leczenia i powrotu do zdrowia.
    • eglantine Re: jak się oderwać? 05.03.22, 16:02
      Nie jestem w stanie. Ciągle sprawdzam, co się dzieje. Jak na złość mam pracę przy komputerze i nie potrafie nie wchodzić na strony z newsami. Powinnam je sobie poblokować chyba.
    • kobietazpolnocy Re: jak się oderwać? 05.03.22, 16:08
      Przyznam, że po pierwszych 4-5 dniach się uspokoiłam, bo wcześniej to było gorączkowe sprawdzanie kolejnych breaking news w telefonie i totalne poczucie bezsilności.
      Codzienność ratuje - dzieci, praca, dom, itd. No i fakt, że od Ukrainy dzieli mnie trochę więcej niż jedna granica, choć reszta rodziny oczywiście w Polsce.
      Ale ten niepokój i brak poczucia bezpieczeństwa wciąż jest obecny, mimo odległości. Bo to jest jak powtórka z historii.
      • homohominilupus Re: jak się oderwać? 05.03.22, 16:27
        Pojechałam na wycieczkę. Kwitną migdałowce.
    • borsuczyca.klusek Re: jak się oderwać? 05.03.22, 17:33
      Właśnie wróciłam z kina z nowego Batmana
      • eglantine Re: jak się oderwać? 05.03.22, 17:35
        No i jak?
        • borsuczyca.klusek Re: jak się oderwać? 05.03.22, 17:47
          Z minusów za długi, chociaż trzyma dobre tempo przez większość czasu. Wysypuje się dopiero pod koniec.
          Wywaliłabym wątek z kobietą Kotem - dla mnie najsłabszy.

Z plusów w sumie cała reszta. Bardzo dobry Pattinson i jako Batman i jako Bruce Wayne. Intryga prosta i przewidywalna, ale z przyjemnością się ogląda. Kilka scena na prawdę ładnych. Podobała mi się też ścieżka dźwiękowa.
          • eglantine Re: jak się oderwać? 05.03.22, 18:16
            Ja mam już takie zaległości kinowe, że głowa mała... Pattisona nawet lubię, może i bym się wybrała. Recenzje ma całkiem przyzwoite, a skoro nie odradzasz... Pewnie skończy się tak, że zdejmą z ekranów, zanim trafię do kina.
            • borsuczyca.klusek Re: jak się oderwać? 05.03.22, 18:26
              Raczej takie filmy to długo grają, zwłaszcza że podobno to najbardziej oczekiwany film roku.
              I zdecydowanie nie odradzam. Dla mnie to była całkiem solidna rozrywka. A fanką kina superbohaterskiego w ogóle nie jestem. I może też dlatego ten film mi się podobał, bo mamy młodego Batmana na początku "kariery". Nie wszystko mu się udaje, czasem obrywa i popełnia błędy.
    • piataziuta Re: jak się oderwać? 05.03.22, 17:40
      Gram w grę - taką w której się dużo chodzi nad wodą i po lesie.
      Zrobiłam zakupy - pierwszy raz chyba od roku (kalosze o których pisałam na ematce, adidasy, masażer do twarzy lyapko - też z ematki, kosmetyki do włosingu, a zaraz zamówię t-shirty).
    • leanne_paul_piper Re: jak się oderwać? 05.03.22, 17:49
      Mam zapierdziel w robocie, a poza tym codziennie walczę z jakąś awaria, a to sieć pada, a to lapek nagle gaśnie i nie chce się ponownie odpalić, a ja rwę włosy z głowy, bo autentycznie grozi mi wtedy praca z tabletu. A to nie robota. Na tablecie to ja mogę zainstalować komunikator i udawać, że coś robię. No ale wtedy mogłabym przynajmniej robić to z plaży. A właśnie, dziś cały dzień przeleżałam na plaży, poczytałam nową książkę Kinselli, potem pojechałam na zakupy. Dopiero teraz usiadłam na tarasie. Telewizora to nawet nie włączam, raz próbowałam uruchomić w salonie, ale nie odpalił. I dobrze, pomyślałam, przynajmniej będę zdrowsza.
      Whisky się już mrozi w lodówce😉
    • ja_mamma Re: jak się oderwać? 05.03.22, 17:58
      Nie potrafię o tym nie myśleć ;-(
      Może powinnam wspomóc się farmakologicznie bo długo tak nie pociągnę...
    • anomaliapogodowa11 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 18:06
      Byłam w pracy,jutro też idę,a zazwyczaj niedzielę mam wolną,ale wolę tak, niż ciągle myśleć (chociaż z kolei znów są rozmowy ze znajomymi i nieznajomymi),jak przyszłam, położyłam się na godzinę,wyszły trzy,bo nikt mnie nie obudził:/,obiad i sprzątanie zrobił syn z chłopem,młodsze dzieci zajęte sobą,mam też nowy kryminał do czytania, może skupie się na tym,ale ciężko..Cały czas z tyłu głowy mam,co się dzieje... Pozdrawiam smile
    • milupaa Re: jak się oderwać? 05.03.22, 18:16
      Ja się po prostu zajmuje swoimi sprawami, domem, pracą. Dziś np do wieczora nic nie oglądałam ani nie słuchałam. Ale nie mam az takiej potrzeby odrywania się, interesuje mnie to co się dzieje i chcę być na bieżąco.
    • jolie Re: jak się oderwać? 05.03.22, 18:30
      Załatwiają to codzienność i obowiązki. Życie bezwzględnie toczy się dalej.
    • hosta_73 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 18:44
      Jakoś nie muszę, interesuje mnie to co się dzieje ale nie wpadam w panikę. Zrobiłam przegląd zapasów, uzupełniłam tak, byśmy mogli przetrwać spokojnie około tygodnia (pewnie głupie, ale u mnie dobrze wpływa na psychikę). Zrobiliśmy zakupy dla uchodźców, na granicy, wpłaciliśmy pieniądze dla rodzin w naszym mieście, poszła wpłata też dla fundacji sprowadzającej zwierzęta. Po następnej wypłacie znowu coś wpłacimy. Nic więcej nie mogę chyba zrobić, trzymam kciuki za Ukrainę, życzę Putinowi wszystkiego najgorszego, martwi mnie ta sytuacja ale funkcjonuję normalnie.
    • olkka_99 Re: jak się oderwać? 05.03.22, 19:04
      Nie czytam, nie daje się wciągać w żadne rozmowy o tym, w pracy zakładam słuchawki i nie biorę udziału w omawianiu najnowszych wiadomości. Co nie znaczy, że mnie to nie rusza, właśnie rusza do tego stopnia, że sobie nie radzę z takim ladunkiem negatywnego przekazu dzień w dzień. Nie muszę brać w tym udziału, moje dyskusje z równie zagubionymi w tej sytuacji ludźmi nic nie wnoszą, nie zmienią, nie pomogą realnie nikomu. Pisałam już o tym w wątku o samowykluczeniu informacyjnym, a dzień później wybuchła wojna, a tydzień później pojawiają się pytania takie jak to. Po prostu się odetnij, wolno ci.
      • korolla-xx Re: jak się oderwać? 05.03.22, 19:17
        Idę usunąć kaszaka na głowie. W środę. Wolę zwykły, codzienny strach przed operacją niż ten wojenny. Dlatego nakręcam się coraz bardziej i wyobrażam różności w związku z tym mzabiegiem.
    • karpie_gdyjem Re: jak się oderwać? 05.03.22, 20:30
      Uczę się języków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka