mia_mia 11.03.22, 12:16 Nie działa od dwóch tygodni, wyparowały z niej najpewniej setki miliardów dolarów, nie mam pojęcia jak wygląda finansowanie emerytur, ilu jest drobnych inwestorów, ale otwarcie to może być szok jakiego rynki nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buldog2 Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 12:21 Dlatego jest zamknięta, a ludzie udają, że jest jak było. Ale kiedyś otworzą i cokolwiek spadnie poparcie dla wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 12:24 Ale kiedyś otworzą, przecież nasze fundusze też mają tam pieniądze, to się okaże ile z tego zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 12:44 Nie muszą wcale otwierać, może zostać tak jak jest albo utworzy się nowa spółka Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 12:46 Tak się chyba nie da, choćby dlatego, że najbogatsi mają tam utopione miliardy. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 13:06 Najbogatsi Rosjanie wyprowadzili kasę zawczasu, przecież plany inwazji były co najmniej od jesieni Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 13:23 kicifura napisała: > Najbogatsi Rosjanie wyprowadzili kasę zawczasu, coś tam na pewno wyprowadzili ale większość ich majątku została w Rosji, bo to głównie udziały w olbrzymich firmach surowcowcych, częściowo także z kapitałem zachodnim. Obrót nimi był/jest ściśle kontrolowany i przez rynek i przez rosyjskie służby. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 13:27 Przede wszystkim jest mało prawdopodobne, że cały majątek trzymali tylko na rosyjskiej giełdzie, w dowolnym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 13:39 Nie, nie, taki ruch byłby jesienią widoczny na kursie RUB. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 13:55 10% deprecjacji np. w stosunku do dirhama na przykład.. nie wiem jakie to są środki i na ile mogą wahać kursem, ale na pewno byli ludzie którzy wiedzieli co się kroi. Pewnie sama skala sankcji ich zaskoczyła, ale na pewno mieli scenariusz wojny wkalkulowany Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 14:00 (mam na myśli okres od października do stycznia) Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 12:26 Z niecierpliwością czekam na ponowne otwarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 13:01 Jak otworzą, to może ktoś się tam wkurzy... Zwłaszcza, że ciułacze zapewne mają tam miliardy rubli... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 13:14 Marek Dietl wyjaśnia, że znaczna część udziałów w tych spółkach należała do rosyjskich oligarchów . Inwazja na Ukrainę ma dla nich ogromne znaczenie. - W wyniku wojny Rosjanie zbiednieli o jakieś 40 czy nawet 50 proc., a najbogatsi oligarchowie utracili nawet 90 proc. swoich majątków - twierdzi prezes GPW. Ile taka giełda może pozostać zamknięta? Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Rosyjska giełda 11.03.22, 13:17 Ile zechce, może się w ogóle nie otworzyć Odpowiedz Link Zgłoś