Dodaj do ulubionych

Dzisiejszy Superwizjer

12.03.22, 20:34
Polecam obejrzeć.
Niesamowity reportaż z bardzo bliska pokazujący cierpienie Ukraińców....
Ciężko to oglądać i Ciężko się pozbierać.
Ciała rodziny pakowane w worki.
Staruszki zmuszone do nadludzkiego wysiłku by uciekać.
Dzieci, rodziny, kobiety.
Gryzy domów.
Druzgocące.
Obserwuj wątek
    • janja11 Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 20:46
      Jak żałośnie wypadamy w obliczu takiej tragedii, rozpaczając nad wysokimi cenami benzyny.

Nikt nam nie bombarduje domów, nie jesteśmy głodni, nasze dzieci są bezpieczne.
      Putas liczy na to, że dla tłustych kotów z EU największą tragedią będzie jak nie będą mogły jechać na all inclusive do kurortu i dla swojej chciwości poświęcą Ukrainę.
      • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 23:57
        W razie czego dopłacisz polskim biednym, żeby mieli na jedzenie i bilety komunikacji w związku ze wzrostem cen benzyny? Czy mają nie jeść i cieszyć się, że żyją?
        • milupaa Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 00:52
          To u nas ktoś umiera z głodu bo nie ma na jedzenie? A może musi wsiąść do autobusu aby się ewakuować z ostrzeliwanego miasta? Twoje uwagi sa nie na miejscu.
          • kloi0505 Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:57
            W innym wątku janja potrzebuje obecnie jak tlenu zwycięstw polskich kobiet w konkursach dyrygenckich. Tej kobiety od dawna nikt nie traktuje poważnie.
            • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 20:40
              To znaczy - ty nie traktujesz mnie poważnie. Umiera z głodu? Ależ nie, ma wybór: jedzenie albo czynsz - na przykład.

A z janją nie mam nic wspólnego, nie wierzysz, zapytaj administracji.
              • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 20:41
                Osobiście poznałam ludzi, których nie było stać na bilety komunikacji miejskiej, tak że ten...
    • lot_w_kosmos Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 20:50
      Link do odcinka:
      tvn24.pl/go/programy,7/superwizjer-odcinki,10894?saids=58700005366766563_p48739029527&gclid=CjwKCAiAprGRBhBgEiwANJEY7CN9R2MBYeRVw5XmJ8PiyEvJ4sVAkEGTYlkbdwM7KAu9chscTXK30hoCKSoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
      • saszanasza Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 21:54
        lot_w_kosmos napisała:

> Link do odcinka:
        > tvn24.pl/go/programy,7/superwizjer-odcinki,10894?saids=58700005366766563_p48739029527&gclid=CjwKCAiAprGRBhBgEiwANJEY7CN9R2MBYeRVw5XmJ8PiyEvJ4sVAkEGTYlkbdwM7KAu9chscTXK30hoCKSoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

OKROPNE! Jak ja kurwa nienawidzę Putina i jego świty!
    • zosia_1 Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 20:56
      Właśnie dlatego akurat dziś nie oglądam, sam Twój opis jest straszny. Ja się pytam, po co ludzie to oglądają, co tam chcą zobaczyć?
      • kkalipso Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 20:59
        Może prawdę?
      • lot_w_kosmos Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 21:00
        Mamy odwracać wzrok, bo nam przykro i boli?
        A co oni tam mają powiedzieć jak ich to dotyka?
        Jak ich to boli?
        Oglądanie tego to też wyraz szacunku do ich cierpienia.
        Odwrócić się od patrzenia, to jak zlekceważyć ich ból.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 21:08
          Szczególnie niech obejrzą ci, którzy się pieklą o darmowe toalety na dworcach dla Ukraińców. Ale nie, ci nie zechcą zobaczyć z czym wielu bieżeńców musiało się mierzyć.
          Z czasów 2wś czytałam opisy doświadczeń, teraz się to widzi. Po to, by Rosja i jej poplecznicy nie mogli zaprzeczyć, odwracać kota ogonem i machnąć ręką.
          To właśnie jest danie głosu ofiarnym a nie udawanie, że nic się nie dzieje.
        • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 00:57
          Zatem powinnaś oglądać wszelkie możliwe dokumenty o cierpiących ludziach, także w czasie pokoju.
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:34
            Nie tylko oglądam/czytam dokumenty ale niezależnie czy czas pokoju, czy wojny jestem wolontariuszem, działam w stowarzyszeniach od przełomu kat 80:90 XX w.. Dla mnie to chleb powszedni.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:35
              I znam problemy ludzi i w Polsce, i w innych częściach świata, więc niczku zamilcz.
        • zosia_1 Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 06:27
          Jeśli nie będę oglądać, to myślisz, że nie wiem, że wojną przynosi niewyobrażalne cierpienie, ból, śmierć, traumu na pokolenia, biedę, głód chłód, ? Ja nie muszę tego oglądać, żeby rozumieć wojnę i pomagać jej ofiarom
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 08:31
            Jeden potrzebuje sobie obrazować, inny nie.
      • nena20 Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 21:03
        Niech ludzie zobaczą. dzisiaj jakiś dziad z brzuchem piwnym twierdził że Ukraińcy są lepiej traktowani niż my. Najchętniej takich pakować i wywieźć na front.
        • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 00:59
          Empatia tylko wobec Ukraińców?

Poza tym ogląda to ematka, która i tak jest wyjątkowo pomocowo nastawiona, a nie ten dziad, zatem pomysł chybiony.
        • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 01:00
          A nie można by zacząć od tłumaczenia [sarkazm wagi ciężkiej]?

• taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 01:04
          To, że dziad zamknie gębę, nie pomoże nikomu.

A jeśli Ukraińcy w Polsce byliby trwale, miesiącami, latami, traktowani lepiej niż Polacy w Polsce, to twierdzenie dziada miałoby podstawy.
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:38
            Bez obaw, piękne słowa o dostępie do wszystkiego mają marne szanse się zrealizować. Skoro szpital, który deklaruje pomoc dzieciom ukraińskim nie jest w stanie pomoc mojemu ciężko choremu dziecku, to jak im pomoże?
          • milva24 Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 08:25
            A skąd podejrzenie, że będą lepiej traktowani? Bo im ktoś coś da za darmo? To wyobraź sobie, że i przed wojną zdarzało mi się pomagać Polakom. Za to ci, którzy do mnie coś akurat bąkali o tym, że ludzie za dużo tym Ukraińcom dają jakoś nigdy nie pomogli nikomu poza swoją rodziną. Nawet nakrętek im się nie chce zbierać, chociaż to przecież nic nie kosztuje.
            • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 01:06
              Mnie się nie chce nakrętek zbierać, bo nie mam po czym.
              • milva24 Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 06:32
                taki-sobie-nick napisała:

> Mnie się nie chce nakrętek zbierać, bo nie mam po czym.

Jak nie masz po czym to chyba logiczne, że nie zbierasz.
            • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 01:07
              Sprawdziłaś, nigdy, całe swoje życie nie pomogli nikomu?
              • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 01:09
                Zresztą argument "ci, którzy nie pomagają X, nigdy nie pomogli nikomu" powtarza się na ematce regularnie przy wszelkich działaniach pomocowych.
              • milva24 Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 06:31
                Napisałam nikomu poza swoją rodziną, w sensie obcym nie pomogli.
                • taki-sobie-nick Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 20:37
                  Tak, zrozumiałam. Dokładnie sprawdziłaś? A nuż gdzieś wpłacili, jak nie widziałas.
                  • milva24 Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 20:44
                    Myślisz, że jak się chwalą, że ich na pomaganie obcym nie stać to kłamią?
    • kkalipso Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 21:02
      Tak oglądaliśmy. Jest tragicznie. Podziękowania dla reporterów/dziennikarzy za odwagę i przekaz informacji. Jutro wraca ekipa TVN.
    • mid.week Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 21:59
      No ja podziękuję, wystarczy mi wiedza, że mają wojnę, nie muszę sobie wkładać do głowy tych obrazów.
    • znowu.to.samo Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 22:23
      Ja mam cały czas przed oczami tę dziewczynkę w zielonej kurtce pakowaną do czarnego wora😢
      Wyglądała na taki sam wiek jak moja córka😓😓
      • lot_w_kosmos Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 22:30
        To jest takie ciężkie wszystko...
    • misia.53 Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 22:56
      To po tym materiale, te wszystkie tu pikające serduszka w ogóle dziś nie zasną. A na e- receptę po psychotropy już dziś za późno. Te z nerwicą, mogą nie przeżyć nocy, zapłaczą się.
      • korag100 Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 23:23
        misia.53 napisała:

> To po tym materiale, te wszystkie tu pikające serduszka w ogóle dziś nie zasną.
        > A na e- receptę po psychotropy już dziś za późno. Te z nerwicą, mogą nie przeż
        > yć nocy, zapłaczą się.
        Zaciągnij się do rosyjskiej armii bo jesteś takim samym psychopata jak Putin. Psychotropy na e receptę najbardziej potrzebne są Tobie. Choć aż takiego spektrum działania nie mają. I sto razy lepsze są pikający serduszka niż ludzie, którzy jakby spadli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ to by się zabili. Inwektyw po Twoim poście ciśnie mi się na usta więcej niż zabitych w tej wojnie, ale szkoda energii bo niczego nie zrozumiesz. I nie, nie zdenerwowałaś mnie. Nad idiotami to ja się lituje
        • misia.53 Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 23:38
          Jak mi dosrywały, to było dobrze? A teraz same się ujawniły jakie mają problemy psychiczne. Co druga tutaj jedzie na psychotropach a na mnie wsiadały.
          • milupaa Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 23:45
            Ach, popłacz sobie w chusteczkę. Twoje słowa mocno nie na miejscu, puknij się w baniak.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:39
              Amen
      • tryggia Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 23:30
        Dobra, jeszcze resztki rubli trzeba wypracować. Robota jest robota, co?
        Tylko nie zapomnij się podetrzeć.
      • ciezka_cholera Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 23:41
        spierdalaj ruska onuco
    • konsta-is-me Re: Dzisiejszy Superwizjer 12.03.22, 23:42
      Widziałam już mnóstwo takich filmików wcześniej.
      Dopiero teraz się obudziłas czy jak?
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:40
        Teraz wiele osób poprzez podobieństwo i bliskość bardziej się identyfikuje i ogarnia, że i ich ta sytuacja może dotyczyć.
    • kaki11 Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 01:55
      Z tego powodu nie obejrzę. Pomagam w różny sposób, jest mi w cholerę żal tych ludzi (zarówno uciekających, walczących jak i uwięzionych czy ginących ginących gdzieś tam w kraju), rozumiem, że sytuacja ekonomiczna nam się pogarsza również z tego powodu, śledzę w miarę możliwości informacje, ale dodatkowe oglądanie tak nakręconego materiału mnie z całą pewnością obecnie by zaszkodziło a nikomu nie pomogło.
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:43
        A mnie to buduje, bo to są ludzie, którzy mimo wszystko działają, organizują innym pomoc, zachowują zimną krew. Patrzę z perspektywy wolontariusza i staram się opracować w głowie scenariusze na wsiakij słuczaj.
    • areyoubetter Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:39
      Widziałam. Straszne.
    • lannnnntana Re: Dzisiejszy Superwizjer 13.03.22, 06:50
      Nie, nie będę oglądać. Byłam na Torwarze i Centralnym - to mi wystarczy. Jestem tak rozbita i zdołowana, że nie mogę się pozbierać, z trudem wstaję z łóżka. A działać trzeba. Cholerny Putin - co to jest, żeby w XXI wieku jeden człowiek rujnował życie milionom, to chore. Niczego się nie nauczyliśmy z przeszłości.
    • 3-mamuska Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 03:35
      To jaki koszmar…
      Dziś rozmawiam z dość bliską mi dziewczyną…przyszła zapłakana rozstrzęsiona.
      Jej pasierb pojechał po jej siostrę i siostrzeńców.
      Szwagier walczy, zdążył się skontaktować z żona ze utknął pod ostrzegłem, nie zdarzył lub nie było miejsca w piwnicy czy w schronie, tak płakała ze trudno ja było do końca zrozumieć, nie chciałam dopytywać. Bo jakiś blok mieszkalny ludzie uciekli. On gdzie w jakimś rowie się ukrył. Huk świst.
      Jeszcze w piątek z nią rozmawiałam to mówiła ze tam jest jeszcze dość spokojnie i namawia siostry do wyjazdu. Jedna z dziećmi szykowała die do wyjazdu i przyjedzie, druga bezdzietna chce zostać będzie walczyć razem z mężem, powiedziała ze dołączy do wojska.

A maja w Ukrainie jakaś wielkie gospodarstwo, warzywa owoce, oddali wojsku ciężarówkę chłodnie 7 ton do składowania ciał…bo to ogromny problem.

Spać nie mogę cały czas domyśle o nich czy uda im się wydostać bombardują tak że oni nie dostaną się do granicy z Polska a dalej do UK. Muszą czekać ale nie wiadomo jak długo i kiedy będzie można wyruszyć.
      Nie jestem w stanie sobie wyobrazić ogromu cierpienia 😭
    • 35wcieniu Re: Dzisiejszy Superwizjer 14.03.22, 06:16
      Wszystko prawda. Tylko zastanow się jak w kontekście tego co tu napisałaś wypadają twoje słowa z sąsiedniego wątku o "niepotrzebnym i szkodliwym strachu przed Putinem" i rozszerzeniem wojny. To że jego armia jest słabsza niż się wydawało to jedno. Ale nadal ogrom cierpienia jaki wyrządza jest taki że strach jest zupełnie racjonalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka