Dodaj do ulubionych

Patocelebryctwo

14.03.22, 18:57
W sumie dopóki nie zaczęłam przeglądać różnych wpisów tzw. celebrytów, osób znanych z Insta/YT żyłam w nieświadomości, jak ten ich świat funkcjonuje.
Oto pani Gesler, gdy poproszona została o konkretną pomoc dla dzieci uchodźców; oto prowadząca bloga/Insta/YT panienka. Patocelebryctwo:

Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:03
      Ale wiesz, że celebryci i instagramerzy to ludzie jak wszyscy inni? Jedni fajni, inni buraki?
      • marzeka11 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:07
        Wiem, tyle że gdy słyszało się wielkie zapewnienia o pomocy, a w zderzeniu z realem tak to wygląda. Zaskoczenie.
        Tu nie chodzi o nie wiadomo jaką kasę, o buciki wiosenne dla dzieci + wyprawkę na basen.
        • angazetka Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:09
          A Gessler się jakoś deklarowała z pomocą? Bo nie wiem.
        • kropkacom Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:13
          Poczekaj. Czyli można napisać każdemu, że powinien kupić to i to a jak nie kupuje to hejt?
        • rb_111222333 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:14
          marzeka11 napisała:

> Tu nie chodzi o nie wiadomo jaką kasę, o buciki wiosenne dla dzieci + wyprawkę
          > na basen.

Gessler może woleć wysłać swoją kasę jakiejś fundacji, a nie nieznajomej babeczce z internetu, która nie musi być uczciwa
        • aqua48 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:16
          marzeka11 napisała:

> Tu nie chodzi o nie wiadomo jaką kasę, o buciki wiosenne dla dzieci + wyprawkę
          > na basen.

Ale są miejsca gdzie można taką pomoc dostać. Nie potrzeba zwracać się bezpośrednio i imiennie do celebrytów. A potem publikować odmowę. Pani Gessler może pomaga w inny sposób, a może wcale. To jej prywatna sprawa. To co uprawia ta instagramerka to zwykłe naciągactwo.
        • malia Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:42
          Dlaczego ma dawać wyprawkę i buciki, nie rozumiem tego.
          Po pierwsze nie musi się tłumaczyć, może wpłaciła , może nie - to jej sprawa
          Po drugie, to można sobie napisać do kogokolwiek i mieć pretensje, ze wszyscy wokoło nie spełniają naszych próśb? I nie ma tu znaczenia, ze to potrzeba potwierdzona, a nie oszustwo.
          Gdyby do ciebie napisało 20 forumek z prośba o buciki, to oczywiście byś kupiła, prawda ?
        • leosia-wspaniala Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:34
          >Tu nie chodzi o nie wiadomo jaką kasę, o buciki wiosenne dla dzieci + wyprawkę na basen.

Odezwij się do pani i kup. Możesz też poprosić swojego księdza biskupa.
    • mamdomek Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:13
      " dopóki nie zaczęłam przeglądać"
      No i co? Wzbogaciło cię to? smile
      Właśnie dołączyłaś do grona patoczytelników tych profili, z których "klikania" żyją ich twórcy.
      Czyli internetowego plebsu.
      • mid.week Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:37
        mamdomek napisał:

> " dopóki nie zaczęłam przeglądać"
        > No i co? Wzbogaciło cię to? smile
        > Właśnie dołączyłaś do grona patoczytelników tych profili, z których "klikania"
        > żyją ich twórcy.
        > Czyli internetowego plebsu.

Do tej pory czytywała w Sieci więc zalicza progres
    • milupaa Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:16
      Czy ja wiem, nic takiego strasznego w wypowiedzi Gessler nie widzę. Chociaż nie słyszałam aby ona włączała się w akcję pomocową. Skoro twierdzi ze pomaga na swój sposób to niech się wypowie jak to robi.

.
      • aqua48 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:17
        milupaa napisała:

> Skoro twierdzi ze pomaga na swój sposób to niech się wypowie jak to robi.

A to niby dlaczego? Ktoś ją będzie rozliczał? Czy nadal hejtował?
      • jowita771 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:23
        Nie musi się wypowiadać ani przed nikim tłumaczyć. Chce, to pomaga, nie chce, to nie pomaga, zmuszać nikogo nie można. Tym razem padło na Gessler, zwykle Lewandowskich się każdy czepia, że nie pomagają (kiedy nie jest konkretnie napisane, że na coś dali pieniądze) / za mało dali (kiedy wpłacili, ale ktoś z komentujących uznał, że za mało) / obnoszą się z pomaganiem, a powinni robić to po cichu (kiedy dali i kwota jest duża i rzecz jest upubliczniona). Jak się nie obrócą, dupa zawsze z tyłu.
      • piesekpustyni Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:47
        A jest jakiś obowiązek spowiadania się z tego? Nie każdy ma potrzebę chwalenia się co komu dał / udostępnił / załatwił.
        Im ktoś więcej krzyczy co zrobił, tym mam większe wątpliwości czy faktycznie tak jest.
        • milupaa Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 20:18
          Tak, bo ona jest osoba publiczna, lansującą się na prawo i lewo 🙂 Więc od niej mozna tego oczekiwać.
          • piesekpustyni Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 20:21
            Ale lansuje się na pomaganiu? Czy po prostu lansuje się, bo to jej sposób na zarabianie?
            • kicifura Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 21:53
              Ludzi zarabiających na lansowaniu się niefortunna wypowiedź może wiele kosztować.
              • piesekpustyni Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 21:57
                Niefortunne wydaje mi się publiczne „dej mam chorom curke”
                • kicifura Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 22:08
                  Oczywiście, ale ta pani od chorej curki nie zarabia twarzą. Dziwię się po prostu że tego nie zignorowała.
                  • milupaa Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 11:33
                    No, chyba najlepiej by zrobiła nie odpisując nic.
          • leosia-wspaniala Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:38
            >Więc od niej mozna tego oczekiwać.

Ale dlaczego? Czy ona się lansuje na pomaganiu czy działalności charytatywnej?

Oczekiwać to można pomocy od "obrońców życia", bo to oni się lansują na ochronie i świętości życia. No to przyjechało 1,5 miliona żyć do ochrony. I jakaś cisza.
          • mid.week Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:44
            milupaa napisała:

> Tak, bo ona jest osoba publiczna, lansującą się na prawo i lewo 🙂 Więc od niej
            > mozna tego oczekiwać.

Od Gessler to można jedynie oczekiwać, że w jej knajpie będzie czysto i smacznie
    • ewka.n Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:24
      Przecież to, co ta kobieta napisała do Gessler to innymi słowy "Dej, bo mam horom curke". To pomoc Ukraińcom jest godna pochwały, a nie obcesowe "Ej, no! Ty z pieniędzmi! Dej to: <wstawić listę>".
    • nuka_2 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:26
      Nie wiem jak Magdalena, ale z tego co widziałam na Facebooku jej córka Lara oferuje darmowe obiady dla uchodźców w swoim studiu kulinarnym.
      • hanusinamama Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 09:50
        Tam przygotowała tez mały magazyn z rzeczami./ Mozna zjesc obiad, zabrac potrzebne rzeczy
      • georgia.guidestones Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 10:14
        nuka_2 napisała:

> Nie wiem jak Magdalena, ale z tego co widziałam na Facebooku jej córka Lara of
        > eruje darmowe obiady dla uchodźców w swoim studiu kulinarnym.
        Nadal kobieta usilujaca prosic M.Gessler o wyprawke dla dzieci moglaby to zrobic na jakiejs lokalnej grupie "widzialna ręka" - mialaby wieksze szanse na uzyskanie pomocy.
        • kautokeino Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:42
          Pani Patrycji nie chodzilo o uzyskanie pomocy, ale o lans. Gdzie masz wieksze szanse na zaistnienie, jak sie dopiszesz na lokalnej grupie "widzialna reka" (jako poszukujaca pomocy), czy jak sie pojawisz na insta/FB jakiegos celebryty?
    • kadfael Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:26
      A jak ona ma zweryfikować czy to w ogóle jest prawda?
      • marzeka11 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:29
        Dziewczyny, dobra- przekonałyście mnie. Czepiam się niepotrzebnie p. Gesler. Serio.
        • nangaparbat3 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:36
          Zdarza się, w sumie chyba każdemu. Mnie na pewno. A teraz jeszcze strasznie dużo emocji fruwa.
          Za to zmienić zdanie i powiedzieć o tym - to już rzadkość. Szacun i pozdrowienia smile
      • gaga-sie Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:32
        Jeszcze takich pań ma pewnie ze 100 dziennie.
    • eliszka25 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:32
      A ty byś tak po prostu dała kasę zupełnie obcej osobie, która napisała do ciebie np. na fb czy innym instagramie, że potrzebuje na uchodźców? Bo ja nie.
    • turbinkamalinka Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:32
      Moim zdaniem akurat Geslerowa odpisała słusznie. Po pierwsze są miejsca gdzie te mamy dostaną pomoc jakiej potrzebują, po drugie proszenie tak bezpośrednie kogokolwiek o pomoc jest bardzo nie grzeczne.
      Geslerowa nie ma obowiązku pomagać, a wymaganie żeby się tłumaczyła komu, kiedy i za ile to jest zwykłe wpie... się komuś do portfela.
    • ingryd Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:33
      Niby wiem czego się spodziewać po twoich postach, ale muszę się przyznać ze potrafisz zawsze i nieustająco mnie zadziwić…
      (tym razem poszczujemy troszkę sobie w imię miłosierdzia marzekowskiego z miłością bliźnich i dobrocią dla uchodźców na ustach i w sercu 🙄)
      • alpepe Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:36
        w punkt
        • marzeka11 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:46
          Wiem, jaki błąd zrobiłam, ale też emocje są , gdy widzi się to, co się widzi.
          Bo już to nie są 'jakieś dzieci" z Ukrainy- zaczynają mieć konkretną twarz , jak te moje 2, od od środy 3 Ukrainki, które w szkole uczę języka polskiego.
          I gdy widzę, ile takich bardzo konkretnych pomocy potrzeba. Ale też dobrze, że pomoc działa. W wielu miejscach.
          • alpepe Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:50
            Nadal to nie jest żadne usprawiedliwienie, po prostu jesteś skłonna do takiego jątrzenia, zareagowałaś jak zwykle, dajesz się łatwo podpuszczać w oburzaniu się na innych, w twoim mniemaniu niedoskonałych.
            • marzeka11 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:51
              Tak, tutaj zawiniłam.
              • ingryd Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 20:31
                Ale popatrz, mówisz że jesteś nauczycielem języka polskiego, powinnaś więc ważyć słowa, których używasz a tytuł twojego wątku jest ciężkiego kalibru i powinnaś sobie jako polonistka zdawać z tego sprawę, nieprawdaż ?
                • marzeka11 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 20:44
                  Tak.
          • leosia-wspaniala Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:43
            >Wiem, jaki błąd zrobiłam, ale też emocje są , gdy widzi się to, co się widzi.

Nie tłumacz się głupio, po prostu wątek nie poszedł po twojej myśli. Wszyscy widzimy od kilkunastu dni to samo, czas już brać emocje na smycz. Jeszcze jakby Gessler naskoczyła na nią, odpowiedziała wulgarnie, obraziła uchodźców - można by było się tłumaczyć emocjami.

>I gdy widzę, ile takich bardzo konkretnych pomocy potrzeba. Ale też dobrze, że pomoc działa. W wielu miejscach.

No to o co chodzi, bo już się gubię. Pomoc działa. Zwłaszcza dla dzieci.
    • login.na.raz Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:45
      Ale akurat Gessler odpowiedziała z sensem.
    • m_incubo Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 19:51
      Jak nie trawię Gessler, tak tu ma całkowitą rację.
      • anilorak174 Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 20:34
        Dokładnie.
    • saszanasza Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 20:47
      No wezmę Gesslerową w obronę. Jest tyle organizacji, instytucji, lokalnych grup pomocowych, że naprawdę można w mgnieniu oka załatwić te buciki i co tam jeszcze.
    • nickbezznaczenia Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 20:51
      Nieładnie pogrywasz.
    • 3-mamuska Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 20:55
      Nie przypadam za geslerową ale wkurza nie takie wrzucanie zbiórek wszędzie w każdej grupie i na profilach znanych osób.
    • kautokeino Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 21:35
      To nie jest patocelebryctwo, to jest patowyludzanie.
      • jasnoklarowna Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 22:16
        Patowyłudzanie. W punkt.
        Słowo klucz.
        Idealnie pasuje, nie tylko do pani, która od Magdy G chce kostiumy na basen, ale do wielu wcześniejszych zachowań opisywanych, na forum czy obserwowanych w rzeczywistości jeszcze przed wojną ukraińską.

A co do tematu głównego, to mam podobnie jak kilka mam powyżej, Gessler nie lubię, ale ona tu wykazała się grzeczną, niechamską, rzeczową odpowiedzią dla patowyłudzaczki.
    • superematka Re: Patocelebryctwo 14.03.22, 22:09
      A to tak każdy sobie może napisać? A jak napisze 40 osób to ma bez dyskusji kupić buciki czy inne akcesoria, bo jak nie to skąpa i bez serca. Niezłe podejście.
    • zosia_1 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 09:47
      Gedlerowa ma rację, jsk się podjęła trudu pomocy to niech pomaga, a nie jak polski rząd pomagać cudzymi rękami.
      • grey_delphinum Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 10:22
        Biorę Gessleriwą w obronę i mówię nie wyłudzaczom.
    • aniani7 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 10:23
      Gessler ma racje, ta druga,to jakas chora laska, ale pierwszy raz o niej slysze i mam nadzieje ostatni.
    • majaa Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:23
      Czepiasz się chyba raczej z przekonania po prostu, bo tutaj akurat Gesslerowa słusznie napisała. Jak ktoś chce i może w jakiś sposób pomóc, to niech tak robi. A jak nie chce albo kompletnie go na to nie stać, to niech nie pomaga, a nie próbuje zgrywać dobrosrajnego kosztem innych.
    • leosia-wspaniala Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:32
      Ale dobrze jej odpisała. Co to w ogóle za pomysł prosić o pomoc w komentarzu pod zdjęciem? Jest masa miejsc, w których te potrzebne rzeczy dostanie od ręki, ludzie tyle ciuchów zebrali, że wiele zbiórek wstrzymano. Sama przewalałam ciuchy dla dzieci całymi worami. A jeśli gdzieś brakuje wystarczy popytać albo zwrócić się do organizacji czy choćby osiedlowej grupy pomocowej. Skąd w ogóle wiadomo, że pani naprawdę w potrzebie?

Załóżmy jednak że pani MUSIAŁA zwrócić się akurat do Gessler - to się załatwia w wiadomościach prywatnych do agenta, a nie stawia się kogoś w takiej głupiej sytuacji. Nie wiesz czy Gessler nie pomogła, może właśnie wyskoczyła z własnej grubej kasy? A może nie - jej sprawa. Mnie bardziej wkurzają takie internetowe prośby wrzucane w przypadkowych profilach.
    • joaaa83 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:33
      Na miejscu Gesslerowej postąpiłabym tak samo.
      Druga to jakaś d.bilka, szkoda komentować.
      • georgia.guidestones Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:21
        joaaa83 napisała:

> Na miejscu Gesslerowej postąpiłabym tak samo.
        > Druga to jakaś d.bilka, szkoda komentować.
        Podobno napisala o tym Putinie na jakims starym story wieki przed wojną i wytykają jej to, tak jak Shellerce anal za sukienkę.
    • mid.week Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:41
      Jak dla mnie patologią jest pisanie publicznych postów do znanych osób w tonie "dej mi" czegokolwiek by to nie dotyczyło. To wymuszające i delikatnie mówiąc niegrzeczne
    • suki-z-godzin Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:47
      marzeka11 napisała:

> W sumie dopóki nie zaczęłam przeglądać różnych wpisów tzw. celebrytów, osób zna
      > nych z Insta/YT żyłam w nieświadomości

następna, co będzie rozliczać ludzi z pomocy.
      a wuj ci do tego, jak pomaga Gessler. deklarowała coś, a potem się wycofała, że tobom to wszczonsło?
    • sueellen Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 12:51
      Odpowiedz chamska.
      Odpowiedz poprawna byłaby taka: Pani Patrycjo! Przywraca Pani wiarę w ludzi. Piękna postawa która budzi mój szczere uznanie. Jeśli chodzi o pomoc rzeczowa i finansowa, nie udzielam jej niestety osobom zgłaszających się do mnie prywatnie, gdyż nie mam możliwości zweryfikowania potrzeb ani intencji wszystkich tych osób. Pieniądze wpłacam regularnie do organizacji charytatywnej XY, która organizuje bezpośrednio pomoc rzeczowa dla uchodźców Ukraińskich i dystrybuuje te środki wśród potrzebujących. Bardzo proszę się z nimi skontaktować, jestem pewna, ze otrzyma Pani potrzebne wsparcie. Serdecznie pozdrawiam, Magda Gessler
      • aqua48 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:03
        Pani żądająca bezpardonowo finansowania własnej pomocy publicznie od znanej osoby absolutnie nie budzi u mnie uznania i zdecydowanie nie nazwałabym takiej postawy piękną. To czysty szantaż z hejtem w tle.
        Dlatego Twoja odpowiedź Sueellen nie jest ok.
        • sueellen Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:24
          Chodzi o PR Gesslerowej, a nie jakaś tam nieznana babe z sieci.. Gesslerowa mogła nie odpowiedzieć i udać ze nie widziała komentarza, komentarz szybko skasować. Opcja druga to grzeczna merytoryczna odpowiedz. Wyszłaby z tego klasa. Wybrała jednak najgorsza możliwość i odpowiedziała zwyczajnie chamsko. Wizerunkowo zupełnie bez sensu.
          • po_godzinach_1 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:26
            Pani Gessler odpowiedziała bardzo dobrze, nie dała się sprowokować.
            • sueellen Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:32
              Jacy celebryci, tacy folołersi smile
              • po_godzinach_1 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:47
                TY mnie też nie sprowokujesz
          • mid.week Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:28
            Gesslerowa ma PR Gelsserowej czyli pyskatej, obcesowej, szczerej. Nie potrzebuje udwać rzecznika rządu
            • sueellen Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:31
              A to ok, - nie znam jej i lepiej niech tak już zostanie smile
          • aqua48 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 14:31
            sueellen napisała:

> Chodzi o PR Gesslerowej,

Gessler o swój PR akurat dba dobrze. Nie szuka doradców.
            I nie lansuje się na guru od savoir-vivre.
          • aqua48 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 14:46
            sueellen napisała:

> odpowiedziała zwyczajnie chamsko.

Wskaż co jest chamskiego w odpowiedzi na próbę wyłudzenia - "skoro się pani podjęła pomocy proszę się z niej wywiązać", bo ja nic takiego nie widzę.
            • aniani7 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 16:09
              Byla obcesowa, ale to jest zgodne z jej wizerunkiem. Gdyby odpisala, tak jak proponowala Sueellen, zaraz bylyby dociekania, kto to pisze.
      • superematka Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:13
        Jeszcze ma się kobietą tłumaczyć, komu i gdzie pomaga, bo jakaś obca osoba się zwróciła z apelem o zakup bucików. 🤦
      • mid.week Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:15
        zatrudnij się u Obajtka, bedziesz tak gładko tłumaczyła ceny paliw big_grin
      • majaa Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:22
        Dlaczego chamska? Równie dobrze za chamską można w takim razie uznać prośbę pani Patrycji do Gesslerowej. A już zwłaszcza publikowanie tej korespondencji, nie bardzo wiadomo, w jakim celu. Albo raczej właśnie doskonale wiadomo i to jest obrzydliwe.
        • sueellen Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:29
          To, że ktoś pisze do Ciebie po chamsku, nie oznacza, że musisz zniżać się do tego samego poziomu.
          • majaa Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:38
            Ale z kolei wchodzenie w tyłek bez mydła to jednak grube przegięcie w drugą stronę. Bo tak właśnie odbieram Twoją propozycję odpowiedzi.
            • aniani7 Re: Patocelebryctwo 15.03.22, 13:43
              To byloby bardzo gladkie PRowo, ale nie bylaby to Gessler, ktora jest przeciez dosadna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka