Dodaj do ulubionych

Pies nie chce jeść

16.03.22, 18:04
Wątek o odchudzaniu mnie natchnął do założenia wątku o psie. No więc mój pies to niejadek . Tak do 7-8 m-ca żarł wszystko a potem stopniowo zaczął wybrzydzać, o czym pisałam, w poszukiwaniu karmy. Nie żre suchego, nie żre mokrego, nie żre gotowanego ( ugotowałam raz czy dwa mięso z warzywami, bez entuzjazmu), nie szaleje za surowym ( surowe mięso najpierw obwąchuje że wszech stron, potem wynosi, zakopuje, na koniec zjada). Jest zdrowy, przebadany na wskroś, nie ma alergii, na nic nie reaguje sraczka itp... Normalna, zalecana dzienna porcję suchego może mieć w misce dwa dni i nie ruszy aż mu z czymś nie wymieszam ( jajko, jogurt, tarty parmezan.....) A i tak nie zawsze działa.
Poza tym jest zdrowy, energiczny,błyszczący.... tylko trochę chudy 🙄
Pomysły?
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:09

A jak przysmaczki?
      Może to ten czas, kiedy ma już wyrobiony smak, i np. karma z wołowina nie smakuje, ale dobra byłaby z rybą, czy na odwrót.
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:13
        Przysmaczki jak jest nakręcony na trening to łyka i nawet się nie zastanawia. Ale jak np. spotykamy w lesie panią z dwoma innymi borderami i ona nagradza za dobre zachowanie wszystkie psy, to mój wypluwa a jej korzystają:p
        Jak jest trening- mode, mogłabym mu dawać kawałki kartonu, nie zwraca zupełnie uwagi, ważne jest, żeby pracować, nagroda mniej.
        • myelegans Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:18
          no to jest collie tak? wiec nie potrzebuje motywacji, zeby pracowac, ja do treningu musialam uzywac wysokiej jakosci przysmakow, bo te sklepowe nie byly wystarczajaca motywacja.... kawalki smazonego beconu juz tak.

w miejscowej kafejce, jak dostaje doggie buiscuits od wlasciciela, to obwacha i nie wezmie...
          • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:22
            Dokładnie, dla niego nagroda jest wykonanie zadania, nie smaczki. To działało jak był mały, teraz już nie wink
    • berdebul Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:09
      Usg brzucha OK? Trzustka? Zdrowy pies się nie zagłodzą.
      • berdebul Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:09
        Nie zagłodzi. Grrrr
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:14
        Tak, wszystkie badania ok, zrobione 3 tygodnie temu. Zdrowy z punktu widzenia medycznego.
    • chrum_chrum_chrum Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:14
      Sypiesz porcję do miski, czekasz 15 minut, nie je, zabierasz. Kolejny raz dajesz o wyznaczonej porze. Ta sama zasada, nie je w przeciągu 15 min, zabierasz.
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:15
        Próbowałam, myślisz,że nie?... Nic to nie zmienia.
        • chrum_chrum_chrum Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:19
          Sorki, zmyliło mnie to że napisałaś że miska może stać 2 dni. U mojego pomogl właśnie ten trick
          • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:39
            No może stać, bo zmęczyło mnie zabieranie miski, skoro i tak nic nie zmieniało a chyba nawet pogarszało sprawę.. zabierałam rano, stawiałam po południu a po 5 minutach miska była "zakopana" w posłaniu 🤷
      • stara-a-naiwna Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:38
        a co daje ta zasada oprócz tego, ze pies ma w stresie jesc na komendę bo mu "zabierzesz"?
        • igge Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:12
          Moja psica nie ma stresu w takiej sytuacji. Ma w nosie zabieranie. Na komendę raczej nie je i tak.
          Leciutko motywuje ją do spróbowania jedzonka sytuacja gdy widzi, że koty kradną jej żarcie albo chcą ukraść.
          Nie wydziwiam z reguły tylko wychodzę z założenia, że nie padnie z głodu. Że kiedyś zje. Codziennie proponuję i albo coś skubnie albo nie.
          Wagę ma w normie. Od 14 lat.Aczkolwiek włosy trochę zaciemniają obraz. Ale zachudzona nie jest. Badania wzorowe jak na psa w jej wieku.

Jeden ze szczeniaków, rówieśnik psa Mascarona też odchodzi szybko od miski. Przekarmić jej się nie da. I jest niestety chuda ale to chyba tak ma być, jakąś małą domieszkę charta chyba widać w niej.

• amast Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:52
        Podobno (nie pamiętam, za mała byłam, znam z opowiadań rodzinnych) moja mama próbowała tej metody jak miałam jakieś 2 lata. 4 dnia spasowała smile
        • igge Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:14
          Moja też ok 4 dnia spasowała. Metoda była zalecona przez pediatrę.
          Moja mama kupiła wtedy chomika. Ja gapiłam się w chomika, a ona wpychała coś tam we mnie.
    • myelegans Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:15
      wg mojego veta, "zdrowy pies sie nie zaglodzi" wiec, jezeli zdrowy to jak zglodnieje to zje.... A dajesz mu jakies przegryzki, przekaski, ochlapy w panskiego stolu... dziecko sie dzieli jedzeniem? bo tak kes do kesa i moze sie sporo kalorii uzbierac... Jak ma energie, nie ma zmian w zachowaniu, to bym olala... karmila, jak nie zje po 10 minutach, zabierala miske do nastepnego posilku.

Moj tez nie jest lapczywy i suchego bez omasty to niechetnie, musi go glod przycisnac. Jak wymieszam z mokrym, albo mieskiem, ryzem, warzywkami, to wybiera kaski, a karme zostawia. Je raz dziennie, ale w ciagu dnia dostaje psie smakolyki i mlody tez sie z nim dzieli, albo talerz daje do wylizania...
      moj pies ma duzo zlych nawykow, ktorych nie mam zamiaru naprawiac... wink .
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:16
        Nie dostaje nic " ludzkiego", żadnych ochłapów. Dziecku czasem coś spadnie, ale to okruchy, nic ,czym można się najeśćwink
        • myelegans Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:20
          zacznij mu liczyc kalorie przez tydzien i zobaczysz ile spozywa, i zobacz ile spala np. godziny spaceru, aktywnego treningu, wtedy z tym mozesz do weta.... jest mlody to i chudy, wypelni sie...
      • cruella_demon Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:35
        Nieprawda. Psie niejadki też istnieją. Niżej pisałam, że sama miałam wybrednego psa. Ludzkich rzeczy też nie chciał za bardzo.
        Pies był zdrowy, dożył bardzo sędziwego wieku. Po prostu mama dawała mu akceptowalne dla niego żarcie.
    • alpepe Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:16
      Dać mu spokój, moja też miewa głodówki po dwa dni. Tak po prostu.
    • cruella_demon Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:20
      Miałam kiedyś takiego psa.
      Po prostu mama mu mieszała suchą karmę z twarogiem/jogurtem/jajkiem/mokrą kocią (psiej nie tykał) karmą/ gotowanymi płuckami i wtedy zjadał.
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:25
        Mój się na to mieszanie łapie raz czy dwa a potem " zakopuje" miskę 🙄
        • cruella_demon Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:22
          A może trzeba mu mieszać za każdym razem z czym innym. No i wypróbuj kocie. Wiem że ematki nie pochwalają, ale nasz szczególnie lubił, a dożył 18 lat w dobrym zdrowiu.
          No i lubił od czasu do czasu gotowane nerki, ale takiego smrodu ja nie byłabym w stanie znieść, matka się poświęcała 🤢
          • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:24
            No ale weź traf, z czym on dziś by chciał.. nie stać mnie na wyrzucanie porcji z jajkiem, porcji z jogurtem bo on dziś chcę z tuńczykiem np :p
          • chatgris01 Re: Pies nie chce jeść 17.03.22, 13:29
            cruella_demon napisała:

> No i wypróbuj kocie. Wiem że ematki nie pochwalają,

Chyba nie pochwalaja odwrotnie? Bo z tego, co wiem, pies moze jesc kocie i nic mu nie bedzie, ale jakby karmic kota psimi, to nabawi sie niedoborow.
            • aamarzena Re: Pies nie chce jeść 17.03.22, 13:46
              Nie może- kocie żarcie ma za dużo m.in. bialka. Oczywiście nic się nie stanie, jak pies zje troszkę kociej karmy, bo i moja kota karmi psice tym, co po wylizaniu galaretki zostanie, ale nie nadaje się to na długoterminowe karmienie psa. Podstawowa karma powinna być zbilansowana pod potrzeby gatunku i osobnika, wieku, płci, stanu zdrowia itp
            • mid.week Re: Pies nie chce jeść 17.03.22, 14:16
              chatgris01 napisała:

> cruella_demon napisała:
              >
              > > No i wypróbuj kocie. Wiem że ematki nie pochwalają,
              >
              >
              > Chyba nie pochwalaja odwrotnie? Bo z tego, co wiem, pies moze jesc kocie i nic
              > mu nie bedzie, ale jakby karmic kota psimi, to nabawi sie niedoborow.
              >

Mój dojadacz kocich resztek ma teraz okrąglejsze boczki 🙄
        • alicia033 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:48
          mashcaron napisała:

> a potem " zakopuje" miskę 🙄

czyli niegłodny.
          Przychylam się do opcji "weź drugiego psa". A jeszcze lepiej - kotasmile. A najlepiej od razu dwa koty.
          Mam aktualnie cztery koty karmione wołowiną premium. Z obserwacji historycznych (nie zawsze były cztery) wiem, że któremuś od czasu do czasu zwyczajnie pada na głowę z dobrobytu i przechodzi na kilkudniową głodówkę (niejednokrotne wnikliwe badania u weterynarza żadnych odchyłów zdrowotnych nie wykazały) i wbrew teoriom kretynek typu mamdwakotyitrzy koci trup nie ścieli się gęsto ani po kilkugodzinnej ani po parudniowej głodówce.
          Rozpuściłaś gada i tylesmile
          • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:51
            Wystarczy mi pies, koń i trzy króliki. Nie stać mnie na więcej zwierząt.
            • alicia033 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 20:22
              mashcaron napisała:

> Nie stać mnie na więcej zwierząt.

gdzie starczy dla pięcioro tam starczy dla siedmioro. Bo jednak polecam koty w dwupakusmile. Naprawdę nie musi być wołowina premium.
          • howkeye Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 20:26
            Moj kot musi mieć min dwie rodzaje karmy w dwóch miskach w dwóch różnych miejscach.
            • igge Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 23:17
              A ja umęczona jestem trochę kocimi wszystkożernymi żarłokami. Jedynie najstarsza ma odrobinę godności i nie kradnie i nie żre wszystkiego jak leci.
              Wolałabym wybrednego kota niejadka.
              Jedną z moich nie da się nie utuczyć bo złodziejstwo wyczynowe uprawia. I szybka chalera.
    • kozica111 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:22
      Drugi pies, u nas zadziałało.
    • suki-z-godzin Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:36
      mashcaron napisała:

> Pomysły?

nie wiem, jakieś puzzle zacznij układać, albo medytacje rób?
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:52
        Która to sucz taka stronza? suspicious
        • suki-z-godzin Re: Pies nie chce jeść 17.03.22, 13:18
          mashcaron napisała:

> Która to sucz taka stronza? suspicious

a jest jakaś różnica, kto daje podpowiedź co robić, kiedy się nudzi?
    • stara-a-naiwna Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:37
      mój poprzedi pies tak miał

chłop sie uparł, ze pies ma jeśc tyle co zalecił producent. Odmierzył żarcie w słoiczku, zaznaczył jaki poziom ma go nabierać i dosypywał codziennie porcję.
      I tak w okolicach 5 albo 7 dnia okazało się, ze pełna porcja czeka w misce. Po prostu codziennie po trochu niedojadał i zaoszczędził jedną porcję.
      Pies nigdy nie był łakomy, jadł mało (nie tylko jak na swoją wagę ale po prostu był taki "Tadek niejadek", przy stole lekko żebrał ale nie jakoś przekonujaco - miał na coś alergię, miałam wypróbowaną dobrą karmę z rybą i jej się trzymałam - jadł tak mało, ze nie załowałam i kupowałam najdroższą karmę).
      Taka byłą jego uroda. Zawsze miał zarcie w misce. I był szczupły.

Z psem nic bym nie robiła.
      Tak samo jak ludzie - jedni na obiad jedzą sporo, inni tyle co nic i nie zawsze ma to przełożenie na bycie grubym. Choiaż wiaodmo, ze generalnie koreluje ale nie u wszystkich "adekwatnie".

ps. moje obecne psy (dwa) mają też zawsze jedzenie w misce - nie jedzą za specjalnie dużo, są szczupłe. CHociaż relatywnie żrą więcej niż poprzedni. Bo tamten jadł tyle co o polowę mniejszy pies
    • mid.week Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:39
      Uważam, że nie je bo mu się nie chce jeść
      • gama2003 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:48
        Znałam też takiego co gardził zadnią cielęcinką i szyneczką w plasterkach a znaleziska spacerowe pożerał w ekstazie. Wyszło nam z koleżanką, że to padlinożerca i świeże mu nie smakuje. Lubił leżakowane.

Na początek przetrzymałabym i zobaczyła czy zgłodnieje. No trudno. Bo tak drogą eliminacji Mashcaronowa dojdzie do świeżego łososia z Alaski i zwariuje.
        • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:57
          Ależ ja już prawie doszłam do tego łososia 🙄 a gnój kudłaty jednego dnia chętnie a drugiego narzuca czarny welon z posłania 🙄 myślałam sobie że się w dupie poprzewracała, ale przegłodzony też wybrzydza, więc nie wiem. Chciałam przejść na barf jak skończy rok, ale jak mam potem wyrzucać mięso, bo księciu ma w dupie, to trochę mi się nie uśmiecha jednak ..
    • eliszka25 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:52
      Nie znam się, ale się wypowiem 🙃

Może to nie chodzi tyle o to, że nie jest głodny, tylko coś mu nie pasuje? Przypomniało mi się, jak mój młodszy syn w wieku 7 miesięcy się zbuntował i nie chciał jeść rano. Było to o tyle problematyczne, że z posiłkiem musiałam dać mu leki o określonej porze, a ten i do obiadu jedzenia odmawiał. W końcu zupełnie przez przypadek odkryłam, że dziecko nie jest niejadkiem, tylko nie chce mleka. Co ciekawe, wieczorem i w nocy ciągnął mleko jak oszalały, a rano i w ciągu dnia z jakiegoś powodu mu mleko nie smakowało. Może twój pies ma podobnie i wcale nie jest niejadkiem, tylko wolałby coś innego/w innej konsystencji/o innej porze albo jeszcze inne chujwico. W sumie nie mam pomysłu, co mogłoby mu nie pasować, bo domyślam się, że różne karmy już wypróbowałaś.
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:59
        No to przecież napisałam, że nie chce suchego, mokrego gotowanego a surowe zakopuje :p zmieniałam miski, położenie misek, karmiłam, a raczej próbowałam, z ręki...
        • eliszka25 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:24
          Coś mu ewidentne nie pasuje, tylko kurka co? Oto jest pytanie.
          • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:30
            No właśnie! Chłop się zaczyna birmiszuc, że dziecko gorzej traktuje, niż psa ( nie chcesz jeść, to nie jedz :,p)
            • eliszka25 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:36
              Twoje dziecko już w takim wieku, że można się z nim dogadać. Pies nic nie powie, to się człowiek musi nagłowić.
              • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:41
                No to dziecko mówi ( fuj na wszystko, co zdrowe, oczywiście:p ) i moja w tym głową, żeby znaleźć złoty środek. Ten kudłaty gnojek też nie pogardzi kebabem z zeszłego tygodnia rzuconym gdzieś w krzaki, ale normalne, zdrowe żarcie go w zęby boli :p
                • eliszka25 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 20:13
                  Moje ma 15 lat i też mówi fuj na wszystko, co zdrowe 😄. Jak miał 3-4 lata, to z apetytem jadł wyłącznie makaron z sosem. Gotowałam mu więc ten makaron, do tego gotowane warzywa miksowałam na gładki sos i wcinał aż mu się uszy trzęsły. Jak bym mu dała te same warzywa w całości, to by prędzej z głodu padł niż zjadł 🤷‍♀️
                • gama2003 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 21:07
                  A to mu się porobiło po przeprowadzce, czy wczesniej.
                  Moja psica po przeprowadzce ( tylko była znacznie młodszym szczeniakiem wtedy,chyba pieciomiesięcznym,) cofnęła się z rozwoju z treningiem czystości. Przeszła z malego do bardzo dużego mieszkania , dwupoziomowego. I dół był dla niej chyba już podworkiem.
                  Długo trwała nauka numer dwa. W starym mieszkaniu szybko załapała, że gdzie mieszkamy tam nie sikamy itd.
                  Moze Twoj ma jakiś kryzys po przeprowadzce ?
                  Bo jak żerty był a teraz grymasi to o coś mu chodzi.
                  • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 21:59
                    Jeszcze przed przeprowadzką mu się tak porobiło. Bo gdyby po, to też bym zwalała na stres ( bo to dla nas wszystkich był spory stres, jakby nie patrzeć), ale on już że dwa-trzy miesiące wcześniej zaczął kaprysić.
    • aamarzena Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 18:53
      Jak je w trakcie treningu to dkarnyaj porcje na treningu zamiast smaczków. Nie jest czasem tak, że sporo smaczków zje w trakcie treningu i dlatego później nie chce? I jeszcze jedno - nie macie jakichś suczek w okolicy? Sezon cieczkowy się zaczął. No i sprawdz czy dziecko, maz nie dokarmia przypadkiem swoim obiadem 🤣
      A tak to nie wiem, niektórzy polecają oleje np z kryla do polania, jakieś dosmaczacze, ale zwykle to działa na krótka metę.
      Aaa i jeszcze jak często zmieniasz to będzie wybrzydzał. Masz psa z pierwszej dziesiątki psow, jeśli chodzi o inteligencję. Szybko się uczy nie tylko sztuczek
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:05
        Smaczków do treningu nie używam już od jakiegoś czasu bo i tak ich albo nie jadł ( wypluwał i był cały gotowy do następnego zadania albo połykał bezmyślnie i jw).
        Nikt go niczym nie dokarmia, mam go cały czas na oku wink nie zmieniam często, ale faktycznie zostałam teraz z 1/4 worka farminy i jakąś paczką po 2 kg Wolf of wilderness Bo żre jak wróbel... Próbowałam wmiedzyczasie gotowanego- meh, mokrego- jeden dzień yessss, drugi meh... 🙄 Frustruje mnie ten pies jedzeniowo :p
        • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:07
          A jeśli chodzi o suczki, to cały tabun, ale to niejedzenie się zaczęło jeszcze w starym domu.
          • berdebul Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:18
            Niekastrowany? Pewnie jakaś ma cieczkę w okolicy. suspicious
            • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:28
              No jeszcze nie kastrowany, ma 11 miesięcy. Wet zaleca kastrować w okolicy 1,5 roku . Wybrzydzanie się zaczęło 3-4 m-ce temu.
              • aamarzena Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 21:52
                A to by się zgadzało. Technik u weta mówił, że większość psow w wielu około 7 m-cy zaczyna jesc mniej niż wcześniej. U ciebie to by się pokrywało z ta teorie. Zwalniają ze wzrostem i nie potrzebują tyle jesc.
                Spróbuj jeszcze karmić z maty, lickmaty, konga, miski spowalniajacej, węża trixi, kuli najsmaczniej, z pudełka po jajkach i blaszki na muffiny - żarcie przykrywasz piłkami albo kulkami papieru itp. Jak z dzieckiem - będzie atrakcyjnie podane to chetniej zje.
              • igge Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 23:23
                Nasz wet zdecydowanie nie należy do tych, którzy kastrują wcześnie psy czy koty.
                Dopiero u panienek po pierwszej cieczce/ rujce niestety.
                I z psami w podobnym wieku co z suczkami ten zabieg.
                Ale i tak nasza dwójka rówieśników psiaka Mascarona już dawno po kastracji/ sterylce.
                • aamarzena Re: Pies nie chce jeść 17.03.22, 13:55
                  Dlaczego niestety? Zbyt wczesna kastracja to problemy z trzymaniem moczu, to akurat lajtowy skutek, a też wiele innych jak choroby kosci i stawow. Lepiej poczekać, az psiak trochę dojrzeje. Moja kastrowana w wieku 15 m-cy, a i tak rozważałam, czy nie zaczekać do kolejnej cieczki. Duże rasy długo dojrzewają, nie tylko płciowo, ale i mentalnie, długo rosna i nie ma co się spieszyć za bardzo.
                  W przypadku psa maszkarona można spokojnie zaczekać, tym bardziej, że nie ma nawet roku, a do tego dopiero co się przeprowadzili
                  • igge Re: Pies nie chce jeść 18.03.22, 17:37
                    Nie wiem jak u Mascarona.
                    Kibicuję jej psu bo w tym samym wieku do niej trafił jak nasze dwa młode do nas.

Koty - "niestety" dlatego, że czekanie z kastracji na pierwszą rurkę skończyło się kolejnymi rujkami jedna po drugiej u obu dziewczyn i nie było jak je wysterylizować bo w rujce nie można. W końcu zrobiliśmy to ale ryzykując ciut bo tak naprawdę trzeba było odczekać. A odczekać się nie dało bo była kolejna i kolejna ta rujka.
                    Wiem, że są weci kastrujący bardzo młodziutkie zwierzęta. Nasi odmawiają.
                    Z psami znowu cieszę się, że najpierw Jasia wykastrowaliśmy. Bo zaraz po jego kastracji jego siostra miała pierwszą w życiu rujkę.
                    Przeżyłam już coś takiego z niewykastrowanym samcem i jego siostrą kilkanaście lat temu na wakacjach i to był horror. Musiałam nawet nocą pilnować, żeby psy że sobą się nie spotkały. Miały mniej więcej 8 miesięcy.
                    Tabuny kundelków i rasowców się snuły za nami. Autem, łódką, na posesji, nad jeziorem po prostu wszędzie. I robiły szkody np porysowały nam samochód czy szyby tarasowe itp.
                    Jednego rasowca nawet właściciele wywieźli z wakacyjnej miejscowości bo tak się nam naprzykrzał i im psuł wakacje też.
                    Z naszymi młodziakami też mieliśmy przygody tzn dwa szczepienia się psów. No ale wtedy Jasio był już po zabiegu.
                    Gdybyśmy w porę i w miarę wcześnie ( ok 7-8 miesiąca nie wykastrowali byłoby ryzyko.

.

• mashcaron Re: Pies nie chce jeść 18.03.22, 17:46
                      W jakim sensie kibicujesz mojemu psu?:p
          • eliszka25 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:20
            Miałam właśnie dopisać, że może stres przeprowadzkowy, ale skoro zaczęło się jeszcze w starym domu, to chyba raczej nie to.
        • igge Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:18
          Moja 14 latka też żadnych absolutnie smaczków dla psów nie tknie

• iwles Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 19:18

Widocznie masz psa z 3 centyla 😁

A tak poważnie- czy weterynarz jest zaniepokojony? Co mówił?
          • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 20:12
            Weterynarz nie jest zaniepokojony. Waga w normie jak na nastolatka, jak wybrzydza, to przetrzymać.
            • iwles Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 21:12

W takim razie to ty musisz zmienić nastawienie 🙂
              Ja wiem, trudne. Ale z pomocą forum musi się udać.
            • aamarzena Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 21:55
              Jak wyniki i waga w normie to się nie ma co przejmować. Przestaniesz cudować to i pies może się nawróci. Albo to ten typ co nie ma czasu na takie przyzimne sprawy jak jedzenie.
    • howkeye Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 20:02
      Ja mojemu gotuję żołądki kurze co dwa dni. To york i tacka żołądków na dwa posiłki wystarcza. Do tego je jabłko, marchew surową. Psie jedzenie go nie interesuje. Przysmaki zjada, ale potem i tak piszczy w kuchni, ze chce obiad. Próbowaliśmy wcześniej wszystkiegosuche, mokre, różne mięsa i stanęło na żołądkach. Od czasu do czasu zje trochę wątróbki gotowanej. Nie chorowal Nigdy a ma już 11 lat. Może musisz gotować różne mięsa i zobaczyć co lubi.
    • bo_jestem_jedna Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 20:35
      Ale po co sie tym przejmowac; nie je to nie je. Moj pies najlepiej jadlby co dzien co innego. Dwa dni z rzedu, albo trzy to samo, absolutnie nie.
      I nie pomaga nic, wiec sie tym nie przejmuje. Podaje, nie zjada, porcja zostaje na nastepny dzien. Wypada, ze jada z 4-5 obiadow na tydzien, bo reszte tylko skubnie.
      Ja tez z frakcji, jesli zdrowotnie wyglada i sie zdrowo zachowuje, nie zaglodzi sie i nalezy olac.
      • naturella Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 22:19
        To zabieranie jedzenia po pewnym czasie jest kluczowe - nie chodzi o to, że pies ma w stresie jeść, bo mu zabiorą. Ale o to, że ma zrozumieć, że to człowiek dysponuje i trzeba korzystać jak jest okazja. I dlatego żarcie nie powinno stać i nie powinno być dostępne, bo pies ma przekonanie, że ono jest i już. Kolejna rzecz, niektóre psy dobrze jedzą przy poczuciu, że zasłużyły, upolowały. Można więc karmić z ręki za wykonanie polecenia, dawać w macie węchowej, chować gdzieś, rzucać w trawę - to zależy oczywiście od motywacji psa, bo jak olewa zbieranie z trawy to nie ma sensu.

A co do tego konkretnego przypadku - surowe mięso lubi? Może BARF? Albo mokra karma?

Ja mam niejadka, doszłam po prawie 4 latach do sposobu karmienia - okazało się że ma wrażliwy przewód pokarmowy, niektóre karmy nie służą. Jest na weterynaryjnej suchej, a od czasu do czasu dostaje mokrą dla przełamania smaku. Za dużo kombinowania, przysmaków itp oznacza brak apetytu, bo widocznie pojawiaja się sensacje żołądkowe.
        • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 22:25
          Już pisałam wyżej, że mokra jednego dnie zachwyt a drugiego już meh. Surowe mięso też nie jakoś szalenie ( najpierw tracą, potem wynosi zakopać a dopiero później je) . Dawanie karmy w ramach nagrody też się nie sprawdza, bo pies w pracy nie jest kompletnie zainteresowany jedzeniem . Weźmie do pyska i wypluje w oczekiwaniu na komendę.
          • aamarzena Re: Pies nie chce jeść 17.03.22, 13:59
            Moja surowego tez się nie czepi. A najlepsze, że hodowca dawal surowe w ramach rozszerzania smaków 2x w tygodniu. I na początku jadła, a potem zaczela z obrzydzeniem usuwać toto z miski. Teraz jak dostanie surowe to patrzy z wyrzutem i czeka az ugotuję 🤣🤣🤣
    • nangaparbat3 Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 23:09
      Jak zdrowy, to dałabym, co mam, nie je - jego sprawa. Ty mu dogadzasz, cuduesz, wychowasz sobie niejadka.
    • umi Re: Pies nie chce jeść 16.03.22, 23:22
      Jak zdrowy i nic nie dziala i jesli to nie w jedzeniu jest problem, to nie wiem.

Mozna go karmic w nagrode albo moze jesc z mat wechowych co sobie znajdzie, jesli myslisz, ze umrze.

I nie napisalabym tego, co pisze dalej, ale skoro to border collie, to moze chodzi o to, ze nie lubi jesc sam. Albo ze go karmicie jak psatongue_out Moze zacznie jesc, jak bedzie jadl prz Tobie/z Toba? Nie odpadki ze stolu, tylko swoje, ale trzeba byc obok/karmic i musi myslec, ze macie to samo. Tylko to meczace jest i nie bedzie jadl od nikogo wiecej, ewentualnie od najblizszych czlonkow rodziny.
    • dariamax Re: Pies nie chce jeść 17.03.22, 06:15
      Oba moje owczarki colie to były niejadki taki model. Maksymilian jadał tylko frolic przywożony z Niemiec a obecny Borys je tylko karmę dla szczeniaków. Weterynarz powiedział że niektóre psy wolą drobniejsze granulki a. Pies mający dostęp do jedzenia z głodu nie umrze. Tak więc suche ma dostępne cały czas a do tego jest i pół kociej saszetki rano i wieczorem. Dobrze że mają dużo futra bo by ludzie napisali skargę do Animals że głodzę zwierzęta.
    • ichi51e Re: Pies nie chce jeść 17.03.22, 14:01
      przeczytałam "pies nie chce czytać"

nawet się nie zdziwiłam
      • naturella Re: Pies nie chce jeść 18.03.22, 05:57
        Dobra, napiszę jak jest z moim. Musi mieć dużą, czystą miskę. Z małej, po poprzednim jedzeniu - nie zje. Groszki musza być małe albo średnie, duże tylko na przysmaki. Muszę siedziec w tym samym pomieszczeniu, zajmować się swoimi sprawami, nie patrzeć wyczekująco. Nie mogę czegoś robić w garderobie, bo pies myśli, że spacer. Głośnych prac też nie, bo przestanie jeść. Można coś mówić, ale nie do niego, bo się oderwie i przybiegnie. Miska nie może się przesuwać, bo dźwięk jaki wydaje psa zniecheca do jedzenia. Nie może w tym czasie nikt wchodzić/wychodzić/ robić zamętu bo będzie to ważniejsze od jedzenia.

Powinien ważyć 21-22 kg, nigdy nie przekroczył 20 kg. Tak, jak pisałam - im więcej cudowania, przysmaków, kombinacji, tym gorszy apetyt. Miska nie stoi, zabieram jeśli nie zje. Do suchej karmy dodaję ciut mokrej, kurczaka gotowanego, kurczaka suszonego czy wołowiny. Odrobine, bo sensacje żołądkowe. Ale pies całkowicie zdrowy, przebadany, wet orzekł, jak pisałam, że wrażliwy przewód pokarmowy. Jak z ludźmi, jeden zje bigos i zachwycony, a drugi ból brzucha i sraczka.

Drugi pies żre jak koń, noga od stołu, listwa przypodłogowa, kocie zarcie, stare zarcie - nieważne. I nigdy nic jej (bo to suka) nie jest.
      • mashcaron Re: Pies nie chce jeść 18.03.22, 07:44
        Akurat on to by się chyba szybciej czytać nauczył niż zaczął normalnie jeść jak pies :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka