Dodaj do ulubionych

Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się!

09.04.22, 16:31
Wątek dla odstresowania. Ciężko mi w tym roku przywołać atmosferę świąt. Nie mam jeszcze prawie żadnych ozdób, choć zwykle zaczynałam wyciągać akcenty świąteczne i wiosenne zaraz po środzie popielcowej. W ten weekend postanowiłam to zmienić i wzięłam się za dekorowanie jajek. Na pierwszy ogień poszły jajka plastikowe, które udekorowałam włóczką. Na razie dwa, docelowo będzie 5. Pierwszy raz w życiu porwałam się też na jajko karczocha. Wyszedł troszkę krzywo, ale i tak mi się podoba. Dziś wieczorem zamierzam ozdobić w taki sposób jeszcze większe jajo styropianowe. Na jutro zaplanowałam zdobienie pisanek z kurzych jajek razem z chłopakami.

Wiem, że na forum są ematki, które tworzą różne cudeńka. Pochwalcie się, co zrobiłyście ładnego na święta/wiosnę!
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:01
      Ładne smile Karczocha nigdy nie robiłam, ale wygląda imponująco.
      Ja dziś będę robiła palemki, mam gałązki wierzbowe, do tego kwiaty z krepiny własnej i dzieci roboty, może dorzucę trochę zielonych listków.
      • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:07
        Dzięki, nie mam jakiegoś talentu plastycznego, ale takie robótki mnie uspokajają. Co w sumie jest dziwne, bo normalnie jestem choleryczką, a przy takich rzeczach mam niewyczerpane pokłady cierpliwości.

Ten karczoch ma 10 cm, wieczorem biorę się za 12-centymetrowe jajo.

Twoje palemki też z pewnością wyjdą super!
    • chococaffe Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:05
      Nie pochwalę się bo jeszcze nie mam. Żonkile i tulipanysmile Może dorzucę hiacynty ale mam mieszane uczucia (lubię zapach, z wyglądu średnio mi się podoba).

I parę doniczek z ziołami.
      • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:11
        Moje hiacynty w kuchni już przekwitły. W ogrodzie mam krokusy, żonkile, hiacynty, tulipany, narcyzy, ale aktualnie pod śniegiem 😟. W kuchni wysiałam rzeżuchę, już wyrasta, za 2-3 dni będzie ładna i zielona.
        • chococaffe Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:13
          Ja nie planowałam ziół, ale kiedy dzisiaj na bazarze zobaczyłam 10-15 rodzajów mięty to prawie pękłam.big_grin Teraz na zimno muszę się zastanowić, które mam kupić.
        • chococaffe Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:14
          Natomiast zupełnie nieświątecznie szukam ładnego naczynia/wazonu/wiaderka na bez (dłuższe gałązki), tak z 40 cm wysokości minimum i w miarę ciężki i stabilny
          • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:21
            Mam taki wysoki wazon, z pół metra chyba ma, z bardzo grubego szkła, ciężki jak diabli. Do długich i ciężkich kwiatów jak znalazł. Kupiłam kiedyś w ikei, ale to z 15 lat temu było, to pewnie już go nie mają.
            • chococaffe Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:25
              Moim ideałem jest coś emaliowanego - wiaderko lub tzw bańka. Niestety, nie mogę znaleźc odpowiedniej wysokości (a w przypadku wiaderka, żeby przy takiej wysokości nie było zbyt szerokie)
              • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:43
                Bez w takim naczyniu pięknie się prezentuje, ale z wiaderkiem faktycznie może być problem z szerokością u góry. Może prędzej jakiś emaliowany dzban uda ci się zdobyć. Też ładnie wygląda w roli wazonu.
              • komorka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 11:58
                Nie powinnam wklejać, ale może nie poleci. Rozważ ewentualnie coś takiego:
                allegro.pl/oferta/wazon-oslonka-na-stol-metalowy-wysoki-40x20-5-11791161048
                allegro.pl/oferta/wazon-wysoki-bialy-45-cm-podlogowy-ceramiczny-11996047126
                to drugie to, co prawda, ceramika, ale IMO nieźle wyglada.
                • chococaffe Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 12:47
                  Wielkie dzięki, wezmę pod uwagę. Gdyby to było tylko do mieszkania to jak najbardziej. Ale chcę też na taras i tam chciałabym bardziej rustykalno-gospodarko-"bylejaki" styl (który do mieszkania tez będzie pasował).

Ten zalinkowany bardzo mi się podoba, jedyne co mnie martwi to, że jest napisane "osłonka" czyli jest ryzyko, że wody na stałe/na długo trzymac w nim nie można
    • abasia0 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:16
      Piękne🙂
      • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:22
        Dziękuję ☺️
    • mid.week Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:22
      Kwitną i pachną
      • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:24
        Ślicznie! Ja mam za oknem śnieg, a jeszcze nieco ponad tydzień temu kwitły mi w ogrodzie krokusy
        • mid.week Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 11:03
          IMO natura daje nam na wiosnę najlepsze ozdoby, mi się tak gemba cieszy na każdy listek i kwiatek, że nie mam potrzeby dostrajania sobie mieszkania dodatkowo. Łażę w kółko od donicy do donicy i sprawdzam czy dużo od wczoraj urosło big_grin big_grin big_grin Przesadzam w nowe doniczki, nawożę, grabię, dokupuję - mogłabym tak spędzić całe zycie wink
    • lannnnntana Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 17:43
      Nie mam ozdób. Ciężkie czasy idą, szkoda mi czasu i pieniędzy na durnostojki.
      • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 18:49
        Nie wiedziałam, że pisanki, to durnostojki, ale ok. Ozdoby mam wieloletnie, więc nie wydaję na nie nie wiadomo ile pieniędzy, tylko niemal wszystko wyjmuję z piwnicy. W tym roku kupiłam 2 styropianowe jajka i 18 metrów wstążeczki. Te plastikowe leżały w piwnicy już z 10 lat, bo kiedyś dzieciaki potrzebowały do szkoły. Teraz wpadły mi w ręce i postanowiłam coś z nimi zrobić.

Nastrój rozumiem, bo też taki mam i dlatego właśnie postanowiłam „coś” z tym zrobić, żeby się oderwać od rzeczywistości chociaż na chwilę.
    • ms.piggy Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 19:17
      nie lubię u siebie
      mam tylko duży wazon z gałązkami brzozy wink
      • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 00:52
        To też ładnie. W domu u moich rodziców zawsze były na Wielkanoc bazie i gałązki brzozy właśnie.
    • daniela34 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 22:52
      Wrzucałam już większość
      • daniela34 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 22:56
        Cd.
        • eilian Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 23:27
          Czym malujesz jajka?
          • daniela34 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 23:48
            Ja to niczym smile sporadycznie dorwę się i coś tam namaziam, to pisanki malowane przez moją mamę. Maluje zwykłymi szkolnymi farbami plakatowymi i akwarelami, w tym roku dodatkowo kupiłam jej flamastry pędzelkowe, którymi jest zachwycona, bo ma nad nimi większą kontrolę niż nad pędzelkiem
        • alina460 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 09.04.22, 23:31
          Przepiękne są te pisanki!
        • shmu Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 15:20
          Chciałam zrobić takie zajączki na okno!
          • daniela34 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 16:22
            To śmiało rób, potrzebujesz formy (fajne kształty są dostępne na pintereście), wstążki, kolorowych pomponów i kartonu. Banalnie proste.
            • lilia.z.doliny Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 05:59
              Banalnie proste...
              Wiesz co wyszło (z moim talentem nieziemskim) z takiej ozdoby? suspicious Pół fb sikalo że śmiechu.
              Twoje piękne. Wszystko.
      • trudneslowa Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 00:08
        Te pisanki to po prostu cuda.
      • eliszka25 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 00:53
        Twoje są piękne. Ja nie mam takiego talentu.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 12:34
        I te oponki obok ❤️❤️
      • latarnia_umarlych Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 08:39
        Kurde, śliczne
    • ritual2019 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 10:44
      Nie mam sie czym chwalic. Na BN ozdabiamy na bogato, natomiast na Wielkanoc nigdy. Nie ma zadnych ozdob. Natomiast robi sie cieplo, w ogrodzie jest kolorowo bo duzo kwiatow kwitnie, no i pranie wysycha.
    • nutella_fan Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 12:23
      Jeszcze nie skończona ta dekoracja, bo planuję jeszcze forsycje dodać, ale prezentuje się tak:
    • iberka Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 10.04.22, 12:33
      Wyplotłam sobie jajko a młoda ogarnęła kartki i jajka sznurkowe. Wyplecione jajo wisi na drzwiach, reszta poszła na szkolny kiermasz i została sprzedana.
    • majenkir Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 00:37
      U mnie nędza 😂😂. Jedno na zewnatrz i te klamoty w kuchni 😅. Ale za to kurki mi się pięknie niosà.
    • bi_scotti Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 02:52
      Swiat jako-takich nie obchodze ale cieszy mnie extra-long weekend (Friday-Monday - yuuppie!! big_grin) - "ozdoba" na reszte wiosny beda umyte po zimie okna wink Piatek spedze na pucu-pucu-chlastu-chlastu i (jak by powiedziala moja matka) "dom przejrzy na oczy" wink A tymczasem obserwuje sobie szalenstwa Queen Winter na naszych prairies

i u "somsiadow" na poludniu tez - ciekawa jestem, czy u Magdaleny w M. hula czy spokoj, bo sie Jej Wysokosc Zima zatrzymala w North Dakota smile Farmer z Saskatchewan powiedzial, ze blizzard w kwietniu jest crazy ale ilosc sniegu cieszy, bo po ostatnich latach z susza wreszcie jest szansa na odpowiednia ilosc "moisture" ... czyli nie ma tego zlego, co by na dobre ... etc. Przy tej ilosci sniegu niektorzy moga pewnie odgrzebac Christmas decorations tongue_out Cheers.
    • lilia.z.doliny Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 06:01
      Przepiękne te włóczkowesmile))

Ps. Dlaczego nie ma easterowych piosenek? Nic a.nic?
        • lilia.z.doliny Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 09:47
          Eee... nie
          Myślę raczej o last easter
          • chococaffe Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 09:49
            Bogu dzięki nie ma ! big_grin (chyba)
          • daniela34 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 10:09
            Jak to nie ma? Jest. Bardzo znana. A idzie to tak:

Last Easter, I gave you my egg
            But the very next day, you gave it away
            This year, to save me from tears
            I'll give it to someone special

Last Easter, I gave you my egg
            But the very next day, you gave it away (you gave it away)
            This year, to save me from tears
            I'll give it to someone special (special)

Once bitten and twice shy
            I keep my distance, but you still catch my eye
            Tell me, baby, do you recognize me?
            Well, it's been a year, it doesn't surprise me

"Ahapoy Easter, " I wrapped it up and sent it
            With a note saying, "I love you, " I meant it
            Now I know what a fool I've been
            But if you kissed me now, I know you'd fool me again

Last Eastee, I gave you my egg (...)

A crowded room, friends with tired eyes
            I'm hiding from you, and your soul of ice
            My God, I thought you were someone to rely on
            Me? I guess I was a shoulder to cry on

A face on a lover with a fire in his heart
            A man undercover, but you tore me apart
            Ooh-hoo
            Now I've found a real love, you'll never fool me again

Last Easter (...)

I feeling it in my fingers, I feeling it in my toes
            Easter is all around me and so the feeling grows...
            • daniela34 Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 10:10
              *Happy Easter" I wrapped it up and sent it (nie pisz w samochodzie)
    • latarnia_umarlych Re: Ozdoby wielkanocne - pochwalcie się! 14.04.22, 08:38
      Dziękuję ci za ten wątek, może zbiorę się i w końcu zrobię to, co zaplanowałam z dzieckiem, bo na razie styropianowe jaja leżą na parapecie i triggerują kota.
      Śliczne jajka masz, karczoch to chyba hardkor do robienia. Te włóczki to na wydmuszkach czy styropianie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka