Dodaj do ulubionych

Malkontenctwo level master

20.04.22, 09:18
Jak sobie radzić z osobą, która we wszystkim widzi negatywne strony, z niczego się nie potrafi cieszyć i ciągle narzeka? Cierpliwość już mi się pomału kończy i obawiam się że wkrótce nie wytrzymam i jej nawrzucam a wolałabym tego uniknąć bo razem pracujemy.
Obserwuj wątek
    • suki-z-godzin Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 09:24
      Trolluj ja.
      Jak ona powie: "moj ojciec jest chory" to Ty odpowiadasz "bardzo mi przykro ze Twoj ojciec jest chory, moj na szczescie cieszy sie wspanialym zdrowiem i w ogole mam wspaniala rodzine z ktora spedzilam wspaniale swieta".

Jak chcesz wiecej przykladow to daj znac, na forum tego sporo.
      • sasanka4321 Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 10:01
        suki-z-godzin napisała:

> Trolluj ja.
        > Jak ona powie: "moj ojciec jest chory" to Ty odpowiadasz "bardzo mi przykro ze
        > Twoj ojciec jest chory, moj na szczescie cieszy sie wspanialym zdrowiem i w ogo
        > le mam wspaniala rodzine z ktora spedzilam wspaniale swieta".
        >
        > Jak chcesz wiecej przykladow to daj znac, na forum tego sporo.
        >

Wystarczy poprosic bergamotke o kilka lekcji, jak to robic.
    • saszanasza Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 09:27
      ullgenser napisał(a):

> Jak sobie radzić z osobą, która we wszystkim widzi negatywne strony, z niczego
      > się nie potrafi cieszyć i ciągle narzeka? Cierpliwość już mi się pomału kończy
      > i obawiam się że wkrótce nie wytrzymam i jej nawrzucam a wolałabym tego uniknąć
      > bo razem pracujemy.

Ponarzekaj razem z nią albo jeszcze bardziej, na zasadzie,” ja mam gorzej”, może wtedy da ci spokój.
      • ga-ti Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 09:37
        Oj, Ty nie możesz mieć gorzej, to niemożliwe. A jeśli będziesz się upierać, że jednak masz gorzej to malkontent przerwie rozmowę (na rozmowy telefoniczne działa) wink
      • shellyanna Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 11:35
        Są tacy ludzie, którzy po to narzekają, żeby właśnie usłyszeć, ze masz gorzej. Wtedy im jest lepiej i narzekać przestają. Zaczynaja wręcz w druga stronę, opowiadać jak to u nich jednak wspaniałe.
    • 35wcieniu Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 09:36
      Olać. Wszystkie te gierki i zabawy: "powiedz jej tak czy tak i badaj reakcję, udawaj że masz lepiej/gorzej" są bez sensu, bo ona po prostu lubi labiedzić i znalazła wolnego słuchacza. Ignorować i mieć w dudzie.
    • jdylag75 Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 09:39
      Moja córka na nadmierne narzekanie i czarnowidztwo mówi sarkastycznie- wszyscy umrzemy.
      Sprawdza się zasada: nie ma widza nie ma aktora.
    • tt-tka Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 09:40
      Demonstracyjnie zatykac uszy, kiedy osoba zaczyna. Mozesz sobie kupic takie duze przemyslowe sluchawki do wyciszania.
    • mama-ola Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 09:45
      Ty chcesz radzić sobie w sensie, żeby Cię to nie przygnębiało, czy chcesz porady, co mówić do tej osoby?
      Tamtej osobie możesz mówić: znowu narzekasz. I możesz jej liczyć: to twoje czwarte, piąte, szóste itd. narzekanie dzisiaj. Może ona nie jest świadoma, jak dużo tego jest. I przed siódmym ugryzie się w język.
      • ullgenser Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 10:00
        Nie przygnębia mnie to, raczej wkurza. Jestem od niej sporo starsza, radzi się mnie w wielu sprawach, zawodowo sporo jej pomagam bo lubie, ale czasami mam już dosyć. Właśnie dostaliśmy w firmie spora podwyżkę, wszyscy tyle samo, ona jak zwykle niezadowolona, bo dlaczego nie więcej a w ogóle to niesprawiedliwe ze wszyscy dostali tyle samo skoro nie wszyscy się tak samo przykładają. A w ogóle to facet który pracuje na tym samym stanowisku co ona na pewno zarabia więcej a prawie nic nie robi. I tak w kółko. Nie podsycam tych ich wywodów, ignoruję ale cierpliwość już mi się kończy.
        • alpepe Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 10:07
          A wystarczyłoby wrzasnąć, zamknij się wreszcie, mam dość twojego narzekania, powinnam dostać dodatek za szkodliwe warunki od wysłuchiwania ciebie.
          • tt-tka Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 10:15
            Wrzasnac mozna, ale na ile znam takie typy, to to nie pomoze. Dalej bedzie truc.
    • zona_mi Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 10:51
      Widzę, że nazywanie pewnych rzeczy przynosi skutek. Ludzie czasem nie są świadomi swoich irytujących zachowań.
      Może więc mantra w rodzaju: znowu jęczysz.
      • asia.sthm Re: Malkontenctwo level master 20.04.22, 11:13
        > Może więc mantra w rodzaju: znowu jęczysz.

Mozna sobie tez pozwolic (od czasu do czasu) na rozwiniecie: - A teraz dawaj/poprosze (zalezy do kogo) TRZY rzeczy pozytywne!
        I pochwalic za wysilek big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka