ladymercury 04.06.22, 08:42 Zachwyciłam się. I tym bardziej żałuję, że nie mogę pojąć na "Świętoszka". Buuuuuu 😟😟 Któraś była w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 09:09 Masz na myśli cykl Comédie-Française? Fantastyczny! Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 09:34 Tak, właśnie ten. Może się jeszcze na coś załapię jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 09:41 Byłam już bardzo dawno, z 15 lat temu. Bardzo dobrze się bawiłam 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 11:13 Ten jest z okazji 400 lecia urodzin Moliera. Odpowiedz Link Zgłoś
buka-123 Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 09:46 Ja byłam. Wspaniały pokaz klasyki. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 09:55 Hmmm, akurat ta wersja ma mało wspólnego z klasyką… Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 11:20 I właśnie tym bardziej żałuję, że ominie mnie pierwotna fersja Tartuffe 'a😟😟 Odpowiedz Link Zgłoś
buka-123 Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 19:13 Hmmm, doprawdy? Prawie Klatą powiało 🤔😀 Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 20:13 Nieee, to nie klata jan, to van hove igo Odpowiedz Link Zgłoś
buka-123 Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 20:45 Hehe. Z adaptacją Bergmana Ingmara 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 09:53 A byłam, ale nie w krakowie a w comedie française. jest świetny. ja w ogóle bardzo cenię igo van hove jako rezysera. Jesli będziesz miała okazję pójść do kina to przygotuj się na inna wersje niż tę znaną nam ze szkoły, bo jest to wersja pierwotna która została ocenzurowana ze względu na treści antyklerykalne (co znamienite to ze molier nie uciął sztuki tylko dopisał 2 akty dorabiając kilka wątków intrygi i oczywiście oddając hołd królowi i jego #wspanialosciwielkoscimądrości) A miłośniczkom moliera polecam szczególnie, jeżeli będą mieć okazję, mieszczanina szlachcicem z GENIALNYM christianem hecq (zastanawiam się czy nie pobił kobieli z polskiej wersji lat 60). kilka chwil czystego szczęścia… Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 10:04 hecq jest jak zwykle w transie, widziałam go wiele razy na scenie i za każdym razem mam wrażenie ze jest opętany. Uwielbiam go. fb.watch/dqOG2PH03J/ Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 11:15 Ja oglądałam w Multikinie transmisję z Comedie Francaise. Spektakl jubileuszowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 11:19 Właśnie liczę na powtórkę transmisji. NTL i CF można obejrzeć jeszcze zwykle w listopadzie i grudniu. A że to 400 lecie... 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 13:58 Wiem. Jeste fankom Moliera. 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 14:01 Ty juz nie polecaj teatru, bo mnie zrujnujesz. Bylam wczoraj na Swietoszku, dlugo by pisac- jestem pod wrazeniem: inny, przejmujacy, Montenez+Dominique Blanc+ Co za zakonczenie🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 14:38 Boogi, byłam w la coline na ostatnim warlikowskim : odyseja. Historia dla Hollywood. Bożeeeeeeejedyny, wyszłam zupełnie wywrócona na nicę, ze aż musiałam sobie usiąść w najbliższej knajpie coby wypić coś mocniejszego i móc wrócić do domu, a tu….. wychodzi z teatru MISZCZ (z żółtą torbą) i siada ze swoim dworem przy stoliki OBOKMNIE. zemdlałam…, oślepłam, zwariowałam po czym odzyskałam język w gębie, skomplementowalam do imentu ! (a on się czrująco uśmiechnął mrużąc swoje wymalowane oczęta) Będę miała co wnukom opowiadać 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 15:54 No fajnie, fajnie, tylko mialas nie polecac… Fajne zdjecie by bylo z zewnatrz kawiarni (ja czasami robie ludziom jak cos fajnego przyuwaze) Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 17:28 Ale już mam programy na saison 2022/2023 🙊 i…. (no jest kilka pierełek niedoominięcia 😬) żeby potem nie było : ooooo guichet fermé 🥺. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 19:33 😀 Pisz tu albo na priva🙂 bo odwalasz mi swietna robote w sezonie 22-23 bede u Ciebie czesto, juz z gory mam zaplanowanych 5 dat, co dwa miesiace, wiec na pewno skorzystam z Twojej uprzejmosci polecankowej Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 20:54 Zrobie se tabelkę na excelu z datami premier i datami otwarcia sprzedaży to sobie na ajfonie alarmy poustawiasz (dorzucę trochę palais garnier i la villette/philharmonie de paris) już na ucho mówię ze szykuję się na tokarczukową i tennessiego w odeonie oraz czechowa i brechta w CF Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 21:33 Gdybym 13 czerwca była w Paryżu poszłabym na www.youtube.com/watch?v=pkB9fm08IDM&list=RDx8OhI7urU0k&index=2 p.s. z cyklu mój "kompleks" Piwnicy pod Baranami' Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 05.06.22, 00:02 Ojjj, nie konweniuje mnie ona (mimo wielkiej miłości do piwnicznego klubu krakowskiego)… Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 22:39 Rob! Ja mam recznie rysowany przez bombele kalendarz scienny wskazujacy wszystkie wydarzenia naszego zycia i to tam sobie pozapisuje a dziecku zlece ilustracje, a nie w zadnym ajfonie😎 Dodam od siebie polecanke- luwrzanska wystawa czasowa o czarnych faraonach, cos swietnego, czulam sie jak w XIX wieku przy odkryciu cywilizacji egipskiej (bo w zasadzie wystawa/odkrycia i cywilizacja tej samej miary, tylko dlugo odstawione na boczny tor). Dla zainteresowanych tematem, maly ale zgrabny wstep z ARTE (po angielsku jest): Les infos clés sur les Pharaons noirs du Royaume de Koush | ARTE Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 23:58 Ooo tak, les koushites En plus, moja czarna siostra mnie uświadomiła ze w tej dynastii żony faraońskie jako jedyne miały prawdziwą pozycje i władzę królewską. L’expo à voir sans modération ! Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 10:45 Świetny w Słowackim z A.Grabowskim w roli głównej 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Chory z urojenia, świetny 👏 04.06.22, 11:21 To jednak nie to samo, choć spektakl bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś