dagmar_84 04.06.22, 17:39 co myslicie o tym ? wczoraj pierwszy raz natknelam sie na te ideologie (stanowisko) wobec prokreacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abecadlowa1 Re: antynatalizm 04.06.22, 18:40 A to jest wątek żeby ematki referowały koncepcje antynatalistyczne od strażytności do czasów współczesnych? Masz solidnie opracowane hasło w wikipedii na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: antynatalizm 04.06.22, 18:44 Żyłaś pod kamieniem przez ostatnie dwie dekady? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: antynatalizm 04.06.22, 19:05 Ja chyba zaylam bo o tej folozofii jesli cos slyszalam to wylecialo mi drugim uchem. Teraz przeczytalam to noizz.pl/opinie/czy-plodzenie-dzieci-jest-niemoralne-wywiad-z-mikolajem-starzynskim/ygw1tv6 i wlasciwie moge zrozumiec ten wybor gdyby antynatalisci zdecydowali sie zyc w absolutnym celibacie, amen. Nie wiem do czego mi ten ICH celibat potrzebny ale w calej tej filozofii potrzebana mi gwarancja ze zadnych dzieci u nich nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: antynatalizm 04.06.22, 19:09 Fajny wątek na forum dla matek. Tylko obawia się że tu zdecydowaną większość jesnak nie jest antynatalistkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: antynatalizm 04.06.22, 19:36 bylam.stara.mostowiakowa napisała: > Fajny wątek na forum dla matek. Tylko obawia się że tu zdecydowaną większość je > snak nie jest antynatalistkami. To forum dla matek tylko z nazwy, sporo to bezdzietnych i facetów Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: antynatalizm 04.06.22, 22:02 Dlatego jakiś czas temu była nawet propozycja zmiany nazwy na „Styl życia” czy coś w ten deseń. Wiele osób przeniosło się na emamę z forum kobieta, kiedy ono padło. Bo mama to też np. kocia mama 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: antynatalizm 04.06.22, 19:19 Ale czemu niby w celibacie? Są metody ubezpładniające trwale. Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: antynatalizm 04.06.22, 21:56 Asia albo błyśnie agresją albo inteligencją i wiedzą 🤣. Sama nie wiem co gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: antynatalizm 05.06.22, 12:20 kloi0505 napisał(a): > Asia albo błyśnie agresją albo inteligencją i wiedzą 🤣. Sama nie wiem co gorsze. No to masz powazny dylemat. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: antynatalizm 04.06.22, 20:32 asia.sthm napisała: > Ja chyba zaylam bo o tej folozofii jesli cos slyszalam to wylecialo mi dru > gim uchem. Teraz przeczytalam to > > noizz.pl/opinie/czy-plodzenie-dzieci-jest-niemoralne-wywiad-z-mikolajem-starzynskim/ygw1tv6 > > i wlasciwie moge zrozumiec ten wybor gdyby antynatalisci zdecydowali sie z > yc w absolutnym celibacie, amen. Nie wiem do czego mi ten ICH celibat potrzebn > y ale w calej tej filozofii potrzebana mi gwarancja ze zadnych dzieci u nich > nie bedzie. > A czemu niby mieliby żyć w celibacie? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: antynatalizm 05.06.22, 00:57 Zważywszy, że to jedyna pewna w 100 procentach metoda antykoncepcji, to konsekwentnie taka decyzję powinni podjac🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: antynatalizm 05.06.22, 12:08 > A czemu niby mieliby żyć w celibacie? Nie zeby mi bardzo na tym zalezalo, ale brakuje mi w tej filozofii celibatu. Antynatalizm zakłada, że prokreacja jest niemoralna,.. wiec nalezaloby jakos podpiac ten nieszczesny celibat pod gwarancje tego zalozenia. Tak mi sie skojarzylo z celibatem, a nie z trwalym wysterylizowam sie. Sterylizacja jest jednorazowam poswieceniem sie i mozna o tym dalej nie myslec. Celibat, panie, to codzienna walka w imie moralnosci. No jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: antynatalizm 05.06.22, 12:26 No, jakaś kara musi być - mówiłam: Jędraszewski Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: antynatalizm 05.06.22, 12:33 Kara z mojej strony wymierzona to chyba nie. Ja im tylko podpowiadam czego tam brakuje w walce o moralnosc i nalezytej gwarancji na tym odcinku. No i nie zamierzam w jakikolwiek sposob ich naklaniac zeby mnie sluchali, nic im z ambony nie powiem Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: antynatalizm 05.06.22, 22:40 J[i]a im tylko podpowiadam czego tam brakuje w walce o moralnosc i nalezytej gwarancji na tym odcinku. No - nauka (Kościoła) nie idzie w las. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: antynatalizm 04.06.22, 22:24 asia.sthm napisała: > > i wlasciwie moge zrozumiec ten wybor gdyby antynatalisci zdecydowali sie z > yc w absolutnym celibacie, amen. Jesteś Jędraszewskim? > Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: antynatalizm 05.06.22, 12:17 > Jesteś Jędraszewskim? Wypluj to slowo Raczej wykonalam karykature kosciolkowego dbania o cudza seksualnosc. Juz wyjasnilam skad mi ten celibat wyskoczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: antynatalizm 04.06.22, 19:37 Myślimy że to ciekawa koncepcja, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: antynatalizm 04.06.22, 20:10 Myślę, że Ameryki nie odkryli. Oczywiście, że dzieci płodzi się z egoistycznych pobudek. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: antynatalizm 04.06.22, 20:27 Myślimy, że każdy robi jak chce. Jeden chce mieć dzieci, inny pieski, jeszcze inny nie zmęczyć się w życiu (był niedawno taki wątek). Biorąc dosłownie koncepcje antynatakistow trzebaby grupowe samobójstwo popełnić. W sumie, każdy kolejny dzień przeżyty na tej planecie jest egoistyczny i nieekologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: antynatalizm 06.06.22, 11:36 Żle interpretujesz ich koncepcje. Nie są "przeciwnikami" tych, którzy już się urodzili, tylko nie chca powoływac do życia kolejnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: antynatalizm 06.06.22, 12:58 Przydałoby się trochę konsekwencji. Najpierw wymagać od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: antynatalizm 06.06.22, 13:15 Wiesz, gdybym miała tę wiedzę i świadomość, co mam teraz, to ja bym się nie rozmnożyła. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: antynatalizm 04.06.22, 22:39 Przeczytałam " antyANALIZM" , myślałam, że zboczenstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: antynatalizm 04.06.22, 22:40 W latach 80 miałam plan, żeby nie rodzić dzieci, skoro są w domach dzieckach - lepiej adoptować. Bardzo serio tak uważałam. Ale potem spotkałam mojego przyszłego męża i bardzo mocno pragnęłam dziecka, z jakiejś takiej zupełnie pierwotnej, najgłębszej przyczyny, biologicznej. Natomiast na poziomie myśli uważam, że antynataliści mają wiele racji i że najlepsze określenie dla ludzkiego świata to "padół łez". Jednak z trzeciej strony byłam wczoraj w małym zabytkowym miasteczku, było słońce, na rynku , z boku, pod ścianą jednej z kamieniczek, stało pianino z kartką zapraszającą do grania, i młodziutka dziewczyna siadła i zagrała - akurat Liszta - zbierali się ludzie wokół niej, słuchali, uśmiechali, cieszyli się, bili brawo. Potem ona odeszla, przechodziła jakaś para, niepozorny mężczyzna usiadł i grał. Pomyślałam wtedy, że dla takich chwil warto żyć. Ale koleżanka powiedziała: Wiesz, jest tak cudownie, a wystarczy jedna rakieta. Myślę, że antynataliści mają rację, alternatywa to wiara, że dobra strona gatunku homo może wyrgać albo przynajmniej ograniczyć zło i cierpienie, ale coraz trudniej wierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: antynatalizm 05.06.22, 01:09 A taki watek na ten temat to juz nie wisi czasem? Bo chyba nie chodzi o wzlotna semantyke by az zakladac nowy watek? Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: antynatalizm 05.06.22, 07:56 Może artykuł się pisze i potrzeba contentu Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: antynatalizm 06.06.22, 10:03 filozofia bardzo przydatna w czasach przeludnienia i problemów klimatycznych. Niestety większość ludzkości nie ma pojęcia o istnieniu takiego nurtu, raczej hołduje nieskomlikowanym związką przyczynowo-skutkowym, jest seks- jest dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: antynatalizm 06.06.22, 11:26 no tak... dziękuję za tę uwagę, równie słuszną co niepotrzebną Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: antynatalizm 06.06.22, 12:14 Ta uwaga to chyba apropo 'związką' Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: antynatalizm 06.06.22, 12:33 Czy niepotrzebną? Być może, ale na swoją obronę mam to, że błędy zauważam tylko u ludzi którzy myślą że są mądrzejsi od ogółu Odpowiedz Link Zgłoś