Dodaj do ulubionych

Wakacyjne rozkminy

22.06.22, 21:51
Szybkie wakacje, w naszym pięknym kraju bo na zagranicę mnie nie stać. Dwójka dzieci 9, 14 lat. Przeważnie jeździliśmy do większych miejscowości turystycznych gdzie w razie niepogody było co robić. No ale to ma swoje minusy bo trudno wtedy o zakwaterowanie w domku z terenem zielonym dookoła (co cenimy). Tym bardziej, że szuka się w ostatniej chwili.
Co wybieracie -
a/duży, przestronny dom w małej wiosce (jeziora)
b/apartament w miejscowości turystycznej

I przy okazji lektury wątku o nerwicy - czy jest lek, który pomaga doraźnie zmierzyć się z lękami?
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:54
      A co dzieci chcą?
      • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:03
        Starsza chce do tego domu...(mieszkamy w bloku), młody chwilowo się nie wypowie bo w rozjazdach. Boję się, że będą się nudzić, ale może się mylę.
        • noc_na_pustyni Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:08
          Macie możliwość zabrać rowery? Albo pożyczyć na miejscu? To zawsze by było dla dzieci jakieś dodatkowe udogodnienie. Poza tym może, gdyby faktycznie lało, w pobliżu jest jakieś miasteczko z kinem itp?
          • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:10
            Rowerów nie zabierzemy. Szukałam info o wypożyczalni, ale nie udało mi się nic znaleźć. Do większych miast ze 30 min.
            • noc_na_pustyni Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:12
              To w sumie blisko.
            • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:12
              Masakra dobrze że nie jestem twoim dzieckiem bo aż mi się na płacz Zbiera że miałabym jechać na takie wakacje
              • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:15
                Rozumiem, że ty to jedynie Malediwy. To jest spontaniczny wyjazd (jeden z kilku).
                • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:20
                  Nie lepiej zamiast kilku spontanicznych niż niskobudżetowych zrobić jeden porządny taki którego dzieci nie zapomnę do końca życia nawet te głupie Malediwy czy majorke ?
                  Cena wyjdzie podobna
                  • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:23
                    Wiesz? Mam niezapomniane wspomnienia również z Polski. Z Bieszczad na przykład...
                    • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:24
                      Ale byłaś za granica ?
                      • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:29
                        Byłam. Z podlaskiej dziury też zamierzamy skoczyć na Litwę tongue_out
                        • kurt.wallander Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 23:20
                          manala napisała:

> Byłam. Z podlaskiej dziury też zamierzamy skoczyć na Litwę tongue_out

Byliśmy w podobnym miejscu rok temu. Na miejscu były rowery do wypożyczenia, więc jednego dnia była wycieczka rowerowa po okolicy. Innego dnia objazdówka samochodem po okolicznych jeziorach (zatrzymywaliśmy się na parkingu i szliśmy trasą kawałek wzdłuż brzegu), jeszcze innego podjechaliśmy do pobliskiego miasteczka na obiad i spacer po miejscowości, innego z kolei był wypad na Litwę. Parę dni siedzieliśmy na miejscu, był dostęp do jeziora, można było skorzystać z rowerów wodnych, wykąpać się, zrelaksować z książką na podeście nad jeziorem. Raz wieczorem zagraliśmy w planszówkę, parę razy w karty. Nie był to wyjazd obfitujący w atrakcje i wrażenia, ale całkiem przyjemny i relaksujący. Dzieci nie marudziły, a są starsze od twoich.
                      • pyza-wedrowniczka Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 09:50
                        Jakiś czas temu mój u mojego syna w szkole kolega chwalił się, że był na wczasach zagranicą (nie pamiętam gdzie, ale jakieś ciepłe kraje). Na pytanie, co tam było fajnego okazało się, że spędził tydzień na plaży, w hotelowych basenach i jednej miejscowości. Mój syn, lat 7, który wtedy był na wakacjach w Kotlinie Kłodzkiej podsumował "Ale bez sensu, nudy." Więc zagranica też może być różna i wcale nie jest z założenia lepsza od Polski.
                    • pepsi.only Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:26
                      No to bierzcie ten dom nad jeziorem (i módlcie sie o dobrą pogodę, wtedy żadna nuda wam nie grozi wink )
                      W razie czego zapakowałabym ze 2 planszówki.
                  • iwles Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:25

A dlaczego niby Malediwy czy Majorka to wakacje życia dla nastolatka?
                  • meerkate Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 04:45
                    "Glupie Malediwy"

Spedzilam z mezem 2 x po tygodniu na Malediwach. Po pierwszym naszym powrocie nastoletnie dziecko powiedzialo, ze jak go zabierzemy na takie wakacje to sie zalamie ze smutku. Po powrocie z drugiego pobytu (5*) potwierdzil, ze jego zdaniem jestesmy nienormalni, ale to nasza sprawa i dopoki jezdzimy razem pod namiot to nie bedzie sie awanturowal.
                • lily_evans011 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 04:46
                  Nie dyskutuj z asmą, błagam big_grin
              • noc_na_pustyni Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:17
                Też się cieszę, że nie jesteś. Zapłakanym się, mając takie dziecko 😭
                • g.r.uu Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:20
                  Płakałabym ze wszystkimi kuzynkami z Ząbek i kierowcą autobusu.
                  • pepsi.only Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:23
                    big_grin
              • lily_evans011 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 04:47
                Ja tam bym płakała, jakby takie durne trolliszcze miało być moim dzieckiem big_grin
            • kurt.wallander Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 23:12
              30 minut to blisko. A jeszcze skoro na codzień mieszkacie w bloku, to tym bardziej brałabym dom.
          • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:11
            Koło kina to się szukało w latach osiemdziesiątych teraz wystarczy jak jest telewizor z Netflix
            • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:12
              Fakt. Laptop, kabel, telewizor.
              • noc_na_pustyni Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:13
                Ja tam nadal wolę kino i nastolatek też.
                • ichi51e Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:09
                  my braliśmy projektor i prześcieradło. Świetnie wychodzi takie letnie kino big_grin
                  • ginger.ale Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 14:46
                    Jaka to bajka na tym 2 zdjęciu?😀
        • no_name33 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 23:32
          manala napisała:

> Starsza chce do tego domu...(mieszkamy w bloku), młody chwilowo się nie wypowie
          > bo w rozjazdach. Boję się, że będą się nudzić, ale może się mylę.

Jak dwójką dzieci może się nudzić?? Rozumiem jedynaka, ale rodzeństwo?
    • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:54
      Jejku jaka to różnica skoro to szybkie wakacje no bez przesady
      Bo akurat uwierzymy że nastolatki chcą siedzieć w domu na uboczu pośród jezior
      • pepsi.only Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:56
        To sobie nie wierz.
        • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:58
          Ale to manala nas wkręca
      • angazetka Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:28
        Na przykład nastolatki, które lubią święty spokój i ciszę, i mają zapas książek.
        Znam jedną taką całkiem dobrze, byłam nią, polecam.
      • meerkate Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 04:46
        Zdrowy nastolatek raczej by sie ucieszyl ze splywu kajakowego Krutynia czy co tam jest pod reka
      • aguar Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:28
        "Bo akurat uwierzymy że nastolatki chcą siedzieć w domu na uboczu pośród jezior"
        Chętnie posiedzą w takim domu, o ile będzie w nim dobry internet smile
      • gulcia77 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 08:33
        Jak byłam nastolatką, to uwielbiałam. Tylko bagaż miałam zawsze cholernie ciężki od książek. Pod tym względem ebook i powerbank są niezastąpione.
        Sama znam dwunastolatka, który ma podobnie. Kocha pływać i czytać.
    • nawoyka Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:57
      Jak na szybko to Trójmiasto.
      • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:59
        Pisze ze ja nie stać na Niemcy
      • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:02
        Nie pytam gdzie. Rejon mniej więcej wiem.
    • g.r.uu Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:58
      Miejscowości turystyczne to dla mnie koszmar, odpada. Dom nad jeziorem chętnie
      • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:58
        Jestes 14 latka czy starsza panią ?
        Ona pyta o nastolatków
        • noc_na_pustyni Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:59
          Same te nastolatki wyjeżdżają?
        • g.r.uu Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:01
          Pyta "co wybieracie" i na to pytanie odpowiadam. Jak chce zapytać 14-latki niech pyta na tiktoku
          • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:05
            Pytam dorosłych bo jednak mają większe doświadczenie i wyobraźnię niż 14-latka (choć ją też zapytałam).
    • noc_na_pustyni Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 21:59
      Dla mnie odpowiedź jest oczywista - dom. Do kurortu to mogę wpaść na pół dnia się powłuczyć, ale mieszkać tydzień czy dwa, i to w mieszkaniu!? No way! Tym bardziej, że 90 % oferowanych tam atrakcji, to raczej "atrakcje", całkowicie bezużyteczne, gdy faktycznie szukasz jakiejś rozrywki... Tylko co Ci da taka odpowiedź? Ty to nie ja 🙄
      • ichi51e Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:11
        i te mieszkanie przeważnie mniejsze/gorsze niż to co ma się na codzień...
    • abecadlowa1 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:01
      Zależy co lubicie robić
    • fibi00 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:05
      My wybralibyśmy opcję b czyli apartament w miejscowości turystycznej. Choć też zależy o jakiej wiosce mowa. Bo np my kilka razy byliśmy w Karwi, jest to mała wioska ale jednak turystyczna więc jest co robić i nam się podobało. Natomiast nie pojechałabym z nastolatkami na jakieś zadupie. Moi po dwóch dniach chcieliby jechać do domu.
      • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:06
        Karwia to nie ta sama liga. Ja mówię o małej wiosce gdzieś na Podlasiu, pomiędzy jeziorami.
        • triss_merigold6 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:09
          Umrą z nudów?
          • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:13
            A co zaproponowałabyś nastolatkom aby nie umarły?
            • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:14
              Apartament w miejscowości turystycznej

To są duże dzieci przecież nie będą wisieć uwięzione przy matce
            • fogito Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 00:08
              Jak mozna nad jeziorem umrzeć z nudow. Niech ksiazki wezma i czytają.
              • manala Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 00:12
                Ty serio pracujesz z dziećmi? Tia, "Nad Niemnem" im spakuję na wakacje tongue_out
                • fogito Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 06:26
                  Seriio. A ty serio jestes rodzicem, ze nie wiesz iż poza Nad Niemnem, ktore notabene jest cudna ksiazka jeat mase innych?
                  Mon syn zawsze na wakacjach czytał. Nie rozumiem zdziwienia.
                  • manala Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:25
                    Moi pakowali książki, ale nigdy nie udało im się poczytać wink Na ten moment młoda nie czyta wcale (a czytała sporo). Niestety telefon wygrywa. Młody też w tym kierunku to idzie,, choć jemu się jeszcze zdarza poczytać przed snem.
                    • manala Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:26
                      Większość dzieci i nastolatków nie będzie jednak zainteresowana czytaniem w wakacje.
                      • fogito Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:38
                        Wiekszosc moze nie, ale dobrze zeby dzieci ematki czytały, czyz nie?
                    • fogito Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:36
                      To tym bardziej odetnij ich od cywilizacji na jakis czas. Mózgi sie przewietrza.
                    • kurt.wallander Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 17:18
                      manala napisała:

> Moi pakowali książki, ale nigdy nie udało im się poczytać wink Na ten moment młod
                      > a nie czyta wcale (a czytała sporo). Niestety telefon wygrywa. Młody też w tym
                      > kierunku to idzie,, choć jemu się jeszcze zdarza poczytać przed snem.

U mnie na wakacjach czytuje nawet córka, która na codzień, w czasie roku szkolnego, nie czyta (poza lekturami). W tym tygodniu już nie chodzi do szkoły i widzę, że już sięgnęła po książkę. Starsze też na wyjazdach robią sobie same swoisty detox od elektroniki.
                • angazetka Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 10:57
                  Ale wiesz, że są książki, które się czyta dla przyjemności?
                  Kurde, dla mnie czytanie było i jest jedną z największych przyjemności w życiu. Tak, gdy byłam nastolatką, to też.
                  • bergamotka77 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 12:20
                    angazetka napisała:

> Ale wiesz, że są książki, które się czyta dla przyjemności?
                    > Kurde, dla mnie czytanie było i jest jedną z największych przyjemności w życiu.
                    > Tak, gdy byłam nastolatką, to też.

Zgadzam się. Nadal jest.
              • iwles Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 00:51
                fogito napisała:

> Jak mozna nad jeziorem umrzeć z nudow. Niech ksiazki wezma i czytają.

Ale ogarniasz, że ludzie są różni i kazać 9-latkowi leżeć nad jeziorem i czytać książki jest "zbrodnia", jesli on potrzebuje akurat aktywnosci fizycznej, ruchu i ciekawych bodźcow i ten sposób jest dla niego najprzyjemniejsza rozrywka?
                • fogito Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 06:28
                  A ktos zabrania caly dzien spędzić nad woda a potem wieczorem poczytac pod gwiazdami. Dzieci nasladuja rodzicow. Więc faktycznie jak lazenie po deptaku jest atrakcyjne dla rodziciw to i dla dzieci bedzie. Tylko po co potem zadawac pytania na forum.
                  • melikles Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:06
                    Pod gwiazdami nie poczyta, bo światło za słabe. Poza tym komary jedzą żywcem w takich miejscach.
                  • fibi00 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:57
                    fogito napisała:

> A ktos zabrania caly dzien spędzić nad woda a potem wieczorem poczytac pod gwia
                    > zdami. Dzieci nasladuja rodzicow. Więc faktycznie jak lazenie po deptaku jest a
                    > trakcyjne dla rodziciw to i dla dzieci bedzie.

Ja bardzo lubię czytać, rozwiązywać krzyżówki czy sudoku i robię to w czasie wakacyjnego pobytu. I co? O ile starszy syn jeszcze coś poczyta to młodszy absolutnie! Już mu przeróżniaste książki kupowałam, niektóre sam wybierał a i tak czytać nie lubi.
                • ichi51e Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:12
                  to może mieć oderwie się od książki i poplywa w wodzie nad która lezy? Serio ruch to tylko zorganizowany?
                  • iwles Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 11:24
                    ichi51e napisała:

> to może mieć oderwie się od książki i poplywa w wodzie nad która lezy? Serio ru
                    > ch to tylko zorganizowany?
                    >

ale to zależy od charakteru i temperamentu dziecka: jedno woli się "wynudzić", a inne potrzebuje ruchu, bodźców i towarzystwa.
                    I fajnie by było, gdyby wakacje dzieci mogły spędzać tak, jak najbardziej lubią.
        • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:13
          I co dzieci pójdą we wrześniu do szkoły i koledzy się ich zapytają gdzie byli na wakacjach to oni powiedzą w małej wiosce na Podlasiu między jeziorami????

i co ich rówieśnicy i nauczycielka umrę ze śmiechu?????
          • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:18
            Nauczyciele moich dzieci nie wypytują gdzie dziecko spędziło wakacje, a nawet jak zapytają to na pewno nie umrą ze śmiechu. Kwestia wrażliwości i kultury osobistej.
            • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:20
              A, i większość polskich dzieci nie spędza wakacji na Malediwach.
              • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:22
                To jedzcie do Berlina albo do Pragi a nie na podlasie
                Kosztuje tyle samo
                • angazetka Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:30
                  Nie wszystkich kręci Berlin. A tym bardziej Malediwy.
                  • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:32
                    Nie wszystkich kręci też długa podróż samochodem. A lot wiadomo - nie zawsze da się znaleźć coś taniego dla większej grupy.
                  • wbka1 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:39
                    Berlin to świetny pomysł, są jeziora w samym mieście, a
                    co najważniejsze: nie ma komarów nad tymi jeziorami.
                • pepsi.only Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:35
                  Asma, my jesteśmy tutaj, a ty tam, i weź se na wstrzymanie, okej?! Kompletnie już nie czaisz, jak żyją, i z czym muszą mierzyć się dzisiaj ludzie w Polsce, tacy zwykli obywatele.
                  Nie, nie kosztują te wyjazdy tyle samo. A Manala wyraźnie napisała : nie stać nas, i alternatywy są dwie, to nie koncert życzeń, jest tylko opcja A i opcja B. Nic więcej.
            • krolewska.asma Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:21
              Ale rówieśnicy już tak
              • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:26
                Na szczęście nie wszyscy rodzice wychowują dzieci w tym duchu. tongue_out
                • angazetka Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:37
                  Oraz nie wszyscy rodzice (ani nie ich większość) śpią na kasie.
              • no_name33 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 23:35
                krolewska.asma napisała:

> Ale rówieśnicy już tak
                >

To ona ma patrzeć na rówieśnikow? Jeśli wszyscy ludzie talmwychowyja dzieci, to nie mam pytańuncertain
              • fogito Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 06:32
                Wielu rówieśników to z miasta wcale na wakacje nie wyjedzie. I obawiam sie tez, ze nauczycieli nie interesuje gdzie dzieci jeżdżą na wakacje.
          • angazetka Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:29
            A dlaczego by miały?
            BTW połowa Polaków nie wyjeżdża za żaden urlop, chyba że za urlop uznasz podrózowanie autobusem po mieście z torbą jako towarzyszką.
          • fogito Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 06:29
            Mam nadzieję ze to sakrazm.
    • kaki11 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:15
      A czy mała wioska jest daleko od ciekawych miejscowości turystycznych/ciekawych atrakcji?
      Bo jeśli blisko to brałabym to, zwłaszcza, że wyżej piszesz, że mieszkacie w bloku, więc byłaby to dla was odmiana, jeśli daleko jednak zdecydowałabym się na apatament w miejscowości turystycznej, bo zwłaszcza mając na stanie nastolatki możliwość wyjścia w jakieś fajne miejsce jest nie do przecenienia.
      To oczywiście moa opinia, a decyzję podjęłabym po konsultacji z dziećmi smile
      • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:26
        A co można uznać za atrakcje dla dzieci w tym wieku? Serio pytam.
        • angazetka Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:30
          To zależy od dziecka, mniemam.
        • iwles Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:34
          manala napisała:

> A co można uznać za atrakcje dla dzieci w tym wieku? Serio pytam.

Nie znasz swoich dzieci?
          Dla jednych będzie to aquapark, a dla innych cisza, spokój, plaża i stos książek.
          • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:36
            Moje lubią dobrze zjeść (starsza), grać w badmintona, młody w piłkę (orlik za płotem). Nie lubią zbytnio zwiedzać (starsza). Aquapark jak najbardziej (jest w planach). I spacery lubią.
            • iwles Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:44

Kiedy moj syn miał 9 lat, to wazne dla niego było towarzystwo rówieśników. Więc albo wakacje w większym gronie znajomych, albo miejsce, gdzie miał możliwość poznać inne dzieci.
            • feniks_z_popiolu Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 11:21
              Supraśl może?
              Rowery, kajaki, plaża, teatr Wierszalin, jedzenie regionalne (mniam kartacze i inne,) boisko szkolne, wędrówki po Puszczy Knyszynskiej m.in. z szeptuchami, 2 muzea i monaster, ciekawa architektura, blisko szlak tatarski i Białystok z basenem
        • faustine Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:36
          Moje nastolatki były z nami miesiąc w Andaluzji, morze i basen pod nosem, natura , białe miasteczka, Sewilla i te sprawy, taras do dyspozycji. I co? i też niezadowolone, bo za długo. Bo one chciały ze znajomymi dłuzej pobyc podczas wakacji, poszwendać sie po mieście. Nie dogodzisz...Ja bym wybrała wariant dom, ale tylko z rowerami .
        • kaki11 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 23:10
          Zależy od dziecka? Ty chyba swoje znasz najlepiej.
          Część lubi sporty, część jakieś zwiedzanie- ostatnio byliśmy na wycieczce z rodziną męża, i tam 10 latek najbardziej lub zwiedzać zamki, bunkry tego typu rzeczy.
          Z takich chyba (mam z takimi dziećmi małe doświadczenie) popularniejszych to parki linowe, jakieś sporty typu ścianki wspinaczkowe, pintball, pływanie motorówką/łódką/innym bananem. Salon gier, aquapark.

Piszesz, że Twoje lubią spacery, może rowery też? tak czy inaczej sprawdź atrakcyjne trasy w pobliżu wybranego miejsca.
          Spacery podpowiadają mi też, że może miejsca ciekawe przyrodniczo- jakiś park narodowy/krajobrazowy w pobliżu, ciekawe miejsca widokowe? może coś w rodzaju wycieczki na kajaki czy inny rafting jak jakaś rzeka w okolicy. Trudno tak w ciemno doradzić.
    • ukulele129 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 22:49
      Bylam na dlugi weekend w Golubiu Kaszubskim. Bajka dla osoby mieszkajacej na stałe w duzym mieście. Lasy, jeziora, cisza, a w okolicy ogród botaniczny, szymbark, rynek z knajpkami/kinami w Kartuzach czy Koscierzynie, 40 min. autem do Trójmiasta. Jest gdzie zjesc pizzę, lody, gofry.. Okoliczne miasteczka maja podobne klimaty- Stezyca, Chmielno, Łubiana, Szarlota... Polskę zwiedzilam juz prawie całą i jedynie w Bieszczadach podobalo mi sie bardziej.... Moje nastolatki (lat 19 i 17) Z WŁASNEJ WOLI wykupily sobie jeszcze kilka dni w tym samym miejscu w sierpniu. Zatem jak widac nie nudzilo im się tam. Kurorty lubię na wycieczki jednodniowe - nie wyobrazam sobie spedzac tam calych wakacji. Pewnie Ci, którzy na co dzien mieszkaja na wioskach maja inne zdanie.
    • ewcia.1980 Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 23:03
      No ja ani moje dzieci absolutnie NIGDY nie wybralibyśmy domu w małej wiosce pośrodku niczego.
      Ale my z tych co lubią Gołębiewskiego smile
      Pewnie bardzo pomogłam smile

A co do drugiego pytania .... mi doraźnie pomaga Xanax.
      • kloi0505 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 06:11
        <A co do drugiego pytania .... mi doraźnie pomaga Xanax.>

Zgadzam się. Tylko należy go brać w wyjątkowych sytuacjach bo uzależnia.
    • pyza-wedrowniczka Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 23:44
      Na Podlasiu brałabym domek w wiosce. Ale z założeniem, że jednak trochę pojeździmy po okolicy. Gdzie dokładnie ten domek?
      • manala Re: Wakacyjne rozkminy 22.06.22, 23:57
        Konkretnie to rozważam duży dom na Podlasiu vs. apartament w Giżycku.
    • kasandra33 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 05:52
      Jak w wiosce to trzeba sprawdzić czy jest internet, bo to dla dzieci skończy się Netflixem i grami online.
    • lot_w_kosmos Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 06:18
      Nic ci nie da informacja co ja wybieram.
      Aczkolwiek przy dzieciach w takim wieku nie potrzebujesz już tylu atrakcji wokół.
      Na twoim miejscu wzięłabym ten dom.
    • kochamruskieileniwe Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 06:36
      Jakies trzy lata temu - syn był w podobnym wieku, zwiedzałam z nim Podlasie. Jakiś tydzień na rowerach (zdawałam tu nawet fotorelację), potem odpoczywaliśmy stacjonarnie.
      To było zwiedzanie pt. w tyglu kultur. Zwiedzaliśmy (bardziej odwiedzaliśmy wink) różne miejsca związane z chrześcijaństwem (zarówno katolicy, jak i prawosławie), islam, judaizm. Miejsca związane z kulturą, religią oraz jedzeniem wink
      Poznawaliśmy w lekki i przyjemny sposób historię tych terenów. Zwłaszcza taka historię od kuchni, ciekawostki.
      Brzmi to może mocno strasznie edukacyjnie, ale to raczej było w formie lekkiej i przyjemnej.
      Materiały dotyczące tych terenów mieliśmy z punktów informacji turystycznej - bardzo obfita literatura broszurowa/mapki.
      Plażowaliśmy i korzystaliśmy z kąpieli w Zalewie.
      Mieliśmy spływ kajakowy.

Syn wspomina te wakacje do dzisiaj smile

Skoro Podlasie, jeziora, wypad na Litwę - to wnioskuję, że to bardziej na północ od Białegostoku. Gdzieś Augustów/Sejny/Suwałki.

Ja chybabym wybrała to miejsce z domem. I spróbowała troche pozwiedzac ten rejon pod jakimś kątem. Tak przy okazji różnych wycieczek. Czy to rowerowych, czy samochodowych.
      Co prawda, jest pewien kłopot - córka nie lubi zwiedzania. Hmmm...

Gizycko dla mnie jest zbyt tłoczne i hałaśliwe. No, ale to moja subiektywna opinia.
      • extereso Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:00
        Też wybrałabym to miejsce z domen i w ogóle uważam że to się zapowiada na super wakacje. Ty
      • manala Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:06
        Tak, dokładnie. Okolice Augustowa. Na Mazurach byliśmy już parę razy, raczej w miejscowościach turystycznych. Giżycko znam i lubię, choć faktycznie jest tłoczno.
        • kurt.wallander Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 17:23
          To jeszcze pod uwagę weźcie spływ kajakowy w ramach atrakcji. Moi byli bardzo zadowoleni (ja nie pływam).
    • ichi51e Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 07:06
      przestronny w wiosce.

Daje moje typy na wakacje w PL
      - spływ Krutynia/ wynajęcie domu nad sama rzeka i codzienne pływanko i nic nierobienie. wstawanie o świcie obserwacyjna zwierząt itd,
      - hike szlakiem Orlich gniazd bez pośpiechu i zbytniego planowania - namiot w alternatywie.
    • bguslawko_1 Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 08:23
      Pomijając rozkminy o wakacjach to są ,ale na receptę .Te ziołowe to tylko wspomagacze .Efekt działania trzeba czekać by coś dały .Pozdrówka .
      • bovirag Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 08:35
        Ja to chyba mam jakieś nienormalne dzieci. Moje dzieci kochały wakacje na zadupiach. A jak jeszcze był dostęp do jeziora czy morza to już w ogóle odlot. Spędzaliśmy zajebiscie leniwe 10 dni w roku włócząc się po okolicy, pływając kajakami, pływając w jeziorze, CZYTAJAC!!!! siedząc przy ognisku. Uwielbialiśmy grać w karty czy inne planszowki. Moje dzieci same wtedy izolowały się od internetow, telefonów czy laptopow- nawet filmów w tym czasie nie oglądaliśmy. Owszem, jeździliśmy za granice- zawsze w roku wyjeżdżaliśmy 2-3 razy a- atrakcji wtedy mieli ogrom. Ale sami czekali na wakacje w głuszy!
    • szafireczek Re: Wakacyjne rozkminy 23.06.22, 11:06
      b) bo Giżycko jest supersmile

Ale jeśli druga opcja jest w pobliżu Augustowa - to jeśli nie znacie tych terenów - to zdecydowanie i bez zawahania brałabym tam dom, przy czym jeden warunek - trzeba dysponować samochodem! W okolicach jest mnóstwo atrakcji!!! Bliskość Litwy - oznacza pyszne kresowe jedzenie. Tam się nie da nudzić - to nie jest możliwesmile Tylko region nieskomunikowany - bez samochodu oraz rowerów może być trudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka