03.07.22, 15:24
Uwielbiam ten odgłos, to bzyczenie, aż chuczy. Mam dwie ogromne lipy. Co tam się dzieje, ile pszczół. Siedzę na tarasie i napawam sie urzekającym, słodkim zapachem lipy oraz dźwiękiem pracujących owadów. W oddali jeszcze skowronek urządził koncert. Gapię się na moją lawendę i zastanawiam się jak to możliwe że tak mi pięknie urosła. Spokojnego niedzielnego popołudnia wszystkim.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Pszczoły 03.07.22, 15:27
      Przepiękna lawenda!
      • mister-monster Re: Pszczoły 03.07.22, 15:31
        chococaffe napisała:
        > Przepiękna lawenda!
        >

Są nawet przepiękne piosenki o lawendzie. Czy tam o lawedowych ustach.

• szmytka1 Re: Pszczoły 03.07.22, 16:05
      Faktycznie ładna. Sadzilam kilka x, ale zawsze marna odrastała po zimie.
      • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 16:14
        Ta została w tamtym roku posadzona. A na wiosnę przycięta bardzo nisko, maks 10 cm nad ziemia. Daję jej co jakiś czas nawóz do lawendy Planton
        • chococaffe Re: Pszczoły 03.07.22, 16:17
          Jaki to gatunek? Grosso?
          • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 17:23
            Zwykła waskolistna, Munstead
            • chococaffe Re: Pszczoły 03.07.22, 19:19
              Dzięki, poszukam sobie na przyszły rok. Kiedy dwa lata temu kupowałam pierwszą lawendę (do donic) nie zwracałam uwagi na gatunki a tamta podobała mi się najbardziej. Teraz też mam bardzo fajne, ale "tęsknię" za tamtym gatunkiem. Jasno liliowe kwiaty (bo są też ciemniejsze) i długi kwiatostan i cudny zapach.
    • pepsi.only Re: Pszczoły 03.07.22, 16:56
      Jesteś pewna że pszczoły są na tej lawendzie? Musi nie być chyba nic innego w całej okolicy, żeby pszczoły akurat wybrały lawendę.
      Z moich obserwacji to u nas aktualnie pszczoły siedzą na lipach oraz na winobluszczu, który uwielbiają po prostu. A lawenda to raczej trzmiele.
      • palczak.madagaskarski Re: Pszczoły 03.07.22, 17:23
        Trzmiele to też pszczoły wink W Polsce mamy około 480 gatunków pszczół, ta ulowa to pszczola miodna, jeden jedyny gatunek. Ale ponieważ jest masowo hodowana, to jest jej mnóstwo (bywa, że zagraża dzikim pszczołom, bo z nimi konkuruje) i nie widzę nic dziwnego w tym, żeby na lawendzie też były. A trzmiele swoją drogą, powinno ich być tam sporo.
        Dla dzikich pszczół (nie-miodnych) świetnie nadają się też wszelkiego rodzaju kwitnące chwasty, w stylu ostów, chabrów, różne żółte kwiatki jak mlecze i jastrzębce, komonica, wyka, żmijowiec, dzika marchew...
      • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 17:24
        Na lawendzie też są i to więcej niż się spodziewałabym. Ale pisałam że mam dwie lipy i pszczoły są głównie tam. Najmniej pszczół mam na różach, prawie wcale.
        • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 17:26
          No i trzmieli tez dużo.
        • palczak.madagaskarski Re: Pszczoły 03.07.22, 17:27
          A te róże jakie, pełne czy w typie "dzikich"? Do pełnych kwiatów ogólnie pszczołom trudniej się dostać. Ogólnie te ozdobne, hodowlane odmiany kwiatów bywają mniej atrakcyjne niż "dzikie", czasem nie produkują pyłku, więc dla dzikich pszczół, które miodu nie produkują, a potomstwo karmią właśnie głównie pyłkiem, są mało użyteczne.
          • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 17:32
            Mam wielkokwiatowe Chopin
            • palczak.madagaskarski Re: Pszczoły 03.07.22, 19:58
              Czyli z tego co widzę na Googlu raczej pełna. W takich podobnych widywałam smukliczki, to takie maleńkie brązowe pszczółki, trochę jak mróweczki - może u Ciebie tez się znajdą smile ale trzeba mieć cierpliwość i oko, żeby je wypatrzyć.
              • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:03
                Tak tych smukliczek było bardzo dużo, ale jakoś od tygodnia ich nie ma 🤔
          • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:39
            Moje Chopeny i na drugim w tle, żeby zobaczyć że one nie są białe tylko kremowe.
        • pepsi.only Re: Pszczoły 03.07.22, 18:36
          Fakt! Sorki, jakoś zamotałam się, i szukałam tych pszczół na pokazanym zdjęciu.

1papryczka.chili napisał(a):

> Na lawendzie też są i to więcej niż się spodziewałabym. Ale pisałam że mam dwie
          > lipy i pszczoły są głównie tam. Najmniej pszczół mam na różach, prawie wcale.
      • jkl13 Re: Pszczoły 03.07.22, 22:14
        Ja jestem pewna,że na mojej lawendzie siedzą pszczoły. Całe ule. Chmara. Mają inne kwiaty do wyboru, ale jakoś siedzą na mojej lawendzie. Ta lawenda aż żyje, porusza się, mówi, tyle ich tam siedzi. Rok w rok.
      • homohominilupus Re: Pszczoły 04.07.22, 10:23
        No przecież napisała, że ma 2 wielkie lipy i tam wszystko bzyczy.
    • mondaymorning1987 Re: Pszczoły 03.07.22, 17:26
      Też mam pszczołę na lawendzie🙃
      • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 17:26
        Urocza 😍
      • pepsi.only Re: Pszczoły 03.07.22, 18:42
        Litości. To trzmiel. Nie pszczoła.

Pszczoła miodna wygląda tak, fotka sprzed minuty, na facelii jest ich sporo. (Chociaż nadal oblatują najchętniej lipę i winobluszcz.)
        • palczak.madagaskarski Re: Pszczoły 03.07.22, 19:52
          Ale trzmiel to też pszczola smile Pszczoły to przedstawicielki grupy Apiformes czy inaczej Anthophila. Na świecie jest ich opisanych ponad 20 000 gatunków, a w Polsce, jak pisałam, ok 480. Należą tu trzmiele, murarki, miesierki, pszczolinki itd itd. Duża część to tzw pszczoły samotnice, świetni zapylacze. Miodna to jeden z tych 480 polskich gatunków. I, co ważne, kiedy słyszycie, że "pszczoły giną", to miodna jest w zasadzie ostatnim gatunkiem, o który chodzi - na tle trzmieli, pszczol samotnic i innych dzikich gatunków ma się zupełnie dobrze.
        • mondaymorning1987 Re: Pszczoły 03.07.22, 20:58
          Przepraszam to był skrót myślowy.
    • balladyna Re: Pszczoły 03.07.22, 17:45
      U mnie do ślazu lecą pszczoły, w malwach buszują trzmiele, w hortensjach jakieś ufożuczki siedzą.
      • szmytka1 Re: Pszczoły 03.07.22, 18:33
        Ładne lilie. Mnie w tym roku jakas choroba zniszczyła najpierw tulipany a potem lilie.
        • balladyna Re: Pszczoły 03.07.22, 18:51
          Uwielbiam i lilie i liliowce. Przykro mi z powodu Twoich roślin.
          • szmytka1 Re: Pszczoły 04.07.22, 10:57
            Ładny, ja mam jednobarwny, pomarańczowo, też akurat kwitnie.
      • palczak.madagaskarski Re: Pszczoły 03.07.22, 19:57
        Ufożuczek to kruszczyca albo kwietnica
      • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:07
        A ja bym chciała zapytać o tą hortensję, jaka to odmiana. Kocham hortensje i w tym roku zaczełam przygodę z nimi. Mam 3 szy anabelle i 3 szt bukietowej. Anabelle przeszla samą siebie i na tych młodziutkich krzaczkach wydala po około 40 kwiatów na każdym. Mało co widac liście. Bukietowa z kolei ma mnósywo paków ale jeszcze nie kwitnie. Jak mi sie udadzą to w przyszlym roku dosadze jeszcze.
        • balladyna Re: Pszczoły 03.07.22, 20:39
          Z pewnością jest to hortensja bukietowa, ale nic więcej o niej nie wiem. Natomiast moją ulubioną odmianą jest Vanille Fraise, uważam że jest przepiękna.
          • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:47
            Dzięki to poczytam o tej vanilli.
        • magia Re: Pszczoły 04.07.22, 11:13
          hortensje bukietowe zwykle pelen rozkwit maja w sierpniu, ale sa tez odmiany wczesniejsze. U mnie glownie miniaturki. Juz zaczęły kwitnac bo to Polestar.
    • panna.nasturcja Re: Pszczoły 03.07.22, 18:37
      U nas lipy właśnie kwitną i podeszłam dziś jedną powąchać a ona cala się rusza i bzyczy, no coś pięknego.
      Twoja lawenda też cudna.
      • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:08
        Dobrze to ujęłaś, że cała lipa się rusza. Trochę mnie to pociesza, bo pszczół coraz mniej.
    • milupaa Re: Pszczoły 03.07.22, 18:40
      Pszczoły nie, podziękuję 😉 Zawsze co roku mnie jakaś dziabnie.
    • heca7 Re: Pszczoły 03.07.22, 18:46
      Piękna lawenda smile
      Uwielbiam pszczoły, hoduję murarki ogrodowe i rogate. A teraz na sosnę sprowadził mi się rój pszczół, które niechybnie zwiały z czyjegoś ula. Tzw krainka. Matko jak ona zapyla! wink Toż to robot zapylający wink
      • bominka Re: Pszczoły 03.07.22, 18:57
        Piekne kwiaty, słyszalne pszczoły w tle tez cieszą moje uszy. Uwielbiam te porę roku🙂😀
    • aniani7 Re: Pszczoły 03.07.22, 19:16
      Kocham takie lawendowe poletka, alez musisz miec zapach.
      • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:10
        Poniewaz w połowie lata wycinam wszystkie kwiatostany z lawendy ( za chwilę po tym powtarza kwitnienie i kwiatu jest dwa razy wiecej) to mam zamiar zrobic z niej syrop. Dodaje sie do wody z miętą i lodem i powstaje pyszna lemoniada.
    • czarna_kita Re: Pszczoły 03.07.22, 19:26
      Też mam dwie wielkie lipy ale moje jeszcze nie kwitną.
      Pod lipami mam huśtawke i w życiu żadna pszczoła mnie nie dziabneła. A ja tam siedzę z książką i pije kawę!
      • heca7 Re: Pszczoły 03.07.22, 19:36
        A ja mam wrażenie, że moja lipa już przekwita. Chyba jakaś wcześniejsza jest.
        • homohominilupus Re: Pszczoły 04.07.22, 10:26
          heca7 napisała:

> A ja mam wrażenie, że moja lipa już przekwita. Chyba jakaś wcześniejsza jest.
          >

Na Mazowszu już przekwitają, w Trójmieście rozkwit w pełni.
          Uwielbiam lipy.
        • czarna_kita Re: Pszczoły 04.07.22, 10:41
          heca7 napisała:

> A ja mam wrażenie, że moja lipa już przekwita. Chyba jakaś wcześniejsza jest.
          >

To zależy od miejsca zamieszkania. U nas nad morzem zawsze wszystko jest później.
    • palczak.madagaskarski Re: Pszczoły 03.07.22, 19:55
      To tu kilka moich tegorocznych pszczół "niemiodnych" smile Na cykorii pan obrostka letnia, na koniczynie pan pseudomurarka jastrzębcowa, na ręce pani makatka zbójnica.
      • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:11
        Pierwsze zdjecie 🤩
    • e-ness Re: Pszczoły 03.07.22, 20:15
      To i ja się pszczelim bufetem pochwałę😉
      Lipa wsadzona w ubiegłym roku trenuje moja cierpliwość
      • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:32
        No lawenda posadzona w szpalerze ma najwiecej uroku. Piekna
    • 1papryczka.chili Re: Pszczoły 03.07.22, 20:17
      Przy okazji chciałam Was zapytać, czy ma może któraś w ogrodzie różę Minerva? Kupiłam w tym roku i posadziłam na tarasie w drewnianej skrzyni. I ciekawa jestem czy ona przetrwa w pojemniku dluzej niz jeden sezon. Pachnie wprost bajecznie i bardzo intensywnie. Jest w pięknym kolorze fuksji/fioletu.
      Jakoś mi się rośliny wieloletnie w pojemnikach nie udają.
    • efka_454 Re: Pszczoły 03.07.22, 21:49
      W czerwcu "bzyczały" mi dzikie róże smile
      • efka_454 Re: Pszczoły 03.07.22, 21:50
        Teraz huczą lipy
        • efka_454 Re: Pszczoły 03.07.22, 21:55
          A tu na cykorii jeden pracuś co się dupką non stop odwracał i nie chciał pozować wink
        • palczak.madagaskarski Re: Pszczoły 03.07.22, 22:38
          Na części zdjęć masz bzygi smile One już nie należą do pszczół, bo są muchówkami i pod pszczoły lub osy tylko się podszywają - za to zapylaczami również są bardzo dobrymi, prawie tak dobrymi jak dzikie pszczoły wink
          • efka_454 Re: Pszczoły 03.07.22, 23:41
            Ależ nie mówię, że to pszczoły. Tylko pokazuję co mi bzyczy koło domu wink
            A bzygi ciężej "upolować", bo są bardziej "płochliwe" albo za szybkie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka