Dodaj do ulubionych

Lublin turystycznie - pytanie

25.07.22, 15:16
Kolejne pytanie z serii "do znających miasto", tym razem Lublin.
Będę służbowo w Chełmie i chciałabym przy okazji zobaczyć/zwiedzić Lublin, w którym byłam jako wczesna nastolatka i niewiele pamiętam.
Podstawowe must see sobie wygooglam, ale chciałam zapytać o czas. Dwa dni wystarczą? Żeby móc stwierdzić, że najważniejsze rzeczy widziałam?
Obserwuj wątek
    • gina_linetti Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 15:34
      Zależy jak intensywnie chcesz zwiedzać ale nawet jeden wystarczy. Główny szlak od zamku przez stare miasto i w dół Krakowskim to max kilka godzin. Chyba że chcesz dogłębnie i bez pośpiechu to od biedy da się to na dwa dni rozłożyć.
      • kremikova Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 16:07
        Taką miałam nadzieję wink
        Dzięki
        • czerwonylucjan Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 16:24
          Kiedy bedziesz? Pod koniec tego tyg jest high line festival
          • aandzia43 Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 16:45
            Jest częścią Carnavalu Sztukmistrzów. Miasto zamienia się wtedy w cyrk smile
    • kurt.wallander Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 16:30
      Dodam tylko, że w samym Chełmie jest fajna podziemna trasa pod miastem do zwiedzania smile

A w Lublinie starówka, mozna zajrzeć do zamku, czy do Centrum Spotkania Kultur. Skansen jest też fajny.
      • aandzia43 Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 16:38
        W Lublinie też jest podziemna trasa pod Starym Miastem. Samo lubelskie SM jest bardzo piękne, chyba jedno z piękniejszych w Polsce. Zamek (tuż obok) można oblecieć, jest muzeum, poza tym mają jeszcze Łempicką na tymczasowej jak ktoś lubi. Widokowo Lublin jest uroczy. Aha, skansen jest ładny i na dużym zielonym terenie rozłożony.
        • kurt.wallander Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 17:37
          Zapomniałam, faktycznie w Lublinie też jest trasa. Ale ta w Chełmie też ciekawa.

W Zamku warto chyba najbardziej tę kaplicę zobaczyć: zamek-lublin.pl/o-muzeum-mnl/kaplica-trojcy-swietej/

Gdyby interesował mnie skansen, to od niego zaczęłabym. Później podjechałabym do CSK, następnie pieszo do Pl. Litewskiego i dalej deptakiem na Stare Miasto. Później albo juz tylko chill na starówce (są różne lokale), albo ewentualnie jeszcze zwiedzanie Zamku.
          • arthwen Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 22:01
            Ta chełmska jest ciekawsza. Lubelska mnie trochę rozczarowała, ale to tylko niespełna godzina, bilety są dość tanie (a jak jest upał to przynajmniej w podziemiach chłodniej wink )
    • jasnoklarowna Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 17:49
      Jest jeszcze obóz na Majdanku, nie każdego to interesuje, bo to mało wesoła atrakcja. Ale wchodzi się bez żadnych określonych tras zwiedzania, z marszu.
      Na starówce jeszcze można wejść na wierzę przy Katedrze, zwiedzanie podziemi na lubelskiej starówce trzeba się wcześniej wpisać, chełmskich też - chyba że ostatnio się zmieniło coś.
      Jak będziesz zmotoryzowana, to pod samym Lublinem Kozłówka - Zamek w Kozłówce- wart zobaczenia.
      Jest też w Lublinie żydowski cmentarz, nie byłam bo to nie moja orbita zainteresowań, ale to podobno zainteresowani sobie chwalą, chyba też nie ma wejść z marszu tylko na jakieś wcześniejsze umówione terminy.
      • koko8 Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 17:53
        Stary Cmentarz żydowski też polecam. To miejsce na długo zapada w pamięć. Kiedyś klucze można było odebrac w starej synagodze Chewra Nasim prz Lubartowskiej, teraz nie wiem.
      • bywalec.hoteli Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 22:38
        nie polecam „zwiedzania” Majdanka. Jest to miejsce kaźni gdzie Niemcy wymordowali 78 tys osób, w tym w komorach gazowych. Założycielka wątku lepiej niech zwiedzi piękno Lublina niż zło Niemców.
    • sandy_cheeks Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 19:00
      Miałam dokładnie o to pytać na dniach. Jestem z dziećmi w Zamościu i chciałam z nimi pojechać pociągiem na kilka godzin do Lublina. Sama byłam tam ze 30 lat temu.
      Skorzystam z tego wątku, ale jakby ktoś mógł napisać, gdzie w okolicach dworca albo starówki można coś dobrego zjeść i żeby nie był to makuś, bo dopiero co był 🙃
      • kurt.wallander Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 20:16
        Na starówce jest przepyszna żydowska restauracja "Mandragora", aczkolwiek raczej z tych droższych. www.facebook.com/restauracjazydowskamandragora/

Przy Świętoduskiej (boczna głównego deptaka, blisko starówki) jest podobno smaczna restauracja Chisza z kuchnią kaukaską. chisza.pl/

Sama chętnie poczytam o rekomendacjach, bo ostatnio nie byłam całkiem zadowolona z wyboru.
        • tt-tka Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 20:48
          Czy kozie rozki jeszcze sa do nabycia i smakuja jak dawniej ? ostatnio bylam w Lublinie sto lat temu i byly juz tylko w jednej cukierni (z tych, w ktorych pytalam), a wybieram sie jesienia i chetnie bym posmakowala
      • jasnoklarowna Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 20:49
        Jeśli chodzi o dworzec PKP to tam w okolicy chyba niewiele można zjeść.
        Jeśli chodzi o PKS to jest praktycznie obok starówki wiec tam knajpek cała masa.
        Zależy co lubisz. Jest Mandragora żydowska, jest indyjska wegetariański, jest włoska Acerna, jest burgerownia Stół i wół, jest naleśnikarnia Zadora, naleśniki nie tylko słodkie, (chyba mają też punkt w Kazimierzu wiec moze sie juz spotkałaś) jest jakaś gruzińska, browar z dobra golonką, kilka kuchni polskich. Dla każdego podniebienia się coś znajdzie. Bardzo blisko jest ul. Świetoduska z Chiszą, polecam fajne szaszłyki i pierogi, a obok w podwórku egipski food, więc generalnie starówka i okice, na odchodzącym od starówki deptaku też cała masa knajpek z ogródkami.
        • jasnoklarowna Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 20:50
          Starówka i okolice miało być.
        • furiatka_wariatka Re: Lublin turystycznie - pytanie 26.07.22, 14:30
          Ogólnie okolice dworca PKP w Lublinie obecnie to jeden wielki plac budowy, więc raczej jak najszybciej trzeba się stamtąd ewakuować.
      • jasnoklarowna Re: Lublin turystycznie - pytanie 26.07.22, 23:36
        Jak będziesz z dziećmi i o wieczór zahaczycie to po 20 na Placu Litewskim - 10 minut deptakiem od starowki - bywają pokazy interaktywne przy fontannach.
      • qwirkle Re: Lublin turystycznie - pytanie 27.07.22, 13:56
        sandy_cheeks napisała:

> Miałam dokładnie o to pytać na dniach. Jestem z dziećmi w Zamościu i chciałam z
        > nimi pojechać pociągiem na kilka godzin do Lublina. Sama byłam tam ze 30 lat t
        > emu.
        > Skorzystam z tego wątku, ale jakby ktoś mógł napisać, gdzie w okolicach dworca
        > albo starówki można coś dobrego zjeść i żeby nie był to makuś, bo dopiero co by
        > ł 🙃

moje maluchy były zachwycone czarcią łapą odciśniętą na dębowym stole i legendą z nią związaną.
        Czarcia łapa do zobaczenia jest /była na zamku. Obsługa wskaże, gdzie dokładnie jest.
      • hrabina_niczyja Re: Lublin turystycznie - pytanie 27.07.22, 17:19
        Jedzenie w Lublinie bardzo się skiepściło. Przed pandemią poleciłabym Ci kilka knajpek, teraz szkoda gadać. Mandragora trzyma poziom. Chisza dla mnie beznadziejna, mięso twarde, sosy kupione, sałata do obiadu to kilka liści z worka. W św. Michale mieli bardzo dobre żebra, rok temu dostałam porcje 1/4 wielkości poprzedniej, teraz nie wiem jak jest, bo mnie wtedy wkurzyli. W Trybunalskiej można było dobrze zjeść, ostatnio zupa to jakieś popłuczyny. Możesz jeszcze sprawdzić Queen Mama- makarony, Sexy Duck- bardzo dobre burgery z kaczki, Zadora- Naleśniki. Stół i Wół i restauracja Magia może jeszcze. A na pizze do Acerny.
        • aandzia43 Re: Lublin turystycznie - pytanie 27.07.22, 18:11
          Fish&Chips i żeberka w miodzie "U Szewca" i "Zaczarowana Dorożka" na Starym Mieście.
    • gaskama Re: Lublin turystycznie - pytanie 25.07.22, 22:28
      Mandragora. Polecam. Wieczorem ładnie podświetlona.
    • kremikova Re: Lublin turystycznie - pytanie 26.07.22, 00:03
      Jeszcze raz bardzo dziękuję 🙂
    • mdro Re: Lublin turystycznie - pytanie 26.07.22, 15:24
      Na Zamku to koniecznie kaplicę (o ile czynna obecnie), to bez wątpienia najważniejszy zabytek Lublina. Ciekawy jest kościół Dominikanów z dwiema ambonami, starówka w ogóle jest interesująca. Chiszę też mogę polecić.
    • kota.helga Re: Lublin turystycznie - pytanie 26.07.22, 21:43
      1. Całe Stare Miasto (a nie Starówka, zawsze poprawiam, takie zboczeniewink), pospacerować także bocznymi uliczkami, nie tylko Grodzką. Szczególnie polecam wejść na Wieżę Trynitarską (widok na miasto) i zahaczyć o punkty widokowe - plac Po Farze i Plac przy dawnym teatrze Andersena
      2. Kaplica Świętej Trójcy i Zamek Lubelski, donżon, ewentualne wystawy
      3. spacer po Śródmieściu - Krakowskie Przedmieście, 3 Maja, Plac Litewski, Narutowicza, Kapucyńska, Peowiaków, Okopowa, Chopina, Ewangelicka- podziwiania architektury modernistycznej
      4. stąd już niedaleko do Ogrodu Saskiego i Centrum Spotkania Kultur czyli dawnego Teatru w Budowie
      Jak jest jeszcze czas:
      5. osiedle Słowackiego w dzielnicy LSM - urzeczywistniona Forma Otwarta architekta Oskara Hansena - tu warto poczytać coś więcej, zanim się odwiedzi smile
      5. Ogród Botaniczny
      6. Majdanek - dla osób o twardych nerwach

Jedzenie - nie był wymieniany Zielony Talerzyk, koniecznie zjeść cebularza!
      • kota.helga Re: Lublin turystycznie - pytanie 26.07.22, 21:44
        errata: tylko Zielony Talerzyk odwiedzić swoją drogą, a cebularza kupić w piekarni wink
        • agao_72_n Re: Lublin turystycznie - pytanie 26.07.22, 22:01
          Jesli cebularz, to tylko Piekarnia Kuźmiuk na ul. Furmańskiej.
          • kota.helga Re: Lublin turystycznie - pytanie 27.07.22, 13:45
            Popieram!
      • mdro Re: Lublin turystycznie - pytanie 27.07.22, 00:31
        "zawsze poprawiam, takie zboczenie"
        No popatrz, a moja mama lublinianka i jej lubelska rodzina mówią starówka...

(A osiedle Słowackiego niestety bardzo zaniedbane wizualnie i choć w ogóle LSM jest ciekawy, to lepiej teraz się prezentuje Piastowskie - no ale to bardziej dla fanów bardziej współczesnej architektury i urbanistyki).
        • kota.helga Re: Lublin turystycznie - pytanie 27.07.22, 13:45
          Spoko, chodzi o to, że nasze Stare Miasto nie było odbudowywane, stąd zróżnicowanie od starówek.

Os. Słowackiego zdecydowanie dla wielbicieli architektury, ja uwielbiam Piastowskie z sentymentu (pierwsze, na którym mieszkałam) i ze względu na zieleń.
    • kk345 Re: Lublin turystycznie - pytanie 26.07.22, 22:14
      Dodam jeszcze, że na Zamku jest właśnie wystawa poświęcona Tamarze Łempickiej, bardzo polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka