Dodaj do ulubionych

Dostała się.

17.08.22, 16:32
W rekrutacji uzupełniającej. Do technikum.
Obserwuj wątek
    • xantostrephomonas Re: Dostała się. 17.08.22, 16:38
      A jak nastrój zainteresowanej? Chcę tam zostać, czy w ciągu roku będziecie jeszcze próbować przenosin?
      • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 17:06
        Raczej już nastawiła się na tę szkołę, koleżanka też tam idzie. Wiem, że liczyła na lo, jednak w tym roku pułap punktowy i ilość dzieci to przekreśliły.
    • angazetka Re: Dostała się. 17.08.22, 16:39
      To dobrze? Satysfakcjonuje ją?
    • little_fish Re: Dostała się. 17.08.22, 16:41
      Profil choć trochę zgodny z zainteresowaniami? Bo miało być chyba LO, prawda?
      • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 16:52
        Miało być lo. Po skończeniu i tak pewnie studia.
    • 35wcieniu Re: Dostała się. 17.08.22, 16:42
      To dobrze czy źle?
      • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 17:01
        Dobrze, że się dostała, bo z tego co mówi jej koleżanka , która przez 8 lat była dobrą i starającą się uczennicą w uzupełniającej znowu nigdzie się nie dostała. Pewnie znowu wybrała same licea. Ja dałam chyba 14 kierunków w liceach i awaryjnie jedno technikum z kierunkiem, który chciała córka. Dostała się tylko do niego.
        Ja liczyłam jednak na któres lo, sama chodziłam do technikum i wiem ile to jest dodatkowej pracy z przedmiotami zawodowymi, które niekoniecznie się przydadzą, jeśli młody człowiek chce iść na studia.
        A pozatym to dodatkowy rok nauki.

Pozytywne są dobre opinie uczniów o nauczycielach i atmosferze w szkole , okazało się, że idzie tam też córki dobra koleżanka z klasy, może będą w jednej klasie. Koleżanka miała o wiele mniej punktów od córki. Uważam system rekrutacyjny za bardzo niesprawiedliwy.
        • arwena_11 Re: Dostała się. 17.08.22, 17:08
          System jest ok, tylko trzeba się umieć w nim poruszać i nie zostawiać dziecka samego z rekrutacją.
          • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 17:15
            Tak, tak😄
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Dostała się. 17.08.22, 17:29
              Gdybyś wiedziała przy pierwszej rekrutacji to co przy drugiej to pewnie córka dostalaby się do odpowiedniego swoim pkt. liceum.
              Ulożenie dobrze listy szkół jest najważniejsze.
          • annaboleyn Re: Dostała się. 17.08.22, 17:19
            arwena_11 napisała:

> System jest ok, tylko trzeba się umieć w nim poruszać i nie zostawiać dziecka s
            > amego z rekrutacją.

Mówisz na podstawie własnych doświadczeń, prawda? Bardzo narzekałas na szkoły dzieci.
            • arwena_11 Re: Dostała się. 17.08.22, 17:48
              Na szkołę syna narzekałam, znałam tę szkołę z dawnych lat ( nic się nie zmieniła ). I od początku mu wbijałam do głowy, że tylko nie tam. On się uparł, nie słuchał dobrych rad.
              Na szkołę córki nie narzekałam. Narzekałam TYLKO na polonistkę, która była beznadziejna. Po awanturze, jaką zrobił jeden z rodziców - chyba jako jedyna MUSIAŁA prowadzić lekcje zdalne ze szkoły.
              Za to zawsze mówiłam, że jej matematyczka powinna w złocie zarabiać tyle ile waży big_grin.
              W szkole córki klasyfikacje maturzystów odbyły się w terminie. Dyrektor wystawił oceny za tych co nie przerwali strajku już w pierwszym terminie ( chyba ok 12-13 kwietnia ), nie czekając na rozporządzenie. Ale tam dyrektor ma jaja i zawsze stawał po stronie uczniów.
              • annaboleyn Re: Dostała się. 17.08.22, 17:58
                arwena_11 napisała:

> Na szkołę syna narzekałam, znałam tę szkołę z dawnych lat ( nic się nie zmienił
                > a ). I od początku mu wbijałam do głowy, że tylko nie tam. On się uparł, nie sł
                > uchał dobrych rad.

Czyli Twoje "nie zostawiać dziecka samego z rekrutacją" nic nie dało? Oh, well big_grin

• arwena_11 Re: Dostała się. 17.08.22, 18:10
                  Ty nie widzisz różnicy? Mój syn dostał się do klasy pierwszego wyboru w szkole pierwszego wyboru. Dziecko autorki nie dostalo sie nigdzie. Gdyby syn się tam nie dostał, to miał jeszcze dwie inne szkoły na liście ( wtedy można było tylko 3 szkoły wybrać), do których by się dostał bez problemu. Bo o dalsze ustawienie szkół na liście ja zadbałam.
                  O to chodziło. Kolezanka syna z podstawówki znajomej wtedy coś ok 165 pkt, nie dostała się nigdzie, bo obstawiła same szkoły w granicach 180 punktów. Dopiero jak się nie dostała, to zaczęli się pytać co zrobić, zdziwieni, że były jakieś informacje o wcześniejszych progach.
            • arwena_11 Re: Dostała się. 17.08.22, 17:52
              A i moje dzieci dostały się do tych szkół do których chciały. Syn do szkoły 1 wyboru, córka po odwołaniu do szkoły 2 wyboru. Czyli listy ułożone dobrze były
              • malia Re: Dostała się. 17.08.22, 18:40
                Ale kiepskie to musiały być szkoły, bo jeśli ktoś na forum narzekał na szkołę i edukację to właśnie ty. Normalnie szkoda mi cię było, że tak źle trafiłaś z tym zadbaniem.
                • arwena_11 Re: Dostała się. 17.08.22, 18:51
                  Szkoła specyficzna, nie kiepska. To różnica.
                  • malia Re: Dostała się. 18.08.22, 13:53
                    Taka profesjonalistka jak ty wybrała specyficzną szkołę z tyloma problemami, no naprawdę, wybór przecież jest taki prosty
          • z_lasu Re: Dostała się. 17.08.22, 18:00
            > System jest ok

😂 Syn w pierwszej rekrutacji nie dostał się do żadnej szkoły. A w uzupełniającej dostał się do szkoły pierwszego wyboru (tej samej, która była szkołą pierwszego wyboru w rekrutacji podstawowej). Czyli prawdopodobnie dostał się z mniejszą ilością punktów niż ci, którzy w pierwszym terminie nie dostali się do tej szkoły, ale dostali się do szkół 2-6 wyboru. To jest jeden wielki rozpi.dziaj, a nie system. W Poznaniu nie dostała się 1/3 dzieci, w uzupełniającej dołożyli ok. 3000 miejsc. Gdyby dołożyli je od razu (w rekrutacji podstawowej - wiadomo było przecież, że wniosków jest o 4000 więcej niż miejsc!) to wyniki rekrutacji wyglądałyby zupełnie inaczej.
            • arwena_11 Re: Dostała się. 17.08.22, 18:14
              Nie wiem jak w Poznaniu ale w Warszawie ( dobra 4 lata temu ) w rekrutacji uzupełniającej pierwszeństwo mieli ci co nigdzie się nie dostali. I tak, przegrywały dzieciaki, które chciały być w szkole X i wpisywały wszystkie klasy, włącznie z humaną ( zazwyczaj najniższy prog). Jak się dostały, to już nie miały szansy w rekrutacji uzupełniającej, nawet jak próg do ich wymarzonej klasy spadał.
              • grey_delphinum Re: Dostała się. 17.08.22, 18:21
                Tak właśnie było I być może nadal jest w Krakowie. Wg mnie bardzo niesprawiedliwy system.
                • arwena_11 Re: Dostała się. 17.08.22, 18:34
                  W sumie to chyba nie ma sprawiedliwego systemu.
              • z_lasu Re: Dostała się. 17.08.22, 18:25
                W Poznaniu z góry było wiadomo, że 4000 dzieci nie dostanie się nigdzie. Niezależnie od tego jakie żonglerki wyprawialiby rodzice z kolejnością szkół, to dla 4000 dzieci i tak nie było miejsc (nigdzie, z branżówkami włącznie). Więc zrzucanie winy na rodziców jest bardzo nie fair. A gdyby te dodatkowe miejsca (o których wiadomo było, że i tak trzeba będzie dołożyć!) dodano już w pierwszej rekrutacji, to jej wyniki byłyby zupełnie inne. Czyli to jest jeden wielki chaos i loteria, a nie żaden system.
                • arwena_11 Re: Dostała się. 17.08.22, 18:35
                  No ale to w Poznaniu. Czy w innych miastach było podobnie?
                  • z_lasu Re: Dostała się. 17.08.22, 18:41
                    Nie wiem, nie śledziłam innych miast aż tak szczegółowo.
              • esperantza Re: Dostała się. 17.08.22, 21:39
                To identycznie działa rekrutacja na warszawskiej politechnice.Możesz wpisać 5 wydziałów. Jak się gdzieś dostaniesz to nie bierzesz udziału w drugim terminie. Dlaczego mówią o wskazywaniu kierunku głównego i dodatkowych to nie wiem
        • jednoraz0w0 Re: Dostała się. 18.08.22, 05:08
          > Ja liczyłam jednak na któres lo, sama chodziłam do technikum i wiem ile to jest dodatkowej pracy z przedmiotami zawodowymi, które niekoniecznie się przydadzą, jeśli młody człowiek chce iść na studia.
          A pozatym to dodatkowy rok nauki.

Czy ja dobrze kumam, ze to jest ten skumulowany rocznik? No to przecież dodatkowy rok nauki (czytaj: nie będzie zdawać na studia z tym skumulowanym tłumem) działa na jej korzyść, nie?
          • zwyczajnamatka Re: Dostała się. 18.08.22, 05:48
            Niekoniecznie, bo za rok też idzie skumulowany rocznik.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Dostała się. 18.08.22, 07:53
              Wydaje mi się, ze ten kolejny będzie jeszcze większy, bo II półrocze 2008, odroczeni z I półrocza 2008 (sporo), cały 2009 (niewielu odtaczało, skorzystało z "cofki reformy"). Tyle, ze ten kolejny też podzieli się na lo i technika.
              • bruy-ere Re: Dostała się. 18.08.22, 08:13
                geoardzica_z_mlodymi napisała:

> Wydaje mi się, ze ten kolejny będzie jeszcze większy, bo II półrocze 2008, odro
                > czeni z I półrocza 2008 (sporo), cały 2009 (niewielu odtaczało, skorzystało z "
                > cofki reformy"). Tyle, ze ten kolejny też podzieli się na lo i technika.

Też mi się tak zdaje wnioskując po ilości klas w tym roczniku w szkołach. 8 klas u nas, tego nawet najstarsi nauczyciele nie pamiętają.
                • geoardzica_z_mlodymi Re: Dostała się. 18.08.22, 08:37
                  Już współczuję rekrutom i ich rodzicom😕 Mam mord w oczach, gdy myślę o tej bezrozumnej deformie😡 No, ale spokój i taktyka - to powinno pomóc.
                  • arwena_11 Re: Dostała się. 18.08.22, 09:22
                    Ale to myślisz, że jakby nie było likwidacji gimnazjów, to ten rocznik byłby mniejszy?
                    • geoardzica_z_mlodymi Re: Dostała się. 18.08.22, 09:29
                      Oczywiście, gdyby nie było likwidacji gimnazjów i cofnięcia reformy 6- latków, to nie byłoby dawnych 6- i 7- latków pomieszanych w jednym roczniku. 1,5 rocznika! W przyszłym roku pewnie 1,75 rocznika! Gdyby nie deforma szedłby jeden rocznik - raz większy, raz nieco mniejszy ale jeden.
                      • arwena_11 Re: Dostała się. 18.08.22, 09:41
                        No chyba sobie żartujesz. 2009 rocznik był ostatnim rocznikiem, gdzie 6 latki musiały pójść do szkoły. Do tego doszły 7 latki, które nie poszły jako 6 latki do szkoły z rocznika 2008. Te dzieci poszły do szkoły we wrześniu 2015 roku. PiS jeśli się nie mylę, rządzi od listopada 2015?
                        Czyli jeżeli by nie zlikwidowali gimnazjów - to ten rocznik w takiej wielkości poszedłby najpierw do gimnazjów a potem do liceum/technikum.
                        • geoardzica_z_mlodymi Re: Dostała się. 18.08.22, 09:53
                          Tu racja: rozciągnięcie reformy 6- latków to wina akcji "ratujmy maluchy", czy z drugiej strony wina PO - najpierw wprowadzanie reformy nieakceptowalnej przez cześć społeczeństwa, potem jej rozciąganie w czasie. Natomiast wprowadzenie 8- łatki rozwaliło edukację kilku roczników i spowodowało pierwszą kumulację pogim/popod, która akurat dotknęła moje dziecko.
                          • arwena_11 Re: Dostała się. 18.08.22, 10:14
                            Zgadzam się, że była kumulacja gimnazjum/8klasa. Tylko jak zlikwidować gimnazja ( przypominam, że to jeden z punktów programu PIS i ludzie na to głosowali i chcieli likwidacji ) i nie zrobić podwójnego rocznika w LO?
                            Podstawówka musiałaby mieć 9 klas?
                            • geoardzica_z_mlodymi Re: Dostała się. 18.08.22, 10:19
                              Nie wiem. Najlepiej tego nie robić. Ja byłam przeciwnikiem likwidacji gimnazjów. I nadal ich żałuję. Głosowali ci, którzy chcieli, żeby było tak jak było. Cóż, było minęło.
                              • geoardzica_z_mlodymi Re: Dostała się. 18.08.22, 10:20
                                Nie sądziłam też, ze PIS zadziała z buta i faktycznie deformę napisze na kolanie, wbrew głosom sprzeciwu.
                              • arwena_11 Re: Dostała się. 18.08.22, 10:30
                                Nie, żeby było tak jak było - tylko gimnazja nie spełniły swoich założeń. Zanim powstały elitarne gimnazja nie rejonowe - to niestety dzieciaki wchodziły w gorszą dżunglę niż podstawówka. Jak myślisz, dlaczego powstało tyle prywatnych gimnazjów i te które miały aspiracje do bycia dobrymi - uciekały z rejonu? O to chodziło w tamtej reformie?
                                • geoardzica_z_mlodymi Re: Dostała się. 18.08.22, 10:51
                                  Gimnazja według mojego oglądu działały i to dobrze. Można było profilować klasy, program był rozłożony sensownie, czas edukacji ogólnej wydłużony o rok, nawet rejonowe gimnazja miały ciekawe projekty, szkoły były blisko, można było przerwać niekorzystne układy koleżeńskie z podstawówki, dzieci były dorosłej traktowane i bardziej samodzielne, istniało wiele zdarzeń międzynarodowych. Teraz to, co było niekorzystne zostało z powrotem przeniesione do podstawówek.
                      • zwyczajnamatka Re: Dostała się. 18.08.22, 09:42
                        Może wyciągną wnioski z tegorocznej koszmarnej rekrutacji, bo jeśli nie, to przyszły rok zapowiada się jeszcze gorszy.
    • alpepe Re: Dostała się. 17.08.22, 16:44
      uff, gratulacje.
      • grey_delphinum Re: Dostała się. 17.08.22, 16:46
        Czyli w porządku?

Zmieniła nastawienie? Początkowo pisałaś, że technikum raczej nie.
        • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 17:10
          Technikum to dodatkowy rok nauki, bardziej ja chyba przeżywam niż ona. Przyjęła spokojnie, napisała do koleżanki i okazało się, że ona też tam idzie.
          Proponuję, że zobaczymy jeszcze gdzie zostaną wolne miejsca w lo, ale ona chce już do tej szkoły.
          • z_lasu Re: Dostała się. 17.08.22, 18:03
            Najgorsza jest niepewność. "Wszystko jedno która szkoła, byle już było wiadomo". Ja się córce nie dziwię, że już nie chce kombinować. To jest strasznie obciążające psychicznie.
          • mava1 Re: Dostała się. 18.08.22, 07:45
            >Technikum to dodatkowy rok nauki,

a jakie to technikum? bo jest różnica między tech. chemicznym, ekonomicznym a elektronicznym, szczególnie jeśli dziewczyna nie ma żadnego zacięcia technicznego.
            I ten dodatkowy rok nauki to chyba taki bardziej umowny, raczej dodatkowy rok luzu i młodości.
            Sama skończyłam technikum bo było najbliżej domu no i "zawód będziesz miała" w razie co, taka była argumentacja rodziny. Przekonali mnie a jak ma się niespełna 16 lat to łatwo przekonać.
            Wtedy trzeba było zdać egzamin wstępny do technikum, zdałam.
            Po tech. uzyskałam tytuł "technik elektronik", lekcje przedmiotowe mnie nie wciągały, po prostu trzeba było je "odwalić" a w tym zawodzie nigdy nie pracowałam. Mój brat zawsze śmiał się, że on (z innym wykształceniem) jest lepszym elektronikiem niż ja. I była to prawda.
            U mnie ostatni rok nauki to był totalny luz. No fakt, trzeba było zrobić prace dyplomową ale to tylko dużo siedzenia w bibliotekach oznaczało. Jeśli samemu pisze się pracę dyplomową (podobno teraz to nie jest takie oczywiste) to trzeba się bardzo "postarać:, żeby jej nie obronić więc tu też nie było problemu.
            A poza tym to był totalny luz, w ostatniej klasie. Nauczyciele przedmiotów maturalnych przez cały rok wałkowali z nami różne testy maturalne z lat ubiegłych, zadania, wypracowania, wszystko pod kątem matury. No chyba tylko jełop nie zdałby matury (zdali wszyscy dopuszczeni).
            A w szkole nic, dosłownie nic nie robilismy. Jesli tylko ktoś z czyms do nas wystąpił, żebyśmy do czegos sie włączyli w ramach szkoły, to odpowiedź była jedna "no nie, my nie możemy bo mamy MATURĘ! i musimy sie przygotowywać".
            To był chyba najbardziej luźny rok "nauki", w czasie całej nauki w technikum.
            No ale to dawno temu było, nie wiem jak jest teraz.
    • zwyczajnamatka Re: Dostała się. 17.08.22, 16:47
      To chyba niezbyt zadowolona? Bo z tego co pamiętam z poprzedniego wątku nie chciała iść do tehnikum.
      • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 17:11
        Już oswojona z myślą, spokojnie przyjęła.
        • zwyczajnamatka Re: Dostała się. 17.08.22, 20:01
          W takim razie cieszę się razem z wami i jeszcze raz gratuluję!
          • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 20:04
            Dziękuję
    • nuka_2 Re: Dostała się. 17.08.22, 17:12
      Dobrze, ze dałaś nam znac o wynikach, najważniejsze, ze nie branżówka.
      • grey_delphinum Re: Dostała się. 17.08.22, 17:13
        No i git! Gratulacje!
      • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 17:15
        Tak, dobrze. I szkoła ma dobre opinie. Na stronie widziałam, że mieli praktyki we Włoszech.
      • demono2004 Re: Dostała się. 17.08.22, 17:56
        nuka_2 napisała:

> Dobrze, ze dałaś nam znac o wynikach, najważniejsze, ze nie branżówka.

Po branżowce masz zawód. Po liceum dwie lewe ręce do pracy.
        Technikum jest dużo lepsza opcja niż liceum.
        • nuka_2 Re: Dostała się. 17.08.22, 18:04
          Nie deprecjonuję techników, tylko sama autorka pisała, ze córka chciała LO
          • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 19:42
            Może i dobrze, że tak wyszło. Fajna szkoła, mili nauczyciele.
        • fifiriffi Re: Dostała się. 19.08.22, 08:12
          demono2004 napisała:

> nuka_2 napisała:
          >
          > > Dobrze, ze dałaś nam znac o wynikach, najważniejsze, ze nie branżówka.
          >
          >
          >
          > Po branżowce masz zawód. Po liceum dwie lewe ręce do pracy.
          > Technikum jest dużo lepsza opcja niż liceum.

Po branżowe 1 st masz branżowe 2 st i kończysz jak technikum

Więc ?
          Dla kogoś kto chciał technikum jest to jakaś opcja... No a że u nas nadal 2500 uczniów nigdzie się nie dostało....
          To dla niektórych i ta branżowki jest zbawieniem.
    • annaboleyn Re: Dostała się. 17.08.22, 17:18
      Dobrze, że już to za Wami!
      • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 17:21
        Nie wiem co przeżywają ci, którzy nie dostali się nigdzie w uzupełniającej.
        • annaboleyn Re: Dostała się. 17.08.22, 17:25
          Mnie się aż wszystko zawinęło od tamtego Twojego wątku, ale nic nie pisałam, bo nie umiałam doradzić. Współczuje stresu. Dobrze, że zadziałałas.
    • rb_111222333 Re: Dostała się. 17.08.22, 18:01
      Gratulacje, sporo stresu mieliście w te wakacje
    • mama-ola Re: Dostała się. 17.08.22, 18:04
      Uff!
    • aguar Re: Dostała się. 17.08.22, 18:05
      Gratuluję, że się dostała.
      A powiem Wam, że u nas w Poznaniu chociaż jest jedno liceum w miarę blisko naszego domu, w którym są jeszcze miejsca. Nowe, dopiero pierwszy rocznik maturzystów wypuścili, z niezbyt imponującymi wynikami, ale mam wrażenie, że się starają. Prywatne. Zakładając, że za rok będzie podobnie, to trochę uspokaja.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Dostała się. 18.08.22, 08:03
        Ktore?
    • blaszany_dzwoneczek Re: Dostała się. 17.08.22, 18:11
      Gratulacje, super, że się dostała. Możecie na luzie spróbować jeszcze na wolne miejsca, albo i nie, jak młoda już się nastawiła. P
    • te_de_ka Re: Dostała się. 17.08.22, 18:37
      Ufff... Dzięki, że napisałaś. Nie udzielałam się w Twoim wątku ale mocno mną poruszył. Zacytuję moją panią promotor: wiele dróg prowadzi do Rzymu. Jeśli córa jest na tak, to najważniejsze, tędy też dojdzie do celu. Dużo siły Młodej życzę!
    • sabina211 Re: Dostała się. 17.08.22, 18:47
      Dobrze, że się dostała. Jeśli zależy córce na LO to trzymajcie rękę na pulsie do końca września jeśli chodzi o zwolnione miejsca. Uda się albo nie...A zupełnie poza sytuacją Twojej córki dziwią mnie komentarze "dobrze, że nie branżówka" na forum, gdzie niemal każdy post o dzieciach z problemami w nauce kwituje się zachwalaniem szkolnictwa branżowego i perspektywami zarobków po branżówce (to ostatnie to często prawda, jeśli ktoś jest dobrym fachowcem.) Córce gratuluję!
      • em_em71 Re: Dostała się. 17.08.22, 19:50
        Pamiętam jak 3 lata temu /podwójny rocznik gim i sp/ rozgorzała na tym forum dyskusja lo vs technikum. Przerabiałam wtedy rekrutację starszego syna, który był bardzo pojętnym uczniem, tzw. dobrym ze wszystkiego. Celowaliśmy wyłącznie w licea, a największym moim zmartwieniem było to, żeby dostał się do najlepszego z wybranych, by nie zmarnował 4 lat i jak najwięcej wyniósł ze szkoły. Finalnie miał tyle punktów, że spokojnie dostał się do klasy 1 wyboru, klasy złożonej z bardzo zdolnych dzieciaków. Szkoła wymagająca, czasem pojawiały się w klasie pojedyncze zagrożenia, ale większość z 34 os idzie jak burza. Syn zadowolony, bardzo lubi szkołę, po wakacjach 4 kl.
        Minęły 3 lata i druga pociecha, znacznie mniej zdolna i zdecydowanie mniej pracowita, dodatkowo z dysfunkcjami stanęła do rekrutacji. Zaczęłam przyglądać się technikom, wiedząc, że na najlepsze licea szans brak, a na słabe szkoda czasu. Po zaliczeniu iluś dni otwartych syn dosłownie zachwycił się jedną szkołą, właśnie technikum i uparł się na nie. W rekrutacji miał o prawie 30 pkt mniej niż 3 lata wcześniej jego brat. Do technikum dostał się zgodnie z 1 wyborem, aczkolwiek i tam progi znacznie wzrosły. Dzieciaki ze zbliżoną ilością punktów, które celowały w ogólniaki /ok. 150/ nie podostawały się tam gdzie chciały. Mam nadzieję, że syn będzie zadowolony. Mimo wszystko trochę jara się tym, że szkoła bardzo wysoko w rankingu Perspektyw 😉. Podsumowując, uważam, że w miarę lajtowo przebrnęłam z moimi bąbelkami przez dość hardkorowe rekrutacje. Myślę, że oprócz sensownie ułożonych list klas, jednak należy mierzyć siły na zamiary. Dzieciak ze świadectwem z paskiem w wyniku naciąganych ocen nie stanie się nagle geniuszem, który bez korków i stresu odnajdzie się na dalszym etapie edukacji.
    • nenia1 Re: Dostała się. 17.08.22, 20:08
      Super! Fajnie, że napisałaś, myślałam czasem co tam u was dalej.
      • zamiokulka Re: Dostała się. 17.08.22, 20:23
        ☺️
    • raphidophora_tetrasperma Re: Dostała się. 17.08.22, 21:23
      No to pięknie! Gratulacje
      • karme-lowa Re: Dostała się. 18.08.22, 09:51
        Gratuluję!
    • bei Re: Dostała się. 18.08.22, 10:06
      Świetnie! Gratuluję, No i w końcu lepszy humor w wakacje. Córka mojej koleżanki ( z podwójnego rocznika) wpierw chciała do liceum, później w rekrutacji uzupełniającej dostała się do technikum, teraz (skończyła trzecią klasę, więc już bliżej ukończenia)-jest bardzo zadowolona z tej szkoły. Wybiera się na studia, ale przygotowanie ze szkoły średniej bardzo przyda się jej i to nie tylko w budowaniu ścieżki zawodowej. Poznała tez bardzo fajną „ekipę” uczniów i nauczycieli, bardzo lubi swoją szkołę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka