aurinko 25.08.22, 19:35 Znacie? Co sądzicie? Córka zaczęła marudzić o ED, naczytała się haseł reklamowych szkoły w chmurze i coś czuję, że będzie cisnąć temat. Zaczyna 2kl LO profil społeczno-prawny, ale tak naprawdę to sama nie wie czego chce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glanaber Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 19:40 2 lata lockdownu jej nie wystarczyły? Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 23:27 To powyższe jest na temat. Ona może być nierozsądna. Ty nie powinnaś. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 12:57 To jest na temat. Nie kazde dziecko powinno wracac do nauczania zdalnego. Moja corka z jednej strony by chciala (pozniej wstawac) a z drugiej zycie towarzyskie jednak lepsze w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:27 Nie jest, bo co innego lockdown i wszystko pozamykane, z ograniczeniem wyjścia na spacer a co innego zdalna nauka bez lockdownu. Stawianie znaku równości pomiędzy zdalnym nauczaniem a lockdownem jest błędnym rozumowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:41 Mi chodzilo o nauke zdalna a nie o zycie towarzyskie PO szkole. I powtorze- nie kazde dziecko nadaje sie do nauczania zdalnego, wiec nie powinno do niego wracac jesli nie ma koniecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:50 Wróć do postu startowego - jakie było pytanie a jaka odp. glanaber i pomyśl, dlaczego jest nie na temat. Na marginesie, gdyby moja córka źle znosiła zdalne nauczanie to by teraz tego nie rozważała. Ja nie pytam o to, czy moje dziecko nadaje się do nauki zdalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 14:48 Twoja corka moze znosic dobrze nauczanie zdalne ale to wcale nie znaczy ze jej sluzy. To Ty jako rodzic musisz ocenic. Ogolnie- jako osoba pracujaca zdalnie od prawie 15 lat- uwazam, ze zdalna praca i nauka nie sa dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 15:01 Szkoła w chmurze różni się od nauki zdalnej. Właśnie daje ona wytchnienie i wolność, czas na swoje pasje, możliwość skupienia się na konkretnych przedmiotach itd. Można uczuć się z każdego miejsca na ziemi, o czasie, który dziecku odpowiada, i w wybranej kolejności, ale jednocześnie uczy się dzieci zdobywać wiedzę i pasje,a nie zakuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 19:06 To post reklamowy? Bo brzmi jak słodko- tęczowa wyidealizowana wersja czegos, co może byc dla dziecka czy nastolatka bardzo szkodliwe i go wyoutować. Już wiele tu było głosów, że szkola tradycyjna to nie tylko nauka, ale wiele, wiele więcej. Pewnie że są sytuację, gdy ED z powodu stanu zdrowia, czy jakichs deficytów jest czasowo najlepszą opcją, ale życie nie dzieje się w chmurze. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 19:08 bardziej rodzic dziecka podstawówkowego zachwycony ze wreszcie nie musi użerać się ze szkoła. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 12:43 samawsnach napisała: > To post reklamowy? Bo brzmi jak słodko- tęczowa wyidealizowana wersja czegos, c > o może byc dla dziecka czy nastolatka bardzo szkodliwe i go wyoutować. Najbardziej szkodliwa jest szkola stacjonarna. Strata czasu i wysiadywanie dupogodzin. Po ktorych i tak trzeba ryć samemu, jesli komuś zalezy. Do tego mierzenie się z hejterami i innymi patologiami. System jest do zaorania. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Szkoła w chmurze 29.10.23, 06:13 W pełni się zgadzam, że system edukacji jest do zaorania. Z drugiej jednak strony nastolatkom najbardziej są potrzebne różnorakie kontakty z innymi ludźmi, w realu. To tradycyjna szkoła jednak zapewnia, w formie zupełnie niedoskonałej, ale lepsze niedoskonałe niż żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 19:13 Sama się zastanawiam moglibyśmy się zabrać i podróżować. Mamy możliwość pracy zdalnej, gdyby jeszcze dzieciaki tak mogły, byłoby super. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 20:14 Dla mnie to jednak słaby pomysł. Szkoła to nie tylko przyswajanie wiedzy z jakiegoś tam zakresu. To przede wszystkim powinno być nawiązywanie relacji z innymi ludźmi, integracja z rówieśnikami, wspólne spędzanie czasu, wycieczki, wyjścia. Zdalne to był koszmar, nawet dla tych dzieciaków, które mówią, że się w tym wszystkim odnajdywały. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 20:53 Na etapie liceum relacje z powodzeniem można nawiązywać poza szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 10:31 Można, tylko trzeba umieć szukać miejsc / środowisk, gdzie można te relacje nawiązać. I trzeba umieć je nawiązać. Pracuję również w telefonie zaufania dla młodzieży i wysłuchuję (głównie czytam, bo jest też czat) o samotności i nieumiejętnościach nawiązania znajomości. Na każdym dyżurze mam przynajmniej 2 - 3 rozmowy o tym, że młody człowiek jest samotny. Jakbym mogła, to z rozmów z kilku dni pracy sama zrobiłabym przynajmniej jedną grupę wsparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 10:42 ale większość tych dzieci które mają problem z samotnością chodzi do normalnej szkoły ? bo ja kolei codziennie od dwóch tygodni odbieram telefony, że kończą się wakacje zaczęły się leki przed szkoła, zachowania nerwicowe, okaleczenia, bo dziecko nie chce chodzić do skzoły.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 10:52 Raczej tak. Większość uczniów chodzi do publicznych szkół, więc zakładam, że tak samo jest u moich rozmówców. A takie rozmowy prowadzę przez cały rok, nie tylko w wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 10:53 ano właśnie i nijak im te szkoły na samotność nie pomogły Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 11:04 Poza szkołą też nie potrafią sobie znaleźć znajomych. Nie gloryfikuję szkoły, odniosłam się do Twoich sów o tym, że można poza szkoła nawiązywać relacje. Można, i co z tego, jak nie potrafią, nie wiedzą gdzie, nie szukają? A chcieliby? W szkole przynajmniej zamienia się słowo czy dwa z kimś realnym. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 11:19 zatem dla relacji w ich przypadku nie ma znaczenia czy będzie to szkoła w chmurze czy publiczna podstawówka bo w tej publicznej gdzie mają podane towarzystwo na tacy też nie nawiązały i są samotni Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 18:04 A ile z tych telefonów jest od dzieci które uczą się w ed? A ile od tych co są samotne w tłumie? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 21:53 O relacje i towarzystwo się nie martwię, córka potrafi o to zadbać. I nie ma co porównywać do zdalnego, kiedy były ograniczenia we wszystkim, nawet w wyjściu z domu po godz 16. Teraz młodzież może się spotykać wszędzie, jeździć na wycieczki, chodzic do kina, kawiarni, kręgielni itp, nie potrzeba do tego stacjonarnych lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 20:18 Jeśli potrafi pracować samodzielnie, to zgódź się. Znajoma licealistka jest bardzo zadowolona, ale to zmotywowane dziewczę, które nie lubiło tracić czasu w szkole. W najgorszym wypadku córka zda maturę rok później, w II klasie pozwól jej na eksperyment. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 20:49 Moja siostrzenica ma za sobą 2. klasę liceum w chmurze. Ona jest zadowolona, rodzice nieco mniej, bo wg niej nauczyciele się trochę za mało przykładają (miało być więcej spotkań i konsultacji online) i testy nie są czasem dobrze przygotowane (choć z liceum stacjonarnego też nie byli zadowoleni). Ale dziewczyna potrafi pracować samodzielnie i jest dość systematyczna, ostatni egzamin miała zdany na początku maja. No i dodatkowo chodziła na lekcje angielskiego i niemieckiego. Ma też dość rozwinięte pozaszkolne życie towarzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 20:53 Koleżanka mojego syna skończyła drugą klasę. Niby jest zadowolona. Pytałam syna o szczegóły, ale chyba nie był zainteresowany, bo o nie jej nie wypytał, jak się widzieli ( pytałam po spotkaniu).Raczej bym się nie zgodziła, ale raczej, bo nie wiem co byłoby gdyby okoliczności mnie przycisnęły. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 22:23 haha taak, a szkoła w chmurze. Rośnie pokolenie aspołecznych Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 00:32 simply_z napisała: > haha taak, a szkoła w chmurze. Rośnie pokolenie aspołecznych Aspoleczne to są te dzieciaki z różnymi "dys", które rodzice na siłę trzymają w normalnej szkole, bo uwierzyli w bzdury o socjalizacji. 7 lat i ani grama postępu. Gdyby moje dziecko było systematyczne, to też bym przeniosła do chmury. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 10:03 dziwne, ze jeszcze nie poczelas jej w chmurze. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 12:44 simply_z napisała: > haha taak, a szkoła w chmurze. Rośnie pokolenie aspołecznych Pokolenie aspołecznych to masz w rejonowkach. To są dopiero dziwadła. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Szkoła w chmurze 25.08.22, 22:14 aurinko napisała: > Córka zaczęła marudzić o ED, naczytała się haseł reklamowych szkoły w chmurze i > coś czuję, że będzie cisnąć temat. Zaczyna 2kl LO profil społeczno-prawny, ale > tak naprawdę to sama nie wie czego chce. Przytulić, pocałować w czoło i zapytać, jak ona to widzi? Zarezerwować czas na decyzję, ale to się i tak opłaci Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 00:37 Takie rzeczy to niektore polskie rodziny w UJ z Liberatus robia. Docelowo planuja powrot wiec zalezy im by dzieci mialy prawdziwy poziom jak w pol szkole. Wiec tu zglosily home schooling i z Liberatus/ cloud do wyjazdu dzialaja Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 09:58 szkoła w Chmurze to dość ciekawy twór - bardzo nowoczesny. W środowisku nie są za bardzo lubiani (poza tymi którzy są w chmurze) - prowadzą egzaminy online - z defininicji można podczas egzaminow korzystać z materiałów książek etc co stawia pod znakiem zapytani czy dzieciaki faktycznie się ucza - wszystko jest tak naprawdę oparte o dziecko - nie chcesz to twoja sprawa. A matura będzie państwowa i sprawdzana zewnętrznie... nie wiem czy mieli już jakiś rocznik maturzystów i ilu z nich satysfakcjonujaco zdalo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:02 Aa to Liberatus inaczej dziala i chyba nie mozna okreslic go zatem jako typowo " w chmurze" bo sa egzaminy i na nie jezdza do zbiorczego punktu w UK albo moga zdawac w W-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:40 Egzaminy w Szkole w Chmurze są farsą, nawet na poziomie rozszerzonym (nie dość, że zdalne, to jeszcze pytania się powtarzają, więc można świetnie zdać ściągnąwszy całość). Matury jeszcze nikt nie zdawał. Jeśli ma się potomstwo w miarę wewnątrzsterowne i jeszcze możliwości innej weryfikacji wiedzy, to jest niezły pomysł. W przeciwnym razie można się nieprzyjemnie zdziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:49 No właśnie myśle ze to jest fajna opcja dla dziecka ze sprecyzowanymi planami i drivem żeby je osiągnąć - nie traci się czasu na rzeczy niepotrzebne kujesz to co ci potrzebne i jeszcze masz czas na hobby i konkretne zainteresowania.Dla dziecka któremu się uczyć nie chce i nie ma pomysłu? Cóż dobry sposób żeby nic nie robiąc prześlizgać się do matury - tyle ze trzeba mieć pomysł co dalej. Tez wyżej padło ze można mieć znajomych poza szkoła - No można tylko ze trzeba pamiętać ze oni są w szkole i maja swoje szkolne zycie a ktoś z poza tego środowiska będzie na przyczepkę jak się będzie miało dla niego czas Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 16:43 Ja uwazam, ze wychowanie spoleczne jakie daje szkola jest kluczowe dla dyscypliny grupowej jaka bedzie potem potrzebna w pracy zawodowej. Grupa rowiesnicza z ktora sie bawia to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 17:58 No tak ale to dziecko już w liceum - 3 lata bez tej społecznej dyscypliny już a nie zaszkodzą bo proces sie w sumie zakonczyl Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 19:11 No to konkretne dziecko i ten przypadek to oczywiscie inna sprawa. Ale pytanie czy bedzie miec motywacje Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 19:14 nie bez powodu o ed może wystąpić tylko rodzic. (Dziecko które skończy 18 lat nie może tzn może być w ed jeśli kontynuuje naukę ale nie może się samo przenieść) Spełnienie obowiazku poza szkoła oznacza ze odpowiedzialność za organizacje nauki przejmuje RODZIC i jego zadaniem jest socjalizowanie motywowanie nauczanie i organizowanie. Tak mówią przepisy i trzeba mieć świadomość ze zwalanie tego obowiazku na duze dziecko jest świństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 18:07 princesswhitewolf napisała: > Ja uwazam, ze wychowanie spoleczne jakie daje szkola jest kluczowe dla dyscypli > ny grupowej jaka bedzie potem potrzebna w pracy zawodowej. > Grupa rowiesnicza z ktora sie bawia to nie to samo. Mowa o licealistach. Mają mnóstwo okazji do nawiązywania kontaktów, spędzania czasu z rówieśnikami i nie są uzależnieni od rodziców w tej kwestii. Moje dziecię licealne obecnie jest na wolontariacie z ludźmi z całego świata, co 3 dni w innym miejscu. Pracuje z ludźmi. Uczy się bardzo dużo i ma tam mnóstwo kontaktow bez szkoly. W roku szkolnym może to robić na miejscu ale nie ma na to tyle czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:52 paszczakowna1 napisała: > Matury jeszcze nikt nie zdawał. I to jest dla mnie bardzo ważna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 09:13 Bardzo mi się podoba ten pomysł, można zaoszczędzić dużo czasu i prowadzić o wiele ciekawsze życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 09:53 to na pewno - pytanie czy osoba która nie ma dużo samodyscypliny da radę się przygotować do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 11:58 Raczej do matury czy egzaminów osmoklasisty raczej większość osób korzysta z kursów. Ale jest też więcej czasu na zajęcie się konkretnymi przedmiotami, a szybkie przerobienie tego co nie będzie dziecku potrzebne. Do tego, jeżeli chodzi o szkołę podstawową, na ed jest mniej przedmiotów, co również daje dodatkowy czas Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 10:33 Moze niech zmieni klasę i profil? Wydaje mi sie, ze cos Niedobrego dzieje sie w kwestiach towarzyskich lub z nauczycielami, stad pomysł z ED. Dociśnij ją Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 12:48 A dlaczego miałoby się "coś niedobrego" dziać? Może po prostu uznała, że w szkole marnuje za dużo czasu (+ dojazdy), a same znajomości klasowe nie są aż tak istotne. Nauczanie zdalne sporo pozmieniało, młodzież się zorientowała, że można się uczyć inaczej i że jest to czasem efektywniejsze. Z tym że, oczywiście, musi to być osoba dostatecznie zorganizowana i zaangażowana w naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 10:54 Poszukaj na fb grupy ok 40tys osob edukacja domowa. Tam non stop jest poruszany temat szkoły w chmurze. Poczytajcie na spokojnie. Kojarzę, że był jaks problem z egzaminami, że ich model zaliczania nie spełnia warunków, może to się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 11:32 Wszystko jest zgodnie z prawem. Ktoś miał problemy,że egzaminy odbywają się zdalnie, jak najbardziej mogą się tak odbywać. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 11:35 Ok, nie śledziłam już potem tego wątku. Orientujesz się może czy w końcu jest jednoznaczny zapis o egzaminach online? Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 11:56 Z tego co wiem nic się nie zmieniło, ale interpretacja obecnych przepisów jak najbardziej pozwala na zdalne egzaminy. I tu chodzi nie tylko o szkole w chmurze, ale i inne szkoły czy uczelnie. Ja obecnie kończę studia i większość egzaminów mam zdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:32 Jest zgodne, dopóki MEN się nie dopatrzy szkoły w chmurze. Pod tym względem jadą trochę po bandzie, no ale zanim ministerstwo się dopatrzy, to miną wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 14:58 To zdecydowanie nie jest niedopatrzenie, bo już znalazło się dużo życzliwych, których w oczy kłuje za duża szczęśliwość dzieci i rodziców z chmury. Bo wg niektórych szkoła musi się opierac na zakuwaniu,.żeby zaliczyć i zapomnieć, ma być rygor, masa sprawdzianów i kartkówek, dzieci mają na równi zakuwać wszystkich przedmiotów itd, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 18:01 No właśnie - chmura to jest szkoła bez zakuwania - uczy organizacji materiałów sprawności w korzystaniu z pomocy itd. Bez wątpienia fajna opcja dla unschoolerow. Mi tam się podoba pomysł - oswaja ludzi z tym ze nie jazdy musi iść konwencjonalna droga i mieć maturę - a im więcej ludzi odchodzi od tego modelu tym prędzej daj Boże doczekamy się jakiejś reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 11:54 Córka w tym roku zaczyna w Szkole w Chmurze 7 kl, bo system edukacji nas wykończył, a córka po skrajnym wcześniactwie ma też swoje problemy. Do tego u nas zdalne sprawdziło się idealnie, a córka ma mnóstwo znajomych poza szkołą, więc nie ma problemu ,że się odizoluje. Siostry córka też zaczyna w tym roku Szkołę w Chmurze. Jak nam się nie sprawdzi to dziewczyny pójdą już do zwykłego liceum, jak się sprawdzi to kontynuujemy chmurę. Generalnie w temacie siedzę od wielu miesięcy i nawet jak ktoś jest średnio zadowolony i wraca do systemu to zwykle znów wraca do chmury. Zdecydowana większość jest jednak bardzo zadowolna z chmury. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 13:10 A maturę jak się tam zdaje? Trzeba jechać do Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 14:18 Tak, będzie trzeba jechać do Warszawy, tak jak na egzaminy osmoklasisty. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 18:32 Nie boisz się, że córkę zeżre stres na tych egzaminach skoro przez dwa lata nie będzie pisała nic czego nie da się ściągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 20:49 Jak córka nie będzie miała więcej czasu na przedmioty,które będą na egzaminie to po prostu nie zda egzaminu osmoklasisty. Jak już wyżej pisałam córka ma swoje problemy, a szkoła nas mega wykończyła.To nie jest tak,że wybieramy luz i brak nauki, bo tak będzie fajnie, a możliwość skupienia się na tym co istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 20:51 Nie da się nie zdać egzaminu 8 klawiszy. Zreszta nie ma to znaczenia jeśli chcecie kontynuować w ed. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Szkoła w chmurze 26.08.22, 21:34 ichi51e napisała: > Nie da się nie zdać egzaminu 8 klawiszy. Zreszta nie ma to znaczenia jeśli chce > cie kontynuować w ed. > Wstępnie mamy plany, żeby poszła do liceum, aczkolwiek jakiegoś z niezbyt wysokim poziomem Odpowiedz Link Zgłoś
huckelberryfinn Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 12:16 Przenieśliśmy córkę w tym roku (3 LO) z tzw. topowej szkoły. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Zyskała czas na naukę i przyjemność ze zdobywania wiedzy. Skończyły się bóle brzucha, nerwowe patrzenie w czerwonego od sprawdzianów librusa. Uczy się samodzielnie średnio 3h dziennie. Do tego ma korepetycje z polskiego i matmy (w poprzedniej top-szkole też miała, podobnie jak niemal wszyscy inni z klasy). Chodzi na dobry angielski. Wreszcie ma czas na pasję jaką jest historia. Zdobyła naukowe stypendium i ma czas na dodatkowe projekty. Społecznie też jest lepiej - czas dla przyjaciół, harcerstwo. Chmura to ed, więc odpowiedzialność biorą na siebie rodzice, ale jest też duże wsparcie ze strony Chmury. Prócz oczywistych konsultacji przedmiotowych, są liczne warsztaty (np. jak się uczyć, jak radzić sobie z trudnymi emocjami, koła zainteresowań), są warsztaty dla rodziców, wsparcie psychologa. Dzieciaki mają też swoją platformę do spotkań (również w realu), nasze dziecko na razie z niej nie korzystało. Bonusem jest zaplanowanie sobie roku szkolnego wg własnych potrzeb - np. córka zdała już wszystkie egzaminy z przedmiotów, które ją mniej interesują, a teraz uczy się tych maturalnych. Mieliśmy ogromne obawy co do zmiany, bo to jest zupełnie inny system uczenia, ale nie żałujemy. ED to dobre rozwiązanie dla tych, którzy cenią wolność i biorą za nią odpowiedzialność. Na pewno nie dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 14:48 Piękna reklama po pół roku od założenia wątku Odpowiedz Link Zgłoś
huckelberryfinn Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 14:53 Akurat Chmura nie musi się reklamować. Kolejna chętnych zakręca (dosłownie). Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 14:59 Chmura ma ten problem, że firm chętnych na subwencje jest coraz więcej. Eldorado się skończy wszystkim z dniem wprowadzenia stacjonarnych egzaminów z osobą z zewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 16:24 No po ostatnich ruchach lex czarnek już nie ma chyba tylu chętnych Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 17:51 Lex czarnek zawetowanie. Potencjalni chętni przecież o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 18:18 Na razie. Ale egzaminy online wciąż niepewne Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 18:21 Co to znaczy niepewne? Tylko ustawą można to regulować, czyli ograniczać formę egzaminów. I co? Kolejna ustawa? Znowu weto? Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 18:38 Skoro to nie laurka, a wygląda 100%na taką, , to jaki byl cel podbicia wątku po 5miesiacach od zalozycielskiego. Akurat teraz, tuż przed wystawianiem oceń półrocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
huckelberryfinn Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 21:49 Pół roku temu szukaliśmy sprawdzonych informacji o Chmurze i o edukacji domowej od osób które mają w niej dzieci i własne doświadczenia, a nie tylko "przemyślenia Pana Henia". Z tego powodu jeśli możemy w tej chwili pokazać naszą perspektywę to się nią dzielimy, bo wiemy, że dla osób stojących na progu decyzji może być pomocna. Na razie jedynym minusem Chmury były szybko znikające terminy egzaminów, teraz jest już lepiej. Patrząc na planowane zmiany w ed akurat nam jest wszystko jedno czy egzaminy są on-line, czy będą stacjonarnie (choć jeśli byłby zakaz on-line dla ed, to powinien on także dotyczyć studentów i szkól wyższych). Nie jest nam za to wszystko jedno, że została obcięta subwencja. Jest to bardzo nie ok. ps. Laurka? Fajnie, że tak to postrzegasz. Faktycznie, chyba pierwszy raz od początku edukacji dzieci nie mamy się o co czepiać Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 07.01.23, 07:37 No nadal nie odniosłaś się do terminu publikacji posta. Jestes tak zachwycona szkola, że wygrzebałaś watek sprzed pol roku i podzieliłaś się opinią z całym światem Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 07.01.23, 07:40 A z zachwytami poczekajmy moze, aż pierwszy rocznik zda maturę Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 07.01.23, 08:18 Wam moze wszystko jedno, ale umówmy się- egzamin, na który opracowuje się 3pytania z dostepnej na platformie listy lub przygotowuje projekt w żaden sposób nie weryfikuje wiedzy ucznia. I to z jezyka polskiego w LO!. Dokładnie wczoraj przeczytałam taka odpowiedź na ogólnodostępnej grupie uczestników. Sama idea ED jest ok, ale forma egzaminow w wychwalanej przez ciebie szkole, to moim zdaniem pójście na łatwiznę i sposób przyciagniecia jak największej liczby uczniow=subwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
huckelberryfinn Re: Szkoła w chmurze 07.01.23, 10:58 A Ty dlaczego tak aktywnie piszesz w wątku sprzed pól roku? Nie podoba Ci się ed - Twoja sprawa, ale dlaczego krytykujesz innych? Ucz swoje dzieci jak chcesz i gdzie chcesz. Daj przestrzeń innym, by robili po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 07.01.23, 12:41 Bo nie znoszę spamu. Bo nie znoszę półprawd. Nie zabraknie wyciągnęłam wątek. Na moje pytania nie odpowiedziałaś. Do ED kompletnie nic nie mam, co więcej uważam, że dla niektórych rodzin i dzieci jest świetnym rozwiazaniem Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 14:54 Co jak co, w przeciwieństwie do poziomu nauki, chmura marketing ma na poziomie, choć z etycznością tego marketingu jest poważny problem😀 Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 17:38 mia_mia napisał(a): > Co jak co, w przeciwieństwie do poziomu nauki, chmura marketing ma na poziomie, > choć z etycznością tego marketingu jest poważny problem😀 Nawet jeśli, to wolę to, niż "etyczność" rządzących na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 12:38 Mojej koleżanki córka, po roku liceum stacjonarnego, przeniosła się do chmury. Uważam, że to najlepsza alternatywa dla beznadziejnej szkoły systemowej. Jeśli moje dziecko w liceum trafi tak źle jak teraz w podstawówce, to pójdzie do chmury. Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 13:08 Gdyby nie było wyraźnego wskazania natury medycznej, zaburzenia, fobii szkolnej, przemocy w szkole to nie ulegałabym. 2 LO to tylko 2 lata do matury. Życia w chmurze później nie ma (chyba że studia i praca tylko online) trzeba sobie radzić pomimo źle działającego systemu w wielu dziedzinach. Trening na etapie szkoły jest jak szczepionka na dalszą część życia Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 14:08 joana012 napisała: > Trening na etapie szkoł > y jest jak szczepionka na dalszą część życia Ta "szczepionka" może zabić. Naprawdę nie widzę korzyści. Ludzie mają traumę na całe życie. I już jako dorośli szkołę wspominają bardzo źle. Jak codzienne wystawianie na hejt, słuchanie o tym jak jesteś beznadziejny może uodpornić na życie?? Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 14:41 awf-33 napisała: > joana012 napisała: > > > Trening na etapie szkoł > > y jest jak szczepionka na dalszą część życia > > Ta "szczepionka" może zabić. Naprawdę nie widzę korzyści. Ludzie mają traumę na > całe życie. I już jako dorośli szkołę wspominają bardzo źle. > > Jak codzienne wystawianie na hejt, słuchanie o tym jak jesteś beznadziejny może > uodpornić na życie?? Jeśli ktoś jest na to codziennie narażony to jest ofiarą przemocy więc wskazanie do chmury jest Ale chyba wszystkie dzieci nie słyszą tego codziennie od nauczycieli czy rówieśników Odpowiedz Link Zgłoś
huckelberryfinn Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 13:31 Przejście na edukację domową wymaga zmiany sposobu myślenia o szkole. Jeśli ktoś uważa, że bez bata dziecko się nie nauczy, że rolą nauczyciela jest weryfikowanie i sprawdzanie wiedzy, wystawianie ocen, to ciężko będzie mu się odnaleźć w innym systemie. Dla nas odkryciem po wyjściu z systemu jest to, że istnieje mnóstwo miejsc w których wiedza jest przekazywana lepiej niż w szkole. Nie mieliśmy szczęścia do nauczycieli, którzy potrafiliby dostrzec i rozwijać talent, raczej spotykaliśmy mierniczych, którzy wystawiali noty. Tego nie potrzebujemy. Momentem przełomowym była sytuacja, gdy pani od geografii wystawiła chorującemu od kilku tygodni dziecku ocenę zero! za sprawdzian i upierała się, że skoro nie pisała sprawdzianu to jest zero ... Nawet jasne przepisy w tej sprawie jej nie przekonały. Szkoda nam czasu na takich "nauczycieli". Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 06.01.23, 18:43 A to 0 nie bylo równoznaczne z "nb"? U nas to właśnie znaczyło, nie było liczone do średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
1lifecolor Re: Szkoła w chmurze 07.01.23, 08:27 ED nie oznacza znaku równości z SCHW, a tak można wywnioskować po tym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
debil12 Re: Szkoła w chmurze 28.10.23, 23:50 Witam, chciałbym dolaczyc do szkoły w chmurze na 4 klase liceum, teraz mam 17 lat, ale w lutym koncze 18 czy da sie to jakos zalatwic? Odpowiedz Link Zgłoś