28.08.22, 12:35
Radźcie, proszę. Wady i zalety. Cukrzycy ani insulinooporności mi nie stwierdzona, ale jest w rodzinie, po tej linii po której ewidentnie problemy cielesności dziedziczę, więc chcę spróbować zapobiec. Czy jakieś skutki niepożądane? Coś piszą o nerkach.
Nienawidzę niesłodzonej kawy, a na uspokojenie piję czarną herbat z cytryną i cukrem, taką mi kiedyś niania robiła. Więc kawa codziennie, i ta herbatka czasem, i czasem jogurt do borówek.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: ksylitol 28.08.22, 12:41
      Mało słodzę (co nie znaczy, że nie jem słodyczy) i staram sie uprawiać płodozmian: cukier trzcinowy i z buraków, biały i brązowy (ale nie farbowany karmelem), ksylitol, syrop z agawy, cukier kokosowy, syrop klonowy itd.

      Ksylitol mi nigdy nie szkodził, ale też nigdy z nim nie przesadzałam.
      • karme-lowa Re: ksylitol 28.08.22, 12:45
        Spróbuj erytrol. Jeśli coś dosładzam, to właśnie nim.
        • karme-lowa Re: ksylitol 28.08.22, 12:47
          A jeśli chodzi o ksylitol, to tez mi nie szkodził. Gdy użyjesz za dużo w ciągu dnia, to może powodować biegunkę.
          • nangaparbat3 Re: ksylitol 28.08.22, 12:59
            Zaczęłam od dwóch łyżeczek z borówkami i jogurtem, co było deserem do obiadu: pięć małosolnych schrupanych w aucie w korku i kapusty kiszonej posypanej kminkiem - żadnych atrakcji po nie było big_grin
        • nangaparbat3 Re: ksylitol 28.08.22, 12:51
          Słodzik ten najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej.
          Gliceryna odpadowa trochę mnie przeraża, ale jako wrocławianka na pewno spróbuję - idąc za radą Choco i stosując różne produkty.
      • nangaparbat3 Re: ksylitol 28.08.22, 12:46
        O widzisz, płodozmian zawsze najlepszy, oświeciłaś mnie, dzięki smile
      • snakelilith Re: ksylitol 28.08.22, 12:57
        Syrop z agawy zawiera 70-75% fruktozy. Bardzo nie polecam.
        • chococaffe Re: ksylitol 28.08.22, 13:02
          ze dwa trzy razy na rok używam, nie sądzę, że sobie zaszkodzę. Herbaty czy kawy nie słodzę, artykułów słodzących używam do przetworów, sernika kilka razy w roku, crumble i gęsi/kaczki (miód lub syrop klonowy).

          Zdecydowanie bardziej mi szkodzą regularne słodycze big_grin
          • snakelilith Re: ksylitol 28.08.22, 14:01
            Ze dwa trzy w roku to i heroina nie zaszkodzi. Piszę to tylko, gdyby ktoś uznał, że te egzotyczne syropy są lepsze od zwykłego cukru. Zwykle nie są. W ogóle wszystkiego, co ma dużo fruktozy lepiej unikać.
      • triismegistos Re: ksylitol 28.08.22, 13:30
        Cukier to cukier, co za różnica biały czy brązowy 🤷
    • 1matka-polka Re: ksylitol 28.08.22, 12:49
      Ksylitol to sraczka. Cos cie ciagnie ostatnio w tym kierunku...
      • nangaparbat3 Re: ksylitol 28.08.22, 12:52
        Zdecydowanie wolę od przemarszu wojsk tongue_out
        • princesswhitewolf Re: ksylitol 28.08.22, 12:54
          O. I teraz watek robi sie ciekawy!
    • princesswhitewolf Re: ksylitol 28.08.22, 12:53
      A nie mozesz isc a kierunku Erythritol i Stevia?

      Musi byc Ksylitol?
      • nangaparbat3 Re: ksylitol 28.08.22, 13:01
        Nie musi, ale przeczytałam że to z drzew i mi się spodobało. Będę używać różnych na zmianę, jak radzi Choco.
    • primula.alpicola Re: ksylitol 28.08.22, 12:54
      Erytrytol lepszy.
    • furiatka_wariatka Re: ksylitol 28.08.22, 12:59
      Ja używam ksylitolu na codzień, dodaje do wypieków zamiast cukru itd Mnie głównie przekonuje argument o tym, ze nie psuje zębów, w żaden sposób mi nie szkodzi, dziecko również spożywa.


      • marzeka11 Re: ksylitol 28.08.22, 13:16
        furiatka_wariatka napisał(a):

        > Ja używam ksylitolu na codzień, dodaje do wypieków zamiast cukru itd Mnie główn
        > ie przekonuje argument o tym, ze nie psuje zębów, w żaden sposób mi nie szkodzi
        > , dziecko również spożywa.
        >
        >
        To mam pytanie: zawsze do ciast używam cukru, chociaż z reguły połowę niż jest w przepisie- ile tego dodajesz: jeżeli pół szklanki cukru to tak samo pół szklanki ksylitolu?
        • bruy-ere Re: ksylitol 28.08.22, 15:23

          > To mam pytanie: zawsze do ciast używam cukru, chociaż z reguły połowę niż jest
          > w przepisie- ile tego dodajesz: jeżeli pół szklanki cukru to tak samo pół szkla
          > nki ksylitolu?

          Tak, ja zastępuję cukier ksylitolem w proporcji 1:1.
          Natomiast erytrol jest dużo mniej słodki i trzeba go dać więcej.
        • furiatka_wariatka Re: ksylitol 28.08.22, 22:46
          Ja tez daję tyle ile dałabym cukru, czyli zazwyczaj dużo mniej niż jest w przepisie
    • mamtrzykotyidwato5 Re: ksylitol 28.08.22, 13:21
      Ksylitol może powodować (nie u wszystkich) stan zapalny śluzówki w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie można sobie wyhodować super hemoroidy, albo szczelinę odbytu, nie wspominając o swędzeniu, pieczeniu i bólu w wiadomym miejscu.

      Ksylitol nie nadaje się też dla alergików/astmatyków, bo to brzoza, a 99% alergików w większym lub mniejszym stopniu jest uczulona na brzozę.
      Twierdzą wprawdzie, że ksylitol nie uczula, bo w ksylitolu nie ma białek brzozy, ale to nie zupełnie jest prawdą, o czym miałam wielokrotną nieprzyjemność przekonać się osobiście.
      • mallgosia76 Re: ksylitol 28.08.22, 14:03
        Pamiętajcie- nie każdy wie.
        Ksylitol jest ZABÓJCZY DLA PSÓW!!!!
    • abecadlowa1 Re: ksylitol 28.08.22, 15:25
      Ksylitol jest z brzozy. Ja nam alergię na brzozę. Po ksylitolu bardzo źle się czuję.
    • bruy-ere Re: ksylitol 28.08.22, 15:27
      Używam od wielu lat, zastępując cukier w proporcji 1:1. Ciasta, gofry, naleśniki - wszędzie.

      Co do sensacji żołądkowych - to kwestia osobnicza. U nas (4-osobowa rodzina) nic nikomu nigdy nie było. Ale znam osoby, u których nawet mała ilość powoduje wiadome sensacje.
    • mika_p Re: ksylitol 28.08.22, 15:37
      Zacznij słodzić kawę mniej, a jak się przyzwyczaisz, to za jakiś czas znowu mniej.
      Parę lat temu przeszłam z 2 łyżeczek cukru do kawy na 1, dłużej została mi pamięć mechaniczna niż smak. Jak po kilku dniach odruchowo sypnęłam 2 łyżeczki cukru, to okazalo się, że kawa się nie da wypić.
      Potem zmniejszyłam ilość cukru o polowę i znów o połowę teraz sypię tylko tyle, co na czubku łyżeczki. I chodzi o gest, nie o smak, bo jak mi czasem dziecko przez pomyłkę zrobi gorzką (tatuś nie słodzi), to różnicy nie czuję

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka