Dodaj do ulubionych

Hiszpania aborcja

13.09.22, 08:39
W Hiszpanii legalna aborcja od 16 roku życia, darmowa. Hiszpania? Jeszcze to niedawna taka superkatolicka? Druga Irlandia.?

noizz.pl/spoleczenstwo/aborcja-bez-zgody-rodzicow-od-16-roku-zycia-hiszpanski-rzad-zatwierdzil-projekt/df4klld
Obserwuj wątek
    • bulzemba Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 08:48
      Obecnie w Hiszpanii ludzie "dziękują" kościołowi za jego związek z Franco. Krzyż jest postrzegany podobnie jak swastyka.
      • homohominilupus Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:42
        bulzemba napisała:

> Obecnie w Hiszpanii ludzie "dziękują" kościołowi za jego związek z Franco. Krzy
        > ż jest postrzegany podobnie jak swastyka.

Właśnie mialam to pisać.
        Tutaj kosciol wyżej dupy nie podskoczy po tym co wyprawiał za czasów Franco.
      • malenka9 Re: Hiszpania aborcja 14.09.22, 15:11
        bulzemba napisała:

> Obecnie w Hiszpanii ludzie "dziękują" kościołowi za jego związek z Franco.

Dopiero teraz sobie o tym przypomnieli? O Franco i jego związek z kościołem? ZA chwilę Niemcy wyskoczą z Hitlerem. Jestem ateistką i Kościoła nie bronię, ale uważam. ze obecna nagonka na Kosciół jest sterowana z góry i ma to związek z nową odsłoną komunizmu, która nadchodzi.
        • arthwen Re: Hiszpania aborcja 14.09.22, 15:17
          Nie, nie przypomnieli, po prostu pokolenie, które KK wybaczało wszystko, właśnie wymiera, a następne pokolenia już się tak łatwo nie dają księżom manipulować. Ot i tyle. U nas też tak będzie i też z opóźnieniem.
        • paskudek1 Re: Hiszpania aborcja 14.09.22, 16:13
          Jaka nagonka na kościół? Że wreszcie mówi się głośno o bez oporu o ich zbrodniach? Och rzeczywiście, nagonka. Biedulki
        • bulzemba Re: Hiszpania aborcja 14.09.22, 16:29
          Poczytaj o kradzieży dzieci firmowanej przez kk a przestaniesz się dziwić antypatii Hiszpanów wobec kościoła. Ja uważam że to cud boski że tam nie zapłonęły antykatolickie stosy.
        • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 14.09.22, 16:38
          Jestem ateistką i Kościoła nie bronię, ale

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • paskudek1 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 08:54
      Co więcej, tabletka dzień po obowiązkowo dostępna i bez recepty.
      • pani_tau Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:37
        Na sto procent będą łykać je jak cukierki jak powiedział...nie wiem który to był, Radziwiłł?
        Mocno mnie zastanawia jaki rodzaj cukierków się łyka.
        • livia.kalina Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:42
          Oczywiście- albowiem kobietki są takie głupiutkie, że mądrzy właściciele penisów i jader muszą za te biedaczki myśleć. Wszystkie chyba czujemy przeogromną wdzięczność, że konserwatywni panowie tak o nas dbają!
          • bene_gesserit Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:54
            Tak, bo religia przecież zakazuje użycia prezerwatywy, więc co oni, biedni misie, mogą zrobić.
          • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 11:25
            albowiem kobietki są takie głupiutkie, że mądrzy właściciele penisów i jader muszą za te biedaczki myśleć.

Nawet feminizm tak uważa, nie dając kobietom prawa do prostytucji i surogacji.
            • semihora Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:08
              woman_in_love napisała:

> albowiem kobietki są takie głupiutkie, że mądrzy właściciele penisów i jader
              > muszą za te biedaczki myśleć.

>
              > Nawet feminizm tak uważa, nie dając kobietom prawa do prostytucji i surogacji.

Który feminizm, robaczku?
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:18
                Każdy cywilizowany, jedno i drugie to przede wszystkim wyzysk i krzywda kobiet.
              • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:33
                Który feminizm

Zdecydowana większość nurtów.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:25
              woman_in_love napisała:

> albowiem kobietki są takie głupiutkie, że mądrzy właściciele penisów i jader
              > muszą za te biedaczki myśleć.

>
              > Nawet feminizm tak uważa, nie dając kobietom prawa do prostytucji i surogacji.

Oezuuuu, a Ty znów to samo? Ileż można.
              • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:33
                ale ileż można o aborcji
                • bulzemba Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:14
                  Od braku surogacji nie zdechniesz, od braku aborcji da się.
                  • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 15:38
                    Od braku surogacji nie zdechniesz

moze tak byc, gdy ktoras popelni samobojstwo bo bez dziecka nie bedzie miec sensu zycia
                    • bulzemba Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 16:17
                      Coś takiego tylko potwierdza że ta osoba nie powinna mieć dzieci.
                      • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 16:32
                        ależ powinna mieć: adoptuje dziecko 17-latki, która będzie musiała urodzić i oddać do adopcji, bo tak rodzice chcą
                        • bulzemba Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 21:16
                          Serio powierzyłabyś dziecko osobie na tyle niestabilnej psychicznie że brak zaspokojenia instynktu macierzyńskiego spowodował by targnięcie się na własne życie?
                          • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 21:41
                            to niestabilność? to natura i instynkt, a nie niestabilność
          • memphis90 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:31
            > kobietki są takie głupiutkie, że mądrzy właściciele penisów i jader muszą za te biedaczki myśleć
            Pod warunkiem, że nie zobaczą tym trzecim okiem gołego pępka i że mają seks co najmniej 3x w tygodniu, inaczej właściciele penisów nie panują nad sobą i trudno ich za to winić. Taka biologia, natury nie oszukasz, cóż poradzić, nieś swój krzyż w pokorze.
          • majenkir Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:36
            livia.kalina napisała:
            > Oczywiście- albowiem kobietki są takie głupiutkie,

A Ty uwazasz, ze wszystkie kobiety są mądre? Osobiście znam dziewczynę, która ten plan b łykała tyle razy, ze już sama nie pamięta ile tego było.(Ale uważam, ze powinno być dostępne bez recepty 24h, żeby nie było).
            • mamkotanagoracymdachu Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:44
              No i co z tego, ze łykała ileś tam razy?
            • livia.kalina Re: Hiszpania aborcja 14.09.22, 16:30
              >A Ty uwazasz, ze wszystkie kobiety są mądre?

a dlaczego miałabym tak uważać? Tyle samo głupich w gronie kobiet, co i w gronie mężczyzn. Nie widzę w związku z tym żadnego powodu, żeby jedni mieli myśleć za drugie i odbierać im prawo do samostanowienia.
        • memphis90 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:29
          >Mocno mnie zastanawia jaki rodzaj cukierków się łyka.
          Prozaczki...
    • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 09:03
      Z tego co kojarzą, zarówno altruistyczna jak i komercyjna surogacja jest dostępna w Portugalii i Hiszpanii.

A więc społeczeństwo nie potrzebuje tam dawczyń małych słodkich bobasków, które musiałyby urodzić, żeby potem móc oddać do adopcji. Zatem zmiana OK.
    • homohominilupus Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:43
      Co więcej, 16latka może pójść na aborcję bez wiedzy i zgody rodziców. To ci dopiero.
      • triss_merigold6 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:45
        Trochę chore.
        • homohominilupus Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:55
          Dlaczego?
          • triss_merigold6 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 11:01
            Nie wiem jak w hiszpańskim systemie, ale w polskim rodzic odpowiada za zdrowie nieletniego i powinien mieć wiedzę o procedurach medycznych, jakie dotyczą dziecka, przyjmowanych lekach etc. Nie wiem jak to pogodzić z możliwością zrobienia aborcji w klinice (pigulka po to jednak co innego, mniej inwazyjna).
            • berber_rock Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:45
              Ta odpowiedzialnosc rodzica to chyba jakis nowy wynalazek.

16-latka bedac, hodzilam do pani gin sama, dostawalam a i o wszem recepty na pigulki, wykupywalam je sama, rodzice do tej pory nie wiedza ze of 16 roku zycia jechalam na pigulkach.

Tak, wiem - aborcja to troche inny kaliber, but still - daloby sie zrobic bez wiedzy opiekunow.
              • triss_merigold6 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:48
                Tak, ja też. W latach 90-tych.
                • berber_rock Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:49
                  No widzisz.
                  A teraz jestes w innych butach i Ci przeszkadza ...
                  • triss_merigold6 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:53
                    Pójście przez 16-latkę do lekarza samodzielnie mi nie przeszkadza, zabieg w szpitalu bez wiedzy rodziców bardziej.
                • hanusinamama Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:57
                  I nagle jestes rodzicem i chcesz inaczej??
                  • triss_merigold6 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:02
                    Czego nie zrozumiałaś w informacji, że nie przeszkadzałaby mi możliwość samodzielnego pójścia do lekarza przez nieletniego 16+ na diagnozę i po receptę?
                    Zabieg, interwencja chirurgiczna, sedacja to inny kaliber ryzyka.
                    • paskudek1 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:29
                      Sęk w tym że aborcja farmakologiczna to żaden zabieg. Można to zrobić w domu.
                      • berber_rock Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:45
                        Sek w tym ze rozmawiamy o normalnej aborcji, a nie farmakologicznej.

A co do farmakologicznej to tez nie do konca masz racje:
                        - mozna ja zrobic do 9 tc
                        - i owszem da sie w domu, ale czesc z tych poczynan i tak konczy sie w szpitalu (odwodnienie, anemia, utrata przytomnosci etc.)
                      • berber_rock Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:52
                        paskudek1 napisała:

> Sęk w tym że aborcja farmakologiczna to żaden zabieg. Można to zrobić w domu.

A tak juz OT to paradny pomysl: juz widze 16-latke, ktora w domu w tajemnicy przed rodzicami robi aborcje farmakologiczna.
                        Ty przechodzilas kiedys poronienie? Wiesz jak to wyglada?
                        • thank_you Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:57
                          Pewnie poprosi koleżankę o towarzyszenie jej w tym czasie w domu, niekoniecznie przyznając się, co przed chwilą połknęła.
                          • berber_rock Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 14:00
                            tak, tak - a rodzicom zafunduje wczasy ALL IN w jakims pieknym zakatku globu, zeby miec ich z glowy. wink
                            • thank_you Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 14:22
                              Yyy, myślisz, ze aborcja farmakologiczna trwa tygodniami i jest wypisana na twarzy? W doskonałej większości, w początkowej fazie ciąży, daje odczucia jak przy mocniejszy skurczach w trakcie okresu.
                        • paskudek1 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 14:02
                          Nie, ale ostatnio dużo czytam na ten temat i jest to do zrobienia w domu. Tak, wiem, to niekoniecznie musi być przyjemne ale nie oznacza że należy demonizować aborcję. Nie, wbrew temu co nam atyabircjonisci wmawiają, aborcja nie musi być krwawą jatką.
                          • berber_rock Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 14:18
                            Tak, jest to "do zrobienia".
                            Ale nigdy nie wiesz, jak sie wypadki potocza.
                            Ja na przyklad dostalam od lekarza pigule przy poronieniu i nie zadzialala. Musialam tak czy siak isc na zabieg.

Moja kuzynka spedzila cala noc w toalecie, maz donosil ciepla herbatke i kocyk, bo tracisz sporo krwi i energii i w pewnym momencie po prostu szczekasz zebami.
                            A Ty piszessz cos o tym, ze da sie to zrobic w domu i dyskretnie.
                            No w 3 tc pewnie sie da ...
                            • thank_you Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 14:23
                              Bo da się, także w 8 czy 10 tc.
                            • hanusinamama Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:27
                              No to koleżanka jakiś ekstremalny przypadek.
                              Jeżeli rodzic sobie zapracował na brak zaufania u dziecka to lepiej tak niż jakimś lewym specyfikiem z netu.
                        • hanusinamama Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:25
                          Ja przechodziłam 2 razy. Raz musiałam być czyszczona bo to był 12 tydzien. Drugi raz (8 tydzien) bez wiekszych atrakcji fizycznych (psychicznie gorzej ale ja bardzo chciałam miec to dziecko).
                          I tak lepiuej by było z mamą czy tatą...ale nie kazdy rodzic się nadaje na takie wsparcie
                    • joana012 Re: Hiszpania aborcja 14.09.22, 14:44
                      triss_merigold6 napisała:

> Czego nie zrozumiałaś w informacji, że nie przeszkadzałaby mi możliwość samodzi
                      > elnego pójścia do lekarza przez nieletniego 16+ na diagnozę i po receptę?
                      > Zabieg, interwencja chirurgiczna, sedacja to inny kaliber ryzyka.

Skoro 16 latka może legalnie współżyć to i zabiegi ginekologiczne może przechodzić bez udziału rodziców. Dla mnie to logiczne
                      Jedyne co można zrobić to zadbać o takie relacje, aby dziecko przyszło samo po wsparcie
              • krejzi.agusia.lajtova.gerek Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:41
                W wieku 16 lat tabsy to standard. A wcześniej jak się zabezpieczałaś?
            • hanusinamama Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:51
              Tak i połowa każe dziewczynie urodzić...co tez jest w jakimś stopniu dla niej niebezpieczne.
              • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:51
                w każdym wieku poród jest niebezpieczny
                • gaskama Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:03
                  Życie jest niebezpieczne. Co więcej... z wiekiem zyskuje na byciu niebezpiecznym.
              • bene_gesserit Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 14:37
                hanusinamama napisała:

> Tak i połowa każe dziewczynie urodzić...co tez jest w jakimś stopniu dla niej n
                > iebezpieczne.

Zmuszenie kogokolwiek do porodu jest nie niebezpieczne, ale zwyczajnie nieludzkie.
                • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 15:40
                  nieludzkie to jest zabijanie nienarodzonych

• mamkotanagoracymdachu Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:48
                    woman_in_love napisała:

> nieludzkie to jest zabijanie nienarodzonych
                    >

Nie da sie zabić kogos, kto sie nie urodził, z definicji wink
                    • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:04
                      a no można - bo żyją w macicy
        • pampelune Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:58

> Trochę chore.

Sądzę, że może również za ich wiedzą i zgodą, jeśli woli.
        • quilte Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 11:03
          No może i nie jest to idealne, ale wyobraź sobie szesnastolatkę, której rodzice są antyczojsowcami. I mogą decydować.
          • triss_merigold6 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 11:07
            Wyobrażam sobie, słabe.
            Zresztą nie trzeba daleko szukać, w dyskusjach o ciążach nieletnich 90% pań na ematce deklaruje, że oczywiście 17-letnia córka powinna urodzić, pomogą etc.
            • miabia Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:41

> Wyobrażam sobie, słabe.
              > Zresztą nie trzeba daleko szukać, w dyskusjach o ciążach nieletnich 90% pań na
              > ematce deklaruje, że oczywiście 17-letnia córka powinna urodzić, pomogą etc.

Ty się nie masz czym przejmować pod tym względem. Wystarczy poczytać Twoje posty i one działają jak darmowa pigułka antykoncepcyjna - od razu się odechciewa dzieci i rodzicielstwa. I to nie tylko nastolatkom, ale większości kobiet w wieku rębnym, czyli 17 - 35 powiedzmy.

Powinni reklamować Twoje posty jako najlepiej dzialajacy antydzieciowy zniechecacz 😎
            • cosmetic.wipes Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:49

> 90% pań na
              > ematce deklaruje, że oczywiście 17-letnia córka powinna urodzić, pomogą etc.

Chyba se jaja robisz.
              • kamin Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 21:45
                Raczej były głosy przeciwko zmuszaniu 17 łatki do aborcji (gdyby jej jakimś cudem sama nie chciała).
        • semihora Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:12

> Trochę chore.

Jednak nie. To jest dobre rozwiązanie dla córek różnych andab albo triss, które chciałyby skontrolować każdy aspekt życia swojego dziecka.
          • sumire Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:21
            Też.
            I dla tych, u których do ciąży przyczynił się członek rodziny.
          • triss_merigold6 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:24
            Och, ja jestem zdecydowanie przeciwna rodzeniu przez nastolatki.
            • livia.kalina Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 14:12
              ale swoje, prawda? Bo już cudze, podejmujące taką decyzję bez wiedzy rodziców, jeśli ci tej decyzji nie, pozwoliliby im podjąć, są już dla ciebie "chore".
        • lauren6 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:26
          Nie. Chore jest zmuszanie dziecka do rodzenia dziecka.

W Polsce również sąd rodzinny może tymczasowo ograniczyć władzę rodzicielską, jeżeli szurnięci rodzice odmawiają zgody na ratowanie zdrowia lub życia dziecka. Potraktuj taką aborcję jako ratowanie zdrowia psychicznego.
        • thank_you Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:52
          Dla Ciebie chore jest decydowanie o zabiegach w wieku 16 lat, dla innego 18. Cóż, ustawodawca musiał przyjąć jakieś ramy.
      • krejzi.agusia.lajtova.gerek Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 10:48
        Prawidłowo. Ibiza parties bez kosekwencji smile
        • yuka12 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 11:24
          Na Ibizę jeździły masowo angielskie nastolatki a także wszyscy, którzy chcieli bawić się, tańczyć, szaleć i upijać się po 23:00.
          Co dla hiszpańskich nastolatków nie było chyba aż taką atrakcją.
        • borsuczyca.klusek Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:40
          A ty Stavros chciałbyś przyjść na świat jako konsekwencja czyichś kiepskich wyborów życiowych?
      • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 11:21
        akurat to powinno być zabronione

no chyba, że idziemy na całość i dajemy prawo 16-latkom do decydowania o wszystkim, łącznie z przyjmowaniem leków, chodzeniem do lekarza i wykonywaniem operacji
      • maly_fiolek Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 11:55
        Jest to wybitnie nielogiczne.
        16 latka z przeziębieniem - rodzic musi być u lekarza.
        16 latka do poważnego zabiegu - aborcji - rodzic niepotrzebny.
        • aguar Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 11:57
          Ja to raczej interpretuję tak, że dzieci powinny mieć prawo nie rodzić dzieci, nawet jeśli ich właśni rodzice mają na ten temat inne zdanie.
          • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:09
            a czy mają mieć prawo odmowy antybiotyków?
            • aguar Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:15
              Mogą wypluć smile
          • mamkotanagoracymdachu Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:34
            Sprobuj zmusić 16-latka do wzięcia syropku wbrew jego woli.
            • zuzanna_a Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 13:14
              hasło do wifi powinno załatwić problem tongue_out
        • jakis.login Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:17
          maly_fiolek napisała:

> Jest to wybitnie nielogiczne.
          > 16 latka z przeziębieniem - rodzic musi być u lekarza.
          > 16 latka do poważnego zabiegu - aborcji - rodzic niepotrzebny.

W Hiszpanii?
          • maly_fiolek Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 12:20
            > W Hiszpanii?
            Aaa nie wiem. W Polsce być musi (i szlag mnie z tego powodu trafia).
            • memphis90 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:57
              Nie musi. Dajesz upoważnienie i nie musisz być obecna.
    • ritual2019 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:21
      Dobra wiadomosc. Polski to nigdy nie bedzie dotyczyc.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:35
        Będzie, będzie...
        • ritual2019 Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 18:46
          Tiaaa...😀
        • woman_in_love Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:06
          w 2050

a nie...
          • krejzi.agusia.lajtova.gerek Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:22
            16 lat to pierwsza nieśmiała jaskółka. Dążymy do 14, potem 12. Wolny świat bez klech.
    • chicarica Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:22
      W okolicach 2005-2006 obraził się na mnie znajomek, polski niby-nie-katolik-niby-obiektywny-ale jak mu opowiedziałam, że w Hiszpanii ludzie przestają chcieć mieć cokolwiek wspólnego z KK (wtedy akurat wybuchały tam skandale dotyczące kradzieży dzieci z oddziałów położniczych przez zakonnice i oddawania tych dzieci do adopcji "prawilnym" rodzinom). Bardzo mocno zaciskał oczy, twierdził że to tylko moi znajomi tacy lewaccy, że to nieprawda, ostatecznie się obraził. Dziś, ponad 15 lat później, już wiadomo że to była fala, w której z KK odeszli prawie wszyscy wierni. Znajomek (chyba) nadal obrażony.
      • arthwen Re: Hiszpania aborcja 14.09.22, 14:18
        To chyba tym lepiej, że się obraził, przynajmniej pozbyłaś się z grona znajomych osoby niezbyt logicznie i trzeźwo myślącej.
    • hanusinamama Re: Hiszpania aborcja 13.09.22, 20:31
      Awantura, ze 16latka moze isc na zabieg bez wiedzy rodzica....przypominam, ze dbajać o normalne relacje z dzieckiem, jezeli dziewczyna wie ze może z kazdym problemem przyjść do rodzica i rodzic pomoże rozwiązać problem zamiast obwiniać, wyzywać....jest spora szansa, ze dziewczyna powie rodzicowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka