Dodaj do ulubionych

Mobilizacja w Rosji

• ga-ti Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:54
      Nie wiem, znajoma Ukrainka (przyjechała, jak wybuchła wojna) bardzo się przejęła, przestraszyła, że to niczego dobrego nie wróży. Wolę myśleć inaczej, choć szczerze to staram się 'nie myśleć', ech.
    • martini-n Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:12
      Desperacki ruch przegrywającego. Ale mam nadzieję, że to zmobilizuje Zachód do przekazywania Ukrainie większej liczby i bardziej zaawansowanej broni.
    • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:02
      >Jak myślicie, jak się ta sytuacja rozwinie?

(PG15 i nie dla doroslych pensjonatek)

Tak. Dzialaniami wojennymi blizej granicy Polski tzn od zach strony tez bo Putin zacznie ataki z powietrza. Chodzi mu o chaos na Ukrainie by rozproszyc wojska Ukr z kontrofensywy. Narazie to byl etap wojny jak z XX wieku. Teraz etap z XXI i inne metody zacznie.

Dla Polski to kolejne pare milionow uchodzcow z Ukrainy i dla krajow na zachodzie po kilkaset docelowo. Problem z tym gdzie ich ulokowac, zreszta seryjny polski ustawodawca nocny pracuje nad ustawa dokoptowywania ludzi do pustych domow jak slyszalam.
      Wojewodztwa wschodniej Polski beda objete stanem nadzwyczajnym w rezultacie. Godzina policyjna tamze.
      Problemy z żywnością tu i tam na swiecie bo Ukr to spichlerz jak wiemy juz chyba, a w Polsce kolejki ale spowodowane sytuacja inna z energetyka i logistyka z Chin. ( Ale to juz inny temat). Te zapasy pod obsmianymi "listwami" moga sie przydac jako dodatkowe wsparcie w chorobie czy gdy nie ma.ktos sily w kolejkach stac.Zreszta to ostatnie nie tylko w Polsce. Zimno. Tu i tam agregaty wlacza instyucje nie raz zima.

Byle elektrowni Putin nie rozwalil albo nie walnal taktyczna bronia bo sie powazna sprawa rozpeta.
      Obym sie mylila

Kurtyna w Dol.

• woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:04
        podoba mi sie co piszesz
        • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:14
          Bo myslisz. Poczekaj az panny wpadna i zaczna biadolic
          ....😂
      • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:09
        *rrr
      • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:13
        Myślę, że spod tego nicku piszą dwie osoby. Albo kreacja tama.
        Niezbyt lotna chichotka, róże i brytyjskie podróże. I straszak pjutinowski.
        Przygotowujący się merytorycznie i robiący swoje, czyli to co dzieje się w necie od startu pandemii z wojną włącznie.
        Co wpis to rosnie moja w tym pewność.
        • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:15
          A z mojej strony rosnie przekonanie o twojej paranoi, pensjonarko 😂😆
          • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:18
            Hej taniarada.... Biust ci podobno urosl w tym watku 😂
            • hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:20
              Ty tak czesto sama do siebie mówisz?? A konsultowałaś to z lekarzem?
              • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:26
                Zwracam sie do taniejrady. ( Wloz okulary) On zawsze wpada na takie watki. Niezawodnie.

A z rozpaczy tez masz urojenia ze ja to taniarada to faktycznie z IQ krucho albo jak ja czytasz ludzi ktorzy cie malo interesuja ledwo co bo sa nieistotni.
                • hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:29
                  Taniusze mam wykasowanego towarzyszko. To ty mylisz tu forumki nie ja.
        • hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:19
          Mam tak samo. Albo princesce sufit spadł na głowę i odkleja się jej substancja szara w mózgu albo jest jak piszesz.
          • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:21
            Boisz sie bardzo, prawda? I jak brakuje argumentow rzeczowych to Grazyna zaczyna sie pienic?

Ja naprawde uwazam co napisalam. Przypomne.
            • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:57
              Możesz również się uważać za nowe wcielenie Napoleona.
              Jesteś ohydnym trolliskiem w szatce milusiej Brytyjki w miedzyczasie.
              W wątkach pandemicznych i wojennych piany jak każdy troll dostajesz. W identycznych momentach.
              • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:02
                Tak, przekonalas mnie ta verbal diahorrea: Z psychiatryka piszesz.
                • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:04
                  Z wygodnej kanapy skarbie.
                  Marzylabys o takiej.
                  • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:15
                    >Z wygodnej kanapy skarbie.
                    Marzylabys o takiej.

Boze te kompleksy finansowe. Tak zazdroszcze ci kanapy 🤦
                    • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:48
                      Kompleksy finansowe ?

Zdziwilabyś się.
                      • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 00:02
                        Tak bardzo sie zdziwiłam i padlam na kolana..o bogaczu ty! Ah jak zazdroszcze

Ile ty masz lat wlasciwie?
                        • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 00:05
                          Wystarczająco dużo by spocone onuce czuć z daleka.
                          • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 00:10
                            No to kiepsko z twoja intuicja..idz spac dziecko.i nie pin tyle.

Masz jakies naiwne myslenie ze jak ktos uwaza, zs Putin ostro zaatakuje to zaraz popiera Rosjan. Prostackie.myslenie. zobaczysz.
                            • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 00:26
                              Dziecko to ja mam skarbie dorosłe.
                              A zobaczę co zobaczę a nie to co wieszczysz.
                              Idź przewietrz sztukaterie przed zaśnięciem, bo w UK wilgoć zniszczy zapasy.
                              • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 00:31
                                No mialam mieszkac w Rosji a nie UK. Zdecyduj sie. 😂
                                • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 06:08
                                  Jak dla mnie możesz mieszkać na Pradze Pólnoc i na przedmieściach Perth.
                                  Ryrające.
                                  Myślę, że całe forum już wie jaka twoja rola tutaj.
          • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:55
            Jest tak jak piszę.
            Zobacz jak różne w tonie i w stylistyce pisania są wpisy.
            Wstrętna osoba.
            • woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:57
              A moze ja i ona to jedno.
              Ja tez was lubie straszyc.
              • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:00
                A bądźcie sobie legionem, albo jedną osobą. Ryra mnie to.

A pomysł na straszenie śmierdzi onucami tak bardzo, że bliżej niż przez ekran nie mam ochoty dotykać.
                Za to fajnie patrzeć jak pikujecie.
                • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:04
                  PG 15 znaczy ze jest powyzej 15 lat wpis. Idz ogladac wieczorynke kobieto...
                  • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:49
                    A to do kogo ?
                    Pozajączkowały się gałązki z nerwów ?
                • nuclearwinter Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:14
                  Przecież Princess nie jest straszna, taka forumowa Baba Wanga, przerażająca mniej więcej tak samo, jak dziecko co założy prześcieradło na głowę i krzyczy "Uuuu!". I w kółko to samo, od miesięcy. Niezbyt wierzę że to troll, raczej myślę że mało ma wrażeń w realnym życiu i się dobrze bawi, bo "dzieje się" - pandemia, wojna, można się poekscytować trochę jak na filmie postapo, a jest na tyle daleko, że myśli że jest bezpieczna od tego wszystkiego. Ja już na zawsze ją będę kojarzyć z listwami z mąkąwink Nie jest to groźne zjawisko, ktokolwiek tu traktuje te wpisy na poważnie?
                  • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:16
                    No gama chyba bardzo sie przejela. Pieni sie i skacze.

Ja pisze co uwazam. Jak sie sprawdzi to przypomne. Jak nie to dodam sygnaturke ze jestem Baba Wanga 😂
                    • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:45
                      Nie pienię się a dzięki takim jak ty już dawno przestałam się bać. Na etapie listew z mąką zaczęlam się twym nickiem wyłącznie bawić.

A tuje wywieź z powrotem na Syberię. Kreacja na ogrodniczkę reaktywacja ?
                  • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:47
                    Trolik.
                    W innych wątkach róże, tuje, muje.
                    A w wojennych jednogłos z trollami w onucach. Zwłaszcza w atakowaniu oponentów. Jedna kalka, tylko kreacja na poczciwinę o malym ogrodowym rozumku.
                    • princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 00:01
                      Gama zastanow sie czy sie tak panicznie boisz tego xo pisze, czy tez lubisz stormshit?

Jesli cinsiennie podoba to nie czytaj. Polexam wygasic mnie. Serdecznie polecam. Pa.

Jeszcze sie drugi etap wojny nie zaczal.na ukrainie a niektorzy juz psychicznie wysiadają 🤦
                      • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:12
                        Mylisz się.
                        Czuję się o wiele silniejsza i sprawcza niż na początku wojny.
                        Chcialabyś wystraszyć a masz skuteczność trzylatka wyskakującego zza stołu i krzyczacego - jestem smokiem !
                  • sol_13 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:57
                    nuclearwinter napisała:

> Niezbyt wierzę że to troll, raczej myślę ż
                    > e mało ma wrażeń w realnym życiu i się dobrze bawi, bo "dzieje się" - pandemia,
                    > wojna, można się poekscytować trochę jak na filmie postapo, a jest na tyle dal
                    > eko, że myśli że jest bezpieczna od tego wszystkiego.

Dokładnie to samo myślę.
                    A kolejni uchodzcy będą na pewno mieszkać w szkołach, a dzieci pójdą na zdalne.
                    Jeszcze na tych działkach ROD mogą mieszkać po uprzednim wysiedleniu emerytów. Chyba, że emeryci umrą na omikrona, to nie trzeba będzie ich pozbawiać działek.
                    • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:10
                      A to nie będzie przymusowych dokwaterowań obywatelom ?
                  • 35wcieniu Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 06:47
                    To nie troll, to po prostu zaburzona osoba. Obstawialabym zespol Aspergera patrząc na to co i jak pisze- maniakalne powtarzanie w kółko tego samego przez fiksacje na jednym temacie (generalnie to jest kilka zdań powtarzanych w różnych konfiguracjach, teraz wojna, wcześniej preppersowanie, wczesniej jak katarynka o tym że ja linczują, teraz że pensjonarki się boją), nienawiazywanie relacji (non stop pisze o "ojcu swego dziecka"- nie o partnerze, który zresztą też wg jej relacji ma zespół Aspergera), przywiązywanie się do nieistotnych szczegółów (wątki o ciąży w których zawsze powtarza że rodziła mając lat 40 i pół- kto poza dziećmi tak mówi?), nierozumienie aluzji i traktowanie wszystkiego dosłownie (wątki w których myślała że kupić mieszkanie za gotówkę znaczy że idzie się do banku z torbą banknotów) itd.
                    Przecież to się składa na jasny obraz.
                    • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 07:43
                      Myślę, ze chce być tak postrzegana. Tej nocy i zresztą wcześniej też, głos w głos z taniuszką podrygiwała.
                      Swoje robi a że nieskutecznie to już peszek.
                    • hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:40
                      Ja obstawiałam, że jej zaszkodziła inhalacja mąką (tą chowaną w podłodze) ...ale faktycznie ona tak pisze od zawsze. Sposób ten sam tylko temat się zmienia.
                • leosia-wspaniala Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 18:17
                  Eeee, przecież ona nie straszy, ona śmieszy. No buagam, mąka pod listwami to już forumowa legenda na miarę bidetu i szczotki do kibla w zmywarce! To żaden troll, raczej osoba o niewielkim rozumku, której się wydaje, że jak posłucha podcastu Bartosiaka to jest geopolityczką. Jest na forum od lat i ma bardzo spójną kreację. Chociaż faktycznie trudno uwierzyć, że taka obyta w świecie, wykształcona i robiąca karierę w Londynie osoba jest tak głupiutka.
                  • annaboleyn Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 18:24
                    Wiesz, ta kariera może być tak samo prawdziwa, jak wiedza polityczno-gospodarcza wink
                    • kandyzowana3x Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 15:03
                      Akurat princes w pewnym momencie i udostepniala swoje zdjecie i wystarczajaco danych osobowych by moc potwierdzic i jej adress i miejsce pracy. To bylo kilka lat temu i rzeczywiscie to co pisala na forum nt swojej pracy sie zgadzalo, podobnie miejsca zamieszkania. Tak sie ciekawie zdarzylo, ze nawet moglam to zweryfikowac.
                      Ja osobiscie najczesciej oczy przecieram ze zdumienia czytajac wiekszosc wpisow, ale cholerka no jakies tam wysokie stanowisko miala przynajmniej kilka lat temu. Dziwniejsze rzeczy sie korposwiecie zdarzaja.
                  • panna.nasturcja Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 19:01
                    Zgadzam się z Leosią. To nie jest troll, to jest ktoś kto się na gadanie trolli nabiera, zwłaszcza, ze nie tylko rozumek jest mały, ale i zdolność rozumienia ojczystego języka.
                    A problemy z oskarżaniem piszących tu osób o to, co napisał ktoś zupełnie inny pokazują beznadziejną pamięć i analizę informacji.
                    Natomiast nie uwierzę w żadne obycie w świecie, karierę i wykształcenie.
                    • panna.nasturcja Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 20:07
                      Zobacz jej najnowsze wpisy w wątku o tabletkach z jodem. Ona naprawdę myśli, że mi wołek mąkę zjadł, bo źle przechowywałam.
                      Nie rozumie żartu, ironii, sarkazmu, złośliwości nawet.
                      To jest jedno z trzech: granica normy w inteligencji, jakieś zaburzenie nie pozwalające ogarniać emocji, niedosłownośći przekazu itd albo (jednak) język polski nie jest jej językiem ojczystym.
                      • annaboleyn Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 20:20
                        Do mnie bredziła coś o dziecku, szkole, oprawkach, do dziś nie wiem, o co jej chodziło. Zapytałam, a jakże, ale jakoś nie widziałam odpowiedzi. Inna sprawa, że sądząc po formie postów - była dość, hm, zmęczona. Może chodziło o tabletki rozdawane w szkołach wink Za nią nie trafisz.
                        • panna.nasturcja Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 23:04
                          Oj fakt.
      • profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 06:46
        Po pierwsze - fala uchodźców z Ukrainy po pierwszych miesiącach paniki znacznie się rozrzedziła - część z nich wtopiła się w społeczeństwo; część z nich powędrowała dalej; część z nich najzwyczajniej w świecie wróciła do domów.
        Po drugie - armia rosyjska już cierpi na braki sprzętowe, co dotyczy przede wszystkim wysoko wyspecjalizowanych formacji jak wojska pancerne, zmechanizowane czy lotnicze. Głównie ze względu na braki komponentów które były importowane a których z dnia na dzień zastąpić się nie da. Ale jak wyciągnęli z magazynów T-62 to może mają gdzieś pochowane MiG-1 15 czy 21...Ostatnie doniesienia mówią, że korzystają z dronów, które przekazał im Iran...
        Po trzecie - kontrofensywa ukraińska zatrzymała się bo chyba sami Ukraińcy się nie spodziewali, że wystarczy kopnąć a siły rosyjskie w obwodzie charkowskim się posypią aż do tego stopnia. Muszą się przeorganizować i pomyśleć co dalej. Kolejne ruchy Kremla wskazują jednak, że przestają Rosjanie z kolei mieć pomysł na to co dalej (mobilizacja; szykowane na biegu referenda). To dopiero daje podstawy do stwierdzenia, że szykuje się przejście z wojny XX-wiecznej ale nie na XXI a na XIX wiek. Masą.
        Cała reszta to bełkot bez żadnych podstaw. Na zupełnym marginesie - tekst rzeczonej ustawy jest jak najbardziej dostępny na stronach RCL i można go sobie przejrzeć a nawet porównać z obecnie obowiązującą ustawą z 2002 roku...

Swoją drogą jak czytam te różne księżniczki to przypomina mi się stara anegdota o Napoleonie z czasów "100 dni" i nagłówkach prasowych w Paryżu w miarę jego postępów.

- Potwór korsykański wylądował w zatoce Juan
        - Ludożerca idzie na Grenoble
        - Uzurpator wkroczył do Grenoble.
        - Bonaparte zdobył Lyon.
        - Napoleon zbliża się do Fontainebleau.
        - Jego Cesarska Mość oczekiwany jest jutro w swym wiernym Paryżu.

Mam wrażenie, że z Putinem jest to samo tylko odwrotnie - im kto dalej siedzi tym bardziej mu w dudę włazi i racjonalizuje sobie jego postępowanie. A już w_i_l to troll forumowy na miarę lajtovej.
        • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 07:27
          Rozsądnego to i miło poczytać.
        • hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:03
          Ależ ty nie psuj postów panikarskich jakie sieje Princeska. Ona mam wrażenie ze tylko siedzi i obgryza paznokcie kiedy ti w PL:
          - zaleje nas masa uchodźców ( nie ważne jakiego pochodzenia)
          - prąd nam wyłączą na amen
          - mąki i cukru zabraknie ( a ona ma upchane pod podłogą)
          można sobie wybrać...aczkowliek mokry sen Princeski to żeby wszystko na raz.
        • stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 11:42
          kocham tę anegdotę o Napoleonie!!!
    • tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:26
      twitter.com/nexta_tv/status/1572643075431993344?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1572643075431993344%7Ctwgr%5Ea4ee493b5ac979d2a82db7641042f91c03564aa4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnatemat.pl%2F
    • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:09
      https://pbs.twimg.com/media/FdLYlbdX0AMdHF5?format=jpg&name=small
      • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:15
        Celne! Dlatego jakoś tym protestującym nie współczuję.
        • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:18
          milva24 napisała:

> Celne! Dlatego jakoś tym protestującym nie współczuję.

No ja wlasnie też, z powodu o którym pisałam wczoraj powyżej. A dzisiaj mi twittery ten obrazek pokazały i się zaśmialam (drwiąco) 😉
      • stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 11:43
        dobre...

:~/
      • wkswks Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:44
        A gdyby ktoś przetłumaczył dla
        Tych co nie umieją w rosyjski?
        • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:50
          wkswks napisał(a):

> A gdyby ktoś przetłumaczył dla
          > Tych co nie umieją w rosyjski?

Proszę:
          Na poczatku ludek z Z na koszulce ma baner "Rosja zajmie świat". Po otrzymaniu karteczki z napisem "wezwanie" (do wku) przecina baner na dwa i wychodza mu takie z napisami "Rosja wystarczy/ Rosjo dosyć" i "za pokój". Emblemat na koszulce też przemalował
          • wkswks Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:54
            Wielkie dzięki 🥰
        • bistian Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:58
          wkswks napisał(a):

> A gdyby ktoś przetłumaczył dla
          > Tych co nie umieją w rosyjski?

Nie warto tłumaczyć, według mnie, bo to jest najprawdopodobniej, wrzutka, mocno podkręcona historia na potrzeby propagandy.
          Chodzi o to, że niby te rakiety S-300, zostały tak zaprojektowane, że mogą w łatwy sposób zostaw przestawione na strzelanie do celów naziemnych, chociaż były przeznaczone do strzelania do samolotów i innych takich na niebie.
          Rzekomo, były testy poligonowe, i 5 rakiet (nie chce mnie się sprawdzać), zniszczyły grupę celów na ziemi.
          Rakiet S-300 Rosja ma dużo, a nawet bardzo dużo, kilka tysięcy sprawnych, co najmniej, więc straszą, że teraz to oni pokażą,... jak w wilku i zającu big_grin
          Śmieszne, przy tym, jak słaba była celność tych rakiet i jak artylerzyści rosyjscy się żalili, że nie da się celować w Ukraińców, bo oni są za szybcy smile

Ale fakt, jak już pisałem, S-300 w rosyjskich rękach, to świetna broń do walki z bezbronnymi cywilami w miastach, do ostrzeliwania dużych obiektów, również tam i elektrowni jądrowych
    • bananananas Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 15:57
      Asiu, przewidziałaś poprawnie, że będą dawać wezwania zatrzymanym w protestach, uznano właśnie, że jest to zgodne z "prawem".
      Poza tym będą mobilizować imigrantów, takich, którzy uzyskali obywatelstwo przed mniej niż 10 laty. Przy czym, w ramach zemsty na Uzbekistanie, Kirgistanie, Tadżykistanie i Kazachstanie, obywatele Rosji pochodzący z tych krajów, w razie odmowy służby wojskowej, oprócz zwykłych konsekwencji karnych, zostaną pozbawieni obywatelstwa wraz ze swoimi rodzinami. Zemsta za to, ze kraje te zakazały wsteęowania do rosyjskiej armii.
      Wiadomości z mk.ru
      • bananananas Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 16:19
        bananananas napisała:

> Poza tym będą mobilizować imigrantów, takich, którzy uzyskali obywatelstwo
        Imigrantów bez obywatelstwa też.
      • bistian Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 17:50
        bananananas napisała:

> Asiu, przewidziałaś poprawnie, że będą dawać wezwania zatrzymanym w protestach,
        > uznano właśnie, że jest to zgodne z "prawem".

Tu nie było żadnych wątpliwości, tak działa tamten system.
        Ale, została uruchomiona dźwignia, te głupki z rządu Federacji i z Dumy, chyba nie są świadomi tego, co ruszyli.
        Zgadzam się z Witalijem Kliczko, on też tak uważa, chociaż ja to samo pomyślałem wcześniej, zanim przeczytałem jego wpis.
        Ta zima, to będzie rzeź dla rosyjskiej armii, będą długo to pamiętać. Myślę, że to będzie coś w rodzaju wojny radziecko-fińskiej, tylko tam, przeciwko Finom, zostali wysłani Ukraińcy, żeby nie tracić prawdziwych Rosjan. Tutaj, Putin wysyła własnych rodaków. Może być, jak wtedy, 200 tysięcy zabitych i 800 tysięcy rannych, ale raczej wcześniej, już nie będzie Putina.
        Tak sobie pomyślałem, że ten głupek, wyśle od razu ludzi na front. Oni będą bardzo szybko ginąć, a dodatkowo, będą zagrożeniem dla starych żołnierzy. Tak było już podczas II WŚ, nikt nie chciał młodych do drużyny, bo to było wielkie zagrożenie dla wszystkich.
        Nie wyciągają wniosków, ale to już ich problem
        • bananananas Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 18:54
          bistian napisał:

> Ta zima, to będzie rzeź dla rosyjskiej armii, będą długo to pamiętać. Myślę, że
          > to będzie coś w rodzaju wojny radziecko-fińskiej, tylko tam, przeciwko Finom,
          > zostali wysłani Ukraińcy, żeby nie tracić prawdziwych Rosjan. Tutaj, Putin wysy
          > ła własnych rodaków.

Teraz też gnojek wysyła inne narodowości. Niby sprawiedliwie każdy region się ma dokładać do puli, ale w praniu już wychodzi, że będzie wyraźna nadreprezentacja tych "gorszych".
          Żal mi tych narodów, pod butem od stuleci i niemających żadnych korzyści z przynależności do imperium. Oni zupełnie nie mają wpływu na swój los, bo władza przyjeżdża z centrali i doi, co tylko może. Teraz ludzi. Do teraz to byli ochotnicy...
          • bistian Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:09
            bananananas napisała:

> Teraz też gnojek wysyła inne narodowości. Niby sprawiedliwie każdy region się
            > ma dokładać do puli, ale w praniu już wychodzi, że będzie wyraźna nadreprezent
            > acja tych "gorszych".

Ale oni już widzą, że to nie jest żadna szansa, tylko zwykły kolonializm.
            Już pisałem o wojnie radziecko- fińskiej, gdzie zostali wykorzystani Ukraińcy. Do Ukraińców to jeszcze nie dotarło, jak było naprawdę. Do małych narodowości już dotarło i będzie się działo. Czeczeńskie matki piszą listy do Kadyrowa, żeby przestał, bo już za dużo młodych zginęło i ciężko z tym żyć. Buriaci już też się opamiętali i nie chcą więcej pogrzebów. W Tuvie też zauważono, że młody jest coraz mniej i to ich martwi. Kazachstan zagroził karą za udział w wojnie. Tak samo Uzbekistan i Kirgistan. A Rosjanie uciekają z kraju
      • asia_i_p Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:28
        Podobno jak się doda liczby poborwych, które ma zgromadzić każdy region, to wychodzi blisko 400 tys., nie 300. Z góry zakładają, że kilkadziesiąt tysięcy im spierniczy.
    • tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 21:32
      natemat.pl/438487,polka-z-moskwy-opowiedziala-o-poborowych-krzycza-nie-chce-umierac
    • profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 23:10
      Pozwolę sobie skopiować komentarz kolegi z innego forum:

Po pierwsze błędnie oceniasz wpływ liczebności oddziałów na przebieg wojny.
      Pierwsza jej część była wojną nowoczesną, w której decydowała przewaga technologiczna i techniczna.
      Okazała się ona jednak niewystarczająca gdyż Ukraińcy mieli dość nowoczesnego sprzętu ppanc i plot by zneutralizować przewagę rosyjską.
      Wtedy nastąpiła druga faz w której liczebność zaczęła mieć znaczenie a wojna stała się wojną w stylu pierwszowojennym, w którym kluczowe znaczenie miała przewaga zasobów - przede wszystkim artylerii i amunicji. W tej fazie liczebność stała się bardzo ważna gdyż zapewniała "wyporność strat".
      Ale teraz rozpoczęła się trzecia fazy w której przewaga technologiczna znajdzie się po stronie ukraińskiej i to w dużo większym stopniu niż mieli Rosjanie na początku. Przede wszystkim dominacja w skutecznej artylerii, rozpoznaniu i dronach będzie przytłaczająca. A to oznacza, że nawet wielka ilość sołdatów z T-62 i T-55 nie będzie miała znaczenia.

Po drugie Rosjanie utracili wielką ilość nowoczesnego sprzętu i to zarówno liniowego (czołgi, bwp) jak i wsparcia (artyleria, systemy plot, radary , samoloty, śmigłowce). Co gorsza wkrótce stracą także znaczną część tego co im zostało bo nie są w stanie zapewnić dostatecznie szybkich remontów tego sprzętu - brakuje im specjalistów i części zamiennych. Okazało się, ze nawet nowe silniki czołgowe zawierają komponenty z importu z Zachodu.
      To oznacza, że musza uzupełniać straty przestarzałym sprzętem. Zaobserwowano już transporty kolejowe z czołgami T-55 (jakieś późne modyfikacje ale nadal to T-55). Problem polega na tym, ze nie da się tak zastąpić nowoczesnych radarów, samolotów czy ahsów. A to oznacza, że wojsko rosyjskie będzie coraz bardziej staczać się technologicznie a przewaga Ukrainy będzie rosła.

Po trzecie siły rosyjskie na Ukrainie JUŻ TERAZ, w tej chwili potrzebują 50 tys ludzi. Co oznacza, że już zaraz trafi tam mnóstwo zielonego jak szczypiorek mięsa armatniego.
      A do wiosny będzie kolejne 100-150 tysięcy rosyjskich strat w zabitych i rannych.

Po czwarte system szkolenia poborowych został mocno rozpieprzony, przede wszystkim dlatego, że jednostki i instruktorzy, w których ci poborowi mieliby się szkolić znajdują się na Ukrainie. Czyli formowane jednostki będą nie tylko bardzo źle wyposażone ale również totalnie zielone i źle wyszkolone.
    • ferra Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 00:15
      a tymczasem w pl szykuje się przepchnięcie cichcem wspaniałej ustawy:
      Art. 43. 1. Ograniczenia, o których mowa w art. 42, mogą polegać na:
      1) zawieszeniu działalności gospodarczej określonych przedsiębiorców;
      2) nakazie lub zakazie prowadzenia działalności gospodarczej określonego rodzaju;
      3) nakazaniu pracodawcy oddelegowania pracowników do dyspozycji organu kierującego działaniami prowadzonymi w celu zapobieżenia skutkom klęski żywiołowej lub ich usunięcia;
      4) całkowitej lub częściowej reglamentacji zaopatrzenia w określonego rodzaju artykuły;
      5) zakazie okresowego podwyższania cen na towary lub usługi określonego rodzaju;
      6) nakazie stosowania cen ustalonych na towary lub usługi mające podstawowe znaczenie dla kosztów utrzymania konsumentów;
      7) obowiązku poddania się badaniom lekarskim, leczeniu oraz stosowaniu innych środków profilaktycznych i zabiegów, niezbędnych do zwalczania chorób zakaźnych oraz skutków skażeń chemicznych i promieniotwórczych;
      8) obowiązku poddania się kwarantannie;
      9) obowiązku stosowania środków ochrony roślin lub innych środków zapobiegawczych niezbędnych do zwalczania organizmów szkodliwych dla ludzi, zwierząt lub roślin;
      10) obowiązku stosowania określonych środków zapewniających ochronę środowiska;
      11) obowiązku stosowania środków lub zabiegów niezbędnych do zwalczania chorób zakaźnych zwierząt;
      12) obowiązku opróżnienia lub zabezpieczenia lokali mieszkalnych bądź innych pomieszczeń;
      13) dokonaniu przymusowych rozbiórek i wyburzeń budynków lub innych obiektów budowlanych albo ich części;
      14) nakazie ewakuacji w ustalonym czasie z określonych miejsc, obszarów i obiektów;
      15) nakazie lub zakazie przebywania w określonych miejscach i obiektach oraz na określonych obszarach;
      16) zakazie organizowania lub przeprowadzania imprez masowych;
      17) nakazie lub zakazie określonego sposobu przemieszczania się;
      18) wykorzystaniu, bez zgody właściciela lub innej osoby uprawnionej, nieruchomości i rzeczy ruchomych;
      19) zakazie prowadzenia strajku w odniesieniu do określonych kategorii pracowników lub w określonych dziedzinach;
      20) ograniczeniu lub odstąpieniu od określonych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, jednakże niepowodującym bezpośredniego narażenia życia lub zdrowia pracownika;
      21) wykonywaniu świadczeń osobistych i rzeczowych określonych w art. 44 ust 1.
      2. Ograniczenia, o których mowa w art. 42 ust. 2, w stosunku do osób zatrudnionych
      u pracodawcy, wobec którego został wydany nakaz prowadzenia działalności gospodarczej określonego rodzaju, mogą polegać na:
      1) zmianie systemu, wymiaru i rozkładu czasu pracy, w  tym wydłużeniu okresu rozliczeniowego do dwunastu miesięcy, na zasadach określonych w ustawie z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2022 r. poz. 1510), zwanej dalej „Kodeksem pracy”;
      2) obowiązku pracy w niedziele, święta i dni wolne od pracy wynikające z rozkładu czasu pracy w pięciodniowym tygodniu pracy, w tym wydłużeniu okresu rozliczeniowego do dwunastu miesięcy, na zasadach określonych w Kodeksie pracy;
      3) powierzeniu pracownikowi wykonywania pracy innego rodzaju niż wynikający z nawiązanego stosunku pracy; w takim przypadku pracownik zachowuje prawo do dotychczasowego wynagrodzenia, obliczonego według zasad obowiązujących przy obliczaniu wynagrodzenia za czas urlopu wypoczynkowego.
      3. Ograniczenia, o których mowa w ust. 2, nie mogą być stosowane wobec pracowników młodocianych, osób niepełnosprawnych oraz kobiet w ciąży i matek karmiących.
      Art. 44. 1. Jeżeli w stanie klęski żywiołowej siły i środki, którymi dysponuje starosta albo wojewoda, są niewystarczające, można wprowadzić obowiązek świadczeń osobistych i rzeczowych polegających na:
      1) udzielaniu pierwszej pomocy osobom, które uległy nieszczęśliwym wypadkom;
      2) czynnym udziale w działaniu ratowniczym lub wykonywaniu innych zadań wyznaczonych przez kierującego akcją ratowniczą;
      3) wykonywaniu określonych prac;
      4) oddaniu do używania posiadanych nieruchomości lub rzeczy ruchomych;
      5) udostępnieniu pomieszczeń osobom ewakuowanym;
      6) użytkowaniu nieruchomości w określony sposób lub w określonym zakresie;
      7) przyjęciu na przechowanie i zabezpieczeniu mienia osób poszkodowanych lub ewakuowanych;
      8) zabezpieczeniu zagrożonych zwierząt, a w szczególności dostarczaniu paszy i schronienia;
      9) zabezpieczeniu zagrożonych roślin lub nasion;
      10) pełnieniu wart ochronnych;
      11) zabezpieczeniu własnych źródeł wody pitnej i środków spożywczych przed ich zanieczyszczeniem, skażeniem lub zakażeniem, a także udostępnianiu ich dla potrzeb osób ewakuowanych lub poszkodowanych, w sposób wskazany przez organ nakładający świadczenie;
      12) ochrona dóbr kultury.
      2. Od obowiązku świadczeń osobistych zwolnione są:
      1) osoby do 16 roku życia i powyżej 60 roku życia – w zakresie świadczeń wymienionych w ust. 1 pkt 2, 3, 6 i 10;
      2) osoby chore, niepełnosprawne, kobiety w ciąży i matki karmiące ‑ w zakresie świadczeń wymienionych w ust. 1 pkt 1–3, 6, 8–10;
      3) osoby sprawujące opiekę nad dziećmi do lat 8, nad chorymi lub osobami niepełnosprawnymi – w zakresie świadczeń wymienionych w ust. 1 pkt 1–3, 6 i 10.
      3. W szczególnie uzasadnionych przypadkach starosta albo wojewoda może odstąpić od nałożenia lub zwolnić od obowiązków, o których mowa w ust. 1, również inne osoby i podmioty, ze względu na interes publiczny albo wyjątkowo ważny interes danej osoby lub podmiotu.
      4. Rada Ministrów w drodze rozporządzenia określi termin, zasady i tryb wykonywania świadczeń osobistych lub rzeczowych, przy czym termin wykonywania świadczeń nie może być dłuższy niż termin obowiązywania stanu klęski żywiołowej.

legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12363754/12909380/12909381/dokument573209.DOCX
      Na stronie Rządowego Centrum Legislacji jest projekt w trakcie konsultacji i ma trafić wkrótce do sejmu: "Projekt Ustawy o ochronie ludności oraz o stanie klęski żywiołowej"
      • profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 06:31
        A tu masz obecnie obowiązującą ustawę:
        isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001897/O/D20171897.pdf

Art. 21. 1. Ograniczenia, o których mowa w art. 20, mogą polegać na:
        1) zawieszeniu działalności określonych przedsiębiorców;
        2) nakazie lub zakazie prowadzenia działalności gospodarczej określonego rodzaju;
        3) nakazaniu pracodawcy oddelegowania pracowników do dyspozycji organu kierującego działaniami prowadzonymi
        w celu zapobieżenia skutkom klęski żywiołowej lub ich usunięcia;
        4) całkowitej lub częściowej reglamentacji zaopatrzenia w określonego rodzaju artykuły;
        4a) zakazie okresowego podwyższania cen na towary lub usługi określonego rodzaju;
        4b) nakazie stosowania cen ustalonych na towary lub usługi mające podstawowe znaczenie dla kosztów utrzymania konsumentów;
        5) obowiązku poddania się badaniom lekarskim, leczeniu, szczepieniom ochronnym oraz stosowaniu innych środków
        profilaktycznych i zabiegów, niezbędnych do zwalczania chorób zakaźnych oraz skutków skażeń chemicznych i promieniotwórczych;
        6) obowiązku poddania się kwarantannie;
        7) obowiązku stosowania środków ochrony roślin lub innych środków zapobiegawczych niezbędnych do zwalczania
        organizmów szkodliwych dla ludzi, zwierząt lub roślin;
        8) obowiązku stosowania określonych środków zapewniających ochronę środowiska;
        9) obowiązku stosowania środków lub zabiegów niezbędnych do zwalczania chorób zakaźnych zwierząt;
        10) obowiązku opróżnienia lub zabezpieczenia lokali mieszkalnych bądź innych pomieszczeń;
        11) dokonaniu przymusowych rozbiórek i wyburzeń budynków lub innych obiektów budowlanych albo ich części;
        12) nakazie ewakuacji w ustalonym czasie z określonych miejsc, obszarów i obiektów;
        13) nakazie lub zakazie przebywania w określonych miejscach i obiektach oraz na określonych obszarach;
        14) zakazie organizowania lub przeprowadzania imprez masowych;
        15) nakazie lub zakazie określonego sposobu przemieszczania się;
        16) wykorzystaniu, bez zgody właściciela lub innej osoby uprawnionej, nieruchomości i rzeczy ruchomych;
        17) zakazie prowadzenia strajku w odniesieniu do określonych kategorii pracowników lub w określonych dziedzinach;
        18) ograniczeniu lub odstąpieniu od określonych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, jednakże niepowodującym bezpo-
        średniego narażenia życia lub zdrowia pracownika;
        19) wykonywaniu świadczeń osobistych i rzeczowych określonych w art. 22.
        2. Ograniczenia, o których mowa w art. 20, w stosunku do osób zatrudnionych u pracodawcy, wobec którego został
        wydany nakaz prowadzenia działalności gospodarczej określonego rodzaju, mogą polegać na:
        1) zmianie systemu, wymiaru i rozkładu czasu pracy, w tym wydłużeniu okresu rozliczeniowego do dwunastu miesięcy,
        na zasadach określonych w Kodeksie pracy;
        2) obowiązku pracy w niedziele, święta i dni wolne od pracy wynikające z rozkładu czasu pracy w pięciodniowym tygo-
        dniu pracy, w tym wydłużeniu okresu rozliczeniowego do dwunastu miesięcy, na zasadach określonych w Kodeksie
        pracy;
        3) powierzeniu pracownikowi wykonywania pracy innego rodzaju niż wynikający z nawiązanego stosunku pracy;
        w takim przypadku pracownik zachowuje prawo do dotychczasowego wynagrodzenia, obliczonego według zasad
        obowiązujących przy obliczaniu wynagrodzenia za czas urlopu wypoczynkowego.
        3. Ograniczenia, o których mowa w ust. 2, nie mogą być stosowane wobec pracowników młodocianych, osób niepeł-
        nosprawnych oraz kobiet w ciąży i karmiących.
        Art. 22. 1. Jeżeli siły i środki, którymi dysponuje wójt (burmistrz, prezydent miasta), starosta lub wojewoda albo
        pełnomocnik, są niewystarczające, można wprowadzić obowiązek świadczeń osobistych i rzeczowych polegających na:
        1) udzielaniu pierwszej pomocy osobom, które uległy nieszczęśliwym wypadkom;
        2) czynnym udziale w działaniu ratowniczym lub wykonywaniu innych zadań wyznaczonych przez kierującego akcją
        ratowniczą;
        3) wykonywaniu określonych prac;
        4) oddaniu do używania posiadanych nieruchomości lub rzeczy ruchomych;
        5) udostępnieniu pomieszczeń osobom ewakuowanym;
        6) użytkowaniu nieruchomości w określony sposób lub w określonym zakresie;
        7) przyjęciu na przechowanie i pilnowaniu mienia osób poszkodowanych lub ewakuowanych;
        8) zabezpieczeniu zagrożonych zwierząt, a w szczególności dostarczaniu paszy i schronienia;
        9) zabezpieczeniu zagrożonych roślin lub nasion;
        10) pełnieniu wart;
        11) zabezpieczeniu własnych źródeł wody pitnej i środków spożywczych przed ich zanieczyszczeniem, skażeniem lub
        zakażeniem, a także udostępnianiu ich dla potrzeb osób ewakuowanych lub poszkodowanych, w sposób wskazany
        przez organ nakładający świadczenie;

Pierdololo takie samo się robi jak w przypadku awantury o przepisy dotyczące szczepień przymusowych gdzie finalnie okazało się, że nowe przepisy w ogóle nic w tym zakresie nie zmieniły bo zmiany dotyczyły czego innego. Tu też lista jest praktycznie identyczna jak lista obowiązująca obecnie. Dodano dobra kultury w art. 22.1 a w art. 22 nic nie dodawano; wrzucono tylko do listy punkty, które w starej ustawie sa jako 4a i 4b.
        • profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 06:33
          Korekta: Dodano dobra kultury w art. 44.1 a w art. 43 nic nie dodawano; wrzucono tylko do listy punkty, które w starej ustawie sa jako 4a i 4b.
          • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 06:47
            No i zrobiłeś pod górkę pracującemu ciężko "ja wam powiem, co ukrywajO". Nie dość, że Ukraincy ich gonią, że w matuszce R. nerwowo, to jeszcze kłody pod nogi rzucają, gdy po nocach pracują nad wzbudzeniem choć tyciej tyciej paniki 🤣
            • evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 07:19
              iwoniaw napisała:
              > No i zrobiłeś pod górkę pracującemu ciężko "ja wam powiem, co ukrywajO".

Ależ czy to nie jest fascynujące jak ostatnio różne antyszczepo-onuce odkrywają istniejący świat?
            • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:16
              big_grin
    • veryvery Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 00:34
      Mobilizacja w miescie Machaczkała, dziwnie sie czulam oglądając ten filmik
      twitter.com/tinso_ww/status/1573050840772136960?s=20&t=-Ygv_aM-PM6YEbJPCN1r3w
      • veryvery Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 00:39
        I jeszcze ktoś wrzucil jaki jest rozkład etniczny w tym mieście, ruscy to tylko 5%, ktoś inny jeszcze skomentowal ze to ethnic cleansing.

• veryvery Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 00:40
          Nie wiem czemu ta fota taka niewyrazna sie wkleila
    • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 07:36
      Zaczął od "Kurska" i nikt nic, żadne matki marynarzy nie doprowadziły do przewrotu, choć był mało znanym świeżakiem, toteż sądzę, że i teraz żadne Matki Żołnierzy go nie obalą, zwłaszcza, skoro Rosjanie naprawdę go popierają i popierają wojnę.
      • evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 07:45
        irma223 napisała:
        > skoro Rosjanie naprawdę go popierają i popierają wojnę.

A ludzie w Korei Północnej są naprawdę szczęśliwi. 110% z nich.
        • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:17
          Uciekinierzy z Korei Północnej opowiadali, że rzeczywiście kochali Kima i ta wdrukowana im miłość do przywódcy kraju została z nimi na całe lata życia za granicą. Mimo, że uświadomili sobie manipulację.

Zamykanie oczu na prawdę nie spowoduje, że ona przestanie istnieć. Nikt Rosjanom nie każe malować sobie "Z" na samochodach, nosić zagranicznych na wakacjach wstążek św. Jerzego i podkoszulek z podobizną Putina. Nikt nie każe rosyjskim instagramerkom czy innym influencerkom obrażać Ukraińców i Ukrainki i pochwalać dokonywane na ukraińskich dziewczynkach gwałty. Nikt nie każe Rosjanom mieszkającym od wielu lat za granicą demonstrować publicznie poparcie dla wojny w Ukrainie.

A jednak to robią. Niestety. Bajka o złym carze i dobrym ludzie zupełnie się sypie. "Króla czyni dwór", jak mówi stare polskie przysłowie.

Tak, Rosjanie popierają Putina. Niestety. Zwracano na to uwagę już wiele lat temu. Że nawet nie musi fałszować wyborów, by uzyskiwać ponad 70% głosów.

"Rosja to stan umysłu". I Ukraińcy mają rację, że nie wystarczy, by na Kremlu był przewrót pałacowy. W Rosji należy koniecznie przeprowadzić denazyfikację, podobnie, jak w Niemczech w latach 1945-1990.
          • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:28
            Dobrze powiedziane irma
            • evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:29
              iwoniaw napisała:
              > Dobrze powiedziane irma

A Polacy kochają PiS co nie? Wszyscy. 110%.
              • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:19
                evening.vibes napisała:

> iwoniaw napisała:
                > > Dobrze powiedziane irma
                >
                > A Polacy kochają PiS co nie? Wszyscy. 110%.

Niektórzy kochają, zaprzeczysz? Wg badań jednak zdecydowanie mniejszy odsetek Polakow kocha PiS, niz Rosjan kocha Putina. Z czym polemizujesz? Że zwykli Rosjanie nie przypinali sobie dobrowolnie "zetek" do swych ubrań, aut i nieletnich dzieci? Że żyjacy na Zachodzie nie urzadzali awantur pod ukrainskimi przedstawicielstwami, obnoszac się ze "zwastykami" i poparciem dla Putina, chcąc zakłócic marsze wsparcia dla Ukrainy na poczatku wojny?
                • evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:22
                  iwoniaw napisała:
                  > Niektórzy kochają, zaprzeczysz?

Właśnie - niektórzy.

> Wg badań

Czyich badań? big_grin

• evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:29
            irma223 napisała:
            > Uciekinierzy z Korei Północnej opowiadali, że rzeczywiście kochali Kima i ta wd
            > rukowana im miłość do przywódcy kraju została z nimi na całe lata życia za gran
            > icą.

🤣🤣🤣🤣🤣

> Nikt Rosjanom nie każe malować sobie "Z"

Szczególnie na te ustawki urzędników albo dzieci z sierocińca. Tak sami - z własnej woli.

• mysiaapysia Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:32
            Dodam, że oni bez problemu mają kontakt z internetem, w taki czy 8inny sposób (np. VPN). Mogą swobodnie czytać wiadomości z całego świata. A jednak dopiero teraz coś zaczynają rozumieć.
          • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:59
            irma223 napisała:

> W Rosji należy koniecznie przeprowadzić denazyfikację

To słowo to "denazifikacja", a nie "denazyfikacja" i uważaj z tym byciem świętszą od papieża - widzenie we wszystkich nazistów rozmywa winę Polaków, bo zachodnia narracja jest taka, że to Polacy, obok Niemców, byli nazistami. I jak zaczniesz do tego wrzucać jeszcze ruskich, to Wujek Sam może pogrozić paluszkiem.
            • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:29
              dramatika napisał(a):

> To słowo to "denazifikacja", a nie "denazyfikacja"

ty naprawdę jesteś ruskiem.

Po polsku to słowo brzmi "denazyfikacja",
              Po rosyjsku, w miejscu "y" jest "i" - денацификация

• evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:35
                iwles napisała:
                > dramatika napisał(a):
                > > To słowo to "denazifikacja", a nie "denazyfikacja"
                > ty naprawdę jesteś ruskiem.
                >
                > Po polsku to słowo brzmi "denazyfikacja",
                > Po rosyjsku, w miejscu "y" jest "i" - денацификация

Upssss....
              • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:41
                iwles napisała:

> Po polsku to słowo brzmi "denazyfikacja",

To tłumaczenie wprowadza w błąd. Nie chodzi o zmienianie jakichś nazw, tylko eliminację nazizmu. Dlatego lepsze tłumaczenie to denazifikacja.
                Oczywiście wiadomo, dlaczego chcecie wprowadzać w błąd 🤡
                • profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:49
                  Specjalnie dla ciebie:
                  sjp.pl/denazyfikacja
                  sjp.pwn.pl/szukaj/denazyfikacja.html

sjp.pl/denazifikacja
                  sjp.pwn.pl/szukaj/denazifikacja.html

A teraz pisz do PWN że mają błędy w słowniku tongue_out Tylko pamiętaj - bez rusycyzmów bo mogą nie zrozumieć.
                  • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:59
                    profes79 napisał:

> A teraz pisz do PWN że mają błędy w słowniku tongue_out

Ale ja nie twierdzę, że to słowo nie istnieje - uważam, że powinno się je zmienić, tak samo jak zmieniono "na Ukrainie" na "w Ukrainie", co nota bene też jest rusycyzmem.
                    W języku polskim po prostu słowo "denazyfikacja" kojarzy się ze zmienianiem jakichś nazw. Mamy słowo "nazizm", a nie "nazyzm".
                    • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:02

", tak samo jak zmieniono "na Ukrainie" na "w Ukrainie", co nota bene też jest rusycyzmem."

Nie, nie zmieniono, tak było zawsze.
                      I nie pieprz głupot, że "w Ukrainie" jest rusycyzmem. Może "w Polsce" też jest rusycyzmem?
                      • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:07
                        iwles napisała:

> Nie, nie zmieniono, tak było zawsze.

"W Ukrainie" było zawsze? 🤡

> I nie pieprz głupot, że "w Ukrainie" jest rusycyzmem.

Screen sprzed pół roku (oczywiście mr Google już skorygował to niedopatrzenie, hehe):

• iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:31

A nie anglicyzm ? Dobrze to przemyśl big_grinbig_grinbig_grin
                          • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:53
                            iwles napisała:

>
                            > A nie anglicyzm ? Dobrze to przemyśl

Ale to ty dzwonisz, trolliku, bredząc coś o rusycyzmach.
                            • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:13
                              dramatika napisał(a):

>
                              > Ale to ty dzwonisz, trolliku, bredząc coś o rusycyzmach.

JA napisałam, że "w Ukrainie" to rusycyzm ???

Oj, pali ci się koło tyłka, mocno pali.
                              A powiedz jeszcze, dlaczego w translatorze po stronie "język polski" masz ustawione "wykryj język"? big_grin

• dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:26
                                iwles napisała:

> JA napisałam, że "w Ukrainie" to rusycyzm ???

Nie rzucaj tak tym telefonem, bo uszkodzisz tongue_out
                                Sama zaczęłaś od zarzutu rusycyzmu a`propos "denazifikacji". Znaczy ty możesz, a ktoś inny nie może zarzucać komuś rusycyzmy, w analogicznych sytuacjach? Możesz odpowiedzieć, bo na serio to nie jest pytanie retoryczne - istnieje duża szansa, ze uważasz, że wy możecie używać pewnych argumentów, a inni nie moga, bo nie big_grin
                                Bo w to, ze nie dostrzeżesz bezsensu przerzucania się zarzutami o stosowanie rusycyzmów, to akurat nie wątpię tongue_out

> A powiedz jeszcze, dlaczego w translatorze po stronie "język polski" masz ustaw
                                > ione "wykryj język"? big_grin

Nie wiem o co ci chodzi, dawaj tę teorię spiskową.
                                • asia.sthm Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:37
                                  >> ustawione "wykryj język"? big_grin

> Nie wiem o co ci chodzi, dawaj tę teorię spiskową.

Masz specjalnie dostosowany do beki internet. Czytaj: trollointernet z dostepem do czarnej dziury.
                                  • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:50
                                    asia.sthm napisała:

> Masz specjalnie dostosowany do beki internet.

Tak, mam w pececie taką korbkę z boku i mi wyniki google zmienia na pasujące big_grin
                    • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:16

> W języku polskim po prostu słowo "denazyfikacja" kojarzy się ze zmienianiem jak
                      > ichś nazw.

Natywnym użytkownikom polskiego "denazyfikacja" zdecydowanie się nie kojarzy "ze zmienianiem jakichś nazw", no ale skąd ty możesz o tym wiedzieć 🤣
                      • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:21
                        iwoniaw napisała:

>
                        > > W języku polskim po prostu słowo "denazyfikacja" kojarzy się ze zmieniani
                        > em jak
                        > > ichś nazw.
                        >
                        > Natywnym użytkownikom polskiego "denazyfikacja" zdecydowanie się nie kojarzy "z
                        > e zmienianiem jakichś nazw", no ale skąd ty możesz o tym wiedzieć 🤣
                        >
                        >

Szok big_grin myśleć, że w Polsce denazyfikacja kojarzy się że zmianą nazw...aż nie wiem co napisać big_grin
                        • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:22
                          I jeszcze w to brnie...
                        • evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:30
                          milva24 napisała:
                          > Szok big_grin myśleć, że w Polsce denazyfikacja kojarzy się że zmianą nazw...aż nie w
                          > iem co napisać big_grin

A dekomunizacja to działania przeciwko hipisowskim komunom czy squatom tongue_out
                          • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:51
                            Dramatik pewnie mysli, że to akcja wymierzona w kościół i przyjmowanie komunii 😄
                      • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:57
                        iwoniaw napisała:

> Natywnym użytkownikom polskiego "denazyfikacja" zdecydowanie się nie kojarzy "z
                        > e zmienianiem jakichś nazw"

Polakom "na Ukrainie" też nie kojarzy się z jakimś deprecjonowaniem. A jednak smile
                        • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:57
                          To ile juz nazw przemalowaliście w Ukrainie w ramach denazyfikacji? 🤣
                          • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:13
                            iwoniaw napisała:

> To ile juz nazw przemalowaliście w Ukrainie w ramach denazyfikacji? 🤣

Kontrolę nad Ukrainą przejmuje USA, a nie Polska. A im tam ulice i pomniki pewnych postaci nie przeszkadzają, zatem niedługo ematka razem z patocelebrytami zamiast na niebiesko żółto, to na czerwono czarno będzie pomykać tongue_out
                            • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:14
                              To ile tych nazw zdenazyfikowaliście? 😄
                            • gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:25
                              Jasne.
                              Nadgorliwi to nawet w gwiazdki.
                              • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:38
                                gama2003 napisała:

> Jasne.
                                > Nadgorliwi to nawet w gwiazdki.

i w lekko zmodyfikowane znaki szczęścia ;P
                        • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:58
                          dramatika napisał(a):

> iwoniaw napisała:
                          >
                          >
                          > > Natywnym użytkownikom polskiego "denazyfikacja" zdecydowanie się nie koja
                          > rzy "z
                          > > e zmienianiem jakichś nazw"
                          >
                          > Polakom "na Ukrainie" też nie kojarzy się z jakimś deprecjonowaniem. A jednak :
                          > )

Nie odwracaj kota ogonem, w Polsce stanowczo denazyfikacja nie kojarzy się że zmienianiem jakichś nazw.
                          • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:07
                            milva24 napisała:

> Nie odwracaj kota ogonem, w Polsce stanowczo denazyfikacja nie kojarzy się że z
                            > mienianiem jakichś nazw.

W Polsce przede wszystkim słowo "denazyfikacja" jest słabo znane, bo to proces, który przebiegał w Niemczech, a Polacy są generalnie dość słabo wykształceni historycznie i jeśli ktoś pierwszy raz się z tym słowem spotyka, to nie będzie mu się kojarzyć z żadnym nazizmem.
                            Na przykład taki Onet uznał z jakiegoś tajemniczego powodu za konieczne, aby wyjasnić znaczenie tego słowa.
                            wiadomosci.onet.pl/swiat/denazyfikacja-i-demilitaryzacja-co-to-znaczy-o-czym-mowi-putin/lc2hztl
                            Zadziwiające. Ematka wiecznie podkreślająca znaczenie języka i wiecznie tworząca jakieś neologizmy lub je bezkrytycznie przyjmująca, w feminatywami i "w Ukrainie" na czele, ma problem z propozycją, aby zmienić literkę w słowie denazyfikacja smile Czego się obawiacie kurczaczki? tongue_out
                            • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:13
                              Czyli próbujesz wybrnąć koncepcją, żeś niewykształcony? Sorki, nie kupuję tego.
                              • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:16
                                milva24 napisała:

> Czyli próbujesz wybrnąć koncepcją, żeś niewykształcony?

Czyli próbujesz wybrnąć z braku jakiejkolwiek riposty, prymitywnymi atakami? Tupnij nóżką jeszcze.
                                • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:17
                                  dramatika napisał(a):

> milva24 napisała:
                                  >
                                  > > Czyli próbujesz wybrnąć koncepcją, żeś niewykształcony?
                                  >
                                  > Czyli próbujesz wybrnąć z braku jakiejkolwiek riposty, prymitywnymi atakami? Tu
                                  > pnij nóżką jeszcze.

Nie muszę, Ty właśnie tupiesz za nas dwoje 😀
                            • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:29

od zmieniania literek w wyrazach jest Rada Języka Polskiego, nie dramatika (sprawdź, co to jest RJP, bo pewnie też z niczym ci się nie kojarzy big_grin)
                              • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:34
                                iwles napisała:

>
                                > od zmieniania literek w wyrazach jest Rada Języka Polskiego

A ja myślałam, że Vouge.

www.vogue.pl/a/wojna-w-ukrainie-jakich-slow-i-okreslen-unikac
                                Ale spokojnie, nie upieram się. Denazyfikacja w rozumieniu zmieniania nazw też pasuje tongue_out
                                • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:51

" Denazyfikacja w rozumieniu zmieniania nazw też pasuje "

tłumoczku sierotko, przedrostek "de-" nie powoduje zmiany znaczenia, tylko zaprzeczenie, jeśli już się upierasz, że niby znasz język polski.
                                  • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 16:03
                                    iwles napisała:

> tłumoczku sierotko, przedrostek "de-" nie powoduje zmiany znaczenia

Ale ja nie twierdzę, że to przedrostek "de" powoduje zmianę znaczenia tego słowa. Nie wiem skąd w ogóle to wzięłaś big_grin
                                    • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 19:20

Ale ty ciemniak jesteś 😆
                                      Skoro powinno być "denazifikacja", bo słowo pochodzi od "nazizm", to od czego wg ciebie pochodzi słowo "denazyfikacja" i jakie powinno mieć znaczenie?
                                      • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 22:57
                                        iwles napisała:

> Skoro powinno być "denazifikacja", bo słowo pochodzi od "nazizm", to od czego w
                                        > g ciebie pochodzi słowo "denazyfikacja" i jakie powinno mieć znaczenie?

Przecież to jest oczywiste. Dlaczego o takie rzeczy pytasz? "Denazyfikacja" to sprawianie, aby rzeczy miały inną nazwę, niż mają. Od "nazywania" rzeczy.
                                        I tak jak pisałam, to też pasuje, w kontekście pomników i ulic, dlatego się tak strasznie nie upieram, aby zamieniać literki tak, aby się to słowo właściwie kojarzyło, czyli z nazizmem. Nazyfikacja, czy nazifikacja, na jedno wychodzi w tym konkretnym kontekście smile
                                        • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 00:49
                                          dramatika napisał(a):

> "Denazyfikacja" to
                                          > sprawianie, aby rzeczy miały inną nazwę, niż mają. Od "nazywania" rzeczy.

Czyli dobrze myślałam, ale wolałam się upewnić.

Przedrostek "de-" NIE oznacza "innej nazwy", ale jest zaprzeczeniem, odwrotnością. Więc słowo "denazyfikacja" (wg twojego myślenia), oznaczałoby "antynazywanie", "likwidacja nazywania", a nie "inne nazywanie".
                                          Łapiesz niuanse ?

I przyjmij jednak do wiadomości, że zrobiłeś babola, mając w głowie rosyjskie słowo. No cóż, natury nie da się oszukać 🤣

• dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:13
                                            iwles napisała:

> Przedrostek "de-" NIE oznacza "innej nazwy", ale jest zaprzeczeniem, odwrotnośc
                                            > ią.

Niech ci będzie - może być i "likwidacja nazw", też pasuje i też rozwiązywałoby pewne kwestie wink

> I przyjmij jednak do wiadomości, że zrobiłeś babola, mając w głowie rosyjskie
                                            > słowo.

Taki ze mnie wujowy ruski agent - wsypuję się na każdym kroku. KGB zeszło na psy i wysyła w teren agentów, którzy niespecjalnie ukrywają, że są agentami big_grin Taka nowa ruska szkoła wywiadu big_grin
                                            • asia.sthm Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:22
                                              > Taka nowa ruska szkoła wywiadu big_grin

Moglas cos zle zrozumiec, pokielbasilo sie w glowinie jak zwykle.
                                            • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:24

Nawet najlepszym agentom zdarzają się wpadki, a cóż dopiero mowic o tobie, pospolitym trollu 🤣🤣🤣
                    • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:39
                      dramatika napisał(a):

> Mamy słowo "nazizm", a nie "nazyzm".

Nie wiem, co wy macie.

W języku polskim jest słowo "nazizm", czytane z polska przez "ź", a nie z niemiecka przez "c".
                      I od tego słowa jest wywiedzione słowo "denazyfikacja". Czytane przez polskie "z".

Nadal jednak nie rozumiem, po co uczymy ruskie trolle poprawnej polszczyzny.
                      • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:48
                        irma223 napisała:

> W języku polskim jest słowo "nazizm", czytane z polska przez "ź", a nie z niemi
                        > ecka przez "c".
                        > I od tego słowa jest wywiedzione słowo "denazyfikacja". Czytane przez polskie "
                        > z".

Ale ja się nie czepiam literki "z", tylko "y". Powinno być "denazifikacja" i bynajmniej nie twierdzę, że to spisek jaszczurów - zwyczajnie z literką "y" łatwiej wymawiać. Kosztem jednak wieloznaczności smile

• irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 16:21
                          dramatika napisał(a):

> Ale ja się nie czepiam literki "z", tylko "y". Powinno być "denazifikacja"

Jednak język polski jest dla ciebie obcym językiem.
                          • panna.nasturcja Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 19:11
                            Zdecydowanie. Im więcej tłumaczy tym bardziej to widać.
                • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:57
                  dramatika napisał(a):

> To tłumaczenie wprowadza w błąd. Nie chodzi o zmienianie jakichś nazw, tylko el
                  > iminację nazizmu. Dlatego lepsze tłumaczenie to denazifikacja.

nie wymyślaj. U was po rosyjsku jest "i" i myślałoś, że tak jest wszędzie big_grin

• dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 14:01
                    iwles napisała:

> U was po rosyjsku jest "i" i myślałoś, że tak jest wszędzie big_grin

Nie, w polskim słowie "nazizm" jest "i", a nie "y".
                    Poza tym u ruskich 2+2 też jest 4 (co do zasady). Mamy w związku z tym zbanować matematykę?
                • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 00:21
                  Tak, to rosyjskojęzyczni się dziwią, że Polacy zamieniają -i- na -y- w słowach pochodzenia obcego. Taki urok polskiego, że jest i dyrektor, i denazyfikacja.
                  • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 00:31
                    morekac napisała:

> Taki urok polskiego, że jest i dyrektor, i denazyfikacja.

I nazyzm, nie zapominaj!
                    • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 08:07
                      Pewnie jakiś lingwista wyjaśniłby ci to profesjonalnie...
                      W polskim słowa tworzy się często poprzez rdzeń+ końcówka. Przy czym sam rdzeń ulega czasem modyfikacjom przy wszelakich odmianach ( brać - biorę - bierzesz, wół - wolę, rzeka - rzece). Każdy język ma swoje właściwości fonetyczne - w polskim -i- jest w wielu przypadkach zmiękczeniem . Po c- , z-, n-, s-. Gdyby nie wstawione -y- , Polacy wymawialiby pewnie miękkie z, n, s,c w tych miejscach. Polak czytając zbitkę -zin- nie będzie czytał ten z-in, lecz -źin. Rozumiem, że jeśli dla kogoś język polski jest językiem obcym, to trudno mu pojąć...
                    • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 08:28

A ty dalej brniesz

I dlaczego jestes dramatik, a nie dramatyk? Wszak pochodzisz od słowa "dramaty", nie "dramati" 😆
                      No chyba że... драматик.
                      • bistian Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 08:45
                        iwles napisała:

>
                        > A ty dalej brniesz

Wysłali najlepszego trolla w oddziale, tak dobrze szło, bo dziwny, ale wszyscy myśleli, że z Konfederacji big_grin
                        Mógł się nazwać gramatika, nie byłoby tak dramaticznie wink
                        • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 10:38
                          Gramatyka, matematyka czy dramatyczny to kolejne słowa pochodzenia obcego, w których pierwotne -i- przeszło w -y-.
                          Tak działa polski. Rosyjski inaczej "przejmuje” zapożyczenia z języków obcych i zostawia -i-.😝
                        • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 10:44
                          bistian napisał:

> iwles napisała:
                          >
                          > >
                          > > A ty dalej brniesz
                          >
                          > Wysłali najlepszego trolla w oddziale, tak dobrze szło, bo dziwny, ale wszyscy
                          > myśleli, że z Konfederacji big_grin
                          > Mógł się nazwać gramatika, nie byłoby tak dramaticznie wink

big_grin ale trzeba powiedzieć, że polskim operuje bardzo dobrze.
                          • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:07
                            Owszem. Ale się zdradził głupim pytaniem o "denazifikację”.
                            • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:10
                              No właśnie, taka głupia wtopabig_grin
                          • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:13

> big_grin ale trzeba powiedzieć, że polskim operuje bardzo dobrze.

Dopoki wkleja z translatora to, co mu oficer przesłał. Bo jak zaczyna na własną rękę próbować, to mu wychodzi jak wyżej "denazyfikacja to zmienianie nazw rzeczom " 🤣
                            • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:34
                              iwoniaw napisała:

> Dopoki wkleja z translatora to, co mu oficer przesłał.

Paradne. Moderatorka radośnie uczestnicząca w zbiorowym zadziobywaniu i dehumanizowaniu uczestniczki forum, mającej zdanie odrębne. Chciałaś może coś napisać o tym, jak to u ruskich jest strasznie, bo nie ma demokracji i pluralizmu? 🤣
                              • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:52

Wytkniecie błędu to zadziobywanie?
                                Mialos szanse zamilknąć, wtedy byłobyś tylko nieukiem, ignorantem, ale nie, ty się uparloś, bo w twoim języku jest "i".
                                • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 12:33
                                  Oglądałam sobie ostatnio sporo filmów na YT na temat różnic/ podobieństw pomiędzy różnymi językami (słowiańskimi i indoeuropejskimi), w tym jakieś lekcje polskiego dla rosyjskojęzycznych. I prowadzący, Rosjanin, podkreślał, żeby uważać na tę zamianę -i-/ -y- przy słowach obcojęzycznych, które są prawie takie same w j.polskim i j.rosyjskim - ten błąd zresztą słychać u wielu rosyjskojęzycznych jutuberów mówiących po polsku - mają tendencję do mówienia matematika, medicina (wymawiane jako med-i-c-ina), direktor - zamiast medycyna, matematyka, dyrektor. (Polacy pewnie mają na odwrót).
                              • asia.sthm Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 12:07
                                > uczestniczki forum, mającej zdanie odrębne.

Paradne, nie zamierzasz dac sie rozdziobac na kawalki za robienie beki. Pozwol sie rozdziobac, a medal juz ci naczalstwo grzeje do przyspawania.
                      • bib24 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 08:46
                        czyli dramatik to nie tylko
                        - facet
                        - bezdzietny
                        - pisowiec
                        i jeszcze Rosjanin?

pięknie.
                        • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 08:57
                          Na to wygląda. Bo polski faszystą czy nacjonalista nie dziwiłby się, że nie nazywają go fascistem czy nazionalistem...
                          • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 10:45
                            morekac napisała:

> Na to wygląda. Bo polski faszystą czy nacjonalista nie dziwiłby się, że nie naz
                            > ywają go fascistem czy nazionalistem...
                            >
                            Otóż to.
                        • lauren6 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 09:05
                          bib24 napisała:

> czyli dramatik to nie tylko
                          > - facet
                          > - bezdzietny
                          > - pisowiec
                          > i jeszcze Rosjanin?

Skoro Rosjanin to nie pisowiec, tylko putinowiec.

Aż się wylogowałam, żeby przeczytać dyskusję z tym ruskim trollem, którego mam wygaszonego.

Dobra robota dziewczyny! Po tym wątku nikt nie powinien mieć wątpliwości kim jest dramatyk.
                          • bib24 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 09:08
                            słusznie putinowiec. dzięki za korektę.
                          • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 09:32
                            Są jakieś pożytki z YT.😉
                          • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:17
                            lauren6 napisała:

> Dobra robota dziewczyny! Po tym wątku nikt nie powinien mieć wątpliwości kim je
                            > st dramatyk.

Od trzech lat nie macie wątpliwości, a teraz nie macie ich jeszcze bardziej. Za miesiąc będziecie musiały się podpalić, żeby uwiarygodnić swój absolutny i bezwarunkowy brak wątpliwości 🤣
                  • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 00:47
                    Jest też benzyna, cygaro, szyfr, cyfra, dryblas - zapożyczenia z przeróżnych języków, gdzie w oryginale było -i-, a jest -y-.
                    • tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 01:00
                      To zdaje ma coś wspólnego z łaciną. W łacinie nie ma y. Litera y wymawiana jest jak i.
                      • bene_gesserit Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 01:13
                        Tak, to wiemy z zachowanych nagrań z I wieku pne.
                        • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 07:30
                          Niekoniecznie nagrań. "Nagrania" byłyby potrzebne przy odczytywaniu hieroglifów, a i tak sobie naukowcy poradzili.

Natomiast łacina była aż do późnego średniowiecza językiem żywym, a do XIX czy XX w. nauczanym powszechnie i obowiązkowo w szkołach. W XX w. powszechność nauczania się w znacznym stopniu zmniejszyła, ale ciągłość nauczania jest nieprzerwana. Ci, którzy uczą łaciny dziś sami byli uczeni przez tych, którzy byli uczeni przez tych, którzy - i tak może i ze dwadzieścia powtórzeń - byli uczeni przez tych, którzy byli uczeni przez tych, którzy języka tego używali na co dzień, bo ich otaczał zewsząd.
                          • bene_gesserit Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 09:56
                            Przez te lata, kiedy uczyłam się łaciny, uczono mnie także wymowy i akcentu. Które sæ oparte na tradycji z czasów średniowiecza (a więc dobrych parę wiekœw później, jak przestała być językiem mówionym), badaniach, zachowanych świadectwach itd. Wciąż nikt tak naprawdę nie wie, jak mówili Starożytni. I tradycje wymawiania łaciny ewoluowały w różnych krajach do tego stopnia, że łacinnicy z Polski mają problem w dogadaniu się z łacinnikami z innych krajów.
                          • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:25
                            irma223 napisała:

> Natomiast łacina była aż do późnego średniowiecza językiem żywym

O, widzę językoznawczyni lub pretendująca (dużo tego po postępowej stronie), ale widać tego typu wykształcenie/wiedza nie wystarczą by dostrzec absurd nawoływania do denazyfikacji ruskich (nie, nie przeczę, że Rosja to dyktatura, piszę tylko, ze nie jest dyktaturą nazistowską). Stąd moje przypuszczenie, że moze ty nie rozumiesz znaczenia słowa denazyfikacja i trzeba ci to jak krowie na rowie pokazać zmieniając literkę.
                            • bananananas Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:51
                              dramatika napisał(a):

Stąd moje przypuszczenie, że m
                              > oze ty nie rozumiesz znaczenia słowa denazyfikacja i trzeba ci to jak krowie na
                              > rowie pokazać zmieniając literkę.
                              I dalej pływanie rozpaczliwcem w bagnie. Nie widzi, że się nie przemieszcza do brzegu, tylko do dna, bo już oczy w błocie.
                              Ale muszą jednak dobrze płacić niektórym trollom, skoro tak ciężko uznać porażkę.
                              • milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:56
                                Wydaje mi się, że ciężko mu się przyznać do błędu, albo stara szkoła "jak cię złapią za rękę mów, że to nie twoja ręka".
                              • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 11:59
                                bananananas napisała:

> I dalej pływanie rozpaczliwcem w bagnie.

Na moje, to bardziej rozpaczliwy jest jeden argument na wszystko, czyli "ty rusku trollu", niż spokojne i merytoryczne uzasadnienie swoich racji. Ale pewnie, jako "ruski troll", się nie znam tongue_out
                                • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 12:03

Przeciez dostałoś uzasadnienie, ponad 100 postów wstecz. Nie dotarło.
                                  Jak widać, do tej pory nie dociera.

Jeszcze spróbuj nam udowodnić, że liczba mnoga od "pies", to "piesy", bo tak ci mówi logika 🤣
                                  • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 12:26
                                    iwles napisała:

> Przeciez dostałoś uzasadnienie, ponad 100 postów wstecz.

Tak, zwłaszcza od ciebie. 10 postów o tym samym, że jestem - no co za niespodzianka - ruskim trollem big_grin

Reszta o tym, że "y" w słowie denazyfikacja ma swoje uzasadnienie, czemu ja przecież nie przeczę.

Takie znawczynie języka a nie ogarniają, że każde wyzwisko i każda insynuacja, w tym wypadku o tym, że jestem "ruskim trollem" podlega inflacji, jeśli nie jest dobrze uzasadnione i już w zasadzie ten wasz "ruski troll" ma taką siłę rażenia jak, powiedzmy, "czajnik z gwizdkiem".
                      • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 08:19
                        To ma coś wspólnego z fonetyką j. polskiego, a nie z brakiem jakiś liter w łacinie...
                    • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 09:08
                      Tak ogólnie, to - zgodnie z procesami fonetycznymi, jakie zachodzą w języku polskim, to direktor zostałby pewnie z czasem jakimś drzektorem,a benzina - będziną etc. 🤔
          • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:05
            irma223 napisała:

> Nikt nie każe rosyjskim i
            > nstagramerkom czy innym influencerkom obrażać Ukraińców i Ukrainki i pochwalać
            > dokonywane na ukraińskich dziewczynkach gwałty.

Serio, ktoś publicznie, nawet z ruskich, popierał gwałty na Ukraińcach?
            Bo wiesz, ja myślałam, ze dla ruskich te gwałty to amerykańska propaganda, a nawet jakby ktoś się wyrwał w internetach to tak jakby pisać, że Polacy to popierają pedofilię, bo jakiś jeden debil chlapnął publicznie, że dzieci same lgną.
            • latarnia_umarlych Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:07
              dramatika napisał(a):

> irma223 napisała:
              >
              > > Nikt nie każe rosyjskim i
              > > nstagramerkom czy innym influencerkom obrażać Ukraińców i Ukrainki i poch
              > walać
              > > dokonywane na ukraińskich dziewczynkach gwałty.
              >
              > Serio, ktoś publicznie, nawet z ruskich, popierał gwałty na Ukraińcach?
              > Bo wiesz, ja myślałam, ze dla ruskich te gwałty to amerykańska propaganda, a na
              > wet jakby ktoś się wyrwał w internetach to tak jakby pisać, że Polacy to popier
              > ają pedofilię, bo jakiś jeden debil chlapnął publicznie, że dzieci same lgną.

Znowu rżniesz głupa? Zupełnym przypadkiem nie słyszałaś o "gwałć tam ukraińskie baby" i tym podobnych akcjach?
              • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:13
                latarnia_umarlych napisał(a):

> Znowu rżniesz głupa? Zupełnym przypadkiem nie słyszałaś o "gwałć tam ukraińskie
                > baby" i tym podobnych akcjach?

Nie, nie słyszałam. Nie oglądam i nie czytam info o wojnie, bo to oczywiste, że media to tylko narzędzie wojny informacyjnej. Wystarczyla mi Wyspa Węży i strącanie dronów słoikami, dalej już sobie darowałam big_grin
                • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:22

Najlepiej to by było, gdybyś pojechał tam dramatik osobiście. I na własne oczy przekonał.
                  • dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:29
                    iwles napisała:

> Najlepiej to by było, gdybyś pojechał tam dramatik osobiście. I na własne oczy
                    > przekonał.

Nie, wolę sobie siedzieć spokojnie u siebie i mieć z was beke, że produkty wojny informacyjnej łykacie jak prawdę objawioną smile
                    • asia.sthm Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:32
                      dramatika napisał(a):

> Nie, wolę sobie siedzieć spokojnie u siebie i mieć z was beke, że produkty wojn
                      > y informacyjnej łykacie jak prawdę objawioną smile

Kto tu z kogo ma beke to ty nie wiesz. Twoja beka od dawna robi sobie beke z ciebie.
                    • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:35
                      dramatika napisał(a):

> Nie, wolę sobie siedzieć spokojnie u siebie i mieć z was beke, że produkty wojn
                      > y informacyjnej łykacie jak prawdę objawioną smile

ale wiesz, że podlegasz pod ewentualną mobilizację i długo to ty u siebie przy piecyku na węgiel dupki nie pogrzejesz big_grin

• 35wcieniu Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 09:08
        Kto był świeżakiem?
        • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:01
          Putin w 2000 roku.

pl.wikipedia.org/wiki/K-141_Kursk
          pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adimir_Putin
          • 35wcieniu Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:11
            Putina w 2000 roku nazywasz mało znanym świeżakiem? big_grin Serio?
            • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:35
              Tak. Wziął się znikąd ledwie rok wcześniej, gdyby go Jelcyn nie wyciągnął niewiadomo skąd, nikt by nigdy o nim nie usłyszał, nie miał władzy absolutnej, nie miał mediów.

Gdyby wówczas Rosjanie okazali oburzenie bezsensownym zlekceważeniem życia swoich marynarzy, mogloby to zmieść wówczas Putina i całą ówczesną wierchuszkę. Ale matki marynarzy zniosly swój los w pokorze, jak dopust Boży.
              • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:46

"Ale matki marynarzy zniosly swój los w pokorze, jak dopust Boży."

Nie, nie wszystkie rodziny zniosły w pokorze, ale te "niepokorne" musiały wyjechać z Rosji.
                • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:08
                  Naprawdę obserwowałam w mediach, czy coś się w Rosji dzieje z inicjatywy rodzin, bo nie mogłam uwierzyć, że to tak się rozmyje. Ale owszem, tak się rozmyło.

Po zderzeniu samolotów nad Jeziorem Bodeńskim było znacznie bardziej głośno, łącznie z morderstwem kontrolera lotów dokonanym przez jednego z ojców.

Ale po poświęceniu chłopców z "Kurska", młodziutkich marynarzy na ćwiczeniach? Cicho sza!
                  • bywalec.hoteli Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:50
                    U ruskich głos i płacz matek i ojców raczej nigdy nie był wpływowy. Od wieków.

Co było nad Jeziorem Bodeńskim?
                    • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 16:13
                      Z Hiszpanii wracały rosyjskie dzieci z wakacji, na które zostały wysłane w nagrodę za dobre wyniki w szkole.

Z Bahrajnu do Brukseli leciał samolot kurierski DHL.

Samoloty leciały tak, że musiały się zderzyć.
                      Automatyczny kontroler lotów mówi w takim przypadku jednemu pilotowi, by obniżył pułap, a drugiemu, by go podwyższył.

Kontroler lotów naziemny, nie wiedząc, co się dzieje na pokładach, (był odłączony przez informatyków i nie wiedział o tym), mówił dokładnie na odwrót.
                      Instrukcja dla pilotów w takich przypadkach brzmi, by pilot słuchał automatycznego kontrolera lotów, a nie naziemnego.

I tak zrobił pilot DHL. Pilot rosyjskiego samolotu posłuchał naziemnego kontrolera. Tak więc, choć obaj zmienili wysokość, to nadal byli na identycznej względem siebie wysokości.

Musieli się zderzyć i się zderzyli. Nikt nie przeżył.

Po dwóch latach ojciec jednej z dziewczynek zamordował naziemnego kontrolera lotów.
                      • mizantropka_20 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 20:43
                        Samolot leciał do Barcelony, na pokładzie oprócz zaproszonych przez UNESCO dzieci wysokich urzędników z Ufy leciała rodzina (żona i dwójka dzieci) Kołojewa - późniejszego zabójcy kontrolera. Tu też zadziałał przypadek - zaproszeni pomylili lotniska i samolot odleciał bez nich... Niestety mieli wpływowych rodziców, którzy załatwili im miejsca w innym samolocie i skończyło się jak skończyło. Na motywach tej historii był film ze Szwarcem, moim zdaniem mocno taki sobie
              • asia_i_p Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 13:37
                Nie opowiadaj takich rzeczy. Obejrzyj sobie to.
                twitter.com/robpulsenews/status/772167207379996672
                • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:19
                  No i? Sala zapełniona w połowie, bliscy marynarzy, dziennikarze, wojskowi, pielęgniarka, oficjele. Czy ktoś z nich poparł matkę marynarza? Ktoś zaprotestował przeciwko podawaniu siłą zastrzyku kobiecie? Pielęgniarka uznała to za niezgodne z jej etyką zawodową?

Nie.

Jedna kobieta vs. około czterdzieści osób.

Nie było demonstracji ulicznych, żadni wojskowi nie odpowiedzieli. A były wolne media! Wybory były demokratyczne! Oponentów jeszcze wtedy nie wywożono do łagrów.
                  • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:25
                    I jeszcze: porównaj sobie zapis tego spotkania z zapisem dowolnego spotkania z mieszkańcami dowolnej miejscowości czy osiedla w Polsce nt. lokalizacji drogi szybkiego ruchu, spalarni śmieci, domu dziecka nawet! Nikt tak spokojnie nie siedzi, jak tam ten cały tłumek.
                    • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:39

A jak wyglądał protest rodzin pasażerów zestrzelonego w 2014 roku malezyjskiego samolotu?
                      • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:44
                        iwles napisała:

>
                        > A jak wyglądał protest rodzin pasażerów zestrzelonego w 2014 roku malezyjskiego
                        > samolotu?
                        >
                        >

A to rodzinom tych pasażerów powiedziano, że nic się nie stało, czy jednak holenderska prokuratura przeprowadziła dochodzenie i jest w sądzie konkretny akt oskarżenia? I czy wcześniej tych pasażerów dalo się ratować, tylko rząd Holandii odmówił i kazał czekać, aż jego służby tam dotrą?
                        • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:46

Ale akt oskarżenia dotyczy linii lotniczych za zaniedbania, nie osób odpowiedzialnych za zestrzelenie.
                          • iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:53
                            iwles napisała:

>
                            > Ale akt oskarżenia dotyczy linii lotniczych za zaniedbania, nie osób odpowiedzi
                            > alnych za zestrzelenie.
                            >
                            >

Nieprawda, oskarżają tez konkretne osoby, oczywiscie tylko te, wobec ktorych maja jakies dowody i które byli w stanie ustalić. Jednak nawet gdyby bylo jak piszesz - no czasem tak jest, że sledztwo pozwala oskarzyć tylko np. firmę a nie kogoś personalnie - co to ma wszakze wspólnego z tym, czy rodziny mają powody do protestu? To w ogóle nie sa nawet symetryczne sytuacje. Porównujesz zestrzelenie samolotu i natychmiastową śmierć ludzi z sytuacją, gdy był wypadek, ludzie żyli, mozna ich było ratować i słuzby ratownicze innych krajów oferowały gotowość natychmiastowej pomocy, a władze odpowiedzialne za akcje tę pomoc wprost odrzuciły?
                      • irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 16:01
                        Rosyjską ambasadę chroni, niestety, prawo.

A holenderska prokuratura wystąpiła z sądowym oskarżeniem, więc Holandia zrobiła, co tylko mogła bez wypowiadania wojny.
    • prawackie_trolliszcze Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 10:21
      wgospodarce.pl/informacje/114635-rosja-na-wojnie-niszczy-swoje-mniejszosci-etniczne
      www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/isw-putin-wysyla-na-wojne-z-ukraina-mniejszosci-etniczne-by-uniknac-mobilizacji-etnicznych-rosjan,603713.html
      • prawackie_trolliszcze Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:11
        "W połowie 1917 roku, a więc po prawie trzech latach walki, w tym dwóch ostatnich już bez poboru na ziemiach polskich zajętych przez państwa centralne, wciąż jeszcze służyło w Rosji grubo ponad stu generałów katolików (czyli przeważnie Polaków), około 20 tysięcy oficerów i z grubsza pół miliona żołnierzy. Ogółem przez szeregi rosyjskie przeszło w czasie wojny ponad milion Polaków. Po przeciwnej stronie frontu liczba Polaków w mundurach była jeszcze wyższa: około 850 tysięcy w armii pruskiej i prawie 1,5 miliona w mundurach armii habsburskiej."
        wielkahistoria.pl/polacy-w-armiach-zaborczych-podczas-i-wojny-swiatowej-ich-sytuacja-wcale-nie-byla-wyjatkowa/

Oto wartość suwerenności, która dziś tak ciąży "lewoliberałom".
        • iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:28

Porównujesz obecne rządy Pis do Polski pod zaborami?
          Fajnie big_grin
    • nena20 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 10:59
      Putin i tak zacznie rekrutację od ludów z Buriacji itp. wysyła ich na rzeź. Protesty mizerne. Oglądałam relacje z pierwszego dnia, widać jak ludzie się boją a innych nic to nie obchodzi.
    • leosia-wspaniala Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 18:10
      Moja pierwsza myśl: Mikołaj II. Druga: w co ich ubiorą i uzbroją? Czym nakarmią, bo kradzionego może nie wystarczyć. Czym dowiozą na front? Jak w ogóle zorganizują to wszystko logistycznie? I co na koniec zrobią z taką ilością mielonki?
    • tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 00:29
      oko.press/rosja-to-mocarstwo-raczej-sprochnialy-kolos-z-zacofana-gospodarka-dwie-lekcje-z-dekolonizacji/
    • tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 23:26
      Mobilizacja to strzał w kolano. Nagle każdy Rosjanin poczuł że jest na wojnie. Putin zrobił więcej niż gdyby Ukraińcy zbombardowali Moskwę.
    • morekac Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 00:11
      E, nie obalą.
    • bistian Teraz do mnie dotarło :-O 25.09.22, 12:58
      Teraz do mnie dotarło, po co Putinowi te referenda? Tu zupełnie nie chodzi o straszenie bronią jądrową.
      Chodzi o to, że szybko włączy te obwody do Rosji i będzie na gwałt stamtąd brał rekruta na wojnę z Ukrainą. Putin przechytrzył dyplomację światową, te pozostałe sprawy, to były tylko działania maskujące
      • irma223 Re: Teraz do mnie dotarło :-O 25.09.22, 13:01
        No, ale to jest najgłupsze, co mógłby zrobić.

Po co mu rekruci wywodzący się z terenów zamieszkałych przez wrogą mu ludność, przeciwko której prowadzi wojnę? Nie boi się dać im broni do ręki?

• bistian Re: Teraz do mnie dotarło :-O 25.09.22, 13:09
          irma223 napisała:

> No, ale to jest najgłupsze, co mógłby zrobić.
          >
          > Po co mu rekruci wywodzący się z terenów zamieszkałych przez wrogą mu ludność,
          > przeciwko której prowadzi wojnę? Nie boi się dać im broni do ręki?

Są blisko linii frontu, a przecież z Ługańska i Doniecka wysyłał ludzi na front, wbrew woli.
          Z takich robi się oddziały i wysyła w celu wykrycia karabinów maszynowych i innego sprzętu, rozpoznanie bojem
        • dramatika Re: Teraz do mnie dotarło :-O 25.09.22, 13:50
          irma223 napisała:

> Po co mu rekruci wywodzący się z terenów zamieszkałych przez wrogą mu ludność,
          > przeciwko której prowadzi wojnę?

Wychodzicie z błędnych założeń, to i kropki wam się nie chcą łączyć smile Ale żeby w związku z tym wykształcić swoją własną refleksję w tym temacie, to nie, jeszcze trzeba by wyjść z własnej "strefy komfortu" tongue_out
    • bananananas Re: Mobilizacja w Rosji 05.10.22, 20:47
      Wiadomość z frontu mobilizacyjnego za mk.ru
      W Karelii mężczyźni masowo zbierają żurawiny. W jednej wiosce nie udało się zmobilizować zupełnie nikogo, w innej kilku mężczyzn.
      Jeśli ktoś nie wie, to sezon na żurawiny trwa wybitnie dłuuugo. Wiszą do wiosny, a z niektórych stanowisk nawet nie można zbierać przed nadejściem solidnych mrozów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka