Dodaj do ulubionych

Forma sprawdzianu - zakończenie:/

09.10.22, 13:44
Chciałam podziękować za wszystkie odpowiedzi w wątku. Mąż zadzwonił do wychowawczyni i zapytał, czy w związku z formą sprawdzianu, dziecko koze poprawić.

Wychowawczyni powiedziała, że tak. Dziecko będzie pisało jeszcze raz.

Na następnej lekcji, nauczyciel przeczytał na głos statut szkoły, gdzie było napisane, że pozytywnej oceny uczeń nie może poprawiać.

Ewidentnie się wkurzył i chciał wykazać swoje racje. Zupełnie nie bierze pod uwage tego, że sam nie zastosował się do zaleceń.

Dodatkowo zaczęło się czepialstwo o wszystko.
Teksty typu: normalny jesteś??

Zalamka. Jutro dziecian ma poprawiać, a jestem pewna, że facet da takie pytania, żeby usadzić.

Jestem załamana. Fizyk uczy też matmy, więc już myślę nad zmianą szkołyuncertain

Z nauczycielem się nie wygra. Nie ma szans. Dziecko ma zawsze zachowanie wzorowe, świadectwo z paskiem i na koncie liczne konkursy, w których reprezentowało szkołę i zdobywało nagrody.

Teraz facet go zgnoi i może zamknąć drogę do dobrego liceum.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 13:46
      Bardzo współczuję.
    • triss_merigold6 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 13:47
      Czy macie szansę na indywidualny tok nauczania z tych dwóch przedmiotów? Załatwia się przez opinię z poradni, wtedy syn nie musiałby zmieniać szkoły/klasy, ale program z fizyki i matematyki mógłby realizować u innego nauczyciela.
      Przestać bawić się z wychowawcą, zgłosić sprawę dyrekcji szkoły i kuratorium.
      • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:38
        triss_merigold6 napisała:

> Czy macie szansę na indywidualny tok nauczania z tych dwóch przedmiotów? Załatw
        > ia się przez opinię z poradni, wtedy syn nie musiałby zmieniać szkoły/klasy, al
        > e program z fizyki i matematyki mógłby realizować u innego nauczyciela.
        > Przestać bawić się z wychowawcą, zgłosić sprawę dyrekcji szkoły i kuratorium.

Ja nie mam pojęcia, czy mamy na to szansę. Jie wiem, jakie warunki trzeba spełnić, żeby tylko z dwóch przedmiotów mieć indywidualne?

To by rozwiązało sprawę.
        • triss_merigold6 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:52
          Opinia poradni to na pewno. Znajoma załatwiała dziecku z klasie maturalnej z jednego przedmiotu, tam było grane zastraszanie dobrego ucznia niedopuszczeniem do matury i wiem, że miała też opinię psychologa i psychiatry (ale nie upieram się, że to konieczne).
          • ichi51e Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:13
            jak miała opinie od psychiatry to miało nauczanie indywidualne a nie indywidualny tok nauczania dla dzieci zdolnych. Bez diagnozy od lekarza to bardzo trudno dostac - kiedyś babka pisała ze starała się o ITN dla dziecka zdolnego z matmy i poradnia straszne problemy robiła uncertain np upierali się ze nie maja nikogo kto może stwierdzić ze dziecko faktycznie takie zdolne no i ze w sumie odległość między Szczytnem a Suwalkami określił w sumie prawidłowo ale jednak pomylił się o 7 km.
            • ichi51e Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:14
              a i jeszcze chwyt pisarski w sumie nie był do końca wykształcony...
        • slonko1335 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 18:07
          Nie wiem o czym pisze triss ale indywidualny tok nauczania jest dla dzieci uzdolnionych z danego przedmiotu i organizuje go szkoła. Musi mieć na to chęci, środki i nauczyciela, jak to ma to ppp wystawia taka opinię a jeżeli chodzi o zinduwidualizowana ścieżkę kształcenia(wtedy można przedmioty niektóre z ktorymi dzievko ma trudnosci w realizacji z cala klasa organizować w malej grupie lub indywidualnie) to nie ma opcji na konflikt z nauczycielem, tu muszą być powody na przykład zdrowotne wtedy zaswiadczenie od lekarza ...
      • paskudek1 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:50
        Jeszcze musi być ten drugi nauczyciel...
        • volta2 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 17:58
          tryśka myśli, że fizyk na każdym rogu stoi do wynajęcia, bo się mamie slajdy nie podobały i jak zarzuci pismem to dyrek wyjmie z kapelusza nowego fizyka. a innego fizyka nie ma i nie będziesmile fizyka jest tylko w 7 i 8 klasie, więc całe 4 czy tam 8 godzin pracy, normalnie etat dla pięciu do wyboru dla niezadowolonych mam.

zawsze mamo, możesz uczyć sama, edukacja w szkole nie jest obowiązkowa, w sumie i tak to juz robicie (tata pyta, tata uczy, niech więc tata ocenia)
          • droch Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 18:38
            volta2 jak zawsze na posterunku. W szkole płacą psie pieniądze, ale jednak przymusu pracy tam nie ma. Nie pasują zasady - nie podejmuję zatrudnienia.
            A tu zachowanie nauczyciela ociera się już o kodeks karny.
            • volta2 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 19:55
              z tego co zrozumiałam tylko jedna pani się chandryczy o slajdy, przy czym gdyby z tych slajdów jednak była piąteczka, to orzeszki stawiam, że magicznie sprawdzianu nikt by nie postulował do poprawy

przypominam, że nie ma też obowiązku posyłania dzieci do szkoły, można się samemu zmierzyć z tematem.
              • paskudek1 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:28
                Ale póki dziecko jest w szkole i póki przepisy nakładają na tego pana jakieś obowiązki to może niech się z nich, choć w minimum, wywiązuje? Obrażanie uczniów do nich nie należy.
              • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:39
                volta2 napisała:

> z tego co zrozumiałam tylko jedna pani się chandryczy o slajdy, przy czym gdyby
                > z tych slajdów jednak była piąteczka, to orzeszki stawiam, że magicznie sprawd
                > zianu nikt by nie postulował do poprawy

A po co wtedy poprawiać?

I nie ja jedna się wkurzam o ten slajd. W klasie są dzieci z Ukrainy i im było podwójnie ciężko.

W klasie jest 15 dwój z tego sprawdzianu. A klasa ambitna. Nawet olewacie wzięli się w 8 klasie do roboty.
          • paskudek1 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 18:43
            Cóż, w opisywanym przypadku rację ma uczeń i jego rodzice. I to jest niepodważalne. Pan po pierwsze miał obowiązek zapoznać się z zaleceniami opinii, a jeśli tego nie zrobił to powinien, sorry, ale zamknac mordę i grzecznie dostosować sprawdzian do wymagań tegoż dokumentu. Łaski nie robił. A odżywki tego typu są niedopuszczalne. Przykro mi, mnie też często nerwy puszczają i mam ochotę coś powiedzieć ale wiem że nie mogę. Po prostu chciałam tylko zasygnalizować że NAWET gdyby dostali zindywidualizowana ścieżkę kształcenia to może się okazać że fizyka będzie z tym samym Panem tylko... indywidualnie. Czyli bez świadków co może panu wyłącznie ułatwić gnębienie ucznia niestety
      • mia_mia Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 19:07
        Chyba pomylił ci się indywidualny tok nauczania z ED, bo w ten sposób każdy słusznie i niesłusznie niezadowolony z nauczania miałby ITN, często w dodatku u tego samego nauczyciela, bo fizyk w wielu szkołach jest jeden.
      • hanusinamama Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:25
        Juz triss nie wymyślaj. PO wuj kuratorium. Wyjdzie na pieniaczkę.
        Ja bym poszła do tego nauczyciela a najlepiej poprpsić o rozmowe on, rodzić i wychowawca.
        Jak pójdzie na noże nic nie ugra. Być stanowczym a nie robić gównoburzy
        • triss_merigold6 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:27
          Zależy od komunikatywności nauczyciela i jego dobrej woli, na razie, sądząc po reakcji na prośbę wychowawczyni pan ma urojenia godnościowe.
          • szare_kolory Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 21:07
            Lub dobre plecki w szkole bądź gdzie indziej stąd hardość.
    • panna.nasturcja Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 13:55
      Zgłoszenie do dyrekcji i kuratorium jednocześnie.
      Opinia z poradni sugerująca indywidualny tok nauczania w tych przedmiotów.
      Ewentualnie zmiana szkoły.
      Szkoda dzieciaka dla jakiegoś sfrustrowanego faceta, któremu nie udało się zostać fizykiem, więc gnoi dzieci.
    • ichi51e Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 13:57
      sory ale jak on tak to ja bym się nie cykala tylko opis do dyrektora i skarga a jak oleja to wyżej. W tym momencie nie macie już nic do stracenia.
      • gama2003 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:17
        Dokładnie.
        Opisać wszystko ze szczegółami - z pytaniem o normalność na czele. Do dyrekcji i kuratorium.
        Nic niżej faceta nie powstrzyma.

Serio po czymś takim zrobiłabym dym. Bo to nie ratowanie skóry leniwego bombelka a autentyczne niszczenie ucznia plus niekompetencja dydakryczna i nie stosowanie się do zaleceń.

Nie odpuszczaj.
        • ichi51e Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:23
          tutaj epedagogika.pl/zasady-i-zadania/wydanie-opinii-przez-poradnie-i-co-dalej-prawa-rodzicow-obowiazki-szkoly-5089.html
          piszesz do dyrektora szkoły z prośba o wsparcie dla nauczyciela x (na podstawie wspomnianych przepisów) bo nie radzi sobie z realizacja zaleceń opinii/orzeczenia.
          "Dyrektor musi wspierać nauczycieli w realizowaniu wskazań zawartych w opinii

Jeśli podczas obserwowania zajęć prowadzonych przez nauczyciela dyrektor zauważy, że nie radzi on sobie z realizacją wskazań podanych w opinii, to, aby rozwiązać problem, powinien:

polecić specjalistom, by udzielili nauczycielowi niezbędnej pomocy, ponieważ do zakresu zadań pedagoga, psychologa lub logopedy należy m.in. wspieranie nauczycieli w udzielaniu pomocy psychologiczno-pedagogicznej (§ 24 i 25 rozporządzenia MEN z 9 sierpnia 2017 r. w sprawie w sprawie zasad organizacji i udzielania pomocy psychologiczno-pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach),
          jeśli szkoła lub przedszkole nie zatrudnia specjalistów – wystąpić z wnioskiem do dyrektora poradni psychologiczno-pedagogicznej o wsparcie merytoryczne dla nauczyciela.
          Jednym z zadań poradni jest wspomaganie przedszkoli w zakresie realizacji ich zadań, w tym w udzielaniu i organizowaniu przez nie pomocy psychologiczno-pedagogicznej oraz wspieranie merytoryczne nauczycieli (§ 2 pkt 3 i 4, § 9 rozporządzenia MEN z 1 lutego 2013 r. w sprawie szczegółowych zasad działania publicznych poradni psychologiczno-pedagogicznych, w tym publicznych poradni specjalistycznych).
          Ważne, aby wsparcie specjalistów było dla nauczyciela wyraźnie odczuwalne i wzmacniało jego poczucie pewności w działaniach na rzecz dziecka."
      • berdebul Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:45
        I co to zmieni? Nic. Dyrektor całuje pana po stopach, bo znalezienie fizyka to jak wygranie w totka.
        • arwena_11 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:50
          Lepszy brak fizyka niż taki zjeb.
          • berdebul Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:56
            Brak fizyka/dowolnego innego nauczyciela to problem dyrektora, który jest rozliczany z tego, czy lekcje się odbywają. Posiadanie zyeba to ryzyko, ze czasami wpadnie pismo i wkurzeni rodzice.
        • mia_mia Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:53
          To jest całkiem możliwe, dziś wybór może być między lekcjami z głupim fizykiem a lekcjami fizyki z bibliotekarką czy księdzem. Na tym poziomie jest polska edukacja.
        • ichi51e Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 21:12
          wyżej zalinkowane - dyrektor ma tak zrobić żeby nauczyciel zrozumiał ze ma respektować opinie.
          • berdebul Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 21:59
            Jak nie będzie respektował to i tak dyrektor może mu nagwizdać. Serio, dopóki nie dojdzie do przemocy, to nauczyciela nikt nie ruszy.
    • fogito Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 13:58
      A jaka dostał ocenę z tego sprawdzianu?
      • mysiaapysia Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:14
        Mierną, tak było w poście startowym w tamtym wątku.
        Tutaj chodzi jednak nie o poprawę, ale powtórne pisanie sprawdzianu z powodu nierespektowania opinii.
      • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:34
        fogito napisała:

> A jaka dostał ocenę z tego sprawdzianu?

2

W zeszłym roku miał z fizyki 5. Na ten sprawdzia uczył się 3 dni (partiami). Mąż go przepytywał, robił, przykładowe testy. Jestem pewna, że ta dwoją to z powodu formy sprawdzianu.

• alicjamagdalena Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:19
      Wg.mnie iść osobiście do fizyka i normalnie pogadac nie wychowawcy.
      Na 100% nie będzie odwetu bo wyszedl by na oszoloma. Najgorzej prosić głuchy telefon za pośrednictwem wychowawcy,dyrekcji.
      • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:32
        alicjamagdalena napisała:

> Wg.mnie iść osobiście do fizyka i normalnie pogadac nie wychowawcy.
        Z> Na 100% nie będzie odwetu bo wyszedl by na oszoloma. Najgorzej prosić głuchy te
        > lefon za pośrednictwem wychowawcy,dyrekcji.

Pójdziemy. Kontakt z wychowawczynią mamy, do fizyka żadnego kontaktu, więc to taka pierwsza myśl była...Żeby za jej pośrednictwem załatwić.
        • little_fish Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:56
          Przez dziennik też nie macie kontaktu do nauczycieli? Pomijając fakt istnienia godzin do dyspozycji....
        • hanusinamama Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:27
          Jak nie masz kontaktu? Po pierwsze masz dziennik elektroniczny. Po drugie musisz miec ustalone godziny kiedy kazdy nauczyciel przyjmuje (to sie chyba czarnokowe godziny nazywa). MOim zdaniem trzeba było iśc najpierw do fizyka a nie na skargę do wychowawcy.
          • grey_delphinum Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 19:33
            hanusinamama napisała:

> Jak nie masz kontaktu? Po pierwsze masz dziennik elektroniczny. Po drugie musis
            > z miec ustalone godziny kiedy kazdy nauczyciel przyjmuje (to sie chyba czarnoko
            > we godziny nazywa). MOim zdaniem trzeba było iśc najpierw do fizyka a nie na sk
            > argę do wychowawcy.
            >
            Wcale nie musi mieć ustalonej godziny (jest jedna ), bo konsultacje mogą odbywać się, dla wygody rodziców zresztą, w różne dni i o różnych porach.
    • arwena_11 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:22
      1. Sprawdź czy dziad podpisał plan pracy z uczniem z opinią ( czy jak to się tam nazywa ) i że zapoznał się z zaleceniami z opinii - papiery powinien mieć pedagog/wychowawca. KAŻDY nauczyciel uczący dziecko z opinią ma obowiązek papier o zapoznaniu się z zaleceniami podpisać, podobnie jak i plan pracy.

2.Jak dziad podpisał - to skarga do dyrekcji, kuratorium i wszystkich świętych, że nie stosuje się do tego co sam podpisał i nie wykonuje zaleceń.

3. Jak nie podpisał - to jak wyżej, skarga do dyrekcji i wszystkich świętych, że nie podpisał, że nie uznaje zaleceń z poradni i zadać pytanie czy pan ma wykształcenie mogące zakwestionować opinię wydaną przez PPP.

Nie odpuściłabym dziadowi, nawet jak miałabym zabrać dziecko ze szkoły - to bym mu nabruździła gdzie się da.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:41
      A czemu nie poszłaś najpierw do nauczyciela?
      Nic dziwnego, że się wkurzył, jak zaczęliście od skargi na niego, zamiast na spokojnie z nim porozmawiać.
      • fogito Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:47
        Jak sie wkurzam w szkole to jednak uczniów od nienormalnych nie wyzywam. Forma sprawdzianu była bezsensowna. A teraz nauczyciel musi wyjść z tego z tworzą. Ale coś czuje ze tutaj męskie ego ucierpiało i będzie sie mścił.
        • fogito Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:49
          Twarzą
        • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:52
          fogito napisała:

> Jak sie wkurzam w szkole to jednak uczniów od nienormalnych nie wyzywam. Forma
          > sprawdzianu była bezsensowna. A teraz nauczyciel musi wyjść z tego z tworzą. Al
          > e coś czuje ze tutaj męskie ego ucierpiało i będzie sie mścił.

Najgorsze, że mojego dziecka nie ma powodów wyzywać. Jedyne uwagi, które ma, to te pozytywne.
          To jest dziecko niekłopotliwe. Jedynie z różnymi dys. Wychowawczyni go zna, wielokrotnie jeździła z nim na odbiór różnych nagród w konkursach.

Zapewne dlatego ujęła się za nim i pogadała z fizykiem.
          • elenelda Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 15:09

>
            >
            > Najgorsze, że mojego dziecka nie ma powodów wyzywać. Jedyne uwagi, które ma, to
            > te pozytywne.
            > To jest dziecko niekłopotliwe. Jedynie z różnymi dys. Wychowawczyni go zna, wie
            > lokrotnie jeździła z nim na odbiór różnych nagród w konkursach.
            >

Wyzywanie dziecka to naruszenie jego godności osobistej. Muszą być na to świadkowie, inaczej jest słowo przeciwko słowu. Czy ktoś oprócz syna jest w stanie potwierdzić, że nauczyciel nazwał syna „nienormalnym”?
            • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 16:30
              elenelda napisała:

>
              > >
              > >
              > . Czy ktoś oprócz syna jest w stanie po
              > twierdzić, że nauczyciel nazwał syna „nienormalnym”?

Cała klasa...ale czy ktoś się wychyli?
              • elenelda Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 16:51
                awf-33 napisała:

> elenelda napisała:
                >
                > >
                > > >
                > > >
                > > . Czy ktoś oprócz syna jest w stanie po
                > > twierdzić, że nauczyciel nazwał syna „nienormalnym”?
                >
                > Cała klasa...ale czy ktoś się wychyli?

Jeżeli rozmowa z panem nie okaże się owocna, napisz o tym w piśmie do dyrektora. Znajoma za podobny tekst do ucznia (z tą różnicą, że w jej przypadku uczeń ją opluł jak usiłowała oderwać - słownie, bez dotykania agresora- go od innego ucznia, którego okładał pięściami), musiała odejść (zmieniła szkołę, dostała propozycję nie do odrzucenia od dyrektora), była tuż przed egzaminem na dyplomowanego.
                • taki-sobie-nick Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 01:30
                  To ja zapytam, co powinna zrobić?

Powiedzieć "Jasiu, nie bij Zdzisia (bo się spocisz tongue_out)?" To zapewne powiedziała wcześniej i Jasio nie raczył usłyszeć.

Serio, ciekawa jestem, CO KONKRETNIE radzicie nauczycielowi zrobić w tej sytuacji.

I proszę bez wymijających wpisów typu "nauczyciel powinien wiedzieć".

A chłopca coś spotkało za bicie kolegi i oplucie nauczycielki czy dalej uczył się na luziku?
                  • taki-sobie-nick Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 01:52
                    Poprawka: To zapewne powiedziała wcześniej, pomijając uwagę o spoceniu się.
      • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:49
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> A czemu nie poszłaś najpierw do nauczyciela?
        > Nic dziwnego, że się wkurzył, jak zaczęliście od skargi na niego, zamiast na sp
        > okojnie z nim porozmawiać.

Nie mamy do niego numeru telefonu, chcieliśmy się umówić poprzez wychowawcę klasy. W trakcie rozmowy pani sama zaproponowała, że załatwi powtórne pisanie sprawdzianu 🤷‍♀️
        • little_fish Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:59
          "Nie mamy do niego numeru telefonu, " a Librus? Czy tam inny dziennik
        • malia Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 15:02
          Po co ci numer PRYWATNY nauczyciela? Napisz przez edziennik, ewentualnie idź porozmawiać do szkoły
          • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 16:32
            malia napisała:

> Po co ci numer PRYWATNY nauczyciela? Napisz przez edziennik, ewentualnie idź po
            > rozmawiać do szkoły

No po nic. Dlatego nie mam.
      • triss_merigold6 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 14:54
        Dlatego, że istnieje ścieżka formalna i ona służy do rozwiązywania konfliktów, a w wypadku wątpliwości jest papier - dowód na librusie, pismo za potwierdzeniem odbioru, notatka służbowa etc.
    • elenelda Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 15:02
      Najpierw porozmawiać z fizykiem. Napisz do niego na librusie i poproś o spotkanie. Wyjaśnij problemy syna. Jeżeli to nic nie da - napisz do dyrekcji. Kuratorium zostaw na koniec. Uprzedzam jednak, że dla kuratorium najważniejszy jest papier. Jeżeli nauczyciel podpisał się pod dostosowaniami a w dostosowaniach nie ma nic na temat stosowania tego typu form sprawdzianów, to nic nie wskórasz. Podobnie jest z poprawą - kuratorium sprawdzi zgodność ze Statutem i jeżeli zapis w Statucie nie jest sprzeczny z rozporządzeniami, nauczyciel nie będzie zobowiązany zgodzić się na poprawienie sprawdzianu.
      • mysiaapysia Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 16:02
        Tu nie chodzi o poprawę, tylko o powtórzenie błędnie przeprowadzonego sprawdzianu dla danego ucznia z opinią. Statut szkoły nic do tego nie ma i nie ma prawa ograniczać uprawnień wynikających z orzeczeń.
        • elenelda Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 16:54
          mysiaapysia napisała:

> Tu nie chodzi o poprawę, tylko o powtórzenie błędnie przeprowadzonego sprawdzia
          > nu dla danego ucznia z opinią. Statut szkoły nic do tego nie ma i nie ma prawa
          > ograniczać uprawnień wynikających z orzeczeń.

Pod warunkiem, że w opinii jest wskazane w jaki sposób dostosowywać formy sprawdzianów dla ucznia. Podejrzewam, że jest, chociażby wydłużenie czasu, ale różnie bywa.
    • nangaparbat3 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 15:03
      Idzze czym prędzej do pedagoga szkolnego, niech pomoże, od tego jest.
    • nieeznaajoomaa Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 18:15
      No niestety, szkoła to patologia. Albo nauczyciel gnębi ucznia albo uczeń nauczyciela, w zależności od tego, kto akurat w danym układzie jest silniejszy
      • nangaparbat3 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 18:25
        Naprawdę trudno być uczniowi silniejszym od nauczyciela.
        • paniusiapobuleczki Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 22:21
          Żebyś się nanga nie zdziwiła. Z mojej szkoły od kilku lat odchodzi co roku ktoś bo ma dosyć.
          • nangaparbat3 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 22:26
            Od nas też. Nawet po kilka osób na raz. Ale to nie dlatego, że dzieciaki są silniejsze.
            • volta2 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 16:40
              zgrabnie ominęłaś rodziców, dziecko sobie samo rady nie da, ale już wespół zespół z rodzicem, a ten wespół zespół z forum spokojnie dogniecie nauczyciela

u syna w klasie był taki ojciec, który panią docisnął, przy czym to była fachura, jak syn ją dostał jako wychowawczynię, to byliśmy uważani za szczęściarzy. po roku wychowawstwa odeszła, bo miała dosyć tego JEDNEGO ojca. a pracowała wiele lat w jednym miejscu, z opiniami jw.

przeszła do liceum i ponoć dobrze jej się wiedzie. tak że tak, uczeń nie jest silniejszy...
    • rb_111222333 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 18:53
      Współczuję, mój brat miał takiego ciula z historii w liceum. Chłopak był zwolniony z egzaminów do liceum i później na studia, bo był laureatem z olimpiady przedmiotowej, a ten gnój chciał mu mierną wystawić. Na rozmowie z historykiem sugerował on moim rodzicom, że brat powinien zmienić szkołę, bo nie daje rady! Ten kretyn to był postrach liceum, niestety jego metody były podobne do mobbingu i szykanowania.
    • ewcia.1980 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 19:35
      Jestem nauczycielem ale i rodzicem.
      I jako rodzic się nie patyczkuję.
      Jak nauczyciel przesadzi to..... piszę skargi.
      Zazwyczaj daję szansę nauczycielowi ale zazwyczaj z niej nie korzystają 🤷‍♀️
      W szkole moich dzieci znają mnie wszyscy i.... chyba się boją.
      Bo skargi do dyrektora składałam już 3 razy.
      1 raz nauczyciel bardzo musiał się tłumaczyć
      1 raz zostałam oficjalnie przeproszona
      1 raz.... zmieniono nauczyciela w klasie syna.

Ale ja się nie boję skonfrontować z nauczycielem czy dyrektorem, znam się na przepisach, nie szkoda mi czasu i energii żeby stanąć w obronie mojego dziecka no i akkceptuję, że przez to nie będę lubiana.

W tej sytuacji najprawdopodobniej napisałabym żądanie NIE o poprawę sprawdzianu tylko o powtórne jego napisanie z uwzględnieniem zaleceń, które są w opinii.

• jasnoklarowna Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 19:08
        Wow, a tak z ciekawości jakiego kalibru były wyskoki nauczycieli? Bo efekty zaiste spektakularne.
        A teraz na poważnie, pisałaś do dyrekcji czy kuratorium czy gdzieś jeszcze?
        • slonko1335 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 19:22
          Ja Co mogę napisać co działo się u moich . Pani wyzywała nagminie dzieci od durniów, debili mowila im że ich rodzice są glupi, cała lekcje nadawała o swoich chorobach, opowiadała dzieciom ze jak jest upal to nie nosi stanika bo jej się pocą cycki, że ma jedną pierś większą od drugiej, podnosiła spódnice i pokazywała łydki mowiac że ma najzgrabniejsze w całej szkole. Pani lat 70...o ułamkach i innych musieli w domu opowiadać rodzice. Oczywiście nikt nie chciał sluchac bo Pani w czasach świetności miała sukcesy międzynarodowe konkursowe z uczniami ale szczęśliwie ktoś nagrał któreś z jej wypocin, więc akcją była szybką.
        • slonko1335 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 19:24
          2. Pan podniósł za fraki dzieciaka i wysyczal mu, że jego rodzice muszą żałować że się urodził.
          • slonko1335 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 19:27
            Wychowawczyni zamiatała pod dywan przemoc w klasie gdzie było znęcanie się, molestowanie, pobicie.uwaza że w klasie nie ma żadnych problemów mimo że matka ofiary zgłaszała problem. Konflikt miał taką eskalacje że skończyło się obdukcja i próba samobujcza.
    • mamamisi2005 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 20:21
      Bardzo współczuję 🙁
    • elenelda Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 09.10.22, 21:12
      1. Awf, napisałaś, że syn ma wszelkie możliwe „dys” - czy opinia potwierdzająca trudności została dostarczona do szkoły? Kiedy? Jeżeli na pierwszy etap edukacyjny (w klasach 1-3), to obecnie już nie obowiązuje.
      2. Jakie były zalecenia w opinii?
      3. Na podstawie zaleceń zawartych w opinii tworzone są dostosowania dla danego ucznia i wszyscy nauczyciele, którzy go uczą, mają obowiązek zapoznać się z nimi i podpisać się pod nimi. Możesz iść do szkoły (opiniami zwykle zajmuje się jakiś specjalista - pedagog, psycholog, logopeda, terapeuta pedagogiczny), zapoznać się z dostosowaniami i sprawdzić, czy nauczyciel fizyki podpisał się pod dokumentem.
      4. Jeżeli dostosowania określają formę sprawdzianu a nauczyciel fizyki podpisał się pod dokumentem, idź do niego i porozmawiaj. Jeśli podpisu nauczyciela nie ma, też idź i porozmawiaj.
      W przypadku, gdy okaże się, że pan od fizyki jest niereformowalnym zjebem, pisz do dyrektora. Warto użyć sformułowania „naruszenie godności osobistej ucznia” w odniesieniu do epitetu, jakiego użył nauczyciel zwracając się do Twojego syna. Za to grozi postępowanie dyscyplinarne i dyrektor musi zareagować.
      • awf-33 Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 06:50
        elenelda napisała:

> 1. Awf, napisałaś, że syn ma wszelkie możliwe „dys” - czy opinia potwierdzająca
        > trudności została dostarczona do szkoły? Kiedy? Jeżeli na pierwszy etap edukac
        > yjny (w klasach 1-3), to obecnie już nie obowiązuje.

O dyskalkulii w zeszłym roku, pod koniec klasy 7.
        Dysleksja, dysortografia, dysgrafia - 5/6 klasa.

Osobiście dostarczałam do szkoły.

> 2. Jakie były zalecenia w opinii?
        Na pewno dluzszy czas pisania i szereg innych elementów, których z pamięci nie przytoczę, a jestem teraz w pracy.

> 4. Jeżeli dostosowania określają formę sprawdzianu a nauczyciel fizyki podpisał
        > się pod dokumentem...

Jw wątpię, by takie coś padło w opinii. Aż takiego doprecyzowania nie ma.
        Ale to logikę. Skoro ma dłuższy czasz a Pan przewija w równym tempie, to nie ma tego czasu dostosowanego. To był chaos. Pół klasy gadała "a może Pan cofnąć, a ja nie mam, a ja nie zdążyłem itp."
        • fogito Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 07:47
          Powinien powtorzyc sprawdzian dla całej klasy i nigdy wiecej takiego nie robić.
    • nie_ma_niebieskich Re: Forma sprawdzianu - zakończenie:/ 10.10.22, 17:41
      Ale typ! Współczuję. Jeśli nie można go spacyfikować, to zmiana szkoły faktycznie może być dobrym rozwiązaniem. Choć to skandal sad

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka