Dodaj do ulubionych

Prezent na ślub/wesele

24.10.22, 12:16
Dziewczyny ile się teraz daje w kopercie młodym? Wesele w przyszłym roku, kuzynka wychodzi za mąż. Wiem ze ceny szaleją, inflacja itp ale chyba są jakieś granice w dawaniu koperty? Nie stać mnie na niewiadomo ile by włożyć a już wiem ze tyle ile bym dała na pewno nie pokryje kosztu talerzyka.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 12:25
      Nie ma reguł, serio. Daj tyle, ile chcesz i możesz. Dostawaliśmy w tym roku kwoty przeróżne, w zależności od stopnia bliskości z daną osobą, jej możliwości oraz fantazji.
      A każdy robi (powinien robić) takie wesele, na jakie może sobie pozwolić, a nie, że "zwróci się za talerzyk".
    • pepsi.only Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 12:42
      Skoro "nie stać cię na niewiadomo ile", to kup prezent, po prostu.
      Masz sporo czasu, żeby dowiedzieć się, czego młodzi potrzebują, czy jaki mają gust, czy przykładowo lepiej mikser, a może coś z zastawy, bądź dekoracji.
      A może mają wspólne hobby? typu lubią podróżować i spodobałaby im się personalizowana mapa świata, na której mogliby zaznaczać kolejne cele podróży. staticmgd.pl/img/attachments/products/big/personalizowana_mapa_podrozy_na_plotnie_swiat_5ab137eb-87c0-41d3-b74d-7ee25bc82223.jpg
      Nie wiem, strzelam , co by to mogło być.

(o talerzyku nawet nie myśl- to młodych problem, i skoro zapraszają, to najwyraźniej stać ich na te talerzyki)
      • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 12:50
        Nie kupuj rzeczy materialnych.
        • pepsi.only Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 12:56
          A dlaczego nie?
          Założycielka wątku nic nie napisała o młodych, być może mają wszystko w domu, są urządzeni od A do Z bo są parą od 100lat,
          a być może właśnie będą dopiero urządzać swoje pierwsze mieszkanie, a wtedy coś do kuchni, jadalni, albo sypialni może ich właśnie bardzo ucieszyć.
          Ślub w przyszłym roku, to szmat czasu, by zorientować się w potrzebach (i guście) państwa młodych.
          • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:01
            Nawet jak będą się urządzać, to niech to zrobia po swojemu.
            I jak ma niby zorientować się w guście młodych jak np to nie są bliscy znajomi, krewni.
            • pepsi.only Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:06
              Kuzynka. Czyli np można podpytać przez ciocię. Ja nie widzę problemu, to niewinne pytanie.
              Najwyżej padnie odpowiedź: Młodzi chcą kasę, bo zbierają na XYZ.
              • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:08
                A już pytanie osób trzecich.... nie lepiej młodych jak już musi być coś?
              • hexella Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:15
                ryzykowne. Ciocia może podsunąć zakup gustownego kompletu talerzyków w różyczki, który młodzi upchną w najgłębszej części szafy.
        • zamyslona_ona02 Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 17:24
          Tu się nie zgodzę. Mnie bardzo cieszyły rzeczy materialne smile Dostałam piękne rzeczy, które mi się przydają, a pewnie szkoda byłoby mi wydawać na nie pieniędzy, tzn. kupiłabym, ale tańszą mniej elegancką wersję.
          • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:03
            Cieszyłyby cie marnej jakości rzeczy które ktoś uznał.za w twoim.guscie?
          • juztubylam Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 19:03
            znajomi dostali 3 zegary ścienne. do kawalerki tongue_out ale to dawno temu było. Jeden zegar to był w ogóle wędrowiec- krążył po rodzinie jako prezent rozdawany dalej.
            • pepsi.only Re: Prezent na ślub/wesele 26.10.22, 00:25
              Dziś nie ma z tym problemu- można sprzedać na olx, allegro, czy innym takim.
              Albo dać na aukcje charytatywną, a najlepiej na wośp.
              Ostatecznie: Uwaga śmieciarka jedzie. i po problemie tongue_out
    • extereso Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 12:52
      To naprawdę nie ma znaczenia. Daj ile chcesz i możesz i się nie przejmuj.
    • juzustempy Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:01
      Prezentu nie kupuj pod żadnym pozorem, chyba, że będzie jakaś lista prezentowa ułożona przez młodych. W kopertę dajesz tyle, ile możesz, nie przejmuj się. Zresztą, kto to wie, co będzie w przyszłym roku? W czerwcu do koperty dla dalszej kuzynki włożyliśmy 800zł, a siostrzenicy męża daliśmy dużo więcej - więc to też zależy.
      • krolewna_anja Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:52
        juzustempy napisała:

> Prezentu nie kupuj pod żadnym pozorem, chyba, że będzie jakaś lista prezentowa
        > ułożona przez młodych. W kopertę dajesz tyle, ile możesz, nie przejmuj się. Zre
        > sztą, kto to wie, co będzie w przyszłym roku? W czerwcu do koperty dla dalszej
        > kuzynki włożyliśmy 800zł, a siostrzenicy męża daliśmy dużo więcej - więc to też
        > zależy.

Miałam w planach dać 600zl i to takie naciągane. Jeszcze dojdą koszty podróży i noclegu
        • kamin Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 15:05
          600 jest bardzo ok.
        • betyskai Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:01
          a w ile osób sie wybierasz na to wesele? 600zł to wystarczająco. nawet 500+ jest ok.
    • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:35
      Nie kupuj prezentów materialnych. Daj tyle, na ile cię stać i ile uważasz, że będzie dobrze. Dwa tygodnie temu byliśmy na weselu u kolegi, daliśmy 2000 zł.
      • krolewna_anja Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:49
        magata.d napisała:

> Nie kupuj prezentów materialnych. Daj tyle, na ile cię stać i ile uważasz, że b
        > ędzie dobrze. Dwa tygodnie temu byliśmy na weselu u kolegi, daliśmy 2000 zł.
        Ile? To jakieś totalne szaleństwo dla mnie, i tyle.
        Tak myślę że ja mogę max ale to duże max dać 600zl. Jeszcze dojdą koszty podróży 800 km plus nocleg. Z domu rodzinnego męża w strony mojej rodziny- kuzynki też mam 80km a nie wiem jeszcze gdzie będzie zabawa, także też muszę nocleg extra liczyć. No i oczywiście urlop przeznaczyć min 4 dni😒
        • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 13:54
          Jak zaczynasz wylicAc co ile będzie kosztować podziękuj grzecznie i wyślij kartkę z gratulacjami. Nie nie musisz dawac milionów monet.
        • arabelax Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 14:03
          W zyciu nie poświęcalabym 4.dni urlopu na wesele kuzynki.
          Chyba, ze jestescie bardzo blisko zwiazane.
        • iwles Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 14:24

4 dni urlopu? Noweśśś
          Czwartek, piątek, poniedziałek i wtorek? Toż to prawie tydzień!
          • krolewna_anja Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 14:53
            iwles napisała:

>
            > 4 dni urlopu? Noweśśś
            > Czwartek, piątek, poniedziałek i wtorek? Toż to prawie tydzień!
            >
            >
            Nie mieszkam na miejscu tylko mam 800km w rodzinne strony, to chyba trzeba wcześniej wyjechać i powrót też mi zajmie jeden dzień. Wesele jest w środę/czwartek
            • angazetka Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 14:58
              O Jezu, najgorzej. Weekend z Bożym Ciałem czy majowy?
              • panna.nasturcja Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 15:03
                No ale jak majowy lub z bożym ciałem to skąd 4 dni urlopu? Środa i piątek to dwa.
                • angazetka Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 15:06
                  Fakt. Nijak nie rozumiem po prostu innej sytuacji, w której ktoś robi wesele w środku tygodnia. Długi weekend jeszcze jakoś się broni.
              • krolewna_anja Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 16:00
                angazetka napisała:

> O Jezu, najgorzej. Weekend z Bożym Ciałem czy majowy?
                >
                Wesele jest w ostatnim tygodniu kwietnia 26-27, potem 14 maja komunia córki brata więc i tak będę w rodzinnych stronach. Nijak mi to pasuje. I na wszystko trzeba urlop. Po komunii poniedziałek też, na powrót do domu.
                • iwles Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 16:16

Wesele ot tak w środku zwykłego pracującego tygodnia?
                  O rrrany...
                  • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 17:02
                    Szczerze? Nigdy się z tym nie spotkalam

• juztubylam Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:58
                  nie pojechałabym. Młodzi mają coś nie tak z głową żeby robić wesele w środku tygodnia i oczekiwać że goście dla nich będą brać w pracy urlop.

pojedź na komunię, a wesele dziwaków olej.
            • iwles Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 15:11
              krolewna_anja napisała:

>Wesele jest w środę/czwartek

O, to faktycznie przechlapane.
              Ale jeśli już weźmiesz te 4 dni urlopu, to możecie pojechać jeszcze wcześniej, a skoro to są swoje rodzinne strony, to przy okazji zrobić sobie taki tygodniowy wypad (od soboty do kolejnej soboty/niedzieli).

• betyskai Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:03
              a jesteś pewna że to jest wesele a nie sam ślub? kto normalny robi wesele w środku tygodnia..
        • panna.nasturcja Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 15:00
          Po co Ci cztery dni na urlopu na wesele oddalone od Ciebie o godzinę drogi i odbywające się zazwyczaj w weekend?
          • panna.nasturcja Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 15:02
            A, doczytałam, że 800.
            Jeśli to nie jest super bliska dla mnie osoba to zwyczajnie nie poświęciłabym 4 dni urlopu co coś, czego nie lubię, u osoby, z którą nie jestem związana i jeszcze ponosząc spore koszty. Po co?
        • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 22:11
          My nocleg mieliśmy za darmo w hotelu, z propozycją również opłaconego noclegu po poprawinach, ale z tego drugiego noclegu już nie korzystaliśmy.
      • angazetka Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 14:13
        Wow.
      • betyskai Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:05
        no faktycznie, daj ile chcesz a my to daliśmy 2 tysiące big_grinbig_grinbig_grin a czemu nie 5 tysięcy? co tak skromnie?
        • asia.sthm Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:18
          Czy tylko mnie w tym watku rozbolał zoładek?
          O rany, po co ja tu wchodzilam, na co mi to bylo big_grin
        • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 22:17
          betyskai napisał(a):

> no faktycznie, daj ile chcesz a my to daliśmy 2 tysiące big_grinbig_grinbig_grin a czemu nie 5
          > tysięcy? co tak skromnie?
          Nie 5 tysięcy a 2 tysiące, bo uznaliśmy to za stosowną kwotę. Stać nas. Nie musisz tyle dawać, jak uważasz, że to dla ciebie za dużo, jak cię nie stać.
          • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 22:19
            Ja rozumiem, że wątek miał na celu pocieszenie autorki wątku, że może dać jak najmniej, bo czasy ciężkie itp. Odpowiedziałam za siebie. Ale niech daje ile chce.
            • borsuczyca.klusek Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 22:24
              Jednym słowem przybergamociłaś 🙄
              • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 08:43
                A jaką kieckę miałam i jakim samochodem pojechaliśmy, to już niektórych nie tylko głowa może rozboleć winkwinkwinkwinkwinkwink
                • borsuczyca.klusek Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 12:30
                  Pokaż kieckę i buty koniecznie 🙄
                  • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 13:55
                    Nie pokażę. Nie chce was jeszcze bardziej zdenerwować winkwinkwinkwink
                    • borsuczyca.klusek Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 20:20
                      Bez zdjęcia się nie liczy 🙄
          • angazetka Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 11:35
            Nikt poza wami nie uznaje tego za stosowną kwotę na wesele kolegi, ot co. Bardzo hojne i dobrze sytuowane rodzeństwo mogłoby tyle dać, ewentualnie.
            A chwalenie się, że się dało dwa tysie, w wątku, w którym autorka pisze, że może dać 600, jest jeszcze bardziej niestosowne.
            • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 11:42
              Skąd mogłam wiedzieć, że może dać 600? Napisała to dopiero po informacji o tym, ile ja dałam. Nie chwalę się, tylko odpowiadam na pytanie. Po co pyta, jak nie chce szczerych odpowiedzi?
            • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 11:48
              angazetka napisała:

> Nikt poza wami nie uznaje tego za stosowną kwotę na wesele kolegi, ot co. Bardz
              > o hojne i dobrze sytuowane rodzeństwo mogłoby tyle dać, ewentualnie.

Aż się boję pomyśleć, jak niestosowne jest organizowanie wesela na 160 osób, z oplaconymi noclegami w hotelu dla gości winkwinkwinkwinkwink Dla jakiej ewentualnie grupy spolecznej/zawodowej itp. to by było stosowne winkwinkwinkwinkwinkwink
              • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 11:56
                Zejdź na ziemię. Wesela tej wielkości z poprawinami i noclegami są dość częste. No może bez noclegu po poprawinach, z tym się nie spotkalam. Nie liczę gości zostających u rodziny.
                • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 12:23
                  To była ironia.
                  • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 12:26
                    Doprawdy?
                    • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 12:30
                      Jejku, nie zorientowałam się tez przed weselem w jakiej kwocie musze się zmieścić z kreacją i ewentualnie z samochodem, żebym nie wypadła niestosownie wink jejku, jejku winkwinkwinkwink
                • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 12:28
                  Niech każdy żyje i organizuje swoje życie jak chce. A już organizacja wesel i kwoty prezentu to przecież zupełnie dowolna sprawa. Oburzanie się, bo ktoś inny dał prezent, który przewyższa możliwości finansowe innego człowieka jest co najmniej dziwne dla mnie, trochę groteskowe i trąci zazdrością.
                  • borsuczyca.klusek Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 12:31
                    #zazdroscimy
                  • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 12:32
                    Kiecki ci zazdroszczę.
                    Noe lapies o co chodzi, ale nie szkodzi.
              • marta.graca Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 13:25
                Ależ nikt nikomu nie broni organizować wesela choćby na 500 gości w zamku nad Loarą. Niestosowne jest oczekiwanie, że goście będą te zachcianki finansować.
                • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 13:51
                  marta.graca napisała:

> Niestosowne jest oczekiwanie, że goście będą te zachcianki finansować.
                  >
                  Tu się zgadzam. Ale tez nie bardzo wyobrażam sobie, jak to oczekiwanie by miało funkcjonować (no chyba nie napiszą na zaproszeniu, ze prezent nie mniejszy niż wink ). Na wesela chodzi się do ludzi znajomych, lubianych, z którymi ma się jakieś relacje i przede wszystkim z własnej, nieprzymuszonej woli.

Nie wiem w czym macie problem. Ludzie organizują wesela według własnych potrzeb, może marzeń itp. A goście dają im takie prezenty jakie chcą, jakie uważają za stosowne i na jakie ich stać.
                  • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 14:00
                    Serio nie łapiesz, że glupotkę napisałaś? Och daj tyle ile chcesz, uwazasz, stac cie ...JA DALAM 2TYSIE
                    • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 14:08
                      Zapytała ile się teraz daje w kopercie młodym. Więc jej odpisałam, ile dałam. Wiem tez ile inni dali i zapewniam cię głupoty nie napisałam.
                      Jeszcze raz powtarzam, dajcie czy ty, czy autorka wątku, tyle ile chcecie. I jeszcze jedno, nie ma obowiązku chodzenia na wesela i dawania prezentów. Bo autorka tu pisze jakby ja wielkie nieszczęście spotkało.
                      • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 14:12
                        Nie łapiesz, nie szkodzi.
                        • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 15:32
                          Oj, ta zazdrość. No odpuść już.
                          • gryzelda71 Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 20:09
                            Nie łapiesz, ale luz wazne ze ci wszyscy zazdroszcza.
    • panna.nasturcja Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 14:57
      Skoro wiesz na ile Cię stać to co my Ci mamy powiedzieć? My nie znamy stanu Twoich finansów.
      Cena talerzyka nie ma żadnego znaczenia, masz dać prezent a nie zapłacić za bilet na imprezę weselną.
    • koralinaxxxx Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:29
      Nie kupuj prezentów, serio, nikt ich nie chce, ciężko trafić w gust obdarowywanych. Byłam na weselu 5 dni temu u mojej kuzynku, dałam 3500zł.
      • asia.sthm Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:32
        > dałam 3500zł.

cieniutko, dlaczego nie 5000?
        • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 22:27
          Zazdrośnica. Boli co? Że kogoś stać, a ciebie nie?
      • iwles Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 18:35

Phi. Słabo.
        Ja na wesele chrześniaczki odkładam co roku 1000. Mam już 15.000, a dziecko dopiero co podstawowke skończyło.
        • juztubylam Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 19:00
          mój chrześniak już mając 5 lat twierdził, że na komunię chce dostać pięć tysięcy. komunia za rok- trzeba dodać inflację.
          • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 22:23
            Na komunię to się biblię daje ;D
        • magata.d Re: Prezent na ślub/wesele 24.10.22, 22:26
          iwles napisała:

>
          > Phi. Słabo.
          > Ja na wesele chrześniaczki odkładam co roku 1000. Mam już 15.000, a dziecko do
          > piero co podstawowke skończyło.
          >
          >
          A jak chrześniaczka singlem zostanie, to zobacz ile oszczędności ci zostanie wink
    • ga-ti Re: Prezent na ślub/wesele 25.10.22, 23:13
      Niedawno byliśmy w podobnej sytuacji, wesele 500 km od nas, wolne w pracy (impreza w piątek), noclegi. Jeden nocleg zafundowali młodzi, dwa opłaciliśmy sobie sami, przyjechaliśmy w czwartek późnym wieczorem i zostaliśmy do niedzieli. Rodzina męża, więc on rozmawiał z młodymi, powiedział otwarcie, że koszty paliwa i noclegów niestety odbiją się na prezencie, no nie stać nas (choć daliśmy więcej, niż Ty zakładasz, ale byliśmy proszeni z dziećmi, no i kto to wie, co będzie w przyszłym roku). Młodzi zadeklarowali, że bardzo chcą nas na swoim ślubie i weselu i nic ich wartość koperty nie interesuje. Tego się więc trzymam smile

A koszt wesela zwykle się nie zwraca, cena 'talerzyka' to tylko część kosztów, często do tego jest oddzielnie alkohol, ciasta, tort, dekoracje, orkiestra, cena ewentualnych poprawin, jakiś dodatkowych atrakcji dla gości...
      Nie ma obowiązku robić wesela i nie ma obowiązku zapraszania akurat tych gości, jeśli młodzi zapraszają to znaczy, że chcą własnie ich gościć, z nimi się bawić. O.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka