mizantropka_20 20.12.22, 21:59 któraś z ematek zechce podzielić się przepisami i w ogóle czymś w temacie obsługi tego ustrojstwa? Na razie boję się go przeraźliwie i obchodzę wiadomo jakim łukiem😨😨😨 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 Re: Nabyłam szynkowar 20.12.22, 22:03 mizantropka_20 napisała: > Na razie boję się go przeraźliwie i obchodzę wiadomo jakim łukiem😨😨😨 albowiem? To nie granatnik, choć owszem, też w kształcie rura. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nabyłam szynkowar 20.12.22, 22:31 mizantropka_20 napisała: > któraś z ematek zechce podzielić się przepisami i w ogóle czymś w temacie obsłu > gi tego ustrojstwa? Na razie boję się go przeraźliwie i obchodzę wiadomo jakim > łukiem😨😨😨 Są filmiki na YT. Na rpzykład: www.google.com/search?q=szynkowar+youtube&oq=szynkowar+youtube&aqs=chrome.0.0i512j0i22i30l2j0i15i22i30j0i22i30l2j69i60l2.5560j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:b7c521c9,vid:yJEVSxN7ChE S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nabyłam szynkowar 20.12.22, 22:32 #Szynkowar 1, 2, 3 i zrobisz #wędliny - Praktyka u Praktyka S. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Nabyłam szynkowar 20.12.22, 22:37 Nie lubię filmików, przeważnie youtuber przez 80 % trwania pieprzy bez sensu promując siebie i dbając o klikalność.... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 10:18 ustawiasz na podwójną prędkość odtwarzania i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 18:31 No to tiktok 😅. Sa tam videos z tym cudem. Krótko i do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 05:28 Mam, ale uzylam raz i tyle bylo z szynkowaru. Maz mi do tej pory wypomina, ze mam szynkowar, a szynek nie ma. Samo gotowanie jest mega proste. Trzeba miec sół do peklowania. . Warto do takiej wędliny mieć krajalnicę, bo to naprawdę wychodzi kawał mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 05:32 Gratuluję, popros któreś z siedmiorga dzieci o pomoc, bo inaczej po co? Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 10:16 Podsumujmy, kupujesz sprzęt którego obsługi się boisz, nie za bardzo widzisz przeznaczenie i opcje wykorzystania. No ma o sens. Nie mam pojęcia ile ten klamot kosztuje, ale może lepiej było wydać po prostu na dobrą szynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 10:19 Idzie kryzys, lepiej mieć takie maszynki na wszelki wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 13:23 Chodzi przede wszystkim o to, że podczas czytania składu gotowych wędlin (nawet tych z górnej półki) mam odruch wymiotny. Mam również dostęp do dobrego mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 13:48 Produkt wieprzowy, wędzony tradycyjnie. Składniki: mięso wieprzowe-szynka (117g wykorzystano do wytworzenia 100g produktu), sól, czosnek, majeranek, pieprz czarny, jałowiec, kolendra, ziele angielskie, hyzop, tymianek, liść laurowy, cząber górski, substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkt w siatce wędliniarskiej - osłonce niejadalnej. A tak konkretnie to co ten odruch wymiotny wzbudza? Już się trochę przekomarzam, ale nie demonizujmy składów. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 16:57 Właśnie chodzi o tą substancję. Nie napompowane mięso potrzebuje prawidłowego wędzenia a nie substancji. Jakoś dawniej dawano bez niej radę Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 18:11 Taa i zatruć jadem kiełbasianym też było więcej Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nabyłam szynkowar 22.12.22, 15:19 Rak jelita wymaga lat, nie dożywali… Bo dymu wędzarniczego było mnóstwo przecież, aflatoksyn z pleśni, zboża zatrutego sporyszem… Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Nabyłam szynkowar 22.12.22, 15:32 Jednocześnie nie było wzmacniaczy smaku i aromatu, przypraw E, sztucznych barwników, zagestniaczy itd. Nie stosowano tyłu środków ochrony roślin co teraz, te wszystkie fungicydy i pestycydy jednak w środowisku teraz krążą non stop, zwierzęta są żywione tym, a my na końcu łańcucha pokarmowego. Roundapy w oleju, w miesie strach sprawdzać co... Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Nabyłam szynkowar 23.12.22, 10:39 Ja z chemii nie jestem orłem, wiec serio pytam - czy to nie jeden i ten sam syf? Tzn ta peklosól i ten azotyn sodu? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Nabyłam szynkowar 23.12.22, 10:53 Peklosól - mieszanka soli kuchennej i azotynu sodu, czyli nitrytu (NaCl + Na NO2) coś już "gotowego" Saletra do peklowania to saletra potasowa, czyli azotan potasu KNO3 Tu trzeba uważać, bo używa sie jej małe ilości, Zwykle na 1 kg mięsa ok 3 g saletry Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 10:55 Ten jest fajny na początek www.wilczkowyswiat.pl/2016/02/schab-ze-sliwka-z-szynkowaru.html Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 16:19 kojarze, ze kochamruskieileniwe uzywa szybkowaru i poczytaj forum wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Nabyłam szynkowar 21.12.22, 18:54 Mij mąż używa, ale w przeciwieństwie do autorki, nie ma nic przeciwko filmików na YouTube Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Nabyłam szynkowar 22.12.22, 15:32 używam i najczęściej korzystam ze strony zalinkowanej przez mysiulka tu jeszcze: wedliniarz.com/wedliny-i-wyroby-z-szynkowaru/ i z nieodżałowanenej Galerii Potraw - tu mam pisane, bo ona niedostępna już Z tym, że peklowanie to częsta czynność przy wyrobie tych wędlin. tu masz bez peklowania: www.doradcasmaku.pl/przepisy-polecane-na-szynka+z+szynkowara+bez+peklosoli Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Nabyłam szynkowar 22.12.22, 15:37 Mój stary lubi patrzeć na takiego brodatego grubasa. Praktyka u praktyka czy coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Nabyłam szynkowar 22.12.22, 19:12 Jesteś wielka!!! Bardzo dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Nabyłam szynkowar 23.12.22, 07:43 Ja też się przymierzam i mam pytanie. Na podanej stronie szynka pekluje się 12h. Znajomi moczą szynki 10 dni. Skąd i po co tala róznica? Przyzbam że mięso moczace się 10 dni w mojej lodówce lekko mnie odstrasza, ale 12h mogłabym pomoczyć Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Nabyłam szynkowar 23.12.22, 10:07 zależy czy to peklosól, czy saletra. Zależy od metody. Nastrzykowa jest zdecydowanie krótsza. Odpowiedz Link Zgłoś