Dodaj do ulubionych

Premie w pracy.

23.12.22, 17:40
Każdemu po równo czy wg zasług?
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Premie w pracy. 23.12.22, 17:43
      Oczywiście, że to drugie.
    • anorektycznazdzira Re: Premie w pracy. 23.12.22, 17:52
      Premie. Nie fundusz socjalny. To jak ma być.
      • little_fish Re: Premie w pracy. 25.12.22, 10:31
        Fundusz socjalny też nie jest po równo. Choć nie wg zasług 😉
    • default Re: Premie w pracy. 23.12.22, 17:55
      Założenie jest takie, że wg zasług, ale w praktyce raczej mniej więcej po równo są dzielone, no chyba że ktoś np. przebywał na bardzo długim zwolnieniu, to wiadomo, że dostanie jakieś minimum, albo nic.
    • arthwen Re: Premie w pracy. 23.12.22, 18:06
      Zależy jaka to premia.
      Mąż ma (na piśmie w umowie ma), że co roku przyznawana jest premia w jakimś tam ustalonym procencie, w zależnosci od ubiegłorocznych dochodów firmy. I ten procent negocjuje się w umowie, więc nie jest tak, ze nawet pracownicy zarabiajacy podobnie dostają tyle samo. Bo zależy jak bardzo ich firma chciała przekonać do podpisania umowy wink
      Do tego mają osobno premie za zasługi.
      • mizantropka_20 Re: Premie w pracy. 25.12.22, 12:28
        Wydaje mi się, że to nie jest premia tylko prowizja
        • arthwen Re: Premie w pracy. 26.12.22, 15:04
          U nich to nazywa się premia. Prowizja kojarzy się ze sprzedażą, a oni sprzedażą się nie zajmują (tzn mają jakiś tam dział zajmujący się kontaktem z klientami, ale nie wiem czy oni też mają taki bonus w umowie).
    • lauren6 Re: Premie w pracy. 23.12.22, 19:35
      Każdemu po równo. To firma, nie folwark.
    • kaki11 Re: Premie w pracy. 23.12.22, 20:28
      U nas są kwartalne, każdemu po równo, zależne od dochodu w danym kwartale, obniżane tylko za zbyt długie zwolnienie lekarskie. Założenie jest takie, że na wyniki firmy wszyscy pracowaliśmy czy ktoś jest zwykłym operatorem na produkcji, inżynierem, księgową czy informatykiem. Dodatkową premię można uzyskać, jak faktycznie zrobi się coś więcej na zasadzie ekstra uratuje jakąś sytuację albo zrobi coś za kogoś kto zawalił, ale te u nas występują sporadycznie, bo to nie są częste sytuacje.
      Moim zdaniem taki układ jest ok smile
    • niemcyy Re: Premie w pracy. 23.12.22, 20:31
      Optymalnie i motywująco jest wg zasług.
    • netlii Re: Premie w pracy. 23.12.22, 21:21
      Według zasług oczywiście.
    • sylwiastka Re: Premie w pracy. 25.12.22, 00:09
      Wyplata premii zalezy od zysku firmy, bo wszyscy pracownicy sie przyczyniaja do rozwoju firmy. Stawka premii zalezy od uzgodnien w zapisanych w umowie o prace jest to % wynagrodzenia. Wyzsze stanowiska maja wiekszy procent od wyzszej pensji bazowej.

Wg mnie lepiej by bylo gdyby % byl niezmienny ( bo kwota bazowa i tak rosnie a z nia wartosc nominalna) lub gdyby nizsze stanowiska mialybwyzszy procent (i tak zarabiaja najmniej).
      • sylwiastka Re: Premie w pracy. 25.12.22, 00:10
        Wg zaslug sa awanse i podwyzki pensji oraz nagrody. Nie premie.
        • panna.nasturcja Re: Premie w pracy. 25.12.22, 01:52
          Zależy gdzie.
          • sylwiastka Re: Premie w pracy. 25.12.22, 07:43
            W firmie, w ktorej obecnie pracuje. Przeciez po to powstal watek aby porownac zasady, polityke firm i ich ragulaminy.
      • niemcyy Re: Premie w pracy. 25.12.22, 00:15
        Jeśli ktoś spędził ileś miesięcy na macierzyńskim, a wcześniej na zwolnieniu, to przyczynił się odpowiednio mniej mimo że jest zatrudniony. Albo jeśli z własnej winy narobił kłopotów, które trzeba było naprawiać.
        • sylwiastka Re: Premie w pracy. 25.12.22, 07:58
          Nie widze powodu karania pracownika za korzystanie z prawa do urlopu rodzicielskiego czy zdrowotnego. Ale ja pracuje za granica, i tutaj zwolnienia lekarskie nie za naduzywane, a ciezarne nie znikaja z pracy po pozytywnym tescie.
          Od wyciagania konsekwencji za niewydajna prace sa inne metody, np nieprzedluzenie umowy.
          • marta.graca Re: Premie w pracy. 25.12.22, 08:04
            Brak bonusu to nie jest kara.
          • niemcyy Re: Premie w pracy. 25.12.22, 08:08
            Z jakiegoś powodu prawo nawet za tą magiczną granicą nie nakazuje wypłaty premii po równo wszystkim niezależnie od wkładu.
            Za tą granicą nie macie umów o pracę na okres nieokreślony, tylko każdemu można nie przedłużyć?
            • sylwiastka Re: Premie w pracy. 25.12.22, 08:55
              Prawo nie nakazuje, natomiast dla mnie to wazne, wiec wybieram takie oferty, w ktorych nie ma premii uznaniowej.

Sa tez inne metody radzenia sobie z niewydajnymi pracownikami. Od tego tez jest regulamin. Ale nie sluza to tego premie.
            • sylwiastka Re: Premie w pracy. 25.12.22, 09:05
              To pewnie zalezy tez od branzy. W mojej na produkt do sprzedazy powstaje dlugo (w przypadku pierwszego produktu 20 lat, bo to byla nowa technologia, kolejne 3-5, bo badania i sciezka zatwierdzajaca). I trudno tu wyroznic jednostki ktorzy maja wiekszy wklad. Tak samo wazne sa wszesne badania i rozwoj, produkcja, zarzadzanie projetkami, dzial prawny i sprzedaz oraz HR. Kazdy dzial ma swoje cele ktore skadaja sie na rozwoj firmy oraz wartosc akcji, ale stoimy za tym samym produktem i dlatego premie wg umowy sa dla mnie w tym przypadku dobrym rozwiazaniem.
    • panna.nasturcja Re: Premie w pracy. 25.12.22, 01:51
      Ani tak, ani tak, tylko zgodnie z regulaminem premiowania.
      Premia to część wynagrodzenia i zasady jej przyznawania powinny być jasne dla każdego.
      To nie jest prezent od szefa.
    • marta.graca Re: Premie w pracy. 25.12.22, 07:28
      U mnie jest wg zasług, za wyjątkiem świątecznej, kiedy po równo.
    • mid.week Re: Premie w pracy. 25.12.22, 07:32
      Różnie. Zależy jakiego rodzaju premia, jaka jest polityka firmy. Premie okoloswiateczne sa zazwyczaj równe, firmy wychodza z zalozenia ze kazdy pracownik ma ten sam żołądek. Premia za wyniki jest indywidualna. Premia od wypracowanych obrotow - różnie, czasami po rowno, czasami w zaleznosci od działu, czasami wg podpisanej umowy
    • kocynder Re: Premie w pracy. 25.12.22, 09:32
      Wszystko zależy. Jeśli to premia świąteczna - traktuję ją nieco jak "prezent gwiazdkowy" i wówczas dla wszystkich po równo. Jeśli premia "satysfakcyjna" - to, oczywiście, według zasług.
    • woman_in_love Re: Premie w pracy. 25.12.22, 10:22
      Przemówiłabyś czasem ludzkim głosem i założyła wątek o, no nie wiem, sukienkach*, a nie tylko praca i praca.

*PS: tylko żeby nie sukienkach do pracy i dress code
    • pulcino3 Re: Premie w pracy. 25.12.22, 10:31
      Świąteczna po równo . Słyszałam od znajomej, która pracuje w sklepie, sieciówce , że mają za frekwencję i od sprzedaży . Szkoda mi jej było jak jeszcze chora, mówiła że musi wrócić do pracy, bo stacji premie.
      • pulcino3 Re: Premie w pracy. 25.12.22, 10:31
        *straci
    • iberka Re: Premie w pracy. 25.12.22, 15:50
      Premia świąteczną każdemu po równo. Premię uznanione/ wynikowe wg zasług.
      W praktyce u mnie jest zawsze uznaniowo, nawet świąteczna niestety.
    • vivi86 Re: Premie w pracy. 26.12.22, 00:33
      Jak definiujesz zasługi? Bo znam liczne przykłady gdy na początku było to skądinąd dobre założenie. A na końcu co roku dostawali ci sami. Krąg znajomych królika. Reszta nie choćby wynalazła lek na raka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka