Dodaj do ulubionych

Co wybieracie?

23.12.22, 21:34
Co wybiera emama, jeśli w ogóle?
Team pasterka czy team msza św.w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia?
Ja najczęściej wybieram pasterkę, jest magia. Jednak w tym roku może być inaczej, bo w miejscu, w którym goszczę, uznają pasterkę za fanaberię.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:38
      nic smile

na pasterce bylam raz, w polskim kosciele w Wiedniu, wiele lat temu i przyznam, ze to byla magia i metafizyka ale nie mam i nie mialam potrzeby tego powtarzac
    • angazetka Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:39
      Nic. Kiedyś, gdy jeszcze chadzałam do kościoła - mszę w I dzień, w rodzinie nie było zwyczaju pasterki.
    • default Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:40
      Nic nie wybieram. W kościele bywam tylko z okazji ślubu czy pogrzebu jakichś bliskich osób, ewentualnie w celu turystycznym (zwiedzanie).
      A na pasterce nie byłam nigdy w życiu.
    • chococaffe Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:40
      team Nic
    • thea19 Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:40
      Nic
    • alina460 Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:40
      Wszystko tylko nie to! Każda z tych opcji jest po moim trupie.
    • niemcyy Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:42
      Team trzymania się z daleka od organizacji systemowo chroniącej pedofili i interesującej się dziećmi tylko do momentu porodu, a później traktującej dzieci zwłaszcza wymagające więcej opieki jak zakonnice (tfu, na psa urok!) z niedawnego wątku.
    • kamin Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:44
      Żadne z powyższych. W życiu nie byłam na pasterce ani na mszy w pierwszy dzień BN
    • arthwen Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:44
      Team: mam w nosie zarówno pasterkę jak i mszę kolejnego dnia.
    • dreg13 Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:44
      Team „po co?”
    • spirit_of_africa Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:44
      W życiu nie byłam na pasterce, a w kościele w pierwszy dzień świat może kilka razy jako uczennica podstawówki.
    • mae224 Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:45
      nic.
      do tego stopnia, że zapomniałam o istnieniu tradycji pasterki.
    • sandy_cheeks Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:46
      Nic nie wybieram, ale jakbym już musiała to chyba pasterka, bo nigdy nie byłam.
      • jasnozielona_roslinka Re: Co wybieracie? 24.12.22, 09:10
        Też nic, ale jakbym musiała to wolałabym odbebnic pasterkę niż pierwszy dzień świąt bo szybciej miałabym z głowy ta wątpliwa przyjemność ( jeszcze pamiętam czasy jak na mnie rodzice wymuszali chodzenie do kościoła - więc jestem team im wcześniej wykonam niechciany a nieunikniony obowiązek tym lepiej)
    • z_lasu Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:49
      Nic.
    • naturella Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:50
      Team: żadnych kontaktów z kościołem. Bywam na ślubach i pogrzebach, też bardzo niechętnie. Na pasterce byłam raz, w wieku 17 lat, bo podobał mi się jeden chłopak, a wiedziałam, że będzie.
    • lucadimontezemolo Re: Co wybieracie? 23.12.22, 21:51
      Ani jedno, ani drugie.
      Na pasterce nigdy nie byłam, msza w pierwszy dzień świąt ostatni raz brałam udział jako dziecko.
    • gorzka.gorycz Re: Co wybieracie? 23.12.22, 22:30
      Zdecydowanie pasterka. Msza w I dzień Świat nie ma takiego uroku. Jest jak normalna msza.
      • alpepe Re: Co wybieracie? 23.12.22, 22:33
        Ta, normalna, tyle, że dłuuga.
      • no_name33 Re: Co wybieracie? 24.12.22, 00:09
        gorzka.gorycz napisała:

> Zdecydowanie pasterka. Msza w I dzień Świat nie ma takiego uroku. Jest jak norm
        > alna msza.

Jesteś wspolwinna pedofilii.
    • 1matka-polka Re: Co wybieracie? 23.12.22, 23:43
      Nigdy nie byłam ani na jednej, ani na drugiej. Gdybym miala wybierać event w ramach poznawania lokalnych tradycji, to pasterka.
    • kaki11 Re: Co wybieracie? 24.12.22, 00:04
      Lubię pasterkę. Ma zupełnie inny klimat niż każda inna msza. Jeśli teściowie zostaną u nas na noc i nie będą chcieli iść to na pewno się z mężem wybierzemy. Jeśli nie, to będzie msza w pierwszy dzień z tego powodu, że nie wyobrażam sobie ciągnąć dwulatki na mszę o północy,w dzień możemy ja zabrać jeśli będzie miała ok humor albo się zamienić.
    • unikotka Re: Co wybieracie? 24.12.22, 00:12
      Nic
    • panna.nasturcja Re: Co wybieracie? 24.12.22, 00:18
      Z tego wyboru? Nic.
    • mrs.solis Re: Co wybieracie? 24.12.22, 00:20
      Tia, kiedys widzialam ta magie pasterki. Myslalam, ze od tych oparow alkoholowych sie przewroce. Teraz jestem team nic.
    • majenkirr Re: Co wybieracie? 24.12.22, 00:22
      Nigdy nie byłam ani na jednym ani na drugim. Chociaż jako dziecko zawsze chciałam iść na Pasterkę, bo myślałam, że to fajnie w nocy do kościoła iść.
      • stephanie.plum Re: Co wybieracie? 24.12.22, 01:15
        no bo naprawdę to fajnie!
      • mrs.solis Re: Co wybieracie? 24.12.22, 14:32
        No ja tez tak myslalam i raz poszlam. Myslalam sobie, ze skoro jest tak pozno, to bede miala szanse usiasc w lawce hahahaha. Kosciol byl napchany , ja stalam w zasadzie przy drzwiach , a wokol smierdzialo przetrawionym alkoholem.
    • stephanie.plum Re: Co wybieracie? 24.12.22, 01:14
      Pasterka, to była w czasach zanim pojawił się dzieć.
      klimat nie do podrobienia, zwłaszcza na wsi, gdzie w tle odbywała się nieco mniej nabożna impreza, ale kolędy wszyscy - i ci z kościoła, i ci z bezpiecznej odległości - śpiewali razem. w potem składano sobie życzenia.

teraz o północy króluje łóżko, ale następnego dnia w południe idziemy do naszego drewnianego kościoła wśród drzew, to bardzo fajny moment Świąt.
      • ajaksiowa Re: Co wybieracie? 24.12.22, 07:54
        Pasterka jest dla mnie za późno i za długa jest ,choć klimat jest ok,pirerwszy dzień BN🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka