Dodaj do ulubionych

Za kolędę od ateistów

29.12.22, 18:52
Czytałyście o księdzu który nie tylko zaśpiewał cennik od swoich parafian ale również od ateistów?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29307407,koleda-ksiadz-podal-kwote-do-koperty-pieniadze-chce-takze.html#do_w=46&do_v=723&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg1&do_upid=723_ti&do_utid=29307407&do_uvid=1672299267632
"by te osoby potraktowały naszą świątynię jako jedyny obiekt zabytkowy na terenie naszej Parafii, który warto ratować"

albo bym mu dała kopertę z serduszkami WOŚP albo z nr telefonu i adnotacją by mnie zawiadomić kiedy będzie na buldożer do wyburzenia tego domu publicznego zbierał bo wtedy to się chętnie dołożę
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 18:56
      najlepsze ze akurat kasa z kolędy to tradycyjnie jest na utrzymanie dobrodzieja a nie zabytkowego kościoła...
      • bulzemba Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 18:58
        może dobrodziej sam jest zabytkiem?
        • snajper55 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 22:03
          bulzemba napisała:

> może dobrodziej sam jest zabytkiem?

Sam dobrodziej jest wielce kosztownym zbytkiem.

S.
      • biala_ladecka Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:38
        Sprzeczać się nie będę, bo mam raczej słabe pojęcie, ale kasa z kolendy idzie na różne cele i są to raczej kwestie formalne. Kiedyś były nawet specjalne koperty, gdzie się rozpisywało ile na świątynię, ile na kurię, ile na seminarium i takie tam.
        • bib24 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:39
          a z kopert nie da się nic wyjąc i przelożyć albo inaczej wydać. na pewno.
          • biala_ladecka Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:44
            Nie wnikam. Formalnie nie idzie na utrzymanie księdza (a przynajmniej nie w całości). I to jest clou mojej wypowiedzi.
            *kolędy
    • marta.graca Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 18:58
      A po co osobom niewierzącym i niepraktykującym kolęda ?
      • snajper55 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 22:05
        marta.graca napisała:

> A po co osobom niewierzącym i niepraktykującym kolęda ?

Kolęda jest dla księdza a nie dla wierzących.

S.
    • tanebo001 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 19:05
      Dobrze że nie chciał dziesięciny...
    • samawsnach Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 19:08
      Te wątki, gdzie mowa o kościele czy religii wydobywają zawsze morze jakiejś takiej umysłowej miałkości. Co z tego, że kościół? Zabytek to zabytek. Gdy ratowano Notre Dame po pożarze to też byłaś przeciwko? Nie razi cię utrzymywanie takich obiektów jak np.obóz koncentracyjny? Tu nie chcesz burzyć? Gdzie ta różnica? I wcale nie odnoszę się do pomysłu proboszcza, bo wydaje mi się nietrafiony.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 19:10
        No właśnie to, że proboszcz tak chętnie by wsadzał łapsko do cudzych kieszeni wzbudza niesmak. Na ratowanie zabytków są inne fundusze. Mało im z funduszu kościelnego?
        • katriel Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:21
          > Mało im z funduszu kościelnego?

Pewnie mało.
          Mój kościół parafialny jest zabytkowy, pochodzi z połowy piętnastego wieku. W zasadzie cały czas wymaga jakichś prac remontowych czy zabezpieczających. Kiedy się wprowadziłam, zbierali na łatanie dachu. To się ciągneło przez kilka lat, potem były prace przy przyporach. W tym roku mieli się wziąć za wnętrze, przy czym okazało się, że zabytkowa boazeria została zaatakowana przez jakieś szkodniki, więc trzeba było ją w trybie pilnym zerwać, zabezpieczyć ściany i zamówić nowy projekt wystroju.
          Parafia dostaje na to pieniądze z kurii, z urzędu miasta, z województwa, z ministerstwa i chyba jeszcze z paru innych źródeł. A i tak brakuje, żadna z zaangażowanych instytucji nie finansuje potrzebnych prac w 100%, datki od parafian też są co miesiąc zbierane. (Szczegółowe rozliczenie wisi na stronie parafii.)
          W sumie to nie byłby głupi pomysł, żeby poprosić o darowizny również osoby niewierzące, dla których ten kościół jest po prostu ładnym i ciekawym elementem pejzażu miejskiego. Tyle że porę i formę apelu można by było wybrać lepiej niż to zrobił proboszcz z Koniecpola.
          • bib24 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:32
            tak jakby kościół nie mial pieniędzy. to może niech wezmą z zysków w wynajmu tych tysięcy nieruchomości które mają.
          • cosmetic.wipes Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 22:04
            Bo nie chodzi o to, żeby zebrać, tylko żeby zbierać 😆
          • snajper55 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 22:32
            katriel napisała:

> > Mało im z funduszu kościelnego?
            >
            > Pewnie mało.
            > Mój kościół parafialny jest zabytkowy, pochodzi z połowy piętnastego wieku. W z
            > asadzie cały czas wymaga jakichś prac remontowych czy zabezpieczających. Kiedy
            > się wprowadziłam, zbierali na łatanie dachu. To się ciągneło przez kilka lat, p
            > otem były prace przy przyporach. W tym roku mieli się wziąć za wnętrze, przy cz
            > ym okazało się, że zabytkowa boazeria została zaatakowana przez jakieś szkodnik
            > i, więc trzeba było ją w trybie pilnym zerwać, zabezpieczyć ściany i zamówić no
            > wy projekt wystroju.

A może nie warto konserwować te tysiące rozpadających się zabytkowych kościołów? Jakoś inne zabytkowe budynki niszczały az się rozpadły w stertę gruzów. Zabytkowe chałupy, karczmy, dworki, zameczki, zamki. Zabytkowe fabryki, stacje kolejowe, warsztaty, pomniki, remizy, szkoły...

S.
      • triss_merigold6 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 19:17
        Remonty zabytków mają swoje budzetowe źródła finansowania, w tym ze środków unijnych
      • bulzemba Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 19:21
        w tej miejscowości są jeszcze inne zabytki, jednak szanowny kapłan proponuje by ateiści potraktowali właśnie kościół (czyli obiekt który absolutnie nie jest im potrzebny ..."jako jedyny obiekt zabytkowy na terenie naszej Parafii, który warto ratować".
        • attiya Re: Za kolędę od ateistów 31.12.22, 08:17
          Jeśli państwo nie daje na ów "zabytek", to pewnie żaden z niego zabytek. Ot, kolejny kościół postawiony na działce nabytej za 1/100 ceny.
      • mgla_jedwabna Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 19:51
        A jak będę chciała obejrzeć ten zabytek, to będzie dostępny? Czy ksiądz otwiera tuż przed mszą i xamyka zaraz po niej, i z zabytku jest tyle pożytku, co z baraku modlitewnego?
      • woman_in_love Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:30
        Zabytek to zabytek.

NIE. Ranga zabytkowości kościoła w Pcimiu będzie raczej tak z 1000 razy mniejsza niż Notre Dame. Czas w końcu się z tym pogodzić. A co za tym czas się pogodzić z tym, że być może trzeba coś zburzyć. Analogicznie, tylko niektóre obozy koncentracyjne przetrwały do naszych czasów, bo zostały rozebrane i zburzone.
      • snajper55 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 22:02
        samawsnach napisała:

> Te wątki, gdzie mowa o kościele czy religii wydobywają zawsze morze jakiejś tak
        > iej umysłowej miałkości. Co z tego, że kościół? Zabytek to zabytek. Gdy ratowan
        > o Notre Dame po pożarze to też byłaś przeciwko? Nie razi cię utrzymywanie takic
        > h obiektów jak np.obóz koncentracyjny? Tu nie chcesz burzyć? Gdzie ta różnica?

Czy w obozie koncentracyjnym prywata firma prowadzi wielce zyskowny biznes?

S.
      • mia_mia Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 22:30
        Bogata instytucja, która ciągnie z budżetu miliardy, kolejne z biznesów, kolejne z datków, prosi ludzi, którzy nie chcą mieć z nią nic wspólnego o pieniądze. Zapewniam, że wiele zabytków i ciekawych miejsc potrzebuje tych pieniędzy zdecydowanie bardziej.
        • s12345s Re: Za kolędę od ateistów 30.12.22, 10:59
          mia_mia napisał(a):

> Bogata instytucja, która ciągnie z budżetu miliardy, kolejne z biznesów, kolejne z datków, prosi ludzi, którzy nie chcą mieć z nią nic wspólnego o pieniądze.

A do tego ten wszechmogący bóg, który stworzył ludzi, stworzył świat, a pieniędzy nie potrafi stworzyć. Zawsze mnie to zastanawia. tongue_out
          • marta.graca Re: Za kolędę od ateistów 30.12.22, 11:03
            Jak to nie potrafi? ;P
            • s12345s Re: Za kolędę od ateistów 30.12.22, 11:11
              marta.graca napisała:

> Jak to nie potrafi? ;P
              >

A potrafi? Jak jego następcy na Ziemi, muszą albo prosić, albo wyłudzać, a do tego ciągle im mało i mało. wink
              • lella_two Re: Za kolędę od ateistów 30.12.22, 11:26
                No, AŻ tyle, ile oni chcą, to nawet sam Bóg nie stworzy🤷‍♀️
          • pkt4a Re: Za kolędę od ateistów 30.12.22, 11:59
            o to to właśnie , stworzył wszechświat a głupie 50 zeta w kopercie nie potrafi stworzyć , cienias on jakiś musi być smile

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/duchowny-o-koledzie-i-kopertach-wiem-ze-wielu-ksiezy-robi-podobnie/xjbpq3e,79cfc278
          • angazetka Re: Za kolędę od ateistów 30.12.22, 23:15
            Masz siedem lat?
      • tanebo001 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 23:28
        Jeśli nie stać was na utrzymanie to oddać budynki państwu...
      • panna.nasturcja Re: Za kolędę od ateistów 31.12.22, 00:18
        Nie widzisz różnicy pomiędzy utrzymywaniem obozu koncentracyjnego jako muzeum a tym, że proboszcz oczekuje, że ateiści i innowiercy będą go utrzymywać?
        Kościół dostaje od państwa ogromne pieniądze, z funduszy ochrony zabytków także, płacę na tę organizację z moich podatków, mimo, że nie jestem członkiem.
        I wystarczy.
    • pkt4a Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 19:13

150 zł ?
      niech się cieszą że nie chce 350 zł albo 750 zł , ludzki pan , chce tylko marne 150 zł smile smile smile

na okoliczność tego szantażu , wyłudzania i obrzydliwego wymuszania pieniędzy koleś powinien mieć pod chałupą z 10 ekip telewizyjnych i radiowych , transmisje live z Koniecpola , powinien stać się najsłynniejszym medialnie czarownikiem nad Wisłą .
      ten od zimnej płyty to pikuś przy tym kolesiu
    • mamamisi2005 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 19:29
      "Jeżeli chcemy podjąć dalsze prace renowacyjne przy kościele potrzebne są środki, dlatego też w roku 2023 od osoby, która może zdobyć środki na utrzymanie, po czas emerytury ośmielam się prosić o 150,00 pln., licząc również na te osoby, których wiara wystygła lub jeszcze nie została wzniecona lub deklarujących się jako nie wierzące i nie praktykujące, aby te osoby potraktowały naszą świątynię jako jedyny obiekt zabytkowy na terenie naszej Parafii, który warto ratować"

To zdanie jest fascynujące w swojej konstrukcji. Czy można mętniej napisać "daj 150 zeta"?
      • sarah_black38 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 20:16
        mamamisi2005 napisała:

Czy można mętniej napisać "daj
        > 150 zeta"?

A czytać ze zrozumieniem potraficie? Ksiądz powiedział, że ośmiela się prosić. Prosić zwsze można ... dawać niekoniecznie!
        • mamamisi2005 Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:00
          W punkt. Ten bełkot jest tak przytłaczający, że bez trudu odczytuję tylko cyferki.
    • ga-ti Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 20:15
      Zabytki warto ratować. Niezależnie, jakiego kto jest wyznania, jeśli kościół to obiekt zabytkowy to warto.
      Ale pomysł księdza słaby marketingowo wink Wzbudził oburzenie i 'stawanie rakiem'. Może ktoś od PR by księdza wspomógł?
      Piszecie o funduszach na remonty zabytków, nie wiem, ale wydaje mi się, że zanim takie dotrą do jakiegoś zakątka w Pcimiu Dolnym to trochę czasu upłynie, jeśli w ogóle to nastąpi uncertain
      • lella_two Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:04
        ga-ti napisała:

> Piszecie o funduszach na remonty zabytków, nie wiem, ale wydaje mi się, że zani
        > m takie dotrą do jakiegoś zakątka w Pcimiu Dolnym to trochę czasu upłynie, jeśl
        > i w ogóle to nastąpi uncertain

Chyba żartujesz. Mieszkam w regionie, gdzie Pcim Dolny byłby metropolią i na co drugim kościele są tablice, ze obiekt został odnowiony dzięki środkom unijnym.

W społeczeństwie totalitarnym – i to jest bardzo ciężko zrozumieć komuś z zewnątrz – ludzie mówią to, co chce usłyszeć władza, nie dlatego, że ukrywają to, co naprawdę myślą. Tak naprawdę oni nie myślą. Z sondaży nie dowiemy się, co ludzie sądzą na różne tematy, ale jak dopasowują się do otaczającej ich rzeczywistości. Masha Gessen
      • woman_in_love Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:42
        Nie wszystkie warto to raz.
        A dwa, to zamiast budować pomniki JP2 w każdej parafii, to trzeba było kasę wsadzić w fundusz remontowy kościoła.
      • mid.week Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 23:11
        Jak KK nie stac na utrzymanie nieruchomości to zawsze noze oddac do skarbu państwa
      • attiya Re: Za kolędę od ateistów 31.12.22, 08:21
        No to niech czeka cierpliwie na swoją kolej. Poza tym jakby był zabytkiem wysokiej klasy, to kasa od pisowskiego rządu raz, raz znalazłaby się.
    • gaskama Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 20:22
      E tam, bez przesady. Ja ateistka, żyjąca od 30 lat bez ślubu, z dzieckiem bez chrztu, zaprosiłam wpuściłam 14 lat temu księdza po kolędzie. Pogadaliśmy sobie. Nic nie dałam oczywiście. Od tej rozmowy już żaden ksiądz po kolędzie do nas nie przyszedł.
      • lella_two Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 21:07
        U mnie tak samo, tylko to juz 30 lat i nawet następny ksiądz nastał. Musi bardzo zniechęcająca notatka została😁
        • arthwen Re: Za kolędę od ateistów 30.12.22, 23:02
          To ja najwyraźniej mam wyjątkową bitch face, bo jak pytał czy może wejść i odpowiedziałam, że proszę bardzo, ale jesteśmy niewierzący to usłyszałam, że: a to jednak nie będzie zawracał nam głowy big_grin
    • pkt4a Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 20:23
      Pieniądze z tzw kolędy co wiadomo od lat a i sami biskupi to przyznają idą do prywatnej księdza . Ile wydusi tyle ma.
      To tyle w sprawie "remontów" i różnych takich .

www.racjonalista.pl/kk.php/s,3885
      • ga-ti Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 20:53
        Wiesz co, to chyba zależy.
        W mojej poprzedniej, wiejskiej parafii, często ksiądz ogłaszał, na co zbiera 'po kolędzie', np. na wymianę pieca na plebani (plebanie należy do parafii, nie jest własnością księdza), wymianę okien itp.
        W obecnej parafii, większej, w zeszłym roku zebrane środki miały pokryć/wspomóc remonty na parafialnym cmentarzu.
        Więc różnie to bywa.
        Zresztą kasa nie jest obowiązkowa, zdarzyło mi się nie dać (bo zapomniałam) i ani ksiądz się nie upomniał, ani nie wpisał nas na czarną listę. A jak daję, to daję tyle, ile chcę, a jak dam, to nie wypominam.
    • mid.week Re: Za kolędę od ateistów 29.12.22, 23:10
      bulzemba napisała:

adnotacją by m
      > nie zawiadomić kiedy będzie na buldożer do wyburzenia tego domu publicznego zbi
      > erał bo wtedy to się chętnie dołożę

To kościół z 1638
    • pkt4a Re: Za kolędę od ateistów 30.12.22, 09:54

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/322732774_735004928054200_6228111791072626504_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=GWbRR5ByDlAAX-08Uot&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AfBSDlj39mjkZnFQdZiYD24vNtv4p8pes7S3_rRadqy3oA&oe=63B3A3EC

.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka