05.01.23, 08:20
Dziewczyny, co myślicie o tego typu urządzeniach :
www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/iGotowanie/Cook4me-Touch-CY912-Rewolucja-w-szybkim-gotowaniu-/p/7211004507
Jako, że będę przez najbliższe 3 lata się doszkalała i w związku z tym będę miała mniej czasu na gotowanie, to myślałam o czymś takim dla małżonka i dzieci . Córka jest jeszcze trochę za mała na gotowanie (9 lat), ale z kolei mąż i 14-latek z kolei 2 lewe ręce mają do kuchni.
Może ktoś ma i podpowie, czy warto smile
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Cook 4 me 05.01.23, 08:24
      A mówiłam że kropkowe nicki dopiero się rozpędzają z wątkami zainspirowanymi dwoma ostatnimi o gotowaniu i niegotujacych ludziach?
    • szara.myszka.555 Re: Cook 4 me 05.01.23, 08:48
      Daj spokój, szkoda kasy. Gwarantuję Ci, ze kupisz i nikt tego nie będzie używał.

"Lewe ręce" to wymówka. Męża można spisać na straty, ale syn wręcz POWINIEN nauczyć się podstaw gotowania, by był samodzielny w zyciu. Kaman, ugotować ziemniaki/makaron, pokroić mięsko w kostkę i podsmażyć z cebulką, wymieszać sałatę z pokrojonymi warzywami - to aż takie trudne?
      Są takie kursy dla nastolatków, zapisz go, mój dzieciak był zachwycony (pomimo wcześniejszego braku zainteresowania kuchnią).

A tymczasem, gotuj dania na kilka dni (gulasze, zupy, bigosy, leczo, chili con carne, sosy mięsne/warzywne do makaronu/ryżu), część możesz mrozić.
    • panna.wiosna2008 Re: Cook 4 me 05.01.23, 08:50
      Nieee, u mnie to naprawdę nie na fali wątków o gotowaniu 😃
      Taką będę miała sytuację od marca z marnie gotującą męską częścią rodziny, więc szukam jakiś ułatwień sytuacji.
      Akurat reklama tego sprzętu wpadła m iw oko, więc szukam podpowiedzi.
      • ritual2019 Re: Cook 4 me 05.01.23, 08:52
        Nie znam tego sprzetu, moj partner gotuje, syn 15 radzi sobie w kuchni w miare ale kupilismy ninja foodie. Jest rewelacyjny nie tylko ze wzgledu na mozliwosci ale takze na skrocony czas i mniejsze zuzycie energii elektrycznej
      • 35wcieniu Re: Cook 4 me 05.01.23, 08:54
        Jakichś.
        Sprzęt jak sprzęt, nie zrobi cudów tylko ułatwi niektóre rzeczy. Taniej i przydatnej dla przyszłego życia będzie sprawdzić czy ci z dwiema lewymi rękami faktycznie nie są zdolni do ogarnięcia podstawowych czynności. Ale o tym masz cały wątek obok i to sugeruje... <Patrz mój wpis powyżej>
    • berdebul Re: Cook 4 me 05.01.23, 10:25
      Czyli 9-cio łatkę ominie gotowanie dla całej rodziny, bo jest za mała, inaczej musiałaby to robić, ale 14-latek, który rośnie na trutnia to spoko? Walnij baranka w ścianę.

Tefal, lidlomiks, thermomix, jeden pies. Dla niegotujacych spoko, prowadzą za rączkę.
      • panna.wiosna2008 Re: Cook 4 me 05.01.23, 11:05
        Właśnie chciałabym, żeby nie wyrósł na trutnia jak tatuś big_grin
        Dlatego chciałabym oboje zachęcić do robienia czegokolwiek za pomocą jakiegoś pomocnika. Wiem, że mogłabym robić obiady na "zaś", ale znowu wpadnę w błędne koło nieróbstwa panów.
        Termomiks wyeliminowałam od razu ze względu na cenę .
        • eriu Re: Cook 4 me 05.01.23, 11:29
          A to dlaczego syn jak ma 14 lat potrzebuje maszyny? 14 lat to można coś spokojnie ogarnąć tylko wprawę trzeba mieć. Syn Ci nie pomagał w kuchni? Albo po prostu zacząć coś robić. Przecież rączki ma.

Może im po prostu kup dobrą książkę kucharską z prostymi przepisami
    • danutaszczepan Re: Cook 4 me 04.02.23, 18:19
      Myślę, że dla rodziny, gdzie brak czasu na gotowanie, urządzenie może być niezbędne.To mój prezent gwiazdkowy, więc używam od niedawna. Potrawy z kaszą, ryżem ok.Natomiast dzisiaj robiłam gulasz normandzki - z przepisu. Mięso było miękkie smaczne, natomiast ziemniaki rozgotowane i było zbyt dużo płynu- zupa.Nastepnym razem spróbuję zmodyfikować i dać mniej płynu (w przepisie był cydr). Dobrze, że są przepisy, więc każdy znajdzie coś dla siebie i nie trzeba główkować, tylko kupić składniki. Można produkty przygotować dzień wcześniej i gotować krok po kroku jak kieruje urządzenie i każdy to wykona.Urządzenie mam połączone z wi-fi i zgrane z tabletem, na którym wyszukuje potrawy i nie muszę stać przy urządzeniu.
    • pani_tau Re: Cook 4 me 04.02.23, 19:45
      Z tymi lewymi rękami to nie są jacyś bardzo oryginalni.
      Znany patent na to, żeby cię nie dopuszczano do mycia naczyń to stłuc kilka talerzy na zasadzie "sam mi się wyślizgnął".

A co jeśli córka też będzie miała te słynne dwie lewe ręce?
      • leosia-wspaniala Re: Cook 4 me 04.02.23, 19:57
        Dobrze, że matka nie ma lewych rąk, bo by z głodu poumierali, nieboraki sad

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka