Dodaj do ulubionych

Totalna biologia

• 11marlenka Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:41
      Wierzę, że jak organizm przewlekle zestresowany to może chorować. Wierzę, że zaburzenia lękowe mogą być dziedziczne. Wierzę, że nosząc ciążę/rodząc w stresującym, niedożywionym, bardzo niekorzystnym czasie dziecko może mieć różne obciążenia. Wierzę, że jak rodzice w domu robią piekło to dzieci nim nasiąkają i idzie ono przez pokolenia, póki ktoś świadomie nie przerwie łańcucha. Wierzę, że dużo spraw się dziedziczy, ale to bardziej genetyka. Wierzę, że jak kobieta miała traumę bo np została zgwałcona, to wychowuje dziecko w pewnym skrzywionym lękowym nastawieniu i jej córka może lęk przed męzczyznami niejako "dziedziczyć" - bo odbierała niewerbalne komunikaty matki jako integralną część swojego życia. itd itp Taka karma.

Znam osoby które które się zachwycały totalną biologią - ale wszystkie były mocno pokiereszowane psychicznie przez np patologiczny dom rodzinny, i do tematu podchodziły fanatycznie wręcz - co mi wyglądało, na usilną próbę zracjonalizowania i ukierunkowania własnych ciężkich emocji których inaczej nie ogarniały. Taka trochę ucieczka w jakąś ideę przed bezradnością wobec bólu własnych emocji.
      • taki-sobie-nick Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:48
        11marlenka napisała:

> Wierzę, że jak organizm przewlekle zestresowany to może chorować.

Nie musisz. Uznaje to już tradycyjna nauka.

Wierzę, że z
        > aburzenia lękowe mogą być dziedziczne.

Ale nie są. Dziedziczne są skłonności.

Wierzę, że jeśli matka nosi ciążę/rodzi w stresu
        > jącym, bardzo niekorzystnym czasie, niedożywiona, to dziecko może mieć różne obcią
        > żenia.

Zgoda.

Wierzę, że jak rodzice w domu robią piekło to dzieci nim nasiąkają i id
        > zie ono przez pokolenia, póki ktoś świadomie nie przerwie łańcucha.

A to "świadome przerwanie" na czym ma polegać?

Wierzę, że
        > dużo spraw się dziedziczy, ale to bardziej genetyka. Wierzę, że jak kobieta mia
        > ła traumę bo np została zgwałcona, to wychowuje dziecko w pewnym skrzywionym lę
        > kowym nastawieniu i jej córka może lęk przed męzczyznami niejako "dziedziczyć"
        > - bo odbierała niewerbalne komunikaty matki jako integralną część swojego życia
        > . itd itp

Nie, to nie zadna karma, to efekt wychowania.
    • youngagain Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:43
      Aż tak to nie. Ale wierzę, że np silny stres potrafi uaktywnić coś, co w normalnych warunkach by się nie ujawniło lub ujawniło później.
      Typu wiem, że moje wrzody żołądka to wynik stresu podczas rozwodu i zawsze mi wracają jak mam emocje duże negatywne.
      Moja mama mega przeżywała to co się działo podczas mojego rozwodu i totalnie nas zaskoczyła jej diagnoza raka - rok wcześniej miała prześwietlenie i było czysto...
      Wierzę, że emocje to jest energia i nieuwolnione potrafią się jakoś blokowac w ciele. Jak blokada jest zbyt długa - może wpływać fizycznie na komórki.
      Ale nie jestem totalnie odklejona, więc nie zrównuje tego z tym, że każda choroba ma takie podłoże.
    • waleria_bb Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:45
      Bzdury i kolejna szkodliwa działalność szurów, przez którą ktoś naprawdę chory może pogorszyć swój stan/umrzeć.
      • taki-sobie-nick Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:49
        przez którą ktoś naprawdę chory
        > może pogorszyć swój stan/umrzeć.

?
        • arthwen Re: Totalna biologia 15.01.23, 00:30
          Zamiast się leczyć/diagnozować chodzi na terapię do szarlatanów od totalnej biologii, bo magiczna czaszka i rytuał świateł odczyni traumę jego pradziadka,w związku z czym prawnuk wyzdrowieje.
          • waleria_bb Re: Totalna biologia 15.01.23, 01:57
            Tak, dokładnie to.
    • taki-sobie-nick Re: Totalna biologia 15.01.23, 01:29
      Nazwa jest nieadekwatna. Powinno być "totalna psychologia". Poza tym totalna bzdura.
    • waleria_bb Re: Totalna biologia 15.01.23, 02:00
      Tak w temacie jeszcze dopiszę, że o tych bzdurach dowiedziałam się przez kobietę, do której chodziłam na zabiegi na twarz. Linkuje dużo wpisów i filmików o biologii totalnej, sama też zalicza odpał z tuleniem drzew, pierdzieleniem ciągłym o wdzięczności itd. Mam straszny zgrzyt teraz, czy do niej chodzić, bo efekty zabiegów b.dobre, ale mam alergię na szurów.
    • nena20 Re: Totalna biologia 15.01.23, 05:50
      Ta a poronienia to wynik stresu 😂😂😂
    • szare_kolory Re: Totalna biologia 15.01.23, 08:36
      Jest coś takiego jak holistyczne podejście do medycyny i tym tropem warto podążać.

A o TB mówi się dużo jedynie w kręgach nią zainteresowanych. Miałam koleżankę, która skończyła jakieś kursy TB. Wygadywała straszne bzdury w ilościach hurtowych. To nie jest nauka, choć fabrykuje sobie dowody i badania naukowe. Chyba na tym forum przeczytałam, że jeśli w coś trzeba wierzyć, to nie jest medycyna. Medycyna jest empiryczna, a TB to humbug. W dodatku może być bardzo szkodliwy. Wspomniana koleżanka ma 7letniego syna, którego nie szczepi ani nie leczy u lekarza.

Stawiam od dawna tezę, że żyjemy w średniowieczu 2.0 i TB jest jednym.z dowodów na jej potwierdzenie.
    • asfiksja Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:31
      Choroby o podłożu genetycznym mają jak najbardziej związek z przeszłością. Wiele chorób cywilizacyjnych ma duży związek ze stresem i właściwymi dla naszej cywilizacji sposobami radzenia sobie z nim (chlanie, obżeranie się, nadmiar pracy w bezruchu).
      Ale dorabianie do tego ezoteryki jest jednak głupie.
    • leosia-wspaniala Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:52
      Dużo się mówi? Chyba w środowisku szurów.
    • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 11:07
      Myślę, ze jest w tym 100% prawdy. Jeśli ktoś najpierw okicha Cię wirusami grypy (przeszłość), to zachorujesz po kilku dniach (przyszłość). Jeśli udało Ci sie zaszczepić (jeszcze dalsza przeszłość), to rosną szanse na niezachorowanie (przeszłość). Jeśli palisz 2 paczki papierosów dziennie (20letnia przeszłość), to w przyszłości dostaniesz raka płuc. Tak, każda choroba wynika z czegoś, co wydarzyło sie wczesniej - mutacja, kontakt z zarazkiem, uraz itd.
    • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:04
      Życie jest bardziej skomplikowane. Wierzę, że wiele chorób może w jakiejś części wynikać z naszej psychiki, ale na pewno nie wszystkie i nie w 100 procentach.
      • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:06
        Żaden fanatyzm nie jest zdrowy. Przy przewlekłej chorobie myślę, że warto się zapoznać z totalną biologią, ale nie traktować jej jak wyroczni i nie zaniedbywać "normalnego" leczenia.
    • tokyocat Re: Totalna biologia 15.01.23, 16:23
      🙄
    • asia_i_p Re: Totalna biologia 17.01.23, 20:06
      To czemu niemowlęta chorują?
    • mamkotanagoracymdachu Re: Totalna biologia 17.01.23, 22:51
      No z przeszłością to raczej każda ma związek, albo większość - a konkretnie to z tym, z jakimi patogenami W PRZESZŁOŚCI mieliśmy kontakt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka