alfa36 22.01.23, 11:12 Szukam pomysłów. Na fajne zabawy, ciekawą organizację. Tak, żeby i młodzież i rodzinę zadowolić. Bombelkowi wszystko jedno😉 ale chodzi i chce imprezę. Byłyście/organizowałyscie? Coś się sprawdziło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Osemnastki 22.01.23, 11:15 Bombelek chyba jest na tyle dorosły, że potrafi sobie zaplanować i zorganizować imprezę z dobrą zabawą dla kolegów. Ty po akceptacji atrakcji ewentualnie zapłacisz. Nie wyręczaj go w wymyślaniu wyścigów rzędów po lizaki i robieniu zabawnych czapek z bristolu i bibuły.. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Osemnastki 22.01.23, 11:16 Bombelek sam organizował, tak żeby młodzież zadowolić. Rodzinie wystarczył obiad i kawa, nie oczekiwali zorganizowanych zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Osemnastki 22.01.23, 11:28 Fajne zabawy?? Na osiemnastkę? A to jest dziecko specjalnej troski? Czy normalnemu, zdrowemu chłopakowi chcesz przed kolegami obciach robić? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Osemnastki 22.01.23, 11:34 O kurcze, tydzień temu był i mówił, że zabawy były i, że wszędzie są (to akurat z opowiadań, bo on zaledwie raz był). No ale może tak tu u nas na wsi jest 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Osemnastki 22.01.23, 11:52 Wczoraj byłam na 18. Nie było żadnych zorganizowanych zabaw. Goście sami się organizowali i doskonale bawili. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Osemnastki 22.01.23, 12:03 Jakiego rodzaju te zabawy wszędzie? W życiu nie słyszałam o czymś podobnym. Animator dla 18-latkow czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Osemnastki 22.01.23, 12:06 Raczej coś w rodzaju DJa - wodzireja 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Osemnastki 22.01.23, 12:05 alfa36 napisała: > O kurcze, tydzień temu był i mówił, że zabawy były i, że wszędzie są No to wie jakie się podobały i zapewne ogranie trudność organizacji podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Osemnastki 22.01.23, 12:00 Zabawy dla młodzieży wymyślane przez mamę? Trudno mi wyobrazić sobie większy obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Osemnastki 22.01.23, 12:02 Jakie zabawy? Młodzież chyba sobie umie zorganizować zabawę bez udziału matki. Animować ich chcesz? Rodzinie zapewne wystarczy obiad, o ile w ogóle macie tradycję rodzinnego świętowania urodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Osemnastki 22.01.23, 12:08 masz na myśli osiemnastomiesięcznicę? półtora roczku, tak? to może bierki? zabawa pokrywkami od prawdziwych garnków itp. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Osemnastki 22.01.23, 15:42 Bierki raczej za trudne dla półtoraroczniaków. Jakieś plastikowe kręgle? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Osemnastki 22.01.23, 12:11 > żeby i młodzież i rodzinę zadowolić. Ale wspólną imprezę dla kolegów i ciotek chcesz robić? Bo takiej to nigdy nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Osemnastki 22.01.23, 12:14 A u nas dość popularne. Małe wesele przypomina 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Osemnastki 22.01.23, 12:17 mnie ominęło, w sensie że jako ciotka zaproszenia nie dostałam, ale ponoć remiza była wynajęta i bawili sie wszyscy razem (matka starszy sikawkowy więc remiza darmo, tylko musiała zgłosić rezerwację terminu) przyznam, ze chętnie coś takiego zobaczyłabym z bliska, my praktykujemy wspólne imprezy, w tym 18 naszych dzieci ze znajomymi, ale odsyłamy towarzystwo do osobnych pokojów, przychodzą na toast i tort, jakieś wspólnie odśpiewane 100 lat. a w remizie nie ma gdzie odesłać, za to pewnie jest tyle miejsca, że sobie nie wchodzą ludzie w drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Osemnastki 22.01.23, 12:58 Odsyłanie jubilata na jego własnej imprezie brzmi ciekawie. Moje dziecko nie bywało w remizach tylko w restauracjach/salach zabaw. I nikt nikogo nie odsyłał, towarzystwo bawiło się wspólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Osemnastki 22.01.23, 13:35 Odsyłanie jubilata - to taka lokalna tradycja, nie bierz tego do siebie, jakoś jubilaci z przyjemnością idą przebywać we własnym gronie nie bywało w remizach tylko w restauracjach/ - czyżbyś chciała coś wartościować? nie radzę, remiza nie jest w niczym gorsza od wynajętej restauracji, ale skąd miałabyś to wiedzieć, skoro nie bywasz. uprzedzenia jakieś czy co? (żeby nie sugerować wonskich horyzontów?) Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Osemnastki 22.01.23, 14:16 Ależ bywałam i w remizach, nic nie wartościuję. Ale 18 akurat się w remizach nie odbywały. Na nich w sumie też nie byłam 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Osemnastki 22.01.23, 13:08 6 stycznia sama taką zorganizowałam swojemu osobistemu młodemu. Faktycznie, małe wesele. Bawiliśmy się świetnie, ale nie robiłam żadnych animacji. My, czyli wapniaki, usiedliśmy po jednej stronie, młodzież po drugiej, potem się wymieszało i szaleliśmy razem. Dwaj najlepsi kumple stwierdzili, że jedna z najlepszych osiemnastek w ich ekipie. Jedyne, z czy zaszaleliśmy, to obciachowy tort, który zrodził wybuch śmiechu i bardzo rozluźnił atmosferę. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Osemnastki 22.01.23, 12:15 Syn tydzień temu skończył 18 lat. W domu był obiad dla rodziny, zabaw nie było. Za 3 tygodnie robi imprezę dla znajomych, którą my finansujemy. Bombek sam ogarnął salę (popularna wśród 18-latkow w naszym mieście, sporo jego znajomych tam robiło osiemnastki). W roli DJ wystąpi playlista na Spotify, nawet nie wnikam w rodzaj muzyki, zwykle uszy mi więdną od tego,czego słucha moje dziecko. Catering to pizza, paluszki, chipsy i tort robiony przez babcię (nasza rodzinna specjalistka). Taki niewyrafinowany gust kulinarny ma mój syn i jego znajomi. Jeśli młodzież przewiduje jakieś inne zabawy, to we własnym zakresie. Ja nie wnikam i na imprezie nie mam zamiaru się pojawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Osemnastki 22.01.23, 12:16 Ps. Sorki, w domu w ramach zabaw był film zrobiony przez męża - wspominki z tych 18 lat, z naszych zdjęć i filmików. Wzruszyli się wszyscy, nawet 18-latek miał łzy w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Osemnastki 22.01.23, 12:42 Pierwsze słyszę o organizowaniu zabaw na 18-tkę. Moje dzieci już od dawna same wymyślają, jak mają wyglądać ich urodziny. Teraz to nastolatki i od ładnych kilku lat nie ma nawet mowy o zabawach organizowanych przez mamę. Czasem coś tam kombinują, ale już we własnym zakresie. Ja jestem co najwyżej kierowcą. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Osemnastki 22.01.23, 13:09 Słuchajcie, przecież to nie ja mam te zabawy robić DJ raczej, a temu warto czasem coś podpowiedzieć. I też nie wiedziałam, ze zabawy są, wiem zaledwie od tygodnia. I uznałam, ze taka nowa osiemnastkowa moda nastała. A filmiki u nas były wiele lat temu, teraz ponoć już nie robi się, bo zainteresowani tylko ci, którzy na nich byli. Szczerze mówiąc dawno na 18 nie byłam, a jak byłam to zawsze z młodzieżą i rzeczywiście bez zabaw. I nikt nie mówił, ze obciach, jak dorośli z młodzieżą. Przy okazji, nie, w remizie nie odbywały się. Ech, zmykam... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Osemnastki 22.01.23, 13:23 alfa36 napisała: > Słuchajcie, przecież to nie ja mam te zabawy robić DJ raczej, a temu warto cz > asem coś podpowiedzieć. Nie podpowiedzieć tylko dokładnie ODPYTAĆ jakie konkretnie zabawy ma zamiar poprowadzić żeby nie było obciachu, zabaw ośmieszających kogoś lub wręcz niestosownych. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Osemnastki 22.01.23, 13:00 Nie pomogę, albowiem oba moje bombelki organizowały sobie osiemnastki samodzielnie. My byliśmy wyłącznie płatnikami kosztów oficjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Osemnastki 22.01.23, 13:04 U mnie bombel chce mieć imprezę albo wyłożymy kasę albo jeśli wybierze w domu to ewentualnie przygotuję co tam będzie chciał i opuścimy chatę na weekend. Ale dla rodziny faktycznie można coś zorganizować. Choć my pójdziemy na łatwiznę i zaprosimy do knajpy, nad jezioro, mogą sobie spacerować lub kajakiem się przepłynąć. późna wiosna będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Osemnastki 22.01.23, 13:07 Choć jeszcze dopowiem, że w szkole jednej z córek był internat dla zamiejscowych, więc miała w klasie troszkę dzieciaków z wiosek i rzeczywiście jeździła na osiemnastki w stylu wesel do nich, łączona rodzina i znajomi. Więc pewno o takie coś chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Osemnastki 22.01.23, 13:11 Eeee to niech ustali budżet z wami i potem poszuka czegoś w tej cenie, chyba, że macie duzy dom i zaufanie do młodzieży i zamówicie jedzenie do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Osemnastki 22.01.23, 14:12 Gdzie robią 18 dla znajomych Wasze bombelki? Wynajmujecie im specjalnie lokal? Ktoś ich pilnuje? Moja ma 18 jako pierwsza i towarzystwo będzie niepełnoletnie wiec do zadnego klubu ich nie wpuszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Osemnastki 22.01.23, 14:17 Mój robił w domu. Nikt ich nie pilnował, ale mój z końca roku, więc prawie wszyscy byli pełnoletni. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Osemnastki 22.01.23, 14:24 Mój chyba będzie w domu, a jeśli będzie chciał na zewnątrz to poproszę o organizację knajpę,w której robimy wszystkie imprezy. Wtedy jakiś wgląd jest, bo otworzą oczywiście bar, ale mogę zastrzec ilość alko ( choć nie robiłabym tego, ale mogłabym). Wiem, że gdyby coś się sypało, choć nie przewiduję, to właściciel zadzwoniłby do mnie, nieraz rozmawialiśmy na temat wychowawcze, bo mamy dzieci w tym samym wieku. Ale generalnie myślę że zostawimy młodego w domu z ekipą. Już wiele imprez robił, czym ta miałaby się wyróżniać. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Osemnastki 22.01.23, 14:29 Acha, knajpa bezpieczniejsza, bo przecież nie można młodym podawac alkoholu ( akurat ci właściciele bardzo pilnują, opowiadali mi o 18 tkach.i rzeczywiście dla nich to zawsze ciężka robota, ale dają radę). Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Osemnastki 22.01.23, 14:30 A czyli z obsługą. Muszę zobaczyć czy u mnie coś jest sensownego. Wczoraj byliśmy w lokalu gdzie żadnej obsługi nie było, wynajmujący dostał na dobę klucze i on odpowiadał za całość. Średnio mi się tak widzi przy mlodziezy. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Osemnastki 22.01.23, 15:32 Robiliśmy tam też wesele. Z jednej strony zięć dostarczył alkohol ale z drugiej otworzyli bar, goście głównie z baru zamawiali poza winem do głównego posiłku, wiadomo, ciekawe propozycje, dobry barman ( ja akurat nie miałam ochoty pić nic, ani mąż, bo on też zakładał, że odwiezie nieletnią dziewczynę syna , mieszka poza miastem a poza tym balibyśmy się obca dziewczynkę do taksówki w nocy wsadzać, a jej mama wolała żeby wróciła do domu, ale, czym nas zaskoczyła, sama nad ranem po nią przyjechała, czy tam z mężem). Obsługa była na medal ( tak samo podczas wielu, wielu innych okazji). Warto więc znaleźć dobre miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Osemnastki 22.01.23, 15:38 Już kilkanaście lat temu moja córka sama organizowała sobie osiemnastkę. Potrzebowała tylko kasy i nie wtrącania się za mocno. Teraz chyba młodzież bardziej zaradna w kwestii organizowania sobie przyjemności? Jeśli w lokalu to jasne że pełnoletni czyli rodzic musi firmować imprezę, ale nie animować. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Osemnastki 22.01.23, 15:40 Jak bombekek chce mieć imprezę na osiemnastkę to ją sobie organizuje, rodzice mogą pomóc, poproszeni, w konkretach. Całe życie tak będziesz za rączkę prowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś