Dodaj do ulubionych

retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie?

24.02.23, 12:06
Czy ktoras z Was ma jakies doswiadczenia z retinalem G&G (0,1 %)?

Rozgladam sie za jakims zamiennikiem Retinal Crystal Medik 8 (10), bo 500 pln za opakowanie niebezpiecznie zblizylo sie do mojej psychologicznej bariery, ile jestem w stanie wydac na kosmetyk, ktory co prawda fajnie dziala, ale jakichs cudow na twarzy nie robi i nie odejmuje mi 20 lat.

Trafilam na G&G o takim samym stezeniu retinalu. Kosztuje ok. 100 pln i zastanawiam sie, gdzie jest haczyk i dlaczego jest taki tani. Jesli macie jakies opinie nt tego kosmetyku, dajcie znac.

Obserwuj wątek
    • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:13
      Nie ma haczyka, retinaldehyd przestał byc chroniony patentem.
      Droższe kosmetyki - oprócz patentów - swoja cenę „zawdzięczają” np. stabilizacji substancji lub dłuższemu okresowi przydatności (tańsze trzeba zużyć w ciagu 3-6 miesięcy a taki Medik Retinoate zachowuje właściwości przez rok od otwarcia). Akurat retinoidy są bardzo wrażliwe i rozpadają sie szybko po otwarciu - w Medik8 nie ma to miejsca. wink

Ale G&G to bardzo dobry kosmetyk i polecam.
      • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:14
        Swoja droga - zdrożał o 30%? Niezle.
        • ania357 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:20
          Patrzylam w topestetic i cena regularna to teraz 507 PLN (da sie miec od tego 10% znizki).

Dzieki thank_you!
          • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:48
            Eee bo tego sie nie kupuje z 10% zniżka tylko z 25-30%, są regularnie w rożnych sklepach.
            • ania357 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 13:09
              No wlasnie od dluzszego czasu nie jestem go w stanie upolowac na zadnej sensownej promocji. Topestetic nawet na BlackFriday nie zszedl ponizej 10% i to tez nie na wszystkie marki. Cosibella tez kiepsko. Kiedys kupowalam na lookfantastic.pl, ale od dawna go tam nie widze. Jesli kojarzysz jakies inne sklepy (w PL lub z wysylka do PL), na ktore warto spojrzec, daj znac.
              • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 13:12
                y-s.eu/

Jak cos bede widziała (promocje) to wpisze sie w tym wątku.
      • waleria_bb Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 19:20
        Thank_you, polecasz coś jeszcze od G&G?
        • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 12:58
          Możesz próbować swobodnie wszystkiego, serum z wit. C bardzo polecam.
    • primula.alpicola Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:14
      Używam (z przerwami na inne), nie mam żadnych zastrzeżeń.
      Bielenda Supreme Lab wlaśnie wypuściła krem z retinalem 0,1, jeszcze tańszy niż g&g i wygląda obiecująco.
      • ania357 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:21
        To ja chyba tez przetestuje.
        Jesli bedziesz miala okazje wyprobowac Bielende, to podziel sie prosze wrazeniami.
        • primula.alpicola Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:33
          Może ktoś obeznany rzuci okiem na skład i się wypowie, zanim kupimy?
          I czy mają ten retinal ustabilizowany i będzie skuteczny?
          • bazia_morska Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 15:16
            Krem z retinalem wypuściły też ostatnio Hagi i Eeny meeny.
            • ania357 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 15:56
              Widze, ze eeny meeny ma retinal w stezeniu az 0,2 %. Nabralam ochoty, zeby sprobowac.
            • sophia.87 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 16:23
              Zawsze pozostaje też klasyk, czyli Avene ☺
              • waleria_bb Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 19:25
                Avene A-Oxitive czy inny? Może któraś emama stosowała Avene i G&G i może powiedzieć, który lepiej się sprawdził? Mam skórę bardzo skłonną do zapychania, nie mogę mieć kremu o bardzo bogatej konsystencji, tłustego.
            • petit-kitty Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 23:05
              Jeśli chodzi o retinal Hagi, to gdzies widziałam informacje, ze Hagi chwali się retinolem (chyba produkty Hagi Smart, czy jakoś tak), a w INCI jest palmitynian retinylu big_grin
              • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 23:18
                😳😳😳
    • chococaffe Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:34
      Używałam, był ok, ale cerę miałam lepsza po Regenecalm Facetheory
      • chococaffe Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 12:54
        p.s. przymierzam się do tego cosibella.pl/product-pol-16144-MyCeutic-Retinol-0-6-Serum-z-Liposomowym-Retinolem-0-6-i-Koenzymem-Q10-30ml.html?query_id=2
      • ania357 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 13:12
        Ktory Regenecalm Facetheory:

Regenacalm Serum S1 Pro (3% retinoid) czy Regenacalm 2% Retinol and Vitamin C Serum S1? Jaka one maja konsystencje? Nie sa tluste?
        • chococaffe Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 14:43
          Używam tego Serum S1 Pro (3% retinoid)

Ma formę emulsji bardzo ładnie się wchłaniającej i nie drażniącej (przynajmniej mnie, zero jakichkolwiek podrażnień, wysuszeń itd)

Skuteczność. W zakresie "zagęszczania" skóry wydaje mi się, że tak, ale to nie dzieje się z dnia na dzień, więć trudno powiedzieć tak na 100%. Przecież nikt nie oczekuje od retinolu, że z siedemdziesiolatki zrobi dwudziestolatkę, ta poprawa/prewencja jest z założenia dosyć delikatna. Moim subiektywnym zdaniem działa tak jak powinien. Innym skutkiem jest znikanie małego przebarwienia posłonecznego. Nie było to moim celem, bo mi specjalnie nie przeszkadzało, ale po ponad roku stosowania (mniej więcej 3 razy w tygodniu przebarwienie zniknęło (przy okazji lekcja - filtr warto doprowadzić do samej lini włosówwink )
    • xxkoralinaxxx Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 14:47
      Jest ok, ale o wiele lepsze efekty mam po Medik8 10.
    • fotokasia Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 16:49
      Przeszłam na Geek&Gorgeous 0,1 po zużyciu Nacomi, nie miałam żadnych nieprzyjemnych objawów, skóra super na twarzy, używałam też na szyję i dekold.
      allegro.pl/oferta/geek-gorgeous-a-game-10-serum-0-1-retinalu-13295997815?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=466245bb-b10c-41d7-8978-06b15c87663b#
      Niedawno rozpoczęłam tubkę kremu z tretinoiną, na razie co trzy dni, podrażnień brak, mam nadzieję, że przeszłam właściwie retinaizację itd. Zastanawiam się, jak to poukładać latem.
      • waleria_bb Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 19:29
        Jaka tretynoina, gdzie kupiłaś?
        • fotokasia Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 00:08
          Kupiłam w Hiszpanii.
      • petit-kitty Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 23:23
        Tez zamierzam po skończeniu G&G przejść eksperymentalnie na tretynoine Retirides (najsłabsze stężenie ofc). Jak często stosowałaś G&G przed przejściem na tretynoine?
        • fotokasia Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 00:14
          Używałam G&g A-Game10 5 razy tygodniu, po zdenkowaniu opakowania zaczęłam stosować Retirides 1mg/g - najpierw co trzeci dzień, teraz co drugi (nie miałam i nie mam żadnych przykrych podrażnień). Tak, jak wyżej wspomniałam, zastanawiam się, jak i czy używać retinoidy latem.
          • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 04:38
            Czemu.”czy”?
          • petit-kitty Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 09:39
            Dzięki za odpowiedz, mam nadzieje, ze u mnie tez nie będzie podrażnień, chociaż mam lekki stresik (mam skore raczej normalna w stronę chyba odwodnionej), ze zepsuje sobie ten efekt, który wypracowałam.
            Jeśli będziesz używać filtrów codziennie, to myśle, ze nie musisz przerywać stosowania smile Ja zamierzam stosować latem. Jestem od ponad miesiąca na wyspach kanaryjskich, jest mocne slonce, przez cały czas jestem na retinalu, aplikuje filtry ze 3 razy dziennie i jest ok smile Leciutko pociemniały mi przebarwienia pociążowe, ale to samo miałam w zeszłe lato, kiedy nie stosowałam retinoidów bo karmiłam (ech teraz już wiem ze mogłam stosować), wiec na pewno nie pociemniały przez retinol tylko przez slonce (co jest w sumie dziwne, bo bardzo pilnuje tych filtrów). Tak wiec ja bym nie przerywała stosowania smile
            • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 09:45
              Przebarwienia wychodzą tez z powodu ciepła, niestety. Można unikać słońca, stosować filtry, ale jak juz sie ma przebarwienia i zejdą one do niższych warstw, to bedą wychodzić tez od ciepła. Niestety.
              • fotokasia Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 10:27
                Stosować latem dalej tretinoinę czy lepiej niższe stężenie retinolu/retinalu?
                • thank_you Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 10:57
                  Stosować, tylko dbać o porządna ochronę Przeciwsłoneczna. Ludzie w Australii czy innej Kalifornii tez stosują tretynoine. wink
              • petit-kitty Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 14:17
                Masz racje z tym ciepłem, faktycznie gdzies też o tym czytałam. Moje przebarwienia nie są jakoś uciążliwe, bo na razie wyglądają jak trochę większe piegi, ale chyba popróbuje jakichś kosmetyków z tiamidolem, ciekawe czy pomogą. Czytam wszędzie, ze te hormonalne przebarwienia raczej już ze mną zostaną, a ewentualne zabiegi gabinetowe wystarczą na góra jeden sezon, wiec chyba powinnam się pogodzić.
    • zaspasniegowa Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 17:26
      Trochę nie na temat ale ja polecam retinoidy od dermatologa. Lepsze działanie a koszt podobny.
      • primula.alpicola Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 17:41
        To proszę wymień nazwę produktu/leku dostępnego w Polsce, niezawierającego antybiotyku ani kwasu salicylowego. Recepta to nie problem.

• ania357 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 17:53
          Podlacze sie pod te prosbe. Atrederm dzialal cuda i kosztowal jakies grosze - nie moge odzalowac, ze juz jest niedostepny.

Przy okazji moze ktos bedzie wiedzial, czy jest opcja przygotowania jakiegos specyfiku z tretynoina bezposrednio w aptece na recepte lekarza? Wydaje mi sie, ze kiedys na znanym lekarzu czytalam opinie op jakims dermatologu i w komentarzach przewijal sie watek jakichs magicznych roztworow/tonikow przeciwtradzikowych robionych na zamowienie w aptece i wlasnie zaczelam sie zastanawiac, czy nie daloby sie w ten sposob uzyskac jakiegos plynu z tretynoina...
          • chococaffe Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 18:16
            Atrederm dzialal cuda

Jakie cuda robił?
        • zaspasniegowa Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 20:28
          Wiesz, szczerze mówiąc to nawet nie pomyślałam o tym ze te leki mogą nie być dostępne w Polsce. No to rzeczywiście problem bo według tego co teraz czytam to rzeczywiście nie ma Retin A na rynku w Polsce.
        • jednodniowa80 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 11:14
          Izotziaja?
          • primula.alpicola Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 25.02.23, 12:55
            jednodniowa80 napisał(a):

> Izotziaja?

Czym jest izotretinoina i czy ma działanie anti-aging?
      • fotokasia Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 17:47
        Ale zgłaszasz się do dermatologa z problemem skórnym i on wypisuje receptę czy idziesz bez takich problemów i tę receptę też dostajesz?
        • ania357 Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 17:55
          Mysle, ze to nie problem znalezc lekarza, ktory przepisze retinoidy osobie bez zadnych problemow skornych.
          • fotokasia Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 18:02
            Ja nie wiem, jak znaleźć.
        • primula.alpicola Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 18:31
          Ja bym się zgłosiła do mojego rodzinnego, wypisałby receptę od ręki. Tylko muszę wiedzieć NA CO.
    • mayaalex Re: retinal Geek&Gorgeous - stosowalyscie? 24.02.23, 18:32
      Mialam, bylam zadowolona, teraz przeszlam na tretynoine na jakis czas, potem wroce do GG. Lubie tez ich serum z witamina C, nie jest ani tluste, ani zbyt wodniste, bardzo mi odpowiada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka