Dodaj do ulubionych

Szyłyście same pościel?

04.03.23, 10:04
Mam dużo czasu (nie uważałam, czego chcę...) i chciałam uszyć sama pościel. Jestem na etapie szukania materiału. Standardowa szerokość tkaniny to 160 cm, czyli poszwę na kołdrę o szerokości 200 cm trzeba by zszyć z 3 pasów. I kombinować może jeszcze, żeby wzór pasował. Zaczynam się zniechęcać. Szyła któraś z Was?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 10:06
      jeśli trzeba to zszywać z pasów to faktycznie bez sensu. A może quilt? imho większa satysfakcja.
    • beataj1 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 10:14
      Czasem w specjalistycznych sklepach są dostępne tkaniny o szerokości 220 cm.

Pytanie czy dostaniesz wzór tkaniny ktory ci sie spodoba oraz czy będzie to opłacalne.

Ja szyłam tylko niemowlęcą. Jeszcze zanim miałam overlock. Brzegi tkaniny mi się siepały po praniu i wnętrze poszewek wyglądało nieporządnie.
      • aqua48 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 10:25
        beataj1 napisała:

> Brzegi tkaniny mi się siepały po praniu i wnętrze poszewek wyglądało nieporządnie.

Bo trzeba zszywać ściegiem krytym, wtedy nic się nie strzępi.
      • mama-ola Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 10:25
        Dzięki za trop, poszukam tych 220. Overlocka mam.
      • mama-ola Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 10:39
        beataj1 napisała:

> Czasem w specjalistycznych sklepach są dostępne tkaniny o szerokości 220 cm.

Znalazłam! Wielkie dzięki, nie wiedziałam tak podstawowej rzeczy, że istnieją tkaniny o szer. 220.

> Pytanie czy dostaniesz wzór tkaniny ktory ci sie spodoba

Nie jestem wybredna, wiele mi się podoba, np. taki.

• gryzelda71 Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 16:39
          Sprawdz, czy nie kupisz taniej. No chyba, że to chodzi o zajęcie.
    • chococaffe Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 10:17
      Tylko poszewkę jedwabną na poduszkę tzw ortopedyczną
    • woman_in_love [...] 04.03.23, 10:18
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • aqua48 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 10:24
      Szyłam z bawełny. Właśnie takie poszwy na kołdry 160x200. Nie trzeba z trzech kawałków, można z jednego tylko należy go zawinąć od góry. Ja kroiłam, bo wszywałam w nie koronkę bawełnianą.
      • ichi51e Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 12:09
        Masz zdjęcie? Moja babcia miała taka posciel właśnie z bawełniana koronka wszyta - ale chyba tylko od górnej strony?
        • aqua48 Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 16:53
          ichi51e napisała:

> Masz zdjęcie? Moja babcia miała taka posciel właśnie z bawełniana koronka wszyt
          > a - ale chyba tylko od górnej strony?

Nie, nie mam. Tę pościel wywiozłam do domku letniego. Ale tak, koronka była wszyta na górze.

• gulcia77 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 10:25
      Jeśli nie masz overlocka, to nawet się za to nie bierz. Będzie się strzępić, nawet jeśli się szarpniesz na batyst.
      • krypteia Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 11:41
        Przestań pisać głupoty, jest coś takiego jak szew bieliźniany
    • mia_mia Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 13:02
      Jest sens robić coś takiego tylko jeśli lubisz, a nadmiaru wolnego czasu nie jesteś w stanie spożytkować inaczej. Babcia mi kiedyś uszyła jeden komplet, ale tylko dlatego, że miał być z materiału pasującego do zasłon, bo taki miałam kaprys dziewczynką będąc.
      Taniej od kupnej pościeli to raczej nie wyjdzie.
      Może kup jakiś jednolity zestaw i pobaw się z haftowanie, jeśli lubisz.
      • mama-ola Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 14:01
        Lubię szyć, owszem. Uszyję trochę lepiej niż jest w kupnej pościeli, bo bez zamków, które są zazwyczaj bardzo kiepskie. Zrobię zakładki, takie jak widziałam w szpitalnej pościeli. Taniej trochę też wyjdzie. Dam radę, może się Wam nawet tu pochwalę efektem tongue_out
        • simply_z Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 15:03
          tylko uważaj w sklepie (jeśli się wybierzesz stacjonarnie po tkaniny). Może śmierdzieć wiesz...
          • kira02 Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 07:12
            ?
    • palacinka2020 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 14:04
      Tak, w wieku 14 lat spedzilam kilka tygodni przy maszynie szyjac posciel. Nie mialam overlocka, podkladalam po prostu brzeg I przeszywalam. To byla taka maszyna napedzana noga, czad!
    • kozica111 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 14:58
      Nie..............mam bardziej .............ważne ............zadania...............ale sama obieram ziemniaki...............
      • simply_z Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 16:45
        ważniejsze*, źle stopniujesz przymiotniki
    • dwa_kubki_herbaty Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 16:35
      Tak, szyłam.
      Raz.
      Po podliczeniu kosztów i pracy posciel kupuję w promce w jysku 😃
      • dwa_kubki_herbaty Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 16:39
        Ale za to w każdej nowo kupionej poscieli przeszywam poduszkę dla siebie, bo mam małą z pianki memory a cała rodzina ma duze poduchy 70*80.
    • mava1 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 16:46
      nigdy nie szyłam (bo po co? skoro taniej wychodzi kupno) ale sa też materiały o niestandardowej szerokosci, np. 2 m. A i chyba szersze, z tego co pamietam bo kiedys (dawno temu) szyłam prześcieradła, które miały powyżej 2 m szerokosci. Albowiem te kupowane w sklepie, jako 2,40 m, miały szew posrodku. Widocznie producent też olał i po prostu zszył 2 kawałki materiału, co mnie dosyc wkurzyło. Na tyle, że sama sobie uszyłam przescieradła. Czyli obrębiłam kawałek szerokiego materiału. Czyli sa takie szerokie materiały.
      • mama-ola Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 18:25
        > nigdy nie szyłam (bo po co? skoro taniej wychodzi kupno)

Dziś zmieniałam pościel i wkurzyły mnie nadprute zamki, jakoś badziewnie były wszyte.
        Podliczyłam, ile dam za 6 m x 2,2 m, otóż 120 zł z przesyłką. Będę z tego miała kołdrę i 4 poduszki, bo używamy z mężem czterech. Mnie się opłaca. Do tej pory musiałam kupować od razu 2 komplety takiej samej pościeli, żeby mieć 4 poduszki.
        Przyjemność szycia dostanę gratis.
        • mysiulek08 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 18:29
          zamki sa zazywczaj najbardziej kiepskie z kiepskich, tania chinszczyna z metra bez zabezpieczonych 'maszynek' i przy rozpinaniu czy zapinaniu 'maszynka' wyjezdza z zamka i praktycznie zamek do wymiany
          • mama-ola Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 19:58
            To prawda, zamki niemalże jednorazowe, bez zabezpieczeń.
            W szpitalu nie mogą sobie pozwolić na taki badziew, bo pościel musi wytrwać lata, więc obchodzą się bez zamków. Patent prosty i świetny - tył składa się z dwóch części uszytych tak, że jedna zachodzi sporo na drugą. Tak zrobię i w poszwie na kołdrę i w tych na poduszki.
            • mysiulek08 Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 07:33
              zeby to zadzialalo, zakladka musi byc dosc gleboka, przy plytkiej ciezsza koldra bedzie sie wysuwac

po dwoch rozwalonych zamkach w ulubionych poszwach, zaszywam na okretke koncowki zamkow
              • komorka25 Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 14:07
                Jak szyłam taka pościel z zakładką. to nie robiłam jakiejś bardzo głębokiej, ale za to w sporej odległości od krawędzi, więc taka kołdra wchodziła w naturalnie wytworzoną głęboką kieszeń.
            • mamolka1 Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 07:44
              Trudno, żeby zamki pościelowe miały oryginalne zabezpieczenia. To jest zamek z metra - kupowany na rolce i osobno maszynki, zabezpieczenia robi ( albo i nie) się po wszyciu. Fakt, że tania pościel ma tanie zamki a te porządniejsze jednak jakąś jakość trzymają .
              Swoją drogą ładne ceny macie w tym wielkim świecie za metr wszycia nowego zamka - przebitka level master
        • wrotek0 Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 12:43
          TO może się dogadamy? Bo my mamy oddzielne kołdry 160 cm i do tego są w zestawie 2 poszewki na poduszki a używamy po jednej? wink))
          • mama-ola Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 13:42
            big_grin
            Po prostu poszewki na kołdry i na poduszki powinny być sprzedawane osobno, ot co.
        • mava1 Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 15:35
          >wkurzyły mnie nadprute zamki, jakoś badziewnie były wszyte.

wystarczy samej wszyc zamki/poprawić, zamiast szyc od razu nowy komplet a stary (z powodu zamków) wyrzucać.
          osobiscie to chyba mam jeden komplet z zamkami. Zdecydowanie bardziej wole na zatrzaski.
          Co do "oplaca" to jednak musisz tu doliczyć swoją własnę pracę (chyba że jej nie cenisz), nabyte materiały (nici igły tp) oraz chocby zuzyty prąd - to nie jest tylko koszt materiału.
          A żeby miec 4 poduszki to wystarczy kupic same poszwy np. w kontrastowym kolorze, czy nawet podobnym ale jednobarwne, czy chocby zwykłe białe. To nawet urozmaica posciel. Ja tak robię, zamiast powielac komplety.
          Pierwszy z brzegu przykład
          https://nautix.pl/userdata/public/gfx/9661/posciel-marynistyczna-malediwy.jpg
    • summerland Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 17:26
      My uzywamy dwoch kolder, wiec szerokosc materialu by chyba pasowala (jakbym chciala uszyc)
    • mysiulek08 Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 18:26
      zanim zaczniesz szyc, zdekatyzuj material i najlepiej wysusz w suszarce ( o ile uzywasz) zebys po szyciu i upranie nie zdziwila, ze posciel jest jednak mniejsza niz uszylas
      • mama-ola Re: Szyłyście same pościel? 04.03.23, 19:55
        Dzięki, tak zrobię smile
    • cojapaczem Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 08:21
      Po co ??????
    • andaba Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 13:53
      Szyję, ale na szczęście nie mam takich dużych kołder smile
    • swinka-morska Re: Szyłyście same pościel? 05.03.23, 19:44
      Duża szansa, że wyjdzie krzywo (bo to duża powierzchnia, trzeba mieć duży stół do krojenia i szycia).
      6 m materiału z przesyłką za 120 zł? To nie będzie trwała, gęsto tkana tkanina.
    • efka_454 Re: Szyłyście same pościel? 06.03.23, 14:09
      mama-ola napisała:

> [...] Standardowa szerokość tkaniny to 160 cm, czyli poszwę na kołdrę
      > o szerokości 200 cm trzeba by zszyć z 3 pasów. [...]

Przepraszam, ale bardzo mnie to męczy - dlaczego z trzech pasów?

A wracając do zadanego pytania: moja mama szyła poszwy na pościel. przy czym poszwy na kołdrę szyła z "okienkiem" na środku, przez które wkładało się kołdrę do środka i nie trzeba już było kombinować z zapięciem. Wiem, że to ma jakąś konkretną nazwę, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć ;P
      • alicia033 Re: Szyłyście same pościel? 06.03.23, 17:40
        efka_454 napisała:

> mama-ola napisała:
        >
        > > [...] Standardowa szerokość tkaniny to 160 cm, czyli poszwę na kołdrę
        > > o szerokości 200 cm trzeba by zszyć z 3 pasów. [...]
        >
        > Przepraszam, ale bardzo mnie to męczy - dlaczego z trzech pasów?
        >
        >
        > Wiem, że to ma jakąś ko
        > nkretną nazwę, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć ;P
        >

Koperta.
      • alicia033 Re: Szyłyście same pościel? 06.03.23, 17:55
        efka_454 napisała:

> mama-ola napisała:
        >
        > Przepraszam, ale bardzo mnie to męczy - dlaczego z trzech pasów?
        >
        >
        z trzech szerokości materiału. Belka materiału ma "nieskończoną" długość ale szerokość tylko 160 cm. Czyli, w uproszczeniu, 4/5 szerokości kołdry. Więc potrzebujesz jednej szerokości na jedną stronę kołdry, drugą szerokość na 4/5 drugiej strony kołdry i trzeciej, na te brakujące ci dwie 1/5 kołdry.
        • efka_454 Re: Szyłyście same pościel? 07.03.23, 14:46
          alicia033 napisała:

> efka_454 napisała:
          >
          > > mama-ola napisała:
          > >
          > > Przepraszam, ale bardzo mnie to męczy - dlaczego z trzech pasów?
          > >
          > >
          > z trzech szerokości materiału. Belka materiału ma "nieskończoną" długość ale sz
          > erokość tylko 160 cm. Czyli, w uproszczeniu, 4/5 szerokości kołdry. Więc potrze
          > bujesz jednej szerokości na jedną stronę kołdry, drugą szerokość na 4/5 drugiej
          > strony kołdry i trzeciej, na te brakujące ci dwie 1/5 kołdry.
          >
          >

Za dużo kombinacji wink
    • shellyanna Re: Szyłyście same pościel? 06.03.23, 14:16
      Tak, dla dzieci. Ale dużych rozmiarów by mi się nie chciało. Wykańczalam szwem bieliźnianym, bo overlock mi się nie podobał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka