09.03.23, 17:42
Dużo się mówi o depresji wśród dzieci i młodzieży. Ale ofiary tej choroby są w każdej grupie wiekowej. W ciągu ostatnich 2 lat czwarte samobójstwo wśród znajomych. W naszej grupie wiekowej to główna przyczyną śmierci. To ostatnie strasznie mnie zdołowało.
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Depresja 09.03.23, 20:48
      Bardzo mi przykro. 🫂
    • lu_na_be Re: Depresja 09.03.23, 21:31
      Ja wczoraj dowiedziałam się o samobójstwie maturzysty z kręgu znajomych. Córka innej koleżanka ma za sobą kilka prób... Wszyscy z tzw. normalnych, niezbyt perfekcjonistycznych, akceptujących osób.
    • triss_merigold6 Re: Depresja 03.05.23, 20:45
      Zupełnie nie jestem zdziwiona. W otoczeniu mnóstwo dorosłych, pracujących, normalnych ludzi bez nałogów bierze antydepresanty, brało lub zamierza brać, bo nie wyrabiają.
      • awf-33 Re: Depresja 05.05.23, 23:00
        triss_merigold6 napisała:

> Zupełnie nie jestem zdziwiona. W otoczeniu mnóstwo dorosłych, pracujących, norm
        > alnych ludzi bez nałogów bierze antydepresanty, brało lub zamierza brać, bo nie
        > wyrabiają.

Nikogo nie interesuje przyczyna? Przecież nie poradzimy sobie z problemem, jeśli będziemy leczyć skutki. Znam wiele osób, które leczą się po 20 lat i nie ma żadnej poprawy. To jest przerażające
    • pepsi.only Re: Depresja 03.05.23, 20:46
      sad
    • unikotka Re: Depresja 03.05.23, 20:58
      Bardzo współczuję.

I dodaję trochę informacji. Oby nikomu się nie przydały.

isp.policja.pl/isp/infolinia-psychologicz/27,dok.html
    • anilorak174 Re: Depresja 03.05.23, 21:46
      W moim otoczeniu mnostwo osob bierze antydepresanty, chodzi na terapię...
      Widzę, że w ciągu ostanich dwóch lat mocno to się pogorszylo...
      • bywalec.hoteli Re: Depresja 04.05.23, 00:53
        pandemia i zamknięcie oraz internet zbierają żniwo
        • awf-33 Re: Depresja 05.05.23, 22:57
          bywalec.hoteli napisał:

> pandemia i zamknięcie oraz internet zbierają żniwo

Nie w każdym przypadku. Dla nas wyjście "do swiata" było przyczyną katastrofy. Jesteśmy szczęśliwi, gdy nie musimy oglądać oprawców.

Co do internetu się zgadzam.
          • bywalec.hoteli Re: Depresja 05.05.23, 23:01
            awf-33 napisała:

> Nie w każdym przypadku. Dla nas wyjście "do swiata" było przyczyną katastrofy.
            > Jesteśmy szczęśliwi, gdy nie musimy oglądać oprawców.

Co masz na myśli? Macie jakiś lęk towarzyski? To jakaś nerwica?
    • abidja Re: Depresja 03.05.23, 22:42
      Przykro mi...
      Depresja to potworna choroba. A dotyka kazdego ,w kazdym wieku, bez wzgl na status spoleczny, plec czy pochodzenie.
      Ech...
    • betyskai Re: Depresja 04.05.23, 11:56
      Wiele osób ledwo się trzyma psychicznie. I tak jest, że w kręgu rodzinnym też jeden drugiego już nie ma siły dźwigać.
    • alfa36 Re: Depresja 05.05.23, 18:30
      Znam sytuację: nastolatka odmawia chodzenia do szkoły. Reaguje wychowawca. Rodzic tłumaczy, że nie ma wplywu, nie jest w stanie zmusić dziecka do jakiejkolwiek wizyty u lekarza. Po trudnej rozmowie (zaangażowany wychowawca i dyrektor) rodzic decyduje się iść do psychiatry. A ja sobie myślę, czy ten rodzic nie słucha tv? Nie czyta? Tyle mówi się o depresji, o samobójstwach, o okaleczeniach ...
      • bene_gesserit Re: Depresja 05.05.23, 18:38
        Ale co ma zrobić innego, niż zadbać o siebie? Poza t, terapia u kogoś z rodziny to terapia pozostałych jej członków. Ktoś z systemu zmienia postać, pozostali też muszą. Moi - rodzić na terapii nie tylko może wałkować swoje problemy, ale i problemy z dzieckiem.

Jeśli dziecko nie chce terapii i/lub prochów, to najlepsze, ci można zrobić. Zresztą - także wtedy, kiedy dziecko chce się leczyć.
    • kozaki_za_kolano Re: Depresja 05.05.23, 23:06
      Przytulam.
      To jest wszędzie. Myślałam, że żyję w depresyjnej bańce, ale okazuje się, że doły łapią nie tylko zaganiani uczniowie, pracownicy korpy, prywatni przedsiębiorcy obarczeni kredytami, ale również sklepowa ze wsi z pozornie sielskim życiem i emeryt w małym mieście otoczony kochającą rodziną.
      To gówno jest wszędzie.
      Nie ma prostych recept, ale myślę, że mocno przyczynia się do tego internet. Każde zło, wynaturzenie, nawet na pozór niewinne, jest zwielokrotnione miliony razy i wyskakuje z każdego okienka. Ludzkość sama siebie wykończy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka