wandka_70 04.04.23, 11:33 Czy dentysta może wypisać receptę na ketrel? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazia_morska Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 11:37 Wandka zdaje się, ze masz duzo powazniejszy problem niz zalatwianie lekow alkoholikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
nica76 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 11:40 to najgroszy z mozliwych lekow psychotropowych dzialajacych na mozg Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 12:34 A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 12:55 Pewnie na żadnej. Bo to jasne, że każdy lek może wywoływać skutki uboczne, ale tutaj mowa o sytuacji, gdzie ten lek już był brany, dawał dobre skutki i nic złego się nie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 11:53 Pytam tylko o to, czy jest sens prosić dentyste o receptę na to, czy raczej nie może wypisywać takich leków (może też nie chcieć, ale to osobny temat)? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:01 Ale masz znajomego dentystę czy akurat tylko dentysci otwarci? Jak był brany to po prostu niech ten co wystawiał przedłuży Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:09 Jutro rano wizyta u dentysty i przy okazji chciałam poprosić o receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:16 Jako pierwszy raz? Nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:21 Tzn pierwszy raz od niecałego roku. W tym sensie, że dentysta zna mnie, ja jego, ale w ostatnich miesiącach nie było powodu do wizyty. Ale tak właśnie myślałam, że może być problem. Ale tak ogólnie to mogą takie leki wypisywać? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:25 Boże. Ja nie pytam czy pierwszy raz u dentysty, tylko mówię że dentysta nie przepisze Ci leków tego rodzaju jako pierwszy. Gdybyś je brała w sposób ciągły i miała dokumentację to w nagłej sytuacji może by i przepisał ale w żadnym innym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:30 No cóż, miałam kiedyś interniste, który bez mrugnięcia okiem wypisywał recepty na przeróżne leki i problemów nie robił. I nie potrzebował historii choroby i leczenia od specjalisty. To więc chyba od podejscia lekarza zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:34 Ach, tak. No to idź i proś. Daj znać jak poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:40 Gdyby teraz miała taka możliwość to lek bym miała już dawno załatwiony od tego internisty właśnie. Ale niestety... Zapytać dentysty zapytam, nie wypisze (pewnie nie i biore to pod uwage) - trudno, wtedy będę się martwić. Pytałam, czy dentyści w ogóle mogą takie leki wypisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:42 Jak tylko dostanę ten lek to dam Ci znać, jak tak bardzo ci zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:59 Internista wypisywał ci bez pytania mocno obciążające leki, które muszą być zażywane pod kontrolą? Fajnie, może podaj jeszcze jego nazwisko, wielu narkomanów chętnie się dowie, gdzie tak można. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:08 Chyba na głowę upadłaś. Wiesz ilu lekarzy spokojnie.wypisuje recepty i nie dochodzi, co i Jak? Zaskoczenie? Kwetiapine łączysz z narkomanią? 😮 Tutaj powinna być ta emotka z waleniem w mur. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:11 Masz świadomość, że kwetiapina (sunstancja czynna ketrelu) nie uzależnia? Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:13 A jeżeli chodzi o narkomanów, to spokojna twoja głowa - doskonale wiedzą, gdzie można uderzyć. Gwarantuje Ci. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:17 Lekarz musi mieć podstawy, jakąś historię leczenia, zaświadczenie od lekarza prowadzącego. Bez tego każdy lekarz jest w stanie odmówić przypisania różnych leków na leczone choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:43 Lekarz ogólny to co innego, bo nawet lek na depresję może przepisać zanim ktoś dostanie się do specjalisty. Dentysta to jakby inna bajka i nie wszystko może. Jak masz kasę to wykup sobie z jakiegoś receptomatu ketrel. Z tym lekiem nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:44 O to to, o to mi właśnie dokładnie chodziło. Czy dentysta ma uprawnienia czy wypisywania takich leków czy nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:45 Coś jak lekarz weterynarii- też lekarz, a nie wszystko wypisywać może. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:52 Może wypisać na cokolwiek, ale jak ma instynkt samozachowawczy i wyznaje zasadę żeby po pierwsze nie szkodzić to tego nie zrobi. Dlatego jedyną sytuacją, w której w ogóle zdecyduje się na przepisanie tego typu leku jest sytuacja kiedy może sprawdzić historię leczenia i je przedłużyć w nagłej sytuacji braku dostępu do lekarza prowadzącego lub innego odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:57 Nie wiem jak teraz, ale był czas, gdy stomatolog mógł leki spoza swojej działki wypisywać tylko sobie, lub pro familia. Nie sądzę by się zmieniło w stronę - wszystko, każdemu i o tak. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:08 Bardzo możliwe, że tak jest nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:11 Może przepisać co chce tylko że jest za to odpowiedzialny i w 99,9 przypadków powie że nie. Albo że nie może, żeby nie tłumaczyć. Jak już przepisuje spoza swojej branży to pełnopłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:12 Dzięki. Właśnie o uprawnienia do wypisywania mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:42 Aptekarz może kontynuację leczenia zrobić. Ale musi mieć pewność, że ktoś brał to. W swojej aptece gdzie zawsze się kupuje można by spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś