Dodaj do ulubionych

Recepta od stomatologa

04.04.23, 11:33
Czy dentysta może wypisać receptę na ketrel?
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 11:37
      Wandka zdaje się, ze masz duzo powazniejszy problem niz zalatwianie lekow alkoholikowi.
      • nica76 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 11:40
        to najgroszy z mozliwych lekow psychotropowych dzialajacych na mozg
        • eriu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 12:34
          A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
          • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 12:55
            Pewnie na żadnej. Bo to jasne, że każdy lek może wywoływać skutki uboczne, ale tutaj mowa o sytuacji, gdzie ten lek już był brany, dawał dobre skutki i nic złego się nie działo.
      • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 11:53
        Pytam tylko o to, czy jest sens prosić dentyste o receptę na to, czy raczej nie może wypisywać takich leków (może też nie chcieć, ale to osobny temat)?
        • ichi51e Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:01
          Ale masz znajomego dentystę czy akurat tylko dentysci otwarci?
          Jak był brany to po prostu niech ten co wystawiał przedłuży
          • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:09
            Jutro rano wizyta u dentysty i przy okazji chciałam poprosić o receptę.
            • 35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:16
              Jako pierwszy raz? Nie ma szans.
              • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:21
                Tzn pierwszy raz od niecałego roku. W tym sensie, że dentysta zna mnie, ja jego, ale w ostatnich miesiącach nie było powodu do wizyty.
                Ale tak właśnie myślałam, że może być problem. Ale tak ogólnie to mogą takie leki wypisywać?
                • 35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:25
                  Boże.
                  Ja nie pytam czy pierwszy raz u dentysty, tylko mówię że dentysta nie przepisze Ci leków tego rodzaju jako pierwszy. Gdybyś je brała w sposób ciągły i miała dokumentację to w nagłej sytuacji może by i przepisał ale w żadnym innym przypadku.
                  • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:30
                    No cóż, miałam kiedyś interniste, który bez mrugnięcia okiem wypisywał recepty na przeróżne leki i problemów nie robił. I nie potrzebował historii choroby i leczenia od specjalisty. To więc chyba od podejscia lekarza zależy.
                    • 35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:34
                      Ach, tak. No to idź i proś. Daj znać jak poszło. tongue_out
                      • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:40
                        Gdyby teraz miała taka możliwość to lek bym miała już dawno załatwiony od tego internisty właśnie. Ale niestety...
                        Zapytać dentysty zapytam, nie wypisze (pewnie nie i biore to pod uwage) - trudno, wtedy będę się martwić.
                        Pytałam, czy dentyści w ogóle mogą takie leki wypisywać.
                      • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:42
                        Jak tylko dostanę ten lek to dam Ci znać, jak tak bardzo ci zależy.
                    • pursuedbyabear Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:59
                      Internista wypisywał ci bez pytania mocno obciążające leki, które muszą być zażywane pod kontrolą?
                      Fajnie, może podaj jeszcze jego nazwisko, wielu narkomanów chętnie się dowie, gdzie tak można.
                      • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:08
                        Chyba na głowę upadłaś. Wiesz ilu lekarzy spokojnie.wypisuje recepty i nie dochodzi, co i Jak? Zaskoczenie?

Kwetiapine łączysz z narkomanią? 😮
                        Tutaj powinna być ta emotka z waleniem w mur.
                        • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:11
                          Masz świadomość, że kwetiapina (sunstancja czynna ketrelu) nie uzależnia?
                          • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:13
                            A jeżeli chodzi o narkomanów, to spokojna twoja głowa - doskonale wiedzą, gdzie można uderzyć. Gwarantuje Ci.
            • eriu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:17
              Lekarz musi mieć podstawy, jakąś historię leczenia, zaświadczenie od lekarza prowadzącego. Bez tego każdy lekarz jest w stanie odmówić przypisania różnych leków na leczone choroby.
              • banicazarbuzem Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:43
                Lekarz ogólny to co innego, bo nawet lek na depresję może przepisać zanim ktoś dostanie się do specjalisty.
                Dentysta to jakby inna bajka i nie wszystko może.
                Jak masz kasę to wykup sobie z jakiegoś receptomatu ketrel. Z tym lekiem nie ma problemu.
                • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:44
                  O to to, o to mi właśnie dokładnie chodziło. Czy dentysta ma uprawnienia czy wypisywania takich leków czy nie bardzo.
                  • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:45
                    Coś jak lekarz weterynarii- też lekarz, a nie wszystko wypisywać może.
                  • 35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:52
                    Może wypisać na cokolwiek, ale jak ma instynkt samozachowawczy i wyznaje zasadę żeby po pierwsze nie szkodzić to tego nie zrobi. Dlatego jedyną sytuacją, w której w ogóle zdecyduje się na przepisanie tego typu leku jest sytuacja kiedy może sprawdzić historię leczenia i je przedłużyć w nagłej sytuacji braku dostępu do lekarza prowadzącego lub innego odpowiedniego.
                    • gama2003 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 13:57
                      Nie wiem jak teraz, ale był czas, gdy stomatolog mógł leki spoza swojej działki wypisywać tylko sobie, lub pro familia. Nie sądzę by się zmieniło w stronę - wszystko, każdemu i o tak.
                      • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:08
                        Bardzo możliwe, że tak jest nadal.
                      • 35wcieniu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:11
                        Może przepisać co chce tylko że jest za to odpowiedzialny i w 99,9 przypadków powie że nie. Albo że nie może, żeby nie tłumaczyć. Jak już przepisuje spoza swojej branży to pełnopłatne.
                        • wandka_70 Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:12
                          Dzięki. Właśnie o uprawnienia do wypisywania mi chodziło.
                          • eriu Re: Recepta od stomatologa 04.04.23, 14:42
                            Aptekarz może kontynuację leczenia zrobić. Ale musi mieć pewność, że ktoś brał to. W swojej aptece gdzie zawsze się kupuje można by spróbować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka