bywalec2023 05.04.23, 16:07 Lubicie to sformułowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec2023 Re: Panie dziejku 05.04.23, 17:36 Mi to się wydaje nieco dziwaczne i nieco staromodne ale w sumie sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Panie dziejku 05.04.23, 17:48 A dla mnie to totalny staroć sprzed wieków i na dodatek wywodzący się z dyskryminacji ze względu na pochodzenie i majątek. Jak to słyszę, to od razu widzę zabiedzonego chłopa kłaniającego się w pas Dobrodziejowi, który mu grosz w błoto rzucił. Obrzydliwe, a nie sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Panie dziejku 05.04.23, 17:40 Mnie się kojarzy z nader wesołą piosenką, gdzie było "celuj w dziadka z dubeltówki, panie dziejaszku!" - czyli lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Panie dziejku 05.04.23, 17:50 brubba napisał(a): > "celuj w dziadka z dubeltówki, panie dziejaszku!" > Wuja Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Panie dziejku 05.04.23, 18:07 Prawda, wuj ci to był, panie dziejaszku! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 [...] 05.04.23, 18:21 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Panie dziejku 05.04.23, 21:20 stephanie.plum napisała: > no prawda? > > żenada. > "Sympatyczne" pogawędki z tym prostakiem zawsze się tak kończą. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Panie dziejku 05.04.23, 21:22 Czy to nie było o całowaniu wuja z dubeltówki? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Panie dziejku 05.04.23, 21:57 stephanie.plum napisała: > no prawda? > > żenada. A co było złego w zapytaniu w jaka cześć ciała wuja trzeba celować z dubeltówki, pani dziejko? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Panie dziejku 05.04.23, 18:42 Akurat zwracanie się „panie” było/jest charakterystyczne dla wszystkich warstw społecznych. Wręcz typowe dla chlopstwa. Dlatego mamy Pana Boga i Pana Jezusa tez w swoim czasie pana króla. szlachta to była jedna rodzina i jak wiadomo mówilo się panie bracie.to bulo „całuj” nie celuj. Z dubeltówki czyli dwa razy. Wuja całuj dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Panie dziejku 05.04.23, 18:43 Cholera złe wysłałam. Proszę zignorować. Tylko cześć ze „całuj” jest właściwa. Wuja całuj dwa razy a nie w wuja celuj z dubeltowki Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Panie dziejku 05.04.23, 18:58 Mylisz się kompletnie co do chłopskiej proweniencji zwrotu "panie dziejaszku". Jest to zwrot typowo szlachecki, skrót od bardziej oficjalnego "panie dobrodzieju" (warianty: panie dzieju, panie dziejku, panie dziajaszku). Tak zwracali się do siebie szlachcice. Do pań mawiali "pani dobrodziejko". Przykład z "Zemsty" Fredry: "córuś moja, dziecię moje, co u ciebie stuka? Pani matko dobrodziejko, kotek myszki szuka!". Pani matko. Pani dobrodziejko. Zwrot szlachecki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Panie dziejku 05.04.23, 19:03 Tak wiem dlatego napisałam żeby zignorować Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Panie dziejku 05.04.23, 20:10 ichi51e napisała: > Cholera złe wysłałam. Proszę zignorować. > > Tylko cześć ze „całuj” jest właściwa. > Wuja całuj dwa razy a nie w wuja celuj z dubeltowki Akurat w ostatniej zwrotce było, "w wuja celuj z dubeltówki" Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Panie dziejku 05.04.23, 19:09 Znam tylko z książek, na żywo nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Panie dziejku 05.04.23, 20:08 Panie dziejku, dziejku panie😉słyszę , lubie i chyba czasami uzywam Odpowiedz Link Zgłoś