Dodaj do ulubionych

Dieta a suplementy

06.04.23, 22:41
Czy przy ujemnym bilansie kalorycznym (chodzi o walkę z nadwagą ), da się tak zbilansować dietę, żeby dostarczyć organizmowi, to co mu potrzeba, tj. odpowiednią ilość białka czy kwasów omega 3.
Suplementowałyscie coś w trakcie diety?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Dieta a suplementy 06.04.23, 23:05
      Ja to suplementuję strasznie dużo ale wysiłku fizycznego mam w nadmiarze. Białko najlepiej jadać tradycyjnie.
      • alfa36 Re: Dieta a suplementy 06.04.23, 23:40
        Spotkałam się z opinią, że nie da się dietą. I tak mówiła polecana dietetyk na wizycie. No ale dietetykiem nie jestem, tyle że sporo czytam, również wątków na ematce. A szczerze mówiąc po raz pierwszy spotkałam się z takim podejściem (w tle sprzedaż supli).
        • thea19 Re: Dieta a suplementy 06.04.23, 23:48
          oczywiście, że się da zjeść białko. Co to znaczy, że się nie da? Dobrej jakości chude mięso nie jest kaloryczne i nie przekroczysz dziennej dawki kalorii na diecie redukcyjnej, kalorie tniesz głównie na węglach. Odżywka białkowa to też kalorie przecież a nikt jej nie je poza sportowcami, tym bardziej przeciętny człowiek na diecie.
          • alfa36 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 00:09
            Pytałam się o pocie oleju lniane go w kontekście dostarczenia organizmowi kwasów omega. No i usłyszałam, że trzeba by dużo brać a to ksloroe, więc lepiej suple.
            A swoją drogą, to trzeci dietetyk, który mówi, że śniadanie trzeba zjeść godzinę po wstaniu. Naprawdę wciąż to pokutuje i dobre jest?
            • taki-sobie-nick Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 00:13
              Kwasy omega to w rybciach, białko tamze.
              • alfa36 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 07:10
                No tak, ale ile tych ryb trzeba by zjeść 🤔
                • memphis90 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 09:18
                  „W celu zachowania zdrowia oraz w prewencji chorób sercowo-naczyniowych zaleca się spożywanie ryb 1–2 razy w tygodniu, w szczególności tłustych ryb morskich (Wytyczne ESC 2021). Szacuje się, że takie ich spożycie odpowiada pobraniu DHA + EPA na poziomie 250 mg/dobę. Jeżeli spożycie takiej ilości ryb jest niemożliwe, to zaleca się suplementację EPA+DHA w ilości 250 mg/d. „
                  • alfa36 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 11:21
                    Pytanie, w jakim preparacie EPA i DHA?
                  • alfa36 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 11:29
                    W sumie to już znalazłam: łyżka oleju lnianego zawiera około 700 mg EPA i DHA. Co prawda nie wiem, ile to ma kalorii, ale czuję, jakby mi kity wciskał ktoś, kto mówi, ze nie da się dietą, tylko najlepiej w tabletkach.
                    • alicia033 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 12:00
                      alfa36 napisała:

> W sumie to już znalazłam: łyżka oleju lnianego zawiera około 700 mg EPA i DHA.
                      > Co prawda nie wiem, ile to ma kalorii,

tyle, co łyżka oliwy z oliwek, czyli 90 kcal
                • taki-sobie-nick Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 21:14
                  A ile potrzebujesz kwasów omega?
                  • alfa36 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 23:21
                    Nie wiem, 250? Nie mam jeszcze rozpiski.
                    • taki-sobie-nick Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 23:36
                      250 czego?

Okropnie to skomplikowane:

Kluczowa dla organizmu jest właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6. Zaleca się, aby wynosiła ona odpowiednio 1:5.

Kwasów omega-3 powinnas jesc 1,5 grama dziennie. To daje 45 gramów miesięcznie.

• thea19 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 00:14
              nie słucham dietetyków, słucham swojego organizmu. Śniadanie jem o 11-12. Tak samo dla mnie bzdurą jest jedzenie 5 posiłków. Mi wystarczają dwa.
    • 35wcieniu Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 07:15
      Nie rozumiem dlaczego miałoby się nie dać. Na tym polega zdrowa i zbilansowana dieta przecież.
    • marta.graca Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 07:24
      Miałam od dietetyczki zalecenie kwasów omega i witamin z grupy B.
    • primula.alpicola Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 07:54
      Nie jestem na diecie, suplementuję wit. D (tzn. mam lek, a nie suplement), kreatynę, EAA. Odżywki białkowe też mam, używam kiedy wiem na pewno, że inaczej się nie da.
      Kwasów Omega nie używam, ale pilnuję tej łyżki czy dwóch oleju lnianego albo z wiesiołka.
      • alfa36 Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 11:20
        No tak, tylko usłyszałam, ze olej ma dużo kalorii a w kapsułce to tych kalorii nie będzie. Tyle, ze jak czytam o suplementach i ich jakości, to myślę sobie, co ta dietetyczka mówi.
        • primula.alpicola Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 11:33
          Mam przekonanie, że łyżka oleju z wiesiołka, tłoczonego na zimno, ma większą wartość niż kapsułka; mimo kalorii.
        • sea.sea Re: Dieta a suplementy 07.04.23, 12:06
          Czy kapsułka nie jest przypadkiem olejem w otoczce, więc nadal ma kalorie, tyle samo ile taka sama objętość oleju na łyżeczce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka