Dodaj do ulubionych

HTZ jako antykoncepcja?

19.04.23, 20:22
Byłam dzisiaj u gina i zmieniła mi tabletki antykoncepcyjne, bo na tych plamię. Sprawdzam w domu co to za jednen a to Trisequens czyli HTZ, i jak byk w ulotce jest napisane że nie jest to środek antykoncepcyjny.
Co robić ? Jutro teleporada aby się dopytać ? Iść do innego lekarza ? Zacząć je brać, bo przecież lekarz wie co robi ?
Obserwuj wątek
    • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 20:34
      Nie wiem, moje stare plastry wręcz wzmagają płodnośc.
      • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:51
        Jak potrzebujesz HTZ (z estradiolem) to z całą pewnością nie jesteś już płodna.
        • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 11:00
          No a lekarz mówił że jestem.
          • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 11:45
            Jak jesteś w perimenopauzie, to możliwe, że masz resztki czynności jajnika, czyli resztki płodności. U mnie do samego końca dojrzewały pęcherzyki co widać było na USG, bo po ablacji endometrium kontrolowałam przez jakiś czas regularnie stan macicy i jajników. Choć jak mówił lekarz, one startują, co nie znaczy, że dobrną do celu, czyli owulacji. Ale wtedy nie była mi potrzebna jeszcze HTZ. Estrogeny były jeszcze dosyć wysokie, w każdym razie wyższe niż są zwykle u kobiet stosujących HTZ. Jeżeli potrzebujesz więc dodatkowych estrogenów, to twoja płodność jest praktycznie zerowa. Co najwyżej i pewnie to miał na myśli lekarz, nie masz jeszcze typowych objawów niedoboru estrogenów, jak np. atrofia śluzówki pochwy. To jedyne co lekarz mógł zauważyć przy normalnym badaniu ginekologicznym. HTZ nie przywraca płodności.
            • gorzka.gorycz Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 18:40
              Jak rozumiem, wiesz na pewno wszystko lepiej niż ginekolog badający pacjentkę. uncertain
              • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:22
                gorzka.gorycz napisała:

> Jak rozumiem, wiesz na pewno wszystko lepiej niż ginekolog badający pacjentkę.
                > uncertain

Nie, nie wiem wszystkiego. Wiem jednak, że HTZ nie przywraca płodności.
            • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:20
              No to byłoby dobrze chciałabym zrezygnować z prezerwatyw ale lekarz mówił że nie powinnam. I co teraz.
              • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:23
                Acha, lekarz oczywiście zlecał też poziomy hormonów poza badaniem i USG
                • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:35
                  extereso napisała:

> Acha, lekarz oczywiście zlecał też poziomy hormonów poza badaniem i USG

To pochwal się wartościami.
                  • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:36
                    Coś Ty, dałam mu i zgubiłam kartkę.
              • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:31
                Nic teraz. Napisałam przecież, że reszta płodności zostaje, ale ty napisałaś, że twoje plastry wzmagają płodność, a to jest bzdura. Jeżeli dostałaś HTZ, to znaczy, że twoje estrogeny są już przynajmniej fazami relatywnie niskie i miałaś jakieś objawy tego spadku. A do owulacji potrzebujesz dosyć wysokie wartości estrogenów, tego plastry na pewno nie robią.
                • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:37
                  Czyli co, ja nie chcę nic podważać tylko podobałaby mi się ta wizja że płodność już za mną ale lekarz wyraźnie mówił że nie. Inna rzecz, że ja nie dostałam plastrów na menopauzę tylko na migrenę ale przecież mam m już 50 lat.
                  • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:47
                    extereso napisała:

> Inna rzecz, że ja nie dostałam pl
                    > astrów na menopauzę tylko na migrenę ale przecież mam m już 50 lat.

W menopauzie jeszcze faktycznie być nie musisz, ja weszłam dopiero po 54 roku życia, ale płodność po 50 nie jest już szczególnie wysoka, a plastry naprawdę jej nie podkręcają.
                    • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:49
                      Hmm, no też na zdrowy rozum tak myślę tylko po tym jak on mnie tyle razy zapewniał, że z htz wzrasta prawdopodobieństwo utrzymania późnej ciąży, że zaczęłam się tego bać.
                      • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:52
                        extereso napisała:

> Hmm, no też na zdrowy rozum tak myślę tylko po tym jak on mnie tyle razy zapewn
                        > iał, że z htz wzrasta prawdopodobieństwo utrzymania późnej ciąży, że zaczęłam s
                        > ię tego bać.

Czy ty na pewno rozmawialas z lekarzem?
                      • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 20:03
                        extereso napisała:

> Hmm, no też na zdrowy rozum tak myślę tylko po tym jak on mnie tyle razy zapewn
                        > iał, że z htz wzrasta prawdopodobieństwo utrzymania późnej ciąży, że zaczęłam s
                        > ię tego bać.

Mało prawdopodobne. Dawki estradiolu w HTZ są na to za niskie. Zwykle celuje się wartości, które u kobiety płodnej uchodzą już za niskie. Nie ma szans na owulację, a co dopiero utrzymanie ciąży. One mają łagodzić tylko objawy, a nie wyrównywać wartości do poziomu kobiety płodnej. A tobie przy migranie dano na pewno preparat z jakąś z standardowych niskich dawek.
                        • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 20:05
                          Dzięki. Tylko mało prawdopodobne nie znaczy zero, więc jeszcze poczekam. Jesienią mam odstawiać htz żeby otworzyć badania hormonalne.
                  • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:51
                    extereso napisała:

>ja nie dostałam pl
                    > astrów na menopauzę tylko na migrenę ale przecież mam m już 50 lat.

Bole glowy czy migreny sa jednym z objawow perimenopauzy.
                    • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:52
                      Ja walczyłam z migrena od 16 roku życia.
                      • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:53
                        extereso napisała:

> Ja walczyłam z migrena od 16 roku życia.

Bez znaczenia, w tym wieku podczas perimenopauzy nie znikna a htz moze zlagodzic.
      • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:36
        extereso napisała:

> Nie wiem, moje stare plastry wręcz wzmagają płodnośc.

Na podstawie czego tak twierdzisz?
        • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:38
          Tylko lekarz tak mówił ja tam nie wiem.
          • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:44
            extereso napisała:

> Tylko lekarz tak mówił ja tam nie wiem.

Twoj lekarz powiedzial ze htz podwyzsza twoja plodnosc?
            Masz 50 lat wiec jestes w okresie perimenopauzy, twoja plodnosc jest bardzo niska, sznase na zajscie w ciaze sa minimalne ale nie zerowe. W zwiazku z tym faktem kobiety w tym okresie powinny stosowac antykoncepcje. Natomiast htz jest hormonalna terapia ktorej zadaniem jest lagodzenie objawow perimenopauzy, nie ma to jednak ani wplywu na podwyzszanie plodnosci ani nie dziala antykoncepcyjnie.
            • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:46
              Cóż, jednak tak mówił i to dwa razy, bo pytałam z nadzieją że mogę dać sobie spokój. Co prawda powiedział że miał tylko 2 pacjentki które zaszły w ciążę w podobnych okolicznościach, no ale gdybym miała być trzecia...
              • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:48
                ??? Chcesz zajsc w ciaze w wieku 50 lat?
                • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:50
                  Coo??? No właśnie nie chcę. Przez Ciebie jeszcze coś mi się przyśni.
                  • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:51
                    extereso napisała:

> Coo??? No właśnie nie chcę. Przez Ciebie jeszcze coś mi się przyśni.

Stosujesz antykoncepcje?
                    • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:53
                      Tak
                      • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:54
                        extereso napisała:

> Tak

Jaka jesli to nie tajemnica?
                        • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:57
                          Cóż, skoro pytasz czy nas pewno rozmawiałam z lekarzem ( tak wyglądał, fartuch miał, przychodnia przyszpitalna, pieczątkę miał, siedzi tam już 15 lat ale może rzeczywiście się podszywa) czy na pewno stosuje antykoncepcję to już dość chyba mojego wywnetrzania.
                          • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 20:01
                            extereso napisała:

> Cóż, skoro pytasz czy nas pewno rozmawiałam z lekarzem ( tak wyglądał, fartuch
                            > miał, przychodnia przyszpitalna, pieczątkę miał, siedzi tam już 15 lat ale może
                            > rzeczywiście się podszywa)

Pytam, bo szczerze mowiac to co napisalas ze powiedzial brzmi hmmm dosc osobliwie. Serio.
                            Lekarz mowi ci ze htz wzmaga plodnosc, a faktycznie nie ma wplywu na to zadnego, mowi ci ze podwyzsza szanse na donoszenie eqentualnej ciazy a fakty sa takie ze nie mozna stosowac htz podczas ciazy...
              • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:51
                No ale to jednak coś innego niż "wzmaganie płodności". Po 50 naturalna ciąża jest rzadka, ale możliwa. Ale HTZ nie ma na to wpływu.
                • extereso Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:52
                  Ok, to może skrót myślowy zastosowałam. Chodziło mi i wzrost parowozownia donoszenia ciąży.
                  • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 19:54
                    Htz nie wolno stosowac podczas ciazy.
    • nunia01 Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 20:55
      W szczegółach się nie znam,ale ogólnie HZT naśladuje cykl, więc antykoncepcyjnie nie działa. Teraz jest raczej trend stosowana antykoncepcji zamiast HZT.
      • larix_decidua77 Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:17
        nunia01 napisała:

> Teraz jest raczej trend stosowana antykoncepcji zamiast HZT.
        Czyli nie muszę się martwić że przez stosowanie antykoncepcji nie zauważę menopauzy? Długo tak można?
        • daisy Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:34
          Niektórzy ciągną nawet bardzo długo. Znana mi osoba jednak objawy menopauzy zauważyła. Tabsy łyka nadal, w wieku 60 lat. Obawiam się, że to niezbyt rozsądne.
          • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:58
            To nie jest wskazane ze względu na gestageny w pigułce anty. HTZ z progesteronem jest łagodniejszą formą hormonalnej terapii.
        • nunia01 Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 23:06
          wg lekarki, z którą o tym rozmawiałam (wg mnie rozsądną) to jest indywidualne, ale mówiła, że coraz dłużej. Mówiła, że kiedyś do 52 roku życia, a teraz do 55 i rozmawia się (w sensie wśród lekarzy) o wydłużaniu. Co do objawów menopauzy to nie mam pojęcia.
          • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 23:14
            Ale nie pigułka. Nowoczesna HTZ nie ma dziś już ograniczenia czasowego. Kiedyś mówiło się 5 lat, dziś można o wiel dłużej. Ale kobietom po 50-52 roku życia, kiedy nawet przy miesiączkującej kobiecie zajście w ciążę jest bardzo mało prawdopodobnie, poleca się zmianę zwykłej pigułki anty na HTZ. Czasem nawet dla młodszych kobiet lepsza jest gestagenowa wkładka i HTZ w postaci estradiolu.
            • larix_decidua77 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 08:32
              Dlaczego lepiej wkladka plus estradiol niż dwuskładnikowa antykoncepcja? W Nuvaringu jest etonogestrel i etynyloestradiol, nie wyjdzie na jedno?
              • szmytka1 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 10:23
                Nuvaring to nie wkladka. To krążek dopochwowy.
                • larix_decidua77 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 10:39
                  A kto pisze że wkładka? Wkładka przecież nie jest dwuskładnikowa.
              • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 10:37
                MIałam na myśli gestagenową spiralę, która chroni macicę przez przerostem endoemetrium, bo w perimenopauzie spada progestron i to może grozić takimi atrakcjami. Spirala działa też antykoncepcyjnie. A estradiol podaje sią wtedy indywidualnie, dawka według objawów, bo kobiety mają wtedy jeszcze wahania.
                • larix_decidua77 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 10:41
                  Rozumiem. Chodzi o to, że można regulować ilość etynyloestradiolu. Ale do 50 tki nuva ring chyba będzie ok?
                  • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 11:09
                    Do 50 zwykle jest ok, bo zwykle potrzebuje się jeszcze antykoncepcji. Ryzyko zajścia w ciążę wprawdzie spada, ale nie jest zerowe. Wiek wejścia w menopuazę to u większości kobiet 49-54, więc po przekroczeniu 50tki warto sprawdzić, ale bywa, że wchodzi się dopiero później. Na dole masz statystykę wieku punktu menopauzy, czyli ostatniej naturalnej miesiączki dla kobiet w naszej szerokości geograficznej:
      • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:54
        HTZ nie naśladuje cyklu. Poziom hormonów jest zwykle w dowolnym momencie niższy niż u kobiety naturalnie jeszcze miesiączkującej. A cykl jest tylko sugerowany przerwą, w której następuje krwawienie z odstawienia progesteronu/gestagenu. Wiele kobiet rezygnuje z tej średniej przyjmności i bierze HTZ bez przerwy.
        • nunia01 Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 23:15
          Nie upieram się. Odnoszę się do swojej sytuacji. Po nowotworze jajnika jestem od kilku lat w premenopauzie - mam kawałek jednego jajnika, przez kilka lat intensywnie pobudzany do pracy. Wraz z upływem czasu coraz więcej osób sugerowało mi przejście z pigułki na HZT. Oczywiście nic nie zrobię bez konsultacji z onkologiem. I on mi tłumaczył tak - być może w uproszczeniu: HZT naśladuje naturalny cykl, więc w moim przypadku jajnik może zacząć funkcjonować, wyprodukuje raczej torbiel niż prawidłowy pęcherzyk co spowoduje konieczność kontroli, leczenie, może operację. Przy pigułce jajnik nie pracuje i tak ma być.
          Nie upieram się, że mam jakąś wiedze na temat menopauzy, ale tak na moje oko, to menopauza to nie jest przełącznik - płodna / niepłodna. To jest proces, który może trwać. I tak na zdrowy rozum jeśli wesprzemy naturalne wydzielanie hormonów tymi małymi dawkami nawet dowolnie niższymi, to obawiam się, że możemy się zdziwić. Jednak nie bez powodu piszą w ulotkach, że HZT nie ma działania antykoncepcyjnego.
          • nunia01 Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 23:16
            BTW, te osoby, które mi sugerowały HZT to byli lekarze i znali moją historię, więc chyba niekoniecznie ogarniali.
          • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 11:03
            nunia01 napisała:

>I on mi tłumaczył tak - być może w uproszczeniu: HZT naśladuje naturalny
            > cykl,

Być może twój lekarz tylko niefortunnie się wyraził, ale HZT nie naśladuje naturalnego cyklu, a tylko go zwykle nie zakłóca, to znaczy, nie blokuje działania jajników i ewentualnej owulacji. Co u kobiety na krótko przed menopauzą jest w porządku, bo u niej owulacja jest i tak rzadka i w żadnym wypadku szkodliwa.
            Ty byłaś jednak w innej sytuacji, młodsza, u ciebie blokowanie owulacji było terapeutycznie wskazane. W normalnym przypadku jednak, gdy funkcja jajnika (zwykle po 50) zaczyna wygasać, to przejście na HZT jest lepsze, bo można dawki hormony dozować bardziej indyiwualnie, czytaj, przejść na niższe dawki. Oraz na mniej szkodliwy progesteron, który w odróżnieniu od gestagenu nie działa antykoncepcyjnie, ale nie ma działań ubocznych typu podwyższenie ryzyka zakrzepicy, co u starszych kobiet może być ważne.
            Gdzieś po 54 roku życia blokada jajnika nie jest już u większości kobiet do niczego potrzebna. 90% jest już w menopauzie. I ten wiek się nie podwyższa. Wydłuża się tylko możliwość stosowania HZT. Kiedyś mówiono 5 lat, ale najpóźniej po 65 roku życia odstawić, teraz nie ma już takiej potrzeby i można decydować indywidualnie.
            HZT nie przywraca też płodności, dawki estrogenów są za niskie, by stymulować owulację, choć podawny w perimenopauzie progesteron (luteina) może nieco podkręcać pracę jajników i tym produkcję estrogenów, ale do tego jajniki muszę jeszcze dosyć dobrze działać i wartości naturalnych estrogenów są zwykle jeszcze dosyć wysokie, a FSH niskie.

• larix_decidua77 Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:19
      Nie znam sie na tym, ale upewniłabym się, że lekarz nie pomylił nazwy. A więc, albo teleporada, albo inny lekarz.
    • daisy Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:23
      HTZ nie działa antykoncepcyjnie, nie bierz, lekarz też człowiek i może się pomylić.
    • klementyna156 Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:23
      No raczej nie zapobiegną ciąży. Albo lekarz się pomylił, albo uznał że jesteś dawno po meno. Co tu nie gra, jeśli poszłaś po pigułkę.
      • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:30
        Mam 44 lata , zapytała o ostatnią miesiączkę, o menopauzę nie pytała.
        Pani doktor nawet się mnie zapytała czy ma mnie zbadać ... Więcej do niej nie pójdę.
        • klementyna156 Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:35
          Jeśli podałaś, że ponad rok temu, to mogła uznać, że jesteś po meno już.
          Ale tak oczywiście nie powinna zrobić. Wygląda mi na lekceważenie pacjenta i błąd w diagnozie.
          • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 21:39
            Podałam że pod koniec marca, fakt nie dodałam że tego roku.
            Jakkolwiek byłam tam bo mam plamienie międzymiesiączkowe.
            • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 22:08
              W wieku lat 44 nie zkłada się automatycznie menopauzy. HTZ można brać też przed menopauzą, wiele kobiet ma przeróżne dolegliwości na wiele lat przed ostatnią miesiączką. I owszem, czasem podaje się wtedy pigułkę wyłączającą cykl, by zapobiec np. przerostowi endometrium, co może wywoływać płamenia. To są objawy tzw. estrogenowej dominancji. Te pigułki różnią się tylko gestegenem od tych zwykłych i jak najbardziej działają też antykoncepcyjnie. Ale Trisequens bierze się przed wszystkim ze względu na niedobór estrogenu u kobiet, które są już od wielu miesięcy w menopuazie. I w ulotce wyraźnie jest, że nie jest to środek anrykoncepcyjny. Jeżeli więc używa się go u kobiet młodszych, to potrzbena jest dodatkowa antykoncepcja.
              • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 22:19
                Dodatkowa antykoncepcja tzn prezerwatywy ?
                Nie że Trisequens plus tabelki antykoncepcjne ? Już kombinuje na wszelkie sposoby aby jakoś wytłumaczyć co pani doktor miała na myśli przypisując ten lek. Fakt, że na ostatnim USG miałam na jajnikach dość duże pecherzyki ok 26 mm.

Zostaje na starych tabletkach, przynajmniej dopóki nie będzie gorzej. USG tylko powtórzę w najbliższym czasie.
                • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 19.04.23, 22:21
                  Idź do innego lekarza.
        • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 09:21
          eagle.eagle napisała:

> Mam 44 lata , zapytała o ostatnią miesiączkę, o menopauzę nie pytała.

Jesli bralas tabletki antykoncepcyjne to nie mialas miesiaczki, mialas krwawienie jesli masz przerwe 7-dniowa.

> Pani doktor nawet się mnie zapytała czy ma mnie zbadać ...

A miala cie zbadac?
          Jesli nie masz symptomow perimenopause to nie wiem z jakiego powodu zapisala ci ten lek? Przeciez gdybys nie przeczytala ulotki albo nie zrozumiala to moglabys zajsc w ciaze. To jest blad lekarza i nadaje sie do zgloszenia w odpowiednim miejscu. Najelpiej jednak jesli umowisz sie na wizyte u innego lekarza i rzeczowa dyskusja na temat najlepszej metody antykoncepcyjnej dla ciebie.
          • szmytka1 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 10:26
            Oczywiście, że miała ją zbadać, skoro przyszła z plamieniami.
            • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 11:16
              To nie jest oczywiste.
              • szmytka1 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 11:17
                To po co pytasz.
                • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 11:21
                  Nie pytalam ciebie
          • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 12:22
            Nie wiem jak teraz, kiedyś badanie ginekologiczne to było podstawą każdej wizyty.
            Ja nie jestem lekarzem skąd mam wiedzieć czy trzeba mnie zbadać czy nie ? Widziała nie do końca dobre badanie USG, poinformowałam o plamienia - nie wiem czy to jest powód do badania.

• snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 12:36
              Ja bym powiedziała, że przy plamieniach badanie jest podstawą. Koniecznie z USG i najlepiej do skutku, bo nawet na dobrym USG często nie widać dokładnie co jest grane. U mnie lekarka zobaczyła np. małego polipa, który przy histeroskopii, czyli wziernikowaniu macicy okazał się mięśniakiem rosnącym w śluzówce i przyczyną moich plamień. Potrzebna była też inna forma zabiegu niż przy polipach. Plamień nie wolno więc ignorować, bo mogą być nawet objawem bardzo poważnych chorób.
              • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 12:57
                Ja plamienia mam odkąd przyjmuję tabletki, tzn ok 2-3 lata. USG robię średnio raz , dwa razy na rok, czasami są pęcherzyki czasami ich nie ma. Polipy miałam kilka lat temu nawet spory ale bezbólowy i znikł sam.
                Chociaż jak się ten miesiąc pilnowałam z tabletkami to takie niewielkie to plamienie było , więc raczej to może to było.
                • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 13:13
                  eagle.eagle napisała:

> Ja plamienia mam odkąd przyjmuję tabletki, tzn ok 2-3 lata. USG robię średnio r
                  > az , dwa razy na rok, czasami są pęcherzyki czasami ich nie ma. Polipy miałam k
                  > ilka lat temu nawet spory ale bezbólowy i znikł sam.
                  > Chociaż jak się ten miesiąc pilnowałam z tabletkami to takie niewielkie to plam
                  > ienie było , więc raczej to może to było.

Czyli plamisz od 2-3 lat biorac te konkretne tabletki ale dopiero teraz jest to problem? Co to znaczy ze sie polnowalas z tabletkami? Jesli dobrze zrozumialam to zapominasz i stad czeste plamienia. Tak to dziala, plamienia z odstawienia. Moze tabletki to nie najlepsza metoda dla osoby ktora zapomina brac regularnie.
                  • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 16:00
                    ritual2019 napisał(a):

> eagle.eagle napisała:
                    >
                    > > Ja plamienia mam odkąd przyjmuję tabletki, tzn ok 2-3 lata. USG robię śre
                    > dnio r
                    > > az , dwa razy na rok, czasami są pęcherzyki czasami ich nie ma. Polipy mi
                    > ałam k
                    > > ilka lat temu nawet spory ale bezbólowy i znikł sam.
                    > > Chociaż jak się ten miesiąc pilnowałam z tabletkami to takie niewielkie t
                    > o plam
                    > > ienie było , więc raczej to może to było.
                    >
                    > Czyli plamisz od 2-3 lat biorac te konkretne tabletki ale dopiero teraz jest to
                    > problem? Co to znaczy ze sie polnowalas z tabletkami? Jesli dobrze zrozumialam
                    > to zapominasz i stad czeste plamienia. Tak to dziala, plamienia z odstawienia.
                    > Moze tabletki to nie najlepsza metoda dla osoby ktora zapomina brac regularni
                    > e.

Problem jest od początku, i na każdej wizycie o tym mówię, wtedy mówili że to normalne. Teraz poszłam bo w ostatnim miesiącu było to bardziej krwawienie niż plamienie.

Tabletki zapominam brać o jednej porze, czasami jest to np ok 6-7 godz różnicy i to też parę razy. Na plastrach też miałam plamienia.

"Pilnowałam z tabletkami" znaczy udało mi się brać wszystkie tabletki o tej samej porze.
                    • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 16:09
                      eagle.eagle napisała:

> Problem jest od początku, i na każdej wizycie o tym mówię, wtedy mówili że to n
                      > ormalne. Teraz poszłam bo w ostatnim miesiącu było to bardziej krwawienie niż p
                      > lamienie.

Normalne na poczatku, przez mniej wiecej 6 m-cy. Krwawienie moze miec inne podloze ale to juz lekarz powinien zdiagnozowac, usg wewn i zewn zazwyczaj sie robi.
                      Jesli lekarz podejrzewa perimenopause to powinien/a to z toba omowic ale zapisaniw htz jako antykoncecji oraz bez twojej wiedzy i zgody jest skandaliczne.
                    • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 16:09
                      eagle.eagle napisała:

>
                      > Tabletki zapominam brać o jednej porze, czasami jest to np ok 6-7 godz różnicy
                      > i to też parę razy. Na plastrach też miałam plamienia.
                      >
                      > "Pilnowałam z tabletkami" znaczy udało mi się brać wszystkie tabletki o tej sam
                      > ej porze.

Ale co to za tabletki? Dwuskładnikowe nie wymagają tak dokładnego czasu brania i działanie antykoncepyjne jest mimo tego pewne. Przy czystych gestagenowych trzeba się trzymać czasu i każda nieuwaga może do tego wywołać owulację. Skoro piszesz, że miałaś "pęcherzyki" oznacza to, że nawet działanie antykoncpecjyne nie jest u ciebie pewne. Masz przez to hormonalną huśtawkę i plamienia nie są wtedy niczym dziwnym.
                      Powinnaś porozmawiać z lekarką, czy inny rodzaj pigułki nie byłby dla ciebie lepszy, ale obie jesteście jak widać trochę... pomieszane. Ty nie wiesz kiedy i co bierzesz, a ona co ci przepisuje.
                      • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 20:43
                        Ja faktycznie jestem niepoukładana. Lekarka była z przypadku, akurat u niej był wolny termin. Receptę na tabletki plus badania dostaje na teleporadach. I też właśnie doktor na teleporadzie powiedziała mi że moje tabletki są dużą ilością hormonów i warto rozważyć jakies z mniejszą ilością, i abym to już stacjonarnie zrobiła.
                        Moje tabletki to madinette więc nie dwuskładnikowa.
                        Ja prawie zawsze miałam pęcherzyki na jajnikach. Na szczęście nie mam huśtawki hormonalnej i bardzo ładnie mi regulują sebum, wystarczy że przestaje brać pigułki na miesiąc i od razu mam syfki na twarzy- kiedyś tylko ze względu na to je brałam.
                        I na szczęście jestem mało płodna, bo ostatnio bardzo często sprawdzam działanie tabletek. Ale i dzieciaki też od razu nie "wyszły" 3-4 cykle - ale to było 20 lat temu więc wszystko się pewnie pozmieniało kilka razy.
                        • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 22:18
                          eagle.eagle napisała:

>
                          > Moje tabletki to madinette więc nie dwuskładnikowa.

Madinette jest dwuskładnikową pigułką (estradiol plus gestagen) i wcale nie ma wysokich hormonów. Ma tyle estradiolu co większość innych pigułek. Istnieją pigiłki anty z nieco obniżonym estradiolem (z 0.03 mg na 0.02 mg), ale te nawet częściej powodują plamienia i nie nadają się dla wszystkich kobiet.
                          Zawarty w pigułce gestagen chlormadinon reguluje sebum, dlatego pewnie ci tą pigułkę dobrano. Ale ta twoja lekarka jest jakaś pogięta. Po pierwsze, ta pigułka ma u ciebie, z tego opisałaś, sens, a po drugie jej się pewnie coś pokićkało, bo chlormadinon jest często też w preparatach HTZ przeznaczonych dla kobiet menopauazalnych, ale ty potrzebujesz go (w kombinacji z estradiolem) jak pigułkę anty i tu obniżka dawki estradiolu jest fatalną pomyłką bo wtedy nie masz antykoncepcji.
                          Ale może być, że inna pigułka, z innym gestagenem byłaby nawet lepsza, ale w tym celu musiałabyś pójść do innego lekarza. Pęcherzyki i nadmiar sebum sugerują skłonność w kierunku PCOS, w tym przypadku także pigułki z gestagem pod nazwą cyproteronacetat, dienogest i drospirenon też się sprawdzają.
                          I biopsji endometrium nie odwlekaj, bo plamienia mogą być spowodowane czymś innym, niż hormonalnym zawirowaniem.
            • ritual2019 Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 13:09
              eagle.eagle napisała:

> Nie wiem jak teraz, kiedyś badanie ginekologiczne to było podstawą każdej wizyt
              > y.

To zalezy w jakim celu ta wizyta.

Widzi ała nie do końca dobre badanie USG,

Z jakiego powodu mialas robione usg? Jak dlugo bierzesz pigulke i kiedy zaczely sie plamienia? To sa dosc istotne informacje.
              Napisalas ze ostatnia miesiaczke mialas w marcu, jesli bierzesz pogulki to nie masz miesiaczki a krwawienia z odstawienia czyli w przerwie. Jesli bierzesz te tabletki od jakiegos czasu a wczesniej nie mialas plamien czy krwawien w srodku do tego z jakiegos powodu mialas usg to jest to podstawa do diagnozowania. Co lekarz powiedziala na temat plamien, wynikow usg? O co ja pytalas? Mam wrazenie ze komunikacja nie byla zbyt dobra. Moja rada to umowic sie do jakiegos kompetentnego lekarza i zadac konkretne pytania.
              >
              • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 20:51
                Tabletki biorę parę lat z przerwami, teraz od ponad roku non stop. USG robię raz, dwa razy do roku profilaktycznie bez żadnych objawowo chorobowych.
                Pytałam lekarz jak mam brać nowe tabletki czy robić przerwę 7 dni to mi powiedziała że chyba nie , że jest ich 28 i te ostatnie to aby nie wyjść z rytmu brania tabletek ...
                Co do USG to nie pytałam za bardzo bo miałam je robione na wizycie i tamten lekarz je omawiał i z tego co pamiętam to nie kazał powtarzać więc stwierdził że jest ok. Zaraz spojrzę na IKP co wpisał.
                Tamten lekarz ( w grudniu) mówił aby zrobić biopsję endometrium , ale to muszę przynajmniej na miesiąc przerwać branie antykoncepcję ...
                • snakelilith Re: HTZ jako antykoncepcja? 20.04.23, 22:27
                  eagle.eagle napisała:

> Tabletki biorę parę lat z przerwami, teraz od ponad roku non stop.

I nie powinnaś robić przerw, jeżeli nie chcesz zachodzić w ciążę. To wprowadza twój organizm w totalny bałagan.
        • nikita_1978_1978 Re: HTZ jako antykoncepcja? 22.04.23, 22:30
          A skąd jesteś, bo ja akurat szukam ginekologa we Wroclawiu, które przepisze htz
          • eagle.eagle Re: HTZ jako antykoncepcja? 23.04.23, 00:24
            Lubelskie.
            Dopytam, czy cyfry w nicku to twoja data urodzenia ?
            Moja jest podobna i jeszcze nawet nie myślę o "przekwitaniu ", choć nie miałabym nic przeciwko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka