Dodaj do ulubionych

Osiemnastka a alkohol

26.04.23, 21:41
No właśnie, alkohol na imprezie w knajpie, takiej dla rówieśników, na luzie, nie wypasionej a la wesele, z didżejem.
Jak to policzyć na 27 osób, w tym 12 dziewczyn. Wódka ma być ale czy coś jeszcze? I ile? Z założeniem, że imprezowicze nie mają się walać z przepicia pod stołami ale nie całkiem symbolicznie.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 21:44
      A czy ci rówieśnicy będa pełnoletni? Bo jak nie to rozpijasz małoletnich a to jest karalne...
      • atenette Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 06:59
        Co więcej - jak coś by się stało to odpowie córka skoro jest pełnoletnia i to jej impreza. To córka może być ukarana za rozpijanie małoletnich. Koleżanka miała duże problemy kiedy młodzież popiła na osiemnastce, coś tam uszkodzili dosyć poważnie i wezwano policję.
      • arwena_111 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:16
        Jak mój syn chodzil na 18 nastki, to podpisywałam papier że wiem iż na imprezie będzie alkohol. Niepełnoletni dostawali jakieś opaski na rękę, coś jak na AI.
        • mallard Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 16:44
          arwena_111 napisała:

> 18 nastki

To się czyta "osiemnaście nastki"? 🤔
    • samanta1010 Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 21:44
      a solenizant chce wodke?, a nie np. piwo/wino/drinki?
      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:29
        Wódka ma być, do drinków i nie. Wódkę kupujemy sami. Piwo jest na miejscu, no i właśnie tu problem, jaki limit nałożyć i czy w ogóle brać (bez limitu chyba nie bardzo, jakaś kontrola musi być).
        • kotejka Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:30
          Oczywiście, że limit brac
          • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:35
            Jak myślisz, ile?
            • kotejka Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:43
              Nie wiem, strzelam
              Biorąc pod uwagę że impreza całonocna,.a.mlodziez.mloda to już 3-4 wydają mi się ilością zabójcza
              Jeśli jeszcze planujecie inne alkohole
              Żeby znowu nie wyszło tak, ze starzy będą przychodzić i kieliszki wyliczac
              Młodziez.jest rozsądna w gruncie rzeczy jak patrzę na syna i jego grono
              Nie zdarza się picie na umor, a jeśli to rzadko i to właśnie z braku doświadczenia ktoś się porobi o pochoruje i to wtedy wcale niewielką ilością wbrew pozorom
              Ale to tylko moja opinia,.naprawdę nie znam sie, bo ja w zasadzie tylko winko pijam, a.na osiemnastkę syna zakupy alko robili z ojcem
              Pamiętam jednak że całkiem sporo im zostało
              • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:56
                To będzie za dużo na pewno, impreza nie jest całonocna. Własnie nie wiem jak z tym rozsądkiem do konca, syn jako nieletni w tym i zeszłym roku puszczany na osiemnastki wracał w bardzo rozsądnym stanie. Kolegów ma różnych, raczej ok, mam nadzieję, ze nikomu nie odwali. Będziemy trochę pilnować na pewno, bez liczenie kieliszków smile. Też o tym braku doświadczenia myślałam, stąd obawa przed mieszaniem alkoholi, ale w końcu nie wszyscy tą wódkę piją..
    • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 21:49
      U mojego starszego (co prawda impreza w domu) wódka nie cieszyła się powodzeniem. Poszło piwo i jakieś whisky (przyniesione chyba w ramach prezentu, bo kupowane nie było)
    • kotejka Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 21:51
      podpytalam syna dwudziestolatka, co tam sie pija
      jesli czysta wodka, to absolut
      czesciej jednak whisky
      modny jest tez zmrozony jagermeister i drinki z niego
      dziewczeta najczesciej kolorowe smakowe wodki
      co do ilosci - trudno mi powiedziec, jak impreza calonocna to nie az takie mikre ilosci
      nieletni niech sie sami pilnuja, a penoletnim mozesz podac, w koncu to impreza
      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:24
        O, dzięki za konkrety. Impreza 6-7 godzin, alkohol nie od razu, nie od razu cały, będziemy dowozić, jak myślę. No jest trochę nie-całkiem -pełnoletnich, tych policzę symbolicznie.
        • sol_13 Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 23:40
          Dowozić po trochu i kontrolować? No zlituj się
    • arabelax Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:26
      Wodka? To od razu z grubej rury.
      • kotejka Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:30
        arabelax napisał:

> Wodka? To od razu z grubej rury.

A skądże
        Na osiemnastkach młodzież pije kakałko z rumowym aromatem
        • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 23:20
          Nie każda młodzież pije alkohol, są młodzi ludzi, którzy nie piją wcale.
          • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 23:37
            No to ci, którzy nie piją, nie będą pić. Szanowny jubilat chyba wie mniej więcej, jakie towarzystwo zaprasza na imprezę.
          • kotejka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 05:56
            inny.kwiatek napisała:

> Nie każda młodzież pije alkohol, są młodzi ludzi, którzy nie piją wcale.

Świetnie, pozdrawiam
            A jak to się ma do tematu wątku?
            • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 03:48
              To nie była odpowiedź na temat wątku tylko twój idiotyczny wpis o kakao.
              Nie moja wina, że żyjesz w środowisku, w którym celem imprezy jest upicie się.
        • alex_vause35 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 06:42
          Są też inne alkohole, które tak szybko nie uderzają do głowy i mniej zaszkodzą w konsekwencji.
          Wódka na 18-tce to mega prostactwo, coś jak na małomiasteczkowe wesele z oczepinami.
          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:18
            O wielkim światem.powiało....
            Ani na wesela.nie chodzisz, ani o 18latkqch nic nie wiesz, ale pisz, pisz...
            • alex_vause35 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:32
              O 18latkach niestety wiem dużo więcej niż bym chciała.
              • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:42
                Masz/miałaś dzieci w tym wieku?
                • alex_vause35 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:05
                  Niestety już blisko tego wieku i moje stanowisko jest takie, że za imprezę dla znajomków z wódką , w lokalu, płacić na pewno nie będę, nie za taki rodzaj imprezy.
                  • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:10
                    A jaki powinien być rodzaj imprezy?
          • droch Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:11
            O, wow, po czymś takim czuję się jak pyłek kwiatu...
          • malaperspektywa Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:13
            Wiwat! Wszyscy jesteśmy prostakami.
            • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 03:50
              Tak, wódka dla młodzieży jeszcze nastoletniej, kupiona i dowożona przez rodziców to jest coś, co się ludziom z klasą w głowie nie mieści, jakkolwiek byś zaraz tego nie wyśmiała.
      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 22:33
        No z grubej. Do drinków glównie, ale nie tylko. Dla mnie moze nie istnieć. Tu się uginam i kupię.
        • alex_vause35 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 06:54
          Bosz, co to się porobiło, że trzeba z własnej kieszeni kupę kasy na alko wydać, żeby dzieciaczki mogły się pobawić.
          Jak dorosłość świętują z towarzystwem, jak to dorośli, to sami powinni na to umieć zarobić...
          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:20
            Mój bosze sieroty pewnie tak.
            • alex_vause35 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:32
              Znaczy, nie sieroty same to opłacają? To ja rozumiem i szanuję.
              • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:39
                Powaznie magiczne 18 i sam płać za siebie? Roznie bywa. Jeden kupi sam, innemu rodzice . Co w tym oburzającego, że rodzic placi za imprezę na 18?
                • alex_vause35 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:04
                  To że to jest "dorosła" impreza z alko, więc dorosła osoba może sobie zarobić na taką fanaberię, a od rodziców dostać np. fajny prezent.
                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:09
                    A jeśli w prezencie zechce imprezę?
                  • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:17
                    Fanaberia powiadasz.....
                  • triss_merigold6 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:18
                    A jeśli jako prezent chce imprezę?
                    • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:09
                      Może być jeszcze inaczej- na prezent dostanie kasę, za którą zrobi imprezę z wódką wink
                      • malaperspektywa Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:18
                        Bo to bardzo zmienia postać rzeczy. (sarkazm), a mamusia będzie mieć czyste sumienie. OMG
                  • arwena_111 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:22
                    Biorąc pod uwagę że wesela yez często fina suja rodzice i o zgrozo jest na nich wódka, to nic tylko ręce załamywać.
                    Naprawdę nie wszyscy są sierotami czy są odcinani od wsparcia finansowego w dniu 18 urodzin. Tylko współczuć doświadczeń.
                    • malaperspektywa Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:19
                      Dobrze, że sex można od 16-tu.
          • triss_merigold6 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:34
            Powiedz, że żartujesz.
            Ciut ponad 30 lat temu zaliczalam cykl osiemnastek z własną włącznie i na każdej imprezie był alkohol, raczej dużo alkoholu i nikt z nas nie finansowal tego z kieszonkowego.
            • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:43
              Mój syn na własną 18 finansował alkohol. Sam nie pije ale nakopowalntyle że...
              To jest fanaberia.
              • extereso Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:19
                Mój syn dostał od nas prezent rzeczowy, prawo jazdy i luźna kasę, która zdecydował się przeznaczyć na imprezę, czego się spodziewałam. Ja mu nie wskazywałam na co ma wydawać.
                • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:55
                  Mój miał wlasną, zarobioną. Ale dalabym i na alkohole świata.
                  • pyza-wedrowniczka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:18
                    Za moich czasów, czyli 20 lat temu, przeważnie było tak, że jubilat (czyli jego rodzice) finansował lokal + jedzenie + symboliczną ilość alkoholu. Resztę alko każdy przynosił/kupował sobie sam.
                    W zależności od miejsca - jak w klubie, to po prostu w barze się kupowało, a dla każdego był toast, jak impreza w remizie/sali, to kilka butelek wódki i trochę piwa było od organizatora, ale większość goście ogarniali, co kto tam lubi.
                    Za imprezy płacili rodzice. Moje dziecko jeszcze ma czas i nie wiem, jak jest teraz, ale wydaje mi się, że zapłacę za osiemnastkę syna.
    • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 23:18
      Wódka dla osiemnastolatków?
    • ga-ti Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 23:28
      Drinki różne lubią tu z różnymi alko, modny np. rum. Do drinków np. Zagęszczone soki. Kolorowa też jest ok, pigwówka, malinowa soplica. I piwa, desperados, Heineken, warka, miodowe, smakowe.
      Pół litra na głowę średnio.
      Nie pytaj skąd wiem 🙈
    • hukers Re: Osiemnastka a alkohol 26.04.23, 23:36
      U mojej było pół litra na parę, ale nie wszyscy pili wódkę. Ktoś piwa, ktoś Breezery, ktoś jeszcze jakieś inne wynalazki, typu wisniowka.
    • 18lipcowa3 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 06:20
      Wódka dla młodych ludzi???
      Raczej bym dała piwo, plus różne smakowe.
      Wszyscy pełnoletni?
      • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 06:38
        Jak niepełnoletni to piwa też nie powinni pić.
      • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:25
        Smakowe to prosta droga do urzygu i megakaca na drugi dzień. i jakoś nie zauważyłam,aby młodzież lubowała się w cytrynóweczkach i nalewkach.
        • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:29
          A ja zauważyłam, że owszem smakowe wódki, nie nalewki piją.
          • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:34
            Bardziej pseudpiwa smakowe jak desperados czy somersby. Wódka czysta.
            • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:40
              Ale serio będziesz się tu licytować? Okej wygrałaś piją to co napisałaś.
    • kaki11 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 06:48
      Z tego co wiem (ale z z opowieści) na osiemnastce kuzyna wódka czysta taka zwykła szla w niewielkich ilościach, raczej w drinkach, więc nie zeszło jej dużo. Za to super sprawdziły się wódki smakowe. Do tego sporo piwa zwykłego i smakowego i jakieś symboliczne ilości wina, dla chętnych. W sensie na imprezie dla około dwudziestu osób zeszły ze dwie butelki.
      A ja bym na Twoim miejscu zapytała syna co lubi jego towarzystwo, co pijało się na osiemnastkach znajomych, bo preferencje jednak od grupy zależą.
      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:57
        Z tego co mówi, była wódka, w większości do drinków. Kolorowa też, też taka planuję, Jeszcze wino.
        • kaki11 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:42
          No to właśnie w tę stronę idź. To ile i jakie alko lubi pić, zależy bezpośrednio od grupy, więc pewnie syn wie najlepiej co modne w jego towarzystwie smile
    • extereso Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:08
      Hmm ale jak to ma być, że Ty tak będziesz nadzorować? Może zostaw ich, najwyżej właściciel lokalu ich zdyscyplinuje? Syn miał osiemnastkę w zeszłym tygodniu. Było 24 gości, ale dobrze znanych, poza 2 dziewczynami przyjaciół, nowymi. Zrobiliśmy z synem zakupy ale spożywcze i przekąski, zostawiliśmy dodatkowo kasę, wyjechaliśmy. do solenizanta przyszła rano w dzień imprezy dziewczyna i przygotowywali jedzenie, pewno alkohol kupili ale nie wiem ile .wróciliśmy kolejnego dnia, dom był posprzątany a ja nie wiem ile kto wypił i zjadł. Wydaje mi się że, jeśli masz obawy, że właściciel lokalu bez kwasu i skuteczniej sam dopilnuje braku przegięć a Ty wyluzuj.
      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:54
        Normalnie. co jakiś czas zerknę, co się dzieje. Nie będę stać i niczego liczyć. Czasem właściciele wymagają nadzoru przez cały czas, niektórzy urzadzają imprezy dla całych rodzin. Zobacz jakie są wypowiedzi w tym wątku- od "o mój boże, wódka dla nastolatków, rozpijanie nieletnich" po "pół litra na głowę". no pół litra nie bedzie ani samych soczków, kontrolę jakąs muszę mieć. Nie znam też wszystkich, albo znam z widzenia tylko.
        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:04
          A co z tymi ktorzy nie sa pelnoletni?
          • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:11
            Ci nie powinni pić, no nie? Zakładam, że nikt na siłę nikogo poić nie będzie...
            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:32
              little_fish napisała:

> Ci nie powinni pić, no nie?

Owszem, ale jesli alkohol bedzie dostepny to kto im zabroni?
              • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:35
                Nie bywali do tej pory na imprezach z alkoholem? Nie umieją się powstrzymać? Rodzice nie nauczyli/tolerują pijane dziecko?
                • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:52
                  little_fish napisała:

> Nie bywali do tej pory na imprezach z alkoholem? Nie umieją się powstrzymać? Ro
                  > dzice nie nauczyli/tolerują pijane dziecko?

🤣🤣🤣🤣
                  • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:57
                    Coś jak z dziećmi co to wg rodziców zawsze wybiorą marchewke zamiast cukierka? Ale raczka się omsknie i piwko wpadnie?
                  • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:12
                    Ale gryzelda dobrze pisze. zło czyha wszędzie. Grunt że bombelek umie rozpoznać.
                    • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:24
                      elinborg napisała:

> Ale gryzelda dobrze pisze. zło czyha wszędzie. Grunt że bombelek umie rozpoznać
                      > .

Umie rozpoznac co?
                      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:36
                        Zło, czyli alkohol. Nieletni- idzie na imprezę- na imprezie jest alkohol-alkohol to zło dla nieletniego-nieletni wie, że nie może, bo jest nieletni- zło rozpoznane i zignorowane. Mam nadzieję, ze dobrze rozpisałąm.
                        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:50
                          elinborg napisała:

> Zło, czyli alkohol. Nieletni- idzie na imprezę- na imprezie jest alkohol-alkoho
                          > l to zło dla nieletniego-nieletni wie, że nie może, bo jest nieletni- zło rozpo
                          > znane i zignorowane. Mam nadzieję, ze dobrze rozpisałąm.

Alkohol to nie zlo. Nie mam fobii alkoholowej jak 99% ematek normalnie ma (nie w tym watku).
                          Porobujesz byc sarkastyczna a wychodzi dosc zalosnie. Czesc nieletnich nie bedzie pic a czesc bedzie i to jest fakt. Rozumiem ze dla ciebie to nie problem, dla wlasciciela lokalu tez nie. Dowieziesz wodke czyli spelnisz obowiazek
                          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:54
                            Yyyy ale każdy nieletni ma mieć osobę wspomagającą? Będzie pilnować czy przypadkiem nie łyknie?
                            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:50
                              gryzelda71 napisała:

> Yyyy ale każdy nieletni ma mieć osobę wspomagającą? Będzie pilnować czy przypad
                              > kiem nie łyknie?

Jesli za nieletni to sis organizuje inaczej poprostu.
                              • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:59
                                Jak inaczej 18latekmrobi kilka imprez dla pelnoletnich i nie?
                                • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:04
                                  gryzelda71 napisała:

> Jak inaczej 18latekmrobi kilka imprez dla pelnoletnich i nie?

Z kontrolowaniem spozycia alkoholu. Pelnoletni ludzie moga pic do woli, niepelnoletni nie moga i to bierze sie pod uwage a nie dostarcza alkohol bez zadnej kontroli
                                  • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:07
                                    Yyyy jak kontrolować picie nieletnich na osiemnastce?
                                    • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:29
                                      gryzelda71 napisała:

> Yyyy jak kontrolować picie nieletnich na osiemnastce?

Oh wow, faktycznie, pozwolic im pic. Zwlaszcza wodka jest super
                                      • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:35
                                        W jaki sposób mu pozwalam?
                                      • profes79 Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 06:37
                                        ritual2019 napisał(a):

> gryzelda71 napisała:
                                        >
                                        > > Yyyy jak kontrolować picie nieletnich na osiemnastce?
                                        >
                                        > Oh wow, faktycznie, pozwolic im pic. Zwlaszcza wodka jest super

Przecież to bodajże ty chwaliłaś się, że dzieci prowadzasz do knajpy uczyć pić, to co się innym dziwisz? Na pewno Ty dziwiłaś się, że jak to w sylwestra któreś z rodziców nie pije?
                                        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 07:21
                                          Puk, puk...pustka...
                                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:08
                                    Jak wyobrażasz sobie kontrolę na imprezie gdzie jest kilkadziesiąt osób? Przecież to fikcja. 19 latek zamówi rum/whisky z colą, a 17 latek colę. Przy stole zamienią szklanki. I kto to będzie kontrolował?
                                    • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:30
                                      little_fish napisała:

> Jak wyobrażasz sobie kontrolę na imprezie gdzie jest kilkadziesiąt osób? Przeci
                                      > eż to fikcja. 19 latek zamówi rum/whisky z colą, a 17 latek colę. Przy stole za
                                      > mienią szklanki. I kto to będzie kontrolował?

Wtedy robi sie impreze inaczej. Wiem, trudno sobie wyobrazic.
                                      • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:35
                                        Jak, jak.sie.robi No napisz.
                                  • ga-ti Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:19
                                    Jak skontrolujesz, kto pełnoletni, a kto nie? Zwłaszcza, że pewnie większość gości to towarzystwo z tego samego rocznika, więc dzielą ich od pełnoletności miesiące bądź dni.
                                    Czyli jak kto z kwietnia to pić może na umór bez kontroli, a jak z czerwca to trzeba przy nim ochroniarza postawić?
                                    • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 04:22
                                      W cywilizowanym kraju osoby nieletnie nie wejdą do lokalu na imprezę z alkoholem.
                                      Tutaj wódkę zamierzają kupić i dowozić rodzice sciana
                                      • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 06:31
                                        W sensie nie wejdą na wesele na przykład?
                                      • arwena_111 Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 07:40
                                        A skąd taka śmiała teza? W jednej części Disneylandu są knajpy, dyskoteki itd. Alkohol w USA, jak wiadomo można dopiero od 21 roku życia. Bez problemu weszłam do klubu, pokazałam paszport ( wtedy brakowało mi 3 dni do 21 urodzin ), dostałam na rękę opaskę w kolorze X. Osoby mające skończone 21 lat miały opaski w kolorze Y. I dzieci też były w tych lokalach. Dzieci też wchodziły z rodzicami.
                                        Jak poszłam kolejny raz w dniu urodzin - to nawet dostałam darmowego urodzinowego drinka, jak zobaczyli w paszporcie datę urodzin.
                        • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 04:20
                          Popisujesz się i do tego głupio.
                          Tak, alkohol dla młodego mózgu to jest zło, bezpowrotnie niszczy komórki mózgowe a alkoholizm jest największą plagą społeczną w Polsce.
                          Nie wiem co w tym jest zabawnego.
            • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 04:19
              Nie podaje się alkoholu na imprezie w barze, gdzie połowa osób nie jest pełnoletnia i nikt nie pilnuje tego czy piją.
              • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 06:55
                Podaje się, jest zakaz sprzedaży alkoholu nieletnim, nie ma obowiązku trzymania alkoholu pod kluczem i pilnowania szklanek.
                Nikt nie ma obowiązku pilnowania cudzych dzieci, a już z pewnością matka organizatora imprezy. Jeśli ktoś potrzebuje takiej opieki dla swojego dziecka musi zapewnić ją sam lub zwyczajnie zabronić udziału.
                Na imprezach ludzi w tym wieku był, jest i będzie alkohol, a często nie tylko niezależnie co zrobią dorośli, jedyne co można zrobić, to wychowywać dzieci tak, żeby umiały odmówić lub przynajmniej nie przekonały jak tylko spuści się je z oka.
        • extereso Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:05
          Ok, jak właściciel lokalu wymaga to trzeba się dostosować, jasne. Te 18 z rodziną, tak wiem, w mniejszych miejscowościach, robione jak wesela. No i też dobrze, taki koloryt. My mieliśmy osobno spotkanie dla rodziny w dzień urodzin, zwykła kara tyle że bardziej uroczysta, i potem ta imprezie w domu dla młodzieży. Wszystkiego dobrego dla córki
          • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:13
            Tak, bywałam na takich jak wesele właśnie. U nas tez rodzina osobno, w domu.
            To syn, dziękuję w jego imieniu smile
            • extereso Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:20
              Przepraszam, wydawało mi się właśnie że masz syna, ale tu w wątku ktoś napisał córka i mnie zmyliło.
          • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:41
            Ja dopiero niedawno dowiedziałam się, że niektórzy tak świętują 18, tyle lat przeżyłam w nieświadomoścismile
            Za moich czasów były domówki, wynajmowanie pubu lub w wersji na bogato zapraszanie do klubu, ale wszystko tylko dla znajomych. Rodzice tylko sponsorowali, w organizację i przebieg się nie mieszali z tego co pamiętam.
            • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:17
              Tez tak miałam. w sensie domówkę.
    • alpepe Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:23
      Wódka ma być? Dziwne.
      • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:25
        CO dziwne?
      • alex_vause35 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:34
        Rozpijanie ledwo dorosłych g...niarzy wódą przez mamuśki ?
        Tak, wiem, sami się potrafią rozpijać, ale przynajmniej nie z rąk rodzica.
        • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:42
          Co proponujesz?
          • alex_vause35 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:08
            Lżejsze alkohole w rozsądnej ilości, finansowane z kieszeni dorosłego solenizanta.
            • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:11
              Co to są lżejsze alkohole i jaka jest rozsądna ilość. I skąd solenizant ma mieć pieniądze?
            • triss_merigold6 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:30
              Znaczy, uczeń ma iść popołudniami czy w weekendy do którejś z najglupszych prac, bo rodzice mają problem z daniem mu 300 zł na alkohol na imprezę osiemnastkowa?
              • fogito Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 07:54
                Moj syn aktualnie w knajpie dorabia wieczorami, taka głupia praca. Ja tez tak robiłam w jego wieku. 18tki mu nie robiłam i alkoholu nie kupowałam. Zła matka jestem.
            • 18lipcowa3 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:46
              masz coś z głową?
      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:00
        Tak, ma być. Wszyscy mają, nawet jak rodzice nie wiedzą. Ja wolę wiedzieć i policzyć.
        • ga-ti Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:23
          Dokładnie tak, zdrowe podejście.
        • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 04:24
          Nie, nie wszyscy.
    • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:29
      elinborg napisała:

> No właśnie, alkohol na imprezie w knajpie, takiej dla rówieśników, na luzie, ni
      > e wypasionej a la wesele, z didżejem.
      > Jak to policzyć na 27 osób, w tym 12 dziewczyn.

O.....J.....P 🤣🤣🤣🤣.
      Juz pomijam ze czesc moze nie byc pelnoletnia wiec alkoholu nie powinna pic, w lokalu nie powinni ani podac ani sprzedac to liczenie tej wodki brzmi ekhm...serio bedziesz placic za ten allohol?
      • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 07:30
        Ni ktos musi zapłacić jak będzie ten alkohol, toż nie ukradnie.
        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:05
          Aha...
          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:19
            U was się kradnie alkohol, bo jakoś nie kumam twojego aha.( wiem wiem ty z frakcji od 16 pracuje na 4 posadach)
            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:37
              Ja z frakcji ktora nie placilaby za allohol dla grupy ludzi w tym nieletnich. Skoro impreza jest w lokalu to alkohol kupuja w lokalu po okazaniu dowodu ze sa pelnoletni.
              Moja corka miala 18 lat w domu bo byl akurat lockdown. Gdyby poszlismy do lakalu na jej 20-te urodziny to zaplacilam za posilek i drinki no ale bylo 5 osob a nie 15 czy 50. Gdyby to byla taka impreza to szampan a reszte kupowaliby goscie w barze czyli normlanie u mnie
              • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:59
                U nas inne zwyczaje. Nie płaci się na proszonych imprezach. A nieletni zdani na własny pomyślunek. Bo nikt ich ani nie zmusza, ani podstępem nie dolewa procentów.
                • kotejka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 10:10
                  gryzelda71 napisała:

> U nas inne zwyczaje. Nie płaci się na proszonych imprezach. A nieletni zdani na
                  > własny pomyślunek. Bo nikt ich ani nie zmusza, ani podstępem nie dolewa procen
                  > tów.

poza tym, co to za zgorszenie
                  18-tka jak sama nazwa wskazuje, to impreza dla doroslych
                  dorosly rozumie, ze sa alkohole na swiecie i serwuje sie je na imprezach i musi to wziac na klate
                  ze alkohol jest dla ludzi myslacych
                  a nie rodzice beda selekcjonowac i dawkowac
                • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:10
                  gryzelda71 napisała:

> U nas inne zwyczaje. Nie płaci się na proszonych imprezach. A nieletni zdani na
                  > własny pomyślunek. Bo nikt ich ani nie zmusza, ani podstępem nie dolewa procen
                  > tów.

Czyli u ciebie jest legalne picie alkoholu w lokalu przez osoby nieletnie?
                  • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:21
                    W lokalu nikt nie sprzeda niepełnoletniemu alkoholu, ale też nie sprawdza czy przyszedł trzeźwy, czy nie pije w toalecie i czy się na szklanki nie zamienił z pełnoletnim kolegą.
                    Już nie udawał zdziwionej, akurat brytyjska młodzież i brytyjski styl picia to jednak żaden wzór do naśladowania.
                    • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:28
                      mia_mia napisał(a):

> W lokalu nikt nie sprzeda niepełnoletniemu alkoholu, ale też nie sprawdza czy p
                      > rzyszedł trzeźwy, czy nie pije w toalecie i czy się na szklanki nie zamienił z
                      > pełnoletnim kolegą.

??? To styl polkich lokali i polskiej mlodziezy? U mnie w lokalach z alkoholem po okreslonej godzinie (te w ktorych bywam to 19) nie moga w nim przebywac. Natomiast w przypadku z tego watku to lokal jest wypozyczany, autorka planuje zaopatrzyc w wodke towarzystwo i nikt nie bedzie mial nadzoru nad tym czy nieletni spozywaja alkohol. A to jednak lokal a nie prywatny dom.
                      • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:33
                        U nas nie kazda imprez w lokalu.
                        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:37
                          gryzelda71 napisała:

> U nas nie kazda imprez w lokalu.

Ale mowa w tym watku o imprezie w lokalu
                          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:40
                            Jak.sie robi imprezy w lokalu, to nikt niepelnoetnich z niego po 19 nie wyprasza. Jak.to ma.niby wygladac?
                            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:52
                              gryzelda71 napisała:

> Jak.sie robi imprezy w lokalu, to nikt niepelnoetnich z niego po 19 nie wyprasz
                              > a. Jak.to ma.niby wygladac?

Zauwazylam, ze u ciebie to normalne, 18-tka w lokalu bedzie testem i okazja do chlania przez nieletnich. Obowiazki prawne wlasciela lokalu w takich okolicznosciach nie obowiazuja.
                              • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:55
                                Napisz mi jak wyprasza się nieletnich po 19 z imprezyborganozwanej w lokalu.
                                • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:51
                                  gryzelda71 napisała:

> Napisz mi jak wyprasza się nieletnich po 19 z imprezyborganozwanej w lokalu.

Nromalnie. Jesli nie potrafisz sobie wyobrazic to juz twoj problem.
                                  • pyza-wedrowniczka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:52
                                    Zwłaszcza z osiemnastki, która jest imprezą młodzieżowa, gdzie nawet połowa może być niepełnoletnia. To się chyba by mijało z celem takiej imprezy
                                    • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:06
                                      pyza-wedrowniczka napisała:

> Zwłaszcza z osiemnastki, która jest imprezą młodzieżowa, gdzie nawet połowa moż
                                      > e być niepełnoletnia. To się chyba by mijało z celem takiej imprezy

Impreza w lokalu.
                                      • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:09
                                        Impreza w lokalu to może być wynajęta sala, kelnerka do sprzątnięcia talerzy i dj, a nie obsada jak na weselu i kelnerzy do uzupełniania kieliszków.
                                        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:32
                                          mia_mia napisał(a):

> Impreza w lokalu to może być wynajęta sala, kelnerka do sprzątnięcia talerzy i
                                          > dj, a nie obsada jak na weselu i kelnerzy do uzupełniania kieliszków.

Moze, nadal bierze sie pod uwage nieletnich
                                          • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:37
                                            Jeszcze raz napiszę, w Polsce jest zakaz sprzedawania alkoholu i rozpijania nieletnich, nie ma zakazu trzymania go na stole przed nimi, picia w ich obecności, trzymania w domowym barku.
                                            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:00
                                              mia_mia napisał(a):

> Jeszcze raz napiszę, w Polsce jest zakaz sprzedawania alkoholu i rozpijania nie
                                              > letnich, nie ma zakazu trzymania go na stole przed nimi, picia w ich obecności,
                                              > trzymania w domowym barku.

Jak widac jest zakaz rozpijania nieletnich w zwiakzu z tym dostarcza sie wodke na impreze na ktorej beda nieletni i sie zostawia to bez kontroli.
                                              • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:49
                                                Nieletni mogą siedzieć przy stole na którym stoi alkohol, chodzić na imprezy na których jest alkohol i nie jest to ich rozpijanie. Nikt obcy nie ma też obowiązku pilnować czy powstrzymują się od picia, bo nawet nikt nie ma ku temu odpowiednich narzędzi.
                                                • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 16:38
                                                  mia_mia napisał(a):

> Nieletni mogą siedzieć przy stole na którym stoi alkohol, chodzić na imprezy na
                                                  > których jest alkohol i nie jest to ich rozpijanie. Nikt obcy nie ma też obowią
                                                  > zku pilnować czy powstrzymują się od picia, bo nawet nikt nie ma ku temu odpowi
                                                  > ednich narzędzi.

Alez oczywiscie, skoro obcy nie ma takiego obowiazku to rodzic ma, moga przyjsc z rodzicem.
                                              • gr.ruuu Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 22:57
                                                Za dzieci odpowiadają rodzice. Mogą nie puszczać na imprezę gdzie jest alkohol
                                            • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 04:27
                                              I ten zakaz rozpijania nieletnich objawia się tym, że mamusia dowozi wódkę na imprezę, na której połowa gości nie jest pełnoletnia? Dość ciekawe rozumienie prawa.
                              • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:56
                                Obowiazuja. Nie sprzeda alko nieletniemu.
                              • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:58
                                Obowiązki obejmują zakaz sprzedaży alkoholu nieletnim, nikt poza policją nie ma prawa sprawdzać trzeźwości gości czy zawartości szklanek. Zdaje się, że byłaś nastolatką w Polsce i nawet jeśli sama nic i nigdy, to chyba wiesz, że nie było specjalnie trudno się napić pomimo braku odpowiedniego wieku, naiwność u dorosłych jest bardzo niedobra i niebezpieczna.
                      • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:53
                        Tak, bo w Anglii jeszcze nie widziano nawalonego nastolatka😀
                        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:52
                          mia_mia napisał(a):

> Tak, bo w Anglii jeszcze nie widziano nawalonego nastolatka😀

Ale nie nawalonego w lokalu
                          • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:59
                            Doprawdy różnica. Gdyby moje nastoletnie dziecko miało się nawalać, to wolałabym jednak, żeby robiło to w lokalu.
                            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:09
                              little_fish napisała:

> Doprawdy różnica. Gdyby moje nastoletnie dziecko miało się nawalać, to wolałaby
                              > m jednak, żeby robiło to w lokalu.

Nie, no pewnie.
                              • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:30
                                Na szczęście jednak dziecko posiada rozum 😀
                                • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:32
                                  little_fish napisała:

> Na szczęście jednak dziecko posiada rozum 😀

O tak🤣
                                  • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:37
                                    Czy ty sugerujesz, że do 18 dzieciaka nie spuszcza się z oka, bo inaczej się napije?
                                    • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 16:39
                                      gryzelda71 napisała:

> Czy ty sugerujesz, że do 18 dzieciaka nie spuszcza się z oka, bo inaczej się na
                                      > pije?

???
                                      • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:37
                                        Co znow niejasne, pytaj
                                        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:41
                                          gryzelda71 napisała:

> Co znow niejasne, pytaj

Przyczytaj co napisalas moze zaswita.
                                          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:47
                                            A, czyli nie masz pojęcia
                                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:31
                                    Ma 20 lat. Nawalonego nie odbierałam z imprezy, zwłaszcza nieletniego. Teraz niech robi co chce
                      • ga-ti Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:33
                        Gdy moje nieletnie jeszcze dziecko zostało zaproszone na imprezę do lokalu, do zaproszenia był dołączony dokument od właściciela lokalu, który ja jako rodzic musiałam podpisać, by dziecko zostało do lokalu wpuszczone. A na dokumencie było info, iż wiem, że w lokalu podczas imprezy będą dostępne napoje alkoholowe.
                        • arwena_111 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:36
                          No dokładnie to samo pisałam wcześniej. Do tego nieletni mieli zakładane takie opaski jak na AI - barman wiedział, że tym polewać nie może.
                          • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 22:05
                            Zapewne podchodził kumpel bez opaski i za chwilę zamieniali się szklankami, kto chciał to się napił, lokal nie robił nic nielegalnego, a rodzice kto chciał to wierzył, że jego dziecko nic i wcalewink
                            • arwena_111 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 22:59
                              Chyba nikt nie wierzy w to, że 17 latek na 18 kolegi się nie napije. Każdy z nas miał te 17-18 lat i jeszcze pamięta jak to było. Ale lokal jest kryty.
                              A dzieciak jak będzie chciał to i wracając ze szkoły się napije. Raczej wątpię aby ktokolwiek sprawdzał chłopakom 190 dowody.
                              • gr.ruuu Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 23:02
                                A co takiego właściwie się stanie jak się napije? Nie bardzo rozumiem problem. Ktoś ma za miesiąc 18 i jak teraz wypije drinka na 18 kolegi to taki dramat?
                        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:42
                          🤣 no tak, wystarczy przeciez ze wiesz...eh🤣🤣
                          • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 21:02
                            Wie, nie wie. Jaka to różnica? Jak się nastolatek będzie chciał upić to mu żadna 18 kumpla do tego potrzebna nie jest. Więc bez znaczenia jest to jak będziemy jako dorośli kombinować z zabezpieczeniami na imprezach. Albo dzieciak ma "rozum", albo nie.
                          • ga-ti Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 22:15
                            "no tak, wystarczy przeciez ze wiesz..."

No wiem, zostałam poinformowana, właściciel lokalu, o którego się martwisz wyżej, wywiązał się z obowiązku, poinformował i teraz już rodzica decyzja, czy puści małoletniego, czy nie, wierzy, że dobrze dziecko wychował ( wink ), zgadza się na wszystko, prowadzi pogadankę, wysyła opiekuna, nie puszcza... uświadomiony rodzic podejmuje decyzję.
                  • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:32
                    Jak Ci to rozrysować, żebyś zrozumiała nie wiem.....
              • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 10:01
                U ciebie normalne jest kupowanie alkoholu będąc zaproszonym na imprezę, w Polsce gospodarz płaci za imprezę, w tym za trunki.
                • leosia-wspaniala Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 10:26
                  Przecież ona nie jest w stanie pojąć, że w różnych krajach są różne obyczaje big_grin Nadałaby się na zarządcę w kolonii 300 lat temu (gdyby nie to, że sama pochodzi z "gorszego" wg angielskich nacków kraju, ale skutecznie to wypiera).
                • kandyzowana3x Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 10:41
                  Tak w ramach wtracenia, ja tam nie raz bywalam na imprezach u uk z otwartym rachunkiem w barze, ktory regulowal gospodarz.
                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:14
                    Jak bogaty gospodarz to czemu nie, moze placic za 50 osob albo I wiecej, przeciez nikt mu nie zabroni. Ja sie widocznie obracam wsrod biedoty ktorej nie stac za placenie wypity alkohol w lokalach. Najtanszy cocktail to £9, piwo w zaleznosci od rodzaju, od £4-5,,inne alkohole tez tanie nie sa.
              • niemoralna Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:20
                Ale w UK dopiero od 21 t.z sprzedają legalnie alko tak czy mieli po 18 czy 20 to nadal nie mieli odpowiedniego wieku na alko
                • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:30
                  Alkohol sprzedaja o kazdej porze, mozesz isc w porze lunchu i zamowic. Od okreslonej godziny jednak osoby nieletnie w okreslonych lokalach przybywac nie moga,a alkohol moga zamowic rodzice w okreslonej ilosci swoim dzieciom w wieku 17 lat. Sprawdzaja ID. Moja corce pomimo ze byla ze mna odmowiono alkoholu choc miala 18 lat, zapomniala ID.
                  • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:36
                    U nas się zamawia i kelner czy barman nie sprawdza, czy kupione przeze mnie 2 drinki wypiłam sama. Nieletnim nie kupuje. Dopytuj dalej.
                    • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:38
                      Bo u ciebie jest jak jest. Ematki z folia alkoholowa pija pol piwa raz w roku a realia jakie sa widac w tym watku.
                      • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:41
                        Tzn jakie są.realia?
                        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:53
                          Jak widac w tym watku. Woda sie bedzie lac bez ograniczen, w lokalu beda nieletni, beda mogli pic bez ograniczen, wlasciel lokalu w tych okolicznosciach nie ma obowiazku prawnego wobec alkoholu i nieletnich.
                          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:58
                            17 latek na 18 szok I niedowierzanie.
                            17 decydujący czy napie się czy nie. Szok.
                  • niemoralna Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:05
                    ritual2019 napisał(a):

> a alkohol moga zamowic rodzice w okreslonej ilosci swoim dzieciom w wieku 17 la
                    >

Nie wiedziałam. Moje jak byly niepełnoletnie miały zgodę od nas ,aby w jakieś symbolicznej ilości piły alkohol ,czy nawet na ich prośby my ich kupiliśmy winko ,czy piwko, Dobrze wiedzieć ,że można zamówić
    • mama-ola Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:23
      Co kto lubi chyba, lepiej zapytać. Mój syn będzie miał whisky (1 l), wódkę (1 l) i piwo (10 szt.) na 15 osób. Nie spodziewam się zalania nikogo w trupa, wręcz przypuszczam, że whisky zostanie.
      • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:37
        Zgadnę, pod tego literka grali w planszówki?
        • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:43
          Impreza dopiero będzie, to nie wiadomo 😀
          • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 08:48
            Uciekło mi "będą".

• hanusinamama Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:15
              A co taka zainteresowana? Chcesz dostać zaproszenie?
              • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:23
                Ja? Jeśli będą planszówki to nie chcę, nie lubię. 😉
      • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:11
        W trupa się nie zaleją. To już prędzej porzygają, jak wymieszają te trzy trunki.
        • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:30
          Zależy ile mają wprawy, jakie doświadczenia i jak mocne głowy, nie wierzę, że dla większości gości na 18 to pierwszy kontakt z alkoholemwink
          • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:36
            Pierwszy z pewnością nie. Ale ona nie proponuje nawet piwa na łebka. To jak będą mieli ochotę na alkohol, wypija to co będzie 😀
            • arwena_111 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 23:03
              Pytanie jak daleko jest Żabka wink
    • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:29
      A ja dałabym pieniądze i nie chciałabym mieć nic wspólnego z kupowaniem, organizowaniem czy pilnowaniem, bo jak się młodzież upije i narozrabia to byłby mój problem, a nie jubilata i reszty pełnoletniego towarzystwa.
      • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:44
        A w jaki sposób ma to być problem reszty towarzystwa? Jubilata owszem, ale gości?
        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 09:55
          W lokalu to problem pracownikow tego lokalu
        • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:25
          Tych, którym udałoby się udowodnić, że polewali niepełnoletnim, co oczywiście jest trudne w przypadku imprezy, ewentualnie obsługi.
          • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:29
            Trudne? Prawie niemożliwe. I jeszcze by trzeba im udowodnić, że mieli pojęcie że leją niepełnoletnim
          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:31
            mia_mia napisał(a):

> Tych, którym udałoby się udowodnić, że polewali niepełnoletnim, co oczywiście j
            > est trudne w przypadku imprezy, ewentualnie obsługi.

No fakt, poza tym kto by to sprawdzal a obowiazki wlasciel lokalu ma przeciez totalnie gdzies.
            • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:36
              Jeśli goście będą polewać jedni drugim, to jakie obowiązki właściciela masz na myśli?
              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:39
                little_fish napisała:

> Jeśli goście będą polewać jedni drugim, to jakie obowiązki właściciela masz na
                > myśli?

W Pllsce nie obowiazuje zakaz spozywania alkoholu w lokalu przez osoby nieletnie?
                • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:43
                  Na bank samodzielnie nie kupi. Ale od kolegówmoze łyknąć.
                  • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:47
                    Na kupowanie alkoholu młodzież od zawsze miała, ma i będzie miała swoje sposoby, a już upicie się w gronie rówieśników nie wymaga żadnego wysiłku czy sprytu.
                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:55
                    gryzelda71 napisała:

> Na bank samodzielnie nie kupi. Ale od kolegówmoze łyknąć.

Przeciez w tym przypadku nie musi kupic a bedzie mogl pic do woli. Czyli w Polsce zakaz obowiazuje sprzedazy natomiast pic w lokalu nieletni moga do woli. Aha
                    • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:01
                      Ale właściciel nie sprzedał. Da się? Napisze jeszcze raz NIELETNI NIE JEST ZOBOWIQZANY DO PICIA ALKOHOLU L.
                      • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:53
                        gryzelda71 napisała:

> Ale właściciel nie sprzedał. Da się? Napisze jeszcze raz NIELETNI NIE JEST ZOBO
                        > WIQZANY DO PICIA ALKOHOLU L.

Nie sprzedal ale umozliwil spozywanie w swoim lokalu nieletnim.
                        • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:02
                          Nieletni NIE POWINIEN PIC ALKOHOLU. Nawet jak stoi na stole.
                          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:33
                            gryzelda71 napisała:

> Nieletni NIE POWINIEN PIC ALKOHOLU. Nawet jak stoi na stole.

I oczywiscie nie bedzie. 🤣
                            • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:39
                              Jeden nie będzie inny będzie.
                              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 16:39
                                gryzelda71 napisała:

> Jeden nie będzie inny będzie.

W koncu trafny wniosek.
                                • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:38
                                  Wiec ja o swoje bombelki byłam spokojna
                                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:42
                                    gryzelda71 napisała:

> Wiec ja o swoje bombelki byłam spokojna
                                    >
                                    🤣🤣🤣
                                    • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:48
                                      Nie zrozumiesz, bywa.
                                      • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:50
                                        gryzelda71 napisała:

> Nie zrozumiesz, bywa.

To ty nie rozumiesz ze twoje bombelki to nie sa jedyne na swiecie.
                                        • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:52
                                          Kazdybodpowiada za własne dzieci. To wymaga trochę wysiłku, ale jak się go wlozy, to nie ma strachy, że wypije xaly alkohol jak tylko będzie dostępny.
                                          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:58
                                            gryzelda71 napisała:

> Kazdybodpowiada za własne dzieci. To wymaga trochę wysiłku, ale jak się go wloz
                                            > y, to nie ma strachy, że wypije xaly alkohol jak tylko będzie dostępny.

Tiaaa, jestes faktycznie taka naiwna czy to desperacja z braku sensownych argumetow w tym watku? Nie odpowiadaj 🤣🤣🤣🤣
                                            • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:01
                                              Desperacja.
                        • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:07
                          Nie chcę burzyć twojego wyidealizowanego obrazu picia i zachowania angielskiej młodzieży, ale możesz być pewna, że stosują te same sztuczki i mają te same sposoby, żeby pic, palić i ćpać co rówieśnicy w innych krajach, także w lokalach, gdzie tego robić nie można.
                          Jeśli młody człowiek będzie chciał się napić to się napije, co oczywiście nie oznacza, że należy mu to ułatwiać czy go tym wspierać (zwykle zrobią to rówieśnicy)
                          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:35
                            mia_mia napisał(a):

> Nie chcę burzyć twojego wyidealizowanego obrazu picia i zachowania angielskiej
                            > młodzieży, ale możesz być pewna, że stosują te same sztuczki i mają te same spo
                            > soby, żeby pic, palić i ćpać co rówieśnicy w innych krajach, także w lokalach,
                            > gdzie tego robić nie można.

Sztuczki pewnie maja, z tym ze tu nie mam mowy o sztuczkach.

> Jeśli młody człowiek będzie chciał się napić to się napije, co oczywiście nie o
                            > znacza, że należy mu to ułatwiać czy go tym wspierać (zwykle zrobią to rówieśni
                            > cy)

Przeciez w tym watku 99% klaszcza w lapk ze wlasnie to ulatwienie bedzie 🤣
                            • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:40
                              Bosze i wyszło, że osiemnastka to.rozpijanie nieletnich ....
                              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 16:42
                                gryzelda71 napisała:

> Bosze i wyszło, że osiemnastka to.rozpijanie nieletnich ....

Niekontrolowana impreza z alkoholem za free i to mocnym (wodka) na ktorej beda nieletni to doskonala okazja. Ematki w watkach o alkoholu maja fobie a w tym watku entuzjastki wodki dla nieletnich. 🤣
                                • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:39
                                  Ja nie mam fobii. Na imprezę zjawiały się znane osoby więc spałam spokojnie.
                • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:45
                  W Polsce obowiązuje zakaz spożywania alkoholu przez nieletnich. Nie tylko w lokalu. Ale właściciel lokalu może co najwyżej nie sprzedać tego alkoholu. Nie jest w stanie kontrolować zawartością każdej wypitej szklanki na imprezie dla kilkudziesięciu osób.
                • pyza-wedrowniczka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:47
                  I myślicie, że na takiej osiemnastce ktoś chodzi i patrzy, czy przypadkiem nie dałam swojego kieliszka koleżance? Albo że jakiś chłopak ma piwo alkoholowe, a nie bezalkoholowe?
                  Czy wy naprawdę myślicie, że siedemnastoletnią młodzież da się upilnować, jak będzie chciała się napić?
                  • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:49
                    W UK tak jest. Wg najmy
                    • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:01
                      Ale tylko w lokalach, nie zapominajmy. Po prostu wypraszają o 19. Nieistotne czy jesteś gościem na 18, urodzinach wujka czy przyjęciu weselnym. O 19 wypad z lokalu boś nieletni
                      • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:36
                        little_fish napisała:

> Ale tylko w lokalach, nie zapominajmy. Po prostu wypraszają o 19. Nieistotne cz
                        > y jesteś gościem na 18, urodzinach wujka czy przyjęciu weselnym. O 19 wypad z l
                        > okalu boś nieletni

Na imprezach z doroslymi raczej nieletni nie beda pic do woli, chyba ze w wynajetej sali w remizie z przyklaskiek doroslych jak w tym watku.
                        • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:43
                          Nie będą pic do woli? Czyli jednak dorosli w.twojej bajce pozwalają na picie nieletnim?
                          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 16:44
                            gryzelda71 napisała:

> Nie będą pic do woli? Czyli jednak dorosli w.twojej bajce pozwalają na picie ni
                            > eletnim?

Napisalam, w mojej bajce w lokalu moge zamowic drinka do posilku 17-latkowi. W twojej bajce okey jest dowozenie wodki na impreze gdzie nieletni beda i nikt nie bedzie tego kontrolowal.
                            • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:40
                              Gdzie napisalm, że dowożę wódkę na imprezę z nieletnimi?
                              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:44
                                gryzelda71 napisała:

> Gdzie napisalm, że dowożę wódkę na imprezę z nieletnimi?

Przeciez o dowozeniu wodki na niekontrolowana impreze na ktorej beda tez nieletni jest watek. Brak sensownych argumetow wiec piszesz od rzeczy.
                                • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:49
                                  Tak właśnie tak
                                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:52
                                    gryzelda71 napisała:

> Tak właśnie tak

Kolejny trafny wniosek. Idzie ci coraz lepiej.
                                    • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:53
                                      Zafiksowalas się na słowie nieletni i alkohol. Co ty wiecej cinpisac.
                • gr.ruuu Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 22:47
                  Jest zakaz sprzedaży osobom niepełnoletnim. Nie ma nakazu sprawdzania co piją
            • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:45
              Poważnie uważasz, że na studniówkach i weselach pod okiem nauczycieli i rodziny żaden młody człowiek się nie upija?
              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:56
                mia_mia napisał(a):

> Poważnie uważasz, że na studniówkach i weselach pod okiem nauczycieli i rodziny
                > żaden młody człowiek się nie upija?

U mnie prom maja osoby 15-16 letnie i zdecydowanie nie ma alkoholu.
                • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:02
                  Prom to nie studniówka. Na studniówce 99% jest pełnoletnia.
                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:54
                    gryzelda71 napisała:

> Prom to nie studniówka. Na studniówce 99% jest pełnoletnia.

Nieletni moga pic alkohol, nieletni nie moga.
                    • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:03
                      Piszę to do dawna.
                      • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:38
                        gryzelda71 napisała:

> Piszę to do dawna.

Nie, piszesz zupelnie co innego. Jesli nieletni maja impreze szkolna wraz z nieletnimi to alkoholu nie powinno byc co jest logiczne.
                        • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:44
                          Osiemnastka nie jest impreza szkolna.
                          Studniówki tez od dawna nie są.
                          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 16:45
                            gryzelda71 napisała:

> Osiemnastka nie jest impreza szkolna.
                            > Studniówki tez od dawna nie są.

Studniowka jest impreza szkolna i moga byc na niej nieletni
                            • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:25
                              Nie, studniówki w większości nie są imprezą szkolną, choć w większości za takie się je uważa.
                              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:31
                                little_fish napisała:

> Nie, studniówki w większości nie są imprezą szkolną, choć w większości za takie
                                > się je uważa.

Ale sa zwiazane ze szkola, 100 dni przed matura robi sie bal w pl. Nie wiem czy obecnie juz wszyscy sa pelnoletni w klasie maturalnej, ale sa to uczniowie nadal.
                                • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:35
                                  Robi się. Ale nie robi tego szkoła, więc nie jest to impreza szkolna.
                                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:36
                                    A nieletni mogą być wszędzie 😀
                                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:39
                                    little_fish napisała:

> Robi się. Ale nie robi tego szkoła, więc nie jest to impreza szkolna.

Jest jednak zwiazana ze szkola, gdyby nie matura nie byloby studniowki. Ja wiem ze w pl wszystko jest do gory nogami wiec teraz studniowka to prywatna impreza z chlaniem z nauczycielami.
                                    • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:43
                                      Związana jest z wydarzeniem powiedzmy szkolnym. Ale szkoła jej nie organizuje, więc w sumie tak, to prywatna impreza
                                      • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:46
                                        little_fish napisała:

> Związana jest z wydarzeniem powiedzmy szkolnym.

Nie powiedzmy, a szkolnym

Ale szkoła jej nie organizuje,
                                        > więc w sumie tak, to prywatna impreza

Co napisalam. Swietna okazja do pochlania takze przez nieletnich. Jak widac ematki z fobia alkiholowa ktore pija pol piwa raz w roku tu sa entuzjastkami chania wody przez nieletnich, jeszcze kredyt wezma zeby tylko nie zabraklo.
                                        • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:51
                                          Na studniówce są pelnoletni w 99%
                                          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:53
                                            gryzelda71 napisała:

> Na studniówce są pelnoletni w 99%

Oczywiscie, tak jak na imprezie 18-tych urodzin. 🤣
                                            • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:56
                                              U mojej córki dokladnie tak było.
                                              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:59
                                                gryzelda71 napisała:

> U mojej córki dokladnie tak było.

I znowu, twoja corka i jej impreza nie byly i nie beda jedynymi.
                                                • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:03
                                                  Niunia, nie odpowiadam za.chlajqce dzieci. To problem ich rodziców. Pewnie i twoj skoro tak ujadasz o pijących nieletnich.
                                                • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:10
                                                  Ale co nas obchodzą cudze dzieci? Jak dzieci mają problem z alkoholem, to ich rodzice organizują imprezy przy soku owocowym, a na inne imprezy (potencjalnie z alkoholem) bombelków nie puszczają.
                                                  To tak jakby ktoś oczekiwał, że będę swoje urodziny (na przykład) organizować bez alkoholu, bo wujek Mietek jest alkoholikiem i się napije, jak będzie miał dostęp do darmowego i nielimitowanego alkoholu.
                                                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:15
                                                    little_fish napisała:

> Ale co nas obchodzą cudze dzieci?
                                                    Jak dzieci mają problem z alkoholem, to ich r
                                                    > odzice organizują imprezy przy soku owocowym, a na inne imprezy (potencjalnie z
                                                    > alkoholem) bombelków nie puszczają.

Kolejna naiwna jak ta wyzej. Nawet nie wiem czy naiwna to odpowiednie okreslenie, troche inne mam na mysli ale nie napisze.
                                                    EOT
                                                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:34
                                                    No to EOT
                                                  • angazetka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:42
                                                    > To tak jakby ktoś oczekiwał, że będę swoje urodziny (na przykład) organizować bez alkoholu, bo wujek Mietek jest alkoholikiem i się napije, jak będzie miał dostęp do darmowego i nielimitowanego alkoholu.

No jak się lubi wujka Mietka alkoholika, to tak się robi...
                                                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:46
                                                    Jak się lubi, to owszem, ale nie dlatego że ktoś oczekuje. Bo to inna sytuacja.
                                                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:55
                                                    angazetka napisała:

> > To tak jakby ktoś oczekiwał, że będę swoje urodziny (na przykład) organiz
                                                    > ować bez alkoholu, bo wujek Mietek jest alkoholikiem i się napije, jak będzie m
                                                    > iał dostęp do darmowego i nielimitowanego alkoholu.
                                                    >
                                                    > No jak się lubi wujka Mietka alkoholika, to tak się robi...
                                                    >

Wujek Mietek jest jakby dorosly wiec jego alkoholizm to juz jego wybor
                                                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:00
                                                    Siedemnastolatek też samodzielnie dokonuje wyboru
                                                  • angazetka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:02
                                                    Fakt, jakoś z automatu uznałam, że wujek Mietek jest trzeźwym alkoholikiem i wtedy tak się robi. Niezależnie od dorosłości Mietka.
                                                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:09
                                                    angazetka napisała:

> Fakt, jakoś z automatu uznałam, że wujek Mietek jest trzeźwym alkoholikiem i wt
                                                    > edy tak się robi. Niezależnie od dorosłości Mietka.

Trzezwy alkoholik nie pije poprostu, to kwestia woli. Alkohol pija inni, moze stac przed nim, to bez znaczenia, on nie pije. Otoczenie moze pic.
                                                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:35
                                                    Czyli dokładnie tak jak przed nastolatkiem. Alkohol może stać, on może się napić lub nie. Nie musi się upijać na umór.
                                                  • angazetka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:43
                                                    Yyy, no otoczenie może, pewnie. Przy okazji robiąc kuku wujkowi.
                                                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:56
                                                    angazetka napisała:

> Yyy, no otoczenie może, pewnie. Przy okazji robiąc kuku wujkowi.
                                                    >

Alkoholik musi miec silna wole, on musi sie oprzec a nie otoczenie.
                                        • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:59
                                          "Nie powiedzmy, a szkolnym"
                                          Można dyskutować. Z tego co wiem w Polsce maturę piszą absolwenci szkół średnich. Więc już nie są uczniami szkoły.
                                          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:17
                                            little_fish napisała:

> "Nie powiedzmy, a szkolnym"
                                            > Można dyskutować. Z tego co wiem w Polsce maturę piszą absolwenci szkół średnic
                                            > h. Więc już nie są uczniami szkoły.

🤣🤣🤣 no coz to drugie okreslenie z mojego postu wyzej, ktorego nie napisalam pasuje do ciebie odealnie.
                                    • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:43
                                      A napisze ci jeszxze że zarówno u córki, jak i 6 lat później i syna był szampan( wino musisjace, bo zaraz zaczniesz się czepiac). A na stole stały kieliszki. Ajaja......
                            • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:41
                              Otóż nie. Organizują ja uczniowie i rodzice. Poza szkołą. I 99% jest już pełnoletnia.
                            • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:58
                              Na studniówkach oficjalnie nie ma alkoholu, natomiast naiwnym trzeba byłoby być, żeby wierzyć, że nie ma go wcale.
                              Wesele, sylwester czy imieniny wujka Zdzicha są to imprezy na których są niepełnoletni i jest alkohol, poza tobą nikt nie biega za późnymi nastolatkami, żeby upewnić się czy nie zamienili się z kimś na szklanki albo nie rąbnęli butelki ze stołu, jeśli postawią sobie za cel napić się to się napiją.
                              Ty nigdy nie byłaś młoda czy będąc młoda nigdy nie łamałaś zasad?
                              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:13
                                mia_mia napisał(a):

> Wesele, sylwester czy imieniny wujka Zdzicha są to imprezy na których są niepeł
                                > noletni i jest alkohol, poza tobą nikt nie biega za późnymi nastolatkami, żeby
                                > upewnić się czy nie zamienili się z kimś na szklanki albo nie rąbnęli butelki z

Nie rozumiesz ze nie w tym rzecz co napisalas a w tym ze autorka watku jako rodzic organizuje impreze na ktorej beda nieletni, nie bedzie kontroli doroslych a ona ma zamiar zaopatrzyc ich w alkohol i to mocny i pyta jak policzyc. I tu entuzjastki przyklaskuja temu pomyslowi zupelnie bez refleksji ze ten alkohol beda spozywac osoby w np 14, 15, 16 lat. A ze beda spozywac to pewne, bo jest swietna okazja. Tak, twoje, little_fish czy gryzelda71 nie zrobilyby tego, w koncu one o to zadbaly - wszczepily im blokade.
                                Moj syn (prawie 16) sprobowal alkoholu w domu, pod naszym nadzorem, gdy bedzie mial 17 lat i bedzie chcial zamowimy mu do posilku w restauracji alkohol. W domu bedzie mogl wypic alkohol, na razie tylko sprobowal w aptekarskich ilosciach. Nie pije alkoholu bo jeszcze za wczesnie, oficjalnie mu nie smakuje. Nie zyczylabym sobie natomiast gdyby mogl pic do woli na urodzinach np kolegow gdyby mial taka ochote. Ludzie sa rozni, jedni w tym wieku nie lubia i nie chca a inni owszem a okazja jak ta w tym watku jest idealna.
                                • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:17
                                  Żadnej blokady dziecku nie wszczepiałam. Natomiast widziałam w jakim stanie wraca/jest odbieramy z imprez.
                                  14 latki na osiemnastce? Wątpię. Raczej 17 latki. Które zaraz będą pełnoletnie i jeśli tylko zapragną napiją się dowolnej ilości alkoholu.
                                • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:19
                                  Dlatego rodzice jeśli sponsorują imprezę powinni dać pieniądze jubilatowi, a on zająć się organizacją i zakupem alkoholu albo kakałka i soków owocowych, co tam uzna za stosowne.
                                  Jeśli rodzic niepełnoletniego nie ma zaufania do swojego dziecka, nie jest pewien czy towarzystwo odpowiednie, czy dziecko będzie potrafiło odmówić to może nie wyrazić zgody na jego udział w „imprezie dla dorosłych” i zabrać do kina albo na basen.
                                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:31
                                    mia_mia napisał(a):

> Jeśli rodzic niepełnoletniego nie ma zaufania do swojego dziecka, nie jest pewi
                                    > en czy towarzystwo odpowiednie, czy dziecko będzie potrafiło odmówić to może ni
                                    > e wyrazić zgody na jego udział

Oczywiscie, tyle ze 18-latek moze miec bliskie osoby z ktorymi chce swietowac swoje urodziny takze nieletnie. Mozna zorganizowac taka impreze z szampanem na toast i slabym/lekkim piwem limitowanym dla nieletnich, tak zeby sie nie upili nawet jesli wypija butelke czy dwie. Butelki moga byc 0.3 zamiast 0.5 itp. Wodka plus inne rodzaje alkoholu to ciezki kaliber.
                                    • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:36
                                      Jeśli 18 latek chce świętować swoją 18 w towarzystwie nieletnich to dba o ich komfort i bezpieczeństwo, i nie zmusza do picia alkoholu. Tudzież organizuje imprezę w taki sposób, by wszyscy czuli się komfortowo.
                                    • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:40
                                      Decyzję jak będzie wyglądać jego święto, co kupi i kogo zaprosi można zostawić młodemu człowiekowi, wcześniej informując o potencjalnej odpowiedzialności, natomiast jakoś nie wyobrażam sobie gości wsypujących gospodarza czy kolegów.
                                • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 19:27
                                  Mój bosze poisz 16latka alkoholem??? Pk co, dlaczego? Nie odpowiadaj, nie chxe w sumie wiedziec.
                        • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:40
                          I nie ma, co nie przeszkadza młodzieży zrobić sobie beforka, upchnąć piersiówki w kieszeni czy w rozpracować butelki w hotelowym pokoju.
                • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:02
                  „Analizując wyniki badań (badania HBSC oraz porównywalne badania prowadzone w Ameryce Pn.) wyraźnie widzimy, że w większości krajów europejskich, a także w USA i Kanadzie, konsumpcja alkoholu wśród 15-latków jest czymś powszechnym. Najwyższy odsetek 15-latków regularnie pijących alkohol odnotowano w Wielkiej Brytanii, Belgii, Danii, Austrii i Grecji, podczas gdy relatywnie mniej młodzieży w tym wieku pije w Finlandii, na Litwie, w Grenlandii, Szwecji, Norwegii, Szwajcarii, Estonii oraz Polsce. Regularne spożycie alkoholu częściej obserwuje się wśród chłopców niż wśród dziewcząt. Wyjątkiem w tym przypadku są Grenlandia i Stany Zjednoczone (grupa 13-latków), w których odsetek regularnie sięgających po alkohol dziewcząt był wyższy niż odsetek chłopców (Nic Gabhainn, Francois, 2000).

Tyle w kwestii niepicia przez nastolatki w Wielkiej Brytanii
                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:57
                    mia_mia napisał(a):

> Tyle w kwestii niepicia przez nastolatki w Wielkiej Brytanii

Konsumpcja alkoholu to jedno, natomiast przestrzegania prawa przez sprzedawcow, wlascicieli i pracownikow lokali to co innego. Nieletni pija alkohol, zazywaja narkotyki i pala papierosy ale nie legalnie. W lokalu wlasciele maja obowiazek przestrzegac prawo, w Polsce widocznie prawo pozwala na spozywanie alloholu nieletnim w lokalach.
                    • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:03
                      I nijak to przestrzeganie prawa nie zmniejsza spożywania alkoholu przez nieletnich. A chyba o to w tym prawie chodzi. Coś nie pykło znaczy się...
      • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 10:01
        U nas domówki ew nie wyglądają ja w amerykańskich filmach.
        • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:04
          Czasami wyglądają. Pamiętam studencka letnią imprezę u kolegi w dużym domu pod miastem. Dom należał do jego babci, która była wtedy za granicą. Miało być 20 znajomych, potem doszli znajomi znajomych, a potem jeszcze zupełnie losowe osoby i zrobiło się hardkorowo. I tak dziwne, że nie było większych zniszczeń.
          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:05
            Nie w moich kręgach.
            • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:10
              Wiem, planszówki.
              • hanusinamama Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:14
                Miedzy hardcorową imprezą na 100 osób (z czego 80 obcych) a planszówkami...jest spore pole do popisu
              • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:38
                Nie. Brak imprez gdzie z zaproszonych 20 robi się 100.
    • gulcia77 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 10:01
      U mojego młodego pękło sporo, ale dziaderski stół też za kołnierz nie wylewał. 😉 W sumie nie wiem, co ci poradzić, bo u nas po prostu umowa była, że donoszą alkohol, jak braknie. Dopiero po rozliczeniu imprezy okazało się, ile ostatecznie wypiliśmy. Nie mieliśmy ani jednego przypadku przesadzenia.
      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:23
        My będziemy chyba dowozić. W granicach rozsądku. Ale ponieważ bedzie wolny dzień, muszę z grubsza zaplanować, skoro sami kupujemy. Na razie idę w opcję mniej niż więcej.
    • niemoralna Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:23
      Limitowany alkohol
      Dla wszystkich po lapmce szampana symbolicznej ( nawet niepełnoletnich jedna lampka jest ok )
      Dla pelnoletnich limit np 2 drinki a resztę juz za swoje musza dokupić jesli maja potrzebę wiecej
      • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:24
        Tyle, ze my ten alkohol sami kupujemy. Oprócz ewentualnie piwa.
        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:33
          elinborg napisała:

> Tyle, ze my ten alkohol sami kupujemy. Oprócz ewentualnie piwa.

A wlascieciel lokalu na to sie zgodzil. Wow.🤣
          • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:38
            tak, zgodził się. Takie są możliwości. Tu nie UK.
            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:39
              elinborg napisała:

> tak, zgodził się. Takie są możliwości. Tu nie UK.

To idiota.
              • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:44
                Nie.zarobi co nie?
                • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:56
                  gryzelda71 napisała:

> Nie.zarobi co nie?

A nie?🤣
                  • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:03
                    Gdyby był.stratny, nie byłoby imprez w lokalu. Ale.co ja tam wiem
              • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:47
                W takim razie w zasadzie wszyscy restauratorzy w Polsce to idioci. Gdyż na takich zasadach odbywa się znakomita większość imprez, jeśli wynajmuje się salę (urodziny, wesela czy różne "lecia")
              • elinborg Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:10
                Powiem mu, jak go spotkam.
          • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:38
            Wow, no!
            Dokładnie tak samo wygląda to na wielu weselach - alkohol dostarczany jest przez organizatora. I stoi sobie na stołach, właściciel lokalu go nikomu nie nalewa i nie kontroluje.
            • extereso Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:14
              Nie wiem, u nas czyli córki, na weselu był po prostu otwarty bar. Ale może to od lokalu zależy.
              • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:04
                A na innych weselach bywałaś?
                • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:55
                  Na zdecydowanej większości wesel alkohol stoi na stołach. Bar wymaga dodatkowego miejsca, obsługi, no ciężko wznosić grupowe toasty stojąc przy barze. Ponadto wiele osób, zwłaszcza starszych, przyzwyczajonych jest do konsumpcji przy stole, a nie lawirowania w tłumie z kieliszkami, aby je donieść do stołu. Bądź po prostu krępują się. To samo zresztą dotyczy jedzenia w formie bufetu.
                  • pyza-wedrowniczka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:04
                    Przede wszystkim często na salach weselnych wódkę/wino się kupuje samemu i płaci korkowe. I to wychodzi dużo taniej, niż jakby alkohol był zamawiany w barze.
                    • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:12
                      Spotkałam się z barem jako uzupełnieniem. Na stoły donoszono podstawowe trunki jak weselna wódka/wino, natomiast w barze można było sobie zamówić bardziej egzotyczne alkohole czy drinki. Przy czym bar też był "w cenie".
                • extereso Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:04
                  Nieczęsto. Po prostu różnie było na różnych.
                  • extereso Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:04
                    Ale najczęściej to nie wiem. Kelnerzy przynosili a czy z zasobów państwa młodych czy własnych piwnic to skąd miałam wiedzieć
      • kotejka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:24
        niemoralna napisała:

> Limitowany alkohol
        > Dla wszystkich po lapmce szampana symbolicznej ( nawet niepełnoletnich jedna l
        > ampka jest ok )
        > Dla pelnoletnich limit np 2 drinki a resztę juz za swoje musza dokupić jesli
        > maja potrzebę wiecej

Oo taka imprezę na pewno będą dluugo wspominać 😂
        • niemoralna Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:54
          To jeśli celem imprezy jest narabanie się jak na all inclusive ,bo bezpłatny alko ma być nielimitowany tak szczerze niech impreza przeniesienie sie nad jakies ognisko w krzakach
          Wtedy najlepiej bedac wspominać jak byli osrani i orzygani po uszy .
          Za zorganizowanie imprezy w knajpie odpowiada autorka ,za impreza pod chmurką juz kazdy sam za siebie .
          • virtualnie Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:04
            Nie spotkałam się z "narąbanymi" ludźmi w hotelach Ai. Dużo pijącymi, lekko na rauszu owszem, ale nigdy nie nawalonymi jak szpadle. Nie wiem gdzie jeździłaś, musiało to być średnie miejsce.
          • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 12:04
            Albo zejście śmiertelne po alko, albo herbatka nad planszowkami.
    • turbinkamalinka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:44
      A to piwo na miejscu będzie z beczki, czy rozlewane z butelek?
      Jak z beczki to wzięłabym 50 l, to wychodzi po trzy piwa na głowę, ale wiadomo że nie każdy będzie pił. Wzięłabym też w tej knajpie sok do piwa. Jeśli chodzi o wódkę, to po 250 ml na głowę. Może się i tak okazać, że tej wódki będzie sporo więcej.
      • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:56
        Nie wiem czy się w obliczeniach nie pomyliłam, ale ty proponujesz 3 piwa na głowę i do tego pół pollitrowej butelki wódki? Pijam alkohol, ale po takiej ilości chyba miałabym łeb jak banie. A może się nie znam i stara już jestem to i alkohol źle toleruję.
        • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 21:06
          Niezle, 🤣🤣🤣 1.5L piwa i szklanka wodki na glowe...proponuje jeszcze dorzucic ze dwie butelki wina
          • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 21:28
            No właśnie 😉 Gęba mi się ze zdziwienia otwiera szczególnie, że na forum co jakiś czas jest prowadzony dzihad antyalkoholowy a tutaj w przypadku nastolatków wiele osób nie widzi problemu.
            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 22:00
              No coz...jak napisalam, ematka pol butelki piwa raz w roku wypija a jej nastoletni bombel na jednej imprezie kilka litrow 🤣🤣🤣
              • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 22:42
                Może dlatego, że już w młodym wieku tyle wypila, że teraz na wątrobę trzeba uważać 🤣
      • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 04:42
        50 litrów piwa na imprezę dwudziestu kilku nastolatków.
        Wam peron odjechał z dworcem.
        • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 04:44
          I do tego ćwierć litra wódki...
    • rita03 Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 11:54
      U mojego osiemnastolatka ( na 18 osób) poszło 6 butelek wina i dwie butelki czegoś mocniejszego do drinków. No i jeszcze 3 butelki musującego ( Cavy) na toast. Pili też sporo drinków bezalkoholowych i to nie tylko osoby które nie były pełnoletnie, Do końca wszyscy trzymali fason smile.
      Ogólnie było tak, że młody nawet nie był pewien czy chce żeby był alkohol, ale ostatecznie się zdecydował i myślę że to wyszło całkiem OK.
    • gargamelja Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 13:16
      U syna, wodki ani piwa nie ruszyli wcale. Pili jaggermaister z red bullem, jakas whisky i cale mnóstwo piw smakowych. Az sie zdzwiwilam ile tego wytrabili. Na imprezie wiekszosc to plec meska byla. Ilosc i gatunek alko zaleza pewnie od towarzystwa.
    • jozefrobotnik Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 14:33
      Może jakieś wino? Musujące np?
    • krypteia Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 18:51
      Organizowanie przez matkę wódki na osiemnastkę syna to naprawdę niezły cringe.
      • ga-ti Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:48
        Dlaczego?
        Solenizant być może nie ma jeszcze dowodu, by samodzielnie alkohol kupić. Prawdopodobnie nie ma też prawa jazdy, by zakupiony alkohol ze sklepu dowieźć, a butelki ciężkie, w sklepie osiedlowym drogo. Ceny alkoholu w barze nie na kieszenie młodzieży.
        Więc opcja, że rodzic jedzie z solenizantem do sklepu, wybierają, kupuje, płaci i transportuje, jest korzystna dla wszystkich.
      • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 20:57
        Jestem takiego samego zdania.
      • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 21:04
        A organizowanie tortu i przekąsek również, czy to już można? 😉
        • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 21:32
          Nie widzisz różnicy pomiędzy tortem a wódką dla młodzieży?
          • maslova Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 10:39
            beaucouptrop napisała:

> Nie widzisz różnicy pomiędzy tortem a wódką dla młodzieży?

Dla dorosłych. Osiemnastolatki to DOROSŁE osoby.
            • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 10:50
              Dorosłe na papierze. Wyglada na to, że są wystarczajaco dorosłe żeby pić wódkę, ale z drugiej strony są nadal dziećmi, bo rodzice muszą im zorganizować alkohol i za niego zapłacić.
              • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 11:44
                beaucouptrop napisała:

> Dorosłe na papierze. Wyglada na to, że są wystarczajaco dorosłe żeby pić wódkę,
                > ale z drugiej strony są nadal dziećmi, bo rodzice muszą im zorganizować alkoho
                > l i za niego zapłacić.

Dokladnie.
              • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 11:48
                No dlatego pytam o tort. Za tort też powinny płacić jak są dorosłe?
                • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 12:00
                  Nie uważam, że alkohol to wymysł szatana, ba sama bo piję, ale mam wątpliwości czy akurat wódka jest odpowiednim alkoholem na imprezę dla młodzieży. Bo serio co jest przyjemnego w piciu wódki? Dla mnie osobiście to alkohol służący do szybkiego sciorania się. Szczególnie dla młodych ludzi, którzy pewnie jeszcze nie znają swoich granic 😉 Ani to dobre, ani przyjemne do picia. Można przecież zaproponować inne słabsze alkohole, piwo, wino, cydr, jeśli juz alkohol ma być.
                  • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 12:11
                    A nie wiem. Ja nie lubię wódki i nie piję. Ale zakładam że organizator imprezy wie, co piją jego goście. I jeśli decyduje się podać alkohol, to raczej taki preferowany przez gości.
                    • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 12:23
                      Aha, rodzice wiedzą, że znajomymi ich osiemnastoletniego dziecka lubią i piją wódkę. Dla mnie to cokolwiek dziwne. No i nawet jeśli tak jest to rodzic niekoniecznie musi od razu kupować tą wódkę. A co jak lubią też kawior do tej zimnej wódki?
                      Nawet jeśli to już pelnoletnie dziecko to rodzice nadal jeszcze mają wpływ na jego kształtowanie i uważam że kupowanie przez nich wódki na osiemnastkę nie jest dobrym pomysłem.
                      • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 12:26
                        Skąd ta złość w twojej wypowiedzi. Toż twojego bombelka nie będzie na tej pijackiej imprezie. Jak goście będą hcieli wypic to wypiją nawet jak na stole będzie tylko owocowa herbatka. Bosz co za dziwna rozkmina.
                        • gryzelda71 Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 12:27
                          Chcieli
                      • gr.ruuu Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 13:26
                        A co jest złego w lubieniu kawioru?
                        • beaucouptrop Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 14:05
                          》 A co jest złego w lubieniu kawioru?《
                          Nic. No może jedynie cena.
                      • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 13:43
                        Nie rodzice, tylko osiemnastolatek wie, co lubią koledzy/co się pija na tego typu imprezach. Bo zakładam że organizatorem imprezy dla kumpli jest jubilat. Rodzice jeśli chcą, to imprezę sponsorują i nie widzę w tym nic zdrożnego. Jeśli nie chcą, nie sponsorują, nic mi do tego. Mogą uczcić urodziny w dowolny sposób lub wcale.
                  • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 16:28
                    Napisalam w tym watku kilka dni temu, wlasnie slabe piwo, wino czy wlasnie cider jest o wiele lepszym wybore. Tez poje alkohol, nie mam fobii alkoholowej jam 99% ematek ale nie pamietam kiedy pilam wodke. Alkohol spirytusowy to jako skladnik cocktails, ktorych duzo sie nie wypije zreszta. Natomiast wodka jaki glowny skladnik imprezy dla mnie jest dosc dziwna bo to bardzo mocny alkohol ktorym upija sie szybko. Niektorzy proponuja takze whisky czego w ogole nie rozumiem, jak to whisky bedzie spozywane bo mamy ze dwie butelki bardzo dobrej.jakosciowo whisky i od czasu do czasu (raz na kilka miesiecy) wypijamy odrobine (mamy specjalne szklanki ).
                    • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 16:41
                      Młodzież raczej nie spożywa bardzo dobrej jakościowo whisky, tylko dość pospolitą, najczęściej w postaci drinków z colą.
                      • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 16:46
                        Czyli byle co byle mocne bylo, tak jak wodka.
                        • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 16:51
                          Rozumiem, że w Anglii młodzież pija wyłącznie bardzo dobrą whisky ze specjalnych szklaneczek 😊
                          Bogata ta młodzież, sądząc po stanie co niektórych, których miałam okazję widzieć pod wpływem alkoholu.
                          • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 16:57
                            little_fish napisała:

> Rozumiem, że w Anglii młodzież pija wyłącznie bardzo dobrą whisky ze specjalnyc
                            > h szklaneczek 😊

Mlodziez to pewnie pija glownie piwo, zreszta nie tylko mlodziez. Cider tez jest popularny. Natomiast mozesz produkowac dowolna ilosc postow zachwalajac zaopatrywanie przez rodzicow w wodke, whisky itd impres 18-latkow na ktorych bez kontroli beda mogli pic ten alkohol takze osoby nieletnie. 👏👏👏👏👏
                            Ps. Wodka to akurat typowy wybor alkoholu w okreslonych grupach spolecznych i okreslonych krajach.
                            • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 17:07
                              Zupełnie nie wiem, po co mam zachwalać. Ale powodu do krytyki też specjalnie nie widzę. Każdy urządza imprezy jak lubi i jak może sobie pozwolić. Niewiele mnie interesuje, co cudze osiemnastolatki piją na urodzinach kolegi.
                            • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 17:19
                              Wódka z sokiem grejpfrutowym i żubrówka z sokiem jabłkowym to drinki mojej młodości, były bardzo popularne w różnych grupach.
                          • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 17:12
                            O tym jak to angielska młodzież sączy whisky czy popija małe piwko, długo mogliby opowiadać krakowscy restauratorzy😉
                            • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 20:18
                              Mlodziez nieletnia? A krakowscy restauratorzy niech nie narzekaja bo im wiecej piwa sprzedadza tym wiekszy zysk. Co do polskiej mlodziezy to zdaje sie idealni nie sa. Obszczywaja mury i trwaniki, mordy dra a czesc 'patriotyczna' lepiej unikac.
                              • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 20:24
                                A jak nie jest nieletnia to już może się upijać wódką? To o co hałas z tymi osiemnastkami i oburzenie, że wódka dla młodzieży?
                              • mia_mia Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 20:51
                                Zapewniam, że angielska młodzież nie słynie w Krakowie i innych miastach z picia piwa i oglądania zabytków😉
                                • turbinkamalinka Re: Osiemnastka a alkohol 01.05.23, 12:33
                                  mia_mia napisał(a):

> Zapewniam, że angielska młodzież nie słynie w Krakowie i innych miastach z pici
                                  > a piwa i oglądania zabytków😉
                                  Przede wszystkim angielska młodzież i nie tylko młodzież nie słynie z żadnej kultury tongue_out
              • maslova Re: Osiemnastka a alkohol 29.04.23, 15:48
                No, i jeszcze w dodatku najczęściej rodzice muszą ich utrzymywać, a jednocześnie taki osiemnastolatek może iść sam na wybory i decydować o przyszłości nie tylko swojej, ale wręcz całego społeczeństwa. No takie cuda na tym świecie.
        • inny.kwiatek Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 04:46
          Żadnej różnicy pomiędzy tortem a wódka dla młodzieży nie widzisz? Przykre.
          • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 06:35
            Widzę. Natomiast nie robię tabu i dramatu z alkoholu. Jeśli rodzic zajmuje się organizacją całej imprezy, to nie mam problemu jeśli w ramach tych przygotowań kupi również alkohol.
    • pyza-wedrowniczka Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 21:24
      Tak naprawdę, to co i ile kupi gospodarz nie ma wpływu na to, ile wypiją goście. Młodzież jak będzie chciała to przyniesie swoje, wyskoczy do sklepu, zrobi sobie biforek czy after party... Możemy tylko założyć, że jak gospodarz kupi piwo, to nie pójdą na stację po wódkę, bo już będą pić piwo za darmoszkę.
      Naprawdę jakaś ematka wierzy, że jak nie kupi synowi wódki na osiemnastkę, to wszyscy jego koledzy będą trzeźwi? Moje czasy osiemnastek były 20 lat temu, ale pamiętam, że bez względu na charakter imprezy (dom, klub, remiza, działka) alkoholu nikomu nie brakowało.
      Można tylko mieć czyste sumienie, że jak kupili sami za swoje, to my nie mamy z tym nic wspólnego.
      • ga-ti Re: Osiemnastka a alkohol 27.04.23, 22:18
        Czyste sumienie albo raczej umyć ręce i udawać, że jest się ślepym i głuchym.
        To już zdecydowanie wolę podejść uczciwie.
    • tiffany_obolala Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 01:08
      Ja postawiłam na doświadczenie mojego dziecka, bo ona na paru osiemnastkach byla. Zaprosiła 40 osób do wynajętej sali, w której nie było baru i obsługi, nie licząc młodego ochroniarza, była za to lodówka. Kupiłam kilkanaście paczek chipsów i podobnych przekąsek, zamówiłam 30 dużych pizz, upiekłam piętrowy tort. Po alkohol pojechał mąż z dzieckiem. Do hurtowni. Nie wiem dokładnie, co kupili, wiem, że było tego duża walizka lotnicza (cała lodówka taka 170 cm wysoka, głównie piwo, kolorowe wódki i trochę czystej). Trochę zostało - młodzież zapomniala odsunąć jednej ścianki w walizce. Za alkohol i za potrącenia z kaucji za salę płaciło dziecko (zarabia, tak postanowiło zarobione pieniądze wydać).
      My - zgodnie z sugestia właściciela sali - zebraliśmy oświadczenia, że rodzice nieletnich są świadomi, że na imprezie będzie alkohol. Podjechaliśmy pod koniec imprezy, dopilnowalismy, żeby wszyscy wsiedli w ubery, mąż zabrał dziewczyny z naszego osiedla do auta, ja pojechałam z jednym z dorosłych gosci, który już przy nas w tańcu się potknął o obcas partnerki i (jak się okazało) złamał rękę, na sor, który o 5 rano był prawie pusty big_grin
      • ritual2019 Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 07:25
        Byl tak pijany ze sie na nogach nie trzymal i zlamal reke ale na potrzeby forum nazywa sie to 'potkniecie o obcas partnerki ' 🤣🤣🤣🤣
        • little_fish Re: Osiemnastka a alkohol 28.04.23, 07:29
          Rany, jakie ty masz kiepskie doświadczenie z młodzieżą...
          Serio, pozostaje współczuć 😐

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka