Dodaj do ulubionych

Rodzice matka czy to ok

• muireade Re: Rodzice matka czy to ok 02.05.23, 17:29
      Paskap - nie dawaj sobie wchodzić na głowę; masz swoją rodzinę i to nią przede wszystkim musisz się zająć.
      • paskap Re: Rodzice matka czy to ok 03.05.23, 00:35
        Dziękuję. Ja generalnie mam problem z odmawianiem (takie wychowanie?smile Ale widzę, że instynktownie czuje, że jej oczekiwania są nie w porządku. Ale taka już jest , myśląca o sobie. Jeżdżę do niej z obowiązku.
    • jammer1974 Re: Rodzice matka czy to ok 02.05.23, 19:14
      Nie ma prawa tego oczekiwac. Czysty egoizm matki
      • paskap Re: Rodzice matka czy to ok 03.05.23, 00:38
        A jednak oczekuje. Kiedyś była mowa, że ja się wporowasze do domu, tak na luźno... Bo mi się domek.marzyl. a wiecie że my nawet działkę kupiliśmy . Ale ja stara baba wiem że jak rodziców się dowiedzą to matka się zalamie i zestresuje jeszcze bardziej. I boje się przez to budować sad no głupia jestem..
        • paskap Re: Rodzice matka czy to ok 03.05.23, 00:39
          Już chyba drugą noc nie będę mogła spać, kosmos jakiś.
          • rosapulchra-0 Re: Rodzice matka czy to ok 03.05.23, 03:20
            Powtórzę za dziewczynami - idź na terapię.
    • kanna Re: Rodzice matka czy to ok 03.05.23, 08:51
      Kolejny watek, o tym, czego mają prawo oczekiwać inni...

Inni (tez rodzice) maja prawo oczekiwać wszystkiego, co im przyjdzie do głowy. Absolutnie wszystkiego. Ze pomalujesz im dom w niebieskie kwiatki. Ze rozwiedziesz się z mężem i zamieszkasz z nimi. Ze założysz w ich domu farmę alpak.. wszystkiego.

Ludzie mają róże fantazje, którymi się dzielą z innymi. Wolno im.

Co nie oznacza, że masz te wszystkie fantazje realizować. Ustalcie z siostra i mężem, co jest realne w waszej sytuacji i zaproponujecie to rodzicom.

A na fantazje rodziców, których nie możesz/ nie chcesz realizować, musisz się nauczyć mówić "nie".
      "Nie mamo, nie będę z wami mieszkać Poszukajmy innego rozwiązania".

Mama się obrazi i nafochuje.. ale i tak to robi, prawda? Jak powtórzysz "Nie" wystarczająca ilość razy, to jest szansa, ze usłyszy.
    • 11marlenka Re: Rodzice matka czy to ok 06.05.23, 15:39
      Więc jak i tak matce źle- to nie wtrącać się i nie akceptować jej pomysłów. Bo gdy córka się tam przeprowadzi, to wtedy będzie bardzo źle i matce i córce.
      Uleganie matce od lat niejako "wychowało w niej roszczeniowego bachora".
      Niech sobie matka organizuje dochodzącą opiekunkę, a córki przychodzą w odwiedziny. Tak będzie dla wszystkich lepiej, nawet jak matce wydaje się inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka