Dodaj do ulubionych

Wesele prezent

02.05.23, 14:31
Idę w najbliższą sobotę na wesele, młodzi zażyczyli sobie pieniądze i zamiast kwiatów organizowana jest zbiórka na konkretny cel. Czy uważacie, że oprócz tego powinniśmy dać jeszcze jakiś drobny upominek, coś na pamiątkę czy wystarczy, że spełniamy życzenie prezentowe.
Jeśli coś jeszcze to co?
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Wesele prezent 02.05.23, 14:38
      Dalabym karte z zyczeniami oczywiscie.
    • alicia033 Re: Wesele prezent 02.05.23, 14:38
      Posłuchaj życzenia młodychsmile
    • 35wcieniu Re: Wesele prezent 02.05.23, 14:42
      Kto czekał na sezon wątków ślubnych?
      (Spokojnie, może się rozkręci)
      • majenkirr Re: Wesele prezent 02.05.23, 14:57
        35wcieniu napisał(a):
        > Kto czekał na sezon wątków ślubnych?
        > (Spokojnie, może się rozkręci)

Jeszcze będziesz mnie miała dosyć! 🤣
      • iwles Re: Wesele prezent 02.05.23, 20:20

No weź, na śluby, tak.jak na komunie, w maju jest sezon?🤣
      • yannefer Re: Wesele prezent 02.05.23, 21:51
        Na razie prowadzą komunię 🤣
    • clio_yaga Re: Wesele prezent 02.05.23, 14:42
      Karta z życzeniami oczywiście tak, wiadomo.
      Życzenia też słucham, tak jak napisałam dostaną kasę + damy na zbiórkę odpowiednią kwotę.
      Chodzi mi o to, czy coś jeszcze by pasowało kupić, nie wiem jakieś wino dla nich, albo voucher? Nie wpływa to oczywiście na kwotę prezentu głównego.
      • 35wcieniu Re: Wesele prezent 02.05.23, 14:47
        Pasowałoby zastosować się do prośby.
      • kaki11 Re: Wesele prezent 02.05.23, 14:51
        Właśnie nie. Jak młodzi życzą sobie coś zamiast kwiatów to daje się właśnie to coś jako jedyną rzecz zamiast. Jeśli jest to kasa na fundację/remont kościoła/schronisko/co tam jeszcze to dajesz na to trochę pieniążków,jak zbierają maskotki do domu dziecka to kupujesz misia, jak proszą o wino to przynosisz wino a jak chcą kupon totolotka to taki kupon smile nie, że oni zamiast kwiatków kasę, a ty jeszcze do tego wino albo voucher.
      • angazetka Re: Wesele prezent 02.05.23, 15:22
        Nie ma powodu.
      • turbinkamalinka Re: Wesele prezent 02.05.23, 18:10
        clio_yaga napisała:

> Karta z życzeniami oczywiście tak, wiadomo.
        > Życzenia też słucham, tak jak napisałam dostaną kasę + damy na zbiórkę odpowied
        > nią kwotę.
        > Chodzi mi o to, czy coś jeszcze by pasowało kupić, nie wiem jakieś wino dla nic
        > h, albo voucher? Nie wpływa to oczywiście na kwotę prezentu głównego.
        >

Skoro młodzi chcą kasę, to daje się kasę. Widocznie te wszystkie kwiaty i wina będą tylko kłopotem.
        Czy jak mówisz mężowi, że ma kupić chleb i masło, czekujesz że kupi do tego paprykę?
      • hanusinamama Re: Wesele prezent 02.05.23, 18:12
        Napisali ze chcą kase? A zamiast kwiatków zbieraja na jakies tam szczytny cel?
    • majenkirr Re: Wesele prezent 02.05.23, 14:53
      Wystarczą pieniądze.
      • kubek0802 Re: Wesele prezent 02.05.23, 15:04
        Mam skojarzenie z osobami, które po uzgodnieniu wspólnego prezentu muszą bo się uduszą zaaplikować coś jeszcze od siebie, jakiś drobiazg. Bo są ponad.
        • clio_yaga Re: Wesele prezent 02.05.23, 16:40
          Nie do końca, bo tu akurat z nikim nic nie ustalałam, takie było życzenie Młodych a naszą dobrą wolą jest się dostosować. Zresztą nigdy nie spotkałam się z sytuacją jaką opisujesz, dla mnie jak się coś ustala, robi wspólnie to tak jest, a jak się nie chce to się dziękuje reszcie i robi po swojemu.

W każdym razie dzięki za odpowiedzi, dajmy wobec tego gołą kasę i kasę do puchy. Mniej zachodu dla mnie przynajmniej.
        • hanusinamama Re: Wesele prezent 02.05.23, 18:13
          I te cudaczne prezenty lądują potem:
          - w koszu
          - na strychu w pudle zapomniane
          - na OLX...
    • inny.kwiatek Re: Wesele prezent 02.05.23, 20:09
      Pieniędzy w prezencie nie daję, nie pojmuję opcji „zażyczyli sobie pieniądze” i nigdy się z taką nie spotkałam w realu.
      Nie chcą kwiatów to nie daję, na zbiórkę wpłacam jeśli cel popieram, jeśli nie to nie wołacam.
      Prezent daję.
      • angazetka Re: Wesele prezent 02.05.23, 21:55
        > Pieniędzy w prezencie nie daję, nie pojmuję opcji „zażyczyli sobie pieniądze” i nigdy się z taką nie spotkałam w realu

Nie byłaś na żadnym ślubie w ostatnim dwudziestoleciu?
        • inny.kwiatek Re: Wesele prezent 03.05.23, 02:28
          Byłam. Nikt nie zwracał się do mnie z komunikatem, że "życzy sobie pieniędzy".
          • angazetka Re: Wesele prezent 03.05.23, 11:38
            Normalni ludzie nie wygłaszają takiego komunikatu, tylko, zapytani przez gości, co chcą, mówią zgodnie z prawdą. Serio, od długiego czasu nikt nie chce żelazek ani pościeli.
          • zaczarowanyogrod Re: Wesele prezent 03.05.23, 16:24
            Nie mówią jest obrazek na zaproszeniu ze skreślonym prezentem i strzałka na kopertę.
    • la_felicja Re: Wesele prezent 02.05.23, 22:10
      Na pamiątkę? To oni bez "jakiegoś drobnego upominku" zapomną, że brali ślub?
      Na pamiątkę to sobie nowożeńcy zwykle zamawiają album u fotografa
      Ja dostałam od kilku gości "pamiątkowe" ślubne ramki na zdjęcia - kicz taki, że zęby bolały - ramki lustrzane z kokardkami, dzwoneczkami, serduszkami, obrączkami napisami typu "ten cudowny dzień" itp
      Żal mi tego było wyrzucać, bo wiedziałam, ze chcieli sprawić nam przyjemność, no ale co z tym zrobić, trzeba było z bólem serca po cichu wyrzucić.
      • engine8t Re: Wesele prezent 03.05.23, 02:36
        Ale dlaczego wyrzucalas "z bolem serca"? Bo co sie podobaly i szkoda bylo czy tez ze zamiast tego powinni byli dac kase bo w koncy o kase chodzilo?

Po co sie w sumie robi wesela ?
        Kiedys to bylo aby sie dzielic z bliskimi i nikt nie narzekal ze dostal 3 zelazka i 2 prodize i potem sam sobie jakos z tym radzil ...najwazniejsze ze bylo sie w gronie bliskich i wszysdcy mieli co jesc i pic a wesle bylo wydatkiem i to czesto dosc sporym.

A obecnie?
        • hanusinamama Re: Wesele prezent 03.05.23, 10:31
          Czytać ze zrozumieniem nie umiesz...ale chyba nic juz z tym nei zrobisz.
        • angazetka Re: Wesele prezent 03.05.23, 11:39
          Ale wiesz, że postawiłeś se chochoła i w niego walisz?
    • engine8t Re: Wesele prezent 03.05.23, 02:32
      Ja bym probowal znalezc wymowke.
      Co znaczy ze ktos sobie zazyczyl prezent i to nie jeden ?
      znaczy sie ze cie zapraszaja ale ja nie masz zamiaru przynosci zadnych prezentow to juz zaprszenie nie wazne?
      • angazetka Re: Wesele prezent 03.05.23, 11:39
        Jak nie masz zamiaru przynieść prezentu na imprezę, na której się daje prezenty, to coś nie halo z twoim wychowaniem. CBDU
    • ga-ti Re: Wesele prezent 03.05.23, 10:46
      Wystarczy. Chyba że łączy Cię z młodymi bliska więź i bardzo chcesz im dać coś szczególnego, pamiątkowego, mówiącego o waszej bliskości, wspólnych przeżyciach, historii... to oczywiście możesz dać prezent. Ale nie musisz.
      My ostatnio daliśmy kasę plus coś z listy prezentowej (było między innymi sporo pozycji z porcelany, wybraliśmy misę).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka