06.05.23, 14:52
Emama wie wszystko, więc błagam o ratunek. Przez parę tygodni jestem zmuszona pracować zdalnie (musiałam pojechać do innego miasta pomóc bliskiej starszej osobie). Problem w tym, że w tym domu nie ma internetu takiego wiecie... Wifi. Wybaczcie, w ogóle nie ogarniam spraw technicznych. Jedyne co wymyśliłam, to udostępnianie sobie Internetu z telefonu do służbowego laptopa. Ale to nie działa. Tzn. działa, ale prędkość (sprawdziłam) to ok. 5-10 Mb/s. Zrywa mi wideorozmowy, nie jestem w stanie pracować. Przełożony zirytowany, ja wściekła, rycząca, z migreną z nerwów. Czy jest jakiś sposób na Internet, abym mogła normalnie pracować, bez wiązania się długotrwałą umową? Kojarzę, że ktoś korzystał z takiego jakby pendive'a i tam "miał" Internet - błagam, jak to załatwić, gdzie iść, ile to kosztuje, czy jest opcja wzięcia takiego czegoś tylko na kilka tygodni?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Internet 06.05.23, 14:59
      1. kabel
      2. internet z pendrive to pewnie LTE, u dowolnego operatora komórkowego
      • kasiakasiakasia222 Re: Internet 06.05.23, 15:08
        kabel? Jaśniej, błagam!
      • kk345 Re: Internet 06.05.23, 15:22
        "pendrive" to rozwiązanie retro, lepiej zainwestować w przenośny routerek, da wifi do kilku urządzeń jednocześnie, jakby co.
      • mika_p Re: Internet 06.05.23, 15:33
        Jeżeli internet w domu jest, a nie ma tylko wifi, to można laptop podłączyć kablem. Zapewne. Nie wiem jakim i jak to sprawdzić, ja się tym nie zajmuję. Jak na zdalnej musialam, to kabel dostałam z pracy, a w domu tylko podłączyłam do modemu i komputera
        • kasiakasiakasia222 Re: Internet 06.05.23, 15:55
          Nie ma w domu Internetu, nie wiedziałam jak to ująć. Nie ma w ogóle sad
          • taniarada Re: Internet 06.05.23, 16:41

W nju mobile za internet mobilny LTE .
    • dido_dido Re: Internet 06.05.23, 15:00
      Jeżeli masz telefon na dwie karty sim to kup kartę z internetem, taką którą można doładować, dokupić pakiet
      • kasiakasiakasia222 Re: Internet 06.05.23, 15:04
        Mam jeden "zapasowy" smartfon, czyli mam gdzie włożyć nową kartę. Ale... Teraz udostępniam Internet z telefonu (Orange, jeśli to ma znaczenie) do laptopa, tzn. tak jakby zrobiłam router z telefonu. I z laptopa łączę się z tą "siecią". Ale prędkość wynosi ok. 5-10 Mb/s, nie jestem w stanie prowadzić wideorozmów, wszystko się wiesza. Czy chodzi o coś innego z tym dokupieniem pakietu? Nie ogarniam...
        • dido_dido Re: Internet 06.05.23, 15:08
          Może szybkość internetu zależy od Twojego abonamentu? Zadzwoń do swojego operatora i dopytaj
          Może kartę trzeba kupić od innego operatora bo na lepszy zasięg?
          Jest tam ktoś kogo możesz dopytać z jakiej oferty korzysta i jak śmiga mu internet?
          • kasiakasiakasia222 Re: Internet 06.05.23, 15:12
            Mam telefon na kartę. Dopytam w takim razie u źródła, w Orange. Dzięki.
            W pobliskich domkach mieszkają sami staruszkowie, nie znam dobrze nikogo, nie mam kogo zapytać.
      • berdebul Re: Internet 06.05.23, 15:31
        Uja jej da nowa karta, jeżeli zasięg jest słaby.
    • kk345 Re: Internet 06.05.23, 15:21
      Idź do punktu operatora z tym zapasowym telefonem i niech ci uruchomi w nim kartę sim na doładowania, bez umowy, tylko z dużym pakietem internetowym. Koszt miesięczny to powinno być 30-50 zł max.
      Jak zabierzesz lapka, to od razu mogą przetestować połączenia, generalnie w takich punktach z reguły są pomocni pracownicy.

Na stronie każdego operatora masz mapę zasięgu, obejrzyj sobie swój obecny adres i zobacz, czy mają pokrycie tej lokalizacji internetem LTE (bo 5G pewnie z starszym telefonie nie masz).
      Kup kartę tego, co ma najlepszy zasięg.
    • pyza-wedrowniczka Re: Internet 06.05.23, 15:31
      Play ma coś takiego, jak Internet elastyczny (coś jak na kartę, tylko nie trzeba doładowywać przed, a płaci się za zużycie w miesiacu tylko). Miałam kiedyś i działało dobrze, ale korzystałam przez router na kartę sim, a nie telefon.
    • berdebul Re: Internet 06.05.23, 15:32
      Jaki masz zasięg, jak słaby to „taki jakby pendrive” nie pomoże.
      Jaki masz pakiet netu, jak masz to ustawione.
      • kasiakasiakasia222 Re: Internet 06.05.23, 16:02
        Mam Orange Free na kartę, zalogowałam się na swoje konto w Orange, ale nie umiem znaleźć żadnych informacji o prędkości Internetu sad Jest tylko: Pozostało Ci:
        Internet:
        Pakiet Internet
        5,28 GB
        W tym 962,60 MB w UE
        Ważność pakietu
        3 dni (09.05.2023)

Dzisiaj od 7 do godziny 12 miałam ciągle prędkość ok. 3-6 mb/s , kompletnie nie mogłam pracować.
        Teraz jest lepiej, ok. 20 -30 mb/s. Czyli da się. Tylko dlaczego rano się nie dało? Od czego to zależy?
        • kanna Re: Internet 06.05.23, 16:14
          Od obciążenia sieci, czyli: ile osób stara się korzystać w danym momencie.
          • kasiakasiakasia222 Re: Internet 06.05.23, 16:27
            Ale w całym Orange, tak? Bo z tego konkretnego mojego smartfona_routera korzystam tylko ja. Ustawiłam hasło robiąc z telefonu "router" wifi.
            • kanna Re: Internet 06.05.23, 16:30
              Tak, w okolicy danego punktu udostepniającego Internet.
              • kasiakasiakasia222 Re: Internet 06.05.23, 16:40
                Eh sad A można jakoś sprawdzić to obciążenie? Nie rozumiem dlaczego o 7 rano nie dało sie pracować, a już o 13-14-15 bez problemu...
    • bistian Re: Internet 06.05.23, 16:22
      LTE powinno dać radę, ale może masz w zasięgu słaby albo bardzo obciążony punkt dostępowy?
      Wtedy niespecjalnie da się coś zrobić. Można jeszcze sprawdzić sygnał z innych nadajników i pod ten najlepszy kupić kartę, być może że z innej firmy.
      • kasiakasiakasia222 Re: Internet 06.05.23, 16:28
        A jak sprawdzić ten sygnał? Można jakoś "zdalnie"?
        • bistian Re: Internet 06.05.23, 16:46
          kasiakasiakasia222 napisała:

> A jak sprawdzić ten sygnał? Można jakoś "zdalnie"?

Ściągnij aplikację z rodzaju BTSearch albo popytaj sąsiadów, kto ma jaki sygnał.
    • kanna Re: Internet 06.05.23, 16:29
      Nie pocieszę, szybki Internet to stałe łącze (Neostrada np.)
      Czyli światłowody, które są dociągnięte do domu. .

U mnie na wsi (a jest to administracyjnie Warszawa ) światłowodu nie ma, czyli Internet chodzi jak krew z nosa, ma lepsze i gorsze momenty, wpływa na niego pogoda i milion innych rzeczy.
      j
      Nie, nie ma opcji na nic lepszego.
    • iwles Re: Internet 06.05.23, 16:41

A mozesz wideorozmowy prowadzić przez telefon?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka