Dodaj do ulubionych

Zakupowe święte Graale

07.05.23, 22:57
Wątek z gatunku problemów pierwszego świata, owszem mam i większe, ale nie do omawiania na forum 😜.
Macie takie rzeczy, że szukacie i szukacie i nic? Albo nie ma w ogóle (tzn pewnie są, ale ja nie mogę znaleźć i chętnie skorzystam z podpowiedzi) albo niby znajduję, ale to ciągle nie to. Przykłady z mojego podwórka:
Narzuta na duże łózko, nie sztuczna, nie sztywna, nie bardzo cienka, bez wzorków, beżowa/kawa z mlekiem. Najchętniej lniana. I albo znajduję za małe albo wybór kolorów żaden. Gdzie kupujecie narzuty? Największy wybór wydaje się mieć home & you, ale nic mi się tam nie podoba i wszystko sztuczne.
Lampy/kinkiety/plafony z wbudowanym ledem o ciepłej barwie. Ale ciepłej nie tylko z nazwy, tylko faktycznie coś koło 2700 k. No nie ma, wszędzie ciepły to jest 3000, czyli na moje standardy zimny.
Prześcieradło z gumką na grubszy materac (ok 25 cm). Nigdzie nie znajduję tego rozróżnienia i w efekcie prześcieradła dobre rozmiarem ledwo się dają założyć.
Longsleeve z porządnej bawełny w kolorze kremowym/bardzo jasnym beżowym, nie obcisły, nie prześwitujący, bez napisów, wzorów, faktur, może być męski. Nie ma, jak są to białe, czarne, zielone, a jak beżowe to za ciemne (muszę niestety kupić właśnie ten odcień).
A Wy macie coś, czego szukacie z marnym skutkiem?

Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:04
      >Gdzie kupujecie narzuty?

We Francji. oni maja te bawelniane z przeszyciami. moga byc gladkie, albo kolor
      • mayaalex Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:07
        Tak, we Francji jest tego multum. W tej chwili nie mam narzuty ale obie poprzednie kupowalam we Francji wlasnie. Moze jakis sklep wysyla do PL?
        • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:15
          Kurna, to mnie siostry nie pocieszacie. A możecie polecić jakiś konkretny sklep? Nawet jak nie wysyła do Pl to mnie urządza wysyłka do Niemiec także
          • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:19
            Napisałam niżej- La Redoute
            • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:21
              Dzięki! Właśnie doczytałam smile
              • princesswhitewolf Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:24
                No właśnie. La Redoute bedzie mialo dokladnie te
    • princesswhitewolf Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:04
      Takie.
      • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:16
        No takiego czegoś właśnie poszukuję!
        • gris_gris Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 08:50
          madame_edith napisała:

> No takiego czegoś właśnie poszukuję!

Zara Home. Bawelniane żakardowe, lniane (z falbanka lub bez).
      • ga-ti Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:28
        Piękna! I na niej mój czarny pies 😁 uwielbia leżeć na naszym łóżku, więc mam wysłużoną sztuczną narzutę, z której łatwo strzepuje się sierść, pierze się w pralce, nie gniecie i szybko schnie.
        Ech.
      • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:40
        O, boutis. Ladny.
      • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:00
        O, jaka ładna. I łóżko też piękne - Twoje?
        • princesswhitewolf Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 10:35
          Nie no lozko nie moje tylko z netu. Zaraz by wyskoczyła jakas co jej sie nie podoba tu i tam wiec nie wklejam.
          Narzute taka mam w kremowym a nie bialym .
          Serwety tez takie mam, biezniki. We Francji czyli pare km od Ciebie mase tego wszedzie.
          Jak ja Ci zazdroszcze ze masz blisko i do Niemiec i do Francji
          • samaasma Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 11:03
            Kremowa to tez ciężka sprawa trochę
      • samaasma Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 11:03
        Princess ale fajne łoże
        To antyk czy stylizowane ?
        Podziwiam biała narzute i chce męczenia się z nią
        U mnie zaraz byłaby szara , nie mam zdrowia
    • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:09
      bawelniany stanik, miekki bez fiszbin, dopuszczalne 5%elastanu, w miseczce G, bez 4 haftek z tylu, bez pancernych ramiaczek, bez przeszyc miseczki i nie za miliony monet tongue_out bo to ma byc domowe, do prania i suszenia w suszarce razem z shirtami
      • princesswhitewolf Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:17
        Tez takie lubie. Albo mesh z siatki bawelnianej na lato.

Jakas konkretna marka czy gdzies z tej twojej Koziej Wolki co ma zaopatrzenie lepsze niz nie jedno duże miasto?

• mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:20
          moze byc gdziekolwiek w swiecie byleby wysylka byla na caly swiat, marka nie wazna

Kozia Wolka i pobliska stolica regionu nie ma dobrego zaopatrzenia w tzw 'szmaty'
        • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:27
          takiego wlasnie szukam, od dawna, bezkutecznie
          • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:51
            Nosze brassierki Calidy, miseczki maja tylko lekko wyprofilowane, ale dobrze podtrzymuja oraz sa bardzo wygodne, i bez problemu znosza pranie z tiszertami oraz suszenie w suszarce. Rozmiar mozna dopasowac, mam miseczke F i nosze rozmiar S, bo M byl ciut zbyt luzny.
            www.amazon.fr/gp/product/B008FAJPG2/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&th=1
            https://m.media-amazon.com/images/I/61K+1xIn2hL._AC_SX679._SX._UX._SY._UY_.jpg
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:00
              takich wlasnie nie che, zle mi w nich, najblizsze idealu sa te do karmienia 😝 po malych przerobkach
              • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:07
                Rozumiem. A patrzylas na marke Naturana? Maja miekkie, niepancerne i z czystej bawelny www.amazon.fr/gp/product/B003KZK9CG/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&th=1&psc=1
                • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:08
                  A, od francuskiej rozmiarowki trzeba odjac 15 (95 G to europejskie 80G)
                • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:11
                  to jest wlasnie chyba dla matek karmiacych 😊 niektore modele traca troche fason po przerobce
                  kupilam wlasnie naturane w PL ale sie wykonczyla a ja glupia tylko 1 szt nabylam i juz tego modelu nie ma
                  • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:13
                    i z amazona nic nie kupuje, ale dzieki za trop, faktycznie o naturana jakos mi umknela w poszukiwaniach
                    • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:16
                      smile
                    • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:22
                      przegladnelam wlasnie polska strone ( najlatwiej z wysylka) ale, nie, te co moglyby byc nie maja miseczki G 😤
                      • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:25
                        to jest wlasnie ten poszukiwany stanikowy graal

sklep.naturana.pl/pl/p/Biustonosz-5220/180
                        • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:25
                          tylko nie ma rozmiaru 😥
                          • princesswhitewolf Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 10:40
                            Ja nosze G tez i kupuje XL z Monki

www.monki.com/en_gbp/search.html?q=Cotton+bra
    • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:12
      lampy poszukaj w eglo, kupowalismy kinkiety wlasnie ledowe z cieply swiatlem
      koszulki w thieme zobacz

a przescieradle z satyny bawelnianej albo z jerseju popatrz na allegro, widzialam takie z duzymi zakladkami jak szukalam jedwabnego
      • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:22
        A ktoś może widział prześcieradła lniane ale dla odmiany z bardzo małymi zakładkami, na materac nawierzchniowy o grubości 10 cm?
        • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:38
          kupowalam na allegro od sprzedawcy z litwy czy estonii, bardzo kontaktowa sprzedajaca, czeka sie okolo 2tyg stad wnioskuje, ze szyja na konkretne zamowienie, wiec moze i uszyja jakie chcesz, rano moge linka podeslac, a jakosc lnu jest dobra, nic sie nie dzieje w praniu, susze w suszarce
          • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:41
            Super - podeślij please
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:52
              poswiecilam sie ( i tak jeszcze nie spie 😊)

to jest ten sprzedawca, dwa komplety kupilam dla wspoldomownikow (ja wole jedwab) i dwa prezentowe, wszyscy zachwyceni
              allegro.pl/oferta/komplet-lnianej-poscieli-200x220-przescieradlo-12814512862
              • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:48
                Wielkie dzięki!! Która godzina tam u was?
                • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:56
                  2.55 i jakos spac mi sie chce, nawet romansidlo CourtsMahler nie pomaga 😝
        • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:42
          a moga byc bawelniane? tez jysk ma takie. Lniane posciele tez u nich widzialam, moze przescieradla tez sa, ale nie wiem. W kazdym razie takie zwykle na topery maja na pewno.
          • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:44
            No właśnie szukam koniecznie lnianych i bida z nędzą.
            • alpepe Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:35
              hm home
    • daniela34 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:12
      Lampa stojąca do mieszkania rodziców. Szukamy jej z 6 lat.
      Kostium kąpielowy dla mnie - bo nic mi się nie podoba.
      Oświetlenie na balkon
      Nowy parasol na balkon (ratujemy się starym ale już dlugo nie pociągnie).
      Długo była to kapa na łóżko, ale się macierz zawzięła i wydziergała
      Pasek taliowy brązowy skórzany. Czarny w zasadzie też.
      • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:15
        Parasol to może w Dajarze smile
        • daniela34 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:16
          A widzisz, zapomniałam o tej firmie. Zajrzę
      • arabelax Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:41
        Pasek moze w Balaganie?
        • daniela34 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:48
          Nie znałam, dzięki, popatrzę.
    • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:13
      Może w La Redoute? Wysyłają do Polski.
      www.laredoute.com/pplp/100/84100/142558/cat-84102.aspx#shoppingtool=treestructureguidednavigation&srt=noSorting
    • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:13
      narzut na lozko w kazdym rozmiarze u nas multum, ale przesylka do ciebie drogo by wyszla tongue_out
    • mayaalex Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:14
      Przescieradla mam z Ikei, pasuja na dosc gruby materac (i mozesz je obejrzec i zmierzyc w sklepie).
      Szukam zamszowych kozakow na plaskim obcasie, brazowych lub oliwkowych, miekkich.
      I czarnego lub granatowego prochowca, z bawelny (zeby nie byl polyskliwy), w dobrej dla mnie dlugosci i tęgosci (i jeszcze zeby nie byl za sztywny ale zeby tez nie gniotl sie za bardzo). Mialam taki lata temu, z zary, musialam w koncu go wyrzucic bo splowial i byl poprzecierany, nie znalazlam nastepcy…
      • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:16
        w h%m patrzylas? kupilam jakis czas temu bawelniania kurtke (parka to sie chyba nazywa) w pieknym granacie, z dobrej bawelny, moze i prochowce maja?
        • mayaalex Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:43
          zobacze, jutro mam chwilke i to w centrum, zajrze do nich. Dzieki!
      • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:18
        Ikea mym przyjacielem i pierwszą instancją, ale w Pl największe mają 160x200, a ja mam łóżko 180.
        • paola.brunetti Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:30
          Ja mam prześcieradło z Ikei na gruby materac 200x220, i pasuje.
        • andace Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 02:29
          Mam prześcieradła z Ikea model ULLVIDE, rozmiar 180x200, materac mam 180x210, grubość 23 cm i pasuje bez problemu, grubszy materac tez się zmieści.
          www.ikea.com/pl/pl/p/ullvide-przescieradlo-z-gumka-granatowy-70342726/#content

Mam też prześcieradła firmy Auping, mają rozmiar 180x200 i są przewidziane na materace 24 cm, wiem że łóżka i materace Auping są dostępne w MOMA Studio ale nie wiem czy maja pościel.
          www.auping.com/en/bed-linen/fitted-sheets/satin-300-fitted-sheet-mattress
          • magia Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:26
            ikea ma przescieradla 180*200, mam materac od nich w tym rozmiarze u przescieradla u nich kupuje
            • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 12:01
              No właśnie widzę, że coś mi nie poszło szukanie w ikei 🤦‍♀️ dzięki dzewiczyny!
        • mayaalex Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:42
          o, ja tez mam 180, ale belgijska ikea ma ten rozmiar. Ciekawe, ze jednak nie wszystko jest takie same we wszystkich ikeach, nawet w Europie.
      • jana111 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 23:21
        Massimo Dutti ma takie prochowce.
    • smoczy_plomien Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:17
      Prześcieradła na grube materace chyba mi kiedyś mignęły w Lidlu. Narzuty bardzo przyzwoite mam z Sinsay: www.sinsay.com/pl/pl/dom/salon/narzuty-i-kapy-na-lozko

Moje Graale to klasyczne ubrania, w klasycznych krojach, nie jakieś dziwolągi na jeden sezon. Aktualnie szukam piżamy, klasycznej dwuczęściowej, 100% bawełny, z górą wciąganą przez głowę. Rok temu kupiłam same spodnie w H&M i są idealne. Niestety były tylko w jednym kolorze, bo poszłabym za ciosem i kupiła od razu ze 3 pary. No i nie było bluzek do nich sad
      • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:20
        Fajne te narzuty, ale właśnie za małe sad
        W sensie na łóżko 180 to narzuta musi mieć te minimum 200 szerokości, a najlepiej jakby miała 220.
      • turzyca Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:20
        Piżamy polecam z Italian Fashion. I jeszcze mają kieszenie!
      • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:24
        pizam szukaj w bonprixie, swietna bawelna
        • hanusinamama Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:11
          Jeszcze tchibo ma dobre piżamy z dobrego materiału
      • black_magic_women Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:46
        A ja się na sinsay naciełam! Narzuta była biała w czarne hafty. Po jednym praniu wygląda jak bura ściera, a to była linia premium czy coś takiego. Najlepsze, że prałam ją (ręcznie) bo od samego leżenia zrobiła się brzydka, nawet nie brudna.
      • mae224 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 21:10
        Potwierdzam lidl - na 30 cm materaca.
      • jana111 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 23:30
        Piżamy Triumph (na Zalando).
        W ogóle Zalando miewa fajne piżamy, krótkie, długie rozmaite.
        Teraz siedzę już w koszuli nocnej z długim rękawem, długości rzadko spotykanej długości nie tuż za tyłek, więcej niż do połowy uda. Tez Triumph, też z Zalando.
    • daisy Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:21
      Narzuta - sprawdź sklep internetowy Nikamon.
      Kinkiety - pomyśl o bursztynowych abażurach (mam takie, dają bardzo ciepłe światło i wyglądają jak rozświetlone bursztyny).
      • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:30
        Tak, kinkiety można też kupić z wymiennym źródłem światła (wolę takie), więc tu jest do ogarnięcia. Ale już lampa nad lustro czy plafon to zazwyczaj mają tę żarówkę wbudowaną i to nie taką jak ja chcę 😁.
        Wszystkie podpowiedzi sprawdzę jednakowoż i dziękuję wszystkim oraz każdemu z osobna!
    • kropkaa Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:22
      Czarna sukienka. Klasyka gatunku. Wełna i prostota. Najbliższej opisu - coś w stylu sukienek pań z pogrzebu królowej Elżbiety II.
      Nie ma i już.
      • trampkoss1 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 19:57
        Popatrz na sukienki marki hobb's. Bywają czarne, wełniane, pięknie odszyte (to angielska firma🤪)
    • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:23
      przecieradlo, wybor rozmiaru przypadkowy

allegro.pl/oferta/przescieradlo-frotte-z-gumka-220x200-premium-grube-11773940728

narzuta rowniez
      allegro.pl/oferta/narzuta-200x220-fust-295-biala-z-koronka-9796632869
      • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:35
        No właśnie to są te artykuły co są „prawie”. Bo narzuta biała u mnie będzie czysta 5 minut, a frotte odpada. frotowe przescieradło mi kiedyś zapchało pralkę (było felerne to konkretne, wiem, ale się obraziłam na wszystkie) 😁
        • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:46
          frotowych tez nie lubie

to przypadkowe wyszukiwania, przy przescieradlach w PL czesto jest napisane ile zakladki maja

biala narzuta, bo tez przypadkowa, zawsze mozesz zapytac o inny kolor 😊

my i koty preferujemy jako narzuty, koce z merynosa/kaszmiru/wielblada, ale lozka sa typowe ( 135x210) wiec latwiej kupic
        • arthwen Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:26
          allegro.pl/oferta/narzuta-240x260-fust-109-ecru-z-koronka-10420177106?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:department:active&bi_c=MTQwZGM0OTktNDIxNy00MzMzLTg1NzMtYjllYzEyMTgxYjJiAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ab0133dc-6753-42f4-af7c-4d8897971fb0
        • arribeth Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 13:44
          W wyszukiwaniach allegro możesz zaznaczyć grubość materaca, ja tak kupowałam na swój wysokości 27 cm, jakieś z jerseyu i bawełnianej satyny, tutaj wyszukiwania na materac 25-30 cm, możesz zaznaczyć jeszcze poszukiwany kolor i materiał allegro.pl/kategoria/posciel-i-koce-przescieradla-15989?maksymalna-grubosc-materaca-od=25&maksymalna-grubosc-materaca-do=30
    • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:36
      Ja poszukuję zegara ściennego. Ma być nie za mały, ale nie za duży, pasować kolorystycznie do salonu i najważniejsze - mnie się podobać. No i kurdę nigdzie nie ma nic odpowiedniego.

Prześcieradła z gumką kupuję w jysku. Właśnie dlatego, że mają rozróżnienie nie tylko na wielkość ale również na grubość materaca. Materac na naszym łóżku małżeńskim ma 35 cm grubości i te standardowe prześcieradła na niego nie wchodzą. Wszystkie kupione w jysk pasują idealnie.
      • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:39
        O super! Popatrzę w jysku
      • kropkaa Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:44
        Zegary piękne widziałam w Fabryce Form. Bardzo mi się podobał z marmurową tarczą, na żywo skradał serce. Co prawda widzę, że już niedostępny, ale nawet kiedyś myślałam, że samemu do ogarnięcia, jeśli ktoś wytnie koło i wywierci otwór w śródku.
        • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:48
          No ładny, ale ja nie lubię takich gołych zegarów. Ja muszę dokładnie widzieć, która godzina, czyli zegar musi mieć cyferki. Poza tym akurat taki marmurowy by mi chyba nie bardzo pasował.
          • kropkaa Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:54
            Przejrzyj stronę, wybór ogromny, marki podane.
            Nie pamiętam już, gdzie chciałam zegar powiesić, bo potem koncepcja mi się zmieniła i przestałam potrzebować, ale faktycznie ciężko było znaleźć idealny model. Dla mnie ten był najbliższy ideału, stąd cały czas go pamiętam i wybór sklepu również.
            • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:57
              Dzięki za namiar, nie znałam tej strony. Poprzeglądam.
      • danaide2.0 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:07
        Zegary ścienne: Muji albo Alessi, klasyczny model Firenze.
        • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:14
          O, te w moim stylu. Dziękuję! Tylko pokazują mi się same białe albo czarne. Choć w sumie może taki czarny by pasował 🤔
          • danaide2.0 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:24
            Jest sklep online z designem czerwonamaszyna.pl, jeden z pierwszych w Polsce. Mają tam jeszcze szary i niebieski.
            • danaide2.0 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:27
              W ogóle możesz popatrzeć na Alessi, są jeszcze inne modele, pewnie macie to u siebie. Ten zawsze miałam z tyłu głowy, gdyby jednak był potrzebny mi kolejny zegar. Jeden upatrzony przegapiłam, wyszedł z produkcji. Kolekcja Mario Guixe.
    • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:41
      Prosty ale dosyć ciężki/stabilny wazon, dzban, wiaderko na duże gałęzie bzu (wysokość min. 40 cm)
      • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:46
        Kupiłam taki w ikei, ale już dawno temu. Prosty, szklany wazon z bardzo grubego szkła, z grubaśnym dnem, wysoki na 45 cm. Idealny do dużych, ciężkich kwiatów.
        • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:47
          Już ich chyba nie ma
          • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:49
            Możliwe, bo to co najmniej z 10 lat temu było.
          • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:52
            Najchetniej chciałabym coś takiego, ale wieksze allegro.pl/oferta/dekoracyjna-kanka-flowers-garden-mix-kolorow-13608413960?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_wyposazenie_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17966337515&gclid=Cj0KCQjwmN2iBhCrARIsAG_G2i4cSm7mrXEb5H-aK93RpQrojZ1a-T_j8wZiqchjDRe2yr5-IkOtC0gaAkAEEALw_wcB
            • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:56
              W takich klimatach, to u nas mają w przyzakładowym sklepie w lokalnej mleczarni. Takie duże właśnie.
          • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:53
            Teraz wysokie mają takie, ale to chyba nie jest takie ciężkie i grube szkło

www.ikea.com/ch/de/p/beraekna-vase-klarglas-40327949/
            • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:00
              delikatny, widziałamsmile
              • eliszka25 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:07
                Tak mi się wydawało. Ten mój ma ścianki grube chyba na centymetr i jest na tyle ciężki, że nie dam rady go przestawić jedną ręką. Idealny do dużych i ciężkich rzeczy.
        • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:51
          Ja mam bardzo podobny z Action, kupiony przed bożym narodzeniem, to może jeszcze będzie:p
      • danaide2.0 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:29
        29 cm może być?
        www.ikea.com/pl/pl/p/begaerlig-wazon-szklo-bezbarwne-30309781/
        • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:35
          dzięki, ale tylko 29 cm. Ale sam model bardzo fajny
      • jozefrobotnik Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 16:48
        Homla
      • panna_lila Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 21:07
        Zobacz w TK Maxx, tam kiedyś kupowałam takie solidne wazony

A co do bzu, to mam z nim problem, bo przyniesiony do domu szybko traci wigor 😕l
        • black_magic_women Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 00:00
          Dziwna sprawa, w jednym pokoju bez stoi jak świeżo przyniesiony, a w drugim od razu padł. Ale prawda, ta radość trwa króciutko, parafrazując Przyborę.
    • swinka-morska Re: Zakupowe święte Graale 07.05.23, 23:58
      madame_edith napisała:

> Prześcieradło z gumką na grubszy materac (ok 25 cm). Nigdzie nie znajduję tego
      > rozróżnienia i w efekcie prześcieradła dobre rozmiarem ledwo się dają założyć.

Kup na większy rozmiar łóżka. Może któreś z tych:
      www.luksusowysen.pl/przescieradla-200x200

> A Wy macie coś, czego szukacie z marnym skutkiem?

Tak. Dobrej jakości damska bluzka koszulowa. Klasyczny krój - na guziki, kołnierzyk, lekko taliowana, długi rękaw z rozcięciem i makietem na guzik. Dobry skład typu bawełna sama albo z odrobiną elastanu, len, tencel, ale bez poliestru. To co jest w sklepach ma albo bardzo wąskie rękawy, albo nie przewiduje miejsca na biust, albo sterczy wszędzie...
      Udało mi się raz kupić taką koszulę, miałam ją dosłownie jeden raz na sobie i zostawiłam na wyjeździe służbowym w hotelu sad Już się nie odnalazła, a w sklepie jest niedostępna sad
      • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:01
        krawcowa ?
        • swinka-morska Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:32
          Nie znam żadnej sensownej sad
      • turzyca Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:24
        Urkye, m&s i jedwab z Wólczanki.
        • swinka-morska Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:33
          Obejrzałam sobie Urkye i chyba zamówię smile tylko muszę się pomierzyć wg ich wskazówek, dzięki!
    • bruy-ere Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:17
      Do szukających lamp i innych rzeczy do domu - sprawdźcie sklep online Sklum - wysyłka z Hiszpanii, ale dużo pięknych i oryginalnych rzeczy, częste obniżki.
    • koko8 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:18
      madame_edith napisała:

> Longsleeve z porządnej bawełny w kolorze kremowym/bardzo jasnym beżowym, nie ob
      > cisły, nie prześwitujący, bez napisów, wzorów, faktur, może być męski.

Esprit ma takie, dobra, mięsista bawełna.
      • shmu Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:56
        Esprit jest bardzo nierówny jeśli chodzi o jakość. Bardzo polecam ich biobawelne, ale taka gładka. Inna marka, która ma dobrą bawełnę, to Opus. Kupiłam beżowa koszulkę od nich. Polecam też bieliźniane marki, często mają coś właśnie w kolorze cielistym.
        • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 12:02
          Dzięki, muszę obczaić oba sklepy
        • snakelilith Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 12:19
          shmu napisała:

> Esprit jest bardzo nierówny jeśli chodzi o jakość. Bardzo polecam ich biobaweln
          > e, ale taka gładka.

Nie potwierdzam. Ostatnio te z prążkowanej bawełny był grubsze i lepsze, tak że zamówiłam nawet dwa dodatkowe, bo świetnie się noszą. Całkiem gładki model był cieńszy i mam wrażenie, że gorzej zachowuje się w praniu. Oba produkty z bio-bawełny.
    • turzyca Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:19
      Lampa/lampy do pokoju dziennego, salonu czy jak zwał.
      Obecna lampa jest typowym niemieckim rozwiązaniem, stojąca, z jednym punktem światła skierowanym na sufit, o regulowanej jasności, i z boczną lampą na giętkim ramieniu, taką lampką do czytania. Jest idealnym uzupełnieniem górnego, bardzo rzęsistego oświetlenia, ale zaczyna się psuć. Nie chcę kupować kolejnej stojącej, bo przeszkadza odkurzaczowi samobieżnemu (czemu mi słownik podkreśla odkurzacz?), a ja jestem gotowa przemeblować całe mieszkanie pod niego. Miłość nie bierze jeńców.

Tylko nie wiem, czym ją zastąpić, bo:
      1) musi być z wtyczką (lub ładowane), bo nie mam wyjścia na kinkiet,
      2) może być oddzielnie lampka do czytania i oddzielnie lampka do dawania bocznego światła,
      3) kinkiet musi mieć możliwość ściemniania, lampka do czytania nie musi być giętka, mogę ją powiesić odpowiednio,
      4) mają być czarne, złote lub białe (lub kombinacja) i kwadratowe. Lub przynajmniej prostokątne.

To polecane przez Mysiulka Eglo ma parę fajnych modeli, ale do podłączenia w ścianie.
      Mogę rozważyć DIY w oparciu o ikeowskie kwadratowe ramki na obrazy, ale jakoś wątpię w efekt.
    • danaide2.0 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:20
      Narzuta lniana nie jest chyba zbyt gruba? Jeśli cienka wchodzi w grę to istnieją narzuty z marokańskiej sabry (naturalny, roślinny jedwab). Wiem, że można było dostać w całej gamie kolorystycznej, zazwyczaj w pasy kolorowe lub jednokolorowe, ale w różnych odcieniach.
    • paola.brunetti Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:28
      Czarny t-shirt z bawełny, taliowany, z okrągłym głęboko wyciętym dekoltem. Kiedyś takie t-shirty za śmieszne pieniądze były w Camaieu, kupowałam po kilka w sezonie. Odkąd Camaieu wyszło z Polski, nie mogę nigdzie takich dostać. Są albo za szerokie albo za wąskie, dekolt też nie taki, albo kosztują jakieś straszne pieniądze, a ja noszę je non stop i co chwila piorę, więc szkoda mi inwestować nie wiadomo ile.
      • lalkaika Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:36
        Dokładnie. Plus puder, zwykły codzienny . Maybelline miał i zmienił na gorszy.
        15 lat używałam,nie żartuje.

• 35wcieniu Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:42
        Nie wiem jak duży ten dekolt potrzebujesz, ale...
        Action big_grin Nie żartuje. Jakieś 15 zł.
        https://www.action.com/_next/image/?url=https%3A%2F%2Faction.com%2Fhostedassets%2FCMSArticleImages%2F16%2F74%2F2551722_8718591579189-111_01.png&w=1200&q=75
        • paola.brunetti Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:06
          A to jest 100% bawełna? Bo jak widzę 'stretch', to zakładam, że ma jakiś dodatek.
          • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:14
            95% bawełny, 5% elastanu.
            Ja tych z Action nie lubię, bardzo się rozwlekają i są takie " domowe" bardziej,mało wyjściowe:p
            • 35wcieniu Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:46
              No to jest opcja że mają różne bo ja je ich właśnie dlatego nieszczególnie darzę sympatią że są nie do zdarcia i raczej grube, a wolę rozciągnięte i cienkie. Do pracy noszę. big_grin
              • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:50
                A to może.
      • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:49
        kupilam takie na Zalando, Anna Field, ale trojpak roznych kolorow. Moze pojedyncze tez sa.
        • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:55
          Tak,miałam pisać. Anna Field ma t-shirty idealnie pasujące do opisu. Ja kupowałam w dwupaku, czarna i białą ale były też inne mixy kolorów.
          • paola.brunetti Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:05
            Anna Field ma niestety domieszkę poliestru, mam kilka różnych modeli i są nawet Ok, ale nadal to nie to.
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:12
              jak chcesz glaboki dekolt to bonprix, miewali calkiem dobra bawelne bez domieszek
              • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:15
                Ja z tshirtami z Bonprix mam złe doświadczenia. W większości robią się takie dziwne mikro-dziurki.
                • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:17
                  te co mam trzymaja sie dobrze, mamuska tez nie narzekala ale to pewnie jak trafisz
                  ich pizamy tez lubie
                  • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:23
                    Ja lubię ich stroje kąpielowe bo mają duży wybór gaci z wysokim stanem.
              • kasia_piet Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 19:33
                takie z bonprixa są bdb
                Tekst linku
            • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 12:04
              Wieszałam pranie i akurat mi wpadła w ręce ta koszulka- 95% bawełny, 5 elastanu, czyli skład jak tych z action a jakość lepsza ( tzn. od tych z action które mam ja, bo zdaje się, że 35wcieniu ma jakieś inne)
            • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 08:30
              > Anna Field ma niestety domieszkę poliestru, mam kilka różnych modeli i są nawet Ok, ale nadal to nie to.

te co ja mam to maja 100% bawelny albo 95% bawelny i 5% elastanu.
      • andace Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 17:41
        Gładkie T-shirty mąż kupuje w Carry (ma obsesje białych gładkich koszulek i jakością jak na razie Carry wygrywa nawet z Calida). Kupiłam u nich ostatnio 2 damskie czarne tiszerty, bawełniane, gładkie i noszą się bardzo dobrze.
        carry.pl/odziez-damska/koszulki-damskie/gladka-koszulka-czarny-CA-25-052
        • paola.brunetti Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 18:30
          Nawet ładne, ale niestety spuszczany rękawek, dyskwalifikacja sad
      • celandine Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 14:12
        takie kupuję w Massimo Dutti, jakość bardzo dobra
    • black_magic_women Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:34
      Narzuty szukaj w Zarze Home, albo HM Home. Tylko musisz "czekać" na swój kolor. Ja mam te i jestem zachwycona. A nawet nie myślałam o takim kolorze.
      • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:59
        Mam mnóstwo rzeczy z H&M home, te narzuty jak najbardziej na radarze były, ale są za małe
        • black_magic_women Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 23:55
          Szkoda, bo naprawdę fajnie się użytkują.
    • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 00:35
      Prześcieradła są w jysku, mają 30cm i 40 cm i jeszcze jakieś inne. Kapy też jakieś są.
    • al_sahra Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 01:10
      Czy ja jestem tu jedyną osobą, które nie widzi zastosowania dla narzuty na łóżko?

Nawet posiadam jedną (z Ikei), która mniej więcej spełnia warunki podane w wyjściowym poście, ale leży w szafie, odkąd zorientowałam się, że jej nie potrzebuję.

A w temacie: jest bardzo mało rzeczy, których bym potrzebowała i nie mogę kupić. Jedyne, co mi teraz przychodzi do głowy, to prosty biały t-shirt. Kiedyś kupowałam T by Alexander Wang, ale wycofali jedyny dobry fason. Czarne t-shirty mam z kilku marek, ale ich białe odpowiedniki są felerne (prześwitują, albo odcień nie ten, albo jeszcze coś).
      • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 01:14
        najzwyklejsze z fruit of the loom, ale wersja 'gruba bawelna' sa klasyczne tshiszerty i wersja damska, biel jest naprawde biala
        • al_sahra Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:57
          mysiulek08 napisała:

> najzwyklejsze z fruit of the loom, ale wersja 'gruba bawelna' sa klasyczne tshi
          > szerty i wersja damska, biel jest naprawde biala

Fakt, ich biel jest ładna. Podkradałam nawet kiedyś mężowi, ale teraz potrzebuję czegoś bardziej “refined”.
      • jkl13 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 06:13
        Nie jesteś jedyna. Ja też nie widzę zastosowania dla narzuty na łóżko, zwłaszcza takiej dużej.
      • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 07:44
        ja tez nie widze sensu uzywania narzuty. Nie w moim codziennym lozku. Sens widze np. w jakims pokoju goscinnym, domku wakacyjnym, zeby sie posciel nie kurzyla.
        • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:01
          To zostawiacie na dzień po prostu pościel na wierzchu? No jakoś mi się to nie widzi, ale zapewne wygodna sprawa 🙂
          • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:03
            po to mam sypialnie i lozko zeby posciel na lozku sobie lezala ale za narzuty robia koce z merynosa/kaszmiru/ wielblada, my lubimy, koty lubia 🤣
          • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:05
            A gdzie mam tę pościel chować? Nie mam łóżka ze skrzynią na pościel.
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:12
              nie lubie chowac poscieli do zadnych/skrzyn, jakas taka 'skisla' 😋 mi sie wydaje i codziennie scielic od 'podstaw'? a w zyciu!
              uzywamy podkladow z merynosa pod przescieradlo (polecam super sprawa), przewcieradel z gumka i tak codziennie to zdjemowac i zakladac?

raz w tygodniu wystarczy 😝
              • madame_edith Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 12:03
                No właśnie ja też mam po to sypialnię i pościel zostaje na łóżku jak najbardziej. Aktualnie przykryta moim ukochanym kocem, który pragnę zastąpić narzutą 😁
          • jkl13 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 12:04
            Tak, zostawiam na wierzchu. Mamy osobna sypialnie, pościel leży po prostu na łóżku, drzwi zamknięte, nikt poza nami z tego pokoju nie korzysta. Po co miałabym przykrywać pościel narzutą, niech sobie oddycha smile
            • magia Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 16:32
              sypialnie dzielu z 4 kotami, w ciagu dnia czesto spia na lozku, my wieczorami zanim pójdziemy do lozka na łóżku w calodozennych ubranoach cos ogladamy. Nie chciałabym lezec w noeswiezych juz ubraniach na czystej poscieli
              • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 08:33
                ok, to wyjasnia sens uzywania kapy w twoim przypadku. U mnie nie ma kotow i nie klade sie na lozku w ubraniach nozonych na zewnatrz.
          • mayaalex Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:51
            Ja mam sypialnie, w ktorej zawsze jest zimno, nawet jak jest fala upalow i dlatego mam na lozku dwie pojedyncze koldry, przykryte jedna duza (220x240 chyba). i ta duza robi za narzute a lozko wyglada tak bardziej puchato.
          • al_sahra Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 20:02
            madame_edith napisała:

> To zostawiacie na dzień po prostu pościel na wierzchu?

Ja zostawiam. Oczywiście ścielę łóżko, tzn. jeśli trzeba naciągam prześcieradło, wygładzam poduszki i rozpościeram równo kołdrę, ale już nic na to nie kładę. Ale fakt, nie mam psów, kotów, małych dzieci i nie siadam na łóżku w dziennym ubraniu. W ogóle w ciągu dnia nie korzystam z sypialni.
          • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 08:35
            > To zostawiacie na dzień po prostu pościel na wierzchu?

tak, niech sie wietrzy. Nie widze niczego zlego w poscieli lezacej na lozku w sypialni.
      • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:17
        Ja mam p. rdolca łóżkowego wink I do każdej pościeli inne ozdobne poduszki. Kilka narzut, dodatkowe koce. Samo ścielenie łóżka codziennie dochodzi do 10 minut. Mąż nawet nie próbuje rano wstając składać swojej kołdry. Wie, że nie osiągnie ideału choćby pękł tongue_out Ostatnio rozważałam nawet dokupienie innego obrazu nad łóżko bo ten co jest nie do końca pasował stylem do danej pościeli big_grin Oczywiście po zmianie bielizny bym i obraz przewiesiła.
        • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:21
          rozne sa zboczenia 🤣

wstaje, strzepuje koldre, poduszke, jasiek, przykrywam kocem i juz, wieczorem sciagam koc, strzepuje posciel i juz
          • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:34
            😉 chora bym chyba była przez cały dzień gdybym tego nie zrobiła. Tak na szybko stylizacja z kotem 😜 zawiera ozdobne poduszki z kotwica , narzutę i koc w stylu marynistycznym 😃
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:38
              a futrzatemu i tak wsio ryba na jakiej stylowie lezy 🤣

Kicia.Yoda preferuje wielbladzia welne, Miszczu 😥 uwielbial sztywniejsze merynosy
              • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:41
                a teraz szara malpa zajela polowe mojej jedwabnej poduszki i grucha niczym golab 😽
            • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:40
              Tu inne z Panna Cota 😄
              • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:43
                O rany, jaka odjechana poduszka motyl! Przyznam, że to faktycznie wyższy poziom stylizacji pościelowych. Pokaż więcej!
                • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:45
                  Taje, gdzies tam linka do lnu podeslalam
                • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:45
                  Kurcze ale ja zwykle robię te zdjęcia jak ładnie na nich kot leży wink
              • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:43
                oprocz koty, fajna poducha
                • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:46
                  Dzięki smile Kupiłam ją dwa lata temu w NL, w Arnhem u córki. Więc nie pamiętam nazwy sklepu.
              • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 18:08
                Poduszka zajebista ale mnie nachodzi pytanie ile takich komplecikow posiadasz i gdzie trzymasz aktualnie nieużywane poduszki?:p
                Ja mam tylko narzutę, od kilku tygodni :p
                • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 21:05
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Poduszka zajebista ale mnie nachodzi pytanie ile takich komplecikow posiadasz i
                  > gdzie trzymasz aktualnie nieużywane poduszki?:p
                  > Ja mam tylko narzutę, od kilku tygodni :p

Już liczę... Różnych kompletów mam 8 wzorów. Ale, że używamy dwóch kołder więc razem 16 wink Do tego cztery narzuty, dwa kocyki ozdobne, dziesięć ozdobnych poduszek. To tylko na nasze łóżko, synowie mają swoje komplety już bez dodatków, bo by mnie wyśmiali. Wszystkie pościele są prane w pralce ale suszone na sznurku, nie elektrycznie. Bo w automatycznej się ścierają i robią zbyt miękkie, takie szmatkowate. Po czym idą do magla wink Pisałam wyżej, że mam szmergla tongue_out
                  A trzymam wszystko w szafie wnękowej u syna. To jest minimalista i zajmuje tylko połowę. Druga wypchana jest wszystkim co akurat nieużywane wink
                  • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 08:38
                    ladnie to wyglada, jak na zdjeciach z katalogow albo drogich hoteli. Ale mnie zastanawia nadmiar poduszek. Co sie z nimi dzieje wieczorem? Bo w hotelu zwyczajnie walaja sie po podlodze, do spania potrzebujemy po jednej.
                    • heca7 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 20:47
                      mikams75 napisała:

> i. Ale mnie z
                      > astanawia nadmiar poduszek. Co sie z nimi dzieje wieczorem?

Poduszki nadprogramowe odkładane są razem z narzutą na komodę obok wink
      • szarmszejk123 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 08:58
        Ja stałam się posiadaczką narzuty na łóżko odkąd córka ogląda na moim łóżku bajki, wraz z kotem i krakersami. Tym sposobem koci kłak i okruchy zostają na narzucie a nie w łóżku :p
      • atoness Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 09:53
        Śpię w tak zwanym salonie. Narzuta musi być, żeby moje bizantyjskie łoże wyglądało na bizantyjskie łoże. Narzuta, poduszki i kot. Kiedyś służyło też za wybieg dla młodocianych gości mojego dziecka.
      • konsta-is-me Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 18:04
        Prawdopodobnie nie masz psa, który całymi dniami wyleguje sie na łóżku i lubi robić sobie "gniazdka" z pościeli, co ?
        • al_sahra Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 20:03
          konsta-is-me napisała:

> Prawdopodobnie nie masz psa, który całymi dniami wyleguje sie na łóżku i lubi r
          > obić sobie "gniazdka" z pościeli, co ?

Ani jednego smile.
          • konsta-is-me Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 12:31
            Wiedziałam 😁
      • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:10
        W domu z kotami narzuta to podstawa, latwiej zmienic i wyprac sama narzute niz cala posciel.
        Najbardziej kotoodporne sa Indiry z Ikei, ale stary model (tkany w same poprzeczne pasy), skupuje obecnie skrupulatnie na vinted (nowy model, tkany w krate, latwo sie zaciaga kocimi pazurami).
        • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:30
          narzuta jako pojecie szerokie smile
          juz pisalam, my i koty lubimy merynosy i inne welny, narzuty takie typowe, troche sztywne im kompletnie nie pasuja, nam tez zreszta
          kazde lozko/kazda kanapa ma zestaw kocy, jeden lezacy na poscieli jako narzuta, drugi do ewentualnego przykrycia i jeszcze z reguly jakis maly merynos sie wala
          • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:31
            Krolowa mierzaca cisnienie, na merynosach tongue_out
          • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:33
            A wiesz, że oni mają poduszki dla kotów?smile

Ja się zastanawiałam nad szlafroko-śpiworo-kocem, ale w koncu zwyciężył zwykły koc
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:38
              wiem, ale ferajna woli koce, latwiej pod nie wzlezc, zawinac sie, 'zabic'

legowiska im szyje jak sie koce zuzyja
              • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:40
                koc welniany zwykly, merynos, zuzyty juz kaszmir i Kicia.Yoda tongue_out
                • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 20:02
                  O ..ktoś mi zrobił zdjęcie jak zimą przez tydzień miałam zepsuty kluczowy kaloryfer!
          • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:44
            mysiulek08 napisała:

> narzuta jako pojecie szerokie smile
            > juz pisalam, my i koty lubimy merynosy i inne welny, narzuty takie typowe, troc
            > he sztywne im kompletnie nie pasuja, nam tez zreszta
            > kazde lozko/kazda kanapa ma zestaw kocy, jeden lezacy na poscieli jako narzuta,
            > drugi do ewentualnego przykrycia i jeszcze z reguly jakis maly merynos sie wal
            > a
            >

Tak, koce na wierzchu tez sie wliczaja do narzut smile
            Mojemu klade jeszcze na wierzchu na Indirze maly welniany koc i on sie pod niego wczolguje i tworzy podkocowa bule big_grin
            pol dnia potrafi tak przespac.
        • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 08:42
          > W domu z kotami narzuta to podstawa, latwiej zmienic i wyprac sama narzute niz cala posciel.

rozumiem, ze przy zwierzakach narzuta faktycznie ma sens ale czy ja latwiej wyprac niz posciel? Moze zalezy jaka narzute. Posciel i tak sie pierze regularnie, jakbym miala kape, to bym jej pewnie tak czesto nie prala. No chyba, ze wlasciciele zwierzakow te kapy faktycznie i tak musza prac bardzo czesto.
          • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 12:41
            Indire z Ikei (nie taka pikowana watowana jak tu w watku) zdecydowanie latwiej wyprac.
            Ale chodzi glownie nie o zwykle brudzenie i klaki, tylko o wypadki. Jak kot pusci pawia, wtrze oczy lub pysk, albo odcisnie tylkiem sloneczko na narzucie, to jest to zdecydowanie latwiejsze do ogarniecia z sama narzuta.
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 14:27
              mam gdzies w szafach narzuty z grubo tkanej bawelny, nie sprawdzily sie nam jako narzuty, jakies takie malo 'lozkowe' i 'nie przytulne'
              zdecydowanie jestesmy z kotami team koce, im wiecej welny na lozkach tym lepiej 😊
        • kotejka Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 11:15
          najfajniejsze koce narzuty kupuje w lumpie
          moze to jest jakis trop wink
      • smoczy_plomien Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 23:47
        W mieszkaniu również nie używam, ale niedługo kupię dzieciom, bo zapraszają kolegów/koleżanki i wysiadują na pościeli.

Używam w domu na wsi - jak wyjeżdżamy, wszystkie łóżka zakrywamy, żeby się nie kurzyły.
    • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 06:48
      Narzuty kupuję w IKEI. Od zawsze Indira. W upalne lata staje się kołdrą.

Mam nadzieję, że kiedyś się pojawi w wersji "morsko-marynarskiej" tzn granatowo-czerwone pasy na białym lub fajne wariacje na ten temat.
      • bruy-ere Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 06:57
        chococaffe napisała:

> Narzuty kupuję w IKEI. Od zawsze Indira. W upalne lata staje się kołdrą.
        >

Dokładnie tak! Dlatego musi być bawełniana. Indira świetnie się nadaje. Ja z kolei czekam na brudny róż.
        • wena-suela Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 16:05
          Mam Indirę właśnie. I do tego brudny różsmile)) Tylko dlatego że śpię w towarzystwie psa i kota i choć trochę chcę się odgrodzić od kłaków i piachu. Bez zwierząt narzuta byłaby mi doskonale zbędna. Jestem bowiem posiadaczką jedwabnej kołdry rodem z Chin, która świetnie sprawdza się w ciepłym półroczu. W zimnym śpię w merynosie, bezpośrednio, bez prześcieradeł czy poszew.
          • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 18:01
            Ogólnie Indirowosmile Mam kremową, przygaszony róż, niebieski, granatowy, zielony jasny, zielony ciemnysmile

A a propos zimowego merynosa - za rekomendacją chyba mysiulka kupiłam koce merynosowe i kocham z 2 powodów: naprawdę świetnie grzeją oraz .... są brzydkie.. tak, dzięki ich brzydocie nie boję się ich wrzucac do pralki - brzydsze już nie będą big_grin Z ładnymi kocami się cackam.
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:05
              bo one sa brzydkie, dizajn jak za glebokiej komuny tongue_out jednokolorowe tez takie przasne
              🤣 ale my lubimy, koty lubia, pralka dobrze pierze, nawet suszarke zaliczaja

ladne to sa kremowe kaszmiry i brazowe wielblady smile i z tymi sie cackam, tzn piore w pralce ale susze bez suszarki
              • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:10
                Ale ta brzydota to zaleta! A jakie cieplutkie, zwłaszcza jak sa pierwszą warstwą na piżamę.

W zeszłym roku dokupiłam dwa, dla potomstwa. Nie dałam im, bo nie chciało mi się tłumaczyć "jeszcze zrozumiecie!!'. Kocyki czekają aż uznam, że sa gotowi big_grin
              • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:14
                Wcale nie takie brzydkie.
                • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:35
                  nie, no sa, wiekszosc wzorow merynosa jest kiczowata do bolu tongue_out

merino-polska.pl/oferta,koce-welniane-merynos,103.html

btw, moj ulubiony sklep smile
                  • taje Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:38
                    A, ok. Myślałam, że mówicie o Ikeowskiej Indirze, że brzydka i się zdziwiłam.
          • mikams75 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 08:45
            > W zimnym śpię w merynosie, bezpośrednio, bez prześcieradeł czy poszew.

a na swojego zakladam poszwy, bo mam 200x220 i za nic tego nie upchne do pralki sad
            macie male te kocokoldry, ze udaje sie wam je prac?
            • chatgris01 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 12:42
              Do mojej pralki wchodza koce o rozmiarach 220x240 (pojemnosc bebna 63l).
            • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 14:20
              180x200 x2 i 160x200 (kazdy spi na swoim lozku, pod wlasna koldra 🤣) a moja jedwabna koldra 180x220 bo kupiona lokalnie jako typowe 1,5plaza
              • mysiulek08 Re: Zakupowe święte Graale 09.05.23, 14:21
                a koce pracujace za narzuty 180x200
      • primula.alpicola Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 14:14
        Uwielbiam Indiry. Z jednej zrobiłam sobie nawet ręczniki.
        • chococaffe Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 19:36
          Jak lubisz takie "coś" na ręczniki to polecam reczniki hammam.

Własnie na taki/podobny wzór na Indirze mam ochotę https://www.lozkoholicy.pl/pol_pl_Recznik-100-x-180-Kapielowy-Peri-Hamam-24-109003_1.jpg
          • primula.alpicola Re: Zakupowe święte Graale 08.05.23, 20:59
            Mam hammamy, do sauny bioręsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka