Dodaj do ulubionych

suszarka Miele

10.05.23, 20:38
niestety suszarka boscha zaczyna zaliczac poczatek konca swojego zywota (pracowala ciezko), seria4 bez pompy ciepla, miele to zaczynam sie lamac czy nie kupic miele, tym bardziej, ze jest spora obnizka za starsze modele (z pompa ciepla)

i mam pytanie do matek uzytkowniczek miele, w zasadzie jedno, czy wsrod mnogosci programow jest taki 'czasowy'? tzn ustawiam 30min i te 30min suszarka suszy a nie wylacza sie 'bo tak', program w boschu uzywany nagminnie do kocich kocy i poslan wiec wazna sprawa

nie znalazlam odpowiedzi w instrukcji obslugi
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: suszarka Miele 10.05.23, 20:51
      Moja stara Miele (bez pompy ciepla) miala programy czasowe, "Gorace powietrze 35 minut" i "Zimne powietrze 15 minut".
      • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 20:57
        wlasnie jest 'cieple powietrze' i chyba to jest wlasnie program czasowy, jesli tylko , jak u Ciebie' 35min to moze starczy, z reguly kocie 'rzeczy' susze 40min a moze jest juz ustawialny?

przyznaje, ze mnie kusi to miele (55% obnizki), na te chwile taniej boscha z pompa ciepla nie kupie
    • taje Re: suszarka Miele 10.05.23, 20:55
      U mnie jest taki, który się nazywa ciepłe powietrze i można ustawić czas od 20 min do 2 godzin (w blokach 10-minutowych). I to jest jest jedyny program, gdzie mogę ustawić czas.
      • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 20:59
        o to mi wlasnie chodzi, o reczne ustawienie czasu

korzystam praktycznie z 3programow: sport, antyalergiczny i ten czasowy wiec jak jest to zamykam oczy tongue_out i kupuje
        • merode Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:22
          Ta opcja w Miele nazywa się Aire caliente 😁: www.miele.es/e/secadora-de-bomba-de-calor-t1-twc560wp-ecospeedy8kg-blanco-loto-11844970-p
          • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:27
            akurat wiem jak sie nazywa, po hiszpansku tez tongue_out

i pudlo, to nie ten model
            • merode Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:36
              No przecież wiem ze znasz hiszpański, zrozumiałam ze nie jesteś pewna z instrukcji który to program.
              • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:41
                w instrukcji nie znalazlam (nie doczytalam) czy mozna to 'cieple powietrze' ustawiac tak jak w boschu, forumki potwierdzily, ze tak
                • taje Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:50
                  U mnie ten program jest na dole z prawej strony pokrętła (Luften warm), a czas zmienia się przyciskiem (Dauer) a potem strzałkami na wyświetlaczu.
                  • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:53
                    podobny panel (wg instrukcji 'cieple powietrze' jest w 'innych programach' ) czyli bedzie dzialac tak jak chce

dzieki 😘
    • marinella Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:06
      Miele jak miele, ale ostatnio mnie wkręciłaś z tymi podkładami z merynosa i kocami, a właśnie szukam jakiś ciepłych okryć na zimę przed TV. Gryzie to czy nie ?
      • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:08
        nie bede idealizowac merynosow smile to jednak troche sztywna welna i jak to welna troche gryzie

kaszmir i wielblad nie gryza tongue_out
        • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:09
          podklad jest pod przescieradlem wiec nie ma znaczenia czy gryzie smile
          • marinella Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:11
            Ja jestem jak księżniczka na ziarnku grochu jeśli chodzi o wełnę poza kaszmirami.
        • marinella Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:10
          Już mam ten kaszmirowy w koszyku też. A ten podkład to co daje tak konkretnie ?
          • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:14
            gornolotnie mowiac-komfort termiczny po pupskiem tongue_out jest blogo i milo z takim kocykiem pod przescieradlem smile
            • marinella Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:21
              Dobra bierem jeden na próbę, thx wink
              • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:23
                bedziesz zadowolona
            • chatgris01 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:26
              mysiulek08 napisała:

> gornolotnie mowiac-komfort termiczny po pupskiem tongue_out jest blogo i milo z takim k
              > ocykiem pod przescieradlem smile
              >

Mnie jeszcze pomogl na rwe kulszowa smile
              • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:28
                same plusy 🤣
    • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:17
      ok, to jeszcze pralke i odkurzacz pionowy cat&dog zanabylam smile athlet boscha robiacy za zmiotke kuwetowa kolejnego rozkladania do czyszczenie juz nie przezyje
      • presens Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:19
        Moja stara suszarka miele nie ma programów czasowych, ale jak uzna, że skończyła, to już nie suszy tylko tak podrzuca od czasu do czasu,żeby się nie pogniotło, aż wyciągniesz
        • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:22
          za pozno tongue_out

licze na to, ze skoro jest program 'cieple powietrze' i Chat i Taje pisaly, ze ma ramy czasowe, to bedzie dzialac tak jak w boschu

model nie jest jakos strasznie stary tongue_out 2021
    • magia Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:31
      mam Miele, ale juz 12letni model i ona nie ma opcji skracania czasu, ale kazdy program jakis czas okreslony ma.
      Chyba nigdy nie wydluza, czesto skraca program. To moj standardowy:
      • mysiulek08 Re: suszarka Miele 10.05.23, 21:40
        nie chodzi o skracanie, chodzi o ustawienie czasu programu

to jest inny model, w 'innych programach' jest 'cieple powietrze' i np w boschu mozna ustawic tak jak pisze Taje do 2h co 10min (w miele)
      • lignum-vitae Re: suszarka Miele 10.05.23, 22:15
        Jak Ci padnie ta suszarka, to jej nie wywalaj, tylko naprawiaj do skutku. Miałam taką, ale skusiłam się na nowszą i bardziej energooszczędną (też Miele). No i moim zdaniem nie ma porównania, parę lat minęło, a ja ciągle żałuję tej starej.
        • magia Re: suszarka Miele 11.05.23, 00:21
          dzieki, dobrze wiedziec. Poki co bezawaryjna, a naprawde mocno eksploatowana. Przez kilka lat obslugiwala 2 rodziny, wiec nawet 10x w tygodniu chodzila.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: suszarka Miele 11.05.23, 13:27
      Zastanów się 5 razy nad Miele, zwłaszcza w kwestii serwisu i ewentualnej naprawy (chyba, że znasz dachowca, który dotknie Miele).
      • chatgris01 Re: suszarka Miele 11.05.23, 13:48
        Jak ma do wyboru tylko Miele i Boscha, i Miele z obnizka 55%, to tez na jej miejscu bralabym Miele (choc owszem, bardzo sie skiepscilo ostatnio, ale od Boscha gorsze z pewnoscia nie bedzie).
        • mysiulek08 Re: suszarka Miele 11.05.23, 17:20
          dokladnie
          w obecnym boschu wysiada pompa/czujniki, suszy ale tylko bez wymiennika ciepla (czy jak to sie zwie) wiec para nie skrapla sie w wymienniku tylko dmucha nia na zewnatrz, w efekcie zaparowania pralnia (nie ma okna), nie mozemy byc bez suszarki w porze deszczowozimowej a jak mam demolowac pralnie zeby wyciagnac boscha do wymiany elementow (czekanie na czesci to nie jest tydzien) i moze sie okazac, ze jednak to jeszcze cos innego, to wole wstawic nowa i zapomniec o temacie, a ze nie chce zadnych samsungow, candy, elektroluksow itp to majac do wyboru miele i boscha tym razem kupilam miele i zobacze 'z czym to sie je' poza tym serwis kazdej marki jest u nas kiepski wiec co za roznica tongue_out

przy wybieraniu boscha, naczytalam sie jak to awaryjne sa te z pompa ciepla wiec stanelo na modelu bez pompy ciepla, ktory mial hulac i hulac, taaak, pohulal sobie 6lat

a jak bedzie demolka to pralke tez wymienie a boscha zostawie do prania kocich i roboczych rzeczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka