Dodaj do ulubionych

Zmiany osobowości a leki

18.05.23, 09:48
Bo Wy wszystko wiecie.

Nie miałam do tej pory na szczęście osobistych doświadczeń z lekami przepisywanymi przez psychiatrę i wiem o nich dokładne zero.
Czy są możliwe zmiany w nastroju i zachowaniu, od fajnej osoby do rany przyłóż do potwora czepiającego się o wszystko, atakującego bez powodu, strzelającego fochy o byle co i ogólnie jakby ten ktoś siedział na bombie? Że się człowiek boi zagadać.

Osoba ta brała kiedyś leki, nie wiem jakie ale chyba jakieś psychotropy na stany lękowe, byla wtedy do rany przyłóż. Wcześniej miała epizody depresyjne i też coś tam brała ale było to dawno. Teraz nie wiem czy bierze i co a jest całkowicie nie do zniesienia.
Czy to mogą być leki/ lub ich odstawienie czy po prostu wredny charakter, który zawsze był trudny ale teraz to jest jakiś kosmos.
Obserwuj wątek
    • eriu Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 09:58
      A czemu chcesz zwalić na leki? To, że ktoś kiedyś brał leki to nie znaczy, że mu np. ktoś bliski nie umiera. Byłabyś jak na bombie wtedy co?
      • homohominilupus Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 10:03
        Probuje zrozumieć zmiany w zachowaniu i nigdzie nie pisałam że ktoś bliski umiera.
        • eriu Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 13:59
          Pisząc tak ogólnikowo nie da się nic praktycznie powiedzieć. Nawet jeśli ktoś brak leki to może mieć trudny moment w życiu niezależny od minionych przeżyć. Trudne rozstanie, mobbing itp każdego doprowadzi na krawędź.

Biorąc pod uwagę, że nie znasz historii medycznej tej osoby wnoszę, że nie jesteś bliską osobą. To co możesz zrobić to po prostu normalnie postawić granicę, że współpraca zrobiła się trudna i jeśli ta osoba potrzebuje jakiegoś wsparcia s pracy (jeśli to sytuacja zawidowa) to np. Gotowa jesteś udzielić go jeśli chcesz. Po prostu jasno daj znać, że nie jest ok jak jest. To może pomóc takiej osobie że ktoś jej daje znać.
    • swiezynka77 Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 12:27
      może być jedno i drugie
    • aqua48 Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 12:36
      Psychotropy generalnie otumaniają, te przepisywane na stany lękowe wyciszają emocje, więc jeśli osoba ich nie bierze, to może zachowywać się różnie. Tym bardziej jeśli lęki wróciły.
      • 1matka-polka Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 13:27
        aqua48 napisała:

> Psychotropy generalnie otumaniają,

Eee, one tylko zmniejszaja sinusoidę wahań nastroju...
      • marta.graca Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 13:40
        Co masz na myśli pisząc o otumanieniu? Moje raczej dodają energii, niż otumaniają.
      • eriu Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 13:52
        Powtarzasz stereotypy utrwalone w literaturze i filmie, które nie mają żadnego uzasadnienia w wiedzy medycznej.

Po pierwsze masz bardzo różne leki przypisywane na różne przypadłości. Po drugie leki pomagają pacjentowi w lepszym funkcjonowaniu i tym żeby pacjent mógł po prostu żyć. Leki brane w odpowiednich dawkach nie otumaniają. No chyba, że oglądasz filmy i na ich podstawie się wypowiadasz.
    • babcia47 Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 13:06
      Mogą, moja mama pod koniec życia miała wręcz objawy schizofrenii bo konsultowałam ją z psychiatrą. Była wogóle tzw wielochorobowcem i tradycyjnie żaden lekarz przypisując jej kolejne leki nie sprawdzał jak będę reagować z tymi które już ma przepisane. Co prawda miała również jakieś psychotropy ale do takiej reakcji z tego co mówił mi psychiatrą może dojść również w reakcji leków na inne choroby a nawet z ziołami lub suplementami które moja mama radośnie zażywała. Te " ataki" zdarzały się incydentalnie ale z czasem coraz częściej i coraz bardziej się zasilały. Najgorsze, ze zgodnie z przepisami chory musi zgodzic sie na leczenie A mama na sugestię by położyć się na 2 tygodnie do szpitala by ustawić leki i wykluczyć interakcję zareagowała taką agresją, że byłam w szoku, po prostu nie zdawała sobie sprawy jak jest źle. Nie wiem jaka może być recepta w stosunku do osoby bliskiej bo proces ubezwłasnowolnienie jest długi i jak mi powiedział pewnie mama tego nie dożyję ( fakt) A co do obcych, cóż trzeba mieć świadomość że taka sytuacja może mieć miejsce. Co do osób które nazywają tylko leki psychotropowe z moich obserwacji miewają okresy zachowania równowagi gdy chodzi o nastrój i zachowanie gdy na jakiś czas muszą odstawić dany lęk A bywa to przy niektórych wymagane lub gdy je zmieniają i organizm jeszcze się do nich nie zaadoptował. Ja u siebie nie zauważyłam reakcji ale szybko zb roznych powodów odstawilam. Z drugiej strony jak pisalam wyzej samemu mozna nie miec swiadomosci zachodzących zmian
    • eliszka25 Re: Zmiany osobowości a leki 18.05.23, 13:42
      Ile lat ma ta osoba? U mojej teściowej to były pierwsze zauważalne dla otoczenia oznaki Alzheimera. Dokładnie tak to wyglądało. Potrafiła nawet rano wstać od razu z awanturą czy obrażona na kogoś o sobie tylko znane „coś”. Ciężki to był czas, również dla niej, bo taka osoba się z tym zwyczajnie męczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka