Dodaj do ulubionych

Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc

19.05.23, 08:20
Kilka dni temu pisalam, że z dudy nagle, bez urazu zaczęło koszmarnie bolec mnie kolano. Poszłam wczoraj do ortopedy, komercyjnie, cudem termin znalazłam, zrobił usg i od razu artroskopia bo łękotka się zużyła, tak dosłownie stwierdził. Nie chciał dac nic przeciwbólowego poza ketonalem. Moje argumenty, że żle sie po ketonalu czuje do lekarza nie trafiały. Żadnego zastrzyku tylko artroskopia, najlepiej prywatnie 7000-9000zł.
Lekarz owszem pracuje państwowo w szpitalu, ale tam ponad roczne terminy. Tylko prywatnie gdzie (niespodzianka smile ) on tez pracuje.
Ok liczę sie z koniecznością artroskopii. Jednak po tym co przeczytałam w sieci, najpierw chyba powinien byc rezonans i konsultacja póżniej decyzja.
I teraz pytanie do was, czy znacie w Łodzi jakiegoś dobrego, kompetentnego ortopedę? Ten miał świetne opinie na znanymlekarzu i ...
Czy któraś z was miała artroskopię kolana? Po ilu dniach wróciłyscie do pracy? Mam prace biurową. No i piszcie proszę, co wam do głowy przyjdzie.
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:24
      wątków kolanowych było sporo -poszukaj w wyszukiwarce- tak naprawdę każda arto inaczej przebiega i inaczej po niej ludzie wracają do sprawności -wszystko zalezy od wielu czynników
      jedno jest pewne-jak chce szybko i dobrze to tylko prywatnie
      powodzenia
    • kk345 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:31
      Ale skoro na USG już widzi,że łąkotka to czemu się upierasz na rezonans?
      • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:54
        kk345 napisała:

> Ale skoro na USG już widzi,że łąkotka to czemu się upierasz na rezonans?

Od wczoraj sporo przeczytałam o artroskopii i upieram się dlatego, ze wszędzie zgodnie pisza, usg jest g...em a nie diagnostyką w tym przypadku, tylko rezonans. Wolałabym pełną diagnostykę, a nie opieranie się na obrazie usg przez lekarza, który od progu namawia tylko na płatny zabieg.
        • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:56
          zalamana_50 napisała:

> kk345 napisała:
          >
          > > Ale skoro na USG już widzi,że łąkotka to czemu się upierasz na rezonans?
          >
          > Od wczoraj sporo przeczytałam o artroskopii i upieram się dlatego, ze wszędzie
          > zgodnie pisza, usg jest g...em a nie diagnostyką w tym przypadku, tylko rezonan
          > s. Wolałabym pełną diagnostykę, a nie opieranie się na obrazie usg przez lekarz
          > a, który od progu namawia tylko na płatny zabieg.

masz 100% racji
          każde z badań ma inne zadanie
          rtg sprawdza czy nie ma złamań, usg sprawdza miękkie struktury które są widoczne powierzchownie, mri pokazuje głębokie struktury
        • kornelia_sowa1 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 17:28
          I masz rację.
          Koleżanka chodziła ze złamanym palcem, bo lekarz na rtg nie zauważył złamania. Inny juz tak, ale w międzyczasie było usg jeszcze.
          Badanie to badanie a lekarz to lekarz- jeden umie odczytać zdjęcie rtg, inny widać nie. To samo z USG.
          Rezonans ma obecnie największą wartość diagnostyczną (mam męża po operacji obu kolan) i zanim sie idzie pod nóż, to badanie lepiej wykonać
    • glanaber Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:32
      Na pewno skonsultuj z innym lekarzem. Tak jak piszesz, najpierw pełna diagnostyka, potem decyzja.
      Moja mama miała ileś lat temu łąkotkę naprawianą artroskopowo. Jak na osobę starszą i niewysportowaną, wróciła dosyć szybko do sprawności, ale nie pamietam jak szybko. Niestety więcej nie pomogę, mam namiary na ortopedów w Warszawie, ale nie w Łodzi.
    • babsee Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:34
      Ponieważ nie mam za grosz szacunku do ortopedów to powiem CI tylko, ze wiekszość z nich gowno sie zna na swojej robocie i operacja to jedyne dla nich wyjście.Daj sobie czas, poszukaj innych specjalistow- moze osteopata?moze dobry fizjoterapeuta?
      Ja mialam ostatnio problem z kolanem, duża bolesność, okazało się, że to przyczep mięśnia a nie kolano, dwie wizyty u fizjo i po temacie.
      I oczywiscie, że rezonans, niby jak inaczej? z operacją zawsze zdążysz.I nieprawda to jest, ze tylko prywatnie. Bzdura. Moja córka jest po operacji kolana po zerwanym więzadle, miala przeszczep i to w państwowym szpitalu. A dlaczego?bo tam mieli lepszy sprzęt. Często prywatne kliniki, szczególnie te malusie, nie mają odpowiedniego sprzętu.
      Tylko trzeba się wkręcić i poszukać.Podzwonić, popytać.
      Bardzo dziwny jest tak nagły ból w kolanie...naprawde nie miałaś żadnego urazu?a masz problemy z kregoslupem?masz płaskostopie?
      • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:42
        babsee napisała:

jest inne podejście i czas oczekiwania w przypadku dziecka i nastolatka a inne gdy chodzi o osobę dorosłą - dzieci i nastolatki traktowane są jako na cito, dorosli niestety już nie

jak najbardziej szeroka diagnostyka- czyli nie tylko usg bo ono pokazuje część struktur, nie widać więzadeł itp - ale NMR- i konsultacja z min 2 specjalistami
        >
        • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:57
          wapaha napisała:

>
          > jak najbardziej szeroka diagnostyka- czyli nie tylko usg bo ono pokazuje część
          > struktur, nie widać więzadeł itp - ale NMR- i konsultacja z min 2 specjalistami
          > >
          Dokładnie tak chce zrobić tym bardziej, ze bardzo nie podoba mi się podejście lekarza, już, natychmiast, komercyjnie. Tylko szukam dobrego ortopedy w Łodzi. Znanylekarz g... daje. Ten ortopeda był ze znanegolekarzasad
          • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 09:01
            zalamana_50 napisała:

> > >
            > Dokładnie tak chce zrobić tym bardziej, ze bardzo nie podoba mi się podejście l
            > ekarza, już, natychmiast, komercyjnie. Tylko szukam dobrego ortopedy w Łodzi. Z
            > nanylekarz g... daje. Ten ortopeda był ze znanegolekarzasad

z doświadczenia osobistego i licznych znajomych-prywatnie jest nie tylko szybciej ale często lepiej ( lepsze nowocześniejsze materiały, wyposażenie itp)
            • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 09:04
              Ok może i tak, ale nie namawia się na zabieg komercyjny pacjenta, nieomal od progu, nie zrobiwszy sensownej diagnostyki.
              • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 09:08
                zalamana_50 napisała:

> Ok może i tak, ale nie namawia się na zabieg komercyjny pacjenta, nieomal od pr
                > ogu, nie zrobiwszy sensownej diagnostyki.

fakt
              • juztubylam Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 23:09
                Mnie taki na nfz namawiał na zastrzyki w kolano, które by w swoim gabinecie robił i tylko to miało naprawdę pomóc. A ja pochodziłam na zabiegi-rehabilitację i kolano z chondromalacji wyleczyłam bez kłucia.
                • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 09:41
                  juztubylam napisała:

> Mnie taki na nfz namawiał na zastrzyki w kolano, które by w swoim gabinecie rob
                  > ił i tylko to miało naprawdę pomóc. A ja pochodziłam na zabiegi-rehabilitację
                  > i kolano z chondromalacji wyleczyłam bez kłucia.

zastrzyki są spoko ( zalezy jeszcze jakie bo niektórzy geniusze dają steryd w kolano -co jest błędem) ale OBOK a nie ZAMIAST
      • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 08:56
        babsee napisała:

> Bardzo dziwny jest tak nagły ból w kolanie...naprawde nie miałaś żadnego urazu?
        > a masz problemy z kregoslupem?masz płaskostopie?
        >
        Urazu nie miałam. Płaskostopie mam, problemy z kręgosłupem też, skrzypie, boli w krzyzu etc. 2x tez miałam rwę z tej samej strony i na tę samą noge mi schodził ból. Dlatego do końca nie jestem pewna, czy lekarz postawił słuszna diagnozę. Od wczoraj południa "ciągnie" mnie po tej nodze, obok bólu kolana, identycznie, jak przy rwie kulszowej. Powiedziałam mu, ale olał to.
      • aqua48 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 09:53
        babsee napisała:

> Bardzo dziwny jest tak nagły ból w kolanie...naprawde nie miałaś żadnego urazu?

Nie, nie jest dziwny. ja weszłam na stołek żeby po coś sięgnąć i wtedy uszkodziłam sobie łąkotkę. Czasami wystarczy taki "zwykły" ruch nogą.
        • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 10:09
          Ja kiedyś złamałam ząb na miąższu od bułki, tak więc sad
          • aqua48 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 10:25
            zalamana_50 napisała:

> Ja kiedyś złamałam ząb na miąższu od bułki, tak więc sad

A to też mi się zdarzyło..
    • jestemgruba22 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 09:13
      Zawsze w takich przypadkach idziemy po drugą opinię, mój partner tak zrobił i niestety jednak operacja na cito była potrzebna uncertain i to prywatnie, bo na NFZ takie terminy, że jakby poczekał, to by był kaleką. Ortopedia dla dorosłych to jest dramat, a zabiegi operacyjne coraz droższe. Te 7-9000 to i tak coś za dobrze brzmi.
      • nowa.kalzedonia Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 09:47
        Kilka lat temu po parugodzinnej podróży samochodem wysiadłam z bolącym kolanem, które wkrótce spuchło i prawie nie dało się zgiąć. Było USG i rezonans. Ortopeda stwierdził uszkodzenie łękotki i dostałam skierowania na artroskopie. W międzyczasie poszłam do fizjoterapeuty, który masażami, taśmami i ćwiczeniami przywrócił mi kolano do poprzedniego stany. Tak więc nie śpieszyłabym się z artroskopią.
      • kazimierav Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 10:40
        Twój partner miał wielkie szczęście.
        Jak ja poszłam po drugą opinię, to dostałam zupełnie różną od pierwszej, więc poszłam po trzecią i dostałam jeszcze inną. 🤦
        Poszłam więc po czwartą i...🤦 zgadnij co... Niemniej, czwarty wykluczył przynajmniej (pod moimi naciskami) diagnozę drugiego, ale i tak sama sobie musiałam wybrać, w którą wersję uwierzyć i co zrobić.
    • aqua48 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 09:51
      Ja miałam artroskopię, łąkotka była potrzaskana i odłamał się długi cienki kawałek blokujący staw. Do lekarza chodziłam prywatnie, zabieg był na NFZ przez niego zrobiony w prywatnej placówce z kontraktami. Potem tydzień z nogą zawiniętą od kostki po udo, kolejny tydzień kicania o kuli z mniejszym opatrunkiemi jeszcze trzy tygodnie do całkowitej sprawności. W sumie pięć tygodni. W tym czasie miałam jeszcze robione co siedem dni zastrzyki w kolano.
    • kazimierav Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 10:19
      Jeden z moich fizjoterapeutów operował swoje własne kolano u dr Łukasza Lipińskiego z Łodzi.
      • kazimierav Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 10:24
        a co do wysyłania na operację na podstawie usg - wiałabym od takiego ortopedy w podskokach (na tej zdrowej nodze)
        na usg niewiele widać, podstawą do diagnozy jest rezonans (zrób sobie prywatnie, żeby nie czekać na termin, najlepiej 3teslowy)
        • aqua48 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 10:26
          Potwierdzam, dopiero na rezonansie widać co jest w kolanie uszkodzone, USG nie daje nic..
        • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 14:24
          kazimierav napisał:

> a co do wysyłania na operację na podstawie usg - wiałabym od takiego ortopedy w
          > podskokach (na tej zdrowej nodze)

tak zrobiłam i szukam innego lekarza
    • eriu Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 10:28
      A masz to na piśmie, że ma być operacja? Czy tylko Ci powiedział? Bo ja tam zawsze proszę, że mają mi na piśmie dać, że ich rekomendacją jest operacja żeby nie było, że już na piśmie nie chcą, bo nie jest to zgodne ze sztuką i będzie ich można złapać na błąd w sztuce, bo to 2 różne rzeczy mogą być: co powiedziane a co w dokumentacji. Niektórzy niestety chcą naciągać na operacje prywatne.
    • bazia_morska Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 10:56
      Dr Bończak, ew szpital Carolina w Warszawie
    • snakelilith Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 11:24
      Napiszę tak, do ortopedów mam bardzo negatywne nastawienie, a ja leczylam moje przypadłości kolanowo- kręgosłupowe w Niemczech, więc wszystko na ubezpieczenie. Po bogatych doświadczeniach napiszę, że nadają się głównie do gipsowania nogi, lepiej nie liczyć na to, że jakakolwiek operacja ortopedyczna przywróci cię do stanu przedurazowanego. Chyba, że nazywasz się Ronaldo Lewandowski i masz forsą na najlepszego specjalistę na tej planecie. Ale to nawet Nadalowi i Beckerowi nie pomogło, ten drugi jest w moim wieku i ma od dawna dwa sztuczne biodra i nie potrafi dłużej stać bez dragów.

Rezonans owszem, jest metodą diagnostyczną, ale w sumie bardzo niewiele dającą. Potwierdzi tylko uszkodzenie, a że takie masz to wiesz. Ponadto rodzaj uszkodzenia nie przekłada się na dolegliwości. Niektórzy ludzie z kompletnie rozwalonym stawem chodzą bez bólu, a niektórzy przy byle pierdółce odczuwają duży ból i konieczna jest terapia. Do artroskopii kolana rozonans niewiele się przydaje, więc pytanie, czy chcesz wydawać na to pieniądze. Jak wejdą przy artro kamerą w kolano, to wszystko będzie widać.

Ja artroskopię miałam w wieku lat 35 po trzykrotnym skręceniu kolana, przy którym wypadła mi rzepka, powodując za każdym razem uszkodzenia chrząstki. Lekarz obiecywał, że wygładzi strzępy i po kilku tygodniach wszystko będzie ok. Wbrew temu co mówił, chodziłam z bólem bity rok. Operacja więc udana, zabieg w sumie lajtowy, pacjent nie był automatycznie zdrowszy. Nie wiem co było przyczyną, ale chyba to, że zwlekałam z artro, oszczędzając przez kilka miesięcy nogę, co osłabiło chyba ważne mięśnie. Ale do siedzącej pracy można chodzić już praktycznie następnego dnia. Szybka mobilizacja (o kulach) jest i tak wskazana.

Po artro i w ogóle po uszkodzeniu kolana konieczna jest rehabilitacja i wzmocnienie mięśni wokół kolanowych. Bez tego ból może zostać na zawsze, a postępująca artroza kolana zje ci przedwcześnie staw. Dobry specjalista zwróci też uwagę na inne mięśniowe problemy, bo jak nie jest to typowy sportowy uraz, jak u piłkarzy np, to masz gwarantowanie jakąś dysharmonię, która najpierw rozwala kolana, bo są najsłabsze, ale później także stopy i biodra.

U mnie generalnie po 20 latach wszystko jest ok, ale pewnych obciążeń mi nie wolno, bo kolano od razu się melduje bólem, a nawet puchnie. Nie biegam więc (jogging), ale jeżdżę na rowerze, pływam, tańczę, chodzę po górach, choć schodzenie w dół bywa ujowe, bo nacisk na kolano jest nieprzyjemny. Buty na obcasach są też niewskazane.
      • aqua48 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 11:44
        snakelilith napisała:

> , lepiej nie liczyć na to, że jakakolwiek operacja ortopedyczna przywróci cię d
        > o stanu przedurazowanego.

Mnie i kilku moich znajomych operacje kolana przywróciły pełną sprawność.

> Do artroskopii kolana rozonans niewiele się przydaje, w
        > ięc pytanie, czy chcesz wydawać na to pieniądze.

O tym decyduje lekarz, nie pacjent, rezonans można zrobić nieodpłatnie na NFZ.

> Po artro i w ogóle po uszkodzeniu kolana konieczna jest rehabilitacja i wzmocni
        > enie mięśni wokół kolanowych.

Nie, nie jest konieczna. Ani ja ani nikt z mojego otoczenia (3 osoby) kto miał artroskopię nie chodził po operacji na rehabilitację.
        • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 11:59
          aqua48 napisała:

> snakelilith napisała:
          >

>
          > Mnie i kilku moich znajomych operacje kolana przywróciły pełną sprawność.

mnie również wink
          ba, mierzę wyżej wink

>
          >
          > > Do artroskopii kolana rozonans niewiele się przydaje, w
          > > ięc pytanie, czy chcesz wydawać na to pieniądze.
          >
          > O tym decyduje lekarz, nie pacjent, rezonans można zrobić nieodpłatnie na NFZ.
          oczywiście że lekarz, bo może zdecydować o uszkodzeniu i dalszym leczeniu. NMR pokazuje m.in. stan więzadeł -dzięki czemu przy artro można zrobić rekonstrukcję więzadeł -a to trzeba zaplanować- żaden lekarz nie zrobi rekonstrukcji ( są różne metody, wymagające różnego nakładu pracy i narzędzi) nie wiedząc o uszkodzeniu wcześniej
          -

>
          > Nie, nie jest konieczna. Ani ja ani nikt z mojego otoczenia (3 osoby) kto miał
          > artroskopię nie chodził po operacji na rehabilitację.

bo są różne zakresy samej artroskopii- u jednego będzie to wygładzenie chrząstki a u innego pełna wielopłaszczyznowa rekonstrukcja stawu . ARTOSKOPIA to nazwa metody badania ( ale też operacji)
        • snakelilith Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 12:13
          aqua48 napisała:

> Mnie i kilku moich znajomych operacje kolana przywróciły pełną sprawność.

To zależy jak defniujesz pełną sprawność i jaki miałaś rodzaj uszkodzenia. Obiecywanie tego wszystkim jak leci jest niepoważne. I gdybym ja miała tylko chodzić, to też napisałabym, że wszystko jest super. O tym, czy kolano jest sprawne, przykonujemy się zwykle przy obciążeniu. Biegasz może regularnie dłuższe dystansy, albo zaliczasz 3 tysięczniki w Alpach?

> O tym decyduje lekarz, nie pacjent, rezonans można zrobić nieodpłatnie na NFZ.

Ale w przypadku autorki lekarz nie zaproponował rezonansu, więc nie bardzo wiem, w jakim celu należałby na to badanie nalegać. Ja też miałam rezonans, wiele razy, bo borykam się z pewną upierdliwością kręgosłupa. Dzięki rezonansowi mam piękną diagnozę, ale do terapii tej przypadlłości dołożył równe zero.

> Nie, nie jest konieczna. Ani ja ani nikt z mojego otoczenia (3 osoby) kto miał
          > artroskopię nie chodził po operacji na rehabilitację.

No to nie chodźcie. Ja mam zamiar być sprawna do późnej starości, a że geny nie dały mi stawów neandertalczyka, muszę ćwiczyć regularnie mięśnie, by trzymały moją grzechotkę.
          Swoją drogą, rehabilitację po artro miałam automatycznie na ubezpieczenie, to był standard dla każdego pacjenta.
          • niemcyy Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 12:29
            Myslisz, ze watkodajka tez mieszka w Niemczech, zeby zalapac sie na taką samą rehabilitacje?
            • snakelilith Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 12:38
              niemcyy napisał(a):

> Myslisz, ze watkodajka tez mieszka w Niemczech, zeby zalapac sie na taką samą r
              > ehabilitacje?

A skąd pomysł, że tak myślę? Myślę jednak, że warto na rehabilitację pójść nawet płacąc prywatnie, po to, by za 20 lat nie potrzebować tytanowego kolana/biodra/stopy, z którymi życie może być jeszcze bardziej upierdliwe. Mnie ubezpieczenie zapłaciło wprawdzie za jeden cykl rehabilitacji przy kolanie, ale przy kręgosłupie płaciłam już za kilka cyklów prywatnie i to też nie było tanie.
          • aqua48 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 13:10
            snakelilith napisała:

> To zależy jak defniujesz pełną sprawność i jaki miałaś rodzaj uszkodzenia.
            > Biegasz może regularnie dłuższe dystansy, albo zaliczasz 3 tysięczniki w Alpach?

Pisząc pełną sprawność miałam na myśli dokładnie to co robiłam przed uszkodzeniem kolana. A ponieważ nie zdobywałam żadnych wysokich gór i nie biegałam maratonów nadal tego nie robię, używam kolana normalnie, normalnie chodzę biegam, ćwiczę i robię przysiady z obciążeniem.

> Ale w przypadku autorki lekarz nie zaproponował rezonansu, więc nie bardzo wie
            > m, w jakim celu należałby na to badanie nalegać. Dzięki rezonansowi mam
            > piękną diagnozę,

No właśnie rezonans jest przydatny do diagnozy. Mnie po samym USG jeden znamienity ortopeda powiedział z wielką pewnością siebie że mam pozrywane więzadła i zaproponował, ze je przyszyje za miliony monet prywatnie bo inaczej nie będę chodziła. Dopiero kolejny powiedział, ze do pełnej diagnozy potrzeba rezonansu. Więzadła okazały się być zupełnie w porządku..

• wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 17:51
              aqua48 napisała:

ortopeda powiedział z wielką pewnością siebie że mam pozrywane więzadła i z
              > aproponował, ze je przyszyje za miliony monet prywatnie bo inaczej nie będę cho
              > dziła. Dopiero kolejny powiedział, ze do pełnej diagnozy potrzeba rezonansu. Wi
              > ęzadła okazały się być zupełnie w porządku..
              >

debil - na usg widać trochę poboczne- ale nawet ono jak jest zerwane to się zostawia do samoistnej regeneracji-bo jest ukrwione i się naprawi. z kolei krzyżowe ( tylniee i przednie) są glęboko i usg ich nie widzi
            • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 17:56
              aqua48 napisała:

>
              > Pisząc pełną sprawność miałam na myśli dokładnie to co robiłam przed uszkodzeni
              > em kolana. A ponieważ nie zdobywałam żadnych wysokich gór i nie biegałam marat
              > onów nadal tego nie robię, używam kolana normalnie, normalnie chodzę biegam, ćw
              > iczę i robię przysiady z obciążeniem.
              >

dokładnie tak jak piszesz - mogę wszystko-na obecnym etapie zamiast wytrzymałości skupiam się na szybkości - i uzyskałam ok 80% tej którą miałam przed operacją, będąc w szczycie gazu , planuję też inne wyzwania sportowe, których nie robiłam wcześniej
              o operacji przypomina mi blizna na kolanie i czasem głowa-bo wciąz mam obawy biegając w terenie i nie biegam jak jest ślisko, mysle ż czasem i głowa okrzepnie wink
              • glanaber Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 09:18
                wapaha napisała:

>
                > dokładnie tak jak piszesz - mogę wszystko-na obecnym etapie zamiast wytrzymałoś
                > ci skupiam się na szybkości - i uzyskałam ok 80% tej którą miałam przed operacj
                > ą, będąc w szczycie gazu , planuję też inne wyzwania sportowe, których nie robi
                > łam wcześniej
                > o operacji przypomina mi blizna na kolanie i czasem głowa-bo wciąz mam obawy bi
                > egając w terenie i nie biegam jak jest ślisko, mysle ż czasem i głowa okrzepnie
                > wink

A jaki miałaś uraz? I jaką operację? Ile czasu minęło?
                • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 09:39
                  zerwanie wiezadła krzyżowego przedniego ( rekonstrukcja z przeczepieniem ścięgna) niemal całkowite zeranie więzadła pobocznego ( trzymało się na 1 pasemku) uszkodzenie łąkotki bocznej - przy zabiegu rekonstrukcji wyszlifowano trochę łąkotkę , poboczne samo się regenerowało. Od zabiegu mineło 16 miesięcy
                  • glanaber Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 10:13
                    Dzięki. Mój mąż miał rekonstrukcję więzadła krzyżowego przedniego. Ortopeda powiedział mu, że powrót do sprawności potrwa właśnie 16 miesięcy i dokładnie tak było. W międzyczasie rehabilitował się intensywnie, ćwiczył - siłownia, rower.

Ja z kolei miałam w tym roku dużo większy uraz, operacja otwarta, nie artroskopia, dojście z 2 stron i dużo różnych czynności wykonanych w trakcie tej operacji. Minęło 3 miesiące, na razie uczę się na nowo chodzić i jestem wciąż na początku tej drogi. Chodzę na rehabilitację, a ze sportu wróciłam tylko do pływania, ale w minimalnym zakresie, tzn. w płetwach i tylko kraulem i delfinem. Tracę cierpliwość, bo chciałabym już móc wszystko, a tu jeszcze daleko, daleko. A wszystkie sporty, które uprawiałam, obciążają kolana 😟
                    • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 10:26
                      przy rekonstukcji ważne jest przestrzeganie tzw protokołu rehabilitacyjnego- zero pośpiechu, konkretne ćwiczenia w konkretnym czasie, cierpliwość. Ten reżim jest bardzo ważny i później procentuje - ja podobnie jak twój maż poza codzienną rehabilitacją wprowadziłam najpierw rower stacjonarny, potem więcej ćwiczeń siłowych, pływanie, rower stacjonarny i bieganie. Z tym ostatnim zaczęłąm już po pół roku, delikatnie, maks 4-5km co kilkanaście dni , w między czasie krótsze dystanse ale tak naprawdę dobrze radziłam już sobie w 8-9mcy dzięki ostrzykiwaniu ( polecam, przekaż męzowi, te zastrzyki oddały mi moje życie i całkowicie zniwelowały bolesność którą miałam po 6mcach przy schodzeniu ze schodów )

ty co miałaś dokładnie robione -bo z tego co piszesz nie powinnaś pływać w płetwach-to duże obciążenie-więcej dobrego zrobisz dla mięsni pływając bez nich, robiąć różne ćwiczenia czy nawet chodząc z pasem oporowym . Grzbiet - w nim ruch nóg jest identyczny jak w kraulu-więc jeśli możesz pływać kraulem możesz też spokojnie grzbietem

btw -ja pływam również żabką- co wydaje się niemożliwe wink - a jednak nie sprawia mi ona problemów, jestem w stanie płynąć tempem startowym ( wolniej niż przed bo szybkość nie wróciła do końca ), bardzo dużo pomogło mi morsowanie i pływanie "lodowe"
                      • glanaber Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:13
                        U mojego męża już sporo lat minęło, jest w pełni sprawny, sportowo również, nie potrzebuje już nic robić.
                        Ja miałam złamanie zmiażdżeniowo-wieloodłamowe z przemieszczeniem, była repozycja i podniesienie powierzchni stawu, utwardzenie odłamów masą cementową i stabilizacja płytami. Przez pierwsze tygodnie ćwiczyłam na leżąco na szynie cpm, teraz poruszam się o kulach, stopniowo obciążając nogę coraz bardziej, ćwiczę chodzenie, również w wodzie. Mam w domu rower stacjonarny, mam ćwiczenia z obciążeniem na rehabilitacji, ćwiczę w domu z piłkami i taśmami.
                        A co do płetw, to zalecenie fizjoterapeuty i faktycznie jest mi łatwiej. Grzbietem też pływam, oczywiście. Tylko żabą nie mogę.
                        • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:32
                          ło pani, to poszalałaś...

oczywiście zrobisz jak zechcesz ale pływanie w płetwach jest obciązające- pływa ci się łatwiej bo powiększa sie powierzchnia ciała i pracowanie nogami przychodzi łatwiej, zwiększa sie efektywność pracy nóg ( stąd szybsze pływanie) - jednak zwłaszcza w stylu motylkowym działają przez to większe siły ( trzeba pokonać większy opór wody ). tu taki ciekawy artykuł nt biomechaniki

bodyrelax.pl/przeciazenia-stawu-kolanowego-plywakow/

Jeżeli ci sie sprawdza, masz efekty , fizjo zaleca -to ok, nie chcę absolutnie podważac-po prostu ja mając podopiecznych po urazach i kontuzjach ( a ze mam głównie dorosłych więc o to nietrudno, zawsze jest ktoś po jakimś zabiegu i z problemem) -przez min 3mce po zwykłym artro nie wprowadzam płetw

zdrówka dla ciebie i cierpliwości -pomalutku będzie coraz lepiej, jestes bardzo dzielna
                          • glanaber Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:54
                            Dziękuję. Artykuł pokażę mojemu fizjoterapeucie i przegadamy temat. Od czerwca będę też ćwiczyć z moim dawnym trenerem od pływania, więc zakładam, że krzywdy mi nie pozwoli sobie zrobić. Wkrótce mam wizytę kontrolną u ortopedy, to pewnie też mi coś podpowie.
                            Tak poza tym, to oczywiście widzę progres, jestem w stanie chodzić np. na spacery, jestem samoobsługowa, gotuję, jeżdżę autem, słowem robię rzeczy, których nie robiłam w pierwszych miesiącach, ale oczywiście chciałabym więcej i szybciej. Jednak rzecz jasna, stosuję się do zaleceń specjalistów, którzy też podkreślają, że trzeba dać organizmowi czas.
                            • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:56
                              trzymam kciuki !!! i super że jesteś świadoma i cierpliwa - to się opłaca smile
                              • glanaber Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 12:23
                                Dziękuję jeszcze raz 🥰
            • snakelilith Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 20:45
              aqua48 napisała:

> Pisząc pełną sprawność miałam na myśli dokładnie to co robiłam przed uszkodzeni
              > em kolana. A ponieważ nie zdobywałam żadnych wysokich gór i nie biegałam marat
              > onów nadal tego nie robię, używam kolana normalnie, normalnie chodzę biegam, ćw
              > iczę i robię przysiady z obciążeniem.

No więc inaczej definiujemy sprawność. Ja lubię chodzić po górach i planuję chętnie całodniowe wycieczki. I o ile schodzenie z góry przez 45 minut nie robi mi żadnej różnicy, to po 2-3 godzinach drogi w dół kolano zaczyna mnie boleć, a wieczorerm muszą zrobić zimny okład, bo może napuchnąć. Dla mnie różnica więc jest. A ponieważ artroza z wiekiem postępuje, to może być, że za 10 lat kolano zacznie się odzywać już na zwykłych schodach. Ale u ciebie oczywiście nie, bo kolano cudownie ci się zregenerowało. # Zazdroszczę. big_grin
              • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:07
                a w jaki sposób wyśmiejesz mnie snake ? -na pewno szpileczkę znajdziesz , dawaj
    • siedemkropek82 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 11:28
      Na artroskopię czeka się 3-4 miesiące na NFZ.
      • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:01
        siedemkropek82 napisała:

> Na artroskopię czeka się 3-4 miesiące na NFZ.

W Łodzi trollu? Konkretną placówkę podaj big_grin
    • wkstulecia Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 11:54
      Jeśli masz możliwość to w Warszawie przyjmuję dobry ortopeda od kolan.
      • kazimierav Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 13:23
        który?
      • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:01
        wkstulecia napisała:

> Jeśli masz możliwość to w Warszawie przyjmuję dobry ortopeda od kolan.

No niestety nie. Nad czym bardzo boleję. Dlatego szukam w Łodzi.Na znanymlekarzu jest mnóstwo opiewanych lekarzy. Ale ten portal ma dla mnie guzik wartą wiarygodność.
    • 1012ja Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 13:12
      Pewnie wysłali cię na Księżny Młyn. Może warto skonsultować u jakiegoś lekarza ortopedy w CKD.

Znajomy z kolanami jeździł do lekarza do Otwocka.
      • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 14:27
        1012ja napisała:

> Pewnie wysłali cię na Księżny Młyn. Może warto skonsultować u jakiegoś lekarza
        > ortopedy w CKD.

Nie ufam ckd, poza tym terminy sa roczne. Nie moge, nie chce tyle czekać.
        Ten wczorajszy wysyłal mnie na retkinie na zabieg
      • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 14:28
        1012ja napisała:

> Znajomy z kolanami jeździł do lekarza do Otwocka.

Nie mam mozliwości wyjazdu poza Łódż
    • mysiulek08 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 17:13
      po pierwszej wizycie wiedzialam, ze bedzie potrzebna artro, ale nawet rezonans w 100% nie potwierdzil jaki bedzie zakres zabiegu, usg nie bylo robione

byly dwie opcje i do dwoch bylam przygotowana (pierwsza opcja mniej mi sie podobala)

jesli jestes w okolicach szeroko pojetej 50tki, aktywnosc fizyczna nie jest sensem twojego zycia smile i nie jestes smukla gazela, to to, ze masz zuzyta lakotke jest niemal pewne a od silnego bolu uwolni cie tylko artro (o ile nie np 4stp zuzycia chrzastki)

pozniej moge odkopac moj watek kolanowy, ale 10 dni to minimalne minimum z duzym ograniczeniem ruchu (cwiczenia na lezaco od 2giego dnia), masz po prostu tak spuchniete kolano, ze go nie zegniesz

po 14 dniach moglam o kulach pokustykac po schodach, artro lewego kolana mialam we wrzesniu, w lutym (po zgodzie ortopedy od kolana) operowany byl haluks prawej stopy, po roku kontrolny rezonas (ze wzgledu na chrzastke trzeba monitorowac)

moja kolezanka w PL czekala na artro na nfz 8miesiecy, miala szyta lakotke, o ile pamietam na L4 byla chyba 8tyg, rehabilitacje miala po...roku
      • mandre_polo Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:28
        Dlatego tak ważne jest by trzymać wagę w ryzach, kolana przeciążone to poważny problem wśród kobiet w późniejszym wieku
    • default Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 20:21
      Ja miałam artroskopowo
      • default Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 20:32
        Oj, za szybko - miałam usuwaną łąkotkę artroskopowo, ale to było że 30 lat temu. Kazali mi wstawać i chodzić już na drugi dzień po zabiegu. Po troszku oczywiście, ale już po kilku dniach, kiedy zdjęto szwy, w zasadzie mogłam chodzić normalnie. Rehabilitacji nie miałam, zalecano jazdę na rowerze, natomiast bieganie przy braku łąkotki jest niewskazane. Za duże obciążenie. Dla mnie to akurat była dobra informacja, bo nigdy nie lubiłam biegać. Za to maszerować mogę kilometrami.
        Jednak noga - mimo że jest sprawna - jakoś inaczej się "układa" - widzę to po butach, prawy ma zawsze bardziej ścięty obcas/podeszwę niż lewy.
        • siedemkropek82 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 20:56
          Ja umawiam pacjentów na zabiegi artroskopię kolanka, barku i inne. Szpital. Duże miasto wojewódzkie. Czas czekania 3 do 4 mies na nfz
          • sza.aliczek Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 22:35
            Od 9 miesięcy plączę się po ortopedach - zaliczyłam 6. Mam pękniętą łąkotkę radialnie. Dwóch chce operować - jeden za grube pieniądze, drugi na nfz ale za kilka lat! - bo taka kolejka. Czterech pozostałych nie widzi - póki co - potrzeby operowania. Nie poszukam siódmego, nie mam w sumie sił, tez tych finansowych, by stale mielić to samo. Pół roku chodziłam w potężnej ortezie ( od połowy uda po połowę łydki) . Schodzę po schodach masakrycznie. Badana manualnie nie odczuwam bólu, kolano zgina się w każdym kierunku, wiec ... diagnoza brzmi: nie jest najgorzej. Z wertowania netu wydawało się, ze operacja łąkotki to niejako prymitywny standard, a ja nie mogę doprosić się zabiegu. To znaczy mogę, ale za 15 tys. Nie mam już pomysłu. W czerwcu planuję ćwiczenia z rehabilitantem - zapytałam ostatniego ortopedę, czy dobry pomysł, odrzekł, ze nie (?). Kupiłam rower poziomy, ale zbyt krótko ćwiczę, by odczuć efekty. Poruszam się w niewielkim zakresie. Schudłam kilka kilo. I ... skończyły mi się pomysły.
            • korag100 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 19.05.23, 23:41
              Ja niestety nie znam w Łodzi. Ale sama miałam artroskopię i uraz dużo bardziej skomplikowany. Polecam szczerze klinikę w Nieborowicach. Naprawdę super u mnie podzialali.
              • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:04
                korag100 napisała:

> Ja niestety nie znam w Łodzi. Ale sama miałam artroskopię i uraz dużo bardziej
                > skomplikowany. Polecam szczerze klinikę w Nieborowicach. Naprawdę super u mnie
                > podzialali.

Tak jak juz kilka razy napisałam, interesuje mnie, z różńych względów, tylko Łodż.
                Może komuś innemu przyda się polecenie
            • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:13
              sz.aliczek- kolano wygina sie w kazdym zakresie, nie ma bólu -więc co powoduje poruszanie w niewielkim zakresie?
              • sza.aliczek Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 10:50
                wapaha napisała:

> sz.aliczek- kolano wygina sie w kazdym zakresie, nie ma bólu -więc co powoduje
                > poruszanie w niewielkim zakresie?
                -----------------
                Niewielki zakres poruszania - źle to napisałam, miałam na myśli krótkie dystanse. Wczoraj poszłam z psem, zrobiłam jakieś półtora kilometra w pętli i jak w jedną stronę szłam dość raźno, tak powrót to było człapanie krok za krokiem, z silnym utykaniem. Włączył się ból kolana ( z tym, że mam też innym problem ortopedyczny, który silnie doskwiera) i taka jakaś dziwna w odczuciu blokada. Niemal jakby noga nie chciała mnie słuchać. : )
                • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:09
                  Spróbuj wprowadzić więcej ćwiczeń stabilizujących kolano i wzmacniających mięsnie-wszystkie one są stacjonarne, na dobrą sprawę w większości z nich nie ruszasz się z maty , możesz spróbować wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego na fizjoterapię ambulatoryjną ( krócej sie czeka kod 1300 albo 1301 -juz nie pamietam dokładnie, lekarz bedzie wiedział)- to chodzenie w ortezie które miało stabilizować kolan-osłabiło niestety mięśnie- a sam rower chociaż świetny, super że to robisz- ich nie odbuduje
                  Jezeli mimo to bedzie utrudnione funkcjonowanie - to chyba operacja będzie konieczna . W ogóle mój prof "nie bawi się" w szycie łąkotek zazwyczaj o ile nie ma do czynienia z młodym pacjentem

no i zapisuj sobie moze - kiedy cię boli, po jakim dystansie, w jakich okolicznościach itp - póki co unikaj szybkiego marszu- a skup się na obserwacji -im więcej info bedziesz miała o sobie samej tym łatwiej ci będzie robic postępy ale też ewentualnie przekazać lekarzowi ( kolejnemu -współczuję ) co się dzieje
                  • sza.aliczek Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:39
                    O "podwójnym" działaniu ortezy wiedziałam od początku, ale pewnie bez niej nie dałabym rady pracować. Nosiłam ją ponad 3 miesiące, tylko w pracy i przy wyjściu z domu.
                    Rower mam od bardzo niedawna, poziomy, żeby właśnie nie obciążać kolan. Robię dziennie 40 minut, zaczynając od poziomu 1 a kończąc na 4.5, cokolwiek to znaczy : )
                    Mięśnie ud/łydek są w stanie opłakanym, co widać gołym okiem. Kurcze, żadnych ćwiczeń nie robię. Mój błąd : / Nauczyłam się funkcjonować w "zakresie ograniczonym" : )

A operacja? - zastanawia mnie, że natychmiastowo na operację kierował mnie lekarz operujący tylko prywatnie. A jest to świetne nazwisko i nie mam na myśli opinii internetowych. U mnie szycie podobnież jest problematyczne, pękło przy samej piszczeli, w trudno dostępnym miejscu. Ten od operacji perfekcyjnie mi wszystko wyłuszczył, jak żaden inny lekarz.
                    Leciutki ból odczuwam non stop, teraz siedzę i czuję to chore kolano. Z takim bólem mogę żyć do śmierci, tyle że rok/dwa i pójdzie mi całe kolano, jestem tego świadoma. I co wtedy ... ? Chciałabym mieć tę operację, tak po prostu.
                    • wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:46
                      3mce w ortezie to masakra ...(łapię się za głowę) - i to w taki zakresie-u ciebie ok 10 h ? uncertain
                      musisz wzmacniać mięsnie okołokolanowe- mięśnie uda, ale też przywodziciele i odwodziciele, mieśie core ( stabilizacja, prawidłowa postawa ) - taśmy, gumy, piłka-poszukaj na jutub-jest tego dużo

Ból-oznacza że coś działa nie tak-przyzwyczajenie sie do niego oznacza...upośledzenie innych struktyr-bo organizm szybko sobie skompensuje nieprawidłowości, zaczniesz obciążąc-juz obciązasz drugą stronę ciała-drugie kolano, stopę -przechyli się miednica, potem kręgosłuo i domino pójdzie

z tego co piszesz-ten pierwszy lekarz jest najbardziej konkretny-wie co mówi i wie co robic
          • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:03
            siedemkropek82 napisała:

> Ja umawiam pacjentów na zabiegi artroskopię kolanka, barku i inne. Szpital. Duż
            > e miasto wojewódzkie. Czas czekania 3 do 4 mies na nfz

A jesteś w stanie zrozumieć, to co już kilak razy pisałam, ze nie interesuja mnie duże miasta wojewódzkie tylko Łódż czy tak będzie pisac, zeby pisać.
            • siedemkropek82 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:21
              No to cierp!
              • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 13:15
                siedemkropek82 napisała:

> No to cierp!

Uuu to tylko tyle masz do napisania, żadnych konkretow nic, jak zwykle 🤣 troll i do tego nueudolny. Dodatkowo tak od serca życzę Ci żeby los doświadczył cie tak, zetez poza swoje miasto nie będziesz mogła się ruszyć, a będziesz chora. Szczerze ci życzę. Może wtedy coś zrozumiesz.
    • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:11
      Dzieki za wszystkie rady, ale nie mam możliwości logistycznej dojechania na zabieg, do lekarza do innego miasta. Wiem to ogranicza, ale interesuje mnie tylko ortopeda i zabieg w Łodzi. Szukam po oddziałach szpitalnych i googlu, z mizernym efektem. Jak wybrac z kilkunastu lekarzy tego dobrego, który na wstępie nie zaproponuje płatnego zabiegu? Ten lekarz u którego byłam prywatnie tez pracuje w szpitalu w Łodzi. Byłam pewna, ze stara metoda 2-3 wizyty prywatnie i za jakiś czas na oddział, zadziałą, guzik.
      • mia_mia Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:29
        Od dawna nie działa, bo 600 zł za 3 wizyty z których do lekarza idzie połowa to żaden biznes. No chyba, że umówisz się do ordynatora, który bierze 500 w swoim gabinecie, a nie przychodni, której trzeba odpalić część.
        • zalamana_50 Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 08:46
          mia_mia napisał(a):

> Od dawna nie działa, bo 600 zł za 3 wizyty z których do lekarza idzie połowa to
          > żaden biznes. No chyba, że umówisz się do ordynatora, który bierze 500 w swoim
          > gabinecie, a nie przychodni, której trzeba odpalić część.

To co działa?
          Moha mama 2x poszła do ordynatora kardiolog 2x500zl prywatny gabinet, gucio to dało.
          • mia_mia Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:51
            Pewnie lekarze różnie podchodzą, ja mam niewielkie doświadczenie, ale na zdrowy rozsądek, dlaczego lekarz miałby w specjalny sposób traktować osobę, którą widzi drugi czy trzeci raz w życiu i nie jest ciekawym przypadkiem?
            Już prędzej taką, którą zna długo lub zostawia w gabinecie konkretne pieniądze.
    • sza.aliczek Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 10:43
      zalamana_50 napisała:

> Kilka dni temu pisalam, że z dudy nagle, bez urazu zaczęło koszmarnie bolec mni
      > e kolano. Poszłam wczoraj do ortopedy, komercyjnie, cudem termin znalazłam, zro
      > bił usg i od razu artroskopia bo łękotka się zużyła, tak dosłownie stwierdził.
      > Nie chciał dac nic przeciwbólowego poza ketonalem. Moje argumenty, że żle sie p
      > o ketonalu czuje do lekarza nie trafiały. Żadnego zastrzyku tylko artroskopia,
      > najlepiej prywatnie 7000-9000zł.
      > Lekarz owszem pracuje państwowo w szpitalu, ale tam ponad roczne terminy. Tylko
      > prywatnie gdzie (niespodzianka smile ) on tez pracuje.
      > Ok liczę sie z koniecznością artroskopii. Jednak po tym co przeczytałam w sieci
      > , najpierw chyba powinien byc rezonans i konsultacja póżniej decyzja.
      > I teraz pytanie do was, czy znacie w Łodzi jakiegoś dobrego, kompetentnego orto
      > pedę? Ten miał świetne opinie na znanymlekarzu i ...
      > Czy któraś z was miała artroskopię kolana? Po ilu dniach wróciłyscie do pracy?
      > Mam prace biurową. No i piszcie proszę, co wam do głowy przyjdzie.
      ------------------
      Terminy na nfz są naprawdę odległe, rok to wcale nie tak długi okres czekania!
      Ja zaczęłam od ortopedy na nfz - wsadził mnie w ortezę, dzięki której mogłam pracować i jakoś w miarę normalnie żyć. Może poproś lekarza o wypisanie recepty na ortezę ( mój mi wypisał, płaciłam jakieś grosze). Polecił mi cokolwiek do łykania lub smarowania, co ma w sobie ibuprofen. Nie łykałam tabletek, czasem posmarowałam kolano, czasem robiłam okłady, ale rzadko. Malutko chodziłam/chodzę, dużo leżę, siedzę. odpoczywam. Ruch - a ogromnie lubię chodzić - jest niewskazany. Odeszłam od tego lekarza, kiedy po obejrzeniu rezonansu zaordynował zastrzyk z jakimś sterydem. Z badań miałam: prześwietlenie, dwukrotne usg i rezonans. U mnie sprawa jest jasna - niżej pisałam - wiem, co mi jest. Taki okropny bol kolana trwał pierwsze 2-3 dni. Nie miałam kolana spuchniętego czy zaczerwienionego, tylko właśnie okropny ból. W ortezie odpuścił w dużym zakresie. Dlatego o tym piszę, ze może orteza? taka solidna, z metalowymi wspomagaczami?
      Piszesz, ze masz pracę biurową, siedzącą. Ja nie biurową, ale mogę dużo siedzieć. Da się wytrzymać : ) Sterydów nie bierz, bo nie leczą. Cudownych leków nie ma, niestety ...

• wapaha Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 11:39
        sterydy są dobre-ale nie w stawie kolanowym ( wysuszają)- ale sprawdzaja sięprzy odciążeniu stawu biodrowego ( podaje się je z kwasem hialuronowym)

siedzenie-powrót do pracy biurowej -extra....tyle że uposledza apart ruchu, osłabia mięśnie i stabilizację..
    • pannagracjanna Re: Artroskopia, dobry ortopeda Łódż etc 20.05.23, 10:51
      Marcin Cabaj. Łódź. Miałam u niego endoproteza biodra na NFZ. Termin pół roku. Po 2 latach nadal się trzyma 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka