Dodaj do ulubionych

Nowa data Dnia Ojca:)))

26.05.23, 15:53
Pomysł grupy obywateli, którzy złożyli wniosek do sejmu o zmianę daty. Święto miałoby być obchodzone 19 marca. Dlaczego? Bo 19 marca w kościele to dzień św. Józefa, a on jak wiadomo był wzorem ojca i mężczyzny.
Jesteście za zmianą? No i co w takim razie z Dniem Matki?

www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,29802014,kiedy-jest-dzien-ojca-poslowie-chca-zmienic-date-swieta-aby.html#do_w=126&do_v=684&do_st=RS&do_sid=850&do_a=850&s=BoxLSImg5&do_upid=684_ti&do_utid=29802014&do_uvid=1685091393094
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:00
      Ze wszystkich świętych katolickich
      najbardziej lubię Józefa
      bo to nie był żaden masochista
      ani inny zboczeniec
      tylko fachowiec
      zawsze z tą siekierą
      bez siekiery chyba się czuł
      jakby miał ramię kalekie
      i chociaż ciężko mu było
      wychowywał Dzieciaka
      o którym wiedział
      ze nie jest jego synem
      tylko Boga
      albo kogo innego
      a jak uciekali przed policją
      nocą
      w sztafażu nieludzkiej architektury Ramzesów
      (stąd chyba policjantów nazywają faraonami)
      niósł Dziecko
      i najcięższy koszyk

(Andrzej Bursa)

Zmiana miałaby sens o tyle, że 23 czerwca już często nie ma zajęć w przedszkolach/szkołach, a to one najintensywniej świętują
      Zmiana o tyle bez sensu, że 19 marca niekiedy przypada Wielkanoc, więc Dzień Ojca byłby słabo świętowany
      • reinadelafiesta Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:07
        A Dzień Matki zamiast 26 maja powinien być 15 sierpnia? Żeby już tak konsekwentnym być.
        • mika_p Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:10
          Akurat świąt maryjnych jest po kokardkę.
          Poza tym caly maj jest Marii poświęcony, więc po co zmieniać?
          15 sierpnia przypada w wakacje, więc argument ten sam co przy 19 marca, a nawet mocniejszy.
          • reinadelafiesta Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:13
            Ale co z tego, że świąt maryjnych jest po kokardę? To nie byłoby dodatkowe święto, tylko to które mamy, tylko w innym terminie. Co do wakacji: nie sądzę, żeby wnioskodawcom to coś robiło. Chodzi o powiązanie świąt liturgicznych z zupełnie świeckimi świętami, furda że w wakacje.
            • mika_p Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:18
              Nie wiem o co się pultasz, bo podałam dwa argumenty, jeden za zmianą terminu Dnia Ojca, drugi przeciwko, a ty się zachowujesz, jakbym wyciagnęła sztandar i stanęła na barykadzie.

Co do Dnia Matki, też ci napisałam, że brak argumentów za zmianą, chyba że tobie zależy, to uzasadnij, dlaczego akurat 15 sierpnia, a nie 15 marca (zwiastowanie)
              • reinadelafiesta Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:26
                Cóż, może dla Ciebie większym problemem są wakacje, dla mnie to raczej kwestia zawłaszczania świąt "cywilnych". O to się pultam, jak to ładnie określiłaś.
                • mika_p Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:36
                  Aaaaa, chodzi ci o zawłaszczanie świąt cywilnych! Z twojego załozycielskiego postu wynika, że masz wątpliwości, czy św. Józef nadaje się na patrona ojców, bo, jak wiadomo, biologicznym ojcem Jezusa nie był
                  • reinadelafiesta Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:44
                    Św. Józef jako taki zupełnie mnie nie obchodzi. Po prostu, osobiście nie widzę powodów, żeby zmieniać datę święta, które jest obchodzone w czerwcu od 50 lat, a jeszcze mniej powodów widzę, żeby je przenosić na dzień święta kościelnego. Za chwilę się okaże, że tak jak zamiast Szczerych Godów 24 grudnia mamy Wigilię Bożego Narodzenia, tak zamiast Dnia Ojca będziemy obchodzić Dzień św. Józefa.
                    • bulzemba Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:50
                      Bo klechów krew zalewa że jeszcze nogi nad tym świętem nie podnieśli. Dlatego chcą dostosować do swoich ustaleń.
                    • mika_p Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 17:02
                      Cóż, 23 czerwca to nie jest najlepsza data, bo, jak już mówiłam, często wtedy są już wakacje. Więc często-gęsto w okolicach 26 maja zamiast Dnia Matki szkoły i przedszkola organizują coś o nazwie Dzień Rodziny, Dzień Rodziców. Beneficjentom łatwiej, bo to tylko 1 dzień urlopu (jesli biorą) no i logistyka końcowoczerwcowa naprawdę nie sprzyja świętowaniu w placówce.
                      Dzień Babci i Dzień Dziadka też są obchodzone za jednym zamachem

A petycja... Święto jest zwyczajowe, a nie państwowe. Inicjatywa z dupy wzięta i świadczy tylko o poziomie wiedzy składających.
            • bazia_morska Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 23:21
              Niech zrobia osobny dzien ojca dla katoli.
              • bulzemba Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 27.05.23, 07:42
                To będą atakować ten dotychczasowy jako pogański
      • marusia_ogoniok_102 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:08
        O, jeden z moich ulubionych wierszy smile
      • silenta Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 17:36
        Nie ma takiej opcji, żeby 19. marca przypadała wielkanoc.
    • suki-z-godzin Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:06
      A co z dziecmi, ktore maja dwie mamy? Wyeliminowac te homofobiczne bzdety i zrobic dzien osoby opieczycielskiej.
      • bistian Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:08
        suki-z-godzin napisała:

> A co z dziecmi, ktore maja dwie mamy?

To już taka technika do nas doszła, że ojca już nie trzeba do zapłodnienia? big_grin
        A dwie mamy mogą obchodzić podwójne święto w ten sam dzień albo i w inny, jeśli taką mają ochotę.
        • suki-z-godzin Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:10
          Ojciec siedzi z tyłu.
      • fibi00 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:26
        suki-z-godzin napisała:

> A co z dziecmi, ktore maja dwie mamy?

To samo co z dziećmi,które mają dwie babcie🤦
        • suki-z-godzin Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:59
          Chyba cztery babcie, jak już szukasz analogii.
          • fibi00 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 17:37
            suki-z-godzin napisała:

> Chyba cztery babcie, jak już szukasz analogii.
            >

Dlaczego cztery?
            Pytasz co jak dziecko ma dwie mamy to odpowiadam że to samo co w sytuacji jak ma dwie babcie. Wtedy do jednej babci jedzie w jeden dzień a do drugiej następnego dnia. Albo do obu w jeden dzień. Oczywiście w przypadku Dnia babci i dziadka. Więc tak samo może zrobić w sytuacji kiedy dziecko ma dwie mamy.
            • mid.week Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 17:45
              Nie zrozumiałaś. W tym wpisie nie chodzi o logistykę ale o terminologię.
              • fibi00 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 27.05.23, 08:18
                mid.week napisała:

> Nie zrozumiałaś. W tym wpisie nie chodzi o logistykę ale o terminologię.
                >

No i dalej nie rozumiem....
                • fibi00 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 27.05.23, 08:24
                  fibi00 napisała:

> mid.week napisała:
                  >
                  > > Nie zrozumiałaś. W tym wpisie nie chodzi o logistykę ale o terminologię.
                  > >
                  >
                  >
                  > No i dalej nie rozumiem....

Przeczytałem jeszcze raz. Że niby co ma zrobić dziecko które ma dwie mamy (jako parę wychowującą to dziecko)?🤦 No to już całkiem absurdalne pytanie. Co ma zrobić? Ano nic. Obchodzi tylko dzień matki. Jeśli ma dwóch ojców obchodzi tylko dzień ojca. Odpowiedź jest tak oczywista że nie pomyślałam nawet że ktoś może się nad tym zastanowiać dlatego myślałam że chodzi o logistykę.
      • semihora Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 19:10
        Koreańczycy - ze swoim Dniem Rodziców - się bardzo zmartwili twoim problemem ze świętami smile
        • suki-z-godzin Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 20:29
          Slusznie, oni sa wszyscy identyczni, trudno plcie rozroznic. Madrze z twgo wybrneli.
    • bistian Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:06
      Bursa fajny, a pomysł pisowski, zastępczy i maskujący
    • alpepe Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:13
      Piękna nasza Polska cała, niech Józefowi kwitnie chwaała, od Baltyku po gór szczyty, kraj jej Pisem jest pokryty.
      • mama-ola Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:31
        smile
    • borsuczyca.klusek Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:17
      Wszystko jedno i tak nikogo nie obchodzi dzień ojca 😜
    • triss_merigold6 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:34
      #nikogo
    • bulzemba Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:34
      Przecież to nie ojciec a ojczym. Ojciec dziecka się pięknie na dzieciaka wypiął.
    • po_godzinach_1 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:49
      Przecież możesz obchodzić dzień ojca kiedy chcesz, co ma do tego sejm?
      • reinadelafiesta Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:56
        Mogę, tak samo jak Boże Narodzenie, bo kto mi zabroni. Ale oficjalnie jest obchodzony w czerwcu, tak samo jak w 76 państwach świata.
        • po_godzinach_1 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 16:57
          reinadelafiesta napisała:

> Mogę, tak samo jak Boże Narodzenie, bo kto mi zabroni. Ale oficjalnie jest obch
          > odzony w czerwcu, tak samo jak w 76 państwach świata.
          >

pierwsze słyszę, że sa jakieś oficjalne obchody dnia ojca
          • reinadelafiesta Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 17:00
            Tak jak Dzień Matki, fakt, że mniej popularne.
            • po_godzinach_1 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 17:05
              Ale jeśli nie pasuje ci data, która proponuje sejmowi grupa obywateli to przecież możesz obchodzić dzień ojca jak dotychczas.

Potrzebujesz do tego zgody sejmu?
              • lella_two Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 18:19
                A ci posłowie potrzebują sejmowego błogosławieństwa, żeby obchodzić Dzień Ojca ze świętym Józefem? Niechże sobie obchodzą, kiedy chcą, zamist zawracać rzekę kijem!
    • mid.week Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 17:42
      Tak, to sa najpilniejsze zmiany do wprowadzenia w tym kraju
    • jeepster Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 19:08
      W Kanadzie i Stanach (oraz w wielu innych krajach) Dzień Ojca (jak i też Dzień Matki) to "święto" ruchome. Dzień Ojca jest zawsze w trzecią niedziele Czerwca a Dzień Matki w drugą niedziele Maja. Jest to o tyle dobre, że dzieci nie mają wymówki, że były zajęte w pracy i nie pamiętały tego święta. Z drugiej strony w mediach jest tyle reklam przed tymi świętami, że nie sposób o tym zapomnieć.
    • woman_in_love Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 19:14
      józef nie był żadnym ojcem - przeciez to przegryw, ktoremu maryjka doprawiła rogi
    • arthwen Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 19:45
      Poslowie już chyba na główki poupadali całkiem, skoro zajmują się takimi pierdołami.
    • kaki11 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 20:12
      Ten pomysł to chyba regularnie wraca? bo nie pierwszy raz o nim słyszę.
      Dla mnie bezsensowne mieszanie, natomiast dzień ojca jest różnie obchodzony w różnych krajach, w części właśnie w św. Józefa, to też prawdę mówiąc ani za ani przeciw nie jestem. Zwyczajnie mi to wsio jedno.
    • jowita771 Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 26.05.23, 20:17
      Niech się odczepią od Dnia Ojca. Jak chcą, to niech sobie zrobią Dzień Ojca -katolika, a dotychczasową datę zostawią normalnym ludziom.
      • bulzemba Re: Nowa data Dnia Ojca:))) 27.05.23, 07:45
        Przy tym jak wielu Polaków jest alimentarzami klonowanie tego świata zakrawa na wyjątkowy cynizm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka