Dodaj do ulubionych

Świadkowa

31.05.23, 09:03
Zachowałam się nieładnie wobec bliskiej osoby, która zaprosiła mnie na swój panieński już w lutym. Wtedy chętnie sie zgodziłam, nie wpisując w mapy gdzie jest to miejsce, a jest ponad 5h jazdy ode mnie. Na 2 tyg od imprezy napisałam jej, że mnie nie będzie.
Napisałam też do świadkowej, zostałam o to poproszona, ponieważ świadkowa szykowała już konkrety, zrobiła listę jedzenia do kupienia, prosiła o propozycję gier czy zabaw i miałyśmy się zadeklarować, czy chcemy iść na łódki. No ale napisałam, że mnie nie będzie i dodałam, że swoją część za wynajęcie domu nad jeziorem wpłacę jej na konto.
W zeszłym tygodniu, w środę, napisałam czy jednak byłaby możliwość dołączenia. Impreza piątek- niedziela, ale przyjechałabym w sobotę.
Uwierzcie mi, nie znoszę tej cechy w sobie, wahania, zmiany zdania, naprawdę. Dopisałam, że przywiozę mięso na grilla, słodycze, alkohol i czy coś jeszcze jest potrzebne i że na kajaki byłabym chętna.
Chwilę później w odpowiedzi otrzymałam 4 wiadomości głosowe, każda prawie po minucie, a następnie długą wiadomość, tę ze zdjęcia. Wiadomości głosowe były generalnie w tym samym tonie, co ta napisana. Czyli szanujmy swój czas, każdy ma swoje firmy, pieski, kotki, dzieci i ona nie ma czasu dzwonić na kajaki i że ja mam to zrobić. Nie ma problemu, jednak sposób w jaki to powiedziała i napisała wydał mi się…dziwny? Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:09
      No ale co byś chciała przeczytać? Mają rację i i tak wiadomości jest napisana miło. Ja bym raczej taka miła nie była bo organicznie nie znoszę takich niezdecydowanych rozmemłańcow.
      • kubek0802 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:14
        W imieniu tych pozostałych dziewczyn byłabym wdzięczna autorce wpisu że tak zgrabnie to ujęła.
        • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:16
          Prawda? Kultura i klasa.
        • gama2003 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:15
          Do kła dnie !

Nie ma w tym tekście nic niemiłego.
          Ktoś dołącza na ostatnią chwilę, reszta wypstrykana z wolnego czasu na domawianie czegoś dla ,, nowej,

Plus jak nowa jednak nie przyjedzie to odpada im świecenie oczami.

Klasa.
      • lajtova Re: Świadkowa 31.05.23, 11:03
        To jest nic jak się porówna do porzucenia dziecka.
      • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 11:30
        O tak! Najgorszy typ, nic nie zorganizuje, a zawraca głowę.
        • hummorek Re: Świadkowa 31.05.23, 15:36
          Pierwsze, co przyszło mi do głowy. Cwaniara.
      • vasaria Re: Świadkowa 01.06.23, 07:11
        szarmszejk123 napisał(a):

> No ale co byś chciała przeczytać? Mają rację i i tak wiadomości jest napisana m
        > iło. Ja bym raczej taka miła nie była bo organicznie nie znoszę takich niezdecy
        > dowanych rozmemłańcow.

Mam tak samo, rozmemłańće to zakała społeczności / nienawidzę !!! Nie mogłabym się kolegować z kimś takim, już wystarczy, że muszę znosić takich klientów. Stoi taki i ględzi a tak, a srak, a może inaczej. Gucio mnie to obchodzi, ty mów co potrzebujesz a ja ci to wytłumaczę i dam / ubezpieczenie wink
    • princy-mincy Re: Świadkowa 31.05.23, 09:11
      ale ze oczekiwalas, ze ona bedziw jeszcze dzwonic żeby Tobie kajak załatwić?
      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:47
        Nie, bez problemu bym zadzwoniła rezerwować ten kajak.
        • bene_gesserit Re: Świadkowa 31.05.23, 16:07
          To w czym rzecz? Dostałaś uprzejmą, chwilami miła informacje. Z wyjaśnieniami. I?
          • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 16:19
            Nie no, z tą uprzejmością to nie przesadzajmy znowu, z pewnością dałoby się milej 😉
    • ixiq111 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:11
      Konkretnie, ale uprzejmie i na temat.
      A czego oczekiwałaś?
    • milva24 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:12
      Bardzo miła i kulturalna odpowiedz moim zdaniem.
    • bruy-ere Re: Świadkowa 31.05.23, 09:18
      Odbieram to jaką miłą wiadomość, z konkretnym feedbackiem.
    • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 09:21
      Że odpisała bardzo miło, mnie by szlag trafił. Jadę, nie jadę, jadę... Dziewczyny wyjazd zorganizowały, ty wpadasz na gotowe.
      • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:25
        Jeżeli to jest miło to ciekawe jak by brzmiało nie miło 🙊
        • milva24 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:44
          Niemiło? "Słuchaj Kryśka jak tak co chwilę zmieniasz zdanie to sobie sama załatw te kajaki i resztę bo ja nie mam czasu na takie kręcenie".
          • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:47
            I to by było dla mnie normalne zachowanie a wiadomość napisana przez świadkowa jest niemiła.
            • kafana Re: Świadkowa 31.05.23, 10:53
              Nie jest niemiła. Masz zaburzony obraz rzeczywistości.
            • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:03
              kachaa17 napisała:

> I to by było dla mnie normalne zachowanie a wiadomość napisana przez świadkowa
              > jest niemiła.

Dlaczego? Co jest w niej niemiłego?
              • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:13
                Jest pasywno-agresywna i niespójna. Robi wykład na temat zachowania autorki a potem pisze, że oczywiście dziewczyny się bardzo ucieszą na jej przyjazd. Jest to nieszczere i dziwię się, że Ty tego nie widzisz. Skoro tak się napracowały to po kiego grzyba dalej zapraszają autorkę. W moim odczuciu jak się tak pisze to potem trzeba napisać: więc niestety jest już za późno na zmianę zdania a j
                • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 14:42
                  kachaa17 napisała:

> Jest pasywno-agresywna i niespójna. Robi wykład na temat zachowania autorki a p
                  > otem pisze, że oczywiście dziewczyny się bardzo ucieszą na jej przyjazd. Jest t
                  > o nieszczere i dziwię się, że Ty tego nie widzisz. Skoro tak się napracowały to
                  > po kiego grzyba dalej zapraszają autorkę. W moim odczuciu jak się tak pisze to
                  > potem trzeba napisać: więc niestety jest już za późno na zmianę zdania a j

Dla mnie szczere, bo nie pisze o sobie: ja się ucieszę. Kiedy to pisała, mogła myśleć "o ja p.. znowu dupę zawraca", ale ujęła to elegancko. No bo cóż, nie wypada kuzynce panny młodej powiedzieć "spadaj i nie zawracaj gitary", w końcu to nie świadkowa zapraszała, tylko organizowała, więc nie decyduje o tym kto ma być na wyjeździe. To chyba jasne, prawda?
                  Ja rozumiem, że dostać elegancki ochrzan nie jest przyjemnie, ale nie dziwię się, że Ci odpowiedź świadkowej nie pasuje, skoro jak sama piszesz, jesteś tak samo niezdecydowana jak autorka. Możesz po prostu nie mieć świadomości jak to jest po drugiej stronie, albo zwyczajnie nie chcieć wiedzieć.
                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:58
                    to nie jest elegancki ochrzan. klika wiadomości głosowych i długasny sms z uszczypliwym słowotokiem to raczej dowód na niezrównoważenie świadkowej i próbę "ulania sobie" na nieznajomą jej osobę. A frustracja świadkowej zapewne nazbierała się przy urządzaniu imprezy i użeraniu z resztą osób a nie z decyzji autorki.
                    • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 15:43
                      dla mnie to nie jest słowotok, sama piszę takie długaśne wypowiedzi, krócej nie umiem
                      uszczypliwości "chciałoby się wpaść na gotowe" wcale się nie dziwię
                    • kocynder Re: Świadkowa 01.06.23, 07:29
                      A ja uważam, że jest to właśnie opanowanie przed strzeleniem autorki w ucho. Jak sama napisałaś: dziewczyny się narobiły, załatwiały, dzwoniły, uzeraly z tym i z tamtym - gwiazda wtedy była na "nie idę". A jak już wszystko gotowe to czerwony dywan dla hrabiny?
                  • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 15:56
                    Dla mnie nie jest eleganckim pisanie, że coś jest nie fair wobec innych dziewczyn. Gdybym była jedną z zaproszonych/współorganizujących to sama wolałabym uznać co jest albo nie jest fair wobec mnie. Nie jest eleganckim trucie dupy i zakończenie słodkim "miejsce na ciebie czeka" i uśmieszek. Jest to słabe do potęgi. Nie wiem, pade, skąd bierzesz kryteria elegancji, ale ten tekst nie jest w żaden sposób neutralny i o elegancję nie otarł się nawet kropką.

Przede wszystkim zapominamy, że nie wszyscy jesteśmy cięci z metra, nie wszyscy mamy równe kompetencje organizacyjne, kreacyjne, komunikacyjne, emocjonalne. Większość uważa, że wiadomość była ok. Ale nie wszyscy. To nie jest tak, że dziewczyna jest ze swoimi emocjami "jedna przeciw wszystkim" (że wykorzystam sformułowanie leosi, która robi za świadkową bis i będzie sobie tu oceniać moją działalność forumową, pfff). Otóż nie jest sama jedna. Coś ewidentnie poszło nie tak. Świadkowa jest główną organizatorką, ale nie jest panną młodą. Nie jest jej rolą oceniać gości panny młodej ani sprawiać, by czuli się niekomfortowo. Ewidentnie rola ją przerosła.
                    • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 16:59
                      A skąd wiesz, że świadkowa nie pisała tego w imieniu współorganizatorek? Może się z nimi konsultowała po smsie autorki?
                      I tak, dalej się będę upierać, że odpowiedź jest elegancka, bo jeśli ktoś nawet nie umie przeprosić za to, że zawraca gitarę, to na większą uprzejmość nie zasługuje.
                      • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 09:44
                        I dlatego w Polsce nie da się żyć.
                        Nie przeprosiła, że zabiera mój cenny czas? O, to ja jej powiem do słuchu. 1, 2, 3, 4... Powiedziałam. Za mało, jeszcze sobie popiszę.
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 01.06.23, 09:56
                          Dokładnie. Nagrała 4 wiadomości po minucie, a pół godziny później dosłała tę pisemną.
                          • tt-tka Re: Świadkowa 01.06.23, 10:03
                            its_complicated82 napisała:

> Dokładnie. Nagrała 4 wiadomości po minucie, a pół godziny później dosłała tę pi
                            > semną.

Widac uznala, ze skoro przez ...dziesci lat twojego zycia nie dotarlo do ciebie, czego sie nie robi, to trzeba powtarzac, powtarzac i powtarzac tongue_out
                            Nie ma bolu, nastepnym razem nie zostaniesz zaproszona i bedziesz miala z banki. A jeszcze bardziej inni ciebie.
                            • its_complicated82 Re: Świadkowa 01.06.23, 10:25
                              Nie znam jej, ani ona mnie. Więc nie mogła wiedzieć jak było przez -dzieści lat. Od kuzynki też nie, bo żadnego naszego spotkania wcześniej nie odwołałam. Widzimy się rzadko.
                              • tt-tka Re: Świadkowa 01.06.23, 15:48

> Nie znam jej, ani ona mnie. Więc nie mogła wiedzieć jak było przez -dzieści lat
                                > . Od kuzynki też nie, bo żadnego naszego spotkania wcześniej nie odwołałam. Wid
                                > zimy się rzadko.

A legendy po rodzinie i tak kraza, jako i po forum... ciocia powie swoje, sierota po wujku swoje, chomiki swoje, a tobie nadal sie wydaje, ze nikt nie wie, jak to z toba bylo i bywa tongue_out
                        • pade Re: Świadkowa 01.06.23, 09:59
                          danaide2.0 napisała:

> I dlatego w Polsce nie da się żyć.
                          > Nie przeprosiła, że zabiera mój cenny czas? O, to ja jej powiem do słuchu. 1, 2
                          > , 3, 4... Powiedziałam. Za mało, jeszcze sobie popiszę.

Wygląda na to, że utożsamiasz się z autorką, która umniejsza swoje "przewiny", jednocześnie wyolbrzymiając czyjeś. Po to, żeby nie poczuć się źle z tym co sama robi. Wygodniej przecież jest oburzyć się na kogoś, kogo zirytowało moje zachowanie, bo przecież mógł delikatniej, nie tym tonem, w innej formie, niż się wysilić i zastanowić, czy ja czasem komuś kłopotu nie sprawiłam, albo w jakim świetle mnie stawia to, co robię. Wygodniej analizować "a po co to robiła, a nikt jej nie kazał, a odbiło jej od władzy" niż pomyśleć, że skoro grupa sobie coś tam ustaliła, a ja chcę być w tej grupie i dobrze się w niej czuć, to nie zaczynam od 'wchodzę/wychodzę/wchodzę/wychodzę", bo nikt mnie poważnie nie potraktuje.
                          Można robić różne wygibasy słowne, analizować nawet wychowanie świadkowej, ale to nie zmieni faktu i nie sprawi, że zniknie jak zmazany gumką myszką, że autorka swoim niezdecydowaniem namieszała i skoro jest to wg Ciebie mało znaczące, to tak samo mało znacząca w sensie wagi "przewinienia" winna być reakcja świadkowej.
                          • its_complicated82 Re: Świadkowa 01.06.23, 10:27
                            Namieszałam. Ale świadkowa mogła to przełknąć i przeklnac sobie w środku, bo chodziło o dobrze spędzony czas, a przez swoje dziecinne zachowanie zepsuła nastrój. Ona też jest dobrze po 30, więc powinna wiedzieć co wypada, a czego nie wypada napisać.
                            • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 10:32
                              Tu już ustaliłyśmy - świadkowa made in Poland jest przesiąknięta agresją i bierną-agresją jak wielu Polaków, co widać po niniejszym wątku. Ja o NVC i asertywności dowiedziałam się dobrze po trzydziestce - na kursach dla matek małych dzieci (dzięki m. st. Warszawa). W mojej pracy o tym nie było ani słowa, nie taki gnój odchodził, ale podobno w niektórych korpo tego uczą. Poza tym jedno dowiedzieć się, drugie wdrożyć do życia, zwłaszcza w sytuacji stresowej.
                              • pade Re: Świadkowa 01.06.23, 14:19
                                danaide2.0 napisała:

> Tu już ustaliłyśmy - świadkowa made in Poland jest przesiąknięta agresją i bier
                                > ną-agresją jak wielu Polaków, co widać po niniejszym wątku. Ja o NVC i asertywn
                                > ości dowiedziałam się dobrze po trzydziestce - na kursach dla matek małych dzie
                                > ci (dzięki m. st. Warszawa). W mojej pracy o tym nie było ani słowa, nie taki g
                                > nój odchodził, ale podobno w niektórych korpo tego uczą. Poza tym jedno dowiedz
                                > ieć się, drugie wdrożyć do życia, zwłaszcza w sytuacji stresowej.

No to mamy ustalone. A co z zachowaniem autorki?
                            • chatgris01 Re: Świadkowa 01.06.23, 10:35

> Namieszałam. Ale świadkowa mogła to przełknąć i przeklnac sobie w środku, bo ch
                              > odziło o dobrze spędzony czas, a przez swoje dziecinne zachowanie zepsuła nastr
                              > ój. Ona też jest dobrze po 30, więc powinna wiedzieć co wypada, a czego nie wyp
                              > ada napisać.

No juz tak nie przeginaj z tym trollowaniem tongue_out

Kiedys to byly trolle...
                            • evening.vibes Re: Świadkowa 01.06.23, 10:36
                              > Namieszałam. Ale świadkowa mogła to przełknąć i przeklnac sobie w środku, bo ch
                              > odziło o dobrze spędzony czas, a przez swoje dziecinne zachowanie zepsuła nastr
                              > ój. Ona też jest dobrze po 30, więc powinna wiedzieć co wypada, a czego nie wyp
                              > ada napisać.

Jest po 30-tce więc doskonale wie, że nie należy wchodzić w d..ę każde primadonnie, żeby 'nie psuć jej nastroju'.
                              • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 10:43
                                Może po 40-tce będzie wiedziała jak ogarnąć to lekkim twistem, by wilk był syty i owca cała.
                                • evening.vibes Re: Świadkowa 01.06.23, 10:45
                                  danaide2.0 napisała:
                                  > Może po 40-tce będzie wiedziała jak ogarnąć to lekkim twistem, by wilk był syty
                                  > i owca cała.

Nie jest z pokolenia boomesrkich people-pleaserek więc nie sądzę.
                                  • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 10:51
                                    Wypraszam sobie. Jestem obecnie rasową boomerską self-pleaserką. Trudno robić coś dla innych, jeśli nie zrobiło się dla siebie.
                                    • evening.vibes Re: Świadkowa 01.06.23, 10:54
                                      danaide2.0 napisała:
                                      > Wypraszam sobie. Jestem obecnie rasową boomerską self-pleaserką. Trudno robić c
                                      > oś dla innych, jeśli nie zrobiło się dla siebie.

Pokolenie boomerek wychowano w kulcie dbania o innych - myślenia o sobie na końcu. Skończyły sfrustrowane. Młodsze pokolenia cenią swój czas i wysiłek - na całe szczęście.
                            • kocynder Re: Świadkowa 01.06.23, 10:47
                              A ty też mogłaś przełknąć gorzką pigułkę od świadkowej i nie psuć nastroju. No, ale wolisz się nadymać... Zapewne też jesteś po 30 i powinno już do ciebie dotrzeć, że nie wpiernicza się na imprezę na "za pięć dwunasta", bo ci się odwidziało.
                            • pade Re: Świadkowa 01.06.23, 14:18

> ój.
                              Ona też jest dobrze po 30, więc powinna wiedzieć co wypada, a czego nie wyp
                              > ada napisać.

To samo dotyczy Ciebie. Dokładnie to samo.
                            • arthwen Re: Świadkowa 02.06.23, 00:28

> ada napisać.
                              Ona wcale nie zepsuła nastoju. Jestem pewna, że reszta uczestniczek jej szczerze gratulowała, że udało jej się ciebie pozbyć, bo jakbyś jednak przyjechała, to wtedy na pewno zepsułabyś imprezę.
                              Naprawdę nie idź na ten ślub, po co niewinnej dziewczynie masz zepsuć taką ważną chwilę.
                            • reinadelafiesta Re: Świadkowa 02.06.23, 08:02
                              W wiadomości świadkowej ewidentnie czuć irytację i ja się jej nie dziwię. Zachowałaś się nieładnie i niepoważnie. To trzeba już było w takim razie być konsekwentną, zrezygnować z wyjazdu, zdania nie zmieniać i nie zawracać ludziom głowy. Natomiast uważam, że w zupełności wystarczyłaby jedna wiadomość od świadkowej, a nie ulewanie złości w kilku, to prawda. Z drugiej jednak strony irytuje mnie Twoja postawa. Jak sama piszesz "namieszałaś", ale masz pretensję, że ktoś Ci to wypomniał. No cóż, takie życie, że jak się namieszało, to trzeba się liczyć z konsekwencjami, choćby w postaci niemiłej odpowiedzi, a nie odwracać kota ogonem, pisząc teraz że to świadkowa powinna coś przełykać, wiedzieć co można napisać i że to ona zepsuła nastrój. To Twoje zachowanie jest dziecinne, nie jej. Narozrabiałaś, to trochę pokory by się przydało.
                              • its_complicated82 Re: Świadkowa 02.06.23, 09:08
                                Chyba muszę się zgodzić z twoją odpowiedzią.
                          • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 10:41
                            Daruj sobie analizy - jestem po prostu niezłą organizatorką.

Mała waga przewinienia nie czyni go Wersalem.
                • hummorek Re: Świadkowa 31.05.23, 15:42
                  Jak się kręci i zmienia zdanie co chwilę, to nie należy liczyć, że jest się oczekiwanym gościem, bo taki gość to - jak widać - utrapienie i trucie dudy. Masakra, mnie by było wstyd.
                • kocynder Re: Świadkowa 31.05.23, 22:53
                  Nie jest nieszczere. Zapewne po prostu zakłada, że autorka wątku jest osobą bliską pannie młodej, a to dla niej jest ta cała impreza. No, na pewno będzie jej miło, że lubiana osoba jednak, pomimo -pewnych perturbacji się pojawi. Nie wiem też, gdzie ty widzisz "pasywną agresję"? W tym, że ma SAMA załatwić sobie tet kajaki? No zaskakujące, doprawdy! Dziewczyny, wiedząc, że będzie ich 10, organizowały ten wyjazd od x czasu. Dzwoniły, umawiały kto co zrobi, ta alkohole, tamta mięso na grilla, Kaśka załatwiła noclegi, Zośka te kajaki i rowery wodne, Anka baloniki i dekoracje itd. No a teraz nagle Iza się zdecydowała, że ona jednak tez chce i jeszcze ktoś ma dzwonić i załatwiać? Może jeszcze dywan czerwony podścielić, żeby sobie hrabina butów nie powalała?
                  Dziewczyny autorki NIE ZAPRASZAŁY. Chciała ją widzieć panna młoda, a ponieważ główną organizatorką jest świadkowa - więc siłą rzeczy wyszło jak wyszło. Zapewne "dziewczyny" wolałyby napisać "Izka, przestań odjaniepawlać głupoty! Jest za późno i pocałuj psa w nos!", ale takie imprezy robi się dla kogoś. W tym przypadku dla panny młodej. I dziewczyny, wiedząc, że "młodej" zależy postanowiły przymknąć oko na gwiazdorzenie Izy i jednak znieść jej "entrée"...
                  • kachaa17 Re: Świadkowa 01.06.23, 08:45
                    To ja bym wolała dostać taką odpowiedź jak Ty napisałaś: jest z późno, spadaj. Skoro to nie fer to chyba jednak dziewczyny się nie ucieszą.
                    • kocynder Re: Świadkowa 01.06.23, 19:57
                      Wiesz dla kogo głównie organizuje się tzw "panieńskie"? Zdradzę ci tajemnicę: dla panny młodej. W tym przypadku pannie młodej zależało na kuzynce na tyle, że ją zaprosiła. Więc jej (panny młodej) przyjaciółki uznały, że wobec NIEJ nie byłoby ok napisać "hrabinie", że jest głupią, nieogarnięta pindą i niech spada na szczaw i mirabelki.
                      Inna kwestia, że przy tak popapranej "emocjonalności" i histeriach na poziomie podstawówki łeb dam, że na sprzeciw wyrażony ostro miałybyśmy wątek"nojaktakmożnajatuzdobregosercaatamizarazzgórycozachamidłobezczelnemojakuzynkamniezaprosiłaatamiwyjeżdżażeniemaopcjibozapóźno!"
                      No i jeszcze jedno: panna młoda jest niby bliską wątkodawczyni, ale z drugiej strony prawie się nie widują i nie mają kontaktów, wątkodajka nie zna świadkowej - organizatorki, ale bywały razem na drinkach... Łże aż Ziemia jęczy. big_grin
                      • its_complicated82 Re: Świadkowa 01.06.23, 20:04
                        Gdzie wyczytałaś że byłam ze świadkową na drinkach?
            • alex_vause35 Re: Świadkowa 01.06.23, 08:56
              Dla mnie to jest pasywna agresja. Taki długi wpis w słodko -pierdzącym tonie. Wolałabym info w tonie jak wyżej.
          • gama2003 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:20
            Dokładnie to zostało tam napisane.
            Tylko owinięte w klasę i kulturę piszącej.
            Bardzo zgrabnie wymiksowała się z dodatkowego zadania. Szacun.
        • aqua48 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:37
          borsuczyca.klusek napisała:

> Jeżeli to jest miło to ciekawe jak by brzmiało nie miło 🙊

Niemiło brzmiałoby - Hermenegildo, teraz mamy już wszystko zorganizowane i dopięte. Nie uwzględniłyśmy Cię w naszych planach zgodnie z twoją decyzją. Jeśli chcesz to przyjedź ale z konkretną wałówką i na własne ryzyko że zostaniesz wykluczona z niektórych atrakcji..
          • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:40
            I ta odpowiedź jest przynajmniej konkretna. Wiem na czym stoję i nie muszę się domyślać.
          • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:01
            To akurat by było dużo milej niż w tym smsie. Konkretnie i na temat. A nie owijanie w słowotok słowa "spieprz...j bo my się tu napracowałyśmy i nie chcemy cię już tutaj"
            • eliksir_czarodziejski Re: Świadkowa 31.05.23, 14:14
              betyskai napisał(a):

> To akurat by było dużo milej niż w tym smsie. Konkretnie i na temat. A nie owi
              > janie w słowotok słowa "spieprz...j bo my się tu napracowałyśmy i nie chcemy ci
              > ę już tutaj"

Heh, dokładnie, ja to też tak odbieram.
          • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:14
            Jak dla mnie to to jest bardziej mile niż tamto.
        • jednoraz0w0 Re: Świadkowa 01.06.23, 04:15

> Jeżeli to jest miło to ciekawe jak by brzmiało nie miło 🙊

Jeżeli w świetle całej sytuacji to jest niemiło to jak by było miło i w porządku wobec wszystkich?
    • homohominilupus Re: Świadkowa 31.05.23, 09:28
      Mam takiego niezdecydowanego kolegę. Jego żona a moja przyjaciółka miewa momenty kiedy chciałaby go ubić.

A z innej beczki... 3 dniowe cyrki bo ktoś za mąż wychodzi to dla mnie jakiś kosmos.
      • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:29
        Dla mnie też, ale ja bym odmówiła na początku i trwałabym w tej decyzji:p
      • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 09:32
        Ciekawe co będzie przy rozwodzie 🙄
        • daniela34 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:36
          Będzie zmieniał 15 razy stanowisko procesowe: z winą, bez winy, jednak z winą, a jak mają dzieci to spotkania z dziećmi w środy, nie, jednak w piątki, nie jednak w czwartki, w weekendy, ale bez niedziel, nie, jednak z niedzielami, ale liczone od piątku...Dobrze, że jest prekluzja dowodowa, to przynajmniej może co do świadków się ogarnie. Choć i to nie jest pewne.
          • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 10:09
            Koleżance kiedyś klient zmieniał stanowisko procesowe kilka razy w ciągu jednej rozprawy... uncertain Ale to był narkoman, który akurat tego dnia odniósł sukces, bo nie przyszedł do sądu pod wpływem. Oczywiście to koleżanka zebrała ochrzan od sędziego.
            • daniela34 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:05
              Mnie mój klient zmieniał, ale na szczęście na korytarzu i przekonałam, żeby się tak nie spieszył. Mieliśmy rozprawę celem rozpoznania wniosku o zabezpieczenie i pan mi oświadczył, że on zasadniczo to chciałby cofnąć pozew rozwodowy. Ponieważ wiedziałam, że druga strona jest mocno niestabilna to przekonałam, żeby się z tym wstrzymał dopóki żona faktycznie nie wróci do domu (co deklarowała). Okazało się, że miałam rację, bo do domu nie wróciła a następna informacja była taka, że jest w ciąży z innym panem i że klient jednak chce tego rozwodu. Bylibyśmy w plecy kilka miesięcy.
              Natomiast w ramach spłaty długu wdzięczności poszłam na zastępstwo za koleżankę i miałam na sali rozpraw właśnie takie zabawy z jej klientką: chce rozwodu, chce separacji, w ogóle niczego nie chce. Tyle tylko, że tam mąż twardo domagał się rozwodu, więc pani mogła sobie zmieniać stanowisko do utraty tchu.
              • bulzemba Re: Świadkowa 31.05.23, 12:56
                Jak mój ex na rozprawie powiedział że zmienia zdanie jego pani adwokat długo zbierała szczęka z podłogi. A przyznam że było po niej widać lata doświadczenia a tu smarkacz ją zaskoczył.
              • jednoraz0w0 Re: Świadkowa 01.06.23, 04:19
                daniela34 napisała:

> i miałam na sali rozpraw właśnie takie zabawy z jej klientką: chce rozwodu, ch
                > ce separacji, w ogóle niczego nie chce.

Ja byłam taka niezdecydowana w czasie pierwszego porodu, jednocześnie kazałam chłopu masować mi plecy i absolutnie mnie nie dotykać. Do dziś pamietam jego legutko zagubioną minę 😆
              • ayelen40 Re: Świadkowa 01.06.23, 07:29
                Separacji prawnej? W ogóle ktokolwiek się w to bawi? W taki rozwód bez możliwości ponownego zawarcia małżeństwa?
                • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 09:37
                  Obstawiam zakochaną w mężu-hazardziście fanatyczną katoliczkę.
      • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 09:59
        >3 dniowe cyrki bo ktoś za mąż wychodzi to dla mnie jakiś kosmos.

Ale dlaczego zaraz cyrki? To nie moje klimaty, ale dlaczego wypad z koleżankami do domku + na kajaki to cyrk? Nie lecą jeździć limuzyną po Las Vegas...
        • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 10:10
          Też tak uważam, to raczej przyjemność taki wyjazd. Byłam na weekend w górach na swoim panieńskim- grill, pogaduszki, było super.
        • homohominilupus Re: Świadkowa 31.05.23, 10:10
          No trochę cyrki, 3 dniowe imprezowanie z takiej okazji nie mieści mi się w pejzażu wewnętrznym.
          • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:15
            #teamcyrki
            • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 10:26
              Jak uważasz takie coś za cyrk i nie chcesz uczestniczyć, to zgłaszasz to od razu i wtedy nikt nie ma problemu ( ja np. nie lubię na panieńskim zabaw w klubach z panieńskimi gadżetami i w nich nie uczestniczę). A autorka robiła cyrki ze zmianą zdania co chwilę.
              • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:35
                Tylko w przypadku panieńskich takie cyrki niestety potrafią eskalować. I zgadzasz się nieświadomie na imprezę w lutym a w czerwcu masz nagle trzy dni z życiorysu (nie mówię że w tym przypadku tak było).
                • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:09
                  No nie wiem, u mnie nie organizuje się panieńskich z tak dużym wyprzedzeniem, miesiąc- dwa to max. i w przeciągu kilku dni mamy wstępny plan i podział zadań.
                • kk345 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:48
                  > zgadzasz się nieświadomie na imprezę w lutym a w czerwcu masz nagle trzy dni z życiorysu

Mówisz, ze dorosła osoba nieświadomie sie zgodziła na trzydniowy wyjazd, a potem się zdziwiła, ze to trzydniowy wyjazd? Aha.
          • hanusinamama Re: Świadkowa 31.05.23, 11:28
            MI się miescie o ile to jest "jedziemy na weekend gdzies polezec na leżaku, popływać w basenie i tyle" Ale cały cyrk z przygotowywaniem jakby to było samo wesele jest dziwne
          • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 11:46
            A jaka okazja ci się mieści na luźny wypad z koleżankami? Bo one raczej żadnych cyrków nie planują.
            • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:04
              Eeee, tort, dekoracje domku 500km od miejsca zamieszkania, wymyślanie i organizowanie gier i zabaw… I to tak, ze zadaniami trzeba się podzielić…

Ja wieczory panieńskie rozumiem tak, ze jestem zaproszonym gościem. Cała ta idea, w której jestem zaproszonym gościem, ale mam płacić za prezent dla panny młodej, za dekoracje, za zabawy, za costam jeszcze - jest dziwna. Mogę zapłacić za swoje drinki.
            • eliksir_czarodziejski Re: Świadkowa 31.05.23, 14:17
              leosia-wspaniala napisał(a):

> A jaka okazja ci się mieści na luźny wypad z koleżankami? Bo one raczej żadnych
              > cyrków nie planują.

Sorry, ale to nie jest luźny wypad z koleżankami. Wiadomość w starterze brzmi raczej jak konkurs kto więcej wymyśli atrakcji i jak bardzo się przy tym narobi.
              • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:22
                eliksir_czarodziejski napisała:

> Sorry, ale to nie jest luźny wypad z koleżankami. Wiadomość w starterze brzmi r
                > aczej jak konkurs kto więcej wymyśli atrakcji i jak bardzo się przy tym narobi.
                >

😃😃😃 no wlasnie. Niby dlaczego mialoby byc milo, na luzie, relaksujaco...trzeba sie naharowac nie tylko fizycznie ale i glowa 😃😃😃😃
              • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 14:25
                eliksir_czarodziejski napisała:
                > Sorry, ale to nie jest luźny wypad z koleżankami. Wiadomość w starterze brzmi r
                > aczej jak konkurs kto więcej wymyśli atrakcji i jak bardzo się przy tym narobi.

No właśnie w tym tkwi sekret - jak się wcześniej zorganizuje to WYJAZD jest luźny.
        • hrabina_niczyja Re: Świadkowa 31.05.23, 10:12
          Też tak uważam. Fajne spotkanie bliskich sobie kobiet. Bez żenady i zbędnych ceregieli.
        • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:13
          Założenia fajne, wykonanie, jak widać, takie se.
          • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 10:28
            wykonanie raczej spoko, po prostu pewnie ta cała świadkowa miała akurat słabszy moment i jej się faktycznie troszku ulało. ale pewnie się użera z ośmioma babami, bo jedna nie je glutenu, więc kiełby muszą być no-gluten-friendly, druga śpi tylko przy otwartym oknie i od północy, trzecia nie ma kaloszków i weź jej sprawdź czy na pewno tam nie będą potrzebne kaloszki, bo może ona jednak od kogoś pożyczy, czwarta ma uczulenie na komary - czy pomyślałaś o świecach antykomarowych?, piąta nie przyjedzie samochodem bo ma chorobę lokomocyjną i kto ją odbierze z dworca?, szósta jedzie, ale będzie tęsknić za bombelkiem swoim, czy może mogłaby go zabrać, bo ie będzie przeszkadzać, siódma wolałaby rower wodny a nie kajaki, są tam rowery wodne?, ósma nie jedzie wcale, za chwilę jednak jedzie, albo jednak nie, nie jedzie.
            no weź się nie wkoorw na to wszystko.
            • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:30
              One sis podzielily zadaniami...
              • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 10:34
                ritual2019 napisał(a):

> One sis podzielily zadaniami...

zadaniami tak, owszem, ale wszystkie takie tematy zawsze spadają na organizatorkę, jak nie ma wprawy, to w pewnym momencie zaczyna jej powieka latać jak widzi smska od wątkodajki z kolejną zmianą decyzji. plus obstawiam w ciemno, że to nie pierwsza taka akcja w wykonaniu wątkodajki, delikatnie to zasugerowała w pierwszym poście.
                • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:48
                  conena napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                  >
                  > > One sis podzielily zadaniami...
                  >
                  > zadaniami tak, owszem, ale wszystkie takie tematy zawsze spadają na organizator
                  > kę, jak nie ma wprawy, to w pewnym momencie zaczyna jej powieka latać jak widzi
                  > smska od wątkodajki z kolejną zmianą decyzji. plus obstawiam w ciemno, że to n
                  > ie pierwsza taka akcja w wykonaniu wątkodajki, delikatnie to zasugerowała w pie
                  > rwszym poście.
                  >
                  >
                  Jaki konkretnie problem moze powodowac zmiana decyzji w tym przypadku?
                  Impreza jest w jakims domku w lesie/nad rzeka itp, autorka watku deklaruje ze przeleje swija czesc za wynajem, do tego napisala ze przywiezie jedzenie, alkohol, zapytala co jeszcze eqentualnie potrzebne. Zajamie sie sama rezerwecja kajaka dla siebie. Nikogo nie obarcza zadaniami zwiazanymi ze swoja obecnoscia. Wystarczyloby napisac: "Fajnie ze zdecydowalas dolaczyc, przywiez co uwazasz, to XYZ na kajaki skontaktuj sie z nimi jesli chcesz z nmai isc. Do zoboczanie w sobote. Xx
                  • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:01
                    Tak to sobie właśnie wyobrażałam.
                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:05
                    Autorka zaburza świadkowej wizję imprezy którą sobie zaplanowała. A co jak przywiezie jedzenie nie pasujące do dań które świadkowa zaplanowała na stół? Tragedia gotowa!
            • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:30
              Wyjątkowość kosztuje. Świadkowa jest tylko jedna!
            • trudneslowa Re: Świadkowa 31.05.23, 10:35
              😁❤️
            • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 10:37
              Byłam na wielu panieńskich z różnymi ekipami, w tym wyjazdowych i w życiu się nie spotkałam, by ktoś tak wydziwiał i trzeba było się z nim użerać. Albo ja mam szczęście do bezproblemowych osób, albo ty jakieś wyjątkowo marudne infantylne laski spotykałaś.
              • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 10:46
                akurat pudło, nie byłam nigdy na takim wyjazdowym panieńskim, ani jako uczestniczka ani jako organizatorka. ekstrapolowałam swoje doświadczenia z organizowania innych wydarzeń oraz z uczestnictwa w innych wydarzeniach, kiedy czasami z niedowierzaniem słucham o problemach innych uczestników.
                • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:10
                  Przy innych wydarzeniach też nie miałam takich doświadczeń, uff jak to dobrze że nie mam takich znajomych.
            • eliksir_czarodziejski Re: Świadkowa 31.05.23, 14:19
              conena napisała:

> wykonanie raczej spoko, po prostu pewnie ta cała świadkowa miała akurat słabszy
              > moment i jej się faktycznie troszku ulało. ale pewnie się użera z ośmioma baba
              > mi, bo jedna nie je glutenu, więc kiełby muszą być no-gluten-friendly, druga śp
              > i tylko przy otwartym oknie i od północy, trzecia nie ma kaloszków i weź jej sp
              > rawdź czy na pewno tam nie będą potrzebne kaloszki, bo może ona jednak od kogoś
              > pożyczy, czwarta ma uczulenie na komary - czy pomyślałaś o świecach antykomaro
              > wych?, piąta nie przyjedzie samochodem bo ma chorobę lokomocyjną i kto ją odbie
              > rze z dworca?, szósta jedzie, ale będzie tęsknić za bombelkiem swoim, czy może
              > mogłaby go zabrać, bo ie będzie przeszkadzać, siódma wolałaby rower wodny a nie
              > kajaki, są tam rowery wodne?, ósma nie jedzie wcale, za chwilę jednak jedzie,
              > albo jednak nie, nie jedzie.
              > no weź się nie wkoorw na to wszystko.
              >

Jest jedno proste rozwiązanie na te zmyślone problemy - zorganizować nocleg i o resztę niech się martwią uczestniczki. Myślę że wszyscy są na tyle dorośli że potrafią ogarnąć swoje bezglutenowe kiełbaski sami.
        • hanusinamama Re: Świadkowa 31.05.23, 11:27
          BO to jest "przedsięwzięcie"....
      • hanusinamama Re: Świadkowa 31.05.23, 11:27
        NO ja przeczytałam "3 dniowe przedsięwzięcie..." i mnie zmroziło.
        • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 11:33
          No bo jest. Musisz zorganizować wszystko, skoordynować, kupić i zarezerwować jeżeli ma się jakąś wizję. Przecież jak komuś to nie odpowiada to przecież nie musi uczestniczyć.
          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:36
            Panna młoda jest wymagająca, myślę że świadkowa mogła być pod presją.
            • eliksir_czarodziejski Re: Świadkowa 31.05.23, 14:20

> Panna młoda jest wymagająca, myślę że świadkowa mogła być pod presją.

Yyyy, brzmi jak kanał.
            • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:23
              >Panna młoda jest wymagająca, myślę że świadkowa mogła być pod presją.

wymagająca? co chcesz przez to powiedzieć?

• ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:55
            black.emma napisała:

> No bo jest. Musisz zorganizować wszystko, skoordynować, kupić i zarezerwować je
            > żeli ma się jakąś wizję. Przecież jak komuś to nie odpowiada to przecież nie mu
            > si uczestniczyć.

Rezerwowaly domki. Autorka watku zaplacila swoj wklad. Rezerwowaly kajaki, autorka watku miala zamiar to zrobic sama. Co jeszcze tam bylo do dopiecia?
            • berdebul Re: Świadkowa 31.05.23, 12:07
              Gry i zabawy. :p
              • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:09
                berdebul napisała:

> Gry i zabawy. :p

No faktycznie, niesamowite przedsiewziecie.😃
            • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 12:46
              Tak jak napisała ta świadkowa, gdyby każdy był taki rozmemłany, to by imprezy nie było. Do dopięcia było wszystko, jak już było dopięte i każdy zajął się swoimi sprawami to autorka się obudziła i zawraca dudę.
              Za domek nie zapłaciła, na razie tylko zgłosiła taki zamiar. A jak te zamiary wyglądają to masz wyżej i niżej.
              • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 12:48
                Gdzieś już napisała, że zapłaciła, ale w końcu nie pojechała.
                • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 12:51
                  Oj, nie, doczytaj. Napisała, że dostała rozliczenie po imprezie big_grin
              • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:56
                Zapłaciłam wczoraj.
                • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 13:11
                  Tyle dobrze. Zatem wyciągnij wnioski i zapomnij o sprawie.
              • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:09
                >Tak jak napisała ta świadkowa, gdyby >każdy był taki rozmemłany, to by >imprezy nie było.

W mojej opinii jeśli ktoś się podejmuje organizacji imprezy - to niech nie oczekuje, ze wszyscy zaproszeni goście będą tyrać przy tej organizacji… A jak organizacja 3 dniowego wypadu z kajakami, grami, zabawami, zakupem i instalacją dekoracji, zamówieniem łódek, kajaków i balonów, zaplanowaniem, zakupieniem i przygotowaniem wyżywienia jest za trudna - to się organizuje popołudnie w spa…
                • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 14:18
                  Ale to przecież nie taka sytuacja, że jest jeden organizator i goście, tylko kilka przyjaciółek organizuje wieczór panieński jednej z nich i dzielą się rolami. Autorka na początku zgodziła się uczestniczyć, więc jej rola też była uwzględniana. Po czym niedługo przed imprezą, jak trzeba działać, to ona zmienia zdanie i "wypada z gry", a na tydzień przed, jak wszystko już ustalone, to znów nabiera ochoty. No to jest trochę niepoważne jednak.
                  • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 14:21
                    A przepraszam, ona zmieniła zdanie kolejny raz nawet nie na tydzień przed imprezą, tylko na dwa dni!
                  • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:27
                    majaa napisała:

No to jest trochę niepoważne jednak.

Dlaczego niepowazne? Wszystko musi byc takie smiertelnie powazne? Nie mozna zmienic zdania?
                    Zaplacila zaliczke za domek, zaplacila swoja czesc oraz prezent, nie zostawila ich na lodzie z dodatkowymi kosztami.
                    A moglo byc tak:
                    - dwa tygodnie przed impreza - niestety nie przyjade
                    - one w tym czasie okey, zaprosimy kogos na jej miejsce, oddamy zaliczke
                    - trzy dni przed impreza autorka watku - jednak przyjade. Ale my juz zaprosilysmy kogos innego. Zaplacilam zaliczke, to nie fair. Oddamy. Autorka watku zaklada watek co za glupie pindy.
                    • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 14:56
                      ritual2019 napisał(a):

> Dlaczego niepowazne? Wszystko musi byc takie smiertelnie powazne? Nie mozna zmi
                      > enic zdania?

Ależ można. Nawet codziennie. Podobnie jak można też mieć serdecznie dość takiej niezdecydowanej osoby, która w niczym nie pomaga, tylko robi dodatkowe zamieszanie.
                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:57
                        majaa napisała:

> Ależ można. Nawet codziennie. Podobnie jak można też mieć serdecznie dość takie
                        > j niezdecydowanej osoby, która w niczym nie pomaga, tylko robi dodatkowe zamies
                        > zanie.

Mozna sobie wmowic ze robi zamieszanie.
                        • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 15:42
                          A Twoim zdaniem nie robi? Bo moim - owszem. Zgadza się, nie zgadza, znowu się zgadza... Absorbuje uwagę innych swoją osobą, a mogłaby po prostu, jak każda z pozostałych, podjąć decyzję i włączyć się (albo nie) w realizację ustalonego planu.
                          • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:33
                            majaa napisała:

> A Twoim zdaniem nie robi?

Nie, nie robi. Impreza w takiej formie ze nie robi zadnego zamieszania.
                            • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 16:43
                              To szkoda, że to nie Ty koordynujesz całość w takim razie😉
                              • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 17:04
                                majaa napisała:

> To szkoda, że to nie Ty koordynujesz całość w takim razie😉

Cale szczescie. Bede miec bbq w sobote, u nas w domu, fakt bez kajakow i nie trzy dni, party urodzinowe. Jak my to ogarniemy? A jesli ktos w ostaniej chwili nie przyjdzie?😱😱😊😃😃😃😃
                                • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 17:20
                                  gorzej jak przyjdzie, a u was nie był doliczony do gości tongue_out
                                  • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 18:49
                                    betyskai napisał(a):

> gorzej jak przyjdzie, a u was nie był doliczony do gości tongue_out

Nie wiem co zrobie, zaloze watek na forum.😃😃😃
                                    Ale jedna osoba zapowiedziala ze bedzie ale moze nie byc bo rzadko bywa, czesto zmienia zdanie. Inna przyjdzie ale 3-4h pozniej. A corka z chlopakiem przyjada ale wyjada wczesniej niz planowane wiec zaczniemy troche wczesniej niz planowalismy zeby zjedli. Jak ja to przezyje, no jak?😃😃😃
                                    • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 19:05

Robisz w domu impreze składkowa?
                                      To ja nie wiem, czym poczęstujesz córkę i jej chlopaka, skoro jedzenie przyjedzie 3-4 godziny później, albo I wcale 😁
                                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 19:58
                                        iwles napisała:

>
                                        > Robisz w domu impreze składkowa?
                                        > To ja nie wiem, czym poczęstujesz córkę i jej chlopaka, skoro jedzenie przyjedz
                                        > ie 3-4 godziny później, albo I wcale 😁
                                        >
                                        >
                                        Przeciez skoro skladkowa to poczestuje moja skladka 😃😃😃
                                        • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 20:02

A co zostało ci przydzielone?
                                          Ziemniaki obrać? 😆
                                    • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 19:55
                                      Ritual nawet ty ogarniesz, że grill z rodzina we własnym domu to coś odrobinkę innego niż wieczór panieński. Pomyśl chwilkę, napewno ci się uda. Wierze w ciebie.
                                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 20:01
                                        black.emma napisała:

> Ritual nawet ty ogarniesz, że grill z rodzina we własnym domu to coś odrobinkę
                                        > innego niż wieczór panieński. Pomyśl chwilkę, napewno ci się uda. Wierze w cieb
                                        > ie.

Z rodziny beda 2 osoby jako goscie. Reszta to przyjaciele. Poza tym oni zawsze cos przynosza. Poza tym ja nie widze roznicy, wieczor panienski nie musi byc impreza skladkowa, nie musi byc grill a nawet jesli jest to impreza skladkowa to jesli ktos sie nie dolozy albo ktos przyniesie mniej czy wiecej to nie ma dramatu.
                                        • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 20:05

Z punktu widzenia imprezy - uważam, że na pewno wszystko się udało.
                                • majaa Re: Świadkowa 01.06.23, 11:01
                                  ritual2019 napisał(a):

> Cale szczescie. Bede miec bbq w sobote, u nas w domu, fakt bez kajakow i nie tr
                                  > zy dni, party urodzinowe. Jak my to ogarniemy? A jesli ktos w ostaniej chwili n
                                  > ie przyjdzie?😱😱😊😃😃😃😃

Ale nie widzisz różnicy między domowym popołudniowym bbq a kilkudniowym wypadem dla 8-10 osób z dodatkowymi atrakcjami? Wszystko trzeba zaplanować, ustalić kto i co, podzwonić, zarezerwować i przygotować. No i ktoś musi skoordynować całość, żeby nie było chaosu. Bardzo łatwo jest dezawuować, powiedzieć "a co to za wielka filozofia", zwłaszcza patrząc z daleka. Tylko że nadal ktoś konkretnie jednak musi się tego podjąć i to zrobić, bo samo jakoś nic się robić nie chce, niestety.
                • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 14:21
                  Jedynym oczekiwaniem wobec autorki była deklaracja udziału. Jak widać za dużo. Organizację takiej imprezy można ogarnąć w dwa wieczory i spokój. No, chyba, że znajdzie się księżniczka, która wymyśla, śle wiadomości, potwierdza, odmawia... Cholery można dostać.
                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:25
                    no nie, z smsa wychodzi że gdyby nie odwołała swojego przyjścia to miała się angażować w zamawianie ozdób, podział zakupów spozywczych, zamawianie łódek i bóg wi co jeszcze
                    • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:26
                      a, no i wymyślanie gier, zabaw..

(tylko po co im 8 osób do tych czynności?)
                      • memphis90 Re: Świadkowa 03.06.23, 08:10
                        Ktoś musi liczyć te kulki winogron, żeby skalkulować na dokładnie 8 osób m.
                    • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 15:53
                      I wychodzi przez to na cwaniarę, która pomóc nie chce, tylko woli przyjść na gotowe.
                      To nie jest grill, gdzie zaproszeni przynoszą co chcą i zawsze można skoczyć do Żabki, czy domówka, tylko tematyczna impreza daleko od miejsca zamieszkania. Tu już potrzeba trochę czasu i wysiłku, żeby to zorganizować.
                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:34
                        pade napisała:

> To nie jest grill, gdzie zaproszeni przynoszą co chcą

To byla jak najbardziej taka wlasnie impreza.
                • eliksir_czarodziejski Re: Świadkowa 31.05.23, 14:21
                  memphis90 napisała:

> >Tak jak napisała ta świadkowa, gdyby >każdy był taki rozmemłany, to by
                  > >imprezy nie było.
                  >
                  > W mojej opinii jeśli ktoś się podejmuje organizacji imprezy - to niech nie ocze
                  > kuje, ze wszyscy zaproszeni goście będą tyrać przy tej organizacji… A jak orga
                  > nizacja 3 dniowego wypadu z kajakami, grami, zabawami, zakupem i instalacją dek
                  > oracji, zamówieniem łódek, kajaków i balonów, zaplanowaniem, zakupieniem i przy
                  > gotowaniem wyżywienia jest za trudna - to się organizuje popołudnie w spa…
                  >

Dokładnie...
                • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 14:22
                  memphis90 napisała:
                  > W mojej opinii jeśli ktoś się podejmuje organizacji imprezy - to niech nie ocze
                  > kuje, ze wszyscy zaproszeni goście będą tyrać przy tej organizacji

Bywają imprezy składkowe - nie chcesz nie idziesz.
                  • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 22:05
                    Skladkowosc nie oznacza obowiązkowego szykowania dekoracji domku dwa tygodnie wczesniej i wymyślania stu zabaw. Skladkowosc polega na tym, ze przynosisz co tam chcesz zjeść czy wypić. I nawet nie jest powiedziane, ze każdy musi przynieść to samo i tyle samo…
                    • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 22:16
                      memphis90 napisała:
                      > Skladkowosc polega na tym, ze przynosisz co ta
                      > m chcesz zjeść czy wypić.

Może na grillu. Sory ale 'róbta co chceta' to u Owsiaka - na kilkudniowych spędach niekoniecznie znanych sobie osób to nie zdaje egzaminu. Tu składkowość oznacza PODZIAŁ ZADAŃ.
                      • memphis90 Re: Świadkowa 03.06.23, 08:12
                        Jak jedna osoba popatrzy na balona za darmo, to impreza się nie zawali.
                        • iwles Re: Świadkowa 03.06.23, 09:29

Jak patrzeć nie będzie wcale - to też impreza się nie zawali.
        • berdebul Re: Świadkowa 31.05.23, 12:06
          Przedsięwzięcie kurfa 🫣 wiałabym.
          • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 12:47
            No ja też bym nie była chętna na taką imprezę ale wtedy wystarczy odmówić i już.
      • rosapulchra-0 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:53
        homohominilupus napisała:

> Mam takiego niezdecydowanego kolegę. Jego żona a moja przyjaciółka miewa moment
        > y kiedy chciałaby go ubić.
        >
        > A z innej beczki... 3 dniowe cyrki bo ktoś za mąż wychodzi to dla mnie jakiś ko
        > smos.
        >

Mój mąż bywa taki niezdecydowany. Tu by chciał, ale się boi, ale jakby to, to on tamto i tak w kółko. Jedną sprawę potrafi mielić tygodniami. A jak już wreszcie załatwi, to męczy bułę, czy dobrze zrobił. Szlag mnie czasem z nim trafia.
      • jednoraz0w0 Re: Świadkowa 01.06.23, 04:24
        homohominilupus napisała:

>
        > A z innej beczki... 3 dniowe cyrki bo ktoś za mąż wychodzi to dla mnie jakiś ko
        > smos.
        >
        E, gdyby to były cyrki z dupy a la zia86 to tak, ale to bardziej wygląda jak babski wypad pod pretekstem wychodzenia za mąż jednej z nich. Wiesz, zawsze to łatwiej rodzinie powiedzieć ze wredy a wredy cię nie ma bo Ziuta wychodzi za mąż j nie, absolutnie nie możesz tego przełożyć. Jak się organizuje bez powodu i bez deadline’u to jest większa możliwość ze się posypie bo komuś będzie pasować tydzień później, komuś tydzień wcześniej, komuś gdzie indziej, komuś z dziećmi, komuś z mężem itd.
      • mia_mia Re: Świadkowa 01.06.23, 13:35
        Mój mąż właśnie pojechał na 3 dniowe urodziny kolegi i to wcale nie jest rekord w długości świętowania, a urodziny to w miarę powtarzalna impreza😉
    • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:29
      Nie podoba mi się parenetyczny ton tej wypowiedzi. Odpisała świadkowa czy panna młoda (tu od biedy rozumiałabym stresik, ale przyszłemu mężowi nie zazdroszczę)? Mała elastyczność, a przecież wiadomo, że nawet w ostatniej chwili może coś komuś wypaść, a wypadają firmy, kotki, pieski, a najczęściej dzieci.

I już to widzę, że nie będą miały co jeść. Na pewno znów pełno żarcia pójdzie w kubeł. Teraz masz ogarnąć samodzielnie jedzenie? Prowadzić osobną kuchnię, czy jak? Co do kajaków - to taki problem wpisać info do posiadanego kontaktu, że jednak będzie jedna osoba więcej, przecież nie musicie same tachać tych kajaków, organizatorzy zwożą je na miejsce wypłynięcia.

• szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:31
        Problemem, jak mniemam, nie są kajaki, tylko fakt, że autorka na przygotowania się wypięła a na gotowe chętna jechać i jeszcze chce żeby jej kajak pod nos podstawić.
        • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:46
          "się wypięła", "na gotowe chętna", "pod nos podstawić" - to są interpretacje, a nie fakty.
          • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:48
            No nie bardzo interpretację, bo autorka się obudziła na ostatnią chwilę, jak już wszystko zostało obgadane i przygotowane przez innych. Przecież wiedziała, że jest w huk roboty żeby wszystko przygotować. Mnie by było głupio się wpychać na gotowe i jeszcze w ogóle pytać o kajaki.
            • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:57
              Jest środa. Na pewno nikomu nic nie wypadło, nie zawalił, nie jest potrzebna pomoc na ostatnią chwilę, do której autorka wątku się nada? Przecież zadeklarowała, że coś dowiezie.

W huk roboty powiadasz? Z panieńskim? Ogarnąć nocleg, jedzenie na 3 dni, jedną atrakcję na miejscu i trochę rozrywek w trakcie? To ja tak mam przy każdym wyjeździe z dzieckiem, ale nie zauważyłam, żeby to był taki huk, może dlatego że ogarniam sama - tak jest dużo łatwiej niż wydawać polecenia i nadzorować stopień realizacji. Nie wiem też, co łatwiej - zadzwonić samemu do organizatorów w sprawie dodatkowego kajaku czy pisać elaboraty i wysyłać namiar/wskazówki.
              Ciekawe, jak określić nawał pracy przy ślubie.

No dobra, nie mój świat w sumie. Za wysokie C na mnie.
          • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 09:50

Nie nie, to są fakty.
            Masz napisane, że organizatorka wcześniej już rozpisala, kto, co ma kupic/zrobic/przywieźć. Właśnie po to, żeby było ekonomicznie, a nie ze każdy przywozi co chce. No i ktoś zajmuje się kajakami, ktoś inny domkiem, jeszcze inny zabawami itd.
            Role są rozpisane 🤪
            • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:51
              Tak chyba właśnie było.
            • eliksir_czarodziejski Re: Świadkowa 31.05.23, 14:23
              iwles napisała:

>
              > Nie nie, to są fakty.
              > Masz napisane, że organizatorka wcześniej już rozpisala, kto, co ma kupic/zrobi
              > c/przywieźć. Właśnie po to, żeby było ekonomicznie, a nie ze każdy przywozi co
              > chce. No i ktoś zajmuje się kajakami, ktoś inny domkiem, jeszcze inny zabawami
              > itd.
              > Role są rozpisane 🤪
              >
              >

No właśnie aż za bardzo rozpisane.
              • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:27
                ekonomiczniej - a równocześnie domki 4 osobowe w cenie 500zł od osoby??
                • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 14:36
                  betyskai napisał(a):

> ekonomiczniej - a równocześnie domki 4 osobowe w cenie 500zł od osoby??

400 zł.
                  Doba - 200 zł od osoby. To dużo?
                  • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 14:56
                    500 bo jeszcze zaliczka była
                  • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:14

>
                    >
                    > 400 zł.
                    > Doba - 200 zł od osoby. To dużo?

A mało? W domku, od osoby?
                    • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 17:23
                      za taką cenę można jechać do dobrego hotelu z wyzywieniem.
                      a nie jeszcze wałówkę ze sobą taszczyć i sprawdzać czy sasiadka za dużo nie zjadła żeby innym wystarczyło...
                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 17:21
                    plus zaliczka 100zł...
      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:51
        Właśnie o ten ton chodzi. Ja bym napisała, załatwiaj proszę kajak sama, kup co uważasz za słuszne. Na liście zakupów były między innymi jajka, mleko do kawy, bagietki i podobne, a poczułam się jakbym miała je tam objeść. Przy dostępności jedzenia jaką mamy, czyli wpadam do marketu i kupuję, to uważam że zrobiła za dużą aferę. Jestem osobą, która na pewno by nie wpadła na gotowe.
        Wiadomość była od swiadkowej, nie od panny młodej.
        • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:01
          Też tak to widzę. Wpadasz później, może wyjdą jakieś braki, więc to ty dygasz do marketu i uzupełniasz, ewentualnie zakupujesz po drodze. Świeże nowalijki na sałatkę, nie takie wymęczone od czwartku/piątku, tylko dowiezione w sobotę?
          • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:06
            I dowieź coś na kaca. Na pewno nie było na liście.
        • hrabina_niczyja Re: Świadkowa 31.05.23, 10:17
          A ona napisała inaczej. Jesteś przewrażliwiona. Laska jest po prostu asertywna. I to cie ubodło. No, ale cały świat nie będzie tańczył w zależności jak ty im zagrasz.
          • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:24
            To tamta laska jest przewrażliwiona, jakby co najmniej koronację organizowała 🙄
            • hrabina_niczyja Re: Świadkowa 31.05.23, 10:28
              Nie jest. W wiadomości wyjściowej zabrakło słowa przepraszam dziewczyny za zamieszanie, ale jednak źle się czuję, że mnie nie będzie i zdecydowałam się jechać. Napiszcie proszę co konkretnie przywieźć i czy jest szansa na załapanie się na kajaki. Tymczasem jej wiadomość brzmiała taaaadaaam będę w sobotę, na kajaki też chcę.
              • ayelen40 Re: Świadkowa 01.06.23, 16:13
                Mała dziewczynka z przedszkola po prostu.
            • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:29
              No może im po prostu ZALEŻY, żeby impreza bliskiej osoby wypadła jak najlepiej. I kiedy wszystkim zależy i się starają a nagle wchodzi autorka całą na biało z boczkiem i kajakiem pod pachą, to może nieco zdrażnić:p
              • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:32
                Atmosfera jest ważniejsza od kajaka, balona i piwka.
              • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:33
                I jak autorka z tym boczkiem pod pachą miałaby zepsuć imprezę?
                • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:36
                  Ależ nikt nie twierdzi, że psuje imprezę, przecież jest mile widziana ale swoje kajaki i boczki musi sobie ogarniać sama i to jej zostało przekazane w powyższej wiadomości.
                  • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:39
                    No właśnie tak średnio miło
                  • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:50
                    Bardzo miłe widziana, po takim tekście odechciałoby mi się jechać.
                    • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:05
                      Tak właśnie poczułam, odechciało mi się jechać i nie pojechałam. Atmosfera byłaby dla mnie popsuta.
                      • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:09
                        Odechciało Ci się jechać bo?
                        Czy Ty czasem nie oczekiwałaś namawiania, wydzwaniania za Tobą, proszenia "przyjedź, please, my ci wszystko pod nos podstawimy tylko bądź"?
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:23
                          Skąd wiesz czego oczekiwałam?
                      • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 11:09
                        > Tak właśnie poczułam, odechciało mi się jechać i nie pojechałam. Atmosfera była
                        > by dla mnie popsuta.

Czyli organizatorka doskonale wiedziała z kim ma do czynienia. Na szczęście oszczędziłaś swojego focha innym.
                      • eriu Re: Świadkowa 31.05.23, 11:17
                        I dlatego nikt nie zamierzał nic ogarniać na Twój przyjazd, bo było wiadomo że coś znowu będzie nie tak.
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:24
                          Jakie znowu, pierwszy raz.
                          • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:29

> Jakie znowu, pierwszy raz.

Jaki pierwszy raz? W sprawie tej samej imprezy zmieniłaś zdanie ile razy?
                      • hrabina_niczyja Re: Świadkowa 31.05.23, 11:43

> Tak właśnie poczułam, odechciało mi się jechać i nie pojechałam. Atmosfera była
                        > by dla mnie popsuta.

I bardzo dobrze zrobiłaś. Nie zepsułaś dziewczynom pobytu. Jak są mądre to więcej cie nigdzie nie zaproszą. Takie cyrki to już między dorosłymi ludźmi się w głowie nie mieszczą.
                      • furiatka_wariatka Re: Świadkowa 31.05.23, 14:34

> by dla mnie popsuta.

Uff, wszyscy pewnie odetchnęli z ulgą
                      • basiastel Re: Świadkowa 01.06.23, 16:10
                        Czyli zdeklarowałaś przyjazd, potem odwołałaś, na krótko przed imprezą napisałaś, że jednak przyjedziesz i ... nie pojechałaś! Niepoważnie dość!
                    • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 22:59
                      Oczywiście, sms bardzo niemily, agresywny. A jeśli faktycznie nagrała jeszcze jakieś glosówki, to ja tez bym nigdzie nie pojechała.
                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:55
                    znaczy na imprezie będzie musiała uważać żeby nie zjeść nic co tamte kupiły tylko cały czas chodzić ze swoim boczkiem i robić kanapki ze swojego jedzenia? żeby jaśnie pani świadkowej nie ubyło?
              • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:36
                Co moze draznic? Jakies dziwne przewrazliwienie. Jak w tej wiadomosci, niemilej, patronizujacej, ze to nie impreza w knajpie czyli wlasnie, w restauracji trzeba by zarezerwowac w domku nad jeziorem/rzeka gdzie bedzie bbq nie ma problemu. Moze spac na podlodze w spiworze, a na kajaki najwyzej nie pojdzie, zostanie w domku i moze sie opalac czytajac ematke. Autorka wyraznie napisala co umknelo tu niektorym ze przywiezie cos na bbq i alkohol a kajaki zalatwi sobie sama. Osoba ktora jej napisala wiadomosc rozdmuchala to do jakiegos problemu zupelnie bez powodu.
                • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 10:40
                  ritual2019 napisał(a):
                  > Autorka wyraznie napisala co umknelo
                  > tu niektorym ze przywiezie cos na bbq i alkohol a kajaki zalatwi sobie sama.

Czytanie po polsku jak zwykle cię przerosło. Autorka napisała, że organizatorka MA JEJ DAĆ ZNAĆ co ma przywieźć i że JEST CHĘTNA na kajaki. Ani pół zdania o 'załatwianiu samemu'.
                  • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:51
                    evening.vibes napisała:

> Czytanie po polsku jak zwykle cię przerosło. Autorka napisała, że organizatorka
                    > MA JEJ DAĆ ZNAĆ co ma przywieźć i że JEST CHĘTNA na kajaki. Ani pół zdania o '
                    > załatwianiu samemu'.

To przeczytaj uwaznie co napisala autorka w tym watku. Nie sadze ze ogarniesz to a poza tym ty z frakcji problem ze wszystkiego.
                    • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 10:51
                      ritual2019 napisał(a):
                      > To przeczytaj uwaznie co napisala autorka w tym watku.

Jest screen z tego co napisała. Za trudne dla ciebie.
                • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:44
                  Zawracanie dupy moze drażnić. Jade-nie jade-jade-nie jade- a może jednak...
                  A ić wpisdu.
                  • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:53
                    Jesli ktos taki drazliwy to wystarczy wiadomosc: jasne wpadaj, bedzie super, przywiez co uwazasz, do zobaczenia w sobote xx.
                    Taka zajeta ta autorka tej wiadomosci ale znalazla czas na pisanie esejow.
                    • raphidophora_tetrasperma Re: Świadkowa 31.05.23, 11:23
                      ritual2019 napisał(a):

> Jesli ktos taki drazliwy to wystarczy wiadomosc: jasne wpadaj, bedzie super, pr
                      > zywiez co uwazasz, do zobaczenia w sobote xx.
                      > Taka zajeta ta autorka tej wiadomosci ale znalazla czas na pisanie esejow.

Odniosłam wrażenie, że to nie jest taka tam zwykła impreza. To jest przedsięwzięcie pełne trudu i znoju. Tygodnie poświęcone na wymyślanie gier i zabaw, tortu i dekoracji. Organizatorce nie wypadało tak, po prostu napisać "jasne wpadaj, bedzie super, przywiez co uwazasz, do zobaczenia w sobote xx." Zapowiada się dziewczyńska nadimpreza, z niebywałymi atrakcjami😏
                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:29
                        raphidophora_tetrasperma napisał(a):

> Odniosłam wrażenie, że to nie jest taka tam zwykła impreza. To jest przedsięwzi
                        > ęcie pełne trudu i znoju. Tygodnie poświęcone na wymyślanie gier i zabaw, tortu
                        > i dekoracji. Organizatorce nie wypadało tak, po prostu napisać "jasne wpadaj,
                        > bedzie super, przywiez co uwazasz, do zobaczenia w sobote xx." Zapowiada się dz
                        > iewczyńska nadimpreza, z niebywałymi atrakcjami😏

Rozumiem ze to sarkazm? 😃
                      • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:33
                        Ej a może ta świadkowa to zia86, wtedy to by miało sens 😅
                      • nimaletko Re: Świadkowa 31.05.23, 13:52
                        No, impreza zupełnie jak u Hiacynty Bukiet. big_grin
                        A tak serio to odpowiedź świadkowej nie była grzeczna ani kulturalna. Jej ton był wyższościowy i nadęty.
                        Pani chyba za bardzo się przejęła swoją rolą (albo panna młoda ją tak stresuje) i z przyjacielskiego wypadu zrobiła "3-dniowe przedsięwzięcie".
                        Miała oczywiście pełne prawo wkurzyć się na niezdecydowaną znajomą i ulało jej się, dlatego napisała to, co napisała.
                        No ale sorry, nie nazywajmy jej smsa kulturalnym i grzecznym...
                        • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 14:15
                          nimaletko napisał(a):

> No, impreza zupełnie jak u Hiacynty Bukiet. big_grin
                          > A tak serio to odpowiedź świadkowej nie była grzeczna ani kulturalna. Jej ton b
                          > ył wyższościowy i nadęty.
                          > Pani chyba za bardzo się przejęła swoją rolą (albo panna młoda ją tak stresuje)
                          > i z przyjacielskiego wypadu zrobiła "3-dniowe przedsięwzięcie".
                          > Miała oczywiście pełne prawo wkurzyć się na niezdecydowaną znajomą i ulało jej
                          > się, dlatego napisała to, co napisała.
                          > No ale sorry, nie nazywajmy jej smsa kulturalnym i grzecznym...

Sądząc z opisu autorki to było przedsięwzięcie. A mianowicie: wynajęto domki, zarezerwowano kajaki, zamówiono tort, dekoracje, wymyślono zabawy oraz menu, bo z listy zakupów wynika, że jedzenie chciały robić na miejscu. To sporo pracy dla jednej osoby, więc dziewczyny podzieliły się zadaniami. I słusznie.
                          Umniejszanie wydarzenia poprzez argumenty w stylu "a po co taki wypasiony panieński" nie mają nic do rzeczy, bo wszystkie uczestniczki się na to zgodziły.
                          A autorka, przypomnę: w lutym się zgodziła, na dwa tygodnie przed imprezą odmówiła, na dwa dni przed wyjazdem, kiedy już wszystko było pewnie zorganizowane i kupione, stwierdziła, że jednak jedzie.
                          Na zwróconą jej uwagę, że nie przyłożyła się do organizacji palcem, a jedynie robi zamieszanie, strzela focha i nie jedzie.
                          Wszystko jedno, czy to znajoma czy nie, ta świadkowa. Mnie też by się ulało, gdybym miała z kimś takim do czynienia. A to ulanie jest kulturalne, bo pisała do osoby obcej.
                      • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:59
                        "Odniosłam wrażenie, że to nie jest taka tam zwykła impreza. To jest przedsięwzięcie pełne trudu i znoju. Tygodnie poświęcone na wymyślanie gier i zabaw, tortu i dekoracji. Organizatorce nie wypadało tak, po prostu napisać "jasne wpadaj, bedzie super, przywiez co uwazasz, do zobaczenia w sobote xx." Zapowiada się dziewczyńska nadimpreza, z niebywałymi atrakcjami😏 "

O tak! znam takie pańcie. Zrobią coś, na czym trochę skorzystasz to do końca życia opowiadaja jak bardzo się napracowały żebyś miała zysk. Cały czas nawraca temat "bo JA tyle zrobiłam, bo dzieki MNIE to masz"
                        • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 14:09
                          betyskai napisał(a):
                          > Cały czas nawraca temat "bo JA tyle zrobiłam, bo dzieki MNIE to masz"

I dobrze, że znają wartość swojego czasu i wysiłku.
                          • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:28
                            tiaa... np gdy da w prezencie gratis który w pracy dostała za darmo big_grinbig_grinbig_grin to się napracowała i wkład zrobiła że ho-hooo!
                    • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:01
                      I jeszcze nagrała kilka wiadomości. Niezrównoważona osoba. Coś u niej z emocjami nie tak. Ten elaborat też bardzo agresywny. Brrr...
                  • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:06
                    Absolutnie, walczę z tym od dziecka.
                    • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:09
                      To pewnie podobnych reakcji już trochę w życiu przezyłaś, nie powinnaś sie specjalnie dziwić:p
                      Ludzie mają różną cierpliwość, ale znaczną większość mi znanych na takie zawracanie dupy po pewnym czasie reaguje przynajmniej zniecierpliwieniem.
                      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:24
                        Ja jej nie zawracałam głowy, wymieniłyśmy od lutego 3 wiadomości.
                        • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 11:40
                          Jezu, 3 wiadomości skoro i tak nie pojechałaś? Szlag by mnie trafił, bo ona po 3 wymieniła z każdą uczestniczką plus z dostawcami (domki, kajaki). Różnica taka, że z tamtych wiadomości cokolwiek wynikło a twoje to skrajne zawracanie dudy.
                          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:49
                            Nie, była utworzona grupa na Facebooku.
                • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:00
                  Zgadzam się.
            • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:04
              Tak to odebrałam. Przy czym wczoraj dostałam wiadomość juz w innym tonie, bardzo miłą, że są już po wyjeździe, okolo 400 zł wyszło za domek, 33 zł za składkę prezentu i prosi o wpłatę do 2 czerwca. Jak mam pytania, to mam pisać lub śmiało dzwonić.
              • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 11:08

🤣🤣🤣
                To znaczy, że zmieniłaś zdanie, po raz kolejny, w ostatniej chwili, i nie pojechałaś?
                • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:26
                  Dokładnie, i z zażenowaniem te pieniądze wpłaciłam, mimo że mnie nie było, a chciałam być.
                  • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:28
                    To trzeba było jechać, a nie wymyślać.
                  • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:30

> Dokładnie, i z zażenowaniem te pieniądze wpłaciłam, mimo że mnie nie było, a ch
                    > ciałam być.

OJP...one naprawde poprosily o pieniedze?
                    • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:39
                      Świadkowa
                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:57
                        Okey, rozumiem ten domek. Prezent to juz przesada.
                      • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:27
                        365 zł od osoby za domek?
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:40
                          Plus 100 zl zaliczki
                          • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 12:43
                            ej, ty na serio masz jakiś problem. w poście startowym napisałaś "No ale napisałam, że mnie nie będzie i dodałam, że swoją część za wynajęcie domu nad jeziorem wpłacę jej na konto." a teraz masz problem jak przyszło do płacenia a ciebie na imprezie faktycznie nie było.

jeżeli tak funkcjonujesz w innych obszarach, to musi być straszliwe.
                  • hrabina_niczyja Re: Świadkowa 31.05.23, 11:47
                    Nie byłaś na własne życzenie. A pieniądze obiecałaś i tak wpłacić jak zrezygnowałaś 1 raz. Ty się ogarnij może co i komu obiecujesz
                  • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 15:42
                    Jakbyś chciała być - to byś pojechała.
                    • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 15:44
                      A płacenie sama najpierw zaproponowałaś.
                • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:27
                  Tyle, że już nic jej wtedy na tę wiadomość główną nie odpisałam, bo wyczułam że laska nie chce, żebym tam była. Z nieznanych mi powodów. Po prostu nie przyjechałam. Można powiedzieć że byłam zszokowana jej tonem.
                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:15
                    Mogłaś być bardziej asertywna i "walić" zdanie świadkowej i jechać na imprezę i dobrze się bawić z innymi. Założę się, że ona by tak zrobiła bo koncentrowała by się na tym ile morze "wydrzeć" z życia dla siebie i by się pchała do przodu, a nie na tym kto będzie na nią krzywo patrzył w towarzystwie. . Ale rozumiem, że jesteś zbyt wrażliwa i zakompleksiona i nieasertywna, żeby olewać takie małpy. Jednak próbuj się przełamywać i jednak podejmowac wyzwania, nie dawaj się zastraszać sfrustrowanym pańciom które próbują zagonić cię do kąta- bo spotkasz w życiu podobnych jeszcze wiele. Przed Tobą zapewne jeszcze wesele- więc nie daj się zołzom, łykaj magnez, witaminę D i walcz o siebie.
                    • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:16
                      może
                    • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:33
                      Tak, zdawałam sobie sprawę z tego że powinnam olać jej zachowanie i pojechać. Nie mam osobowości o której piszesz, niestety. W sensie, nie jestem bezczelna.
                      • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 13:41
                        Jesteś bezczelna, męcząca i angażująca. Uświadom to sobie.
                        Nawet jeżeli już świadkowej puściły nerwy na twoje zachowanie to trzeba było jechać, normalnie pogadać, zakopać topór wojenny i się dobrze bawić.
                      • hosta_73 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:17
                        Gdybyś jednak pojechała nie byłabyś bezczelna, dlaczego tak sądzisz?
                        Wydaje mi się, że za bardzo rozkminiasz co o tobie myślą inni z drugiej strony swoim niezdecydowaniem możesz wzbudzać irytację (i tak było, przypuszczam ze świadkową).
                        Zapłaciłaś za domek w którym nie byłaś - lepiej było zapłacić i zjeść, wypić i dobrze się bawić.
                        Z innymi dziewczynami nie miałaś kontaktu, nie rozmawiałaś, nie mówiły "ej , Kaśka, jedź z nami, fajnie będzie"? Ne znasz ich?
                  • nimaletko Re: Świadkowa 31.05.23, 13:56
                    No to tu już przegięłaś.
                    Owszem, świadkowa nadmiernie nadęta i przejęta swoją rolą, ale Ty za to niepoważna i niekomunikatywna.
                    Jak piszesz komuś, że jednak przyjedziesz, to wypada napisać, że jednak nie, a nie po prostu się nie pojawiać, niezależnie od tonu wypowiedzi tej osoby. Podstawy dobrego wychowania.
                  • hummorek Re: Świadkowa 31.05.23, 16:04
                    Ja pitolę 🤦😮
                  • reinadelafiesta Re: Świadkowa 02.06.23, 08:54
                    Czyli zapowiedziałaś, że jednak przyjedziesz, po czym bez słowa zmieniłaś zdanie, nie odpisałaś i nie przyjechałaś. No naprawdę, brawo Ty! I jeszcze masz pretensję do kogoś o niemiły tonsad
              • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:11
                Jesteś totalnie niepoważna. Nic dziwnego, że reszta towarzystwa zwyczajnie nie bierze Cię pod uwagę bo i po co? Pięć razy zdanie zmienisz, koniec końców olejesz, a one mają do samego końca czekać i dopasowywać się do Ciebie?
                • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:31
                  pade napisała:

a one mają do samego końca czekać i dopasowywać się do Ciebie?
                  >

W jaki sposob one sie dopasowywaly do niej?
                  • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 11:36
                    ritual2019 napisał(a):

> W jaki sposob one sie dopasowywaly do niej?

Dzięki Bogu, że tego nie zrobiły, bo, jak widać, ona i tak w ostatniej chwili zmieniła zdanie i nie pojechała.
                    • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:58
                      iwles napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                      >
                      >
                      > > W jaki sposob one sie dopasowywaly do niej?
                      >
                      >
                      >
                      > Dzięki Bogu, że tego nie zrobiły, bo, jak widać, ona i tak w ostatniej chwili z
                      > mieniła zdanie i nie pojechała.

Jeszcze raz, w jaki sposob one dopasowywaly cokolwiek do autorki watku?
                      • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 12:06

Jeszcze raz - po zgłoszeniu, że jednak przyjedzie- oczekiwała, że zalatwią dla niej kajaki, że dopasują różne rozrywki, w tym pewnie i te kajaki, do czasu jej przyjazdu w sobotę (nie wiadomo, o której by przyjechala)
                        No i być może podziela się inaczej pracą na miejscu.
                        Mądre dziewczyny, że nie wzięły jej w ogóle pod uwagę, bo jak widać, nie można na nią liczyć.
                        • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:13
                          iwles napisała:

>
                          > Jeszcze raz - po zgłoszeniu, że jednak przyjedzie- oczekiwała, że zalatwią dla
                          > niej kajaki, że dopasują różne rozrywki, w tym pewnie i te kajaki, do czasu jej
                          > przyjazdu w sobotę (nie wiadomo, o której by przyjechala)

Nieczego takiego nie oczekiwala. Skad to wzielas?

> No i być może podziela się inaczej pracą na miejscu.

Jaka praca? Troche dekoracji i umieszanie salatki to jest jakas obciazajaca praca?
                          Przyjemniej byloby kazdemu gdyby wyjac kij z tylka.
                          • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 12:15
                            ritual2019 napisał(a):

> Przyjemniej byloby kazdemu gdyby wyjac kij z tylka.

I dlatego pewnie było przyjemnie, bo autorka ze swoim kijem nie pojechała 😁
                            • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:21
                              iwles napisała:

> I dlatego pewnie było przyjemnie, bo autorka ze swoim kijem nie pojechała 😁

Autorka go nie miala na szczescie, a panie bawily sie ze swoimi. 😃
                            • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:06
                              To nie autorka ma kij, ale to aroganckie babsko, które wypisywało elaboraty i nagrało się dodatkowo kilka razy.
                              • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 23:15
                                marion.marion napisała:

> To nie autorka ma kij, ale to aroganckie babsko

Eeee nie, autorka sama się przyznała, że ma problem.
                          • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 12:15
                            ritual2019 napisał(a):

> iwles napisała:
                            >
                            > >
                            > > Jeszcze raz - po zgłoszeniu, że jednak przyjedzie- oczekiwała, że zalatwi
                            > ą dla
                            > > niej kajaki, że dopasują różne rozrywki, w tym pewnie i te kajaki, do cza
                            > su jej
                            > > przyjazdu w sobotę (nie wiadomo, o której by przyjechala)
                            >
                            >
                            > Nieczego takiego nie oczekiwala. Skad to wzielas?
                            >
                            >

z treści smsa: "na kajaki jestem chętna".
                            • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:24
                              conena napisała:

> z treści smsa: "na kajaki jestem chętna".
                              >
                              Co nie oznaczalo zarerwuj dla mnie. A jesli ta swiadkowa tak to odebrala to wystarczylo napisac: fajnie, kajaki to XYZ w sobote o 15 (przyklad) , skonatkuj sie z nimi czy maja miejsce. Xx
                            • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:28
                              No i?
                              Czytasz coś takiego i jak odpisujesz:
                              a) dobra, dopisuję do listy kajakowej
                              b) w sprawie kajaków skontaktuj się proszę z XYZ, nr tel
                              c) kajaki, no cóż, no to po prostu nie fair wobec innych, którzy przeczesali krańce internetu, aby wybrać najlepszą ofertę, ale cóż, w takim razie ogarnij to, bo ja naprawdę nie wiem w co ręce włożyć

• borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 13:33
                                Danaide 👍😂
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:40
                          Nie oczekiwałam
                          • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 12:52
                            To po co pisałaś, że jesteś chętna? To zbędna informacja, jeżeli chciałaś sobie sama załatwić.
                            • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:58
                              napisałam to, bo w poprzedniej wiadomości tydzień czy ileś wcześniej było napisane, że mamy się zdecydować która chce na kajaki.
                              • hummorek Re: Świadkowa 31.05.23, 16:10
                                🤣
                            • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:04
                              A co to za martyrologia z tymi kajakami? zapewne tam jest jakaś firma która wypożycza w której zamówiły kajaki dla wszystkich, więc jeden telefon do wypożyczalni "będzie jeszcze jedna osoba" i po sprawie, albo danie autorce nru by sobie sama zamówiła.
                      • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 15:48
                        Dopasowały ilość I wielkość domków do przewidywanej ilości osób.
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:13
                          Nie, były 2 domki do wynajęcia, po 4 osoby na domek.
                  • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:39
                    Tez jestem ciekawa.
                  • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 12:48
                    Wynajęły domek, zadeklarowały zapłatę/podpisały umowę - założę się, że jeszcze będą się składać na część autorki tongue_out
                    • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:58
                      Już zapłaciłam za domek i dołożyłam się do prezentu.
                      • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 15:50
                        No ale rozkminiasz.
              • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:11
                400 zł za domek? 🧐
                • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 11:13
                  > 400 zł za domek? 🧐

Domek na tyle osób na 3 dni w standardzie powyżej '3 osoby upchniemy na wersalce'? Owszem.
                • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:28
                  500, bo 100 zł zaliczki wpłacałam jeszcze zimą. To były jakieś fancy domki, 4 osobowe.
              • basiastel Re: Świadkowa 02.06.23, 07:32
                Miłą, bo kobietki się dobrze bawiły, a od Ciebie oczekują tylko kasy w określonym terminie i pewnie rechoczą, bo też mogłaś, tylko focha strzeliłaś.
            • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:07

> To tamta laska jest przewrażliwiona, jakby co najmniej koronację organizowała ?
              > ?

Nie jest.
              Wyobraź sobie, że na np. 10 osób 4 zaczynają fochy: przyjadę/nie przyjadę, a ja nie wiem co mam kupić, ale na pewno kajaki? Oszaleć można.
              • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:10
                pade napisała:

> Nie jest.
                > Wyobraź sobie, że na np. 10 osób 4 zaczynają fochy: przyjadę/nie przyjadę, a ja
                > nie wiem co mam kupić, ale na pewno kajaki? Oszaleć można.
                >

O ludzie to tylko impreza składkowa a nie premiera w narodowym 🙄
                • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:13
                  No właśnie, ale świadkowa ma pewnie i tak trochę rzeczy do organizowania przy okazji panieńskiego, a autorka robi dodatkowe zamieszanie swoją osobą. Ja bym na miejscu świadkowej i panny młodej odetchnęła z ulgą, że nie pojechała. Tacy uczestnicy to wrzód na tyłku.
                • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:13
                  O ludzie, a fajnie będzie na imprezie składkowej, jak wszyscy przyniosą kiełbaski czy karkówkę, a nikt nie przyniesie sałatek czy napojów?
                  Załóżmy, że nie ma żabki za rogiem.
                  Nie ma być sztywno, nie o to chodzi, ale każda impreza powinna mieć ręce i nogi jednakbig_grin
                  • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:19
                    Och brak sałatki na imprezie to rzeczywiście dramat 🙄
                    • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:22
                      Dla mnie byłby dramat, serio. Nie ma opcji, żebym jadła samo mięso.
                      • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:18
                        To Ty byś przygotowała sałatkę…
                    • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 11:23
                      > Och brak sałatki na imprezie to rzeczywiście dramat 🙄

A dlaczego ma być gorzej skoro bez problemu ma być lepiej?
                      • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:29
                        A co jest najważniejsze na imprezie? Żarcie czy ludzie i dobra atmosfera? Jednak autorkę ktoś tam zaprosił, podejrzewam że PM.
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:31
                          Tak i wobec niej mam wyrzuty sumienia, bo chciała żebym była. A świadkowa mi tę możliwość jakby ograniczyła tymi wiadomościami.
                          • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:32
                            Tylko w twojej głowie ją ograniczyła.
                          • extereso Re: Świadkowa 31.05.23, 15:06
                            Sama to sobie ograniczyłaś.
                            • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 15:52
                              Dokładnie
                          • basiastel Re: Świadkowa 02.06.23, 07:48
                            I masz odwagę powiedzieć teraz PM, że nie przyjechałaś, bo świadkowa Ciebie swoim tonem uraziła? Zdajesz sobie chyba sprawę, że powinnaś PM przeprosić?
                        • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 11:32
                          > A co jest najważniejsze na imprezie? Żarcie czy ludzie i dobra atmosfera?

Niestety - kobiety zawsze na pierwszym miejscu stawiają 'dobrą atmosferę' - nawet jak oznacza dodatkową (niedocenioną) pracę albo danie sobie wejścia na łeb. Klasyk wink

• borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:35
                            No tego jeszcze w tym wątku nie było 🙄
                            Patriarchat siostry!!!
                            • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 11:36
                              > No tego jeszcze w tym wątku nie było 🙄
                              > Patriarchat siostry!!!

Ależ dokładnie tak. Dlaczego ta kobieta ma DEPRECJONOWAĆ swoją pracę i zaangażowanie?
                              • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:20
                                Ale ktoś jej odgórnie nakazał być świadkową i organizować niezwykle skomplikowane logistycznie 3 dniowe wydarzenie z dekoracjami, kajakami, łódkami, konkursami, grami, zabawami, wymyślnymi daniami itd…?
                                • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 14:23
                                  memphis90 napisała:

> Ale ktoś jej odgórnie nakazał być świadkową i organizować niezwykle skomplikowa
                                  > ne logistycznie 3 dniowe wydarzenie z dekoracjami, kajakami, łódkami, konkursam
                                  > i, grami, zabawami, wymyślnymi daniami itd…?
                                  >

A co to w ogóle ma do rzeczy? Może tak się umówiły z panną młodą, bo świadkowa to ponoć jej przyjaciółka.
                                  To ile atrakcji tam było nie ma znaczenia, bo autorka miała ich świadomość (grupa na fb), więc doskonale wiedziała co i jak dziewczyny organizują.
                                  • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 22:09
                                    To, ze jeśli zgadzasz sie być organizatorem czegobadz i masz problem z tą organizajcą, to zorganizuj coś mniejszego… Nie każdy chce i może na rowni zaangażować sie w organizacje „wydarzenia” z bardzo wielu powodów. I - serio! - nie ma takiego obowiązku, poza poniesieniem kosztów swojej obecności.
                                    • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 22:13
                                      memphis90 napisała:
                                      > To, ze jeśli zgadzasz sie być organizatorem czegobadz i masz problem z tą organ
                                      > izajcą, to zorganizuj coś mniejszego… Nie każdy chce i może na rowni zaangażowa
                                      > ć sie w organizacje „wydarzenia” z bardzo wielu powodów. I - serio! - nie ma ta
                                      > kiego obowiązku, poza poniesieniem kosztów swojej obecności.

Nie ma obowiązku uczestniczenia w zorganizowanej przez kogoś imprezie o określonych przez tę osobę zasadach. Po prostu się ODMAWIA. Siarą jest próba uczestnictwa na swoich zasadach no 'nie każdy chce'.

• pade Re: Świadkowa 01.06.23, 23:02
                                      memphis90 napisała:

> To, ze jeśli zgadzasz sie być organizatorem czegobadz i masz problem z tą organ
                                      > izajcą, to zorganizuj coś mniejszego… Nie każdy chce i może na rowni zaangażowa
                                      > ć sie w organizacje „wydarzenia” z bardzo wielu powodów. I - serio! - nie ma ta
                                      > kiego obowiązku, poza poniesieniem kosztów swojej obecności.
                                      >
                                      Jakie problemy?
                                      Oczywiście, że nie ma obowiązku, uczestniczki się na to zgodziły, nam nic do tego. Autorka się nie zgodziła i mogła przy tym pozostać, a nie zmieniać zdanie jak wiatr zawieje.
                            • memphis90 Re: Świadkowa 03.06.23, 08:25
                              Patriarchat czy paternalizm…?
                        • hrabina_niczyja Re: Świadkowa 31.05.23, 11:51
                          Borsuk, ale wybacz, to był wieczór panieński. Nie widzę nic złego w tym, że dziewczyny chciały zrobić to uroczyście, elegancko i fajnie. Z dobrym jedzeniem, drinkami, muzyka itd. Nie dla siebie, a dla panny młodej. Ludzie celebruja niektóre wydarzenia i im zależy na tej oprawie i sałatkach.
                          • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 12:37
                            Biorąc pod uwagę kwoty jakie tu padają to w ogóle szok, że znalazły się jakieś chętne 🙄
                            • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:42
                              Wszystkie to albo architektki, albo dentystki, jedna była żona jakiegoś gdańskiego milionera i studentka medycyny.
                            • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 13:04
                              > Biorąc pod uwagę kwoty jakie tu padają to w ogóle szok, że znalazły się jakieś
                              > chętne 🙄

Kwota padła za domek - w zasadzie za 2 domki dla 8 osób na 3 dni. Czego się spodziewałaś? 20zł od łebka? Hostel tyle nie kosztuje big_grin
                              • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 13:09
                                Kwota padła za miejsce autorki nie za cały domek.
                                • arthwen Re: Świadkowa 31.05.23, 14:36
                                  Kiedy ostatnio byłaś na jakimś wyjeździe w wynajętym domku lub w hotelu?
                                  400 zł to można na luzie zapłacić za dobę, a nie 3 i to wcale nie przy jakimś wysokim standardzie.
                                  Jak rany, ostatnio zapłaciliśmy za jedną noc w pensjonacie 320 zł i to naprawdę warunki raczej skromne, ale nocleg po drodze, no i właśnie jedna noc, więc dało się przeżyć.
                                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 15:53
                                    ja dośc często jeżdżę, i oczywiście można przepłacać jak się nie ma na co kasy wydawać , ale ponad 250 zł za noc na osobę! w domku i to w maju! to jest drogo. i to jeszcze bez wyżywienia.. Jest mnóstwo fajnych miejsc gdzie cały 4 osobowy domek w tym terminie wyjdzie co najmniej o połowę taniej niż tutaj. Wystarczy booking uruchomić.

A wasze 320zł za noc to za ile osób i czy ze sniadaniem - bo na 2 lub 3osoby to robi się cena normalna tym bardziej jesli śniadanie jest w pakiecie.
                                    • arthwen Re: Świadkowa 31.05.23, 16:18
                                      Ale to nie jest 250 zł za noc. Tylko za całość, za osobę, owszem, ale za cały pobyt, czyli minimum dwie noce (nie doczytałam czy w piątek przyjazd i wyjazd w niedzielę, czy jakoś inaczje, ale była mowa o 3 dniach).
                                      No i umówmy się, że raczej nie chodziło o to, żeby było jak najtaniej, tylko zapewne chodziło o konkretne miejsce z konkretnymi atrakcjami.
                                      • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 17:30
                                        to jest 250zł za noc od osoby. Bo 500 autorka zapłaciła za swoje dwie noce łóżko-nieobecności. Czyli domki 4 osobowe po 1000zł za noc. Kogoś pogięło.
                                        a atrakcje musiały być beznadziejne i słabo dostępne , że świadkowa z resztą osób tak się zmęczyły żeby tam cokolwiek atrakcyjnego zorganizować i jedzenie skombinować.

• memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:22
                            A innym nie zależy na oprawie i sałatkach i jak się organizuje imprezę i zaprasza na nia gości - to trzeba mieć na uwadze, ze gość może nie podzielać naboznego stosunku do uroczystych drinków, eleganckich porcji grillowych i „fajnych” gier i zabaw…
                        • aqua48 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:51

> A co jest najważniejsze na imprezie? Żarcie czy ludzie i dobra atmosfera?

Wszystko jest ważne Borsuczyco, a najważniejsza jest współpraca chcących razem wyjechać.
                      • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 13:12
                        evening.vibes napisała:

> A dlaczego ma być gorzej skoro bez problemu ma być lepiej?

I to jest dobre podsumowanie!
                    • eriu Re: Świadkowa 31.05.23, 12:15
                      Owszem brak sałatki to może być dramat dla osoby, która nie może nic innego zjeść.
                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:25
                        eriu napisała:

> Owszem brak sałatki to może być dramat dla osoby, która nie może nic innego zj
                        > eść.
                        >
                        OJP. Jesli nic innego nie moze to przywozi sobie salatke ktora moze zjesc.
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:44
                          Rzeczy którymi się podzieliły
                • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:30

> O ludzie to tylko impreza składkowa a nie premiera w narodowym 🙄

Dokładnie. I szok, że po tyle od osoby z domek. Prawie 500 zł na głowę? To co tam było?
                  • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 12:33
                    kachaa17 napisała:

>
                    > > O ludzie to tylko impreza składkowa a nie premiera w narodowym 🙄
                    >
                    > Dokładnie. I szok, że po tyle od osoby z domek. Prawie 500 zł na głowę? To co
                    > tam było?

Dla mnie ten wątek to trolling, ale nieźle się rozwinął
                    • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:35

> kachaa17 napisała:
                      >
                      > >
                      > > > O ludzie to tylko impreza składkowa a nie premiera w narodowym 🙄
                      > >
                      > > Dokładnie. I szok, że po tyle od osoby z domek. Prawie 500 zł na głowę?
                      > To co
                      > > tam było?
                      >
                      > Dla mnie ten wątek to trolling, ale nieźle się rozwinął

Fakt, ale widac jakie podejscie ma wiekszosc ematek 😃
                    • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:46
                      Nie, piszę tu sporo pod stałym nickiem. Ale nie chciałam być oceniania, bo każdy ma swoje sympatie i antypatie forumowe więc tak jest chyba sprawiedliwiej.
                      • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 12:49
                        Już my wiemy pod jakim 😅
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:59
                          Wiem o kim myślisz, ale byś się zdziwiła kto pisze.
                          • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:24
                            Obstawiam, ze jesteś Borsuczycą i sama z sobą rozmawiasz, żeby nas zmylić…
                            • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 14:35
                              memphis90 napisała:

> Obstawiam, ze jesteś Borsuczycą i sama z sobą rozmawiasz, żeby nas zmylić…
                              >

No wiesz co 🙄
                              • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 22:11
                                Ha!
                    • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 12:50
                      tak, trolling, ale zabawny smile
                    • aqua48 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:53
                      400 zł za trzy dni na osobę to wcale nie jest szokująco dużo.
                      • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:25
                        Bez jaj, to sa 2 noce w jakimś domku.
                      • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 15:57
                        Fakt.
                      • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:17
                        aqua48 napisała:

> 400 zł za trzy dni na osobę to wcale nie jest szokująco dużo. To sa 2 noclegi bo od piątku do niedzieli. To nie jest dużo za osobę w domku?
                        • arthwen Re: Świadkowa 31.05.23, 16:19
                          kachaa17 napisała:

> aqua48 napisała:
                          >
                          > > 400 zł za trzy dni na osobę to wcale nie jest szokująco dużo. To sa 2 noc
                          > legi bo od piątku do niedzieli. To nie jest dużo za osobę w domku?

Nie jest. Zależy oczywiscie od standardu, ale jeśli ten standard jest przyzwoity to nie jest dużo.
                          • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 18:20
                            No ok, to żyjemy na innym poziomie, dla mnie to bardzo dużo.
                  • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 13:11
                    kachaa17 napisała:
                    > Dokładnie. I szok, że po tyle od osoby z domek. Prawie 500 zł na głowę? To co
                    > tam było?

Warunki powyżej 'upchniemy 3 osoby na wersalce'? 4670zł x8 osób to 3760 za 2 domki na 3 doby - wychodzi 630zł za 4-osobowy domek. Żaden kosmos.
                    • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 13:11
                      evening.vibes napisała:
                      >4670zł x8

467 oczywiście wink
                    • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:44
                      3750 zł to wg Ciebie nie jest kosmos? Dla mnie to szok. Przełknęłabym 100 zł od osoby za noc. Przy większej liczbie osób nocleg zwykle wychodzi taniej, zwłaszcza w domkach.
                      • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 13:54
                        kachaa17 napisała:
                        > 3750 zł to wg Ciebie nie jest kosmos? Dla mnie to szok. Przełknęłabym 100 zł od
                        > osoby za noc. Przy większej liczbie osób nocleg zwykle wychodzi taniej, zwłasz
                        > cza w domkach.

Za 2 domki na 3 doby - to ok 620zł/domek/dobę. Nie - to nie jest kosmos przy założeniu, że nie upychamy 3 osób na jednej wersalce w 'salonie z aneksem kuchennym', jak to zwykle w 'domkach' bywa. Na takiej imprezie rozumiem, że nie wszystkie panie się znają i każda chciałaby mieć osobne łózko chociażby.
                        • pyza-wedrowniczka Re: Świadkowa 31.05.23, 14:11
                          Ematki mogłyby się zdecydować - jak wątek o urlopie, to nie ma opcji dzielenia łazienki z nikim obcym, a jak o panieńskim to 150 zł/noc za dużo smile
                          • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:27
                            630zl za 2 noce w jakimś domu to kosmos.
                            • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 14:30
                              memphis90 napisała:
                              > 630zl za 2 noce w jakimś domu to kosmos.

Normalnie śpisz w schroniskach młodzieżowych czy hostelach?

630zł za domek dla 4 osób z minimum 4 osobnymi łóżkami w dobrym standardzie to żaden kosmos.
                              • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 22:13
                                Mówimy tu o 500zl czy 600 zł za dwa noclegi od osoby, czyli 1000zl za domek. W maju, czyli poza sezonem. Tak, to kosmos. 1000zl
                                /doba to chcieli ode mnie za barkę z jacuzzi w sezonie.
                                • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 22:17
                                  memphis90 napisała:
                                  > Mówimy tu o 500zl czy 600 zł za dwa noclegi od osoby,

Zaraz dojdziemy do 800 a może to miliona big_grin
                                • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 22:27
                                  memphis90 napisała:

> Mówimy tu o 500zl czy 600 zł za dwa noclegi od osoby, czyli 1000zl za domek. W

A jeszcze kilka godzin temu było 400.
                                  Ech, czyżby to galopującą inflacja?
                                  • memphis90 Re: Świadkowa 03.06.23, 08:30
                                    Było 400, potem wyszło 100zl zaliczki, czyli 500zl od osoby za 2 noce . 600 zł to jakoś evening wyszło i ona podała te kwotę, wiec uwzględniłam jako opcje, ze może cos niżej w dyskusji doszlo z kosztów, o czym nie zdążyłam doczytać….
                                    • evening.vibes Re: Świadkowa 03.06.23, 08:31
                                      memphis90 napisała:
                                      > 600 zł to jakoś evening wyszło i ona podała te kwotę

Za DOMEK - nie łżyj.
                                      • kachaa17 Re: Świadkowa 03.06.23, 09:19
                                        Od osoby, w wiadomości od świadkowej było (o ile ta wiadomość w ogóle była ale opieram się na na tym co autorka pisze). Zaliczka była 100 zł I potem miała dopłacić prawie 400 zł.
                                        • iwles Re: Świadkowa 03.06.23, 09:26

Nie, było napisane: za domek wyszło po około 400 zł od osoby.
                                          Można się domyślać, że wyszło tyle za całość, więc od tego odjąć zaliczkę, kto tam ile zapłacił.
                                          Nie było napisane- za domek trzeba DOPŁACIĆ po 400 zł.
                                          • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 03.06.23, 09:36
                                            iwles napisała:

> Nie było napisane- za domek trzeba DOPŁACIĆ po 400 zł.
                                            >
                                            >

Właśnie że było 🙄
                                            • iwles Re: Świadkowa 03.06.23, 10:38

Dokładnie było około 360, co w sumie daje 460 zł za dwie doby. 230 doba od osoby, to nie jest jakoś dużo. Caly domek wychodzi po około 920-930 zł. za dobę. Dziewczyny chciały wyższy standard, nie wiemy, w jakiej miejscowiscj, byc moze atrakcyjnej, to taki zamówiły.
                                              Ja wiem, że 500 brzmi bardziej przerażająco, dlatego zamiast pisać precyzyjnie, wizualnie lepiej zaokrąglić.
                                              Zresztą- co to jest dla autorki watku, skoro kupiła 2 bilety lotnicze, a i tak nie poleciała. Więc kasa dla niej jest drugorzędna 😅
                                          • kachaa17 Re: Świadkowa 03.06.23, 09:53
                                            Było napisane ile autorka ma przelać na konto. To były który podane dla niej.
                                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 03.06.23, 10:43
                                          Dokładnie, od osoby.
                                          • iwles Re: Świadkowa 03.06.23, 10:47

No dobra, pociągnę ci jeszcze wątek 😁

> Na ślubie będzie z 200 osób, więc będę od niej odwracać wzrok jeżeli już przetn
                                            > ą się nasze drogi.

Składać życzeń nie planujesz?
                                            • danaide2.0 Re: Świadkowa 03.06.23, 10:54
                                              Świadkowej? Bo tak to zrozumiałam.

Do tysiaka, do tysiaka.
                                              • iwles Re: Świadkowa 03.06.23, 11:37

Przy składaniu życzeń świadkowa zazwyczaj stoi obok młodych. No i jak tu jej uniknąć? Wzrok w podłogę? 🤣
                                                • imponderabilia22 Re: Świadkowa 03.06.23, 17:17
                                                  iwles napisała:

>
                                                  > Przy składaniu życzeń świadkowa zazwyczaj stoi obok młodych. No i jak tu jej un
                                                  > iknąć? Wzrok w podłogę? 🤣
                                                  >
                                                  >
                                                  >

Nie strasz jej, bo zmieni zdanie i nie pójdzie.
                                            • ayelen40 Re: Świadkowa 03.06.23, 11:05
                                              Ty się w ogóle na ten ślub wybierasz?
                                              • its_complicated82 Re: Świadkowa 03.06.23, 11:36
                                                Nie udzielę niestety odpowiedzi na to pytanie m.
                                            • its_complicated82 Re: Świadkowa 03.06.23, 11:36
                                              Świadkowej? To o niej piszę. Pannie młodej złożę oczywiście i dostanie odpowiedni prezent.
                                      • memphis90 Re: Świadkowa 04.06.23, 08:51
                                        To świadczy wyłącznie o Tobie, jeśli jedyne na co Cię stac, to oskarżenie o łgarstwo…

Czy analogicznie ja powinnam napisać - „nie lżej jak pies, evening, domek kosztował 1000zl za noc, nie 600…”?
                                        • chatgris01 Re: Świadkowa 04.06.23, 09:00
                                          Przeciez to araceli.
                                        • evening.vibes Re: Świadkowa 04.06.23, 09:19
                                          memphis90 napisała:
                                          > Czy analogicznie ja powinnam napisać - „nie lżej jak pies, evening, domek koszt
                                          > ował 1000zl za noc, nie 600…”?

Nie - nie powinnaś pisać tylko czytać ze zrozumieniem. Nie ogarniasz tylko widzisz liczbę i przypisujesz ją do czego ci wygodnie.
                              • memphis90 Re: Świadkowa 03.06.23, 08:28
                                Ale domek nie kosztował 600 zł za całość, tylko 250zl od osoby za noc.
                      • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 13:58
                        Dla mnie też kosmos wybulić tyle na cudzy panieński. Ale ja cebula jestem 🙄
                      • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 15:58
                        Domki mają różny standard.
                        Autorka pisze o " fancy" domkach.
                    • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:26
                      Za 2 doby. Przyjeżdzają w pt, wyjeżdżają w nd.
                • meginpap22 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:01
                  Ale ktoś to musi i tak ogarnąć.
            • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 11:11
              > To tamta laska jest przewrażliwiona, jakby co najmniej koronację organizowała ??

Niezależnie co organizowała to jej czas i jej wysiłek. Dobrze, że sama siebie szanuje bo jak widać po autorce wątku nie od każdego można się tego spodziewać.
              • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:22
                evening.vibes napisała:

> Niezależnie co organizowała to jej czas i jej wysiłek. Dobrze, że sama siebie s
                > zanuje bo jak widać po autorce wątku nie od każdego można się tego spodziewać.

To może na przyszłość lepiej niech nic nie organizuje 🙄
                • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 11:24
                  > To może na przyszłość lepiej niech nic nie organizuje 🙄

A dlaczego? Zafochana primadonna była jedna - reszta pewnie świetnie się bawiła.
                  • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:30
                    Nie miałabym żadnego focha, jestem towarzyska. Ale nie mogłabym chyba po takiej wiadomości ochoty z nią rozmawiać, a grono było małe.
                    • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 11:31
                      > Nie miałabym żadnego focha, jestem towarzyska. Ale nie mogłabym chyba po takiej
                      > wiadomości ochoty z nią rozmawiać
                      ,

To jest właśnie DEFINICJA focha 🤣🤣🤣
                    • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:33

> Nie miałabym żadnego focha, jestem towarzyska.

Ale nie mogłabym chyba po takiej
                      > wiadomości ochoty z nią rozmawiać, a grono było małe.

czyli jednak foch

i nie obchodziło Cię, że jedziesz tam dla panny młodej, nie dla świadkowej?
                      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:41
                        Tu racja, powinnam być dla panny młodej, lubię ją i wiem że jej zależało na moim przyjeździe.
                        • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:01
                          Właśnie.
                          Zamiast tego olałaś pm, której na Tobie zależało i jeszcze marudzisz, że musiałaś zapłacić.
                          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:14
                            Marudzę tylko i wyłącznie dlatego, że miałam tam być a nie pojechałam przez chamskie wiadomości od swiadkowej.
                            • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:16
                              Trzeba było napisać wcześniej. Ostatecznie ani Ty ani świadkowa nie są tu najważniejsze.
                            • arthwen Re: Świadkowa 31.05.23, 16:21
                              O, już chamskie teraz. Wcześniej były tylko niemiłe.
                              Jutro pewnie będą obrazą na wieczność i może po prostu nie pojawiaj się na tym ślubie, żeby nie musieć patrzeć za zołzę?
                              • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:27
                                Na ślubie będzie z 200 osób, więc będę od niej odwracać wzrok jeżeli już przetną się nasze drogi.
                            • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 16:26

> Marudzę tylko i wyłącznie dlatego, że miałam tam być a nie pojechałam przez cha
                              > mskie wiadomości od swiadkowej.

Chamskie??? Nie popadajmy w skrajności...
                      • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:36

>
                        > czyli jednak foch
                        >
                        > i nie obchodziło Cię, że jedziesz tam dla panny młodej, nie dla świadkowej?

A może po prostu autorka poczuła się urażona sposobem odpowiedzi? To już nie ma prawa się tak poczuć i postąpić zgodnie z uczuciami? Ta odpowiedź nie była miła i moim zdaniem miała na celu zniechęcenie autorki mimo, że było tam napisane, że oczywiście wszyscy się ucieszą. Szczerze, to ja bym wzięła na klatę gdyby ktoś mnie opieprzył, że zmieniam zdanie co rusz i wszystko już jest gotowe no ale może dałoby się coś zrobić. Bo taka reakcja byłaby naturalna a nie takie, jak to one się naharowały ale jest oczywiście mile widziana. Osobiście uważam też, że jeśli cena domu była stała a nie uzależniona od liczby osób to autorka nie powinna płacić.
                        • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:52
                          kachaa17 napisała:

>Szczerze, to ja bym wzięła na klatę gdyby k
                          > toś mnie opieprzył, że zmieniam zdanie co rusz i wszystko już jest gotowe no al
                          > e może dałoby się coś zrobić.

Zgadzam sie i autorka watku wkleila swoja wiadomosc, w ktorej wspomniala o swoim niezdecydowaniu. Nie czula sie z tym super. Nie miala oczekiwan, poprostu zdecydowala na ostatnia chwile. Zdarza sie i wystarczylo napisac ze moze przywiezc co uwaza a kajaki sa...tu podac miejsce i czas...i zeby sie skontaktowala z nimi samodzielnie.
                          Natomiast wiadomosc (a raczej wiadomosci) w takiej formie to przesada, zupelnie niepotrzebne wprowadzenie w poczucie winy. To wieczor panienski, swiadkowa nie zna autorki watku wiec wystarczyla neutralna wiadomosc. To nie byla impreza swiadkowej przeciez. Mozna sobie pomyslec ze niezdycodowana jakas ale nie robic pouczajacych wykladow.
                        • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 12:56
                          kachaa17 napisała:

Osobiście uważam też,
                          > że jeśli cena domu była stała a nie uzależniona od liczby osób to autorka nie
                          > powinna płacić.

Niby dlaczego? Stała cena oznacza, że im więcej osób, tym mniej każda z nich zapłaci, więc jak ktoś się wymiksuje w ostatniej chwili, to dla pozostałych koszty wzrosną.
                          • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:47
                            Bo jakby autorka sów nie deklarowała to cena dla nich i tak byłaby taka sama do podziału. Tzn. może powiem z innej strony ja na miejscu organizatorki uznałabym, że autorka nie płaci.
                            • pyza-wedrowniczka Re: Świadkowa 31.05.23, 14:00
                              To zależy, w którym momencie autorka po raz pierwszy zrezygnowała.
                              Bo jeśli wybrały domek i podzieliły koszt na osobę, to sorry, ale trzeba zapłacić. Rozumiem, że właściciel domku bierze za całość, a nie od osoby.
                              Znalazły domek za 1000 zł/noc. Jest różnica, czy zrzuca się na niego 10 czy 7 osób. I mogę zaakceptować koszt 100 zł, ale jak mi nagle podskoczy do 140, to już nie.
                            • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 14:32
                              kachaa17 napisała:

> Bo jakby autorka sów nie deklarowała to cena dla nich i tak byłaby taka sama do
                              > podziału.

Ale tylko pod warunkiem, że tak czy inaczej byłyby zdecydowane na ten konkretny domek i gotowe zapłacić za niego niezależnie od wielkości składki. A nie wiemy, czy tak właśnie było, więc skoro się zdecydowała i została uwzględniona, to honorowo jest jednak zapłacić swoją część.

Tzn. może powiem z innej strony ja na miejscu organizatorki uznałaby
                              > m, że autorka nie płaci.

Cóż, kto bogatemu zabroni 😉 Wg mnie, jak napisałam, to zależy od sytuacji i ustaleń.
                        • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 14:20
                          kachaa17 napisała:

> A może po prostu autorka poczuła się urażona sposobem odpowiedzi? To już nie ma
                          > prawa się tak poczuć i postąpić zgodnie z uczuciami?

Ma pełne prawo. Tak samo jak organizatorka ma prawo się wkurzyć, że ktoś nie może się zdecydować czy chce jechać czy nie i na dodatek w ogóle nie pomaga w przygotowaniach.

Ta odpowiedź nie była mił
                          > a i moim zdaniem miała na celu zniechęcenie autorki mimo, że było tam napisane,
                          > że oczywiście wszyscy się ucieszą.

A co miała napisać, skoro autorka jest kuzynką panny młodej?

Szczerze, to ja bym wzięła na klatę gdyby k
                          > toś mnie opieprzył, że zmieniam zdanie co rusz i wszystko już jest gotowe no al
                          > e może dałoby się coś zrobić. Bo taka reakcja byłaby naturalna a nie takie, jak
                          > to one się naharowały ale jest oczywiście mile widziana.

Nie rozumiem.
                          Zwróciłaś uwagę, że ze strony autorki nie padło nawet 'przepraszam'?
                          Nie uważasz, że jak 2 tygodnie przed imprezą mówi się 'nie jadę', a 2 dni przed 'jednak jadę' to wypadałoby się jakoś wytłumaczyć, przeprosić za zamieszanie?

Osobiście uważam też,
                          > że jeśli cena domu była stała a nie uzależniona od liczby osób to autorka nie
                          > powinna płacić.
                  • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:31
                    Otóż to. Musiałoby mi rozum odebrać, żebym się oglądała na księżniczkę zmieniającą zdanie co chwila i psuła sobie tym zabawę.
                  • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:12
                    Zafochana to jest autorka elaboratu i kilku glosowek. Na pewno nie ma wszystkich klepek na miejscu.
            • eliksir_czarodziejski Re: Świadkowa 31.05.23, 14:23

> To tamta laska jest przewrażliwiona, jakby co najmniej koronację organizowała ?
              > ?

Też tak to odbieram.
        • aqua48 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:39

> Właśnie o ten ton chodzi. Ja bym napisała..

To było się podjąć organizacji albo przynajmniej wesprzeć w tym świadkową od samego początku. I wówczas TY byś pisała takie maile do kogoś innego, kto by wydziwiał, że chce ale nie chce ale jednak to chce. A tak dostałaś sama.
          Mam taką koleżankę - ona bardzo chętnie pojedzie, ale jednak nie pojedzie, no pojedzie ale na miejscu okazuje się że zamiast na pięć dni jak było umówione to zostanie tylko na dzień. I bardzo zdziwiona co to za problem dla organizatora. Cholera problem bo gdyby się wiedziało wcześniej to człowiek zorganizowałby wyjazd inaczej, a tak to tylko zawracanie głowy nogami..
          • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:51
            aqua48 napisała:

> Cholera problem bo gdyby się wiedziało wcześniej to człowiek zorganizowałby wyj
            > azd inaczej, a tak to tylko zawracanie głowy nogami..

W tym przypadku jednak nie ma problemu bo bez wzgledu na obecnosc autorki inaczej niczego nie planowano organizowac.
            • aqua48 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:00
              ritual2019 napisał(a):

> W tym przypadku jednak nie ma problemu bo bez wzgledu na obecnosc autorki inacz
              > ej niczego nie planowano organizowac.

Tego nie wiemy. Możliwe i bardzo prawdopodobne że rozrywki pomyślano dla obecnych. Wiemy natomiast z pewnością, że kajaki zarezerwowano na określoną ilość osób. A autorka robi za primadonnę.
              • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:18
                aqua48 napisała:

> Tego nie wiemy.

Wiemy

Możliwe i bardzo prawdopodobne że rozrywki pomyślano dla obecny
                > ch.

Nieobecni nie biora udzialu w rozrywkach, to jakby niemozliwe.

Wiemy natomiast z pewnością, że kajaki zarezerwowano na określoną ilość osó
                > b. A autorka robi za primadonnę.

Oczywiscie ze na okreslona ilosc osob. Autorka nie robi za zadna primadonne, miala zamiar zorganizowac sobie kajak samodzielnie, nie oczekiwala ze zrobi to dla niej ktos inny. Napisala o tym kilka razy. Gdyby tego kajaka dla niej juz zabraklo to trudno nie wzielaby udzialu, ewentualne pretensje mialaby do siebie.
                Ona nie domagala sie reorganizacji planow ze wzgledu na nia, nikt nie musial niczego dostosowywac.
              • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 09:53
                Jestem pewna, że jezioro też zaplanowano na określoną liczbę kajaków. Ekipa z tej imprezy to absolutny master mind wszystkich imprez świata.
                • its_complicated82 Re: Świadkowa 01.06.23, 10:01
                  Kajaki były zarezerwowane na 7 osób, jeden pojedynczy. Swiadkowej chodziło o to, że mam zadzwonić i zamienić na podwójny, bo wtedy będzie nas 8.
      • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 11:35
        No jednak samo się nie zrobi. Autorce jakoś nie bardzo się chciało uczestniczyć w przygotowaniach, a teraz nagle chętna na gotowe. Jak nie problem wpisać info do kajaków, to czemu autorka zleca to innym? Dostała konkretne info: masz miejsce w domku i sobie radź skoro się wcześniej wypięłaś.
        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:41
          Chciałam jak najbardziej uczestniczyć w przygotowaniu, jednak wtedy byłam na nie z wyjazdem. Potem zmieniłam zdanie.
          • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 11:47
            Kilka dni przed impreza wyjazdowa to możesz sobie włożyć „zaangażowanie” w buty. Wszystko było dograne, sprawa zamknięta a tu nagle ty ze swoim fochem. Gówniarskie zachowanie i tyle.
          • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 12:01

> Chciałam jak najbardziej uczestniczyć w przygotowaniu, jednak wtedy byłam na ni
            > e z wyjazdem. Potem zmieniłam zdanie.

Bardzo to wygodne - zmienić zdanie, jak wszystko ktoś inny już zorganizował 🤣
            • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 12:04
              tak, to jest zajebiste podejście, muszę je zapamiętać.

jestem jak najbardziej chętna do uczestniczenia w przygotowaniach, ale niestety jestem na nie z wyjazdem, więc sama rozumiesz. potem zmienię zdanie.

big_grin big_grin big_grin
              • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:47
                Przecież ja tego nie zaplanowałam. Jestem wagą i naprawdę nie mogę podjąć decyzji.
                • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 12:49
                  O matko! No tak, to rzeczywiście nie masz wpływu. Jesteś wagą więc cierp. Nie sądzę, że będziesz jeszcze gdziekolwiek zapraszana..
                • hummorek Re: Świadkowa 31.05.23, 16:22
                  😂 jesteś niesamowita
                  • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 16:27
                    Prawda?😂
                • basiastel Re: Świadkowa 02.06.23, 08:08
                  Moja córka jest wagą, jest asertywna i nie ma problemów z podejmowaniem decyzji. Znakiem zodiaku się nie tłumacz.
                  • extereso Re: Świadkowa 02.06.23, 08:28
                    Może its ma ascendent w rybach i wtedy już umarł w butach
                  • its_complicated82 Re: Świadkowa 02.06.23, 08:32
                    Zazdroszczę, moja mama mówi że jestem identyczna jak ojciec, również waga.
                    Asertywna jestem, potrawie powiedzieć nie, czego nie umiem, to podejmowanie decyzji. Kupiłam lot, na czwartek, w czwartek stwierdziłam że jednak nie chcę, kupiłam nowy na piątek. Miałam dolecieć do 2 znajomych, którzy są na miejscu. Hotel też zarezerwowałam, specjalnie po to żeby nie mieć wyjścia na nielecenie. I nie poleciałam. Napisałam koledze w nocy, że po prostu mnie nie będzie. Ale przeprosiłam.
                    • ayelen40 Re: Świadkowa 02.06.23, 08:36
                      Ludzie, nazwy znaków zodiaku piszemy wielką literą!!! No chyba że o zwykłą wagę do ważenia chodzi? Jestem Wagą, Bykiem, Rakiem etc.
                      • ayelen40 Re: Świadkowa 02.06.23, 08:37
                        I nie ma co zwalać na znak zodiaku, obojętnie jakiego by nie miał wpływu na nas.
                      • extereso Re: Świadkowa 02.06.23, 09:01
                        Ja zasadami pisowni w ogóle się w necie nie kieruję. Ale rzeczywiście w tym przypadku powinnam, bo jeszcze ktoś pomyślałby że dziewczyna jest Rybą np w sensie dosłownym i w ogóle kanał się robi. Jak tu wybrać sukienkę żeby płetwę mieściła np.
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 02.06.23, 09:37
                          😂
                    • imponderabilia22 Re: Świadkowa 02.06.23, 09:04
                      Aha. I co robiłaś w czasie jak nie byłaś na tym wyjeździe czy wieczorze panieńskim? Zbawialas świat, źle się poczułaś, masz małe dzieci, chorą osobę na stanie, musialas komus pilnie pomoc, miałaś jakieś ważne, nagle sprawy? Bo jeżeli nie, to tak - dziwna jesteś. Jesteś leniwa, nie można na Ciebie liczyć, zwykły wyjazd Cię przerasta. Jesteś poprostu niepoważna, tym bardziej ze 82 to pewnie Twój rocznik? Więc chwiejną nastolatką już dawno nie jestes. Nie ma to nic wspólnego z decyzyjnoscią. Ani znakiem zodiaku.
                      • its_complicated82 Re: Świadkowa 02.06.23, 09:39
                        Nie, jestem trochę młodsza. Nie robiłam nic ważnego, nie mam zobowiązań prócz pracy i zwierzaka. To forum naprawdę otwiera oczy, tzn Wy. Chcę się zmienić.
                    • alex_vause35 Re: Świadkowa 02.06.23, 09:13
                      Może masz fobię społeczną?
                      • its_complicated82 Re: Świadkowa 02.06.23, 09:40
                        Nie, jestem towarzyska, ale a propos mojego wylotu napisałam koleżankom, że nie mam ochoty być na lotnisku i przebywać w ludźmi. Chcę być sama.
                        • imponderabilia22 Re: Świadkowa 02.06.23, 11:18
                          To może myśl w kategoriach, ile par butów mogłabyś sobie kupić za te utracone w sumie głupio pieniądze. To kolejnym razem mocniej się zastanowisz, czy piszesz się na coś. Albo czy opłaca się odwołać.
                          • its_complicated82 Re: Świadkowa 02.06.23, 11:28
                            Jezu, tak. W ogóle mam wrażenie że się sabotażuję. Kupuje bilety pod wpływem impulsu wiedząc, że wcale nie mam ochoty lecieć.
                            • alex_vause35 Re: Świadkowa 02.06.23, 11:30
                              Głęboki wdech. Wyjście z przeglądarki. Wypisanie na kartce pozytywów i negatywów wyjazdu. Ogląd tego za godzinę, dwie, trzy. I wtedy potwierdzasz, kupujesz bilet/płacisz za nocleg albo rezygnujesz definitywnie.
                              Oczywiście, że siebie sabotujesz, to bardzo męczące i jak zaczniesz, to trudno przerwać.
                    • kachaa17 Re: Świadkowa 02.06.23, 10:16
                      To już nie jest niezdecydowanie. To już jest jakieś szaleństwo ale widać Cię stać. I jakoś trudno mi pogodzić bycie asertywną z takimi działaniami jak Twoje. Wydaje mi się, że jak ktoś jest asertywny to też wie czego chce
                      • pade Re: Świadkowa 02.06.23, 10:36
                        kachaa17 napisała:

> To już nie jest niezdecydowanie. To już jest jakieś szaleństwo ale widać Cię st
                        > ać. I jakoś trudno mi pogodzić bycie asertywną z takimi działaniami jak Twoje.
                        > Wydaje mi się, że jak ktoś jest asertywny to też wie czego chce

dokładnie
                    • pade Re: Świadkowa 02.06.23, 10:45
                      Może ta głupsza od Ciebie psycholog wytłumaczyłaby Ci, że asertywność to nie umiejętność mówienia nie.
                      • its_complicated82 Re: Świadkowa 02.06.23, 11:30
                        W moim mieście terapeutów jest tysiące. Nie znam żadnego, który by komukolwiek pomógł. Terapeuta musi mieć to coś w sobie.
                        • basiastel Re: Świadkowa 03.06.23, 17:07
                          Ja myślę, że potrzebujesz psychiatry. Stwierdzenie, że nie chciałaś być na lotnisku tego konkretnego dnia w tłumie ludzi jest bardzo niepokojące.
            • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:31
              Nadal mowimy o zakupie bagietki, słoika majonezu i 10 piw…?
          • aqua48 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:01

> Chciałam jak najbardziej uczestniczyć w przygotowaniu, jednak wtedy byłam na ni
            > e z wyjazdem.

Takie chęci wobec tego możesz sobie potłuc o kant..kajaka.
    • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 09:31
      A co tam u cioci słychać?
      • panna.nasturcja Re: Świadkowa 01.06.23, 02:47
        Otóż to. A reszta jak pelikany.
    • gdanskamarylka Re: Świadkowa 31.05.23, 09:41
      Wpychasz się na ostatnią chwilę, gdy wszystko przygotowane i masz pretensje, że ktoś cię prosi o to, żebyś rzeczy dla siebie załatwiła samodzielnie?

LOL.
      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:53
        Nie nie nie, nie chodzi mi o kajaki, tylko pouczanie mnie jak 5 latki. Dla mnie atmosfera byłaby już zepsuta. Ja chciałam zachować się fair i zapłacić za domek, mimo ewentualnej nieobecności, a teraz mam poczucie żenady, bo świadkowa ewidentnie nie chce żebym się tam pojawiła.
        • gdanskamarylka Re: Świadkowa 31.05.23, 10:02
          Ewidentnie to ty nawaliłaś. Ona odpisała miło, biorąc pod uwagę sytuację, i jeszcze zapewniła, że miejsce dla ciebie jest. Nie dość, że kręcisz z tą imprezą, to jeszcze się czujesz niesłusznie sfochowana...
          • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:29
            Mnie po takim wykładzie odechciałoby się jechać. To zapewnienie, że dziewczyny na pewno będą zadowolone jakieś dla mnie jest nieprawdziwe. Uważam, że mogła napisać, że wszystko już jest ogarnięte i nie ma opcji dołączenia albo ok, wpadaj, tylko zrób to i to.
            A tak to napisała, że się odechciewa jechać.
            • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:07
              Tak, to był wykład, oprócz tej wiadomości, dostałam jeszcze 4 głosowe.
            • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:15
              kachaa17 napisała:

> Mnie po takim wykładzie odechciałoby się jechać. To zapewnienie, że dziewczyny
              > na pewno będą zadowolone jakieś dla mnie jest nieprawdziwe. Uważam, że mogła na
              > pisać, że wszystko już jest ogarnięte i nie ma opcji dołączenia albo ok, wpadaj
              > , tylko zrób to i to.
              > A tak to napisała, że się odechciewa jechać.

to tylko Twoja interpretacja
              ja bym była wdzięczna, że po takim numerze jeszcze mnie chcą
              • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:41
                Ja często zmieniam zdanie i mimo to ludzie nadal mnie chcą beż pouczania mnie. Uważam, że spytać można a świadkowa może powiedzieć tak lub nie po prostu. Jak ją to wnerwiło to powinna powiedzieć, że już nie ma takiej opcji wraz z wylaniem żali.
            • meginpap22 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:09
              Następna miss foch.
            • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:13
              Zapewnienie świadkowej, że dziewczyny ucieszą się z obecności autorki ( mimo jej zawracania głowy jej kolejnymi zmianami zdania) mnie wydaje się szczere i ok.
          • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:14
            Nie napisala miło, przestań gledzic głupoty.
            • droch Re: Świadkowa 31.05.23, 23:21
              Nie napisala miło, przestań gledzic głupoty.

W porównaniu do tego, co napisałaby mniej cierpliwa świadkowa, to, owszem, napisała bardzo miło.
        • bruy-ere Re: Świadkowa 31.05.23, 10:30
          Z treści wynika, że nie ma noc przeciwko, żebyś się pojawiła.
          • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:32
            Trochę trudno powiedzieć "Wypad!" komuś, kto opłacił swoją część noclegu. Ale dajmy na to taki wykładzik...
            • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:17
              Świadkowa mogła powstrzymać się od wykładzików. Ale powiedziała co naprawdę myśli. I jej prawo.
              Dla mnie nie jest to zakamuflowany komunikat pt " wypad".
              Świadkowa raczej asertywna i umiałaby, gdyby chciała, powiedzieć " wypad" bardziej jednoznacznie choć milutko i kulturalnie.
              Autorka
              • bene_gesserit Re: Świadkowa 31.05.23, 16:21
                Ona jest pewnie zmęczona, ma dosyć i jej się udało. Organizowałam wieczór panieński i wiem, jak trudno jest pogodzić pomysly, chęci i życzenia kilkunastu kobiet plus różne możliwości finansowe. A tu trzy dni! I jedna w trybie będę-nie-będę-będę. Każdemu by się udało. Autorce smsa ulalo się kulturalnie.
                • bene_gesserit Re: Świadkowa 31.05.23, 16:22
                  *ulalo
                  *ulalo
                • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:40
                  bene_gesserit napisała:

> Ona jest pewnie zmęczona, ma dosyć i jej się udało. Organizowałam wieczór panie
                  > ński i wiem, jak trudno jest pogodzić pomysly, chęci i życzenia kilkunastu kobi
                  > et plus różne możliwości finansowe. A tu trzy dni!

Tam nie bylo kilkunastu osob. Trzy dni w domkach, pelen luz. A tu jakas dziwna nadeta impreza, frustracja, zmeczenie itd. Niektorzy naprawde potrafia utrudniac sobie zycie.
                  • bene_gesserit Re: Świadkowa 01.06.23, 20:34
                    Czasem trzy osoby nie mogą się zgodzić co do tego, jak, ile, za ile, gdzie, z czym, z kim itd. Empatyzuje z organizatorką. Pani będę-nie-bede była zapewne jej wisienka na torcie, kiedy już myślała, że wszystko dopięte na ostatni guzik.

Robisz problemy? Nie licz na nic więcej, niż krzywy uśmiech.
              • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:29
                Tak! Całość jej wiadomości, ale zwłaszcza ta pisemna brzmiała dla mnie jak ten wypad. Nie przyjeżdżaj
                • muireade Re: Świadkowa 03.06.23, 18:24
                  Ciężko się dziwić jej reakcji.
        • droch Re: Świadkowa 31.05.23, 10:32
          Dokładnie tak. Zachowanie w stylu pięciolatki wymaga adekwatnego skomentowania...
        • gama2003 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:31
          No i nie pojechałaś.
          Zawiadomiłaś, że jednak nie jedziesz ?
          Ciekawe czy ze szczerym komunikatem, że ,, przez urażenie,,.

Atmosfera związana z tym na szczęście na weselu już wywietrzeje, bo każdy sobą będzie zajęty.

Dziwaczysz.
        • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:11
          Świadkowej się zwyczajnie ulało. Wolała to zwerbalizować w przydługim mailu do Ciebie zamiast dusić w sobie. I sobie psuć zabawę wkurzeniem zduszonym na Ciebie.
          Niekoniecznie nie chciała byś autorko się tam pojawiła.
          Mogłaś pojechać i i tak dobrze się bawić. Dla panny młodej i dla siebie.
          Nie zrobiłaś tego - Twoja decyzja.
          Ale dla Ciebie każde rozwiązanie po mailu świadkowej było złe. Cóż, zdarza się.
          Szkoda tylko, że przez to i trochę przez samą siebie , jesteś skazana na rozkminianie imprezy, na której nawet Ciebie nie było - bez końca.
          • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:20
            W mailu i czterech glosowkach. Normalna to ona nie jest i autorka słusznie wyczuła agresję.
          • alex_vause35 Re: Świadkowa 02.06.23, 09:17
            No to mnie by się ulało bardziej bezpośrednio, typu sorry stara, ale mieszasz, pozalatwialysmy mnóstwo spraw, jesteśmy zmęczone, jeśli chcesz dołączyć, ogarnij sobie sama. Możesz przywieźć to i to.
            Krótka piłka. Wolę informację wprost, że ktoś nie aprobuje mojego zachowania zamiast takiego pseudo szczebiotu, sama mówię krótko i po żołniersku, choć bez obrażania kogokolwiek.
            • pade Re: Świadkowa 02.06.23, 10:43
              alex_vause35 napisała:

> No to mnie by się ulało bardziej bezpośrednio, typu sorry stara, ale mieszasz,
              > pozalatwialysmy mnóstwo spraw, jesteśmy zmęczone, jeśli chcesz dołączyć, ogarni
              > j sobie sama. Możesz przywieźć to i to.
              > Krótka piłka. Wolę informację wprost, że ktoś nie aprobuje mojego zachowania za
              > miast takiego pseudo szczebiotu, sama mówię krótko i po żołniersku, choć bez ob
              > rażania kogokolwiek.
              >
              Oczywiście, że tak jest najlepiej, ale ponoć świadkowa i autorka to obce dla siebie osoby, więc nie bardzo wypada pisać per stara. Autorka już nie tylko by się oburzyła na takie fraternizowanie, ale mogła by zemdleć, albo gorzej😃
              • alex_vause35 Re: Świadkowa 02.06.23, 11:28
                Ok, nie stara, nie traktuj tego dosłownie wink.
                Doczytałam, że to obca osoba, więc tym bardziej pasywno-agresywna pseudożyczliwość i uśmieszki na koniec litanii (słusznych) pretensji odbiłyby mi się czkawką na miejscu autorki).
                (Pomijam, że po odwołaniu już bym nie mieszała z wyjazdem, na którym wcale nie są najlepsze psiapsi, wzajemnie dla siebie wyrozumiałe, tylko w sumie obce osoby).
        • berdebul Re: Świadkowa 31.05.23, 16:15
          Zachowujesz się jak 5-cio latka, to tak Cię traktują. Podejrzewam, ze świadkowa spodziewała się, ze się nie pojawisz. tongue_out
        • hummorek Re: Świadkowa 31.05.23, 16:25
          No przecież już po imprezie, to o co Ci chodzi?
        • kocynder Re: Świadkowa 01.06.23, 20:06
          Skoro zachowujesz się jak pięciolatka, której koleżanka z przedszkola zabrała misia to czemu oczekujesz, że będziesz traktowana jak dorosła? Bo masz powyżej 160 cm wzrostu i rozwinięte cycki? To prędzej dowody na dojrzałość płciową a nie na dorosłość...
    • natalyaxx Re: Świadkowa 31.05.23, 09:46
      Mają niestety rację i kurcze... ile ja bym dała by mieć takie serdeczne koleżanki, które by mnie na takie eventy zapraszały. Zazdroszczę, dbaj o te relacje, bo nie tak łatwo w życiu dorosłym o nowe znajomości.
      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:54
        Dzięki, teraz to będę miała ogromne wyrzuty sumienia, a i tak są już spore.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Świadkowa 31.05.23, 10:41
          Nie miej wyrzutów, przeproś za zamieszanie, spytaj w czym możesz pomóc na ostatnią chwilę, zapewnij że, jeśli im czegoś zabraknie, w sobotę to dowieziesz i baw się dobrze.
          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:08
            To był ten weekend teraz.
        • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:25
          Nie daj si zapędzić w poczucie winy. Niedawno znajoma organizowała imprezę panieńską, zorganizowała sama dla 10 osób, niektórzy tylko pomagali, ona lubi organizować i wyszło jej świetnie. Nie zgłaszała pretensji do tych którzy mniej się angażowali.
          Tu widać, że świadkowa "wyżej s... niż d.... ma" i wiedząc, że panna młoda chce żebyś była - to świadkowa cię właściwie wykluczyła cię z imprezy z pełną premedytacją.
          • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 13:30
            betyskai napisał(a):
            > Nie daj si zapędzić w poczucie winy. Niedawno znajoma organizowała imprezę p
            > anieńską, zorganizowała sama dla 10 osób, niektórzy tylko pomagali, ona lubi
            > organizować i wyszło jej świetnie. Nie zgłaszała pretensji do tych którzy mnie
            > j się angażowali.
            > Tu widać, że świadkowa "wyżej s... niż d.... ma" i wiedząc, że panna młoda c
            > hce żebyś była - to świadkowa cię właściwie wykluczyła cię z imprezy z pełną
            > premedytacją.

Nie daj się wpędzić w poczucie winy bo istnieją siłaczki, które dają na siebie zrzucić całą pracę bez narzekania big_grin
            • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 15:07
              evening.vibes napisała:

> Nie daj się wpędzić w poczucie winy bo istnieją siłaczki, które dają na siebie
              > zrzucić całą pracę bez narzekania big_grin

O to to, dokładnie 😂
          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:34
            Tak to widzę, jakby nie chciała żebym tam była. A nigdy się nie spotkałyśmy.
          • meginpap22 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:10
            Nie zgadzam się absolutnie. A autorka to trololo.
          • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:19
            Autorka sama się wykluczyła.
    • imponderabilia22 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:49
      Dla mnie trochę dziwne, przecież to że będzie jeszcze jedna osoba więcej, to nie znaczy, że pozostałe osoby nie dojedzą. Przecież torta zamiast na 12 porcji można bez straty pokroić na 13. Tak samo z resztą jedzenia. Dekoracje? Bo co zostaniesz bez swojego balona? Straszne...

Moim zdaniem chodzi im o to, że nic nie zrobiłaś i może została nakręcona przez pozostałe. Ja bym nie pojechała.
      • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 09:54
        imponderabilia22 napisała:

> Ja bym nie pojechała.

Kolejna zmiana decyzji. To już czwarta, w tym dwie światowe 🤣

• its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:55
        Tak samo widzi to moja najbliższa przyjaciółka. Osób miało być 8, bo 3 inne odmówiły i naprawdę bym nikogo tam nie objadla.
        • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:39
          Nie chodzi o objadanie tylko twój totalny brak zaangażowania i ochota na imprezę zorganizowana cudzymi rękami.
          • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:55

> Nie chodzi o objadanie tylko twój totalny brak zaangażowania i ochota na imprez
            > ę zorganizowana cudzymi rękami.

Ale one zbudowaly ten domek nad jeziorem wlasnymi rekami?
            • alex_vause35 Re: Świadkowa 02.06.23, 09:18
              big_grin
              I wykopały latryny.
          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:08
            To nie wynika z tej cechy, tylko z niezdecydowania.
            • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:10
              Ale efekt twojego niezdecydowania jest właśnie taki.
            • basiastel Re: Świadkowa 02.06.23, 09:12
              Walcz z tym, trenuj podejmowanie decyzji, nawet gdy okażą się nie do końca trafione, bo męczysz siebie i otoczenie. Miałam taką koleżankę, która nie potrafiła się zdecydować. Miałyśmy wspólnie zaplanowane spore przedsięwzięcie, a ona ze wszystkim była niezdecydowana. Musiałam brać na siebie ciężar tych wspólnych decyzji, a ponieważ ją lubiłam, kombinowałam jak koń pod górę, by ją zadowolić. No i jej zadowolić nie byłam w stanie, bo nie mogła się zdecydować, czy jej się propozycja podoba, czy nie. Straszne to było. Po latach zobaczyłam jej zdjęcie w grupie rozbawionych znajomych i na jej twarzy był ten sam wyraz niezdecydowania/zagubienia/niezadowolenia. I zapewniam, że nie tylko mnie ta mina rzuciła się w oczy i wydawała się odpychająca.
          • eliksir_czarodziejski Re: Świadkowa 31.05.23, 14:29

> Nie chodzi o objadanie tylko twój totalny brak zaangażowania i ochota na imprez
            > ę zorganizowana cudzymi rękami.

Już nie przesadzaj, jak panna młoda i swiadkowa chciały mieć pompatyczne 3 wieczory panieńskie to miały. Nie dziwie sie że prawie połowa zaproszonych odmówiła.
            • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:39
              Odmówiła koleżanka, której lekarz odradził podróż w ciąży i ktoś tam jeszcze, ale miały realne powody.
          • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:42
            Generalnie na tym polega bycie gosciem… Rozumiem gdyby chciała za darmoszkę, ale już nie przesadzajmy, ze kupno boczku i prosecco to jakieś wybitne wyzwanie organizacyjne…
          • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:20
            Trochę tak.
          • muireade Re: Świadkowa 03.06.23, 18:27

> Nie chodzi o objadanie tylko twój totalny brak zaangażowania i ochota na imprezę zorganizowana cudzymi rękami.

Chyba raczej o niepoważne traktowanie.
      • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 10:03
        >Przecież torta zamiast na 12 porcji można bez straty pokroić na 13

Zdrowiej zjeść pomarańcz!
        • meginpap22 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:12
          Jesteś gupia uncertain
          • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 14:59
            Gópia!
            • muireade Re: Świadkowa 03.06.23, 18:29
              A pomarańcz to zuo!
      • homohominilupus Re: Świadkowa 31.05.23, 10:10
        imponderabilia22 napisała:

> Dla mnie trochę dziwne, przecież to że będzie jeszcze jedna osoba więcej, to ni
        > e znaczy, że pozostałe osoby nie dojedzą. Przecież torta zamiast na 12 porcji m
        > ożna bez straty pokroić na 13.

Kogo pokroić?
        • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:12
          Wątkodajkę. A potem zgrilować.
          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:09
            Na pewno mi tyłek obrobiły, zreszta trochę słusznie
            • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:15
              No na bank zamiast się dobrze bawić, plotkowały o tobie. Nie jesteś pępkiem świata, serio.
            • gama2003 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:35
              😀

A kiedyś myślałam, że jestem egocentryczką, dzięki !
        • meginpap22 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:13
          Trolololo.
      • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:28
        Zgadzam się w całej rozciągłości. Autorka slusznie wyczuła w wiadomości wrogość, niechęć i agresję. Tym bardziej że świadkowa oprócz elaboratu wyslala jeszcze cztery glosowki wykładem. Również po czymś takim bym nie pojechała.
        • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:29
          Dodam, że dla wielu dziewczyn tutaj sposób komunikacji świadkowej jest okej, no to tylko współczuć.
    • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:52
      To jest odpowiedz na twoja wiadomosc . Nie wiemy co napisalas ze az tak sie rozpisala. W kazdym razie mozna to bylo skrocic. Poza tym jesli ty mieszkasz 5h od tego miejsca gdzie bedzie odbywala sie inpreza panienska to raczej wiadomo ze nie bedziesz brala udzialu w przygotowaniach chyba ze jakies na odleglosc typu zabukowanie czegos. Skoro chcesz na te lodki to zadzwon lub wyslij email samodzielnie. To nie jest jakis ogromny wysilek
      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:57
        Taka była moja pierwsza wiadomość.
        • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:06
          Okey. Wg mnie przesadzila z ta wiadomoscia. Brzmi jakby robila wyrzuty ze ty nie uczestniczylas w przygotowaniach nie biorac pod uwage ze jednak jestes dosc daleko. Wystarczylo napisac ze milo jesli dolaczysz, przywiez jakis alkohol i zarezerwuj sobie kajak. Cala reszta jest poprostu niepotrzebna paplanina ktora mnie by chyba odstreczyla od tej imprezy jednak.
        • kafana Re: Świadkowa 31.05.23, 10:56
          Twoja wiadomosc jest normalna i jej tez. Ogarnij co trzeba jedz i baw się dobrze. Przestań rozkminiac.
        • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:28
          W sumie uważam, że trafił swój na swego. W sensie Ty aż nie pojechałaś na imprezę, na którą jednak ostatecznie niby chciałaś pojechać...A świadkowa umęczona czymś nie aż tak skomplikowanym, w dodatku wspólnie organizowanym, że aż wkurzona na osoby wymigujące się od pracy. Czyli na Ciebie autorkowink. Mogła po Twojej wiadomości po prostu zmilcz3ć wkurw i serdecznie ucieszyć się, że jednak raczysz zaszczycić swoją obecnością.
          Jesteście warte jedna drugiej.
          Ale dla świadkowej byłabym bardziej wyrozumiała.
          Ty masz coś chciała I tyle.
        • trudneslowa Re: Świadkowa 31.05.23, 20:42
          Ale te wiadomości są nieodczytane 🤷🏻‍♀️
          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 21:10
            Odczytane, odpowiedziała przecież.
            • trudneslowa Re: Świadkowa 02.06.23, 21:16
              No gdzie odczytane. Odczytane wiadomości z whattsapa mają niebieskie ptaszki, a nie szare.
              • pade Re: Świadkowa 02.06.23, 21:54
                trudneslowa napisała:

> No gdzie odczytane. Odczytane wiadomości z whattsapa mają niebieskie ptaszki, a
                > nie szare.

big_grin
              • its_complicated82 Re: Świadkowa 02.06.23, 22:03
                No
      • kubek0802 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:01
        Ja odniosłam wrażenie, że to wszyscy mają te 5h od miejsca imprezy, a nie tylko założycielka wątku. Więc logistyka jest kluczowa i jak jedna osoba jest niezdecydowana to jest wk..w. Gdyby coś nagłego wypadło w czwartek przed wyjazdem to co innego.
        • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:11
          Inna sprawa, że jeśli ktoś mówi ci o czymś w lutym to i tak nie możesz podjąć wiążącej odpowiedzi co do uczestnictwa - możesz tylko podjąć starania, żeby w tym czasie mieć wolny termin.
          • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 10:21

No ale na 2 tygodnie przed imprezą już chyba wiesz więcej. Więc twoja decyzja powinna być przemyślana, a zmiana, to chyba że coś wypadnie w ostatniej chwili.
            • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:29
              Nie znam powodów decyzji, nie oceniam.
              • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 10:37
                danaide2.0 napisała:

> Nie znam powodów decyzji, nie oceniam.

Autorka napisala: nie lubię w sobie tej cechy - wahania.
                Wiec pewnie ma problem z podejmowaniem decyzji. O czynnikach obiektywnych nic nie posze.
                A tutaj, po lekturze wątku, znowu jest skłonna zmienić zdanie, o tak, bez przyczyny.
                Ewidentnie łaknie atencji, a tu zonk, nikt jej nie błaga, by zaszczyciła swoją obecnością.
                • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:13
                  😅
    • joaaa83 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:54
      Uważam, że wiadomość ma na celu uświadomić Tobie, że jest to impreza organizowana wspólnie. Masz po prostu miejsce w domku, ale resztę dla siebie musisz sama już zorganizować, czyli zadzwonić tam gdzie wynajmowane są kajaki i poprosić o jeden więcej (przy okazji pewnie ogarnąć kwestę przedpłaty/rezerwacji swojego kajaku). A jedzenie i picie przywozisz sama dla siebie. Domyślam się, że reszta dziewczyn dogadała się i jedna jedzie z kiełbasą dla wszystkich, a druga z alkoholem dla siebie i koleżanek, a Ty musisz wziąć i kiełbasę i piwo tylko dla siebie.
      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 09:58
        Też tak to zrozumiałam, chodzi mi tylko i wyłącznie o ton. Nie miałam problemu z załatwieniem kajaków czy kupnem jedzenia.
        • joaaa83 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:07
          Ton wypowiedzi sugeruje, że ta osoba nie chce już odbierać od Ciebie telefonów i załatw wszystko samodzielnie, a zobaczycie się na miejscu. Ton wypowiedzi jest uprzejmy, ale w klimacie "daj mi już spokój".
          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:16
            Nigdy do niej nie dzwoniłam, jedynie w marcu napisała w sprawie zaliczki na domki, który wpłaciłam. Potem do teraz nie miałyśmy kontaktu.
        • ricemice79 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:07
          Ton to twoja interpretacja. Ja widzę konkretna, asertywną odpowiedz, do tego podaną w uprzejmy sposób. Tak jak pisały dziewczyny powyżej, ja bym tak się nie certoliła i odpowidziałabym dosadniej.
          • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:09
            Asertywna wypowiedź? Wywoływanie poczucia winy i gdybanie?
            • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:18
              Jakiego poczucia winy?
              Przecież autorka zrobiła organizatorce kłopot, bo najpierw chce, potem odwołuje, jak przygotowania na finiszu to ona jednak chce jechać - takie zachowanie jest totalnie niepoważne i zostało skomentowane bardzo grzecznie.
              • berdebul Re: Świadkowa 31.05.23, 12:13
                A na koniec i tak nie jedzie, bo się obraziła. 🤦🏻‍♀️
        • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:07
          W Polsce zawsze był problem z komunikacją. W rodzinach, szkołach, miejscach pracy. Nikt nie widzi w tym już nic dziwnego.
          • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:26
            Tez mam takie wrazenie. Ta wiadomosc przez wiele osob jest uwazana za mila, uprzejma a tak naprawde to tam jest tylko jedno zdanie "na bank.......bedzie milo gdy przyjedzies" ale...
            Ta wiadomosc jest patronizujaca i majaca na celu spowodowanie jakiegos poczucia winy u autorki watku. Tak nie rozmawiaja ze soba dobre kolezanki, serio.
            • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 10:33

Ja myślę, że kolezanki znają ją lepiej, niż ty, i wiedzą, że to nie jest jeszcze jej ostateczna decyzja 🤣
              • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:39
                iwles napisała:

>
                > Ja myślę, że kolezanki znają ją lepiej, niż ty, i wiedzą, że to nie jest jeszcz
                > e jej ostateczna decyzja 🤣
                >
                Jak zawsze ty ja znasz najlepiej
                • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 10:46
                  ritual2019 napisał(a):

> Jak zawsze ty ja znasz najlepiej

A wystarczyło przeczytać wątek - już gdzieś napomknęła, że może jednak nie pojedzie 🤣
            • droch Re: Świadkowa 31.05.23, 10:35
              To akurat nazywa się kurtuazja. Każdy zrozumie, że to znaczy "jeśli musisz, to przyjedź, ale nikt za tobą płakać nie będzie".
              • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:40
                droch napisał:

> To akurat nazywa się kurtuazja. Każdy zrozumie, że to znaczy "jeśli musisz, to
                > przyjedź, ale nikt za tobą płakać nie będzie".

To sie nazywa chamstwo, takie genetyczne.
                • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 10:44
                  ritual2019 napisał(a):
                  > droch napisał:
                  >
                  > > To akurat nazywa się kurtuazja. Każdy zrozumie, że to znaczy "jeśli musis
                  > z, to
                  > > przyjedź, ale nikt za tobą płakać nie będzie".
                  >
                  > To sie nazywa chamstwo, takie genetyczne.

Ktoś mógłby pomyśleć, że po latach mieszkania w UK ogarniesz bo tam to akurat kurtuazja to norma kulturowa ale pewnie nie w twojej klasie społecznej.
                  • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:57
                    evening.vibes napisała:

> Ktoś mógłby pomyśleć, że po latach mieszkania w UK ogarniesz bo tam to akurat k
                    > urtuazja to norma kulturowa ale pewnie nie w twojej klasie społecznej.

Po latach w uk odzwyczailam sie od chamstwa oraz robienia goovnoburzy i dziahcdow ze wszystkiego. Tak, to dzieki przybywaniu w odpowiedniej klasie spolecznej.😊
                    • droch Re: Świadkowa 31.05.23, 13:43
                      Ale fikołek, w dodatku nie na temat smile
                      Właśnie kurtuazja umożliwia unikanie tego, o czym piszesz.
                • hummorek Re: Świadkowa 31.05.23, 16:45
                  A chamstwem nie jest wbijanie na gotowe?
                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 17:39
                    Ale co? świadkowa tam te domki budowała że tak się umordowała? Autorka za nocleg płaci, żarcie przywozi ze sobą, wyraziła chęć dołączenia i dostosowania się do grupy. Ale świadkowa foch- że autorka nie jest odpowiednio utyrana żeby dostąpić zaszczytu współuczestniczenia w imprezie swojej kuzynki...
                    Wynajmowac jakieś drogie domki w burakach, gdzie nic nie ma w okolicy i trzeba się utyrać żeby cokolwiek atrakcyjnego wymyślić - to od początku falstart. Większość "wydziwiania" by było ą ę zapewne i tak nie okazała się istotna dla całości imprezy.
            • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:36
              Dla mnie ta odpowiedź też nie jest miła i jest niespójna. Świadkowa robi wyrzuty a jednocześnie zapewnią, że miejsce w domu jest. To na grzyb mi taka impreza, żebym ja się miała czuć winna. Albo mówisz, ok wpadaj, jakoś się zorganizujemy albo niestety, nie ma możliwości dołączenia. A to niby jesteś mile widziana ale my się tak napracowałyśmy, że ojoj a Ty chcesz wpaść na gotowe.
              • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:56
                Zgadzam się. Świadkowa ewidentnie eskaluje kwasy.
                • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:58

> Zgadzam się. Świadkowa ewidentnie eskaluje kwasy.

Ona probuje je tworzyc, bo tu nawet nie ma podstaw do kwasow.
              • eriu Re: Świadkowa 31.05.23, 11:13
                A dlaczego kilka innych dziewczyn ma nagle przeorganizowywać tydzień roboty bo niezdecydowana dziewczyna nagle deklaruje, ze jedzie? Za pół dnia zmieni zdanie a one zostaną z kosztami. Ona sama pisała, że ciągle zmienia zdanie. Dostała konkretną informację na twarz, że takie zachowanie tworzy problemy dla innych, bo tworzy. Może niech przestanie tworzyć problemy dla innych i ciągle zmieniać zdanie zamiast się oszukiwać, że nie robi nikomu takim zachowaniem problemu.
                • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:19
                  Z żadnymi kosztami by nie zostały.
                  • eriu Re: Świadkowa 31.05.23, 12:19
                    Tak? A jakby dopłaciły za kajaki czy zrobiły większe zakupy albo zmieniły zamówienie na ciasta?
                    • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:49
                      Większe zakupy, a ile człowiek jest w stanie przejeść od soboty do niedzieli? Przyjechałabym z siatami zakupów, raz miałyśmy jeść w restauracji a śniadań nie jadam.
                    • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:13
                      W sprawie ciast: zdrowie wasze w biodra nasze! Zamówień na ciasta się nie zmienia, po prostu otrzymuje się niepowtarzalną okazję zjeść mniej.

Organizowałaś kiedyś imprezę? Przecież tak naprawdę nie jesteś w stanie dokładnie wyliczyć, ile kto zje, może będzie gorąco, może będzie zimno, może po kajakach zgłodnieją, może po torcie i martini nie będą miały ochotę jeść, a może wszyscy rzucą się na coś super i część zaplanowanej reszty zostanie na zmarnowanie. Można zabrać coś z dłuższą datą ważności i odpakować w godzinie W albo zabrać z powrotem.

Za udział w kajakach jej nie ścigają więc raczej kwestia rozliczeń odbywała się na bieżąco, byle info o ilości potrzebnego sprzętu poszło zanim ruszy transport nad rzekę czy inne tam jezioro.
                  • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:33
                    Chyba nie o koszty tu chodzi.
                • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:36
                  eriu napisała:

> A dlaczego kilka innych dziewczyn ma nagle przeorganizowywać tydzień roboty

Przeorganizowac co konkretnie?

• memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 14:44
                    No ponoć od tygodnia „przygotowują dekoracje”…
                    • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 14:52
                      memphis90 napisała:

> No ponoć od tygodnia „przygotowują dekoracje”…
                      >

Ale wiesz, że nawet takie coś samo sie nie zrobi?
                      Ktoś musiał wymyślić scenografię, poświęcić czas na zakupy itp.
                      A autorka nawet w czymś tak błahym nie wzięła udziału. Czemu, skoro to takie "nic"?
                      • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 14:58
                        iwles napisała:

> memphis90 napisała:
                        >
                        > > No ponoć od tygodnia „przygotowują dekoracje”…
                        > >
                        >
                        >
                        > Ale wiesz, że nawet takie coś samo sie nie zrobi?
                        > Ktoś musiał wymyślić scenografię, poświęcić czas na zakupy itp.

A to one film kręcą? 😳
                        • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 15:00
                          > A to one film kręcą? 😳

Być może. Na jednym z wieczorów panieńskich na którym byłam był fotograf i jedną z atrakcji była profesjonalna sesja.
                          • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 22:18
                            I zaproszone gościnie musiały wczesniej dwa tygodnie wymyślać, osobiście szykować i ustawiać scenografie pod te zdjęcia…?
                            • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 22:20
                              memphis90 napisała:
                              > I zaproszone gościnie musiały wczesniej dwa tygodnie wymyślać, osobiście szyko
                              > wać i ustawiać scenografie pod te zdjęcia…?

Nie bo takowej nie było. Robiły inne rzeczy - i tak - WCZEŚNIEJ.
                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 15:00
                        iwles napisała:

> Ktoś musiał wymyślić scenografię,

😃😃😃 no koronacja jak nic...

poświęcić czas na zakupy

Kupic udka z kurczaka, glowke salaty i sos bbq to faktycznie wyczyn.

> A autorka nawet w czymś tak błahym nie wzięła udziału. Czemu, skoro to takie "n
                        > ic"?

Przeciez zrobila zakupy.
                        • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 15:08
                          No, cała wzniosła martyrologia przygotowania Wielkiej Imprezy Koronacyjnej!

A tu autorka się oferuje , że na eleganckie przyjęcie w wypasionym udekorowanym domku przyjedzie z czym? no z czym?! z jakimiś tam pospolitymi produktami na grilla.....
                          I wy się dziwicie, że świadkowa była w takim szoku, że aż kilka wiadomości nagrała a kolejne długaśne napisała?!
                      • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 22:17
                        >Ktoś musiał wymyślić scenografię,
                        Scenografię? Do wynajętego na weekend domku?

>A autorka nawet w czymś tak błahym nie wzięła udziału
                        No przecież zapytała co ma przywieźć.
                        • kocynder Re: Świadkowa 04.06.23, 13:56
                          "No przecież zapytała co ma przywieźć."
                          Łaskawa pani....
              • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:18
                Dokładnie tak to odebrałam.
              • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:21
                kachaa17 napisała:

> Dla mnie ta odpowiedź też nie jest miła i jest niespójna. Świadkowa robi wyrzut
                > y a jednocześnie zapewnią, że miejsce w domu jest. To na grzyb mi taka impreza,
                > żebym ja się miała czuć winna. Albo mówisz, ok wpadaj, jakoś się zorganizujem
                > y albo niestety, nie ma możliwości dołączenia. A to niby jesteś mile widziana a
                > le my się tak napracowałyśmy, że ojoj a Ty chcesz wpaść na gotowe.

A dlaczego nie masz czuć się winna (ja bym wolała dyskomfort)? Skoro nawaliłaś, to wysłuchaj jak to innym utrudnia życie, a nie obrażaj się, że nikt tego nie pominął milczeniem.
                • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:30
                  ciebie pade w tym wątku to nieżle porypało
                  • panna.nasturcja Re: Świadkowa 01.06.23, 02:53
                    nic nowego
                • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:35
                  Zgadzam się. Proste konsekwencje własnego zachowania się kłaniają.
                  Za co foch autorki? Nie rozumiem.
            • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:17
              My się nie znany w ogóle.
              • iwles Re: Świadkowa 31.05.23, 11:23

> My się nie znany w ogóle.

Kto z kim się nie zna w ogóle?
                • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:33
                  Świadkowa to koleżanka panny młodej, razem mieszkały na studiach. Ja się znam z panną młodą i 2 kuzynkami, które miały jeszcze być.
                  • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 13:31
                    mogłaś się skontaktowac z kuzynkami i z nimi ustalac czy jechać. głupio by było w domku mieszkac z ropuchą świadkową, co będzie ci patrzeć na talez czy aby nie zjadasz "ich" produktów.
                    • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:35
                      Miałam spać z resztą kuzynek, nie z nią. Właśnie pannie młodej nie chciałam zawracać głowy swoim niezdecydowaniem, dlatego uderzyłam do swiadkowej.
                      • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:38
                        Jak widać błądwink
                        Panna młoda ZNAJĄC Ciebie pewnie byłaby serdeczniejsze i bardziej wyrozumiała i nie miałabyś powodu rzucać fochem autorko.

Intencje miałaś dobre, żeby nie zawracać głowy najważniejszej osobie wyjazdu ale wyszło jak zwykle...
            • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:31
              Jakie dobre koleżanki?
              Autorka pisze, że świadkowej nie zna wcale.
          • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 10:33
            Jako dumna bohaterka wątku o pietruszce mogłabyś się powstrzymać od tych głębokich analiz.
            • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:37
              Dawaj linka!
              • tt-tka Re: Świadkowa 31.05.23, 11:32

> Dawaj linka!

Chyba chodzi o watek danaide Wyliczacie pomoc ?, ale to sprzed lat...
                • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 11:52
                  I co z tego? Danaide od tego czasu raczej się nie zmieniła, dalej cały świat przeciwko niej i wiatr w oczy.
                  • danaide2.0 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:50
                    Przypomnij, leosiu - znamy się?

Nawet w tamtym wątku pisałam - czasem liczysz na kogoś w potrzebie (mówię o realnej potrzebie, a nie imprezce, na której najwyżej nie dostanie się dokładki tortu), liczysz, bo przecież sama też ileś z siebie dałaś, informowałaś, odebrałaś zapewnienia pomocy - i dupa. Ale zawsze znajdą się inni ludzie i inne rozwiązania.
                    • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 15:00
                      Oceniam twoją działalność formurową, prywatnie to możesz być Wojtkiem i mieć 12 lat.
              • leosia-wspaniala Re: Świadkowa 31.05.23, 11:51
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,163812311,163812311,Wyliczacie_pomoc_.html
                • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 12:12
                  Dzięki
                • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:42
                  Wątek sprzed 6 lat ? Grubo.
        • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 10:42
          > Też tak to zrozumiałam, chodzi mi tylko i wyłącznie o ton.

Nie dość, że niezdecydowana to jeszcze foszasta. Straszny typ.
        • scarlett74 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:48
          Ton pełna klasa i kultura, doceń to.
    • kachaa17 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:06
      Czy ten wieczór panieński się już odbył? Bo nie wiem czy dałaś znać, że chcesz przyjechać 2 dni przed czy tydzień i 2 dni.
      • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:20
        Był w ten weekend.
        • ayelen40 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:42
          Byłaś? Wszystko udało się dopasować?
          • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:51
            Nie, po wiadomościach swiadkowej zrobiłam wielkie oczy i w szoku stwierdziłam, że nie jadę. Naprawdę nie wiedziałam jak się zachować.
            • szare_kolory Re: Świadkowa 31.05.23, 11:58
              big_grin big_grin dobra jesteś big_grin big_grin big_grin
            • berdebul Re: Świadkowa 31.05.23, 12:14
              Czyli zawracasz wszystkim zad, a na koniec się obrażasz. smile Ciekawe dlaczego świadomości poszedł dym uszami. 😂
              • arthwen Re: Świadkowa 31.05.23, 16:34
                A potem jeszcze zakłada wątek wyżalny i dziwi się, że nie wszyscy chcą ją pogłaskać po główce. Po czym po kilkuset wpisach dodaje, że ten wyjazd to już był i go olała, nie dając znać organizatorce wink
                • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 17:41
                  przekręcasz fakty specjalnie?
                  • arthwen Re: Świadkowa 02.06.23, 00:33
                    NIby co przekręcam?
            • niemoralna Re: Świadkowa 31.05.23, 12:17

> Nie, po wiadomościach swiadkowej zrobiłam wielkie oczy i w szoku stwierdziłam,
              > że nie jadę. Naprawdę nie wiedziałam jak się zachować.

😅🤣🤣😄😀 jestes w fazie 2 latka ?! Chce ,nie chce ,chce !!!nie!! Nie!! buuuuu buuu😩 bo chce a teraz juz nie buuuuu😩😫 takie akcje to moje przedszkolaki odwalały, ale szybko się ogarnęły, bo nikt nie odwalał burzynow wokół dramy quen .
              • niemoralna Re: Świadkowa 31.05.23, 12:17
                Balu murzynów *
            • ayelen40 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:17
              A napisałaś chociaż, że nie jedzie z czy zamilkłaś?
              • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 12:20
                Zamilkła, nic nie odpisała i nie pojechała.
                • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 12:28
                  marta.graca napisała:

> Zamilkła, nic nie odpisała i nie pojechała.
                  >

oraz zrobiła wielkie oczy i była w szoku, jak miała jechac w takim stanie?
                  • ayelen40 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:44
                    No to wypad z towarzystwa najpewniej.
                    • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:34
                      ale to w większości były osoby obce autorce. Tylko jakies dwie kuzynki trochę zna, reszta to obce baby. Jechać tam po takim tekście?
                      • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 15:56
                        Bardzo często jest tak, że na panieńskim są obce osoby, mi się nieraz zdarzyło, że tylko pannę młodą znałam. Jeśli widzę kogoś pierwszy i ostatni raz w życiu, to raczej mnie nie dotykają jego teksty i nie przejmuję się za bardzo jego zdaniem na mój temat.
                • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:52
                  Tak, bo byłam w szoku. Co miałam odpisać? Tak, masz rację? Poczułam się jak 5 latka, naprawdę uważam że ani ilość wiadomości, ani ich ton nie był uzasadniony.
                  • black.emma Re: Świadkowa 31.05.23, 12:55
                    Zachowujesz się jak 5-latka. Dorośnij to będziesz traktowana normalnie.
                    • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:01
                      Kazdy ma prawo zmienic plany. Natomiast to ta swiadkowa zachowala sie jak umodrowana Matka Polka. Jesli kilka miesiescy na zorganizowanie weekendu z BBQ i kajakami wiaze sie z taka harowka i
                      frustracja to lepiej byloby nie brac sie za to.
                      • droch Re: Świadkowa 31.05.23, 15:48
                        Kazdy ma prawo zmienic plany

Niech zmienia, ale niech wtedy też dzielnie bierze na siebie skutki.
                        • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 16:42
                          droch napisał:

> Kazdy ma prawo zmienic plany
                          >
                          > Niech zmienia, ale niech wtedy też dzielnie bierze na siebie skutki.

Jakie skutki? Niektorzy rozmdmuchuja wszystko w kosmos
                          • droch Re: Świadkowa 01.06.23, 09:47
                            Jakie skutki?

Że na wyjeździe nie będzie niańki i trzeba będzie sobie samemu ogarnąć rezerwacje i talkie tam.
                        • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:45
                          Dokładnie.
                  • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 13:08
                    No OK, i ton i ilość wiadomości przesadne, ale tym, że w końcu nie przyjechałaś tak naprawdę mogłaś zrobić (i może rzeczywiście zrobiłaś) przykrość tylko przyszłej pannie młodej, bo świadkowa Cię nie zna i pewnie z tego tytułu było jej doskonale obojętne, czy będziesz czy nie.
                    • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:14
                      Swiadkowej moglo byc obojetne ale impreza dla przyszlej panny mlodej wiec nalezalo sie powstrzymac z komentarzami ktore moga spowodowac tak negatywne skutki. To panna mloda ja zaprosila i nalezalo to uszanowac.
                      • evening.vibes Re: Świadkowa 31.05.23, 13:18
                        ritual2019 napisał(a):
                        > wiec nalezalo sie powstrzymac z komentarzami ktore moga spowodowac tak negatywne skutki.

Najważniejsze, żeby księżniczka nie strzeliła focha. Księżniczka, która swoją drogą pisze do świadkowej bo pannie młodej już oświadczyła, że nie jedzie i przed nią nie chce wyjść (kolejny raz) na niezdecydowaną big_grin

W sumie to świadkowa ograniczyła możliwe 'negatywne skutki' bo nie wiadomo jakiego focha odstawiłaby autorka na imprezie tongue_out
                      • majaa Re: Świadkowa 31.05.23, 13:24
                        Po prostu uważam, że obie przesadziły z reakcją. I świadkowa, i autorka. I obie powinny skupić się właśnie raczej na młodej a nie na swoich własnych odczuciach, i tyle.
                    • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:17
                      Tak, wiem to niestety. Ale te wiadomości wbiły mnie w ziemię.
                      • ayelen40 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:37
                        Czyli odstawiłaś ghosting. A czego się spodziewałaś? Euforii? Odmowa to odmowa, bądźmy dorośli.
                        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:50
                          Ale ja nie odmówiłam, tylko wyraziłam chęć przyjazdu. Gdzieś tu wklejalam swoją wiadomość do niej.
                          • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 13:52
                            Jak daleko mieszkacie od siebie? Ty i kuzynka? A reszta uczestnikow tej imprezy?
                  • arthwen Re: Świadkowa 31.05.23, 16:37
                    Mogłaś odpisać na przykład:
                    Tak, wiem, że to irytujące i dezorganizujące, przepraszam. Ale głupio się czuję z tym, że nie będzie mnie na wieczorze panieńskim Andżeliki, to w końcu moja kuzynka, więc bardzo chciałabym jednak dołączyć. Załatwię sama kajaki i przywiozę prowiant, jakbym mogła z czymś pomóc to daj poszę znać.
                  • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:44
                    Ale ta świadkowa to obca kobieta dla Ciebie!
    • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 10:09
      napisz jej teraz, że jednak nie przyjedziesz big_grin
      • ixiq111 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:14
        ... a w sobotę rano wyślij wiadomość:

Niespodzianka! Dziewczyny, jadę!!!! poczekajcie chwilę z tymi kajakami...
        • conena Re: Świadkowa 31.05.23, 10:20
          big_grin
        • raphidophora_tetrasperma Re: Świadkowa 31.05.23, 11:02
          ixiq111 napisała:

> ... a w sobotę rano wyślij wiadomość:
          >
          > Niespodzianka! Dziewczyny, jadę!!!! poczekajcie chwilę z tymi kajakami...
          >
          A po paru godzinach napisać: żartowałam big_grin nie będzie mnie
          • ayelen40 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:24
            Po czym przyjechać...
            • login.na.raz Re: Świadkowa 31.05.23, 15:29
              😀
            • arthwen Re: Świadkowa 31.05.23, 16:38
              Ale wyjść po 30 minutach, bo jednak nie.
              • igge Re: Świadkowa 31.05.23, 16:54
                Macie rację.
                To nawet nie jest do końca zabawne.

Problemem jest w tym wątku NIEPRZEWIDYWALNoŚĆ autorki w roli gościa i osoby bliskiej pm.
                Problem przyjścia lub nie - jest duperelą może ale osobiście nie lubię takiej nieprzewidywalności w ludziach ( szczególnie bliskich) i też mnie wkurza.

Autorka jest rodziną PM więc pewnie kontakty i relacje będą trwać z nią plus z tymi 3 innymi kobietami z rodziny.
                A jak widać poznawać kolejnych osób autorka nie miała ochoty.

Szok to duże słowo, dyskomfort pasuje tu bardziej moim zdaniem.
    • hrabina_niczyja Re: Świadkowa 31.05.23, 10:09
      Ale o co ci chodzi? Napisała całkiem normalna i konkretną wiadomość. Nie ma w tym nic dziwnego. To ty namieszałaś i nie dziw się ludziom, że podchodzą do ciebie teraz na zasadzie paniusia sama nie wie czego chce, w niczym nie pomogła, a teraz na gotowe wbija i jeszcze jej ogarniaj wszystko. Przeproś i sama sobie ogarnij kajaki.
    • 18lipcowa3 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:17
      Miło Ci napisała. W czym problem ?
    • ayelen40 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:19
      Tyłek zawracasz swoją osobą.
    • scarlett74 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:47
      Świadkowa klasa i pełna kultura. Napisała Ci , ze miejsce na ciebie czeka. No sorry, ale nie ty jesteś gwiazdą imprezy. Nie wiedzę żadnego problemu, chcesz kajaki, to je zamawiasz... I nie zawracasz już głowy świadkowej
      • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 10:56
        Ja dziękuję za taką klasę i kulturę 🙄
        • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:00
          A ja za takie niezdecydowane mameje jak autorka :p
          • borsuczyca.klusek Re: Świadkowa 31.05.23, 11:08
            Mameje też są wkurzające, ale z dwojga złego lepsze niż pasywno-agresywne kroowska 😜
            • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:11
              Jeśli mam wybór, wybieram kroowska :p przynajmniej wiesz, na czym stoisz :p
              • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:16
                Ja też, konkrety rulez.
              • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:21
                Nie, niepotrzebnie zabiła tym smsem atmosferę.
                • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:26

> Nie, niepotrzebnie zabiła tym smsem atmosferę.

Chyba Tobie.
                  Albo przyjmiesz do wiadomości, że ludzi niezdecydowanych po pewnym czasie (bo najpierw daje się wiele szans) w ogóle nie traktuje się poważnie, albo będziesz się obrażała i dziwiła, że wokół się coraz bardziej pusto robi.
                  Na takie osoby jak Ty nie można liczyć. To nie jest drobna wada niestety.
                  • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:34
                    Po jakim czasie. Ani ona, ani panna młoda nie znają mnie od strony niezdecydowania, bo nigdy się na nic nie umawiałyśmy.
                    • pade Re: Świadkowa 31.05.23, 11:36

> Po jakim czasie. Ani ona, ani panna młoda nie znają mnie od strony niezdecydowa
                      > nia, bo nigdy się na nic nie umawiałyśmy.

w sprawie imprezy dla panny młodej zmieniłaś zdanie trzy razy
                      ewidentnie bagatelizujesz swoje niezdecydowanie przenosząc całą winę na ton świadkowej
                      • memphis90 Re: Świadkowa 31.05.23, 22:21
                        Wiesz co- moja sis miała niedawno panieński, jedna z dziewczyn miała przyjść, potem rozstała sie z facetem i nie miała nastroju, wiec odwołała. I wszystkie ją namawialiśmy, żeby przyszła (czyli zmieniła zdanie 3 x). Nikt sie nie foszyl, ze balona nawet nie dmuchała, a wjedzie sobie na gotowe…
                        • arthwen Re: Świadkowa 01.06.23, 02:34
                          Ale to w sumie co innego niż: NIe przyjdę, bo się nie mogę zdecydować. Albo jednak przyjdę? A nie, jednak nie.
                  • marta.graca Re: Świadkowa 31.05.23, 11:34
                    Zgadzam się. Organizację panieńskiego trzeba umieścić w swoim wolnym czasie, jest z tym trochę roboty, a takie osoby robią zbędne dodatkowe zamieszanie.
                    • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:48
                      Zmiemila zdanie, ta swiadkowa jej nie zna, ja na jej miejscu poprostu bym to zostawila. Wystarczylo napisac, ze jesli zdecyduje przyjechac to okey jesli nie to tez w porzadku. Nikomu nie komplikowala niczego ani swoja obecnoscia nie jej brakiem.
                      • ritual2019 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:52
                        Generalnie do tego zaklada sie grupe na WhatsApp i komunikuje na nich. Kazdy zainteresowany wie co, gdzie i kiedy. Jestesm/y w kilku takich grupach. Jedna to urodziny P ktore odbeda sie w lipcu. Druga to urodziny mojego partnera ktore beda u nas w sobote. W kwietniu bylismy w grupie urodziny M, kilka dni przed napisalismy ze nas jednak nie bedzie, zadnych problemow.
    • kafana Re: Świadkowa 31.05.23, 10:52
      Nie widzę nic złego w tej wiadomości. Napisała ze nadal oczekują cię z otwartymi ramionami. A to z czego się wypisałas a teraz chcesz się dopisac masz ogarnac sama. I tak powinno być.
    • kaki11 Re: Świadkowa 31.05.23, 10:57
      No to jest taki ton, że niby nie można się doczepić i powiedzieć że nie milo, ale dobrze czuć o co chodzi ... Cóż, zakładam, że dziewczyna się zirytowała, odpisała zanim ochłonęła i stąd się to wzięło, tyle. Ja bym na jej miesci zwyczajnie odpisała,że miejsce w roku oczywiście czeka, ale zadzwoń na kajaki samodzielnie bo ja trochę teraz zajęta już jestem smile, bo nie czuje potrzeby zrypania (nawet delikatnego w białych rękawiczkach, że niby nie,) bo się komuś plany zmieniły, po prostu unikałabym kwasów bo to impreza i są zupełnie niepotrzebne. Na Twoim miejscu nie wiem, pewnie zależałoby od mojego humoru po odsłuchaniu tonu tamtych wiadomości głosowych.
      • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:02
        Koleżanki pewnie autorkę znają i od tej strony, nie pierwszy raz zachowuje się jak chorągiewka na wietrze i wiedzą, że żadne plany jej się nie zmieniły tylko znów się nie potrafi określić po ludzku.
        • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:22
          Nie znam jej.
          • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:25
            Nie znasz tej świadkowej? A to jakby zmienia postać rzeczy, powiedziałabym.
            Ktoś, kto wysyła tyle wiadomości osobie, której nie zna jest co najmniej dziwny :p
            Nie znaczy, że twoje zachowanie było ok, ale ona to wariatka :p
            Myślałam, że się przyjaźnicie, tylko w takiej sytuacji ta wiadomość ma rację bytu:p
            • its_complicated82 Re: Świadkowa 31.05.23, 11:35
              No właśnie. Ja naprawdę rozumiem swoją część, jest mi przykro wobec kuzynki, ale świadkowa pisała do zupełnie obcej osoby.
              • szarmszejk123 Re: Świadkowa 31.05.23, 12:13
                Jesteście siebie warte:p Ty mameja, ona niezrównoważona :p
    • vessss Re: Świadkowa 31.05.23, 11:04
      Jasna informacja, że zadania i zakupy juz podzielone, kajaki zamowione i nie zamierzają już tym się zajmować i rozkminiać podziału ról od nowa. Super, że będziesz, ale ogarniaj swoją zmianę zdania sama.
      I tyle, a Ty rozkminiasz czy ton był właściwy, że może jednak nie pojedziesz, bo był niewłaściwy. Może świadkowa to przewidziała, a może minutę po uznała, że ogarniesz, załatwione i zajęła się własnymi sprawami.
    • szare_kolory Re: Świadkowa 31.05.23, 11:54
      Ja bym Ci w ogóle nie odpisała albo, jeśli w ogóle, to dostałabyś krótkie i Caps Lockiem pisane "nie".
      Podziwiam autorkę wiadomości za opanowanie i klasę. Obracasz się w dobrym towarzystwie. Nie wiem z jakiego powodu czujesz się źle ani czego oczekiwałaś od forum.
      • betyskai Re: Świadkowa 31.05.23, 14:35
        Ani opanowania ani klasy tam nie ma. Odpisanie NIE, byłoby dużo kulturalniejsze niż ten słowotok pretensji od świadkowej.
      • marion.marion Re: Świadkowa 31.05.23, 23:46
        Opakowanie? Pasywno agresywny elaborat z pouczeniami i wysłanie dodatkowo 4 glosowek z wykładem. Fajne opanowanie 😅 Przecież tak laska, świadkowa, jest kompletnie niezrownoważona 😃 A jeśli ktoś uznaje taki sposób komunikacji za klasę, to tylko współczuć 🤗
        • panna.nasturcja Re: Świadkowa 01.06.23, 02:58
          Prawda? Niesamowite, że pól ematki uważa wklejoną wiadomość, za pełną klasy i kultury, przecież to jest czyste chamstwo pod pozorem ładnego języka.
          • evening.vibes Re: Świadkowa 01.06.23, 05:59
            panna.nasturcja napisała:
            > Prawda? Niesamowite, że pól ematki uważa wklejoną wiadomość, za pełną klasy i k
            > ultury, przecież to jest czyste chamstwo pod pozorem ładnego języka.

Wiele wody w Wiśle upłynie, zanim kobiety przestaną oceniać asertywność innych kobiet jako chamstwo.

Wszak niewiasta powinna zawsze pokornie i z uśmiechem bo najważniejsze, żeby było miło...
            • mandre_polo Re: Świadkowa 01.06.23, 06:44
              Agresja słowna jest jest asertywnością. Można inaczej napisać o rozczarowaniu a nie uciekając się do męczeństwa i wytykania że ona jedna odstaje. Organizacja imprez z podziałem zadań powinna dawno mieć plan
              • evening.vibes Re: Świadkowa 01.06.23, 06:57
                mandre_polo napisał(a):
                > Agresja słowna jest jest asertywnością.

Zacytuj konkretne tę agresję.
                • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 09:05
                  Evening - czym jest asertywność? Podaj proszę elementy asertywnej wypowiedzi.

Myślę, że nie tylko tobie w tym wątku jedynie wydaje się, że wie, czym jest asertywność. I nie, zupełnie nie chodzi o to, że "kobieta mówi nie".
                  • evening.vibes Re: Świadkowa 01.06.23, 09:06
                    danaide2.0 napisała:
                    > Evening - czym jest asertywność?

Jak dostanę cytat z 'agresji słownej'.
                    • danaide2.0 Re: Świadkowa 01.06.23, 09:32
                      Nie ode mnie, bo nie ja to pisałam.
                      Poczekam.
              • iwles Re: Świadkowa 01.06.23, 07:52
                mandre_polo napisał(a):

> Organizacja
                > imprez z podziałem zadań powinna dawno mieć plan

No i miała plan - na 2 tygodnie przed.
                To wtedy autorka zdecydowała, że nie idzie (co sugeruje, że NIE chciała nic robić), a jak już wszystko było dopięte, to na 2 dni przed wyjazdem kurtuazyjnie pyta: czy coś kupić? Bo ona jednak by pojechała.
                Tiaaaaa, wyrachowana, leniwa manipulantka z tej naszej forumowej autorki.

• panna.nasturcja Re: Świadkowa 03.06.23, 19:08
                Nie, agresja słowna nie jest asertywnością.
                Ta przytoczona wiadomośc (zmyślona przez autorkę wątku, trolla od ciotki, chomika, kluczy, czajnika itd) nie jest asertywna, jest klasycznym przykładem pasywnej agresji.
        • iwles Re: Świadkowa 01.06.23, 06:21
          marion.marion napisała:

> i wysłanie dodatkowo 4 glo
          > sowek z wykładem.

Jakim wykładem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka