Dodaj do ulubionych

Problem z myciem sedesu

06.06.23, 14:01
Problem niby (omen nomen) z dupy ale mnie wkurza.
Mam sedes z jaks takom debilnym ksztaltem ujścia ze zwykła szczotką nie mogę go domyć.
Pod lustrem wody symetrycznie po obu stronach odkłada się kamień.
Nawet opcja wkładanie tam ręki i mycie szorstka gąbka nie zawsze zdje egzamin.

Możecie coś polecić? Jakoś środek który mogę np wrzucić do tej wody i potem doszorować kamień?
Mam dość widoku własnego niedomytego kibla....
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:06
      Daj zdjęcie 😀

Ja od zawsze myję sedes taką wygiętą szczotką do naczyń. A co do środka to najlepszy będzie odkamieniacz do czajnika i gorąca woda.
      • majenkirr Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:09
        borsuczyca.klusek napisała:
        > Ja od zawsze myję sedes taką wygiętą szczotką do naczyń.

Ojojoj big_grin
        • la_mujer75 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:13
          Którą potem borsuczyca myje w zmywarce smile
          • borsuczyca.klusek Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 16:04
            A jak 😎
          • turbinkamalinka Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:08
            la_mujer75 napisała:

> Którą potem borsuczyca myje w zmywarce smile
            >
            E tam w zmywarce. Zaniesie do kuchni i Borsuk nią gary umyjetongue_out
            • iwles Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 18:39

Nie znasz wątku o myciu w zmywarce szczotki kibelkowej? 😁
              • turbinkamalinka Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 19:24
                iwles napisała:

>
                > Nie znasz wątku o myciu w zmywarce szczotki kibelkowej? 😁
                >
                >
                Znam, znamsmile Ale po co myć w zmywarce skoro ta szczotka i tak będzie myła garytongue_out Sama się umyje
      • mallard Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 11:55
        borsuczyca.klusek napisała:

> Daj zdjęcie 😀

Żartujesz chyba, a jak ją namierzą po tym kiblu?! 🙃
    • la_mujer75 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:07
      Wlać kwasek cytrynowy lub sodę. I niech sobie "postoi' przez noc.
      • tilijka123 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:14
        Można też użyć octu.
        • aniani7 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:16
          Ocet lepszy, po nocnym okładzie z octu schodzi absolutnie każdy kamień.
          • ophelia78 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:19
            Dzieki!
            Na noc wleje ocet
          • berdebul Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:42
            Ocet rozpuszcza silikon i silikonowe uszczelki. Kwasek curry owy jest bezpieczniejszy.
            • cisco1800 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 15:19
              kwasek curry wink
    • iwoniaw Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:16
      Idę w brutalną chemię i co ileś myć (tzn. gdy sedes znow zaczyna wyglądać nieidealnie mimo mycia środkami lagodnymi) stosuję domestos antykamień, ten w czarnej butelce.
    • koronka2012 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 14:22
      Mam podobnie, tyle że sama jestem temu winna.
      Wlałam kiedyś Harpic - bardzo silny srodek i dobrze usuwa osady ALE zostawiony na długo potrafi wyżreć szkliwo 🙄 i tak się właśnie stało u mnie. Teraz osady odkładają się znacznie szybciej 😡
      • kokosowy15 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 15:25
        Od lat używam kawałka tabletki do zmywarki. Zmywa wszystko.
        • kaki11 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 20:47
          W sensie poprostu wrzucasz do toalety i zostawiasz na kilka godzin? Czy inaczej jakoś?
          • kokosowy15 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 20:52
            Po prostu, jakieś ćwierć tabletki wrzucam do toalety i zostawiam na noc, rano przemywam szczotka.
            • kaki11 Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 10:18
              Dzięki
    • eliszka25 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 15:26
      Kupuję w markecie takie tabletki lub proszek do czyszczenia wc. Wrzuca się toto do kibelka, zostawia co najmniej na pół godziny i potem myje. Przy mocnych osadach można zostawić na noc. Po zastosowaniu tego wszystko się domywa. Stosuję co jakiś czas, pewnie co 2-3 miesiące wyjdzie. Marka własna marketu, więc nazwy nie podam, bo w Polsce takich marketów nie ma, ale podobny środek pewnie na półkach jest.
    • princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 15:28
      chyba nie bardzo cie forumki zrozumialy bo zaczely o srodku a nie sposobie.

oblozyc papierem toaletowym i na to srodek i trzymac cala noc. Raczej celowac w zelowe odkamieniacze

moze tez byc stara gabka.
      • tilijka123 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 15:53
        princesswhitewolf napisała:

> chyba nie bardzo cie forumki zrozumialy bo zaczely o srodku a nie sposobie.
        >
        > oblozyc papierem toaletowym i na to srodek i trzymac cala noc. Raczej celowac w
        > zelowe odkamieniacze
        >
        > moze tez byc stara gabka.

Przecież napisała, że pod lustrem wody. Tu papier nic nie da. Trzeba wlać wybrany stężony środek i czekać.

Sposób z papierem sprawdzi się, przy osadach powyżej lustra wody.
        • princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:12
          >Przecież napisała, że pod lustrem wody.

Da. Usuwasz wode a nie rozpuszczasz w wodzie srodki czyniac je mniej skuteczne

Usuwasz manualnie rekawica i gabka albo tez sa srodki do tego z piana ktore spychaja piana

• eliszka25 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 16:34
        To jeszcze zdradź sposób na obłożenie papierem osadu znajdującego się pod wodą.

A co do zrozumienia, to autorka wątku nie pytała o sposób, a o środek właśnie:

Możecie coś polecić? Jakoś środek który mogę np wrzucić do tej wody i potem doszorować kamień
        • bene_gesserit Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 16:42
          Można wyczerpać wodę, a resztę zassac zgnieciona plastikową butelką. Wtedy środeka szansę zadziałać w dużym stężeniu, bez rozcieńczenia.
          • eliszka25 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:06
            Ale są środki, które nie potrzebują takich akrobacji. Choćby tabletki czy proszek z mojej wypowiedzi. No i nie zmienia to faktu, że autorka wątku pytała o środek i takie też odpowiedzi dostała.
            • princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:15
              >Ale są środki, które nie potrzebują takich akrobacji.

Gorzej dzialaja bo rozpuszczasz je w wodzie. Rozrzedzasz. Zapobiegawczo pomoga i przy srednim problekoe ale nie powaznych nalotach kamienia.
              • princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:17
                Mozna usunac wode manualnie albo uzyc tego( gesta piana) by wypchnelo.wode. Na to jedzie sie z odkamieniaczem

• princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:13
            Dokladnie bene
        • rosie Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 16:43
          Da się wodę wybrać wink I dopóki nie uzyjesz spłuczki, wody w muszli nie będzie.
          • eliszka25 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:07
            Da się, tylko to nie zmienia faktu, że autorka wątku pytała o środek, więc stwierdzenie princess o tym, że forumki nie zrozumiały jest ciut nietrafione.
        • princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:13
          >To jeszcze zdradź sposób na obłożenie papierem osadu znajdującego się pod wodą

Juz mowilam ze rozpuszczanie srodkow w wodzie to bezsens. Obniza sie lustro wody
          • eliszka25 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 19:10
            Ale rozumiesz, że są środki właśnie do tego przeznaczone i powinno się je wrzucić do wody. Tabletka nie zadziała bez rozpuszczenia się, proszek też nie 🤷‍♀️
            • princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 19:19
              Tak w pelni rozumiem. Ale to sa srodki do regularnwgo mycia a nie hardkorowych sladow kamienia. Jesli sa tak mocne ze jednorazowe wrzucenie tabletki rozpusci gruby kamien to nie radze używać regularniw chyba ze lubisz mat zamiast glazury.
    • volta2 Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 16:47
      kupuję kreta do czyszczenia wc (nie tego do udrażniania rur) - wydaje mi się być lepszy od domestosa, którego użyałam kiedys. a ostatnio wlałam ocet i też było bardzo dobrze. staram się nie częściej niż raz w miesiącu, na cotygodniowe wystarcza jaki cif
    • krypteia Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:19
      Tabletka do WC regularnie wrzucana co tydzień na noc?
      • princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 17:24
        Tylko to regularnie niszczy glazure toalety. Lepiej raz mocno a potem slabszymi srodkami regularnie
    • net.sandra Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 18:22
      Ja oblewam płynem agent max z Biedronki, zostawiam na 10, 15 minut i spłukuję. Wszystko lśni bez użycia szczotki.
    • damartyn Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 19:19
      Kup Viakal.
    • turbinkamalinka Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 19:28
      Miałam do umycia mocno zakamieniony kibelek. Użyłam najpierw na noc takiego proszku, co to się robi piana i zostawiłam na noc. A później Agenta max takiego czarnego z Biedry. Udało się chyba po 2 butelkach tego Agenta, ale ten osad to taka dość duża skotupa była. Teraz raz w tygodniu tym Agentem i nie mam już osadu smile
    • panna.nasturcja Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 19:38
      Wystarczy zwykły kwasek cytrynowy w sporej ilości wrzucony do wody na noc lub przed wyjściem z domu. Najlepiej dobrze rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody i ta ciepła woda delikatnie wlana do wc.
      Tylko żeby Ci nie przyszło do głowy mieszać z octem.
    • stephanie.plum Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 20:14
      mam to gdzieś.
      owszem, klopki, w liczbie trzech, szoruję, są czyste i bezwonne, ale kamień jest, i nic mnie to nie obchodzi.

darmowy i niekłopotliwy sposób...
      • stephanie.plum Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 20:16
        nie będę lać hektolitrów chemii tylko po to, żeby muszla, a raczej jej ujście było śnieżnobiałe. mam świra na punkcie ekologii.
    • fotokasia Re: Problem z myciem sedesu 06.06.23, 23:17
      A jak doczyścić żółtawy ślad-strumyczek powstały z ciurkającej wody? Próbowałam: Domestos, Cif, czyszczenie sodą, papki i okłady z Ace. Woda już nie cieknie, ale ślad został.
      • srubokretka Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 00:53
        Sa takie specjalne "miekkie" pumeksy do czyszczenie kibelka. Dziala bdb , ale raczej nie powinno sie tego stosowac czesto.

www.walmart.com/ip/Compac-Home-Magic-Stone-Porcelain-Cleaning-Stick-Toilet-Bowl-Cleaner-Easily-Scrubs-Removes-Stubborn-Lime-Stains-2pk/550896608
        • fotokasia Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 10:15
          O, dzięki, nie wiedziałam o takim produkcie. Na szybko wyszukałam na A i znalazłam tańsze i droższe wersje. Taka będzie ok? Opinie ma bardzo dobre. allegro.pl/oferta/cleaning-block-wc-kamien-pumeks-do-czyszczenia-wc-12462984004?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=abd97d5c-5438-4886-b029-637955464b9c#
          • srubokretka Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 17:09
            napewno to bedzie to samo. bdb cena
    • ga-ti Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 00:42
      Mam twardą wodę, straszny kamień się osadza. Co tydzień po prostu wybieram wodę z kibelka i zalewam domestosem w czarnej butelce (zero kamienia, czy jakoś tak), po jakimś czasie poszoruję szczotką do wc i już.
    • konsta-is-me Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 03:54
      Tabletki do zmywarki.
      Wrzucam na noc.
    • ophelia78 Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 07:55
      DZIEKI WSZYSTKIM
      Zalalma na noc octem (bez wybierania wody, po prostu wlałam litr octu). Rano przejechałam szczotka i wszystko zeszło.

Super sprawa. Ekologicznie i tanio!
      • princesswhitewolf Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 09:19
        No to nie bylo tak tragicznie jeszczesmile
    • landora Re: Problem z myciem sedesu 07.06.23, 11:43
      Tabletki do mycia protez zębowych, wrzucam i zostawiam na noc. Czyszczą z siłą wodospadu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka